سرمای اروپا مجمع روحانیون را از خواب زمستانی بیدار کرد / ناگفتههای یک نامزد انتخاباتی که روحانی او را سوزاند!
حساس شدن شاخک چپهای ستادی نسبت به برجام آنهم در شرایطی که اروپا در مخمصه جنگ اوکراین، سرما، تاریکی و شورشهای خیابانی گرفتار است، قابل تفسیر است!
سرویس سیاست مشرق - در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل بانام «ویژههای مشرق» شمارا در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم. در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید.
**********
روزنامههای امروز چهارشنبه 23 شهریورماه در حالی چاپ و منتشر شد که درگیریهای قرهباغ، کنگره جهانی اربعین و تحلیلهایی درباره سرنوشت برجام در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
هرچند بیش از یک سال از انتخابات ریاستجمهوری 1400 میگذرد، اما ناگفتهها از این دوره انتخابات ظاهراً کم نیست. همچنان روز گذشته بخشهایی از کتاب «بزنگاه» را که مجموعه گفتوگو با عبدالناصر همتی، رئیسکل بانک مرکزی دولت حسن روحانی و البته یکی از کاندیداهای انتخابات ریاستجمهوری 1400 است را در ارتباط با اتفاقات آن روزها منتشر شد.
روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست خود رئیس بانک مرکزی روحانی را بهعکس اول خود تبدیل کرده است؛ این روزنامه به نقل از همتی نوشته است:
در یک جلسه سید حسن خمینی به من گفت که «شما مشکوک میزنید، چه شد تأیید شدید اصلاً؟» این جمله را گفتند و من هم گفتم که نه آنهایی که تأیید نشدند باید بیایند دلایل بیاورند که چرا نشدند. من که دیگر دلیل نمیخواهد چرا تأیید شدم. خب معلوم است تأیید میشوم، چه مشکلی داشتم که تأیید نشوم! البته این را هم بگویم؛ من ارادت ویژهای به حاج حسن آقا دارم والان هم از روابط خیلی خوبی با ایشان برخوردارم. چندین بار هم به دیدارشان رفتم و باهم ملاقات داشتیم. چنین مسائلی دلیل نمیشود که به روابط ما با ایشان خدایناکرده خدشه وارد شود.
روزنامه آرمان ملی نیز به استقبال سخنان همتی رفته و نوشته است:
شاید بدبینترین حامیان و هواداران دولت روحانی نیز فکر نمیکردند که پس از فعلوانفعالات انتخاباتی و بررسیهای شورای نگهبان درنهایت پسازآن همه مسائل و حواشی چهرههایی چون اسحاق جهانگیری و علی لاریجانی رد شوند و آنها بمانند با عبدالناصر همتی و محسن مهر علیزاده؛ اما شرایط انتخابات اینگونه شد و دولتیون تصمیم گرفتند در موضعی بیطرف از همتی حمایت نکنند.
این روزنامه در ادامه آورده است:
نه دولت و نه اصلاحطلبان بهطور رسمی از هیچ یک از کاندیداهای مستقل حمایت نکردند. این موضوع باعث شد تا عبدالناصر همتی و محسن مهر علیزاده نتوانند آنطور که بایدوشاید در عرصه انتخابات به کنشگری بپردازند و درنهایت نیز با آرایی کمتر ازآنچه تصور میشد از گردونه رقابت کنار رفتند و سید ابراهیم رئیسی با پیروزی بر رقبا هشتمین سکاندار دولت در ایران باشد.
با آغاز سرما در اروپا مجمع روحانیون از خواب زمستانی بیدار شد
واکنش دو چهره سابقاً خط امامی (ره) از خواب زمستانی و نیز واکنش آنها به مسائل روز سیاسی قابلتأمل است!
روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود با عنوان «این گره را میتوان باز کرد» نوشته است:
بعضی از دولتمردان کنونی قبل از آنکه مسئولیت اداره کشور را به دست بگیرند سخنان دیگری میگفتند، ولی در طول یک سال گذشته مواجهشدن با واقعیتهای ملموس به آنها فهمانده است که برای مدیریت کشور به رفع تحریمها نیاز دارند. این تمایل نباید تحتالشعاع کارشکنی اقلیتی قرار گیرد که دنبال خریدن وقت برای تقویت جناح ترامپ در انتخابات میاندورهای آمریکا در آبان ماه هستند.
در ادامه این مطلب آمده است: وضعیت کنونی مذاکرات برجامی را نمیتوان به محاق رفتن آن و ناامیدی از وصول به توافق دانست. جمعبندی صحیح این است که اگر این وضعیت را نوعی به بنبست رسیدن مذاکرات بدانیم، قطعاً دیوار این بنبست قابل شکسته شدن است.
روزنامه اعتماد نیز در گفتگو با هادی خامنهای عضو مجمع روحانیون مبارز به سراغ برجام و مشکلات اقتصادی مردم رفته است، دبیر کل نیروهای خط امام (ره) به این روزنامه گفته است:
اینکه مردم نمیدانند روند مذاکرات احیای برجام چگونه پیش میرود و به چه علت به نتیجه نمیرسد، مورد سؤال جدی است. چرا درباره این مذاکرات اطلاعرسانی شفاف نمیشود؟ کسی نمیداند از تجربه گروه قبلی تا چه اندازه استفادهشده است؟ صرفنظر از اینکه چه کسانی مشغول مذاکره هستند و تا چه اندازه در این کار توانایی دارند، باید اجازه داد کارشناسان و افراد مطلع به تحلیل و بررسی و نقد مذاکرات بپردازند. اگر این کار درگذشته برای جریان مخالف برجام مجاز بود، باید امروز هم این اجازه را به دیگران داد که بتوانند نظر خود را بیان کنند.
حساس شدن شاخک چپهای ستادی نسبت به برجام آنهم در شرایطی که آمریکاییها در دو سال اخیر بهشدت با بحران دستاورد روبرو بوده و از سویی اروپا نیز در مخمصه جنگ اوکراین، سرما، تاریکی و شورشهای خیابانی گرفتار است، قابل تفسیر است.
درحالیکه دولت مطلوب خط امامیهای سابق در هشت سال گذشته جز خسارت محض چیزی از خود باقی نگذاشته است و از برجام تنها جعبه خالی گلابیها روی میز مانده تلاش برای افزایش ضریب حساسیت جامعه به توافق حرکت بهسوی بیراهه است، زعمای فرسوده اصلاحات این روزها جز برجام تقریباً چیزی برای ارائه به مخاطب خود ندارند، این کمبود امکانات آنها را بهسرعت بهسوی ترکستان خواهد برد.
هفته گذشته یک افسر موساد بانام مستعار لنی توصیه مهم برجامی کرده و گفته بود:
جمهوری اسلامی ایران به مرحلهای رسیده که چه با برجام و چه بدون برجام، توانایی رسیدن به سوخت 20 درصد و بالاتر از آن را هم دارد و این نشان میدهد تحریمها و تأثیر آن بر اقتصاد ایران، کارایی قبلی خود را ازدستداده اما باید فضای رسانههای بینالمللی بهگونهای باشد که نخبگان در ایران را به این تحلیل برساند که بدون برجام، اقتصاد ایران شکست خواهد خورد!
دلواپسی اصلاحطلبان رادیکال از یک طرح تحقیق و تفحص در مجلس!
به نظر میرسد که روزنامه هممیهن از طرح تحقیق و تفحص مجلس از وزارت نفت بهشدت ناراحت است و در تیتر یک امروز خود نوشته است:
تحقیق و تفحص از وزارت نفت دولت روحانی در دستور کار مجلس قرارگرفته است. قرار است در 15 محور این عملکرد بررسی شود. اگرچه بنا به گفته رئیس هیات تحقیق و تفحص از وزارت نفت، هدف از این تفحص مچگیری نیست، بلکه پیدا کردن ایرادهای ساختاری در این مجموعه است و با توجه به عملکرد قوه قضاییه در مواجهه با این پروندهها، این اقدام مجلس خروجی نخواهد داشت
این روزنامه اصلاحطلب منتظر مشخص شدن نتیجه این تفحص نمانده و شروع به جانبداری از زنگنه کرده است. از همین رو به نقل از یکی از مدیران دوره وی مدعی شده که موضوع کاملاً سیاسی است. تحقیق و تفحصی که این روزها در مجلس به جریان افتاده، مسائل کلی است. درحالیکه باید برعکس باشد و موارد جزئیتر و حقوقیتر مطرح شود.
زخمهای کاری ژنرال نفتی اصلاحات به وزارت نفت باعث شد که تفحص از عملکرد زنگنه در دستور کار مجلس قرار بگیرد، واگذاری بلا وجه بستههای نفتی EPD و EPC و عدم رعایت اولویت توسعه میدانها مشترک نفتی و گازی طبق تکالیف قانونی مجلس برای دولت، انعقاد شتابزده قراردادهای نفتی و گازی در روزهای پایانی تدبیریها، خام فروشی و عدم مدیریت بر سبد مصرف سوخت در کشور ازجمله مواردی است که باعث ورود مجلس به تاریکخانه زنگنه شده است.
شرق همسو با بیبیسی علیه قوه قضائیه
روزنامه جوان در ستون اخبار ویژه خود نوشته است:
روزنامه اصلاحطلب شرق در گزارشی با تیتر «ولع حکم اعدام را کنار بگذاریم» که از قول یک استاد حقوق دانشگاه تهران بیانشده، به مخالفت با اعدام قاچاقچیان یا توزیعکنندگان مواد مخدر پرداخته است. بهانه نوشتن این گزارش و گفتگو با آن استاد حقوق، تجمع خانوادههای محکومان به اعدام مقابل ساختمان دادستانی شهرستان کرج است. گزارش شرق به نحوی نوشتهشده که حس ترحم برای اعدامیها برانگیخته شود.
جوان در ادامه مینویسد:
طبیعی است که هر فردی، هرقدر مجرم و گنهکار برای خانوادهاش عزیز است و احساسات بر آنها غلبه خواهد کرد؛ اما تابلوی «نه به اعدام مواد مخدر» را باید مقابل خانوادههایی بالا برد که از سر موادفروشی دیگری یا قاچاق انبوه مواد، زندگیهایشان ازهمپاشیده و یا عضوی از خانواده را ازدستدادهاند. همزمان وبسایت بیبیسی فارسی نیز در مطلبی، از صدور حکم اعدام برای زورگیر اتوبان نیایش انتقاد کرده است. بیبیسی همچنین عصر دیروز مدعی شد تعدادی از خانوادههای محکومان به اعدام مقابل ساختمان قوه قضائیه تجمع کردهاند. بیبیسی ادعا کرد این تجمع با برخورد نیروهای امنیتی روبهرو شده و تعدادی از معترضان بازداشت شدند. این وبسایت درعینحال از تعداد بازداشتیها و سرنوشت آنها اظهار بیاطلاعی کرد!