جمعه 11 آبان 1403

میزبانی از سران 6 کشور در تهران

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
میزبانی از سران 6 کشور در تهران

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، سید ابراهیم رئیسی در سال گذشته از مقامات زیادی از جمله دبیران کل اوپک و کنفرانس سیکا و وزرای خارجه و روسای مجلس کشورهای مختلف میزبانی کرد اما مهم‌ترین مهمانان او سران کشورهای عراق، عمان، ترکمنستان، ازبکستان، کوبا و فلسطین بودند. اولین مهمان رئیسی در سال 1402، «عبداللطیف رشید» رئیس‌جمهور عراق بود که 9 اردیبهشت به تهران آمد و در مجموعه تاریخی - فرهنگی...

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، سید ابراهیم رئیسی در سال گذشته از مقامات زیادی از جمله دبیران کل اوپک و کنفرانس سیکا و وزرای خارجه و روسای مجلس کشورهای مختلف میزبانی کرد اما مهم‌ترین مهمانان او سران کشورهای عراق، عمان، ترکمنستان، ازبکستان، کوبا و فلسطین بودند.

اولین مهمان رئیسی در سال 1402، «عبداللطیف رشید» رئیس‌جمهور عراق بود که 9 اردیبهشت به تهران آمد و در مجموعه تاریخی - فرهنگی سعدآباد مورد استقبال رئیس جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت. پس از آن نشست هیئت‌های عالی‌رتبه ایران و عراق برگزار شد. رئیسی در این نشست با بیان اینکه ارتقای سطح مناسبات ایران و عراق خوشایند دشمنان ما نیست، اظهار کرد: ایران و عراق متناسب با منافع دو کشور در منطقه به گسترش تعاملات خود خواهند پرداخت و تقویت و تحکیم روابط تهران و بغداد علاوه بر تامین منافع دو ملت به نفع منطقه هم خواهد بود.

«عبداللطیف رشید» رئیس‌جمهور عراق هم در این نشست، با تاکید بر علاقمندی کشورش برای گسترش روابط با جمهوری اسلامی ایران بیان کرد: دو کشور ظرفیت‌های متنوعی برای گسترش همکاری‌های اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و تبادلات تجاری دارند.

همچنین نشست مطبوعاتی مشترک روسای جمهور ایران و عراق برگزار شد که رئیس دولت سیزدهم در این نشست با اشاره به اینکه روابط ایران و عراق روابطی معمول نبوده بلکه راهبردی است، اتاکید کرد: اراده دو کشور بر توسعه روابط در تمام حوزه‌هاست. ارتباطات ما با عراق و کشورهای منطقه مبتنی بر نگاه به منافع مشترک و امنیت ملت‌های منطقه است.

رئیس جمهور عراق هم در این نشست مطبوعاتی با تاکید بر تقویت روابط تهران - بغداد در تمامی حوزه‌ها برای حل مسائل و مشکلات دو کشور، خواستار توجه به حق‌آبه عراق از رودخانه‌های منتهی به دجله و فرات و همکاری ایران و عراق در زمینه مبارزه با تجارت مواد مخدر شد.

پس از آن در 7 خرداد، «هیثم بن طارق آل سعید» سلطان عمان به تهران سفر کرد و پس از استقبال رسمی، با رئیسی به صورت خصوصی دیدار و گفت‌گو کرد. در جریان این سفر، نشست مشترک هیئت‌های عالی‌رتبه ایران و عمان برگزار شد و مقامات دو کشور، 4 سند همکاری در حوزه همکاری‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاری، همکاری در مناطق آزاد و همکاری در حوزه انرژی به امضا رساندند.

رئیس قوه مجریه در این نشست، ظرفیت‌های دو کشور در بخش‌های صنعت، تجارت، ارتباطات، امور دفاعی و امنیتی، خطوط جاده‌ای و ریلی، حمل و نقل دریایی و ترانزیت، مبادلات مالی و پولی و انرژی را از جمله زمینه‌های مناسب برای گسترش همکاری‌ها برشمرد و با اشاره به مذاکرات امروز مقامات ایران و عمان در زمینه افزایش سرمایه‌گذاری، بر نهایی شدن تشکیل صندوق حمایت از توسعه سرمایه‌گذاری مشترک تاکید کرد.

رئیسی و سلطان عمان

«هیثم بن طارق آل سعید» سلطان عمان هم در این نشست با سپاسگزاری از دعوت و استقبال گرم رئیس جمهوری اسلامی ایران، یادآور شد: پس از سفر سال گذشته جنابعالی به عمان سطح روابط دوجانبه و همکاری‌های منطقه‌ای دو کشور ارتقای چشمگیری داشته و اگر چه حجم تبادلات تجاری 2 برابر شده است، اما با توجه به ظرفیت‌ها و زمینه‌های متنوع و مساعد دو کشور، هنوز تا سطح مطلوب روابط فاصله داریم و باید با تلاش بیشتر این ظرفیت‌ها را بالفعل کنیم.

در پایان این سفر بیانیه مشترک جمهوری اسلامی ایران و سلطان‌نشین عمان صادر شد و سران دو کشور در این بیانیه در چهارچوب تقویت روابط بین دو کشور برادر و پایه‌گذاری اصول و چارچوبی جهت حفظ و استمرار این روابط از مسئولان دولتی خواستند اقدام لازم را برای تنظیم سند همکاری‌های راهبردی در زمینه‌های مختلف و امضای آن به نحوی که همکاری و منافع متقابل را تحکیم کند، انجام دهند.

همچنین «قربان‌قلی بردی محمداف» رهبر ملی و رئیس شورای مصلحت خلق ترکمنستان در 9 خرداد راهی تهران شد. در جریان این سفر، نشست مشترک هیئت‌های عالی‌رتبه ایران و ترکمنستان برگزار شد. رئیسی در این نشست با اشاره به مشکل کم‌آبی به عنوان معضل مشترک کشورهای منطقه خاطرنشان کرد: اگر کشورهای منطقه در این عرصه همکاری و تعامل سازنده‌ای، مشابه همکاری مثال‌زدنی ایران و ترکمنستان برای مدیریت موضوع آب‌های مشترک با ساخت سد دوستی داشتند، مشکلات در این زمینه کاهش می‌یافت.

«قربان‌قلی بردی محمداف» رهبر ملی ترکمنستان هم در این نشست افزایش همکاری‌های مشترک در زمینه انرژی، حمل و نقل ریلی و جاده‌ای، ترانزیت و امور گمرکی، تبادل برق و همکاری‌های تجاری، اقتصادی و صنعتی، امور پزشکی و بهداشتی و همکاری دو کشور در زمینه آب و کشاورزی را از مهم‌ترین ظرفیت‌ها و علائق کشورش برای گسترش همکاری‌ها با جمهوری اسلامی ایران برشمرد و یادآور شد: همکاری دو کشور در ساخت سد دوستی به عنوان یک الگو در زمینه همکاری‌های منطقه‌ای با قوت تداوم خواهد یافت.

در جریان این سفر مقامات ایران و ترکمنستان 5 سند همکاری در حوزه‌های تبادل برق، همکاری‌های جامع در زمینه‌های دیپلماسی و گمرکی و همکاری‌های دانشگاهی به امضا رساندند.

در نشست مطبوعاتی مشترک سران دو کشور هم رئیس قوه مجریه امضای اسناد همکاری میان ایران و ترکمنستان را جلوه‌ای از اراده مقامات عالی دو کشور در راستای توسعه روابط سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و تمدنی عنوان کرد و گفت: تهران و عشق‌آباد روابط خوبی دارند، اما این میزان از روابط را کافی نمی‌دانیم و معتقدیم سطح این روابط می‌تواند بسیار بیشتر از وضعیت فعلی ارتقا یابد.

«قربان‌قلی بردی محمداف» هم در این نشست به توافقات صورت گرفته برای همکاری دو کشور در مسائل اقتصادی، تجاری و انرژی، به ویژه در بخش گاز و برق، حمل و نقل و ارتباطات از طریق خطوط جاده‌ای، ریلی، هوایی و دریایی، کشاورزی، محیط زیست و مسائل فرهنگی اشاره و ابراز امیداواری کرد که اسناد امضاشده باعث تحرک بخشیدن بیشتر به همکاری ایران و ترکمنستان و گسترش مناسبات فیمابین شود.

در 28 خرداد «شوکت میرضیایف» رئیس جمهور ازبکستان پس از 20 سال به عنوان یکی از سران این کشور به تهران سفر کرد و در مجموعه سعدآباد مورد استقبال رسمی رئیس جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت. در جریان این سفر نشست مشترک هیئت‌های عالی‌رتبه ایران و ازبکستان برگزار شد که رئیسی در این نشست سفر همتای ازبکستانی خود را به ایران پس از 20 سال، هدف‌گذاری برای دو برابر شدن مبادلات تجاری در گام اول و برنامه‌ریزی برای افزایش حجم آن به سه میلیارد دلار، به فال نیک گرفت و با اشاره به توافق دو کشور برای تجارت ترجیحی، از وزرای مربوطه دو طرف خواست طی دو هفته آینده لیستی از کالاها را برای تعرفه ترجیحی میان دو کشور را اعلام کنند.

«شوکت میرضیایف» رئیس جمهور ازبکستان هم در این نشست، فاصله طولانی‌مدت 20 ساله برای سفر به ایران را ناشی از عدم توجه و غفلت گذشتگان برای استفاده از ظرفیت‌های متقابل دو کشور دانست و با بیان اینکه ازبکستان به تجربیات موفق ایران در مسیر پیشرفت نیاز دارد، بر علاقه‌مندی این کشور برای توسعه همکاری با جمهوری اسلامی ایران در زمینه‌های علمی، فناوری، حمل و نقل، زیرساخت‌های انرژی، پزشکی و کشاورزی تاکید کرد و از شرکت‌های ایرانی و فعالان بخش خصوصی ایران برای مشارکت در طرح‌های اقتصادی ازبکستان دعوت کرد.

همچنین مقامات عالی‌رتبه ایران و ازبکستان یک بیانیه مشترک و 10 سند همکاری در حوزه‌های مختلف به امضا رساندند. توافق‌نامه تجارت ترجیحی، حمل و نقل و ترانزیت، همکاری دارویی، برنامه همکاری در زمینه‌های استاندارد و بیمه، بررسی امکان ایجاد مناطق آزاد مشترک، برنامه اجرایی همکاری در حوزه فناوری و نوآوری و برنامه اجرایی همکاری در بخش کشاورزی از جمله محورهای اسناد امضاشده میان مقامات ایران و ازبکستان در حضور سران دو کشور بود.

در این سفر روسای جمهور ایران و ازبکستان از نمایشگاه توانمندی‌های شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی در تهران بازدید کردند.

شامگاه 28 خرداد هم «زیاد نخاله» دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین و جمعی از رهبران این جنبش در تهران با رئیس قوه مجریه دیدار و گفت‌وگو کردند. رئیسی در این دیدار با بیان اینکه اساس جهان خلقت بر حق استوار بوده و هاضمه عالم پذیرای باطل نیست، گفت: روزگاری امید بخشی از فلسطینیان برای رهایی از ظلم و اشغال رژیم صهیونیستی به میزهای مذاکره بود، اما امروز همه، حتی طرفداران مذاکره چشم امید به مجاهدان و نیروهای مقاومت بسته‌اند و این تحقق وعده الهی است که نظم خلقت با ظلم و باطل سازگار نیست.

«زیاد نخاله» دبیرکل جنش جهاد اسلامی فلسطین هم در این دیدار با بیان اینکه ملت فلسطین قدردان حمایت‌های مستمر جمهوری اسلامی ایران هستند، تصریح کرد: امروز جمهوری اسلامی ایران کشوری مهم و تعیین‌کننده در تعاملات منطقه‌ای و بین‌المللی است و سفر اخیر جنابعالی به منطقه آمریکای لاتین نشان داد که توانسته‌اید تحریم‌های آمریکا را به طور کامل به شکست بکشانید و ما نیز به این پیروزی‌ها افتخار می‌کنیم.

همچنین در 30 خرداد «اسماعیل هنیه» رئیس و جمعی از اعضای بلندپایه دفتر سیاسی حماس در تهران با رئیس دولت سیزدهم دیدار و گفت‌وگو کردند. رئیسی در این دیدار با بیان اینکه امروز نگاه‌های سیاسی چه از درون فلسطین و چه از بیرون، نسبت به رویارویی‌ها در این سرزمین به یک انسجام و یکپارچگی رسیده است، تصریح کرد: امروز حتی کسانی که روزگاری به دنبال مذاکره و توافق با رژیم صهیونیستی و حامیانش بودند، عمیقا به این تحلیل و نتیجه رسیده‌اند که کوتاه آمدن و مذاکره با این رژیم بی‌فایده بوده و تنها راه ممکن برای مواجهه با آن مقاومت است.

«اسماعیل هنیه» رئیس دفتر سیاسی حماس هم در این دیدار با ابراز قدردانی خود و مردم فلسطین از حمایت‌های مستمر جمهوری اسلامی ایران از آرمان آزادی قدس شریف اظهار کرد: امروز جبهه مقاومت نه فقط در غزه، بلکه در کرانه باختری، سرزمین‌های اشغالی سال 1948 و حتی در میان فلسطینیان و دوست‌داران فلسطین در خارج از این سرزمین در حال گسترش و تقویت است.

«محمد شیاع السودانی» نخست‌وزیر عراق دیگر مهمان رئیس دولت سیزدهم بود که در 15 آبان راهی تهران شد و در مجموعه سعدآباد مورد استقابل رسمی رئیسی قرار گرفت. در جریان این سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران و نخست‌وزیر عراق به صورت خصوصی دیدار و گفت‌وگو کردند. در این دیدار، سران ایران و عراق عملکرد سازمان ملل و نهادهای بین‌المللی در زمینه عمل به وظیفه خود در حمایت از حقوق ملت فلسطین را شکست خورده دانسته و تاکید کردند که اکنون وظیفه ملت‌های منطقه، مسلمانان و آزادی‌خواهان جهان است که با همکاری و هماهنگی به کمک مردم فلسطین بشتابند.

همچنین نشست مطبوعاتی مشترک مقامات دو کشور برگزار شد که رئیسی در این نشست با قدردانی از تلاش‌های نخست وزیر و دولت عراق در مسیر اجرای قرارداد امنیتی بین ایران و عراق در راستای خلع سلاح کامل معاندین و ضدانقلاب و امن شدن مناطق مرزی میان دو کشور، تاکید کرد: امیدواریم این قرارداد به صورت کامل اجرایی و عملیاتی شود.

«محمد شیاع السودانی» نخست‌وزیر عراق هم در این نشست مطبوعاتی، بحث و تبادل نظر درباره آخرین تحولات غزه و پیگیری تفاهمات و تعاملات دوجانبه میان ایران و عراق را از جمله دلایل سفرش به تهران عنوان کرد و ضمن محکومیت کشتار سازمان‌یافته و دسته‌جمعی مردم غزه از سوی رژیم غاصب صهیونیستی، حمایت از مبارزه مشروع ملت فلسطین برای آزادی سرزمین خود و تشکیل کشور مستقل فلسطینی به پایتختی قدس شریف را موضع اصولی عراق در قبال مسئله فلسطین اعلام کرد.

در 13 آذر «میگل دیاز کانل» رئیس جمهور کوبا که پس از 22 سال از آخرین سفر فیدل کاسترو رئیس جمهور فقید این کشور، در صدر هیئت عالی‌رتبه سیاسی و اقتصادی به تهران سفر کرد و در مجموعه سعدآباد مورد استقبال رسمی رئیس جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت. در جریان این سفر نشست هیئت‌های عالی‌رتبه ایران و کوبا برگزار شد که رئیسی در این نشست با ابراز خرسندی از توسعه بیش از پیش روابط دو کشور و مذاکرات موثر فیمابین، سفر رئیس جمهعور کوبا را به ایران پس از 22 سال، نقطه عطفی در روابط دو طرف توصیف کرد و ضمن اعلام آمادگی برای تعامل و همکاری با کوبا در بخش‌های پزشکی، کشاورزی، معادن و انرژی تاکید کرد: امروز منافع دو ملت ایجاب می‌کند که گام‌های موثرتری برای تبادل ظرفیت‌ها و تجربیات برداشته شود.

همچنین «میگل دیاز کانل» رئیس جمهور کوبا در این نشست، با اشاره به اشتراکات سیاسی دو کشور، سفر چند ماه قبل رئیسی به کوبا و دیدارهای دوجانبه انجام شده در حاشیه نشست بریکس و مجمع عمومی سازمان ملل متحد را در تعمیق و گسترش روابط دو کشور حائز اهمیت دانست.

«آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای نوسازی زیرساخت‌های انرژی در کوبا»، «همکاری دو کشور در زمینه شیلات»، «اقدام مشترک دو کشور در حوزه زیست فناوری و تبادل تکنولوژی‌های روز در این زمینه»، «توسعه همکاری‌های علمی و فناوری»، «گسترش همکاری‌ها در زمینه گردشگری با تقویت خطوط هوایی دو کشور» و «بهره‌گیری از توانمندی ایران در بخش تصفیه و استحصال آب» از دیگر محورهای مذاکرات هیئت‌های عالی‌رتبه جمهوری اسلامی ایران و کوبا بود.

در جریان این سفر، سران دو کشور 7 سند و تفاهمنامه همکاری و یک بیانیه مشترک امضا کردند. یادداشت‌های تفاهم و اسناد همکاری میان جمهوری اسلامی ایران و کوبا در بخش‌های مختلف علم و فناوری، بهداشتی، کشاورزی، انرژی و معدن، ارتباطات و پزشکی توسط مقامات دو کشور به امضا رسید.

در پایان نشست مطبوعاتی مشترک روسای جمهور ایران و کوبا هم برگزار شد که رئیسی در این نشست با اشاره به اینکه هر دو ملت ایران و کوبا به دلیل ایستادگی مقابل زیاده‌خواهی‌های آمریکا از سوی این کشور تحریم شده‌اند، گفت: تصور آمریکایی‌ها و نظام سلطه آن است که وضع تحریم‌ها می‌تواند کشورهای ما را متوقف یا ما را وادار به تسلیم کند؛ این غفلت نظام سلطه و یک محاسبه نادرست مثل همه محاسبات نادرست دیگر آنهاست که فکر می‌کنند با تحریم می‌توانند ملت‌هایی را که اراده کردند در مقابل زیاده‌خواهی‌های نظام سلطه بیایستند، وادار به عقب‌نشینی کنند.

«میگل دیاز کانل» رئیس جمهور کوبا هم در این نشست با تاکید بر موضع کوبا در محکومیت اقدامات مداخله‌جویانه ایالات متحده آمریکا در امور داخلی جمهوری اسلامی ایران، گفت: کوبا حمایت خود از حق مشروع جمهوری اسلامی ایران برای تعیین سرنوشت و اعمال حق حاکمیت را ابراز و قدردانی خود از حمایت همه جانبه جمهوری اسلامی ایران از کوبا در مسیر مبارزه با محاصره ظالمانه ایالات متحده را اظهار می‌کند.

میزبانی از سران 6 کشور در تهران 2