شنبه 3 آذر 1403

جرقه جنگ لهستان و اوکراین زده شد؟/ بایدن به اروپا رفت

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
جرقه جنگ لهستان و اوکراین زده شد؟/ بایدن به اروپا رفت

جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا روز یکشنبه عازم بریتانیا شد تا در این سفر که پیش از حضور در اجلاس سران ناتو صورت می گیرد، با چارلز سوم در قلعه ویندزر ملاقات کند.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اکوایران، مهم‌ترین خبرهای نیم‌روز گذشته به شرح زیر است:

بایدن راهی اروپا شد؛ توقف اول انگلستان

جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا روز یکشنبه عازم بریتانیا شد تا در این سفر که پیش از حضور در اجلاس سران ناتو صورت می گیرد، با چارلز سوم در قلعه ویندزر ملاقات کند.

به گفته کاخ سفید، سران دو کشور عمدتا بر سر مسائل زیست محیطی به گفتگو خواهند پرداخت. رئیس جمهوری آمریکا سپس قرار است با ریشی سوناک، نخست وزیر بریتانیا دیدار کند.

رهبر دموکرات‌ها و رئیس جمهوری ایالات متحده این سفر را با دیدار از هلسینکی، پایتخت فنلاند، جدید‌ترین عضو پیمان آتلانتیک شمالی که پس از تهاجم نظامی روسیه به اوکراین با کنار گذاشتن سیاست بی‌طرفی، نامزد عضویت در این ائتلاف نظامی شد، به پایان خواهد برد.

آفریقای جنوبی میزبان رهبران بریکس؛ پوتین در نشست حاضر می‌شود؟

سیریل رامافوزا، رئیس جمهوری آفریقای جنوبی روز یکشنبه ضمن تایید برپایی نشست آتی بریکس در کشورش و اینکه ولادیمیر پوتین نیز برای شرکت در این اجلاس دعوت شده است در پاسخ به سوالی در باره احتمال حضور وی اظهار نظری نکرد.

آقای رامافوزا به خبرنگاران گفت: «ما در حال سازماندهی نشست بریکس و نهایی کردن بحث‌ها در مورد فرمت آن هستیم.»

وی تاکید کرد که این نشست که در آن سران آفریقای جنوبی، برزیل، چین، هند و روسیه به عنوان قدرت‌های نوظهور اقتصادی گردهم می‌آیند قطعا به شکل حضوری و نه مجازی برگزار خواهد شد

انتقاد شدید روسیه از کی‌یف و آنکارا در پی نقض توافق

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین درباره بازگشت این فرماندهان هنگ آزوف به اوکراین گفت: «بازگشت این رهبران هنگ آزوف از ترکیه به اوکراین چیزی جز نقض توافق‌های صورت گرفته نیست.

چند فرمانده هنگ آزوف که پیش از این براساس توافق صورت گرفته بین مسکو و کی‌یف قرار بود تا پایان درگیری‌ها در ترکیه باقی بمانند روز شنبه به همراه ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین به این کشور بازگشتند.

دفتر ریاست‌جمهوری اوکراین تائید کرده است که این فرماندهان در پی «مذاکره» با آنکارا به کشورشان بازگشتند.

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین درباره بازگشت این فرماندهان هنگ آزوف به اوکراین گفت: «بازگشت این رهبران هنگ آزوف از ترکیه به اوکراین چیزی جز نقض توافق‌های صورت گرفته نیست. علاوه بر این در این مورد مفاد توافق از سوی هم طرف اوکراینی و هم طرف ترکیه‌ای نقض شده است.»

برنامه دیدار اسد و اردوغان با حضور پوتین

الکساندر لاورنتیف، فرستاده روسیه در امور سوریه، روز یکشنبه، گفت مسائلی وجود دارد که عادی‌سازی روابط ترکیه و سوریه را به دشوار می‌کند.

فرستاده روسیه در گفت‌و‌گو با خبرنگار شبکه «الحدث» در این باره اظهار داشت: «عادی‌سازی روابط دمشق و آنکارا با مسائل دشوار مشخصی مواجه است. حضور نظامی ترکیه در سوریه از جمله این دشواری‌هاست.»

الکساندر لاورنتیف اضافه کرد: «در حال حاضر تلاش‌هایی در حال انجام است تا یک نقشه‌راه برای عادی‌سازی روابط آنکارا و دمشق ایجاد شود. بعد از تکمیل این نقشه راه، اسد و اردوغان با حضور پوتین با یکدیگر دیدار خواهند کرد.»

لاورنتیف ادامه داد: «روابط ترکیه با یک سری گروه‌ها در سوریه عادی‌سازی روابط آنکارا و دمشق را به چالش می‌کشاند.»

ممنوعیت فروش وسایل آتش‌بازی در آستانه روز جشن ملی فرانسه

دولت فرانسه روز یکشنبه «فروش، حمل، انتقال و استفاده» از ابزار آتش‌بازی هوایی را در آستانه روز جشن ملی این کشور ممنوع کرد.

ابزار آتش‌بازی هوایی در جریان ناآرامی‌های اخیر در شهرهای مختلف فرانسه از سوی جوانان معترض علیه ماموران پلیس مورد استفاده قرار گرفته بود. بنا به دستورالعمل منتشرشده از سوی دولت فرانسه فروش و استفاده از ابزار آتش‌بازی هوایی تنها تا روز شنبه آینده یعنی یک روز پس از روز جشن ملی این کشور (14 ژوئیه) ممنوع خواهد بود.

مقام‌های فرانسه نگران هستند که همزمان با روز 14 ژوئیه بار دیگر شهرهای این کشور صحنه اعتراض نوجوانان و جوانان و غارت فروشگاه‌ها شود.

لهستان از بیم واگنر بیش از هزار نظامی را به مرز با بلاروس می‌فرستد

وزیر دفاع لهستان می‌گوید اعزام هزار نیروی نظامی به مرز شرقی این کشور با بلاروس آغاز شده است.

اعزام این نیروها در پی نگرانی ورشو از احتمال تنش در مرز به دنبال حضور شبه‌نظامیان واگنر در خاک بلاروس صورت می‌گیرد. تصمیم ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه پس از تمرد شبه‌نظامیان واگنر مبنی بر اجازه حضور این مزدوران در خاک بلاروس نگرانی‌هایی را در پایتخت‌های شرق اروپا پدید آورده است.

این کشورها نگران هستند که حضور شبه‌نظامیان واگنر در خاک بلاروس همزمان با جنگ اوکراین به بی‌ثباتی در منطقه دامن بزند.

به گفته وزیر دفاع لهستان بیش از هزار نظامی و 200 واحد تجهیزات به شرق این کشور اعزام می‌شوند. او این تصمیم را نشاندهنده آمادگی کشورش در برابر «تلاش‌ها برای ایجاد بی‌ثباتی در نزدیکی مرز» دانست.

اوج گرفتن دوباره اعتراض‌ها به طرح قضایی اسرائیل

ده‌ها هزار نفر از مخالفان کابینه راستگرای اسرائیل بار دیگر در خیابان‌های تل‌آویو و دیگر شهرهای این کشور علیه طرح اصلاحات قضایی بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل تظاهرات کردند.

به گفته برگزارکنندگان شمار شرکت‌کنندگان در تظاهرات شنبه شب در تل‌آویو به 180 هزار نفر می‌رسید و از هفته‌های پیش بیشتر بود. معترضان به طرح اصلاحات قضایی اسرائیل از 27 هفته پیش تاکنون هر هفته در تل‌آویو و دیگر شهرهای اسرائیل تظاهرات کرده‌اند.

آنها بر این باور هستند که اصلاحات قضایی مورد نظر کابینه راستگرای بنیامین نتانیاهو تهدیدی برای نظام اسرائیل محسوب می‌شود. کابینه اسرائیل قرار است روز دوشنبه بخش مهمی از طرح اصلاحات قضایی را در قالب لایحه به کنست بفرستد.

بایدن: هنوز راه زیادی تا توافق عادی سازی اسرائیل و عربستان داریم

جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا گفته است که هنوز راه زیادی تا توافق عادی سازی روابط بین اسرائیل و عربستان وجود دارد. واشنگتن به شدت از چنین توافقی حمایت کرده است.

برای عملی شدن چنین توافقی، عربستان خواستار یک معاهده دفاعی با آمریکا شده است. این کشور همچنین می‌خواهد یک برنامه هسته‌ای غیرنظامی ایجاد کند، موضوعی که اسرائیل نسبت به آن ابراز نگرانی کرده است.

بایدن قبل از سفر به اروپا برای شرکت درنشست اجلاس سران ناتو در لیتوانی این سخنان را بیان کرد.

جرقه نزاع میان لهستان و اوکراین

ورشو خواهان به رسمیت شناختن قتل‌عام هزاران لهستانی بدست ناسیونالیست‌های اوکراینی در جنگ دوم جهانی شد؛ درخواستی که می‌تواند روابط میان ورشو و کی‌یف را متشنج کند و به جوسازی و تبلیغات سیاسی روسیه دامن بزند.

تهاجم نظامی روسیه به اوکراین باعث شعله‌ور شدن برخی از بحث‌انگیزترین مسائل تاریخی در قاره‌ای شده است که جنگ بخشی از تاریخ شکل گیری آن را تشکیل داده است.

دراین میان حتی لهستان که از جمله سرسخت ترین حامیان و متحدان اوکراین در جنگ با روسیه به شمار می رود نیز از تبعات این موضوعات جنجال‌برانگیز تاریخی در امان نمانده است.

ماتئوش موراویه‌تسکی، نخست‌وزیر لهستان روز جمعه به همراه رهبران کلیسای کاتولیک این کشور در مراسم یادبود قربانیان قتل عام‌های دوران جنگ جهانی دوم که طی آن ده‌ها هزار لهستانی توسط ملی گرایان اوکراینی کشته شدند، حضور یافتند. رافال بوچه‌نک، سخنگوی حزب حاکمِ «قانون و عدالت» در لهستان این کشتار را «زخمی التیام نیافته» در روابط کشورش با اوکراین طی سال‌های گذشته توصیف کرده است. این مسئول حزب قانون و عدالت می‌گوید که کشورش انتظار دارد حقایق به صورت شفاف گفته و «همه چیز با نام واقعی خود خوانده شود.»

تهدید به سرنگونی هواپیمای آمریکایی

پیونگ‌یانگ با ادعای این‌که یک هواپیمای آمریکایی حریم هوایی کره شمالی را نقض کرده، تهدید کرد این هواپیمای تجسسی را منهدم می‌کند.

به گزارش تلگراف، وزارت دفاع کره شمالی با انتشار بیانیه‌ای آمریکا را به انجام «پرواز‌های تحریک‌آمیز» در آسمان این کشور متهم کرد و مدعی شد «هواپیمای شناسایی راهبردی نیروی هوایی آمریکا چندین بار ده‌ها کیلومتر از حریم هوایی جمهوری دموکراتیک خلق کره‌، به‌ویژه در دریای شرقی، را نقض کرده است».

این بیانیه که در خبرگزاری مرکزی کره منتشر شد، از قول یک مقام منتسب به وزارت دفاع این کشور افزود: «هیچ تضمینی وجود ندارد که یک حادثه تکان‌دهنده مانند هدف‌قرار دادن یک هواپیمای شناسایی راهبردی نیروی هوایی آمریکا بر فراز دریای شرقی رخ ندهد.»

ایالات متحده آمریکا اواخر ماه گذشته دو بمب‌افکن هسته‌ای را به شبه‌جزیره کره عازم کرد تا در یک مانور نظامی مشترک با کره جنوبی شرکت کنند. کره شمالی این اقدام واشینگتن را محکوم کرده است.

همچنین بخوانید