یک‌شنبه 4 آذر 1403

سهم بالای آمریکایی‌ها در نشست خبری روحانی / حذف سرودملی از کنداکتور

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
سهم بالای آمریکایی‌ها در نشست خبری روحانی / حذف سرودملی از کنداکتور

از میان 8 رسانه خارجی، 3 رسانه آمریکایی برای طرح سوالات خود از رئیس جمهور انتخاب شده بودند.

از میان 8 رسانه خارجی، 3 رسانه آمریکایی برای طرح سوالات خود از رئیس جمهور انتخاب شده بودند.

خبرگزاری مهر، گروه سیاست - طیبه بیات؛ اواخر ساعات اداری روز چهارشنبه 23 بهمن ماه بود که اطلاعیه ریاست جمهوری در رابطه با برگزاری نشست مطبوعاتی رئیس جمهور برای بسیاری از رسانه‌ها ارسال شد. اطلاعیه‌ای که به موجب آن از نشست مطبوعاتی رئیس جمهور با رسانه‌های داخلی و خارجی در روز یکشنبه 27 بهمن ماه خبر می‌داد. ساعتی نگذشت که خبر برگزاری این نشست در خروجی سایت‌های خبری مختلف قرار گرفت.

روز یکشنبه فرا رسید و خبرنگاران حوالی ساعت 14 خود را به محل برگزاری این نشست واقع در نهاد ریاست جمهوری رساندیم و زمانی که کارهای صحت‌سنجی شناسایی خبرنگاران، عکاسان و فیلمبرداران انجام شد تیم حفاظت ما را تا سمت ساختمان اصلی برگزاری نشست همراهی کرد و طبق روال، رسانه‌هایی که قصد پرسیدن سوال و دغدغه‌هایشان را از رئیس جمهور داشتند در سامانه طراحی شده از سوی نهاد، نام رسانه و سوال مورد نظر خود را ثبت می‌کردند.

افزایش سرمای محل نشست خبری پس از حضور رئیس جمهور

طبق برنامه ریزی ها، نشست مطبوعاتی رئیس جمهور ساعت 16 آغاز و به صورت زنده از شبکه خبر نمایش داده می‌شد. پیش از آغاز برنامه سیستم‌های سرمایشی سالن علی‌رغم اینکه هوا فی نفسه خنک بود روشن شد و همین موضوع منجر به افزایش سرمای محیط بود اما خبرنگارانی که پیش از این هم نشست و برنامه‌های مختلف با حضور رئیس را تجربه کرده باشند به این سرما تا حدودی عادت دارند.

سرود ملی جمهوری اسلامی ایران از کنداکتور حذف شد

دقایقی از ساعت 16 نگذشته بود که حسن روحانی رئیس جمهور در سالن حضور یافت و بلافاصله پس از ورود وی آیاتی از کلام الله مجید قرائت شد و پس از آن مجری نشست بلافاصله از رئیس جمهور خواست که مقدمه‌ای را برای شروع نشست بیان کند. در نتیجه پخش سرود ملی که رسم متداول برگزاری بسیاری از نشست‌ها و برنامه‌های کشور است از لیست برنامه‌های نشست خبری منظور فاکتور گرفته شد.

سایر موارد، روتین پیش رفت و پس از صحبت‌های مقدماتی آقای رئیس جمهور اولین رسانه یعنی خبرنگار شبکه خبر صدا و سیما در مقام سوال از رئیس جمهور قرار گرفت و سوال خود را مطرح کرد و پس از پاسخ رئیس جمهور، یک به یک خبرنگارانی که برای پرسیدن سوال از رئیس جمهور انتخاب شده بودند آماده سوال پرسیدن می‌شدند.

از نکات قابل توجه این نشست در مقایسه با سایر نشست‌های خبری رئیس جمهور این بود که تعداد بیشتری از رسانه‌های داخلی از میان بیش از 100 رسانه حاضر در سالن مجال داشتند تا رئیس جمهور را مورد سوال قرار دهند.

در این نشست مطبوعاتی به رسانه‌های منتقد هم تریبون داده شد تا سوالات خود را مطرح کنند. تقریبا می‌توان گفت از میان معدود سوالاتی که در رابطه با انتخابات پیش رو پرسیده شد در مورد انتشار لیستی تحت عنوان فهرست یاران روحانی و به کار برده تعبیر انتصاب و انتخاب در سخنرانی‌های رئیس جمهور را مورد سوال قرار بود.

خبرگزاری صدا و سیما نیز سوال خود را پیرامون اظهار نظر مقامات آمریکایی در رابطه با انتخابات ایران و نظر برایان هوک در مورد برگزاری انتخابات نمایشی مطرح کرد. روزنامه سازندگی نیز به نوعی به موضوع انتخابات پرداخت و بخشی از صحبت‌های رئیس جمهور در سخنرانی 22 بهمن مبنی بر اینکه اگر رژیم شاه انتخابات برگزار می‌کرد شاید انقلاب اتفاق نمی‌افتاد را در سوال خود مورد اشاره قرار داد.

سوالاتی نیز پیرامون طرح صلح هرمز از سوی خبرنگار شبکه خبر، امکان گشایش در مسیر برجام از سوی روزنامه اطلاعات، شایعاتی پیرامون استعفای روحانی از سوی ایسنا به عنوان خبرگزاری منتسب به دولت مطرح و رئیس جمهور به آنها پاسخ داد.

خبرگزاری مهر و موضوع رساندن صدای مردم به گوش رئیس جمهور

در این نشست این سوال که چه کسانی همسو با ترامپ و نتانیاهو در داخل مانع به سرانجام رسیدن برجام شدند از سوی خبرگزاری ایلنا از رئیس جمهور پرسیده شد و خبرگزاری‌های برنا و ایرنا نیز حادثه هواپیمای اوکراینی و آخرین وضعیت لوایح پالرمو و CFT را مورد سوال قرار دادند.

خبرگزاری مهر نیز سوال خود را با اشاره به اعتراض مردم به وضعیت موجود در خصوص گرانی، تورم و مشکلات معیشتی مطرح کرد و از رئیس جمهور پرسید که چه زمانی قصد دارد صدای اعتراض مردم را بشنود. روزنامه خراسان هم در رابطه با اقدام دولت برای کنترل نقدینگی در کشور مطرح کرد.

طرح سوال توسط 20 رسانه داخلی و خارجی

در مجموع از میان 20 رسانه که طرح سوال کردند، 3 روزنامه و 9 خبرگزاری داخلی سوالات خود را با رئیس جمهور در میان گذاشتند و 8 رسانه خارجی نیز در این نشست حدودا دو ساعته فرصتی برای طرح سوالات خود داشتند؛ المسیره یمن، خبرنگار آزاد رسانه‌های آمریکا، مجله نیویورکرز، شبکه الجزیره، فونیکس چین، آناتولی ترکیه، شبکه تلویزیونی ABC نیوز، شبکه تلویزیونی فرانس 24 رسانه‌های خارجی‌ای بودند که امکان طرح سوال از رئیس جمهور برای آنها فراهم شد و سوالات خود را مطرح کردند.

محور سوالات رسانه‌های خارجی را می‌توان در مواردی مانند پیام عربستان به ایران، تغییر رژیم ایالات متحده آمریکا و نظر رئیس جمهور در مورد برنی سندرز، آمار جانباختگان حوادث آبان ماه، برجام و فعال شدن مکانیزم ماشه از سوی اروپایی‌ها، ویروس کرونا، ایده ایران برای حل بحران سوریه، مذاکرات ایران و امارات و تحویل ایران بدون تحریم به دولت بعد دسته بندی کرد.

سهم بالای رسانه‌های آمریکایی

یکی دیگر از نکات قابل توجه این نشست مطبوعاتی این بود که از میان 8 رسانه خارجی 3 رسانه آمریکایی برای طرح سوالات خود از رئیس جمهور انتخاب شده بودند.

از حواشی این نشست مطبوعاتی می‌توان به بلند شدن صدای خانم خبرنگاری از میان جمعیت اشاره داشت که قصد داشت سوال خود را بدون هماهنگی و بدون حضور در جایگاه خبرنگاران مطرح کند اما با اقبال روبرو نشد و حتی تا پایان نشست نیز فرصتی به او داده نشد تا سوالش را مطرح کند.

در نهایت نشست خبری رئیس جمهور حوالی ساعت 18 عصر روز یکشنبه 27 بهمن ماه به پایان رسید.