حفظ دستاوردهای کنترل شیوع کرونا دغدغه جدید مسئولان قم است
قم - ایرنا - دوازدهمین روز اجرای محدودیتهای کرونایی اگر چه از کاهش چشمگیر شیوع این بیماری درقم خبر میدهد، ولی استمرار همراهی مردم و حفظ روند فعلی کاهش شیوع این بیماری به دغدغه جدید مسئولان دانشگاه علوم پزشکی قم تبدیل شدهاست.
اگر چه پس از حدود 120 روز، بالاخره قم از وضعیت قرمز شیوع کرونا خارج شد ولی به گفته رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم این وضعیت بسیار شکننده است و در صورتی که نسبت به رعایت دستورالعملهای بهداشتی در روزهای آینده کم توجهی شود باید شاهد اوج گیری دوباره این بیماری منحوس در استان بود.
بر اساس آخرین آمار ارائه شده توسط ستاد استانی مقابله با کرونا، اجرای چند ماهه محدودیتهای کرونایی در این استان و همچنین تشدید این محدودیتها در دو هفته اخیر، نقش به سزایی در کاهش شیوع کرونا در این استان داشته است به گونه ای که روند تست های مثبت کرونا در این استان از 70 درصد به 30 درصد و تعداد میانگین فوتی های کرونایی از 9 تن در روز به یک سوم کاهش یافته است.
اجرای بیش از 15 هزار بازرسی از واحدهای صنفی، مشارکت سه هزار و 500 نیروی بسیج و مرکز بهداشت در طرح محله محور سردار شهید قاسم سلیمانی برای شناسایی بیماران از درون خانه، استقرار 300 تن جهادگران طلاب در بیمارستان های محل بستری بیماران کرونایی، افزایش ظرفیت تولید روزانه ماسک در استان به بیش از یک میلیون و 150 هزار عدد، رعایت بیش از 85 درصدی پروتکل های بهداشتی و همراهی رضایت بخش واحدهای صنفی در اجرای محدودیتها همگی از جمله عوامل موثر در زمین گیر کردن کرونا در استان طی هفته های اخیر بودهاست.
اما همه اینها به معنای پایان بازی نیست، همانگونه که مسعود نمکی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بارها طی ماه های اخیر بر آن تاکید کرده است که اگر نسبت به رعایت دستورالعمل های بهداشتی اهمال صورت گیرد ممکن است در دقیقه 90 از کرونا گل بخوریم.
تغییر وضعیت شیوع کرونا در قم از قرمز به نارنجی، اگر چه امیدها در به زانو درآوردن این بیماری در قم را زنده کردهاست ولی این نگرانی را نیز در بین مسئولان و متولیان امر در استان ایجاد کرده است، که عادی پنداری شرایط موجب شود تا موج جدید کرونا قم را در بر بگیرد.
این نگرانی ها موجب شد تا علاوه بر مسئولان دانشگاه علوم پزشکی قم، استاندار قم نیز بر آن تاکید کنند که بازگشت قم به وضعیت نارنجی به معنای عادی شدن اوضاع و حذف محدودیت های گذشته نیست و وضعیت نارنجی نیز مشمول محدودیت های جدی است.
این نگرانی وقتی جدیتر میشود که هنوز 48 ساعت از اعلام تغییر وضعیت کرونایی قم به نارنجی نمیگذرد که مشاهدات میدانی نشان می دهد که اگر چه همچنان درصد بسیار بالایی از مردم و اصناف قم به رعایت این دستورالعمل ها پایبند هستند ولی برخی از این پروتکل های ابلاغی به ویژه ممنوعیت تردد از ساعت 21 تا چهار صبح نسبت به روزهای گذشته قدری کمتر شدهاست.
عملکرد رضایت بخش اصناف در اجرای محدودیتهایی 2 هفته اخیر
استاندار قم با ابراز رضایت از عملکرد اصناف طی دو هفته محدودیتهای کرونایی، گفت: از اصناف قم باید به دلیل همکاری و تعامل کامل با ستاد ملی مبارزه با کرونا قدردانی کنیم ضمن اینکه حمایتهای معیشتی از واحدهای صنفی باید ادامه یابد.
وی بیان کرد: بازگشت قم به وضعیت نارنجی به معنای عادی شدن اوضاع و حذف محدودیتهای گذشته نیست و وضعیت نارنجی نیز مشمول محدودیتهای جدی است.
سرمست افزود: برای بازگشایی مراکز مختلف میزان واقعی تجمع و تراکم مردم و میزان پایبندی به پروتکلهای بهداشتی را در نظر میگیریم و برخوردهای احساسی یا سلیقگی را نمی پسندیم.
وی با بیان اینکه ادارات قم حق ارائه خدمات به افرادی که فاقد کارت ملی هستند را ندارند عنوان کرد: حجم نظارتها در جایگاههای سوخت، روزبازارها، باشگاههای ورزشی، فروشگاههای زنجیرهای، نانواییها و آرایشگاهها باید بیشتر از گذشته شود.
استاندار قم گفت: وضعیت رعایت پروتکلهای بهداشتی در سطح مطب های قم رضایت بخش نیست و احتمال درگیری با ویروس کرونا در این مراکز بیشتر است.
محدودیت های کرونایی در قم متناسب با وضعیت نارنجی اجرا میشود
معاون توسعه مدیریت و منابع استانداری قم، نیز ضمن تاکید بر اینکه محدودیت های کرونایی در قم متناسب با وضعیت نارنجی در استان اجرا می شود گفت: بر اساس آن ادارات ارائه دهنده خدمات با کاهش حضور کارکنان تا یک سوم و در سایر ادارات با حضور 50 درصد کارکنان ارائه خدمت مینمایند.
محمد رضا گروسی ادامه داد: بر اساس مصوبه ستاد پیشگیری،هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران استان، از تاریخ 15 آبان 99 مطابق وضعیت اعلامی، ادارات ارئه دهنده خدمات ضروری و دستگاههای مرتبط با ماموریت های اساسی و مدیریت شهری با تشخیص بالاترین مقام مسئول نسبت به کاهش حضور تا یک سوم کارکنان و در سایر ادارات با حضور 50 درصد کارکنان ارائه خدمت نمایند.
گروسی تاکید کرد: نظر به ضرورت پیگیری و نظارت بر اجرای دقیق دستورالعمل ها و شیوه نامه های بهداشتی و همچنین برنامه ریزی برای ارائه خدمات مناسب به مردم حضور مدیران کل و معاونین در دستگاه های اجرایی الزامی است و این افراد مشمول دورکاری نمی شوند.
کاهش رتبه قم از نظر شیوع کرونا در کشور از 20 به 24
رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم نیز با اشاره به آخرین آمار بیماران مبتلا به کرونا در قم گفت: طی 24 ساعت گذشته منتهی به دوازدهم آذرماه 38 بیمار کرونایی در مراکز درمانی قم بستری شدند.
محمد رضا قدیر دراین زمینه افزود: در این مدت 46 نفر توسط اورژانس قم با تشخیص احتمالی و مشکوک به ویروس کرونا پذیرش شدند و سه نفر کرونا مثبت نیز جان خود از دست دادند.
وی با بیان اینکه همچنین درمدت مورد نظر 56 نفر نیز از بیماران کرونایی از مراکز درمانی قم مرخص شدند ادامه داد: درحال حاضر 346 نفر بستری مشکوک به کرونا در بیمارستانها بوده که حال 71 نفر آنها وخیم است.
قدیر، با تاکید بر اینکه رتبه قم از نظر شیوع کرونا در کشور از رتبه 20 به 24 در هفته گذشته کاهش یافته است، گفت: ما از عملکرد مردم قم در طول دو هفته اجرای محدودیت های کرونایی کاملا رضایت داریم و از تمام آنها قدردانی می کنیم.
به گفته وی، بیش از 80 درصد از مردم و اصناف استان پروتکلهای بهداشتی را در طول اجرای محدودیتهای دو هفته ای رعایت کردند ضمن اینکه در این مدت استفاده از ماسک توسط مردم در مراکز عمومی به 86 درصد رسیده است.
21 واحد متخلف کرونایی قم پلمب شد
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت قم گفت: از روز چهار تا دهم آذرماه پس از 14 هزار و 558 مورد بازرسی از واحدهای تجاری، بازرگانی و خدماتی قم 21 واحد متخلف پلمب شدند.
محمود سیجانی، با اشاره به میانگین 90 درصدی رعایت پروتکلهای بهداشتی در واحدهای تجاری، خدماتی و بازرگانی استان، افزود: طی این مدت 9 اخطار به واحدهای متخلف صادر شده و 7 واحد نیز به تعزیرات حکومتی معرفی شده است.
مشارکت 3 هزار و 500 نفر در اجرای طرح محله محور شهید قاسم سلیمانی
فرماندار قم نیز با اشاره به طرح محله محور شهید قاسم سلیمانی، اظهار داشت: هدف اصلی از این طرح کاهش و پیشگیری از کرونا با محوریت خانواده و محلات است که مرکز بهداشت و بسیج دو نهاد اجرایی اصلی در پیشبرد این طرح کلان است.
مرتضی حیدری اظهار داشت: در قالب طرح محله محور شهید سلیمانی، 28 مرکز بهداشت و 14 حوزه بسیج در مسیر مبارزه با کرونا ساماندهی شدهاند ضمن اینکه در این طرح 3 هزار و 500 نفر از نیروهای مرکز بهداشت و بسیج قم مشارکت دارند.
حیدری ادامه داد: در این طرح، قم به پنج منطقه تقسیم شده و ضمن پایش وضعیت سلامت این مناطق، با همکاری بسیج تلاش میشود ماسک و اقلام بهداشتی و غذایی در اختیار خانوادههای نیازمند قرار بگیرد.
وی گفت: هدف از این طرح شناسایی بیماران کرونایی قبل از مراجعه به مراکز درمانی و قرنطینه خانگی افراد مبتلا برای پیشگیری از پیشروی این ویروس است.
کاهش 41 درصدی تردد در محورهای مواصلاتی قم
معاون هماهنگ کننده فرماندهی انتظامی قم نیز با اشاره به اقدام های انجام شده پلیس در راستای اجرای محدودیت های کرونایی در این استان گفت: از ابتدای آذرماه 2 هزار و 500 نیروی پلیس قم با ستاد ملی مبارزه با کرونا همکاری مستمر داشتند.
سرهنگ مجتبی اشرفی اضافه کرد: روزانه به صورت میانگین 170 هزار خودروی سبک و سنگین از محورهای مواصلاتی قم تردد دارند.
وی افزود: میزان تردد خودروهای سبک و سنگین در محورهای مواصلاتی قم در مقایسه با سال گذشته 41 درصد کاهش داشته است.
به گفته وی، روزانه یک هزار و 50 خودرو به دلیل عدم رعایت مصوبات ستاد ملی مبارزه با کرونا با جریمه یک میلیونی تومانی روبه شدند.
"طبق رنگ بندی جدید وزارت بهداشت، استان قم از 15 آذرماه به عنوان استانی با رنگ نارنجی معرفی شده است. در شهرهای نارنجی بنابر اعلام سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا فعالیت گروههای 3 و 4 شغلی و مراکز تجمعی مانند پاساژهای سربسته و برخی اماکن فرهنگی و مذهبی ممنوع است.
فهرست مشاغل گروه 3: مدارس، دانشگاهها، حوزههای علمیه، آموزشگاههای فنی و حرفهای، زبانسراها، آموزشگاهها و کتابخانهها، مهدهای کودک، استخرهای سرپوشیده، سینما و تئاتر، موزهها و باغ موزهها، تالارهای پذیرایی، آرایشگاههای زنانه و سالنهای زیبایی و کاهش فعالیت مترو و حمل و نقل عمومی درون شهری در گروههای شغلی سه قرار دارند.
فهرست مشاغل گروه 4: همایشها، برگزاری مراسم اجتماعی، فرهنگی و مذهبی، مدارس شبانهروزی، باشگاههای ورزشی مربوط به ورزشهای پربرخورد، از جمله کشتی، کاراته و جودو، کافهها، چایخانهها و قهوهخانهها با عرضه مواد دخانی، باغ وحشها، شهربازیها و مراکز تفریحی آبی در گروههای شغلی چهار قرار دارند.
در شهرهای نارنجی آموزشها در دانشگاهها و مدارس به صورت مجازی برگزاری میشوند و تنها برخی دانشگاهها با مجوز از ستاد ملی مقابله با کرونا و با تأیید وزارت علوم میتوانند با رعایت دستورالعملهای بهداشتی برخی کلاسها را به صورت حضوری برگزار کنند.
«ویروس کرونا»، موسوم به «کووید 19» 24 آذر 98 در شهر «ووهان» واقع در مرکز چین گزارش شد، ابتدا از این بیماری بهعنوان ذاتالریه نامبرده میشد، اما کمیسیون ملی بهداشت چین در 9 دی 98 بهصورت رسمی شیوع این ویروس را در چین اعلام کرد.
شهروندان قمی برای طرح هرگونه پرسش در مورد ویروس کرونا میتوانند با شماره تلفنهای 4030، 3136 و 190 تماس بگیرند و برای کسب آخرین اخبار دانشگاه علوم پزشکی قم به کانال آن به نشانی webdaqom@ در فضای مجازی و یا تارنمای آن به نشانی اینترنتی www.muq.ac.ir مراجعه کنند.
همه ایرانیان میتوانند با مراجعه به سامانه غربالگری الکترونیکی ویروس کرونا به نشانی اینترنتی https://salamat.gov.ir و تکمیل اطلاعات خواستهشده، گام بلندی در ارتقای سلامت جامعه و شکست ویروس کرونا بردارند.
«کرونا»، ویروسی است که گستردگی شیوع آن بسیار وسیع است و ازجمله راههای انتقال آن عطسه، سرفه، دست دادن و روبوسی است؛ پزشکان توصیه میکنند، افراد علاوه بر پرهیز از دست دادن، روبوسی و حضور در مرکزهای عمومی؛ به هنگام عطسه لازم است، جلوی بینی خود را با دستمال بگیرند و یا برای مهار آن از آرنج خود استفاده کنند.
برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا؛ رعایت شیوهنامههای بهداشتی همچون استفاده از «ماسک» و «فاصلهگذاری اجتماعی» توصیهشده است.
همشهریان قمی در صورت مشاهده هرگونه علامتی در رابطه با ویروس «کرونا» در خود و افراد خانواده، میتوانند به «مرکزهای جامع سلامت» امام حسن (ع) در شهرک امام حسن (ع)، امام خمینی (ره) در بلوار شهید کریمی (بنیاد)، فرقانی در انتهای شیخ آباد، پردیس در پردیسان، خوراکیان در بلوار 15 خرداد و بعثت در نیروگاه مراجعه و خدمات «رایگان» دریافت کنند.
*س_برچسبها_س*