تولید گاز از فاز 11 در زمستان / مصرف41 هزار لیتر بر ثانیه تهرانی ها
افزایش 2 برابری مصرف گاز طی هفته گذشته، تغییر الگوی کشت راه نجات از بحران آب و استقرار کشتی اوشنیک درعسلویه / تولید گاز از فاز 11 در زمستان از مهمترین اخبار آب و انرژی در هفته جاری بودند.
افزایش 2 برابری مصرف گاز طی هفته گذشته، تغییر الگوی کشت راه نجات از بحران آب و استقرار کشتی اوشنیک درعسلویه / تولید گاز از فاز 11 در زمستان از مهمترین اخبار آب و انرژی در هفته جاری بودند.
به گزارش خبرنگار مهر، کاهش محسوس حجم ذخایر آب سدهای پنجگانه تهران، ارائه تسهیلات بانکی به جایگاهداران سوخت برای اجرای طرح کهاب، افزایش 2 برابری مصرف گاز طی هفته گذشته، یارانه انرژی باید به کم درآمدها تعلق بگیرد نه همه!، افزایش 2 برابری مصرف گاز طی هفته گذشته، تغییر الگوی کشت راه نجات از بحران آب و استقرار کشتی اوشنیک درعسلویه / تولید گاز از فاز 11 در زمستان از مهمترین اخبار آب و انرژی در هفته جاری بودند.
تحریمها دیگر ابزار مناسبی برای کنترل ایران نیست
جواد اوجی وزیر نفت گفت: ایران بخش انرژی خود را با مهارتها ایکه به خرج داده ضد تحریم کرده است. اقدامات خوبی در بخش انرژی کشور از جمله دور زدن تحریمها، ایجاد زیرساختهای مناسب، شناسایی شرکا و بازارهای مطمئن صادراتی در سطح دنیا انجام شده است.
وزیر نفت گفت: افزایش روابط با کشورهای دنیا منجربه تسریع و تسهیل عرضه نفت، گاز و معیانات گازی از ایران به بازارهای جهان شده و این بازارها نیزبسیار خوب و مطمئنی هستند. همچنین نظام سطله با دیدن اقدامات اثربخش و عزت آفرین از سوی نظام جمهوری اسلامی درجهت تضعیف تحریمها و همینطور افزایش تجارت دو برابری دولت سیزدهم با همسایگان و در عین حال انجام کارهای بزرگ به شدت احساس خطر کرده است.
کاهش محسوس حجم ذخایر آب سدهای پنجگانه تهران
حسن طبرسی رئیس اداره بهره برداری و نگهداری سد نمرود گفت: مجموع حجم آب ذخایر سدهای پنجگانه تهران اکنون 333 میلیون مترمکعب است که در مقایسه با حجم 412 میلیون متر مکعبی پارسال، با کاهش مواجه شده است
وی ادامه داد: این حجم ذخایر آب، نسبت به حجم نرمال 700 میلیون مترمکعبی انتهای آبان، با کاهش 367 میلیون مترمکعبی رو به رو است. همچنین میزان بارش در حوزه عملکرد شرکت آب منطقهای تهران از ابتدای سال آبی جاری تاکنون، چهار میلی متر بوده که نسبت به مدت میانگین بلندمدت، 21 میلی لیتر کاهش یافته است.
بیش از 200 میلیون متر مکعب ناترازی در تولید گاز
مجتبی یوسفی، نماینده ی مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی در خصوص نگرانیهای موجود در زمینهی ناترازی گاز، گفت: مصرف گاز خانگی در فصول گرم سال حدود 200 الی 250 میلیون متر مکعب، یعنی 28 درصد مصرف گاز در کشور است، نیروگاهها هم با 37 درصد مصرف، بیشترین مصرف گاز را دارند؛ با چنین شرایطی در فصول سرد حدود سه برابر مصرف گاز خانگی افزایش مییابد.
وی افزود: مقدار مصرف در روزهای سرد سال به 600 الی 650 متر مکعب در روز میرسد، برآوردهای انجام شده نشان میدهد، در روزهای پیک مصرف حدود 200 الی 250 میلیون متر مکعب، ناترازی تولید را شاهد هستیم.
تغییر الگوی کشت راه نجات از بحران آب
محمد رضا کاویانپور، رئیس مؤسسه تحقیقات آب گفت: در بخش کشاورزی یک پاسخ مشخصی دارد؛ باید الگوی کشت را تغییر دهیم آب زیادی مصرف میکنند و الگوی اقتصادی مناسبی و ارز آوری ندارند باید تجدید نظری در رابطه با آنها صورت بگیرد.
ارائه تسهیلات بانکی به جایگاهداران سوخت برای اجرای طرح کهاب
کاووس سامانی مدیر مهندسی و طرحهای شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی از ارائه تسهیلات بانکی به جایگاهداران برای اجرای طرح کهاب خبر داد و گفت: تاکنون 350 جایگاه عرضه سوخت به مرحله 1 و 3 و 110 جایگاه در کشور به چرخه کامل طرح کهاب تجهیز شده است. در آینده نزدیک همه انبارهای نفت واقع در حریم کلانشهرها و مراکز استانها نیز به این طرح مجهز خواهند شد.
مدیر مهندسی و طرحهای شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی با اشاره به اینکه خوشبختانه حدود 80 درصد تعهدات پیرامون مصوبه هیئت وزیران و ماده 16 هوای پاک در کلانشهرها توسط شرکت ملی پخش اجرایی شده است، ادامه داد: مذاکراتی در جهت ارائه تسهیلات بانکی به جایگاهداران و شرکتهای زنجیرهای توزیع سوخت برای اجرای این طرح در جایگاهها در حال انجام است.
سامانی تأکید کرد: از 6 هزار و 200 نفتکش فعال در حوزه سوخترسانی کشور، حدود 5 هزار نفتکش به تجهیزات هدایت و نگهداری بخار بنزین مجهز شدهاند که این نفتکشها وظیفه اصلی انتقال بنزین را از انبارهای نفت به جایگاهها بهعهده دارند و مقرر شده است انتقال بنزین از جایگاه صرفاً از طریق این نفتکشها انجام شود.
عزم دولت مردمی برای تأمین آب پایدار نوار ساحلی جنوب
علیرضا قاسمی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان گفت: پیرو مصوبه دولت سیزدهم برای افزایش ظرفیت تأمین آب چابهار، فاز اول خط انتقال جدید آبشیرینکن با پیشرفت 43 درصدی به منظور آبرسانی به 122 هزار نفر در حال اجرا است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان، تحقق این مهم را حاصل اهتمام ویژه دولت سیزدهم به توسعه سواحل مکران و مهار مشکلات آبی پس از سالها چشمانتظاری برشمرد و افزود: در پی سفر وزیر نیرو به همراه رئیسجمهور به این استان، مجوز شیرینسازی آب دریا به میزان 50 هزار متر مکعب برای تأمین نیاز آبی شهرهای چابهار، کنارک و تعدادی از روستاهای نوار ساحلی، صادر شد.
وی با اشاره به روند رو به پیشرفت فاز نخست طرح شیرین سازی آب، ادامه داد: این طرح در فاز نخست در 25 هزار متر مکعب در حال اجراست و در همین راستا 22 کیلومتر لوله جدید برای افزایش ظرفیت انتقال آب در سایزهای 1000 و 1200 میلیمتر در برنامه کاری قرار گرفته است که تاکنون 11 کیلومتر لوله تهیه و 8 کیلومتر لولهگذاری انجام شده است.
افزایش 2 برابری مصرف گاز طی هفته گذشته
محمد رضا جولایی، مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران، گفت: مصرف گاز از هفته گذشته در کشور افزایش دوبرابری داشته که پیش بینی میشود با ادامه این روند در هفته آینده, مصرف به 500 میلیون متر مکعب در روز برسد.
مدیر مرکز کنترل شرکت ملی گاز ایران افزود: نیمی از گاز تولیدی کشور در بخش خانگی و تجاری مصرف میشود و با توجه به اینکه هفته پیش رو پیش بینیهای هواشناسی حاکی از کاهش محسوس دما در برخی نقاط کشور است امیدواریم با مدیریت بهینه مصرف توسط مردم با حداقل محدودیت در این بخش مواجه شویم.
مصرف لحظهای آب تهران 40 هزار لیتر بر ثانیه است
علی سیدزاده، مدیر کل دفتر مدیریت مصرف شرکت آبفای کشور از کاهش 25 درصدی مخازن آبی استان تهران نسبت به سال گذشته خبر داد.
سیدزاده افزود: مصرف لحظهای آب تهران در حدود 40 هزار لیتر بر ثانیه است و میزان ذخایر موجود در شهر تهران در حدود 900 هزار متر مکعب میباشد این در حالی است که در سال گذشته این رقم یک میلیون و دویست هزار متر مکعب بوده است.
مدیر کل دفتر مدیریت مصرف شرکت آبفای کشور افزود: رعایت الگوی مصرف به ازای هر نفر در شهر تهران 150 لیتر به ازای هر نفر در شبانه روز میباشد. افرادی که این الگو را رعایت کنند مصرف بهینه انجام دادهاند.
وی با اشاره به اینکه یکی از راههای کاهش مصرف آب استفاده از تجهیزات کاهنده آب در منزل میباشد خواستار مدیریت مصرف بهینه آب شد تا از این شرایط بحران کمبود آب عبور کنیم.
یارانه انرژی باید به کم درآمدها تعلق بگیرد نه همه!
انور حبیب زاده، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی درباره ضرورت اجرای تعرفه گذاری پلکانی گاز خانگی گفت: برخی افراد در جامعه از امکانات مالی خوبی برخوردار هستند و بیشتر از مردم عادی از گاز خانگی و این قبیل انرژیهای یارانهای که به همه تعلق دارد، برخوردار میشوند. این مسئله مقداری اجحاف در حق کسانی است که از نظر مالی و مادی بسیار ضعیف و پایین هستند.
این عضو کمیسیون اقتصادی در ادامه توضیح داد: در مناطق سردسیر کشور که شامل مناطق زاگرس نشین است، به واسطه زمستان سخت و بارندگیهای شدید باران و برف، مردم این مناطق مصرف انرژی بالایی دارند اما مردم این مناطق از نظر مالی توان پرداخت همین هزینههای آب، برق و گاز که با یارانه از سوی دولت به آنها پرداخت میشود را ندارند.
این نماینده مجلس یازدهم در ادامه خاطرنشان کرد: هزینه انرژی را برای افرادی که در مناطق محروم زندگی میکنند و شرایط مالی مناسبی ندارند، نباید افزایش پیدا کند، ولی در مقابل خانوادههای ثروتمند که امکانات بهتری دارد و استفاده بیشتری هم از این انرژی دارند، باید برای انرژی هزینه بیشتری بپردازند. یعنی یارانه انرژی باید فقط به افراد کم درآمد تعلق بگیرد.
اشتغال 20 هزار نفری با اجرای 13 پارک پتروشیمی در 4 استان کشور
جواد اوجی وزیر گفت: یکی از وظایف اصلی وزارت نفت جلوگیری از خامفروشی و ورود برای تکمیل زنجیره ارزش است که در اسناد بالادستی نیز موجود است و در سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری نیز این موضوع عنوان شده است و ایشان بهصورت مداوم بر ورود به تکمیل زنجیره ارزش و جلوگیری از خام فروشی تأکید داشتهاند.
وی با اشاره به شناسایی 29 نقطه در کشور در چهار استان در سواحل خلیجفارس و دریای عمان برای ایجاد چنین پارکهایی، گفت: 13 منطقه نهایی شده است و مطالعات آمایش سرزمینی و موضوع تحصیل زمین، امکان تأمین خوراک و فراهم بودن تأسیسات جانبی و دانش فنی در این انتخاب دخیل بوده است.
وی در ادامه افزود: این 13 پارک در 13 منطقه در چهار استان خوزستان، بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان ساخته میشوند.
وزیر نفت درباره اهمیت اجرای این طرحها گفت: اجرای این طرحها منجر به جلوگیری از خام فروشی، تحقق اقتصاد مقاومتی و ارزآوری بالاتر برای کشور شده و برای 20 هزار نفر اشتغال ایجاد میشود.
توسعه همکاریهای ایران و ترکمنستان در حوزه انرژی
علی اکبر محرابیان، وزیر نیرو در دیدار برخط با همتای ترکمنستانی خود آقای رجب مرادوف، ضمن ابراز خرسندی از روابط خوب دو کشور در دولت سیزدهم، با اشاره به اینکه در بحث ترانزیت کالا و خدمات روابط خوبی میان دو کشور وجود دارد و روابط سیاسی نیز رو به گسترش است، گفت: در زمینه آب و برق روابط خوبی میان ایران و ترکمنستان برقرار بوده و پروژههای خوبی در حال اجرا است.
وزیر نیرو همچنین با اشاره به روابط تاریخی و فرهنگی دیرینهای که میان دو کشور وجود دارد، افزود: روابط ما با ترکمنستان خوب است و ما به رشد این روابط بخصوص در زمینه آب، برق و گاز اهمیت میدهیم و امیدواریم با توجه به ظرفیتهای خوبی که در این زمینه وجود دارد، سطح مناسبات دو کشور در آینده افزایش یاید.
در ادامه این نشست وزیر انرژی ترکمنستان نیز ضمن ابراز رضایت از سطح مناسبات دو کشور به ویژه در حوزه انرژی، موضوع سواپ برق از طریق ایران به کشورهایی همانند ترکیه، ارمنستان و گرجستان را مورد اشاره قرار داد و گفت: ایران همکار استراتژیک ماست و ما علاقهمند هستیم تا سطح مناسبات با جمهوری اسلامی ایران را افزایش دهیم.
25 میلیون بخاری غیر استاندارد بلای جان صنعت گاز
حسن مرادی کارشناس انرژی گفت: وجود 25 میلیون بخاری غیر استاندارد در کشور یکی از عوامل مصرف زیاد و هدر رفت انرژی است، در دولت دوازدهم این رقم معادل 22 میلیون بود اما متأسفانه همانطور که اشاره شد در حال حاضر این رقم به بیش از 25 میلیون رسیده، متأسفانه شرکتها به فکر استاندارد سازی وسایل گرمایشی نیستند و این موضوع مقدار مصرف را بسیار افزایش داده است.
وی در ادامه متذکر شد: با بهینه کردن وسایل گرمایشی میتوان میزان مصرف را به یک پنجم کاهش داد، در دولت دوازدهم قرار بر تعویض بخاریهای غیر استاندارد بود اما متأسفانه حتی 1 بخاری هم تعویض نشد، شرکت بهینه سازی مصرف سوخت در این زمینه باید از اطلاعات شرکتهای دانش بنیان استفاده و بهره گیرد.
ردیف سوم فاز 14 پارس جنوبی بهره برداری میشود
مدیر عامل شرکت ملی نفت، محسن خجسته مهر در اولین کنفرانس ملی افزایش بهره دهی چاههای نفت گفت: خوشبختانه ردیف 3 پالایشگاه فاز 14 پارس جنوبی با تلاش همکارانم، کارگران و پیمانکاران وارد فاز اجرایی میشود. همچنین ارزش سرمایهگذاری این پروژه2 و نیم میلیارد دلار است.
خجسته مهر اضافه کرد: تا پایان آذر ردیف بعدی به بهره برداری میرسد. همچنین میدان مشترک سهراب نیز به ارزش یک میلیارد دلار وارد فاز اجرایی میشود.
مدیر عامل شرکت ملی نفت خاطر نشان کرد: با عملیات اجرایی این دو میدان عملاً میدان یاران جنوبی و شمالی، بلال، سهراب و لایه نفتی و دو ردیف از فاز 14 پارس جنوبی وارد فاز اجرایی میشوند.
رکورد شکنی تحویل گاز به نیروگاهها و صنایع
رکورد تحویل گاز به نیروگاهها و صنایع فولاد، سیمان و پتروشیمی درپاییز 1401 شکست، با وجود افزایش 10 درصدی مصرف سوخت معادل نیروگاهها، مصرف نفتکوره در پاییز 1401، 28 درصد نسبت به پارسال کاهش یافت.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت نفت، رکورد تحویل گاز به نیروگاهها و صنایع عمده (فولاد، سیمان و پتروشیمی) در پاییز 1401 شکست که در نتیجه آن، هم فعالیت این صنایع بهصورت پایدار استمرار داشته و هم سوخت مایع کمتری مصرف شده و در نتیجه آلایندگی کمتری منتشر شده است.
براساس این گزارش، بهصورت میانگین روزانه 236 میلیون مترمکعب گاز در پاییز 1401 (ابتدای مهر تا 15 آبان 1401)، به نیروگاهها تحویل شده که 13 درصد بیشتر از گاز تحویلی به نیروگاهها در بازه مشابه پارسال است.
استقرار کشتی اوشنیک در عسلویه / تولید گاز از فاز 11 در زمستان
مدیر عامل شرکت ملی نفت، محسن خجسته مهر در نخستین کنفرانس ملی افزایش بهرهدهی چاههای نفت و گاز با اشاره به اینکه تولید فاز 11 در زمستان عملیاتی میشود گفت: خوشبختانه کشتی غولپیکر اوشنیک را تحویل گرفتیم و در منطقه عسلویه مستقر شده است. همچنین تیم فنی شرکتهای روسی در تهران مستقر و استخدام 6 هزار نفر در وزارت نفت در دستور کار قرار دارد. سوآپ گاز در دستور کار است و به زودی آغاز میشود.
افزایش 40 درصدی تولید نفت و گاز با روشهای ازدیاد برداشت نفت
کریم زبیدی، مدیر برنامهریزی تلفیقی شرکت ملی نفت در نخستین کنفرانس ملی افزایش بهرهدهی چاههای نفت و گاز با بیان اینکه راه ارتباط با مخازن نفت و گاز چاهها هستند و باید روی مطالعه آنها متمرکز شد، اظهار کرد: نمودارهای پتروفیزیک، تولید، تصویرگری، قطرنگاری، فشار و دما و چاهآزمایی امروزه راههای ارتباط با مخازن هستند. هماکنون ضریب میانگین برداشت نفت و گاز در بیش از 5 هزار و 700 چاه حفاری شده در کشور به ترتیب در بخش نفت، روزانه هزار و 500 بشکه و در بخش گاز، روزانه یک میلیون و 500 هزار مترمکعب است.
مدیر برنامهریزی تلفیقی شرکت ملی نفت با تأکید بر اینکه نفت و گاز ثروت کشور است و باید برای افزایش برداشت از مخازن سرمایهگذاری در صنعت نفت افزایش یابد، یادآور شد: هماکنون با استفاده از فناوریهای روزآمد، میتوان بهراحتی تولید نفت و گاز از میدانهای نفتی و گازی کشور را 15 تا 40 درصد افزایش داد، ضریب میانگین برداشت جهانی از چاههای نفت و گاز هماکنون 35 درصد و این رقم در ایران 23.4 درصد است.
داخلیسازی نبض توسعه صنعت پتروشیمی کشور
مرتضی شاهمیرزایی مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در رأس هیئتی به عسلویه سفر کرد تا با برگزاری نشستهای تخصصی با نمایندگان هلدینگها و شرکتهای پتروشیمی، وضع طرحهای در حال ساخت در مناطق کنگان، دیر و سیراف بررسی شود.
وی افزود: استفاده از توان داخلی بهویژه شرکتهای دانشبنیان باید از سوی طرحهای توسعهای صنعت پتروشیمی مورد توجه قرار گیرد. همچنین فعالیتها و دستاوردهای کسبشده در صنعت پتروشیمی ایران، به همت و تلاش نیروهای متخصص کشور تحقق یافته است و همین موضوع سبب شده است که شاهد تقاضا برای همکاریهای تخصصی پتروشیمیایی از سوی برخی کشورها و تقاضای خرید کالاها، تجهیزات و کاتالیست از شرکتهای ایرانی باشیم.
550 هزار نیروگاه خورشیدی در مناطق محروم کشور احداث میشود
جعفر محمدنژاد سیگارودی مدیرکل دفتر توسعه سامانههای مقیاس کوچک سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری برق ایران در این رابطه گفت: 550 هزار نیروگاه خورشیدی طی پنج سال آینده به منظور حمایت از خانوادههای ساکن در مناطق محروم کشور و بر اساس اولویت بندی در این مناطق احداث و به بهرهبرداری میرسد.
وی افزود: طرح احداث این نوع نیروگاهها با ارائه تسهیلات ویژه بانکی با نرخ 4 درصد برای خانوادههای تحت پوشش یا خانوادههای روستایی انجام خواهد شد.
600 چاه کمبازده نفت و گاز در ایران وجود دارد
هرمز قلاوند، مدیر نظارت برتولید نفت و گاز شرکت ملی نفت ایران در نخستین کنفرانس ملی افزایش بهرهدهی چاههای نفت و گاز کشور با تأکید بر اینکه میدانهای بزرگ نفت و گاز کشور در نیمه دوم عمر خود قرار دارند، افزود: هماکنون استفاده از روش ازدیاد برداشت از چاههای نفت و گاز اهمیت بالایی برای رسیدن به اهداف موجود در چشمانداز دارد.
مدیر نظارت بر تولید نفت و گاز شرکت ملی نفت ایران با اشاره به وجود 600 تا 700 چاه کمبازده در صنعت نفت کشور ادامه داد: بهزودی قرارداد افزایش بهرهدهی چاههای نفت و گاز با شرکتهای داخلی امضا میشود و در صورت تحقق اهداف مدنظر به همه چاههای نفت و گاز کمبازده تسری خواهد یافت.
مصرف آب شرب تهرانیها به 41 هزار لیتر برثانیه رسید
مدیرعامل آبفای منطقه پنج تهران گفت: مصرف آب شرب تهرانیها در زمان اوج مصرف بعد از ظهر به 41 هزار لیتر برثانیه رسید که این رقم نسبت به وضع مطلوب 5 هزار لیتر برثانیه بیشتر است.
وی ادامه داد: یکی از اقداماتی که شرکت آبفا در این روزهای خشکسالی انجام میدهد مدیریت فشار آب است تا در ساعات اوج مصرف آب بتوانیم فشار آب را به صورت بهینه در مناطق و بلوکهای توزیع کنیم.