یک‌شنبه 4 آذر 1403

جمهوری اسلامی، مانع شکل گیری دائمی هژمونی آمریکا شد / مکتب مقاومت کابوس دشمنان است

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
جمهوری اسلامی، مانع شکل گیری دائمی هژمونی آمریکا شد / مکتب مقاومت کابوس دشمنان است

استاد گروه مطالعات آمریکا دانشگاه تهران با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران مانع از شکل گیری دائمی هژمونی آمریکا شد گفت: مکتب مقاومت که در حال گسترش می باشدتبدیل به کابوس دشمنان شده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صبح توس؛ فؤاد ایزدی، کارشناس مسائل بین الملل شب گذشته در نشست بصیرتی با موضوع افول آمریکا و نظم نوین جهانی در مرکز فرهنگی امامت مشهد گفت: در سالهای اخیر شاهد وقوع دعواهایی بین کشورهای مطرح جهانی از قبیل آمریکا با چین و روسیه هستیم و طبق شواهد به این زودی ها تمام نخواهد شد، دعواهایی که از سوی آمریکا شکل گرفته و منجر به درگیری آمریکا با روسیه و چین شده که البته برخورد آمریکا با چین متفاوت است زیرا درگیری شدید با دو کشور روسیه و چین بصورت همزمان برای آمریکا خطرناک به نظر میرسد.

وی افزود: اگر از مسئولان کاخ سفید در خصوص دکترین سیاسی آنها سوال شود خودرا طرفدار لیبرال اینترنشنالیسم معرفی خواهند کرد، لیبرال اینتر نشنالیسم یعنی ما فوق همه بین الملل گراهای لیبرال که طبق عقیده آنها برای توسعه این نگاه در سراسر جهان استفاده از جنگ سخت را نیز مجاز می دانند زیرا که از لیبرالیسم به عنوان بهترین تفکر یاد می کنند.

استاد مطالعات جهان دانشگاه تهران اظهار کرد: در مناظره اخیر که بین دو تیم مناظره کننده در کانادا برگزار شد یکی از تیم ها از دانشگاه شیکاگو و دیگری از دانشگاه هاروارد در این مناظره حضور داشتند، که استیون والت استاد روابط بین الملل در شیکاگو و مک فال (سفیر اسبق آمریکا در روسیه) و استاد روابط بین الملل در دانشگاه هاروارد در این مناظره گفتگویی داشتند؛ در این مناظره که استیون والت قبلا مقالات مک فال را مطالعه کرده بود به او گفت شما چون پیرو تفکر لیبرال اینترنشنالیسم هستید استفاده از سلاح را در گسترش این تفکر جایز می‌دانید.

وی افزود: دعوای آمریکا با چین و روسیه به خاطر منافع آمریکا است و دلیل ادامه دار بودنش این است که ساکنین کاخ سفید معتقدند که چین و روسیه به اندازه ای که اینها تمایل دارند به نفع آمریکا نبوده و آنها همراه نیستند، اما نسبت با روسیه نوعی درگیری داخلی در آمریکا وجود دارد زیرا جریان اعتدال‌گرا که ترامپ و جریان جمهوری خواهان آمریکا را شامل می‌شود بر این داشته که علاقه ای به درگیری با روسیه نداشته باشد و زمان ریاست جمهوری ترامپ شاهد این موضوع بودیم.

ایزدی ادامه داد: دلیل عدم مخالفت با پوتین را می‌توان برگرفته از تفکر نژادپرستانه برخی آمریکایی‌ها دانست چرا که آنها پوتین را یک شخصیت سفید پوست موفق می دانند زیرا بعد از شوروی پوتین در دوره ریاست جمهوری اش موفقیت های زیادی داشته و روسیه رشد نسبتا خوبی را تجربه کرده است.

انتقال 8 میلیارد سلاح به اوکراین توسط آمریکایی ها

وی افزود: با توجه به این نوع جریان داخلی (موافق روسیه) و اختلاف نظر آمریکایی ها بر سر روسیه مخالفت آمریکا با روسیه ادامه دار خواهد بود زیرا که با استفاده از این نوع مخالفت قصد برخورد با رقبای داخلی شان را دارند و چون این مخالفت به نفعشان است صرف نظر نخواهند کرد.

دانشیار گروه مطالعات آمریکا دانشگاه تهران تصریح کرد: با توجه به این موضوع این مخالفت و درگیری طولانی خواهد شد زیرا در طول این چند ماه آمریکا حدود 8 میلیارد سلاح (به گفته خودشان) به اوکراین منتقل کرده اند که نه تنها از جهت تسلیحاتی بلکه در حوزه اطلاعاتی کمک‌های قابل توجهی به اوکراین کرده اند که به دلیل حجم بالای این نوع کمک ها اقدام به انتشار صریحانه این کمک های اطلاعاتی کرده و از اقداماتی مانند شناسایی کشتی روسی در دریای سیاه و مورد هدف قرار گرفتن آن توسط اوکراین پرده برداشتند که اخیرا بایدن نسبت به این موضوع اعتراض کرد و افشای صریح این نوع کمک ها را برای منافع امریکا خطرآفرین خواند.

کارشناس ارشد مسائل بین الملل خاطرنشان کرد: تقابل آمریکا با چین هم به زمانی برمی‌گردد که چین اقدام به ساخت سیستم موازی با سیستم غربی کردند تا محدودیت های آمریکا را بتوانند دور بزنند، حتی روسیه نیز سیستم هایی موازی با سیستم های بانکداری و مالی غربی ایجاد کردند که این خود نگرانی های غربی ها را نسبت به این موضوع تشدید کرده است.

وی افزود: حتی در سفر اخیری که آقای پوتین به ایران داشت صحبت هایی در خصوص افزایش تعاملات بین دو کشور برای دور زدن تحریم های آمریکایی و محدودیت های غربی و افزایش تعاملات اقتصادی بین ایران و روسیه انجام شد که خود بسیار راهگشا خواهد بود و شروع فصل تازه ای از کاهش قدرت تحریمی غرب را در تحولات جدید دنیا شاهد خواهیم بود.

استاد مطالعات جهان دانشگاه تهران گفت: تا مدتی قبل تمام فشار ایران برای محدود کردن ایران بود اما با توجه به تحولات چین و روسیه عملا این فشار های متمرکز نسبت به ایران به دلیل درگیری امریکا با چین و روسیه تقسیم شده است که قطعا ضعف طرف غربی را در پی خواهد داشت.

وی افزود: کشور چین از جهت اقتصادی رتبه دوم جهانی را دارد که طبق پیشبینی ها تا چهار سال آینده به قدرت اول اقتصاد جهان تبدیل خواهد شد که قطعا به نفع ما خواهد بود، همچنین روسیه از جهت اقتصادی از ما قویتر است و این نیز به نفع ایران خواهد بود.

ایزدی با بیان اینکه نظم جدید جهانی در حال حرکت به سمتی است که جهان به دو قطب غربی به رهبری آمریکا و قطب دیگر کشور هایی که ذیل قطب غربی نیستند شامل روسیه و چین و ایران و... تبدیل شده است اظهار کرد: در این میان که جهان در حال تحولات بزرگ است فرصت خوبی برای ایران بوجود آمده تا در این فصل جدید از تحولات جهانی ایران تبدیل به یکی از قطب ها بشود و ایران دارای این ظرفیت است زیرا که از جهت منابع نفت و گاز رتبه اول جهانی را داریم.

مکتب مقاومت کابوس دشمنان است

وی افزود: دلیل دیگری که میتوان نقطه قوت ایران جهت تبدیل شدن آن به یکی از قطب های جهان دانست قدرت معنایی ایران است که در حوزه الهام بخشی بسیار عالی عمل کرده که منظور مکتب ما و جبهه مقاومت است که کابوس دشمنان شده است.

دانشیار گروه مطالعات آمریکا دانشگاه تهران ادامه داد: مکتب مقاومت در تاریخ معاصر توسط جمهوری اسلامی ایجاد شد، مقاومت در مقابل استکبار جهانی به سرکردگی آمریکا که جمهوری اسلامی و انصار الله یمن و حزب الله لبنان به تقابل با این غده سرطانی به پا خواست که در حال حاضر مرزهای مکتب مقاومت روز به روز در حال گسترش است تا جایی که روس ها هم بیدار شده و در مقابل استکبار به پا خواسته اند که جنگ اکراین شاهد بر این موضوع است که حضرت آقا فرمودند اگر روسیه پیشگیری نمیکرد اوکراین به بهانه های مختلف به روسیه حمله میکرد.

وی ضمن اشاره به اقداماتی که آمریکا در جهت برهم زدن توازن و تعادل روسیه باید انجام بدهد افزود: پوتین نسبت به این مسئله آگاه بود که اقدامات اینها مبنی بر کودتا در اوکراین انجام دادند دقیقا مشابه همان را برای مسکو برنامه ریزی کرده اند که درواقع اقدم روسیه در جنگ اوکراین از اقدامات اوکراین در حوزه سیاسی و حوزه نظامی و نیز حوزه اطلاعاتی علیه روسیه را متوقف کرد.

کارشناس ارشد مسائل بین الملل تصریح کرد: همچنین بعد از فروپاشی شوروی این شرکت های غربی که در روسیه ریشه دوانده بودند توسط روسیه بیرون رانده شد چرا که نفوذ سیاسی از طریق نفوذ اقتصادی در یک کشور شکل میگیرد، به این صورت که قدرت اقتصادی در یک کشور را به دست گرفته احزاب و شخصیت ها را با قدرت پول وام دار خود کرده و حزب مورد نظر را به قدرت می رسانند و در عین حال خود را نیز مدعی دموکراسی میخوانند، اما دموکراسی یعنی احزاب بدون دخالت بیگانه با توجه به امکانات داخلی کشور قدرت بگیرد و این به نفع کشور و مردم ان کشور است اما امریکایی ها تعریف متفاوتی از دموکراسی دارند!

وی افزود: برای مقابله با این نوع نفوذ روسیه قانونی وضع کرده مبنی بر اینکه اگر کسی بخواهد از کشورهای خارجی پولی دریافت کند باید فرم اظهارنامه ای را تکمیل کند و دلیل دریافت مبلغ و مقدار ان را اظهار نماید که این اقدام پیگیرانه خوبی جهت جلوگری از اعمال نفوذ سیاسی دیگر کشور هاست.

ایزدی پیرامون دلایل افول آمریکا به شکست پروژه جهانی سازی آمریکا پرداخت و خاطرنشان کرد: برنامه آمریکا استفاده از شرکت های چند ملیتی و تسری آن به کل جهان و استقرار در کشور های مختلف جهان بود که پس از قدرت اقتصادی اقدام اعمال نفوذ سیاسی و در نتیجه ایجاد سلطه کامل بر کل جهان از این طریق بنمایند و این اتفاق هم تا حدودی افتاد اما با شکست مواجه شد؛ دلیل شکست آنها مشکلی بود که برای طبقه عادی مردم کشور های غربی رخ داد، مشکلی که منجر به بیکاری کارگران کشور های غربی شد، چرا که سرمایه داران و کارخانه داران در جستجوی کارگر ارزان بودند و نرخ کارگر در کشور های غربی گران بود، کارخانه داران اقدام به انتقال کارخانه هایشان به کشور هایی مثل ویتنام و بنگلادش کردند تا انجا از کارگران ارزان استفاده کنند و نتیجه این اقدام بیکاری کارگران کشور های غربی را در بر داشت.

وی با اشاره به افزایش قدرت اقتصادی چین افزود: دهه 70 کسینجر و نیکسون سفری به چین داشتند درحالی که طیف سیاسی و اقتصادی آمریکا بر ارتباط بیشتر آمریکا با چین اتفاق نظر داشتند و پیگیر روابط با چین بودند و در حال حاضر صادرات چین در یک روز مساوی است با صادرات یکسال چین در 40 سال پیش و این رشد عظیم اقتصادی در چین باعث شد آنها به سمت سرمایه داری رفتند اما در حوزه سیاسی نه تنها پیشرفت چندانی نکردند بلکه پسرفت کردند.

امریکا با تصور نفوذ با چینی ها وارد تعامل شدند

دانشیار گروه مطالعات آمریکا دانشگاه تهران با بیان اینکه آمریکایی ها با دست خودشان چینی‌ها را به قدرت رساندند و با تصور نفوذ با چینی ها وارد تعامل شدند اما الان متوجه شده اند که سرشان کلاه رفته و به همین دلیل با چین درگیر هستند گفت: سومین دلیلی که مانع از شکل گیری دائمی هژمونی آمریکا شد جمهوری اسلامی ایران است.

وی افزود: کارشناسان غربی خودشان به نقش جمهوری اسلامی در این موضوع پرداخته اند. آمریکا سال 2001 افغانستان و سال 2003 عراق را اشغال کرد، چرا که یکی از پروژه های جدی نظم جدید آمریکا خاورمیانه بزرگ بود؛ آنها معتقد بودند اگر در افغانستان مسلط شویم حکومت آنها آمریکایی خواهد شد و اگر در عراق نیز مسلط شویم نفوذ ریشه داری به کشور های عربی دیگر میتوانیم داشته باشیم که البته در عراق، سوریه لبنان و یمن و هیچ نقطه دیگر از خاورمیانه پروژه آنها نه تنها نتیجه نداد بلکه حیثیت آمریکا در دنیا زیر سوال رفت زیرا این سوال در ذهن کشور های دنیا مطرح شد که آمریکا که ادعای هژمونی و قدرت اول دنیا را دارد نه تنها نتوانست یک چنین پروژه را به نتیجه برساند بلکه پا به فرار گذاشت و از خاورمیانه خارج شد.

انتهای پیام /