یک‌شنبه 4 آذر 1403

رقابت انتخاباتی نابالغ و بداخلاقی‌های سیاسی در لفافه انتقاد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
رقابت انتخاباتی نابالغ و بداخلاقی‌های سیاسی در لفافه انتقاد

تهران - ایرنا - 6ماه مانده به زمان برگزاری سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری و در شرایطی که هنوز جریان‌های سیاسی بر سر راهبردها و مصادیق انتخاباتی خود به جمع‌بندی نرسیده‌اند، برخی جناح‌ها وارد رقابت‌های پیشاانتخاباتی آن هم از نوع مخرب و سلبی آن شده‌اند.

روشن شدن نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و تقویت احتمال بازگشت آمریکا به برجام، کاهش تحریم‌ها و مذاکره، گویا چون کاتالیزوری رقابت‌های انتخاباتی را در میان برخی تشکل‌های سیاسی داخلی دامن زده است. از فردای مشخص شدن تکلیف مستاجر بعدی کاخ سفید، فضای سیاسی در کشورمان چنان رقابت و التهابی را آن هم در سطح کلان تجربه کرد که گویی در هفته‌های پایانی منتهی به انتخابات ریاست‌جمهوری خودمان قرار داریم. به دلیل آنچه مخالفان «ذوق زدگی از پیروزی بایدن» و «اشتیاق مذاکره» می‌خوانند، موجی از هجمه و انتقاد به سوی دولت روانه کردند؛ سیلی که همچنان روان و به رغم توصیه و هشدار دلسوزان نظام، سونامی‌وار درجریان است.

این تنش با ترور شهید فخری‌زاده و تصویب طرح اخیر مجلس شدت و حدت بیشتری گرفت. مخالفان به همین بهانه عملکرد دولت در حوزه هسته‌ای و امنیتی را هم به شدت زیر سوال بردند. اشتیاق مخالفان به هجمه و اتهام‌زنی بی سند به دولت تا حدی است که فقط در چند روز گذشته مرزهای اخلاق بارها و بارها ازسوی مخالفان درنوردیده شده است، تا جایی که رئیس‌جمهوری درجلسه اخیر هیات دولت در 12 آذرماه نسبت به این مهم تذکر داد و گفت: نباید بخاطر رقابت های سیاسی و انتخاباتی، اخلاق و حقایق را زیر پا بگذاریم. باید واقعیت ها را با آمار و ارقام به مردم بگوییم.

لزوم مستندسازی نقدها و دفاعیات از دولت

اظهارات رئیس‌جمهوری ناظر بر فراوانی نقدهای بی‌سندی است که این روزها در رسانه‌های مخالف دولت و از سوی جناح رقیب مطرح می‌شود؛ نقدهای اغلب اقتصادی که به جای ارایه شواهد و مدارک برای اثبات خود، بیشتر به کلی‌گویی و اتهام‌زنی، آن هم بعضا با ادبیاتی نامتعارف می‌پردازد. این در حالی است که رئیس‌جمهوری و مردان اقتصادی او درتبیین عملکرد دولت، از آمارها و ارقام رسمی بهره می‌گیرند و چه منطقی قوی‌تر از ارائه شواهد عینی؟

رئیس‌جمهوری درجلسه اخیر هیات دولت موفقیت‌های این دولت را در حالی برشمرد که به گفته او در بهترین شرایط صادرات نفتی در سال 96، درآمد این دولت به اندازه بدترین سال درآمد نفتی دولت قبل بوده است. رئیس جمهوری با بیان اینکه از سال 97 که فشار شدید و جنگ اقتصادی علیه ایران آغاز شد، نگذاشتیم کشور دچار تکانه شدید شود، گفت: در تحریم سال های 91 و 92 دیدیم که مردم چگونه برای کالای اساسی صف می بستند، اما در سال 97 برغم تحریم های شدیدتر، کالای اساسی به وفور در اختیار مردم بود.

«اسحاق جهانگیری» معاون اول رئیس جمهوری هم در هفتاد و پنجمین جلسه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی تلاش کرد با مقایسه‌ای کوتاه، وضعیت اقتصادی کشور و عملکرد دولت در حوزه اقتصاد را برای مردم تبیین کند.

به گفته معاون اول، برای مقایسه می توان به دو سال و نیم پایانی دولت آقای احمدی نژاد و دو سال و نیم ابتدایی دولت تدبیر و امید پرداخت که در این دو برهه کشور با تحریم های بین المللی مواجه بود. البته دولت قبل در آن مقطع بیش از دو میلیون بشکه نفت صادر می کرد که از محل آن 210 میلیارد دلار درآمد در اختیار داشت اما درآمد دولت تدبیر و امید در دو سال و نیم ابتدایی آغاز بکار خود تنها 120 میلیارد دلار بود.

جهانگیری افزود: در دو سال و نیم پایانی دولت گذشته میزان اشتغال خالص کشور روند کاهنده داشت و تقریبا صفر بود در حالی که در مقایسه با دو سال و نیم ابتدایی آغاز به کار دولت تدبیر و امید سالانه 500 هزار شغل ایجاد شد و همچنین نرخ تورم در دولت گذشته رو به بالا بود و به 36 درصد رسید در حالی که تورم در دولت آقای روحانی روند کاهنده داشت و به 11.2 کاهش یافت.

به گفته جهانگیری، این دستاوردها در شرایطی اتفاق افتاد که فقط مدیریت دولت جابه جا شد. کسانی که می گویند مدیران دولت دچار ضعف هستند خوب است این دو مقطع زمانی که شرایط کشور از لحاظ تحریم های بین المللی یکسان بوده است را مقایسه کنند و ببینند چه اتفاقاتی در بخش های مختلف اقتصادی کشور رخ داد.

مخالفان در حالی دولت را مسئول مطلق وضعیت اقتصادی کشور معرفی می‌کنند که تاثیر تحریم‌ها و شیوع کرونا بر اقتصاد کشور را نادیده گرفته یا انکار می‌کنند.

این در حالی است که به گفته رئیس جمهوری، در سال 98 برغم همه فشارها و مشکلات اقتصادی، کنترل تورم و افزایش رشد اقتصادی را در دستور کار داشتیم و تلاش ها منجر شد که در ابتدای سال 99 رشد اقتصادی ما مثبت شود اما در این سال همه دنیا با یک مشکل بی سابقه به نام ویروس کرونا مواج شد و همه کشورهای جهان از جمله ایران با مشکل اقتصادی مواجه شدند.

با این حال، دولت در سال‌های گذشته برای بی‌اثر کردن تحریم‌ها و طی یکسال گذشته برای کاهش آثار نامطلوب رکود ناشی ازکرونا بر معیشت و کسب و کارهای مردم تمام تلاش خود را به کار بست. چندی پیش «محمدباقر نوبخت» رئیس سازمان برنامه و بودجه هم با انتشار نامه‌ای سرگشاده خطاب به رئیس مجلس از بخشی از واقعیت‌های اقتصادی کشور پرده برداشت.

به نوشته نوبخت، اداره دخل و خرج کشور با تقلیل درآمدهای ارزی از صد و چند میلیارد دلار به چند میلیارد دلار که فقط در 7 ماهه اول سال جاری بیش از 48 هزار میلیارد تومان خزانه با عدم تحقق درآمدها مواجه بود، از یک سو و پرداخت به‌موقع همه یارانه‌ها، حقوق‌ها، اجرای امتیازات 50 درصدی فصل دهم قانون مدیریت خدمات کشوری کارمندان، همسان‌سازی حقوق بازنشستگان لشکری، کشوری و تأمین اجتماعی که کمترین خدمت به آن بزرگواران است؛ در کنار پرداخت بیش از 40 هزار میلیارد تومان به طرح‌های عمرانی که آثار آن در افتتاح‌های پایان هرهفته قابل مشاهده است، ضمن 36 هزار میلیارد تومان صرفه‌جویی از سوی دیگر، جز با اتکال به خدا و تدبیر دولت قابل انجام نیست و این به بدخواهان ملت پیام و نشان می‌دهد که در سومین سال تحریم، هنوز همچنان چرخ توسعه جمهوری اسلامی ایران در گردش است.

رقابت‌های زودهنگام انتخاباتی در فضای بهبود شرایط بین‌المللی

این استدلال‌های آماری، به جای پاسخ مستند از سوی مخالفان، با تکرار ادعاها و اتهام‌زنی‌های پیشین پاسخ داده می‌شود. ازدید ناظران، چنین رفتاری از رقابت‌های زودهنگام و نه چندان زیرپوستی انتخاباتی جناح‌های سیاسی رقیب ناشی می‌شود؛ رقابت‌های ناسالم و بعضا غیراخلاقی که در طرح‌ریزی برای پیروزی انتخاباتی خود بیش ازپیش روی رفتارها و شعارهای پوپولیستی حساب کرده‌اند، تا ارائه راه حل و برنامه‌های عملیاتی برای عبور از چالش‌های کشور.

مردمی که سه سال تحریم سخت و فشار اقتصادی را با تعهد به نظام و پایداری پشت سر گذاشته‌اند انتظار دارند امروز که روزنه‌هایی از امید برای بهبود شرایط بین‌المللی با شکست ترامپ فراهم شده است، همه جریان‌های سیاسی و ارکان نظام برای بهره‌گیری از فرصت‌های ایجاد شده برای تامین منافع ملی دست به دست هم بدهند و فرصت ایجاد شده را فدای رقابت سیاسی و انتخاباتی سلبی و مخربی که حاصلی جز فرصت‌سوزی و منفعت‌کشی ندارد، نکنند.

رعایت جانب اخلاق و انصاف، نکته‌ای است که می‌تواند هرگونه نقد و انتقادی را از عنصر رقابت‌جویی جناحی تهی و از تقلیل مسائل ملی به موضوع دعوای سیاسی دورکند.

*س_برچسب‌ها_س*