نفرت پراکنی سیستماتیک و نقض حق آزادی بیان سوئدی
به گزارش خبرنگار قضائی خبرگزاری فارس، میزگرد «بررسی نفرت پراکنی سیستماتیک و نقض حق آزادی بیان توسط دولت سوئد» به مناسبت گرامیداشت روز حقوق بشر اسلامی و کرامت انسانی، یکشنبه 15 مرداد ماه 1402 برگزار شد.
در این میزگرد مقامها و شخصیتهای داخلی و خارجی از ادیان و مذاهب مختلف و همچنین سکینه سادات پاد، دستیار رئیسجمهور در پیگیری حقوق و آزادیهای اجتماعی حضور داشتند. همچنین مهمانانی از کشورهای اکوادور، نیجریه، سنگال، سوریه، روسیه و پاکستان نیز در این نشست حضور داشتند.
نیازی در ابتدای این نشست اظهار کرد: اعلامیه حقوق بشر اسلامی در سال 1990 با حضور وزرای خارجه کشورهای اسلامی تصویب شد. روز تصویب این اعلامیه در تقویم ما با نام روز حقوق بشر اسلامی و کرامت انسانی ثبت شده است.
وی افزود: در این نشست قصد داریم مسئولیت بین المللی دولت سوئد را به خوبی نمایان کنیم و از وظایف دولت های کشورهای اسلامی در خصوص جلوگیری از تکرار چنین جنایت هایی صحبت کنیم. همهی ما باید گارد ویژهای نسبت به توهین به کتاب آسمانی و کلامالله داشته باشیم، ما امروزه شاهد مشروعیت پیدا کردن اعمال نامشروع هستیم. بزرگان ادیان در کشورمان دعوت کردهایم که در این نشست حضور داشته باشند. تشکر میکنیم از حاخام دکتر حمامی لاله زار رئیس دارالشرع مرکزی مرکزی ایرانیان کلیمی، کشیش خسرویان، کشیش کشیشیان نماینده ارمنیهای عزیز از دین مسیحیت، دکتر قاراپتیان مدیر انجمن خلیفهگری، موبد پدرام سروش پور از طرف زرتشتیان، مولوی حسام مدنی، دکتر ابراهیمی از سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و دکتر اقبالی از وزارت امور خارجه.
همچنین مهمانانی از سنگال، نیجریه، روسیه و پاکستان در این نشست حضور دارند.
توهین به ادیان، گفتگوی انسانی را قفل میکند
حجتالاسلام احمدی دبیر نشست در ادامه خاطرنشان کرد: ما در اینجا جمع شدهایم که از علم، معرفت، تفکر و عقلانیت تجلیل کنیم. چرا که کتب انبیا از جمله قرآن سراسر نور و هدایت و پرهیز از ظلمت، جهل، شقاوت و ستمگری است. این موضوع، نقطه عطف اتحاد ادیان است. حرف انبیا یکی است. کتابهایشان هم سراسر تقرب به خدای متعال و معنویت است. ما نیز در مقابل جبهه ابلیس متحدیم. ما در مقابل جبهه ظلمانی شیطانی که بر جهان حاکم است متحدیم. همچنین در عبادت خدا و در نفی شرک از خدا متحدیم و این دستاورد کمی نیست.
وی افزود: دشمنان انبیا همان کسانی هستند که از ابتدای تاریخ تا هم اکنون کارشان قرآنسوزی است و دست بردار هم نیستند. جبهه باطل کار خود را انجام میدهد و جبهه حق هم باید کار خودش را انجام دهد. جهان امروز از افراطگرایی، فرقهگرایی و وحشیگری پر است. به تعبیر فرانسیس که پیام بسیار خوبی به نمایندگی از مسیحیان کاتولیک جهان دادند و فرمود این توهینها گفتگوی انسانی را قفل میکند. هدف از آزادی بیان این است که حقیقت کشف شود؛ اما با توهین اصل این کشف حقیقت از بین میرود.
هدایت افکار عمومی، وظیفه ادیان توحیدی است
سکینه پاد دستیار رئیسجمهور در پیگیری حقوق و آزادیهای اجتماعی تصریح کرد: من این جمع را مصداق اجتماع اصحاب حق میدانم. امیدوارم بتوانیم با همافزایی، هماندیشی و مهرورزی بیشتر به صلح پایدار در جهان کمک کنیم. غمگین هستیم که امروز علیرغم فاصله گرفتن از جاهلیت اولیه، بشر شاهد جاهلیت مدرن به صورت نقض سیستماتیک ارزشهای انسانی و آزادی بیان است.
وی افزود: بیاحترامی به اندیشه و عقیده بیش از یک میلیارد مسلمان در جهان ناراحتکننده است؛ اما اینکه شما اندیشمندان و علمای ادیان این دغدغهمندی را دارید و در این جمع حضور دارید، نقطه روشنی است که جبهه ابلیس را تضعیف میکند.
وی گفت: این نشستها نقاط روشنی در میان بشریت و انسانیت است در برابر افرادی که از انسانیت و ارزشهای الهی دور هستند. دولتهای سوئد و هلند با صدور مجوزهای خلاف معاهدات بینالمللی و خلاف اعلامیه جهانی حقوق بشر، باب اهانت به ادیان را باز کرده است. این اقدامات ضد بشری به صورت سیستماتیک انجام میشوند و نوعی بیآبرویی برای جوامعی که خودشان را قطب تمدن میدانند و به عنوان کشور متمدن معرفی میکنند، محسوب میشود.
پاد تصریح کرد: وقتی اسناد حقوقی خالی از خدا و محور توحید باشد، موفق نخواهند بود. نگاههای اومانیستی و نگاههای دور از توحید در جهان امروز آنگونه غلبه کردهاند که در حکمرانی و در حاکمیتهای کشورها هم دیده میشود. کشورهایی که منفعتطلبانه به ارزشها نگاه میکنند و آنچه که برای آنها اصالت دارد منفعت است. همه ادیان توحیدی باید در کنار همدیگر قرار بگیرند. چرا که ما اعتقاد داریم همه انبیا و همه ادیان توحیدی در طول همدیگر به تکامل رسیدهاند و هر کدام برای رهایی بشر از اسارت نفس و شیطان آمدهاند.
وی خاطرنشان کرد: ادیان توحیدی با توجه به فصل مشترکی که با هم دارند، وظیفه دارند افکار عمومی را نسبت به جنایتهایی که توسط اهداف اهریمنی هدایت میشود، آگاه کنند. همچنین به درستی بتوانند بشریت امروز را از اسارت اندیشههایی که هیچگونه نفعی برای بشریت ندارد، نجات دهند. اندیشههایی که نمیتواند تمامی خواستهها و نیازهای بشر امروز را پاسخ بدهد.
عالمان دینی باید گفتگو را گسترش دهند
حاخام حمامی لاله زار ریاست دارالشرع مرکزی ایرانیان کلیمی در این نشست گفت: ما باور داریم که پلیدی است که دست به چنین اقداماتی میزند. به همین دلیل باید یک گام جلوتر باشیم نه اینکه پس از اتفاق به فکر پاتک باشیم. همه ادیان توحیدی معتقدند که باید حرمت دیگران را رعایت کرد. در تورات مقدس آمده است که همنوعت را مثل خودت دوست داشته باش. در تلمود آمده است آنچه برای خودت میپسندی برای دوستت و رفیقت هم بپسند.
وی افزود: فردی که این کار را انجام داده، فریب خورده است. این فرد پیرو هر دینی باشد، اگر حرمت دین خودش برای او اهمیت داشته باشد نباید به چنین کاری دست بزند. هیچ جنبه منطقی و عقلانی ندارد که یک انسان به کتاب مقدس دین دیگری بیاحترامی و بیحرمتی کند.
وی گفت: اعتقاد به خدای یکتا و توحید و نام خدا تقدس خاصی دارد این امریست که بارها در تورات بر آن تاکید شده است که وقتی مظاهر بت پرستی را از بین بردید، این کار را با خالق خودتان نکنید. مفسران از این نتیجه میگیرند که هرگونه بیحرمتی به نام خداوند از جانب تورات منع شده است. همچنین هرگونه بیحرمتی به کتابی که بارها و بارها نام خدا در آن ذکر شده با هیچ عقل و منطقی انسانی و توحیدی قابل پذیرش نیست.
ریاست دارالشرع مرکزی ایرانیان کلیمی یادآور شد: حتی اگر فردی با این دیدگاه و ایدئولوژی مخالف است، به حرمت نام خدایی که در آن ذکر شده نباید آن کتاب را بسوزاند. این اقدام اوج جهالت و بربریت است. مانند حمله اسکندر مقدونی و سوزاندن طومارهای تورات یا به آتش کشاندن کتابهای تلمود در قرون وسطا. این موارد عجز و ناتوانی طرف مقابل را نشان میدهد.
وی خاطرنشان کرد: از دیدگاه علمی وقتی بحثی منطقی است، فرد میتواند ایده مقابل را رد کند یا حداقل به چالش بکشد؛ اما هیچ توجیهی برای سوزاندن کتاب وجود ندارد. سوزاندن کتاب هیچ چیزی را پاک نمیکند، فقط صورت مسئلهای که در ذهن فرد جاهل است پاک میشود. با وجود اینکه در طول تاریخ چنین اتفاقاتی بسیار رخ داده است؛ اما امروز این اتفاق در کشوری افتاده که خودش ادعای آزادی و حقوق بشر دارد.
وی تاکید کرد: کدام آزادی اجازه چنین امری را میدهد؟ این موضوع غیر قابل باور است. کدام آزادی است که اجازه بیاحترامی به پیروان یک دین را میدهد؟ آزادی بیان به کشور سوئد اجازه میدهد که پرچم کشور دیگری را به آتش بکشد؟! آزادی، آزادی بلاشرط نیست. آزادی چهارچوب دارد و تا جایی باارزش است که به حریم و حرمت دیگران تجاوز نشود.
ریاست دارالشرع مرکزی ایرانیان کلیمی افزود: قرآن سوزی نشان دهنده سیکل معیوبی است که توسط کشورهای مختلف مانند سوئد، دانمارک و هلند ایجاد شده است. وقتی این کشورها با اتحاد و یکپارچگی که در دهههای اخیر بین ادیان توحیدی صورت گرفته است، مواجه شدند، سعی کردند با نفرتپراکنی بین ادیان جنگ ایجاد کنند. مانند این که به اسم مسیحیت قرآن را آتش بزنند یا فردی به اسم اسلام، کتاب مقدس را به آتش بکشد.
وی گفت: در این شرایط، بحث احساسی پیش میآید و افراد از مسیر تعقل و تفکر خارج میشوند. جریحهدار شدن احساسات پیروان یک دین به دلیل توهین به کتاب مقدسشان، به نفرت پراکنی بیشتر و اختلاف بین ادیان منجر میشود و این همان راه و روش شیطان است. ما وظیفه داریم به عنوان عالمان دینی یا بزرگان یک جامعه پیش دستی کنیم و گفتگو را گسترش دهیم تا اختلافها و دشمنیها برطرف شود. بسیاری از اختلافها ناشی از عدم شناخت بین ادیان است. اگر اشتراکات بسیاری که بین ادیان وجود دارد تبیین شده و به درستی شناخته شود، راه برای نفرت پراکنی توسط برخی دولتها بسته میشود. ما میتوانیم با ایجاد محبت و دوستی یک قدم جلوتر باشیم و مانع چنین مواردی شویم و دنیای بهتری را شاهد باشیم.
کسی که قرآن را سوزانده، مسیحی نیست
کشیش ساهاک خسرویان اظهار کرد: خبری که در مورد قرآن سوزی شنیدیم شوکه کننده بود اما من تعجب نکردم چرا که کشوری مثل سوئد به کشور وایکینگها یا وحشیها معروف است؛ اما تعجب میکنم از شخصی است که این کار را به اسم مسیحیت کرده است. اگر این شخص مسیحی بود، هیچ وقت این کار را نمیکرد. چون درون هر کتاب آسمانی نام خدا، پیامبران و اسماء مبارکه ذکر شده است. هیچ انسان با ایمانی این کار را نمیکند به همین دلیل اسقف اعظم بیانیهای صادر کرد. این بیانیه را امروز آماده کردهایم و در اینجا قرائت کنم:
به نام خدای زیباییها و خالق انسانها و نه انسان نماها
عزیزان همانطور که مستحضر هستید در هفتههای اخیر عمل شنیع سوزاندن کتاب مقدس مسلمین در اروپای به ظاهر متمدن باعث شد تا ایمانداران مسلمان و غیر مسلمان دست به اعتراض و محکومیت این عمل شیطانی بزنند.
جناب سبوس سرکسیان اسقف اعظم ارامنه تهران و شمال در هفتههای گذشته در موعظههای خویش در کلیسا و همچنین در نشستهای خبری ضمن محکوم کردن این عمل عنوان کرد که متاسفانه دنیای غرب به خصوص اتحادیه اروپا در مقابل این واقعه غیرانسانی سکوت کردند. سکوتی که همواره در تاریخ تکرار شده است. در زمانهای مختلف ما شاهد این سکوتها بودهایم و همیشه در پشت این سکوتها نقشههای پلیدی برنامهریزی شده است تا انسانیت را زیر سوال ببرند. زمانی که برای قرآنسوزی برنامهریزی میکردند میدانستند این عمل باعث خشم نزدیک به 2 میلیارد مسلمان میشود؛ اما نمیدانستند که کتب مقدس همه ادیان نوریست پرفروغ که هرگز خاموش نمیشود. هیچکس با چنین حرکات مضحکی نمیتواند جلوی نور خدایی قد علم کند. خدانشناسان نهایتاً میتوانند کاغذهایی که منقوش به کلام است را آتش بزنند؛ اما نخواهند توانست دلهای پاک ایمانداران را که روز به روز بر تعداد دلسپردگان به او افزوده میشود، آتش بزنند.
ما ارامنه ایران زمین به عنوان یک جامعه و اینجانب به عنوان رهبر دینی مذهبی و خلیفه ارامنه تهران و شمال این عمل شنیع را به شدت محکوم مینمایم و این پیام را به دنیا میفرستم که انسانها را با انسانیت در صلح و آرامش راحت بگذارند.
دموکراسی و حقوق بشر آنها سراب و دروغی بیش نیست. آزادی بیان به معنای توهین به سایرین نیست. هیچکس حق توهین به مقدسات را ندارد. امیدوارم آنها به شهروندان خویش بیاموزند که محبت بالاتر از توهین است. مدعیان دروغین حقوق بشر و آزادی بیان کتاب مقدس زرتشتیان، یهودیان، مسیحیان و مسلمانان را که سراسر حکمت متعالی است را میسوزانند؛ اما نسلکشیها و همجنسگراییها را تحمل میکنند. به عنوان مثال در همین کشور همسایه ایران نزدیک به 8 ماه است که 120 هزار نفر انسان در منطقه کوهستانی قره باغ در محاصره اقتصادی و محروم از غذا و دارو هستند ولی اتحادیه اروپا در سکوت همیشگی خویش غرق شده است چرا که موضوع قره باغ هیچگونه منفعتی برایشان ندارد که بخواهند حتی بیانیهای در این راستا صادر کنند.
در پایان ضمن محکومیت عمل این فرد انسان نمای اجیر شده، خواستار صلح و آرامش ابدی برای تمام ایمانداران راستین به خدا و کلام مقدسش هستیم.
دعاگو اسقف اعظم سبوس سرکسیان خلیفه ارامنه تهران و شمال
آزادی و آزاداندیشی ادیان فراموش شده است
موبد پدرام سروش پور در ادامه این نشست گفت: باعث افتخار است که در جمعی از فرهیختگان هستیم تا بتوانیم با اندیشیدن، خردورزی و ارزش گذاشتن به اخلاق و معنویت در جهت حل گرفتاریها امروز بشر گام برداریم. من به واسطه دین زرتشتی میخواهم به فرهنگ زرتشتی اشاره کنم. در فرهنگ ما واژهای به نام بهمن که یکی از پرکاربردترین واژگان است بیانگر جایگاه و کرامت انسانی است. بهمن به معنی اندیشه پاک است و بالاترین جایگاهی است که انسانها میتوانند به آن برسند. در اوستا، بهمن رابطه بین خدا یا دانایی کل و زرتشت بوده است. وقتی زندگی پیامبر را میبینیم، زرتشت راه خود را با شک کردن آغاز کرد.
وی افزود: زرتشت به همه آن باورهایی که در زمان خودش حاکم شده بودند، شک کرد. پس از سالها اندیشیدن زمانی که به حقیقت دست پیدا کرد این حقیقت را برای تمام بشریت در کتابی به نام گاهان به یادگار گذاشت. خود زرتشت به آن میگوید مانتره به معنای کلام اندیشه برانگیز. پشتوانه وحی که به پیامبران رسیده چیزی جز خرد نیست.
وی بیان کرد: اعتقاد داریم خدا نماد دانایی کل است. بالاترین جایگاهی که یک انسان میتواند داشته باشد تکیه کردن بر همین خرد و دانایی است. متاسفانه معضلات و گرفتاریهای بشر زمانی شکل گرفت که ما نتوانستیم ارتباط بین خرد و خردگرایی و وحی را به درستی بشناسیم. زمانی که پیامبر اشاره میکند به وحی، به پشتوانه خردی است که دارد.
سروش پور یادآور شد: در حالی که ما وقتی که به وحی اشاره میکنیم به استناد نقل و انتقال است. میخواهم بگویم راه جوامع دینی باید هرچه سریعتر به خرد و خردگرایی برسد. احترام، ارزش و اعتبار انسانی را در درون خرد است. آزادی یعنی ارج نهادن به اندیشه تمام انسانها و چیزی که در تمام کتب آسمانی نهفته است و فراموش شده است همین آزادی و آزاداندیشی است. اگر پیامبران ما آزاداندیش نبودند، نمیتوانستند بتها را بشناسند، نمیتوانستند باورهای زمان خودشان را بشناسند، نمیتوانستند بت شکن باشند.
وی تاکید کرد: راهی را که پیامبران برای همه انسانها گذاشتند، آزاد اندیشی است. من در گام نخست میخواستم از این اتفاق بهانهای پیدا کنم که به عنوان یک روحانی برای بالا بردن ارزش کتب آسمانی در بین مردم راه حلی اساسی پیدا کنم. درگاهان واژه کلیدی اشا به عنوان راستی زیربنای اخلاق شناخته میشود. آزادی هیچ محدودیتی ندارد جز اینکه شما با آزادی خودتان آزادی دیگران را از بین ببرید. اگر آزاد اندیش باشیم و به اخلاقیات ارزش بدهیم جامعه بشری میتواند رو به پیشرفت برود و دین میتواند نقش خودش را در مسیر توسعه بشری حفظ کند. اگر غیر از این باشد، توسعه بشری از دین و اخلاقیات جدا میشود. فجایع بزرگ که در دهههای اخیر شکل گرفت ناشی از این نگاه است.
سروش پور خاطرنشان کرد: جامعه زرتشتی بارها تاکید کرده و این را بد دانسته که از حیطه اخلاق خارج شویم. بزرگترین دشمن آزادی بی اخلاقی است. بیاخلاقی یعنی ارزش نگذاشتن به آزادی دیگران و این اساس انحراف است. ما روحانیون در جهان امروز از پیشرفتها و ارتباطات عقب ماندهایم. من دوست داشتم چنین اتفاقاتی به جای اینکه سیاسی شود، بیشتر معنوی باشد و بیشتر باعث ارتباط روحانیون ادیان شود.
وی افزود: وقتی در جامعه من کسی پیدا میشود که به کتاب دینی توهین میکند، مقصر آن جوان نیست مقصر روحانی است که وظیفه داشته پیام آن کتاب را به درستی به جوان منتقل کند. این نشستها اگر بتوانند توسعه پیدا کنند و با نگاهی مثبتتر در بین روحانیون این ارتباطات برقرار شود، میتواند نقش بهتری برای آینده بشر داشته باشد.
وی تصریح کرد: من فکر میکنم به همان اندازه که بیحرمتی به کتاب اشتباه است اجازه دادن به اینکه از این کتب آسمانی که سراسرشان مهر و محبت است، در راستای اهداف سیاسی هم استفاده شود خطاست. بر نیزه کردن قرآنها نمونه بارزی از استفاده ابزاری از کتب آسمانی است. من فکر میکنم وظیفه ما روحانیون است که آن مفاهیم کتب آسمانی را بشناسیم و با تکیه بر آن مفاهیم این ارتباطات را بیشتر کنیم و مهمتر از همه یادمان باشد اگر آنها بیاخلاقی میکنند، تنها راهی که ما برای اثبات حقانیت کتابهایمان داریم این است که ما با برپایی اخلاق پیش برویم.
سوزاندن قرآن در جهان فتنه ایجاد میکند
مولوی اسحاق مدنی نماینده ادوار گذشته خبرگان و از علمای بزرگ اهل سنت در ادامه این نشست گفت: سوزاندن قرآن کریم و قبل از آن توهینهایی که بر پیامبر اسلام در کشورهای غربی شده بود که امروز خودشان را مرکز تمدن میدانند، خیلی عجیب است.
وی اظهار کرد: بهانه این کشورها این است که به مردمشان آزادی میدهند. کسی در خوبی ماهیت آزادی تردیدی ندارد ولی این چه آزادیست که میلیونها انسان از آن رنج ببرند. این آزادی نیست که شما خطوط قرمز دیگران را رعایت نکنید و حرفهای ناشایست بزنید.
این استاد حوزه و دانشگاه افزود: قرآن کتابی است که در آن ذکر خیر همه ادیان آمده است. در قرآن از حضرت مریم دفاع شده است. از حضرت ابراهیم به عنوان جد انبیا بنی اسرائیل تعریف شده است. در قرآن پیروان همه ادیان امت واحده نامیده میشوند و همه آنها مقدس هستند. اگر کسی به حضرت محمد (ص) توهین کند، مجازات میشود و اگر به حضرت نوح، موسی، عیسی یا ابراهیم هم توهین کند، مجازات میشود.
عضو شورای مرکزی مجمع جهانی تقریب مذاهب گفت: در کتاب آسمانی قرآن از همه انبیا ذکر خیر شده است. سوزاندن قرآن، سوزاندن همه این مطالب است. انسان نفهم یا کسانی که او را به این کار وادار کردهاند و به این کار شنیع اجازه دادهاند به این نکته توجه نکردند که فکر کردند اگر قرآن را بسوزانند کار تمام است.
وی افزود: این فرد یک جلد را سوزانده است حتی اگر همه نسخههای قرآن را هم بسوزانید هیچ فرقی نمیکند چرا که امروز میلیونها انسان هستند که قرآن را از اول تا آخر بدون یک حرف اشتباه حفظ کردند. بچههای 12 ساله مسلمانان قرآن را حفظ کردند و کوچکترین حرفی از آن جا گذاشته نمیشود.
عضو شورای مرکزی مجمع جهانی تقریب مذاهب تصریح کرد: با سوزاندن قرآن هیچ اتفاقی نمیافتد، فقط در جهان فتنه ایجاد میشود. ممکن است کشوری از این حرکات سواستفاده کند و جنگ راه بیفتد. البته مسلمانان این کار را نمیکنند و حاضر نیستند این کار را بکنند؛ اما سوزاندن قرآن عاقلانه و درست نیست.
وی گفت: درست نیست که انسان مبدا حرکتی باشد که در عالم باعث فتنه و درگیری شود. امیدواریم که همه عقلای قوم و همه کسانی که خدا به آنها دانش داده شده این موضوع را خوب توجیه کنند. به علاوه خدا به این نوع انسانهای نفهمی که به کنه مسائل نگاه نمیکنند، عقل دهد و توفیق دهد که از این حرکات ناشایست انجام ندهند.
حق زندگی بر مدار صلح و مسالمت حق همه بشر است
ابراهیمی سرپرست اداره زنان و خانواده سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی اظهار کرد: من از نگاه حقوق بشر به این موضوع نگاه میکنم. صلح و همزیستی مسالمت آمیز پیام مهم ادیان ابراهیمی است و هر آنکس که در جهان با ادیان توحیدی مخالفت کند، این پیام را مخابره میکند که با صلح و همزیستی مسالمت آمیز مخالف است.
وی افزود: حق زندگی بر مدار صلح و مسالمت حق همه بشر است. هر کس در این مسیر برخلاف این جریان گام بردارد، بدون شک نقض حقوق بشر همه انسانها را کرده است. طبق ماده 20 میثاق حقوق مدنی سیاسی، نفرتپراکنی و آنچه که موجب نفرت افکنی بین انسانها بشود محکوم است.
ابراهیمی گفت: سازوکارهای که در سازمان ملل متحد نهادینه شده است از جمله مجمع عمومی سازمان ملل شورای حقوق بشر و قبل از آن کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل متحد، قطعنامههای بسیاری را با عنوان ممنوعیت توهین به ادیان به تصویب رسانده است. در کنار این سازکارها، بردباری مذهبی شورای سازمان ملل متحد نظریههای مهمی در رابطه با محکومیت توهین به ادیان داده است.
سرپرست اداره زنان و خانواده سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی یادآور شد: شورای حقوق بشر قطعنامههای تصویب کرده است ناظر به محکومیت اهانت به ادیان است. نکته حائز اهمیت این است که کشورهایی مثل فرانسه، آلمان و آمریکا از جمله کشورهایی بودند که رای منفی به این قطعنامهها دادند. سوال ما از سازمان ملل این است که چرا کشورهایی که داعیهدار حقوق بشر هستند، برای این قطعنامهها اعتباری قائل نیستید؟!
وی تصریح کرد: پیشنهاد میکنیم برای راستی آزمایی دولتهایی که مدعی حقوق بشر هستند، این کشورها جایگاه ادیان توحیدی را در کشور خود به رسمیت بشناسند و بحث تنوع فرهنگی که در اعلامیه وین دهه 1990 به تصویب رسید و جایگاه ادیان توحیدی و تنوع فرهنگی را در مقوله حقوق بشر بسیار پررنگ دید، مورد توجه قرار دهند.
وی گفت: خوب است که این کشورها بازگشتی به اسناد و سنوات قبل داشته باشند و جایگاه ویژه تنوع فرهنگی و ادیان توحیدی را ملاحظه کنند. پیشنهاد دومی که ما برای کشورها داریم این است که بر اساس میثاقین حقوق بشری که کشورهای اروپایی داشتهاند، اقدامات خود را در سطح شناسایی حقوق، تعهد به احترام و تعهد به اجرا برای ضمانت اجرای حقوق بشر افراد گزارش دهند. طبیعتاً وقتی که نقض حقوقی صورت میگیرد، هر دولتی موظف است دسترسی قضایی برای کسی که نقض حقش صورت گرفته انجام دهد.
سرپرست اداره زنان و خانواده سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی یادآور شد: کشورهای اروپایی امروز این فرصت را دارند که ادعاهایشان راستی آزمایی شود. ما از خواهران و برادران مسلمان و سایر ادیان توحیدی میخواهیم به ویژه در کشورهای اروپایی در دادگاه سوئد و هلند اقامه دعوا کنند. پیشبینی میشود که گوش شنوایی به این اقامه دعوا نباشد؛ اما امیدواریم این پرونده قضائی مورد بررسی قرار گیرد
وی افزود: تاکنون اثبات شده است که به صرف صدور قطعنامه اتفاق خاصی نمیافتد. امیدواریم که به زودی شاهد این باشیم که انسانها در همه جهان به حقوق یکدیگر احترام میگذارند و پیام صلح عدالت و برابری که پیام فاخر تمام ادیان توحیدی است مورد ملاحظه قرار میگیرد و به عنوان نصب العین همه انسانها مورد توجه قرار گیرد.
توهین به مقدسات در بین ادیان توحیدی هوشیاری ایجاد میکند
اقبالی ریاست اوراسیای مرکز مطالعات وزارت امور خارجه اظهار کرد: این نشست نمادی از همزیستی و مینیاتور ادیان توحیدی در جمهوری اسلامی است. جمع شدن نمایندگان ادیان توحیدی در هر کشوری و بحث در مورد یک موضوع مهم بسیار ارزشمند است. توهینی که به مقدسات میشود در عین حال که بسیار آزاردهنده است برکاتی هم دارد. به این معنا که نوعی هوشیاری در بین ادیان توحیدی ایجاد میکند. همچنین باعث میشود که به اهمیت تضارب آرا پی ببریم.
وی افزود: باید به این جمعبندی برسیم که توهین به قرآن، فقط توهین به کتاب مقدس مسلمانان نیست. این یک فرایندی است که بعد از فروپاشی شوروی سابق خصوصا از اواخر دهه 90 شکل گرفته با 11 سپتامبر پررنگتر شده و همچنان ادامه دارد. من فکر میکنم در اینجا هر مقدار همراهی و کار مشترک بشود، بسیار ارزشمند است. در عین حال که اروپا و کشورهای اروپایی در بسیاری از موضوعات دچار تناقضات هستند؛ اما باز هم محاکمی هستند که میتوان به آنها مراجعه کرد.
وی گفت: رهبران دینی در جمهوری اسلامی باید از طریق ارتباطاتشان با رهبران دینی در اروپا آنها را تهیج کنند، انجمنهای مسلمان را تشویق کنند تا شکوایههایی را به دادگاههای اروپا ارائه دهند. اگر این نوع ابتکارات و تحرکات دامنهاش گستردهتر شود، قطعاً در خود اروپا هم عقلایی وجود دارند که برای پیشگیری از این کار اقدام خواهند کرد.
اقبالی یادآور شد: یکی دیگر از موارد به خصوص در موضوع قرآن سوزی تشویق و ترغیب نمایندگان مسلمان در کشورهای اروپایی مخصوصاً در بالکان، بوسنی، صربستان و بلغارستان برای احقاق حقوق مسلمانان است. بخشی از کشورهای اروپایی مهاجرین هستند که صدایشان کمتر شنیده میشود کسانی که بومی و اصیل کشور باشند، صدایشان بهتر شنیده میشود، مخصوصاً کشورهایی که عضو اتحادیه اروپا باشند. سوئد کشوری است که عضو اتحادیه اروپاست و این موضوع باید در سطح اتحادیه اروپا شنیده شود.
وی تصریح کرد: بحث دیگر هم اهمیت روایتسازی است. مطلبی که رهبری تحت عنوان تبیین یاد میکنند. در این حوزه باید بدانیم که در سطح جهانی حرکتی وجود دارد که در پله اول مقابله با ادیان توحیدی، در پله دوم مقابله با اسلام و در پله سوم مقابله با زیر شاخه هر کدام از ادیان توحیدی است. هر کدام از اینها برنامه ادبیات سازی خودشان را دارند. در عین حال باید خوشحال باشیم که از 1997 تا الان که بحث دین هراسی و اسلام هراسی در اروپا به خصوص مطرح شده همزمان تعداد افرادی که به ادیان توحیدی گرویدهاند، بسیار رشد داشته است.
آمریکا میخواهد کلیمیان را مظلوم نشان دهد
ماجد غماص نماینده مجلس اعلای اسلامی عراق در ایران در ادامه گفت: غرب و تفکر غربی نسبت به معنویت و کسانی که ملتزم هستند به احکام دین، هجومی همه جانبه راهانداخته است. سوالی که در این موضع مطرح میشود این است که چرا کسی که این کار زشت (قرآنسوزی) را انجام داده عراقی است؟!
نماینده مجلس اعلای اسلامی عراق در ایران یادآور شد: امام علی به مالک اشتر میفرماید که از دشمن بر حذر باش. چرا که دشمن بعد از صلح نزدیک میشود تا شما را غافلگیر کند. پس محکم باش و حسن ظن را در این مورد متهم کن. دشمن مخصوصاً آمریکا و اسرائیل تلاش میکند هیمنه خود را در سرنوشت جهان و منطقه خاورمیانه حفظ کند. در این راستا، مولفههای جوامع مسلمان، مسیحی و کلیمی را که در این منطقه سکونت تاریخی دارد، هدف قرار داده است.
وی افزود: معنویت، دینداری، التزام به هنجارهای اجتماعی، هسته اصلی جامعه یعنی خانواده و روابط مسالمت آمیز بین ادیان، اصلیترین موضوعاتی است که مورد هجوم و تاخت غرب و مخصوصاً آمریکا است. من به عنوان یک عراقی سالها در منطقهای که تعداد زیادی از افراد مسیحی و آشوری هستند، زندگی کردهام. دوستان زیادی از این افراد دارم و در شرایط معمول هیچ مشکلی نداشتیم، مگر اینکه دولت بعث عراق دردسری درست میکرد. این روابط برای ما یک سرمایه محسوب میشد. دشمن یعنی آمریکا و اسرائیل بعد از سقوط صدام سعی کردند با ایجاد انفجارهایی در منطقه مسیحینشین درگیری ایجاد کنند.
وی تصریح کرد: دشمنان میخواستند این منطقه را از مسیحیان خالی کنند و همچنین بین مسیحیان و مسلمانان اختلاف ایجاد کند. در نتیجه، متاسفانه بسیاری از مسیحیان هجرت کردند. البته برخی هم ماندند و در جنگ داعش با تشکیل گروههایی از مناطق اشغال شده دفاع کردند. این مسیحیان هم اکنون عضوی از حشد شعبی محسوب میشوند و در فعالیتهای سیاسی مانند انتخابات هم فعال هستند.
نماینده مجلس اعلای اسلامی عراق در ایران تاکید کرد: فرد عراقی که مرتکب قرآنسوزی شده است، حتی خودش هم عضو حشد شعبی بوده است. این فرد خیلی سعی کرد خودش را به جایی برساند و جویای نام بود. مثلا میخواست خودش را به جریانهای شیعه نزدیک کند. برادران مسیحی در عراق در مراسمات مسلمانان مخصوصاً شیعیان مخصوصاً شهادت امام حسین و اربعین شرکت میکنند. برخی مسیحیان در واکنش به این حرکت زشت، معذرت خواهی کرده و امسال هم در مراسم امام حسین شرکت کردند. مسجل است که این مسائل، رابطه بین مسلمانان و غیر مسلمانان از بین نخواهد برد.
وی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از شگردهای آمریکا این است که کلیمیان را در عراق مظلوم نشان دهد؛ اما فعالیتهای این افراد سر جای خودش است و نقش مهمی در فرایند سیاسی عراق داشته و دارند. من معتقدم این حرکت سوئد به ناکامی کشیده شده است. ملت عراق بعد از این کار با حرکت به سمت سفارتخانه اعلام کردند که این کار را محکوم میکنند. البته ما حرکت به سمت سفارتخانه را تایید نمیکنیم و این حرکت خودجوشی بوده است. دولت عراق موضعگیری بسیار سختی کرد و سفیر سوئد هم طرد شد. همچنین حرکتهای سیاسی در پارلمان عراق انجام شد. هیچ کشور عربی به اندازه عراق اعلام موضع نکرد. همه ادیان و همه متدینین باید ید واحده باشند. در جهان امروز ارزشهای دینی و اجتماعی هدف قرار گرفتهاند. به همین دلیل، باید نظریهای باشد که از طریق آن بتوانیم وحدت رویه داشته باشیم.
آزادی بیان در همه کشورها قیوداتی دارد
عبدالله ساجو دکترای علوم قرآنی کشور سنگال اظهار کرد: بحث جلسه امروز فرهنگی و اجتماعی است و ما برای یک هدف که آن عبارت است از عبادت و توحید جمع شدهایم. به یک کتاب الهی توهین شده است و من میخواهم از نظر الزامات آزادی بیان به این موضوع بپردازم. آزادی بیان و افکار الزاماتی دارد. درست است که من آزادی بیان دارم هر چیزی میخواهم مطرح کنم؛ اما توجه به محیطی که این حرفها در آن مطرح میشود، یکی از الزامات آن است.
وی افزود: همراه با آزادی بیان یک سری قیود مطرح میشود؛ مثل حق آزادی عبادت، حق آزادی مطبوعات و حق آزادی تظاهرات مسالمت آمیز. حق آزادی بیان به مثابه یک حق بنیادین از حقوق بشر در ماده 19 بیانیه جهانی حقوق بشر، در قانون بینالملل حقوق انسان و در حقوق مدنی سیاسی آورده شده است. ماده 19 بیانیه اعلام میکند که هر فردی این حق را دارد که بدون هیچگونه قیدی آراء خود را داشته باشد و همچنین برای هر شخصی حق اظهار آزاد آن بیان وجود دارد. همچنین این حق آزادی بیان شامل حالتهای مختلف و همچنین دریافت و نقل آنها به دیگران چه به شکل نوشته یا چاپ شده توسط مطبوعات یا در قالب دیجیتال و یا هر وسیله دیگری است.
دکترای علوم قرآنی کشور سنگال گفت: قانون فرانسه هرگونه نوشته یا سخنرانی علنی که به دلیل نژادی یا دینی موجب کینه و نشر تنفر بشود را ممنوع اعلام کرده است. همچنین تکذیب هولوکاست که عبارت است از قتل عام یهودیان از سوی نازیها ممنوع است و همچنین افکار ضد حقوق افراد تراجنسیتی هم ممنوع است. آلمان هم در اصل پنجم قانون اساسیاش بر حق آزادی بیان تاکید میکند؛ اما در همان جا هم قیدهایی مطرح شده است، مانند اینکه هرگونه صحبتهایی که تنفرپراکنی میکند، ضد نژاد، دین و جنسیتها باشد، ممنوع است. همچنین استفاده از هرگونه نشانههایی که مربوط به نازیها باشد مانند صلیب برعکس مجاز نیست.
وی تصریح کرد: آزادی بیان چه در اروپا و چه در غیر آن، قانونهای خودش را دارد. در این دولتها برای آزادی بیان قیودی آورده شده است و برای قانونشکنان مجازاتهایی در نظر گرفته شده است. سوال ما این است که چگونه در این دولتها کسی میتواند به کتاب مقدس توهین کند و در مقابل آن دولتها ساکتند؟! میتوان نتیجه گرفت که این قانون فقط نوشته شده است. در برخی از این دولتها مانند آلمان و سوئد، نشر معارف دینی ممنوع است، در حالی که با توجه به قوانین این کشورها، من باید بتوانم قرآن به دست در نقاط مختلف این کشور تبلیغ دین کنم.
ما حق داریم به اسلام عمل کنیم و از آن دفاع کنیم
خدیجه تورس کارشناس معارف اسلامی موسس بین المللی نسیم رحمت و مترجم زبان اسپانیولی از کشور اکوادور اظهار کرد: من از یک کشور کوچک آمدهام که هر روز درباره حقوق بشر صحبت میشود؛ اما در واقعیت هیچ کدام عمل نمیشود. حقوق بشر در اسلام موید نقش تمدنی و تاریخی جامعه اسلامی است که خداوند آن را به عنوان بهترین جامعه برای بشریت به ارث گذاشته است.
وی افزود: اسلام یک تمدن متعادل و جهانی است که علم را با ایمان در میآمیزد. معنویت است که زندگی دنیوی را با ابدیت پیوند میدهد. اسلام راهنمای صراط مستقیم است و جایگزین خوبی است که جهان را از هرج و مرج نجات دهد. جریانات فردگرایانه راه حلی برای مشکلات جامعه ارائه نکرده است. هدف اصلی حقوق بشر در اسلام حفظ مردم از استعمار و ظلم و داشتن زندگی شرافتمندانه و هماهنگ با قوانین الهی و رهایی معنوی آنان از زنجیر بیعدالتی و رذایل اجتماعی است.
وی گفت: ما باید به دنیا بگوییم که مسلمانان از حقوق و آزادیهای اساسی که بخشی از دین ماست، برخوردار هستند. از این رو با فرامین الهی سازگار هستند و مانند جریانهای ایدئولوژیک انسانی نیستند که حقوق را با ارضای امیال و هوسهای مادی انسان خلط کنند. ایمان ما بر اساس کتب مقدس و الگوی فرستاده خدا است که سرانجام توسط خود پیامبر عظیم الشأن اسلام و نزول قرآن بازسازی شد. باید از شعار امر به معروف و نهی از منکر محافظت کنیم و از آن غفلت نکنیم. جامعه مومنان فراخوانده شده است تا این وظایف و حقوق را به صورت فردی و جمعی ترویج دهد، زیرا به نام مدرنیزه، معنویت تمسخر میشود. مسلمانان حق دارند در هر زمینهای شامل زمینههای خانوادگی، نهادی، دانشگاهی و رسانهها از آموزش دینی برخوردار شوند.
کارشناس معارف اسلامی یادآور شد: هر کس حق دارد در محیط عاری از فساد و رذایل اخلاقی زندگی کند. باید افراد این امکان داده شود که خود را رشد داده و رفتار خود را الگو قرار دهد. همه ما حق آزادی بیان در همه ابعاد آن را داریم یعنی آزاد هستیم که اظهارات دینداری خود را در خلوت و علناً بروز دهیم. هیچکس نمیتواند این حق را لغو کند. زیرا به ارتقای ارزشهای انسانی کمک میکند و به کسی آسیب نمیرساند. ما حق داریم به اسلام عمل کنیم و از آن دفاع کنیم.
خدیجه تورس افزود: یکی از ارزشهایی که در دنیای مدرن به شدت بر آن تاکید میشود و حتی مهمترین وجه تمایز جامعه توسعه یافته از جامعه عقب مانده و حکومت دموکراتیک از حکومت استبدادی است، حق آزادی بیان است. آزادی بیان به این معناست که هر انسان حق دارد در هر مکان و در هر زمان نظرات خود را در مورد موضوعات مختلف بیان کند و هیچکس حق ندارد آن بیان را منع کند یا او را مورد آزار و اذیت قرار دهد.
وی گفت: آزادی بیان اگرچه بیشتر در مسائل سیاسی و نقد دولت مطرح میشود؛ اما به این حوزه محدود نمیشود و به همه حوزههای اندیشه بشری تسری مییابد. آزادی بیان تا جایی اعمال میشود که با حقوق افراد منافات نداشته باشد. آسیب رساندن به احساسات و عقاید بیش از یک میلیارد مسلمان در سراسر جهان تحت عنوان آزادی بیان نه تنها با هیچ منطق و استدلالی قابل قبول نیست، بلکه در غیر این صورت مغایر با اسناد کنوانسیونهای بینالمللی است که آزادی بیان را به عنوان یکی از حقوق بشر بیان میکند.
وی تصریح کرد: نمیتوان به بهانه حق آزادی بیان به حیثیت دیگران سلامت و امنیت روانی مردم و جامعه حمله کرد و فضای اجتماعی را به محلی برای تسویه حساب شخصی تبدیل کرد. اگر اجازه دادن به ترویج توهین تحقیر و ناسزا نشانه آزادی بیان است و از طرف دیگر احترام به دیگران هم نشانه ارزشمندی است، این تناقض است. اگر اظهار کردن هر چیزی از آن جهت که اظهار کردنی است، محترم است پس اظهار و صدور هر قول و فعلی باید آزاد باشد.
وی افزود: من از مدافعان حقوق بشر که از این رفتارهای بدوی حمایت میکنند، میپرسم آیا آنها به همه لوازم آزادی به این معنا تن میدهند؟ اگر کسی در مقابل خود آنها بایستد و واژههای رکیک به زبان آورد، آیا برای آنها قابل پذیرش است و به روی فرد اهانت کننده، لبخند خواهند زد؟ این رفتار نادرست است.
صهیونیستها با انسانیت دشمنی دارند
سلطان گل احمدوف از کشور روسیه دانشجوی موسسه آموزش عالی بین المللی امیرالمومنین اظهار کرد: اهانت به مقدسات مسلمانان ناراحت کننده است. باید راهکاری پیدا کنیم که چگونه میتوان این کارها را متوقف کرد. دینستیزی و اهانت به مقدسات اسلامی از خیلی وقت پیش شروع شده است و دلایل گوناگونی دارد. قبلا این توهینها از طرف صهیونیستها نشات میگرفت که نه فقط ضد دین اسلام و دشمن ادیان هستند، بلکه با انسانیت دشمنی دارند.
وی افزود: صهیونیستها جامعهای که تعقل میکند را نمیخواهند. آنها میخواهند جوامع به نفع خودشان کار کند. با وجود اقدماتی که از ابتدا در جهت دینستیزی با روشهای گوناگون انجام شده اشت، گرایش به دیندار شدن زیاد شد. مخصوصاً جوانان از کشورهای مختلف دین اسلام را قبول میکردند و این برای صهیونیستها قابل قبول نبود. چون هم در دولتهای کشورهای اروپایی نفوذ زیادی دارند، هم در روسیه و کشورهای شوروی سابق نفوذ سیاسی دارند. صهیونیستها در روسیه نفوذ دارند به طوری که ممکن است من در برگشت در فرودگاه مورد بازجویی قرار بگیرم که چرا به ایران رفته بودی و چه حرفی زدی.
نماینده طلاب روسیه در دانشگاه المصطفی گفت: یکی از دلایل دینستیزی این است که میخواهند نشان دهند که اسلام به دنبال خشونت است. بچههای مسلمان جنوب روسیه به دین تعصب دارند و اگر کسی در مخالفت با دینکاری انجام دهد، آشفته میشوند. صهیونیستها این را میدانند و عمداً کارهایی انجام میدهند که که دینداران را وحشی نشان دهند.
وی افزود: اسرائیل هماکنون درگیر اغتشاش است و قصد دارد با چنین کارهایی توجه را از دولت خود منحرف کند. دولت سوئد و دانمارک انقدر احمق نیستند که ندانند این اتفاق بینظمی ایجاد خواهد کرد یا تحریم کالاها را به همراه خواهد داشت و کارهای دیگری که به نفعشان نیست. آنها اجازه میدهند این اتفاقات بیفتد به این دلیل که از بالا دستور گرفتهاند. صهیونیستها نمیخواهند نظم به هم ریخته اسرائیل دیده شود، میخواهند از این مشکلات خبری بیرون نرود. به همین دلیل مشکلات دیگری ایجاد میکنند تا اذهان جهان به طرف دیگری کشیده شود. ما باید متحد شویم و با جهاد تبیین به این موضوع جدی نگاه کنیم. خودمان بیدار شویم و دیگران را هم بیدار کنیم. مردم را از فریبهایی که صهیونیستها برای ما آماده کردهاند، آگاه کنیم.
اسلام با هیچ دین دیگری دشمن نیست
دکتر یوسف یحیی محمد از کشور نیجریه دانشجوی دکتری دانشگاه آل البیت اظهار کرد: مردی که این کار زشت را انجام داده است ملعون است. اگر کسی کار بدی انجام بدهد و بگوید من مسلمان هستم، ما قبول نمیکنیم. امام علی میگوید خدا میخواهد همه ما در این دنیا زندگی کنیم تا وقت مرگمان برسد و از دنیا برویم. سوال این است که چرا قرآن را میسوزانند؟! و چرا پس از آن تحت حفاظت پلیس این کشور قرار میگیرند؟! این فرد در خانه خودش زندگی میکند و هیچ اتفاقی نمیافتد. غرب این کار را انجام میدهد که اسلام و قرآن را نابود کند. قرآن میفرماید ما به تو وحی کردیم، همانطور به نوح ابراهیم به موسی و عیسی و بعد از آن وحی کردیم. چندین آیه مانند این آیه میگوید که ما با ادیان غیر از اسلام متحد هستیم. خلاصه این آیه این است که اسلام با هیچ دین دیگری دشمن نیست. یعنی دین اسلام با غیر اسلام یک دین است که از سمت خدا آمده است.
وی افزود: کارهایی که غرب انجام میدهد از تشکیل طالبان گرفته تا القاعده و داعش و بوکوحرام، هدفی جز نابودی دین ندارد. خدا فرموده است که میخواهند با دهانشان نور خدا را خاموش کنند.
هیچکس جواز توهین به مقدسات دیگران را ندارد
سید احمد هاشم از کشور اندونزی علوم قرآن و حدیث دانشگاه آل البیت اظهار کرد: حرفهای خوبی در این جلسه زده شد، مانند اینکه گفته شد کسی که قرآن را به آتش کشید یک وحشی است. من کسی را میشناسم که آگنوستیک است یعنی هیچ دینی را قبول نمیکند اما حق و عقلانیت را قبول میکند این فرد حرف ناشایستی به ادیان دیگر نمیزند. در اندونزی کشیش یا یک ملحد با یک مسلمان صحبت میکنند و هیچ اتفاقی نمیافتد.
این مترجم زبان مالایی افزود: گفته شد که هیچکس جواز توهین به مقدسات دیگران را ندارد؛ اما لازم است به آن عمل شود. سوالی که باید مطرح شود این است که چه زمانی به این قانون عمل خواهد شد؟! سازمان ملل این موضوع را مطرح کرده که کسی اجازه توهین به مقدسات دیگران را ندارد، مهم عمل کردن به آن است.
حکومتهای سکولار حقوق اقلیتها را حفظ نمیکنند
علی نقی زیدی از پاکستان دانشجوی دکتری فلسفه و کلام دبیر موسسه آموزش عالی بین المللی امیرالمومنین گفت: هر کس از زاویه دید خودش به این موضوع نگاه کرده است. من هم سعی میکنم از نگاه یک شیعه پاکستانی به این موضوع نگاه کنم. شیعه پاکستانی بودن همزاد پنداری دارد با افرادی که در ایران در اقلیت زندگی میکنند. چون پاکستان مثل کشورهای اسلامی دیگر دو طیف عمده دارد یک طیف اسلامگرا و یک طیف لیبرال سکولار. همیشه تنشی بین این دو گروه وجود دارد و بحثهایی در مورد نظام سیاسی مطرح است.
وی افزود: با اینکه نام پاکستان، جمهوری اسلامی پاکستان است؛ اما در بسیاری از مواقع از نام خود کوتاه میآید. جریان سکولار و لیبرال اینگونه در رسانهها تفهیم میکند که اگر جریان سکولار بر سر حکومت باشد، آزادی بیان اقلیتهای مذهبی حفظ میشود. به ما که شیعه هستیم و در اقلیت به سر میبریم هم این حرفها زده میشود. به همین دلیل، برخی شیعیان در آنجا سکولار هستند و معتقدند اگر نظام سکولار باشد راحتتر هستند.
وی گفت: فرانسه و هلند همیشه به عنوان کشور سکولار مثال زده میشوند؛ اما کارهایی که در سالهای اخیر اتفاق افتاده است عملاً پیامی که برای ما اقلیتها در کشورهای اسلامی مخابره میکند که هیچ تضمینی وجود ندارد که اگر یک نظام سکولار باشد، حقوق اقلیتها حفظ خواهد شد بلکه ما برعکس آن را تجربه کردیم.
رهبران ادیان باید علیه این اقدام فتوا بدهند
حسین کریمو از کشور سوریه دکترای تاریخ اسلام و کارشناس رسانه در تلویزیونهای جهان اظهار کرد: از من خواسته شده که درباره وظیفه مسلمانان در زمینه قرآن سوزی صحبت کنم. قرآن کتاب الهی است. قرآن نوشته من یا هر بشر دیگری نیست.
وی افزود: من در سوریه به دنیا آمدهام جایی که حضرت مسیح در آنجا متولد شده و انشالله به آنجا بر خواهم گشت. کشوری که درگیر سختترین جنگها و مبارزات است و 4 سال در کنار حرم حضرت زینب زندگی کردهام و انواع مختلف مبارزات ظالمانه را دیدهام. امام علی 1400 سال پیش حکومت میکرد و الان پس از 2000 سال تازه این شخصیت دینی و تاریخی کشف شده است. امام علی عادلترین حاکمان تاریخ شناخته میشود و از نامه ایشان به مالک اشتر یک بیانیه جهانی استخراج شده است که میفرماید انسان یا برادر توست در دین یا همانند توست در خلقت و حق نداری آن را کوچک بشماری.
معاون دانشکده علوم انسانی دانشگاه بین المللی آل البیت گفت: امام علی با مالک در خیابان راه میرفتند که پیرمردی را میبینند که اوضاع خیلی بدی دارد. س امام از مالک میپرسد این چه حالتی است ایشان درباره شخص سوال نمیکنند، درباره فقر سوال میکنند که چرا این حالت ضعف در این پیرمرد وجود دارد؟! خود امام علی فقیرترین بودند و کسی نباید فقیرتر از امام میبود. مالک جواب میدهد که این فرد یهودی یا نصرانی است که این اتفاق برایش افتاده. امام عصبانی شده و جواب میدهند چرا از تمام قوت جوانی این فرد استفاده کردید و الان که به این حال و روز افتاده او را رها کردهاید؟! سپس امام دستور میدهد که از بیتالمال به این فرد پول بدهند. این اقدام ناشی از فکر تمدنی و انسان دوستانه امام است که ناشی از قرآن است. در قرآن آمده است که ما به انسان کرامت دادیم همین کتابی که این فرد ناچیز در سوئد آن را آتش زده است، کتابی که همه باید آن را بخوانند و با بحث تمدنی و معارف والای آن آشنا شوند.
وی تصریح کرد: امام علی علیه السلام همزاد رسول الله است. امام فرمود که رسول الله من را تربیت کرده است و من مومنین را تربیت میکنم. خدا، رسولش و قرآن را برای تربیت انسان فرستاده است. امام خمینی در کتابی میفرماید قرآن کتاب هدایت ماست. خدا این صحیفه نورانی را برای ساخت اجتماع و انسان نازل کرده است. ما باید به اخلاق قرآن در بیاییم و به سمت آن حرکت کنیم. جهانی که در آن 53 کشور مسلمان وجود دارند و یک میلیارد و 800 میلیون مسلمان در جهان زندگی میکند، آیا منطقی است که قرآن سوزی اتفاق بیفتد؟!
وی گفت: قرآن کتاب ماست. این کتاب عزت و امام ماست. کتاب خداوند است که به سمت ما نازل شده است. میفرماید این قرآن برای تو و امت توست و درباره این نعمتی که به شما داده شده، سوال خواهید شد و از آن بازخواست خواهید شد. باید همه قوای مسلمانان برای فعال کردن پرونده این فرد در دادگاه عدل اسلامی برپا شود و همچنین خود دولت محاکمه شود.
وی یادآور شد: اگر دولت کار خود را به درستی انجام داده بود، اجازه نمیداد که این اتفاق بیفتد. چرا که توهین، توهین میآورد. حافظ اسد بحثی را مطرح کرده است و گفته است ما هیچ وقت تجاوز کننده نیستیم، ما از ناموس و کشور و مقدسات خودمان دفاع میکنیم. خطاب به رهبران و علمای ادیان میگویم که باید فتوایی بدهند که مانعی جدی باشد و دست این افراد را از توهین به مقدسات سایر ادیان کوتاه کند. از علما میخواهم فتوایی بدهند که معنای آن میشود قطع گردن کسانی که نسبت به مقدسات مسلمانان و سایر ادیان توهین میکنند.
پایان پیام /