یک‌شنبه 4 آذر 1403

صف‌آرایی ایران، روسیه و چین برای مقابله با یکجانبه‌گرایی آمریکا

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
صف‌آرایی ایران، روسیه و چین برای مقابله با یکجانبه‌گرایی آمریکا

تهران - ایرنا - نشریه آلمانی فرانکفورتر آلگماینه با اشاره به ناتوانی آمریکا در تصویب قطعنامه ضدایرانی در شورای امنیت، از قرار گرفتن ایران، روسیه و چین در یک جبهه واحد برای مقابله با اقدامات یکجانبه آمریکا در عرصه بین‌المللی خبرداد.

به گزارش ایرنا، نشریه آلمانی فرانکفورتر آلگماینه در گزارشی نوشت در حالی که ایران پیروزی دیپلماتیک خود در برابر آمریکا را جشن می گیرد، روسیه و چین در کنار این کشور مثلثی را تشکیل داده اند که به دنبال تغییر وضعیت موجود و پایان دادن به یکجانبه گرایی آمریکا است. بر این اساس ایران شکست ایالات متحده در شورای امنیت سازمان ملل را یک پیروزی تاریخی می داند. «عباس موسوی» سخنگوی (پیشین) وزارت امور خارجه ایران در این رابطه گفته است آمریکا در تاریخ 75 ساله سازمان ملل هرگز مانند امروز در انزوا نبوده است. علیرغم فشارهای و لابی‌گری های آمریکا، فقط یک کشور کوچک (جمهوری دومینیکن) از پیش نویس قطعنامه دولت ترامپ برای تحریم نامحدود تسلیحاتی ایران حمایت کرده و آلمان، فرانسه و انگلیس از رای دادن خودداری کرده اند.

«مجید تخت روانچی» سفیر ایران در سازمان ملل نیز از ایالات متحده خواست تا از این شکست درس بگیرد. وی از رأی‌گیری نافرجام در شورای امنیت نتیجه گرفت که در روزهای آینده نیز تلاش آمریکا برای به دست آوردن اکثریت در این شورا برای بازگرداندن تحریم های سازمان ملل علیه ایران با توسل به مکانیستم ماشه محکوم به شکست خواهد بود. تخت روانچی گفت: تلاش برای انجام این کار هیچ پایه قانونی ندارد.

حتی پیش از رای گیری شورای امنیت سازمان ملل، ایران استدلال کرد که جامعه بین الملل دیگر از یکجانبه گرایی واشنگتن دفاع نمی کند. سفیر ایران در سازمان ملل بعدا این رای گیری را 'نه به یک جانبه گرایی' تعبیر کرد.

از سوی دیگر «کاظم جلالی» سفیر ایران در مسکو از مخالفت روسیه با پیش نویس قطعنامه آمریکا تمجید کرد. به گفته وی رفتار روسیه نشان می دهد که مسکو چگونه مصمم و 'سازنده' از حقوق بین الملل حمایت می کند و هر گونه یک جانبه گرایی را رد می کند. جلالی گفت، این موضوع مسکو را با تهران مرتبط می کند زیرا ایران همچنان به قوانین بین المللی احترام می گذارد و به همکاری های بین المللی در مبارزه با تهدیدات جهانی پایبند است. این تنها راه برای اطمینان از صلح و ثبات است.

به نوشته فرانکفورتر آلگماینه علاوه بر مسکو، پکن نیز پیش نویس آمریکا را نیز رد کرده است. بنابراین ایران می تواند به روسیه و چین اعتماد کند. این در حالی است که در پس استدلال سه کشور برای دفاع از چند جانبه گرایی، استراتژی بلند مدت سه کشور برای تغییر وضعیت موجود دیده می شود. بر این اساس در پیش زمینه مسکو و تهران قرار دارند که ایالات متحده را به چالش می کشند و عقب می رانند و در عین حال جمهوری خلق چین با پروژه بلند مدت خود 'یک کمربند یک جاده'، شکاف های باقی مانده از خروج کند آمریکا را پر می کند.

یکی از نشانه های این تغییر، سخنرانی تخت روانچی در جریان بحث در شورای امنیت سازمان ملل بود که وی در آن خواستار تغییر وضعیت موجود در خاورمیانه شد. ایران در 10 سال گذشته در فهرست واردکنندگان اسلحه در رتبه 57 قرار گرفته است. عربستان سعودی که 73 درصد تسلیحات خود را از ایالات متحده به دست می آورد، از سال 2015 در رتبه نخست قرار گرفته است. علاوه بر این، 50 هزار سرباز آمریکایی و 300 هواپیمای جنگنده آمریکایی در شش کشور همسایه ایران مستقر هستند و 29 پایگاه از 40 پایگاه نظامی غربی در خاورمیانه توسط آمریکا اداره می شود.

این نشریه آلمانی نزدیکی امارات متحده عربی به اسرائیل را در همین چارچوب ارزیابی کرده و می افزاید: در همین زمینه، رئیس جمهوری آمریکا از عادی سازی روابط بین اسرائیل و امارات متحده عربی خبر داد. در شرایط کنونی و در رقابت میان آمریکا با چین، روسیه و ایران، اسرائیل و امارات معتبرترین متحدین واشنگتن در خاورمیانه و نزدیک هستند.

بامداد 25 مرداد نتیجه رای اعضای شورای امنیت سازمان ملل به قطعنامه ضدایرانی آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی اعلام، از شکست کم‌سابقه کاخ سفید در این شورا رونمایی و مشخص شد با وجود پنج سال تبلیغات مخالفان خارجی و داخلی، برجام همچنان زنده است.

آمریکا با آنکه به امید جلب موافقت اعضای شورای امنیت، پیش‌نویس طولانی و شدیداللحن خود را بسیار خلاصه و تلطیف کرده بود، تنها توانست جمهوری دومینیکن را با خود همراه کند و در رویدادی کم‌سابقه، بریتانیا و فرانسه، متحدان اروپایی آمریکا نیز با آن همراهی نکردند و روسیه و چین به آن رای منفی دادند.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*