شنبه 29 اردیبهشت 1403

مروری بر 22 فیلم جشنواره فیلم فجر چهل‌و دوم

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
مروری بر 22 فیلم جشنواره فیلم فجر چهل‌و دوم

اسامی 22 فیلم راه‌یافته به بخش سودای سیمرغ چهل و دومین جشنواره بین‌المللی فیلم فجر روز گذشته در حالی اعلام شد که غیبت آثار شناخته شده محسوس است.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، اسامی 22 فیلم راه‌یافته به بخش سودای سیمرغ چهل و دومین جشنواره بین‌المللی فیلم فجر روز گذشته در حالی از سوی مجتبی امینی، دبیر این رویداد اعلام شد که غیبت آثار شناخته شده و مطرح در میان آنها محسوس است.

اسامی فیلم‌های چهل‌ودومین جشنواره بین‌المللی فیلم فجر اعلام شد / از جواد عزتی تا جعفری جوزانی در بخش رقابتی جشنواره

به هر روی در ادامه، مروری بر 22 فیلم راه‌یافته به بخش سودای سیمرغ فجر چهل و دوم خواهیم داشت:

1. «آبی روشن»: فیلم سینمایی «آبی روشن» به کارگردانیقاسم لطفی خواجه پاشا و تهیه‌کنندگیسید محمدحسین میری، دومین تجربه سینمایی خواجه پاشا در کسوت کارگردان به شمار می‌آید که سال گذشته با «در آغوش درخت» در فجر چهل و یکم حضوری موفق داشت. فیلمبرداری این فیلم در شهرهای خلخال، تالش، نیشابور، مشهد و تهران انجام شده و بازیگرانی چون مهران احمدی، مهران غفوریان، سارا حاتمی، مرتضی امینی‌تبار، روح‌الله زمانی، علی‌اکبر اصانلو و کاظم هژیرآزاددر آن به ایفای نقش پرداخته‌اند. «آبی روشن» محصول مشترک سازمان سینمایی اوج و بنیاد سینمایی فارابی است.

2. «آسمان غرب»: فیلم سینمایی «آسمان غرب» به کارگردانیمحمد عسگریو تهیه‌کنندگیحبیب‌الله والی‌نژاد، دومین تجربه سینمایی عسگری در جایگاه کارگردان محسوب می‌شود. او سال گذشته با فیلم سینمایی «اتافک گلی» در فجر چهل و یکم حاضر بود. دومین ساخته این کارگردان، راوی برش‌هایی از زیست قهرمانانه شهید علی اکبر شیرودی در دوران دفاع مقدس است که با بازی میلاد کی‌مرام در نقش این خلبان شهید، روایت می‌شود. «آسمان غرب» محصول مشترک بنیاد سینمایی فارابی و سازمان سینمایی سوره، با مشارکت ارتش جمهوری اسلامی ایران ساخته شده است.

3. «آغوش باز»: فیلم سینمایی «آغوش باز» به کارگردانیبهروز شعیبیو تهیه‌کنندگیعلیرضا سرتیبی اولین همکاری این دو محسوب می‌شود که پیش از این با نام «هم‌آهنگ» پروانه ساخت گرفته بود و پس از مدتی به «آغوش باز» تغییر نام داد. فیلمنامه «آغوش باز» را مهرداد کوروش‌نیا و محمدسجاد نجفی به طور مشترک نوشته‌اند. «آغوش باز» ششمین اثر سینمایی بهروز شعیبی در کسوت کارگردان به شمار می‌آید که پیش از این آثاری چون بدون قرار قبلی، روز بلوا، دارکوب، سیانور، دهلیز و... را ساخته است. حامد کمیلی، محسن کیایی، گلاره عباسی، مهدی هاشمی، احترام برومند، حسن معجونی و... ازجمله بازیگران این اثر سینمایی‌اند.

4. «احمد»: فیلم سینمایی «احمد» به کارگردانیامیر عباس ربیعیو تهیه‌کنندگیحبیب‌الله والی‌نژاد، محصول مشترک سازمان سینمایی سوره حوزه هنری و موسسه تصویرشهر سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران است. این اثر که در ژانر حادثه‌ای جای می‌گیرد، قصه‌ای ناگفته از 18 ساعت ابتدایی حادثه تراژیک زلزله بم و اقدامی قهرمانانه در این ساعات پرالتهاب را همزمان با بیستمین سالگرد وقوع این اتفاق روایت می‌کند. در این فیلم، تینو صالحی در نقش شهید احمد کاظمی ظاهر شده است.

5. «بهشت تبهکاران»: فیلم سینمایی «بهشت تبهکاران» به کارگردانیمسعود جعفری جوزانیو تهیه‌کنندگیفتح‌الله جعفری جوزانی و علی قائم مقامی، محصول مشترک بنیاد سینمایی فارابی و بخش خصوصی است. داستان این فیلم در سال 1329 روایت می‌شود؛ سالی که احمد دهقان، نماینده مجلس، روزنامه‌نگار و مدیر تئاتر «نصر» توسط حسن جعفری در خیابان لاله‌زار تهران به قتل می‌رسد. امیرحسین آرمان، پژمان بازغی، سحر جعفری جوزانی، لادن مستوفی، هومن برق‌نورد و حسام منظور ازجمله بازیگران این اثر سینمایی‌اند.

6. «پرویز خان»: فیلم سینمایی «پرویز خان» به کارگردانیعلی ثقفیو تهیه‌کنندگی عطا پناهی، محصولسازمان هنری رسانه‌ای اوج است. این فیلم، روایت‌گر برش‌هایی از زندگی زنده‌یاد پرویز دهداری، سرمربی فقید و با اخلاق تیم ملی فوتبال ایران است که سعید پورصمیمی نقش آن را ایفا می‌کند. مریم سعادت، حمیدرضا پگاه و بهنام تشکر، دیگر بازیگران این اثر سینمایی‌اند.

7. «تابستان همان سال»: فیلم سینمایی «تابستان همان سال» به کارگردانیمحمود کلاریو تهیه‌کنندگیعلی اوجی سومین ساخته محمود کلاری، فیلم‌بردار سرشناس سینمای ایران به شمار می‌آید. این فیلم که ابتدا «آینه» نام داشت و سپس به «تابستان همان سال» تغییر عنوان داد، به مثابه بازگشت کلاری به دنیای کارگردانی پس از 23 سال دوری از این عرصه است. در این اثر، مهران مدیری در نقش اصلی ظاهر شده است و علی شادمان، فریبا نادری، سمیرا حسن‌پور، رویا جاویدنیا، صابر ابر، پژمان بازغی، نسیم ادبی و... از دیگر بازیگران «تابستان همان سال» هستند.

8. «تمساح خونی»: فیلم سینمایی «تمساح خونی» به کارگردانیجواد عزتیو تهیه‌کنندگیکامران حجازی، نخستین تجربه بازیگر سرشناس سینمای ایران در جایگاه کارگردان است. فیلمی که به نظر می‌رسد حال و هوایی شبیه «زخم کاری» داشته باشد و اثری نوآر محسوب شود. جواد عزتی که تاکنون به عنوان بازیگر در سینمای ایران مشغول به فعالیت بوده و در این حرفه به جایگاه قابل توجهی دست یافته، پس از سال‌ها تجربه حضور در مقابل دوربین، تصمیم گرفته است برای نخستین بار پشت دوربین قرار بگیرد. اگرچه او علاوه بر کارگردانی، به عنوان بازیگر هم در «تمساح خونی» حضور دارد. با وجود این، «تمساح خونی» را می‌توان یکی از کنجکاوی‌های مهم مخاطبان سینمای ایران در سال 1402 دانست. عباس جمشیدی‌فر، سعید آقاخانی، الناز حبیبی، بهزاد خلج و شبنم قربانی از دیگر بازیگران این اثر سینمایی‌اند.

9. «دروغ‌های زیبا»: فیلم سینمایی «دروغ‌های زیبا» به کارگردانی و تهیه‌کنندگیمرتضی آتش زمزم، محصول مشترک ایران و بنگلادش است. این فیلم سینمایی سال گذشته با حضور سوپراستار کشور بنگلادش، جاوا احسن در شهرهای داکا و قاضیپور این کشور مقابل دوربین بایرام فضلی رفت. «دروغ‌های زیبا» که در بنگلادش با نام «فرشته» شناخته می‌شود، محصول مشترک شرکت ایماژ سینما و ماکسیموم بنگلادش است و در آن بازیگران دیگری چون سومان ریکیتا و سالم شاهد به ایفای نقش می‌پردازند.

10. «دست ناپیدا»: فیلم سینمایی «دست ناپیدا» به کارگردانیانسیه شاه‌حسینیو تهیه‌کنندگیسید سعید سیدزاده، روایت‌گرزندگی زنی است که 200 فانوسقه خونین بردوش دارد و همه را در آب کارون شسته وبه جبهه می‌فرستد. این فیلم در اهواز، آبادان و خرمشهر ساخته شده اما لوکیشن اصلی‌اش در اهواز، جایی است که ستاد پشتیبانی کارون در زمان جنگ در آنجا مستقر بوده است وزنان در آنجا می نشسته و لباس رزمندگان را می‌شسته‌اند. «دست ناپیدا» محصول مشترک بنیاد شهید و امور ایثارگران، بنیاد سینمایی فارابی و بخش خصوصی است.

11. «دو روز دیرتر»: فیلم سینمایی «دو روز دیرتر» به کارگردانیاصغر نعیمیو تهیه‌کنندگیمحسن شیرازی ششمین ساخته بلند سینمایی نعیمی در جایگاه کارگردان است که با مشارکت بنیاد فرهنگ روایت فتح، بنیاد سینمایی فارابی و موسسه سینمایی بهمن سبزساخته می‌شود. این فیلم که درژانر کمدی جای می‌گیرد، به موضوع جمعیت و فرزندآوری اختصاص دارد و می‌کوشد در این زمینه به فرهنگ‌سازی صحیح بپردازد. سینا مهراد، پردیس احمدیه، گوهر خیراندیش، فرهاد آئیش ازجمله بازیگران این اثر سینمایی‌اند.

12. «شه‌سوار»: فیلم سینمایی «شه‌سوار» اثری به کارگردانیو تهیه‌کنندگیحسین نمازی است که پیش از این، تجربه ساخت آثاری چون «شادروان» و «آپاندیس» را در کارنامه خود ثبت کرده. داستان «شه‌سوار» طی سه شبانه روز و در یک مراسم عروسی رخ می‌دهد. این فیلم سینمایی محصول بنیاد سینمایی فارابی است که با مشارکت بخش خصوصی تولید شده است. در «شه‌سوار» بازیگرانی چون مهرداد صدیقیان، الناز حبیبی، هادی کاظمی، عباس جمشیدی‌فر، گیتی قاسمی و... ایفای نقش می‌کنند.

13. «شور عاشقی»: فیلم سینمایی «شور عاشقی» به کارگردانیو تهیه کنندگیداریوش یاری، سومین ساختهسینمایی یاری محسوب می‌شود که محصول مشترک بنیاد شهید، بنیاد سینمایی فارابی و بخش خصوصی است. این فیلم روایتیاز حرکت کاروان اهل‌بیت (ع) در مسیر کوفه را به تصویر می‌کشد. سیده شهره موسوی، مهدی زمین‌پرداز، پیام احمدی‌نیا، نادر فلاح، علیرضا استادی، سیامک صفری و.... از جمله بازیگرانی‌اند که در این اثر سینمایی نقش‌آفرینی کرده‌اند.

14. «صبح اعدام»: فیلم سینمایی «صبح اعدام» به کارگردانیبهروز افخمیو تهیه‌کنندگیعلی شیرمحمدی، محصول مشترک سازمان سینمایی سوره و بنیاد سینمایی فارابی است. این اثر سینمایی، برشی از لحظات پایانی زندگی شهید طیب حاج رضایی و اسماعیل رضایی است که در پی قیام خونین 15 خرداد 1342 به اعدام محکوم شدند. در تازه‌ترین ساخته بهروز افخمی، ارسطو خوش‌رزم در نقش حاج اسماعیل رضایی، مسعود شریف در نقش طیب حاج رضایی، داود فتحعلی‌بیگی در نقش قاضی عسکر، پوریا منجزی در نقش کلیددار طیب، مهرداد نیکنام در نقش تیمسار، محسن آوری در نقش سرهنگ دادستانی، کاوه دارابی در نقش خبرنگار کیهان و فریبا آذرشب در نقش مادر حاج اسماعیل رضایی به ایفای نقش می‌پردازند.

15. «صبحانه با زرافه‌ها»: فیلم سینمایی «صبحانه با زرافه‌ها» به کارگردانیسروش صحت و تهیه‌کنندگیمصطفی احمدی اثری است که فیلم‌برداری آن مانند نخستین ساخته بلند سینمایی صحت، یعنی «جهان با من برقص» در شهرهای شمالی کشور به اتمام رسیده است. پژمان جمشیدی، هوتن شکیبا، بهرام رادان هادی حجازی‌فر و بیژن بنفشه‌خواهازجمله بازیگرانی هستند که در «صبحانه با زرافه‌ها» به ایفای نقش پرداخته‌اند. سروش صحت مدتی پیش با سریال فانتزی «مگه تموم عمر چندتا بهاره» در شبکه نمایش خانگی حضور داشت و به نظر می‌رسد دومین تجربه بلند سینمایی او نیز فضایی فانتزی داشته باشد.

16. «قلب رقه»: فیلم سینمایی «قلب رقه» به کارگردانیخیرالله تقیانی‌پورو تهیه‌کنندگیسعید پروینی، محصول مشترک بنیاد سینمایی فارابی و بنیاد رسانه‌ای بیان است که داستان خود را در دل گروهک تروریستی داعش روایت می‌کند. شهرام حقیقت‌دوست، فرهاد قائمیان، محمدرضا شریفی‌نیا، هدایت هاشمی، عبدالرضا نصاری، مصطفی ساسانی وشادی مختاری ازجمله بازیگران این اثر سینمایی‌اند.

17. «مجنون»: فیلم سینمایی «مجنون» به کارگردانیمهدی شاه‌محمدیو تهیه‌کنندگیعباس نادران، محصول سازمان هنری رسانه‌ایاوج است که برشی از حماسه‌آفرینی شهیدان مهدی و مجید زین‌الدین و همچنین رزم‌آوران لشگر 17 علی‌ا‌بن‌ابی‌طالب (ع) در جزیره مجنون و عملیات بزرگ خیبر را به تصویر می‌کشد. در این فیلم، سجاد بابایی در نقش شهید مهدی زین‌الدین ظاهر شده است؛ بازیگری که سال گذشته برای ایفای نقش در فیلم سینمایی «استاد» توانست سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد فجر چهل و یکم را به خود اختصاص دهد. «مجنون» نخستین تجربه کارگردانی شاه‌محمدی است که لوکیشن اصلی آن، آبادان است.

18. «معجزه پروین»: فیلم سینمایی «معجزه پروین» به کارگردانیمحمدرضا ورزیو تهیه‌کنندگیمحمدرضا شریفی‌نیاِ روایت‌گر برش‌هایی از زندگی پروین اعتصامی، شاعر نام‌آشنای ایرانی است. در این فیلم که محصول وزارت میراث و بنیاد سینمایی فارابی است، بازیگرانی چونآزیتا حاجیان، محمدرضا شریفی نیا، مارال بنی آدم، حسین پاکدل، ملیکا شریفی نیا، سام نوری، فرزاد حسنی و رامین ناصر نصیر به ایفای نقش می‌پردازند.

19. «میرو»: فیلم سینمایی «میرو» به کارگردانیحسین ریگیو تهیه‌کنندگیسعید الهی با حضور بازیگرانی چون سودابه بیضایی، امیررضا دلاوری، حمید ابراهیمی، آرزو تاج نیا، ابوالفضل همراه، مهدی دین محمدپور، ایوب افشار و جمعی از هنرمندان بومی استان سیستان و بلوچستانساخته شده است. این سومین اثر سینمایی ریگی فیلمساز بلوچ کشور پس از فیلم‌های «لیپار» و «هوک» است که در ژانر کودک و نوجوان تولید شده و در بستر دوران دفاع مقدس روایت می‌شود. بنیاد شهید و امور ایثارگران، بنیاد سینمایی فارابی و بخش خصوصی، سرمایه‌گذاران فیلم سینمایی «میرو» هستند.

20. «نبودنت»: فیلم سینمایی «نبودنت» به کارگردانی و تهیه‌کنندگیکاوه سجاده حسینی، اثری اجتماعی محسوی می‌شود که داستان زندگی زنی تنها که به چشم‌انتظار بازگشت همسر خود به خانه است را روایت می‌کند. در این فیلم، سحردولتشاهی، امیرآقایی، آزاده صمدی، فرید سجادی حسینی، رضا بهبودی، علیرضا ثانی‌فر و شیوا سرمست به ایفای نقش پرداخته‌اند.

21. «نپتون»: فیلم سینمایی «نپتون» به کارگردانیمحمد ابراهیم غفاریانو تهیه‌کنندگیسیاوش امین‌پور، روایت‌گر زندگی زن و شوهری است که به دلیل مشغله‌های کاری از فرزند خود غافل شده و در این میان، فرزندشان با مشکلاتی روبه‌رو شده است. این فیلم نخستین تجربه محمد ابراهیم غفاریان در کسوت کارگردان محسوب می‌شود و در آن بازیگرانی چون آرمین رحیمیان، بهدخت ولیان، مسعود کرامتی، آیدا ماهینی، بهناز جعفری و... به ایفای نقش پرداخته‌اند.

22. «نوروز»: فیلم سینمایی «نوروز» به کارگردانیسهیل موفقو تهیه‌کنندگیمحمدرضا نادری، اثری در ژانر کودک و نوجوان است که از حضور بازیگرانی چون علی نصیریان، شبنم مقدمی، مهدی هاشمی، افشین هاشمی، مهتاب ثروتی و... بهره می‌برد. این فیلم با محوریت نوروز، آیین‌ها و رسوم ایرانی و همچنین افسانه‌ها و اساطیر نوروزی ساخته شده است.

مروری بر 22 فیلم جشنواره فیلم فجر چهل‌و دوم 2
مروری بر 22 فیلم جشنواره فیلم فجر چهل‌و دوم 3
مروری بر 22 فیلم جشنواره فیلم فجر چهل‌و دوم 4
مروری بر 22 فیلم جشنواره فیلم فجر چهل‌و دوم 5
مروری بر 22 فیلم جشنواره فیلم فجر چهل‌و دوم 6
مروری بر 22 فیلم جشنواره فیلم فجر چهل‌و دوم 7
مروری بر 22 فیلم جشنواره فیلم فجر چهل‌و دوم 8
مروری بر 22 فیلم جشنواره فیلم فجر چهل‌و دوم 9
مروری بر 22 فیلم جشنواره فیلم فجر چهل‌و دوم 10
مروری بر 22 فیلم جشنواره فیلم فجر چهل‌و دوم 11
مروری بر 22 فیلم جشنواره فیلم فجر چهل‌و دوم 12
مروری بر 22 فیلم جشنواره فیلم فجر چهل‌و دوم 13
مروری بر 22 فیلم جشنواره فیلم فجر چهل‌و دوم 14
مروری بر 22 فیلم جشنواره فیلم فجر چهل‌و دوم 15
مروری بر 22 فیلم جشنواره فیلم فجر چهل‌و دوم 16
مروری بر 22 فیلم جشنواره فیلم فجر چهل‌و دوم 17
مروری بر 22 فیلم جشنواره فیلم فجر چهل‌و دوم 18
مروری بر 22 فیلم جشنواره فیلم فجر چهل‌و دوم 19