جمعه 9 آذر 1403

جهان، نظاره‌گر قدرت‌نمایی کرونا

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
جهان، نظاره‌گر قدرت‌نمایی کرونا

تهران - ایرنا - در حالی که شبح ویروس کرونا در جهان پرسه می‌زند و اثرات مخربی بر حوزه سلامت، اقتصاد، اجتماع و سیاست در تمام کشورها برجای گذاشته است، بسیاری از دانشمندان بر آن هستند تا با کشف واکسن برای این ویروس منحوس از تلفات جانی آن کم کنند و سروسامانی به وضعیت کنونی بشر بدهند.

تلفات جهانی پاندمی ویروس کرونا، زیاد و قابل توجه است. تاکنون بیش از نیم میلیون تن جان خود را بر اثر ابتلا به کرونا از دست داده اند و صدها میلیون به دلیل محدودیت‌های کرونا سر کار خود حاضر نمی‌شوند یا شغلشان را از دست داده اند و تریلیون ها دلار سرمایه نیز نابود شده با این همه، ویروس کرونا همچنان در حال گسترش است و احتمال مرگ انسان‌های بیشتری نیز وجود دارد. بررسی روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی به بررسی این سیر صعودی کرونا پرداخته‌اند.

رسانه‌های اصلاح‌طلب

افزایش تلفات کرونا در تهران

روزنامه همدلی در گزارشی نوشت: تنها در شنبه گذشته مرگ 101فرد مبتلا به کووید19 در تهران ثبت شده است. این درحالی است که در روزهای منتهی به تیرماه با وجود روند کاهشی در موارد ابتلا و مرگ ناشی از کرونا ناگهان همه چیز تغییر کرد و آمار جان‌باخته‌ها شروع به بالا رفتن کرد. حالا آن طور که رئیس کمیته سلامت شورای شهر تهران گزارش داده است، هیچ منطقه‌ای در تهران موفق به کنترل ویروس کرونا نشده است. روز گذشته گزارشی در شورای شهر تهران قرائت شد که نشان می‌داد روند افزایش موارد مرگ ناشی از کرونا طی هفته‌های گذشته نسبت به مدت مشابه در اردیبهشت ماه تغییر فاحشی داشته است. ناهید خداکرمی، رئیس کمیته سلامت شورای شهر تهران در حالی که داشت از گزارش‌های مربوط به یک مورد مطالعاتی صحبت می‌کرد با اشاره به تعداد فوتی‌ها در روزهای اخیر بیان کرد: «ما در اوسط اردیبهشت 9 مرگ در تهران داشتیم، ولی دیروز (شنبه) 101مرگ در تهران ثبت شد و این نشان‌دهنده آن است که سطح ابتلا رو به افزایش است».

روزنامه آرمان ملی در گزارشی می آورد: عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از افزایش آمار مبتلایان به کووید19 از زمان آغاز پیک دوم این بیماری خبر داد و گفت: زمانی که پیک اول بیماری طی می‌شود با تصور عادی شدن شرایط از سوی مردم و مسئولان، بازگشت به مرحله قبل از شروع پیک اول بسیار دشوار است. حمید سوری، دکترای تخصصی اپیدمیولوژی اظهار داشت: هر عاملی که باعث شود تعامل بیماری‌زایی ویروس باردیگر افزایش یاید به مراتب شمار مبتلایان را افزایش می‌دهد. وی تاکید کرد: معمولا زمانی که پیک اول بیماری طی می‌شود، تصور عادی شدن شرایط ایجاد می‌شود، بنابراین بازگشت به مرحله قبل از شروع پیک اول بسیار دشوار است. این استاد دانشگاه یادآور شد: زمانی که روند اپیدمی طولانی می‌شود در بیشتر موارد آحاد جامعه تاب‌آوری اجتماعی و رعایت توصیه‌ها را از دست می‌دهند و از طرفی دلایل مختلف اقتصادی و اجتماعی نیز تحمل رعایت توصیه‌ها و شرایط قرنطینه را محدودتر می‌کند. وی افزود: این موضوع پیک دوم را با بحران و افزایش آمار مواجه کرده است.

کرونا و مدافعان سلامت

خبرگزاری ایسنا در گفت و گوبا گلپیرا رئیس مرکز مدیریت بیمارستانی و تعالی خدمات بالینی وزارت بهداشت نوشت: تاکنون 10 تا 12 هزار نفر در کادر درمانی کشور با کرونا درگیر شده اند و همچنان هم این وضعیت ادامه دارد. این موضوع برای سیستم درمانی دردسر ایجاد کرده است. ما برای پرسنل مان ناراحتیم که برای خدمت دهی به مردم از جان شان گذشتند. حال در این وضعیت با کمبود کادر درمان مواجه شده ایم. کادر درمانی که باید روزانه شش تا هشت ساعت کار کند، اکنون گاهی باید 12 ساعت کار کند. حتی گاهی 24 ساعت شیفت دارد. بنابراین فشار زیادی به سیستم درمان وارد می شود. در گروه پزشکی هم وضعیت به همین منوال است. با توجه به اینکه ما همیشه سعی کردیم که با تمهیدات زیادی، تمامی پزشکان و متخصصین مختلف در همه بیمارستان هایمان داشته باشیم، اکنون به دلیل درگیری و بیماری پزشکان با کرونا، در برخی رشته ها در برخی استان ها کمبود داریم که این وضعیت جالب نیست. امیدواریم با برنامه ریزی هایی که انجام می دهیم، بتوانیم جایگزینی مناسب را ایجاد کنیم و به ظرفیت پیشین بازگردیم. هر کس که می تواند به سیستم درمان کمک کند، خوشحال می شویم که نیروهای داوطلب به دانشگاه های علوم پزشکی مراجعه کنند و بتوانیم از ظرفیت آنها استفاده کنیم. بحث کمبود نیرو را کمابیش در برخی استان ها می بینیم، اما به هر حال مدیریت شده است.

ایمنی جمعی در مورد واکسیناسیون

روزنامه اعتماد در گفت و گو با احسان مصطفوی رییس بخش اپیدمیولوژی و رییس مرکز تحقیقات بیماری نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور می نویسد: کووید 19 یک بیماری نوپدید است. نوپدید به این معنا که بیماری جدیدی است که به جامعه جهانی معرفی شده و هر چه زمان بگذرد، شناخت بهتری در مقایسه با اوایل شیوع بیماری نسبت به آن پیدا می‌کنیم و انتظار داریم با گذشت زمان، ناشناخته‌های بیماری مشخص‌تر شود و بتوانیم اقدامات کنترلی و درمانی بهتری در مقابل آن انجام بدهیم. ایمنی جمعی، بیشتر در مورد واکسیناسیون در حوزه اپیدمیولوژی بیماری‌های عفونی مطرح است. برای ایمنی جمعی لازم نیست کل جامعه واکسن بزند. بنا بر مدل‌سازی‌ها و با توجه به نوع بیماری اگر 60 تا 90 درصد جمعیت واکسن بزنند، درصد باقیمانده بسیار کمتر در معرض خطر آلودگی خواهند بود. البته بحث ایمنی جمعی از طریق ابتلا، در بعضی کشورها همچون سوئد و انگلیس در روزهای اول اپیدمی مطرح شد اما آنها هم حرف خود را پس گرفتند و به این نتیجه رسیدند که این سیاست در مورد ویروس کرونا هزینه سنگینی دارد. محدودیت‌ها و توصیه‌هایی که در کشور دنبال می‌شود نشان می‌دهد که کشور به هیچ وجه به دنبال ایمنی جمعی از طریق ابتلای درصد بالایی از جامعه نیست به‌خصوص که اطمینان نداریم یک مبتلای بهبودیافته، تا چند وقت از عفونت دوباره مبتلا می‌شود.

مازندران در وضعیت قرمز

روزنامه آرمان ملی در گزارشی می آورد: در حالی استاندار خوزستان از کاهش آمار مبتلایان به کرونا در این استان خبر می‌دهد، معاون درمان وزارت بهداشت از افزایش بستری بیماران جوان و میانسال در مازندران ابراز نگرانی کرد. قاسم جان‌بابایی معتقد است که در هفته ای که گذشت، شاهد روند رو به افزایش در میزان تعداد بیماران کرونایی در استان مازندران به‌خصوص در آمل، ساری، بهشهر و بابل بودیم. همزمان غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان با اشاره به کاهش 50‌درصدی بیماران بستری کرونا گفت: در حال بررسی امکانات برای موج دوم کرونا در پاییز هستیم. روند بیماری کرونا در استان خوزستان رو به کاهش است، یعنی حدود 15 روز است که با کاهش جدی بیماری روبه‌رو هستیم.

کرونا در ماه چقدر خرج روی دست ایرانی ها می گذارد

پایگاه خبری فرارو در گزارشی می نویسد: استفاده از ماسک در تمام مکان‌های عمومی و سرپوشیده توسط ستاد ملی مبارزه با کرونا الزامی اعلام شده است؛ این یعنی باید برای حفاظت جامعه از ویروس کرونا ماسک بخرید. اگرچه شرایط مثل روزهای اول نیست و ماسک به راحتی پیدا شود یا خرید ژل ضدعفونی در داروخانه‌ها و سوپرمارکت‌ها امکان‌پذیر است، اما قیمت‌ها تغییر چندانی نکرده. ماسک‌های سه‌لایه تقریبا دانه‌ای دو هزار تومان قیمت دارند و در بسته‌های 50 تایی بین 70 تا 200 هزار تومان فروخته می‌شوند. دستکش‌های لاتکس جفتی دو هزار تومان هستند و خرید بسته‌های 100 تایی آن 170 تا 200 هزار خرج روی دست‌تان می‌گذارد. محلول مایع ضدعفونی کننده سطوح در دبه‌های دو لیتری 60 هزار تومان، ژل ضدعفونی کننده دست در بسته‌های 500 میلی‌لیتری 30 هزار تومان و اسپری الکل در بسته‌بندی‌های 500 میلی‌لیتری 50 هزار تومان فروخته می‌شوند. بررسی‌ها نشان می‌دهد خرید چنین محصولاتی برای یک خانواده چهار نفره که مجبور است در طول روز از خانه خارج شود و به ماسک و دستکش احتیاج دارد به حدود 600 هزار تومان می‌رسد.

رسانه‌های اصولگرا

ویروس منحوس در چهار گوشه ایران

روزنامه صبح نو در گزارشی نوشت: طبق گفته رییس دانشگاه علوم پزشکی تبریز، آذربایجان‌شرقی از نظر شیوع کرونا رتبه چهاردهم ایران را دارد و تعداد بستری‌های کرونا در این استان به همان اندازه اواخر فروردین بوده ولی روزانه سه یا چهار فوتی آن زمان اکنون به 12 نفر رسیده است. سید مهدی میرجهانیان، مدیر گروه بهداشت محیط مرکز بهداشت اصفهان: خوشبختانه شهر اصفهان در وضعیت قرمز قرار ندارد و تالارها، رستوران‌ها، باشگاه‌های ورزشی و استخرها با نظارت جدی تیم‌های بهداشتی می‌توانند به کار خود ادامه دهند. قاسم سلیمانی دشتکی، استاندار ایلام: برای دومین هفته متوالی محدودیت‌های کرونایی در استان ایلام تمدید شد. آموزشگاه‌های خصوصی، فنی و حرفه‌ای، باشگاه‌های ورزشی جمعی، استخرها، تالارها و مجتمع‌های مناطق قرمز ایلام یک هفته دیگر تعطیل می‌شوند. عبدالکریم گراوند، استاندار بوشهر: از نیمه خرداد به بعد شاهد اوج ابتلا به کرونا در استان بوشهر بودیم به طوری که از آن زمان (نیمه خرداد) تاکنون هفت هزار و 338 نفر مبتلا و 200 فوتی در استان بوشهر ثبت شده است. در تهران برگزاری اجتماعات از روز شنبه ممنوع شده و همچنین کارکنان مؤسسات و ادارات دولتی به شکل یک‌سوم دورکاری فعالیت می‌کنند؛ استخرهای سرپوشیده، باشگاه‌های ورزشی و ورزش‌های پربرخورد مانند کشتی، کاراته، جودو و...، ممنوعیت در فعالیت دارند؛ در ورزش‌های تیمی، فقط لیگ برتر به واسطه حساسیت خاص خود مجبور به برگزاری مسابقات با رعایت پروتکل‌های بهداشتی است. محمد دهقانی‌فیروزآبادی، رییس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند: طبق آخرین ارزیابی‌های انجام‌شده از نظر تعداد بیماران تنفسی بستری در بیمارستان به نسبت جمعیت، دومین استان کشور بعد از استان فارس هستیم.

اطلاعات در مورد کرونا

روزنامه فرهیختگان در مطلبی می آورد: در ماه‌های اخیر که دنیا با ویروس جدیدی دست‌به گریبان است، بسیاری از افراد به‌دنبال تازه‌ترین خبرها پیرامون آن هستند تا بتوانند علاوه‌بر آنکه اطلاعات خود را به‌روز نگه می‌دارند، به حفظ سلامت خود هم کمک کنند. در این برهه زمانی دنیا شاهد خبرهای ضدونقیضی بود که بسیاری از آنها در حد شایعه باقی ماند و تنها اخباری موردتایید قرار گرفت که ازسوی مراجع رسمی و معتبر ازجمله سازمان بهداشت جهانی تأیید شده بودند. در این میان، برای دسترسی راحت‌تر مردم جهان اعم‌از محققان و دانشمندان و کمک به گسترش دستاوردهای علمی در زمینه کرونا، بسیاری از مقاله‌های علمی به‌طور رایگان دراختیار کاربران قرار گرفت. یکی از معتبرترین مراجع انتشار اخبار مربوط به کرونا و جدیدترین دستاوردهای علمی دانشمندان کشورهای مختلف، مجله nature است که سعی می‌کند به‌روزترین اخبار این بیماری و تحقیقات علمی محققان را منتشر کند. ماه‌هاست گروه‌های تحقیقاتی دنیا به‌دنبال تولید واکسنی مؤثر برای ایجاد ایمنی لازم دربرابر ویروس کرونا هستند و تاکنون چند نمونه از این واکسن‌ها نتایج مثبتی به‌دست آورده‌اند، اما باید روی نمونه‌های بیشتری مورد آزمایش قرار گیرند تا اثربخشی آنها به‌طور کامل اثبات شود.

کاسبی با آزمایش کرونا

روزنامه خراسان در گزارشی می نویسد: بیمارانی که علایم کرونا دارند، علاوه بر این که سردرگم برای یافتن محلی به منظور انجام آزمایش های خون مربوط به کرونا هستند، حالا برای هزینه های این آزمایش ها هم با رقم های متفاوتی مواجه اند، رقم هایی از 30 تا 200 هزار تومان! که نشان از آشفتگی در هزینه های آزمایش های کرونا دارد. یک هفته پیش بود که سمیعی مدیرکل آزمایشگاه‌های مرجع سلامت وزارت بهداشت در گفت و گو با خبرنگاران درباره هزینه آزمایش سرولوژی و مولکولی کرونا اعلام کرد: در چندین مصاحبه که در صداوسیما انجام شد، دیدم که مسئولان برخی آزمایشگاه‌ها در حال جا انداختن تعرفه‌هایی در ذهن مردم هستند که لزومی ندارد. هزینه آزمایش‌های سرولوژی باید حدودا بین 29 تا 30 هزار تومان باشد؛ در حالی که گاهی شنیده می‌شود این هزینه به بیش از 100 هزار تومان هم در برخی مقاطع رسیده است. همچنین درخصوص تست تشخیصی مولکولی هزینه‌ها در بخش خصوصی 586 هزار و 500 تومان است و در بخش دولتی نیز در صورتی که با تشخیص پزشک انجام شود به شکل رایگان خواهد بود. نکته بسیار مهم آن است که تشخیص تست سرولوژی کاری بسیار دقیق است که به تبحر کافی نیاز دارد.

*س_برچسب‌ها_س*