شنبه 29 دی 1403

جهان در شوک حمله غافلگیرکننده اسرائیل؛ عبور نتانیاهو از آخرین خط قرمز؟/ خاورمیانه روی بمب ساعتی

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
جهان در شوک حمله غافلگیرکننده اسرائیل؛ عبور نتانیاهو از آخرین خط قرمز؟/ خاورمیانه روی بمب ساعتی

اقتصادنیوز: همزمان با رسانه ای شدن حملات خونین اسرائیل به مقر فرماندهی حزب الله در جنوب بیروت، تحلیل ها درباره معادلات اتی خاورمیانه افزایش یافته و همین گزاره موجب شده تا گروهی درباب وقوعی جنگی تمام عیار هشدار دهند.

به گزارش اقتصادنیوز، به باور ناظران حملات روز جمعه اسرائیل به ضاحیه؛ بزرگ‌ترین و در عین حال بی‌سابقه‌ترین حمله از سال 2006 تا به امروز محسوب می‌شود؛ حملاتی که اسرائیل مدعی است که با هدف ترور سیدحسن نصرالله، دبیر کل حزب‌الله لبنان انجام شده است. حملات اخیر و خونین تل آویو به حومه جنوبی بیروت و افزایش گمانه‌زنی‌ها درباره وضعیت رهبر مقاومت حزب‌الله موجب شده تا در باب پیامدهای تحولات اخیر لبنان تحلیل‌های متفاوتی ارائه شود. بسیاری از ناظران بر این باورند که ماجراجویی اخیر اسرائیل می‌تواند جرقه جنگی تمام عیار را بزند. در همین رابطه اقتصاد نیوز به بازتاب حملات اسرائیل به مقر فرماندهی حزب‌الله در رسانه‌های جهان پرداخته است.

الجزیره: اسرائیل ادعای ترور دبیرکل حزب‌الله را تکرار کرد

به ادعای الجزیره، ارتش اسرائیل با انتشار بیانیه‌ای مدعی شد که در حمله هوایی گسترده شامگاه دیروز به بیروت، حسن نصرالله، رهبر حزب الله به شهادت رسیده است. حزب الله لبنان هنوز در این باره اظهارنظری نکرده و بیانیه‌ای صادر نکرده است. خبرگزاری تسنیم نیز چنین ادعایی را رسانه‌ای کرده اما تایید نکرد. الجزیره مدعی شده که در ساعات پیش رو درباره وضعیت سیدحسن نصرالله جزئیات بیشتری را ارائه خواهد کرد. اسرائیل پیش‌تر مدعی شد که علی کرکی، فرمانده جبهه جنوب و دیگر فرماندهان این جنبش را ترور کرده است. این رژیم با انتشار بیانیه‌ای مدعی شد، هواپیماهای نیروی هوایی با راهنمایی دقیق اطلاعاتی نهاد امنیتی به مقر مرکزی حزب‌الله، البته در منطقه پرجمعیت ضاحیه حمله کردند.

واشنگتن پست: روزهای بحرانی تری در پیش است

اسرائیل روز جمعه نیروهای نظامی خود را در امتداد مرز سرزمین‌های اشغالی با لبنان جمع کرد تا ظاهرا خود را برای تهاجم احتمالی زمینی به خاک این کشور آماده کند، با این همه عصر جمعه مشخص شد که تل‌آویو برای حمله گسترده به مقر اصلی فرماندهای مرکزی حزب‌الله خیز برداشته بود. واشنگتن پشت به نقل از یک منبع آگاه مدعی شد، «حمله مرگبار اسرائیل به جنوب بیروت، آخرین حمله هوایی این بازیگر پس از تهاجمش به سایت‌های حزب‌الله لبنان قلمداد می‌شود؛ حمله‌ای که اسرائیل مدعی است هدف از انجامش ترور حسن نصرالله، دبیر کل حزب‌الله لبنان بود. در حالی که دیپلمات‌ها برای جلوگیری از جنگ همه جانبه به تکاپو افتاده اند، بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر روز جمعه در مجمع عمومی سازمان ملل مدعی شد که اسرائیل تا زمانی که به پیروزی دست پیدا نکند به جنگ ادامه خواهد داد. هرتزل هالوی، رئیس ستاد ارتش اسرائیل نیز هفته پیش در گفت و گو با سربازان این رژیم از آنها خواست تا برای «ورود به خاک لبنان» آماده شوند. به ادعای واشنگتن پست، ساعاتی قبل از حمله روز جمعه، روحیه نیروهای ارتش اسرائیل در امتداد مرز بالا بود، این در حالی است که قبل از آخرین جنگ اسرائیل و حزب الله، در سال 2006، والدین برای خداحافظی با پسرانشان به نقطه مرزی آمدند و در ماه اکتبر، قبل از حمله به نوار غزه، ردیف‌هایی از تانک‌ها در جنوب سرزمین های اشغالی تشکیل شد. اما این بار سربازان و ساکنان شمالی در گفت و گو با واشنگتن پست مدعی شدند که برای جنگ به هرشکلی که رهبرانشان تصمیم بگیرند، آماده هستند. در این میان یکی از فرماندهان اسرائیلی روز پنجشنبه در گفت و گو با روزنامه واشنگتن پست مدعی شد، ارتش اسرائیل این هفته دو تیپ ذخیره رزمی در مرز مستقر کرد که آموزش دیده و تازه نفس بودند. از همین رو به نظر می رسد حمله زمینی به لبنان قریب الوقوع است. یوسی کوپرواسر، رئیس سابق مرکز تحقیقات فعال در نهاد اطلاعات نظامی اسرائیل، پس از حمله روز جمعه گفت که ساعت ها و روزهای آینده بحرانی تر خواهند بود. اگر حزب الله به اقدام تلافی جویانه عظیمی دست بزند، اسرائیل برای عملیات زمینی چراغ سبز نشان می‌دهد که (به ادعای او) گزینه ای خطرناک برای این گروه است. ارتش اسرائیل هفته گذشته جنوب لبنان و بیروت را با بیش از هزار پرتابه در یک دوره 24 ساعته هدف قرار داد. به گفته وزارت بهداشت لبنان، این حمله هوایی چند روزه، موسوم به عملیات تیرهای شمالی، موجب شد تا بیش از 600 نفر از جمله زنان و کودکان کشته شوند. هزاران نفر زخمی و ده ها هزار نفر دیگر آواره شده اند. اسرائیل مدعی است اعضای حزب الله را هدف قرار داده و در میان کشته شدگان چندین فرمانده این گروه قرار دارند. گروه های حقوق بشر اسرائیل را به استفاده از زور علیه غیرنظامیان در لبنان متهم می کنند.

بلومبرگ: پاسخ احتمالی ایران دغدغه های پایتخت های غربی است

بعد از عملیات انفجاری پیجرها، نیروهای اسرائیلی حملات خود را به مواضع حزب الله افزایش داده اند، اهدافی را در سراسر لبنان هدف قرار داده و تلاش دارند تا رهبران این گروه را ترور کنند. حزب‌الله صدها راکت به شمال سرزمین های اشغالی شلیک کرده و تل آویو را هدف حملات موشکی بالستیک خود قرار داده است، از همین رو می توان گفت، دامنه خشونت ها در قیاس با سال 2006 به شکل عجیبی افزایش پیدا کرده است. روز جمعه، ارتش اسرائیل مقرفرماندهی مرکزی حزب الله در جنوب بیروت را هدف قرار داد، حمله ای بی سابقه به پایتخت این کشور در دو دهه اخیر. تلویزیون دولتی لبنان گزارش داد که شش ساختمان کاملا ویران شده اند. به گفته مقامات وزارت بهداشت لبنان از روز یکشنبه بیش از 700 نفر کشته شده و حداقل 250 هزار نفر خانه های خود را ترک کرده اند. بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم اسرائیل در سخنرانی روز جمعه در مجمع عمومی سازمان ملل مدعی شد که مبارزه با حزب الله را ادامه دهد. بلومبرگ اکونومیکس به منظور بررسی ابعاد حمله اخیر به بیروت، داده‌های مدل FIRMS ناسا را برای شناسایی ماهواره‌ای آتش فعال برای تجسم نقاط درگیری از زمان حمله پیجر اسرائیل در 17 سپتامبر تجزیه و تحلیل کرد. بلومبرگ در ادامه گزارش ادعایی خود آورد، ایران، حامی اصلی حزب‌الله، تاکنون در فرایند رویارویی مداخله ای نداشته است، با این همه مشخص نیست در صورت حمله زمینی اسرائیل به خاک لبنان ایران کماکان به از صبر استراتژیک خود پیروی کند. به ادعای بلومبرگ بعد از انفجار پیجرهای اعضای حزب الله، این بار ساختار و فرماندعی این گروه هدف حملات اسرائیل قرار گرفته است. پیشتر ابراهیم عقیل، یکی از نخبه گان شاخه رضوان و عضو ارشد حزب الله ترور شد. پس از آن علی کرکی، فرمانده ارشد این گروه در جبهه جنوبی هدف این رژیم قرار گرفت. با این همه مقام های آمریکایی مدعی اند که برقراری آتش بس در لبنان هنوز امکان دارد، به ادعای یکی از منابع آگاه، به نظر می رسد اسرائیل جنگ را ادامه می دهد تا دستاوردهای (ادعای) نظامی اش را به حداکثر برساند.

نیویورک تایمز: خاورمیانه واردعصر تازه ای شد؟

نیویورک تایمز با انتشار گزارشی مدعی شد، اسرائیل در نیمه‌شب به ساکنان حومه جنوبی بیروت هشدار داد تا بامداد شنبه، محل را تخلیه کنند. هشدارهای جدید که در ساعت 3 بامداد به وقت محلی در سایت شبکه اجتماعی ایکس منتشر شد، سه ساختمان دیگر را در جنوب بیروت که به ادعای ارتش مربوط مقر اعضای حزب الله بود، شناسایی و از ساکنان خواست حداقل 500 متر از آنها فاصله بگیرند. اوایل شب، ارتش اسرائیل به سه ساختمان دیگر در ضاحیه را هدف قرار داد، منطقه ای پرجمعیت وغیرنظامی در نزدیکی بیروت که به ادعای اسارئیل اعضای حزب الله در آن مستقر هستند. بلافاصله پس از آن، انفجارها منطقه را لرزاند و آسمان شب به واسطه اتش روشن شد. این حملات بعد از حمله گسترده این رژیم به مقر فرماندهی حزب الله در جنوب بیروت انجام شد؛ حمله ای که ادعا می شود هدف از انجامش ترور حسن نصر الله بود. فعلا درباره شهادت رهبر حزب الله لبنان خبر دقیقی در دست نیست. بمباران های روز جمعه لبنان ساعاتی بعد از سخنرانی نتانیاهو در سازمان ملل انجام شد؛ نخست وزیری اسرائیل بدون اشاره به تلاش های میانجی گرایانه کشورها برای برقراری آتش بس، مدعی شد که حمله خاک لبنان ادامه خواهد داشت. همزمان به گفته سابرینا سینگ، سخنگوی پنتاگون گفت که لوید جی آستین سوم، وزیر دفاع آمریکا، در حالی که اسرائیل در حال انجام حمله بود، با همتای اسرائیلی خود، یوآو گالانت، تماس تلفنی داشت. اما تاکید کرد که ایالات متحده "هیچ دخالتی در این عملیات نداشته است." نیویورک تایمز در ادامه گزارش خود به واکنش مقام های ایران اشاره کرد ونوشت، بعد از بمبارن جنوب بیروت، ابراهیم عزیزی، رئیس شورای عالی امنیت ملی ایران گفت که اسرائیل با حمله روز جمعه به جنوب بیروت «درهای جهنم را به روی خود گشوده است». او گفت که «محور مقاومت» - حزب‌الله، حماس و دیگر گروه های منطقه‌ای حامی ایران - «در زمان مناسب با قدرت پاسخ خواهند داد». همزمان سفارت ایران در لبنان با انتشار بیانیه‌ای در شبکه‌های اجتماعی حملات اسارئیل را "جنایتی مذموم" خواند و گفت که این حملات به سشکلی خطرناک قواعد بازی را تغییر خواهد داد. یک مقام ارشد اسرائیلی در گفت و گو با خبرنگاران مدعی شد اگر عملیات اخیر موفقیت آمیز باشد، نیازی به حمله زمینی به لبنان نیست.

گاردین: پشت پرده حمله اسرائیل به جنوب بیروت

گاردین با انتشار گزارشی نوشت، اسرائیل یک روز پس از حمله گسترده به حومه جنوبی پایتخت لبنان در تلاشی آشکار برای ترور حسن نصرالله، رهبر حزب الله، یکی از متحدان کلیدی ایران، یک بار دیگر جنوب بیروت را هدف قرار داد. شاهدان به خبرگزاری رویترز گفتند پیش از سحرگاه روز شنبه صدای بیش از 20 حمله هوایی را شنیدند. میلیون ها لبنانی با ترک خانه های خود در حومه جنوبی، در میادین، پارک ها و پیاده روها در مرکز شهر بیروت و مناطق ساحلی تجمع کردند. حملات بی‌سابقه پنج ساعته مستمر اوایل روز شنبه پس از حمله روز جمعه که در آن چندین بلوک آپارتمانی کامل تخریب شد، قوی‌ترین حملات اسرائیل به بیروت در طول نزدیک به یک سال جنگ با حزب‌الله بود. به ادعای گاردین، ترور نصرالله به خودی خود، فارغ از آن که شهید شده باشد یا خیر، باعث تشدید تنش خواهد شد. او مهمترین رهبری مهم ترین متحد منطقه ای ایران را در اختیار دارد و چهره ای برجسته در محور مقاومت شناخته می شود. در عین حال زرادخانه موشکی بزرگ حزب الله در مرز شمالی سرزمین های اشغالی مدت هاست به عامل بازدارنده در برابر حمله ادعایی اسرائیل به ایران و سایت های هسته ای این کشور عمل کرده است. از همین رو ادعا می شود با افزایش تنش ها، این امکان وجود دارد که درگیری ها از کنترل خارج شده و زمینه برای رویارویی ادعایی تهران و تل آویو فراهم شود. گاردین در بخش دیگری از گزارش ادعایی اش آورد، پس از حملات شدید روز جمعه، هنوز اخباری درباره سرنوشت دبیر کل حزب الله در دسترس نیست، اما یک منبع نزدیک به این گروه در گفت و گو با رویترز مدعی شد که هنوز خبری از رهبر حزب الله در دست نیست. حزب الله لبنان هنوز در این باره بیانیه رسمی نداده است. با این حال رسانه های دیگر به نقل از منابع حزب الله گفتند که او "زنده و سالم است". به نوشته گاردین، براساس آمارهای اولیه بیش از 300 نفر در جریان حملات اخیر کشته شدند. انتظار می رفت بعد از آوار برداری، تعداد کشته ها به میزان قابل توجهی افزایش یابد. عکاس خبرگزاری فرانسه گفت که بر اساس گزارش‌ها، این حملات دهانه‌هایی به عرض پنج متر برجای گذاشته است.

الجزیره: بازی خطرناک تل آویو

معین ربانی، عضو غیر مقیم مرکز مطالعات درگیری و بشردوستانه، پیشتر درباره حمله اسرائیل به بیروت و نقش ایالات متحده با الجزیره گفت و گو داشت و در این باره به این خبرگزاری گفت: ادعای مقامات آمریکایی مبنی بر عدم اطلاع از حمله اسرائیل به بیروت با توجه به روابط نزدیک اطلاعاتی دو بازیگر قابل قبول نیست. ربانی در ادامه خاطر نشان کرد: ایالات متحده مکرراً ادعا می کند که هیچ اطلاعی از آخرین تحولات نداشته تا زمانی که اسرائیلی ها آن را مطلع کرده اند. این همان دولتی است که ماه ها به دنیا درباره حمله روسیه به اوکراین هشدار داد و علیرغم روابط اطلاعاتی بسیار نزدیک با اسرائیل، و به اشتراک گذاری اطلاعات، اکنون ادعا می کند که مطلقاً هیچ سرنخی از این موضوع ندارد. ربانی گفت که دیپلماسی کنونی آمریکا "مانوری در دود و آینه است". به باور این تحلیلگر ایالات متحده تلاش دارد تا با انحراف نقشش در وقایع اخیر ار کتمان کند. الجزیره در ادامه گزارش خود ضمن اشاره به افزایش بالای تلفات غیرنظامیان گفت که 37 بیمارستان لبنان از کار افتاده اند چرا که پرسنل هراس دارند اسرائیل سناریوی غزه را در این کشور نیز تکرار کرده و زیرساخت های بهداشتی را هدف قرار دهد. الجزیره در ادامه گزارش ادعایی خود به هدف ادعایی این بازیگر اشاره کرد و در این باره نوشت: هدف اسرائیل رویارویی با ایران است تلاش دارد تا پای ایالات متحده را به میدان باز کند. معین ربانی، عضو غیر مقیم مرکز مطالعات درگیری و بشردوستانه، گفت که حمله به بیروت آخرین اقدام اسرائیل است که برای تغییر شکل قدرت در منطقه طراحی شده و هدف پنهانش هم صدایی با آمریکا برای رویاروی نظامی با اسارئیل هست. به ادعای این تحلیلگر، اسرائیل تصمیم استراتژیک گرفته و به خیال خود می خواهد شکل خاورمیانه را به طور اساسی تغییر دهد. ربانی به الجزیره گفت تل آویو در این مسیر با عاملی بازدارنده چون حزب الله روبرو است و تلاش دارد آن را بردارد. ربانی مدعی شد: «من فکر می‌کنم هدف نهایی اسرائیل رویارویی با ایران است و در همین راستا تل اویو تلاش دارد تا پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری زمینه را برای رویارویی ادعایی هموار کند. به همین دلیل است که اسرائیل مطلقاً زمانی برای دیپلماسی ندارد.»

اکونومیست: خاورمیانه در آستانه رویارویی سهمگین اسرائیل و حزب الله قرار دارد

اکونومیست مدعی شد: حمله ویرانگر اسرائیل به جنوب لبنان و هدف قرار دادن مقر مرکزی حزب الله در حالی انجام شد که دولت‌های آمریکا و فرانسه از هر دو طرف خواسته بودند که آتش بس 21 روزه را بپذیرند و روزنه ای برای مذاکرات بر سر آتش‌بس پایدارتر را فراهم کرده و به درگیری یک ساله پایان دهند. با این همه ساعاتی بعد از پایان سخنرانی نتانیاهو معادلات به ناگهان تغییر کرد. جنگنده‌های اسرائیلی در فاصله 9000 کیلومتری چندین بمب سنگین را بر به سوی محله ضاحیه بیروت پرتاب کردند. در این حمله حدود 300 نفر کشته شدند، تعدادی از ساختمان های مسکونی ویران شدند. اسرائیل مدعی شد که "مرکز مرکزی حزب الله" را هدف قرار داده است. تعداد کشته‌ها هنوز تایید نشده و هنوز درباره حسن نصر الله، دبیر کل حزب الله خبر رسمی در دست نیست. منابع نزدیک به حزب الله می گویند دبیر کل این گروه سالم است، با این حال تا انتشار اخبار رسمی این اظهارات قابل تایید نیست. در این میان تحلیلگران بر این باورند که به واسطه تشدید تنش ها این احتمال بالا است که زمینه برای رویارویی سنگین اسرائیل و حزب الله فراهم شده و این بار حزب الله ممکن است از زرادخانه موشکی عظیم خود علیه اسرائیل استفاده کند. در این میان وزیران کابینه نتانیاهو و رهبران احزاب مخالف نیز آشکارا با چشم انداز آتش بس مخالفت کردند. آنها خواستار آن شدند تا اسرائیل فشارها بر حزب الله را افزایش دهد. چنین تصمیمی خشم دولت بایدن را برانگیخته است. حسن نصرالله قبلاً بارها تاکید داشت که تا زمانی که جنگ در غزه ادامه داشته باشد، حزب الله در حمایت از حماس مواضع به اسرائیل را هدف قرار خواهد داد. با این همه فعلا معادلات تغییر کرده است. اسرائیل مدعی است که به دنبال تحقق دو هدف است. در هم شکستن توان نظامی حزب الله، خیز برای حمله زمینی تا منطقه مرزی را از استحکامات حزب الله پاک می کند. با این همه فعلا ادعا شده که اسرائیل تصمیمی برای حمله زمینی به لبنان اتخاذ نکرده است. با این حال حمله به ضاحیه ممکن است محرکی باشد برای حمله متقابل و در عین حال سهمگین حزب الله. تاکنون تنها یک موشک به سمت تل آویو شلیک شده که توسط سامانه دفاع موشکی اسرائیل رهگیری شده است. اندکی پس از بمب‌های بیروت، راکت‌های حزب‌الله به سمت شمال سرزمین های اشغالی پرتاب شدند، اما این ابتدای ماجرا است. ایران فعلا خویشتن داری کرده اما از این پس نمی توان رویکرد تهران در برابر ماجراجویی های اسارئیل را پیش بینی کرد.

همچنین بخوانید ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید