شنبه 3 آذر 1403

خبر مهم کنعانی درباره احیای برجام

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
خبر مهم کنعانی درباره احیای برجام

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، نشست خبری ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران برگزار شد. این نشست خبری به مناسبت هفته دولت در محل نمایشگاه «روایت خدمت، وعده، وفا» واقع در نمایشگاه بین‌المللی تهران برگزار شده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی تاکید کرد: حضور نیروهای نظامی آمریکا در سوریه غیرقانونی و عامل بی‌ثباتی است و این نیروها باید هرچه زودتر خاک سوریه را ترک کنند.

وی گفت: حضور نیروهای نظامی بیگانه و آمریکا در منطقه را مغایر با صلح و ثبات در منطقه می‌دانیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با اشاره به قرارداد امنیتی بین ایران و عراق در مورد خلع سلاح کردن گروه‌های تروریستی و تجزیه‌طلب در منطقه مرزی ایران و اقلیم کردستان عراق گفت: مهلت اجرای این توافق 28 شهریورماه است و این مهلت به هیچ وجه تمدید نمی‌شود.

وی با بیان این که ما از دولت عراق انتظار داریم که به طور کامل این قرارداد را اجرایی و عملیاتی کند، گفت: موضوع امنیت برای جمهوری اسلامی ایران بسیار مهم است و نسبت به این موضوع سهل انگاری نمی‌کنیم و در پایان فرصت مشخص شده اگر این توافق اجرایی نشود ما به مسئولیت خود در راستای تامین امنیت کشور عمل می‌کنیم.

کنعانی در بخشی دیگر از صحبت‌های خود در این نشست گفت: رفع تحریم‌های ظالمانه برای ما یک اولویت است و ما از ظرفیت دیپلماتیک خود در این ارتباط استفاده می‌کنیم و به موازات آن به تلاش‌های خود برای بی‌اثر کردن تحریم‌ها ادامه می‌دهیم.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر این که در جریان دیدار اخیر حسین امیر عبداللهیان با وزیر امور خارجه عربستان در ریاض بر گسترش مناسبات ورزشی دو کشور تاکید شده است، در مورد مسابقات آتی بین تیم‌های فوتبال باشگاهی دو کشور گفت: اخیرا بین وزیر امور خارجه ایران و عربستان تبادل پیامی صورت گرفته است و در این تبادل پیام وزیر امور خارجه ایران تاکید کردند که متناسب با فضای جدید حاکم در روابط دوکشور اساسا اجرای مصوبه قبلی کنفدراسیون فوتبال مبنی بر برگزاری مسابقات تیم های ورزشی دو کشور در یک کشور ثالث، موضوعیتی ندارد و می تواند این مسابقات در زمین های دو کشور انجام شود.

وی ادامه داد: طرف سعودی نیز نگاه خوشبینانه‌ای به این موضوع داشت و امیدوارم که شاهد بازی تیم‌های باشگاهی دو کشور در ایران و عربستان باشیم.

کنعانی با بیان این که وزارت امور خارجه این موضوع را با جدیت دنبال می‌کند، گفت: براساس آخرین اخباری که اطلاع دارم بین مقامات ورزشی دو کشور نیز ارتباطات خوبی انجام شده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوالی در مورد روابط ایران و بحرین گفت: پیام‌هایی بین ایران و بحرین مبادله شده است و گفت‌وگوهای غیرمستقیم بین دو کشور جریان دارد.

وی افزود: برای ایران یک اصل است که روابط خود با کشورهای منطقه را مبتنی بر منافع مشترک توسعه دهد که این موضوع شامل بحرین نیز است، البته ما در مورد روابط با بحرین، ملاحظات و انتظاراتی داریم که این مسائل و دیدگاه‌ها از طریق مسیرهای دیپلماتیک منتقل می‌شوند.

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری ملت مبنی براین که با توجه به عضویت ایران در گروه بریکس، آیا لایحه‌ای در این ارتباط از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی ارسال خواهد شد به مانند آنچه که در مورد پیوستن ایران به گروه شانگهای شاهد آن بودیم، گفت: اطلاعات من در این ارتباط دقیق نیست ولی تا آنجا که می‌دانم عضویت ایران در گروه بریکس، پیوستن به یک موافقت نامه نیست و احتمالا بر اساس قوانین داخلی نیازمند مصوبه مجلس نیست.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگار العهد عراق در مورد اتفاق رخ داده برای چند شهروند عراقی در ایران و بازتاب گسترده آن در رسانه‌های عراق، خطاب به خبرنگار پرسش کننده، گفت: شما باید جزییات این موضوع را از نیروهای امنیتی بپرسید.

وی گفت: اتفاق رخ داده، یک اقدام تحریک‌آمیز برای ایجاد خلل در روابط دوستانه دو کشور و یک اقدام ایذایی برای نا امن نشان دادن مرزهای دو کشور بود.

وی ادامه داد: با هوشیاری نیروهای امنیتی دوکشور این گونه اقدامات ایذایی تاثیری بر روابط دو کشور نداشته است و با اقدامات خوب انجام شده، گروگان‌ها آزاد شده‌اند.

کنعانی خطاب به خبرنگار پرسش کننده گفت: مناسب است جزییات مرتبط با این موضوع را از نیروهای امنیتی جویا شوید.

سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفت‌وگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی در ارتباط با تظاهرات اعتراض‌آمیز اخیر در برخی از شهرهای سوریه گفت: در جریان جزییات آن نیستم.

وی در این ارتباط اضافه کرد: باید به این موضوع توجه داشت که بحران سوریه نتیجه مداخلات خارجی و حمایت از گروه‌های تروریستی بود و اکنون نیز مردم سوریه با مشکل دیگری روبرو هستند و آن، تحریم‌های ظالمانه آمریکا علیه مردم و دولت سوریه است.

وی افزود: دولتی که بیش از یک دهه در مسیر مبارزه با تروریسم فعالیت کرده است اکنون با فشار موازی دیگر یعنی تحریم‌های ظالمانه روبرو است.

کنعانی تاکید کرد: باید به محاصره ظالمانه سوریه پایان داده شود و اجازه داده شود که روابط اقتصادی این کشور رونق بگیرد و کمک‌های انسان دوستانه بدون هیچ‌گونه محدودیتی وارد سوریه شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه گفت‌وگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوال یک رسانه آمریکایی تاکید کرد: این دولت آمریکا است که باید اثبات کند که طرف قابل اعتمادی برای توافق و گفت‌وگو است.

وی با بیان اینکه آمریکا در موضوع برجام بزرگترین بدعهدی را مرتکب شده است و از یک توافق بین‌المللی به صورت یکجانبه خارج شده است، گفت: آمریکا یک بار دیگر اثبات کرد که طرف قابل اعتمادی نیست و این طرف آمریکایی است که باید پیمان‌شکنی خود را جبران کند و اثبات کند که طرف قابل اعتمادی است که ما در حال حاضر چنین ویژگی را در آنها نمی‌بینیم.

وی با اشاره به تفاهمات اخیر ایران و آمریکا در مورد موضوع تبادل زندانیان بین دو کشور و بحث آزادسازی دارایی‌های بلوکه شده ایران تصریح کرد: به رغم این تفاهم همچنان شاهد اقدامات تحریک‌آمیز دیگری از سوی آمریکا در بحث افزایش تحریم‌ها و همچنین توقیف محموله‌های نفتی ایران و... هستیم. این اقدامات با پیام‌های آمریکایی‌ها برای گفت‌وگو و توافق همخوانی ندارد و آمریکایی‌ها باید در رفتار خود نسبت به ایران تجدید نظر کنند.

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر اینکه همکاری‌های دفاعی ایران و روسیه در چارچوب منافع دو کشور و مقررات و قوانین بین‌المللی است، گفت: این همکاری‌ها به پیش از بحران اوکراین باز می‌گردد و این همکاری‌ها علیه هیچ کشور ثالثی نیست و به هیچ موضوع دیگری ارتباط ندارد.

وی همچنین در بخش دیگری از صحبت‌های خود در مورد همکاری‌های دفاعی ایران تصریح کرد: همکاری‌های دفاعی ایران با کشورهای دوست خود از جمله حوزه‌های پر رونق روابط خارجی ایران است که در چارچوب قوانین و مقررات بین‌المللی و تامین منافع مردم ایران صورت می‌گیرد و مورد توجه است.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آقای باقری روز پنجشنبه در یک گفت‌وگوی تلویزیونی اعلام کردند که قرار است با طرف‌های مذاکرات احیای برجام رایزنی‌هایی را در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل داشته باشند. آیا جزئیات این مذاکرات مشخص است؟ گفت: همانطور که بارها گفته‌ایم ما به مسیر مذاکره و دیپلماسی برای رفع تحریم‌ها پایبند هستیم. ایران و جمهوری اسلامی ایران از فرصت‌های دیپلماتیک برای رفع تحریم‌های ظالمانه علیه خود استفاده می‌کنندو از آنها غفلت نمی‌کنند.

وی ادامه داد: در سال گذشته در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک با علاقه‌مندی طرف‌های مقابل و اهتمام ایران به ابراز علاقه‌مندی طرف‌های مقابل و همچنین اهتمام ایران برای بی اثر کردن تحریم‌ها گفت‌وگوهایی مستقیم با شرکای برجامی و گفت‌وگوهایی غیر مستقیم با آمریکا برگزار شد و اجلاس آتی سازمان ملل فرصت مناسبی است که گفت‌وگوهای دیپلماتیک در ارتباط با این موضوع در چارچوب گفت‌وگوهای قبلی انجام شود.

این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: ایران از هیچ فرصت دیپلماتیکی برای رفع تحریم‌های ظالمانه علیه ملت ایران غفلت نمی‌کند و این یکی از کارویژه‌های دستگاه دیپلماسی ایران است.

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با اخبار منتشر شده مبنی بر برگزاری نشست وزیران هشت کشور حاشیه خلیج فارس در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک و همچنین آخرین وضعیت پیشنهاد مطرح شده از سوی ایران مبنی بر تشکیل مجمع گفت‌وگو و همکاری بین کشورهای حاشیه خلیج فارس گفت: همانطور که اشاره کردیم به ابتکار دبیرکل سازمان ملل متحد قرار است در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در چارچوب نگاه مشترکی که بین کشورهای منطقه شکل گرفته نشست وزیران خارجه هشت کشور حاشیه خلیج فارس برگزار شود.

وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران به ابتکار مطرح شده از سوی دبیرکل سازمان ملل در این زمینه پاسخ مثبت داده است، گفت: دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز رویکرد مثبتی نسبت به این اجلاس داشتند.

وی همچنین با اشاره به پیشنهاد ایران مبنی بر تشکیل مجمع گفت‌وگو و همکاری با حضور کشورهای حاشیه خلیج فارس، گفت: ما این ایده را با کشورهای حاشیه خلیج فارس مطرح کردیم و در مورد آن رایزنی و گفت‌وگو کردیم. تحقق این روند نیازمند ادامه گفت‌وگوها و رایزنی‌هاست و ما امیدواریم که در فضای جدید شکل گرفته در منطقه شاهد پیشرفت این ابتکار باشیم.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال ایسنا مبنی بر اینکه با توجه به فرا رسیدن چهل و پنجمین سالگرد ربایش امام موسی صدر در لیبی و همچنین بهبود مناسبات ایران و لیبی طی چند ماه اخیر آیا اقدام تازه‌ای از سوی وزارت خارجه برای پیگیری این موضوع صورت گرفته است؟ گفت: موضوع پیگیری پرونده امام موسی صدر همواره مورد توجه جمهوری اسلامی ایران بوده است. امام موسی صدر خدمات زیادی را به محور مقاومت در لبنان و فلسطین ارائه کرد.

وی ادامه داد: همانطور که اشاره کردم موضوع تعیین سرنوشت امام موسی صدر در طول سالیان متمادی و اکنون مورد توجه جمهوری اسلامی ایران بوده است و این موضوع از سوی دولت لبنان نیز پیگیری شده است و این مسئله‌ای است که مشترکا مورد توجه ایران و لبنان قرار گرفته است.

وی با بیان اینکه چند سال پیش برای پیگیری این پرونده توافقی بین لبنان و دولت لیبی انجام گرفت و بر اساس این توافق دولت لیبی مسئولیت‌هایی را پذیرفت، گفت: هر دو کشور ایران و لبنان انتظار دارند که دولت لیبی اهتمام ویژه‌ای به این موضوع داشته باشد تا سرنوشت امام موسی صدر مشخص شود و ما نیز در دستگاه دیپلماسی این مسئله را با جدیت دنبال می‌کنیم.

همچنین بخوانید