چهارشنبه 9 آبان 1403

همچنان پای «پراید» در میان است / درخواست مردم از دولت

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
همچنان پای «پراید» در میان است / درخواست مردم از دولت

استانها - ایرنا - سال 99 زمانی که توقف تولید پراید اجرایی شد، همه گمان می‌کردند که دیگر پای ارابه مرگ از جاده‌های کشور برچیده شود و شاید کمتر شاهد تصادفات دلخراش رانندگی با حجم بالای مصدومان و جان باختگان باشیم اما با گذشت دو سال، نوروز امسال نیز پراید پای ثابت اغلب تصادفات دلخراش جاده‌های کشور بود.

نوروز امسال همچون سال‌های گذشته شاهد تصادفاتی بودیم که پراید در یکی از دو طرف تصادف قرار داشت و بیشترین آسیب ها را به سرنشینان خود وارد کرد به طوری که هر روز چند خبر از تصادف پراید با خودروهای دیگر در رسانه‌ها منعکس شد و سرنشینان خود را راهی بیمارستان یا دیار ابدی کرد.

البته باید گفت خودروهای ناامن در سرتاسر جهان کم نیستند؛ در بسیاری از کشورهای جهان که قوانین سخت گیرانه ای در خصوص ایمنی خودروها وجود ندارد و تولید مدل های ارزان قیمت و قدیمی با ایمنی ناچیز رایج است. ماجرای پراید نیز کم و بیش به همین ترتیب است، تولید این مدل در واقع به دلیل بی رقیب بودن در بازار فروش و نبود قوانین سخت گیرانه ایمنی بود.

در چنین وضعیت غمناکی، هیچ جای تعجب ندارد که هر روزه شاهد تصادفات عجیب و دلخراش در کشورمان باشیم، تصادفاتی که گاهی تصاویر آن در شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشته می شود تا بلکه سطح آگاهی عمومی نسبت به خطرناک بودن رانندگی بی احتیاط افزایش یابد. بر طبق شواهد، این روش ظاهراً نتایجی را نیز به دنبال داشته است، آنچنان که طی چند سال گذشته به رغم افزایش تعداد قابل توجه رانندگان و خودروها، از آمار مرگ و میر و تلفات جاده ای در کشورمان کاسته شده است.

هرچند کارشناسان براین باورند که ایمنی پراید برای رانندگی در شهر کافی است اما برخی از تصادفات درون شهری تصاویری غم انگیزی برجای گذاشته اند. وجود کپسول آتش نشانی در خودرو، یکی از نکات ایمنی غیر اجباری اما بسیار مفید فایده است که می تواند در شرایط بحرانی از بروز خسارات مادی و حتی جانی جلوگیری کند.

کارشناسان پلیس راهنمایی و رانندگی بارها اعلام کرده‌اند که این خوردو برای استفاده در جاده‌های برون شهری مناسب نیست زیرا از حداقل ایمنی برخوردار بوده و در صورت بروز تصادف بیشترین صدمه را خواهد دید؛ از این رو آن را یک خودروی شهری تلقی کرده و در سال‌های گذشته اصرار داشتند روند تولید آن متوقف شود.

زمانی که کارشناسان امر به یقین رسیدند که تولید خودروی پراید نه تنها به نفع مردم نیست بلکه پیامدهای منفی برای آن ها خواهد داشت براین اساس تولید این خودرو را متوقف کرده اما خودروهای دیگر با همان مشخصات پراید اما با ظاهری متفاوت را وارد خط تولید کردند.

خانواده پراید در ایران 

تولید پراید در واقع از از سال 1372 در ایران توسط شرکت سایپا در دو مدل سدان و هاچ‌بک تحت عنوان صبا و نسیم آغاز شد. مدل‌های اولیه پراید از خودروهای مزدا 121 و فورد فستیوا گرفته شد و سپس توسط شرکت کیا موتورز با تغییراتی در کره جنوبی ساخته شد. این خودرو را کره جنوبی ساخت به دلیل نبود ایمنی لازم نتوانست مجوز صادرات به آمریکا و اروپا را بگیرد. پراید در ایران به دلیل ارزانی هزینه ساخت برای سایپا و قطعات جانبی سال‌ها فروش خوبی داشت اما اکنون با مقایسه فناوری خودروهای جدید با قیمت کمتر در کشورهای خارجی با قیمت هنگفتی در ایران به فروش می‌رود برای مثال مدل‌های هیوندای اکسنت، شورلت سونیک، فورد فیستا، تویوتا یاریس، هوندا فیت، کیا فورت و نیسان سنترا از ارزان قیمت‌ترین خودروهای این شرکت‌ها هستند. این موارد باعث انتقادات فراوانی به این خودرو در سال‌های گذشته شده‌است. پس از سال‌ها جدال بر سر این خودرو، تولید پراید در تیرماه 1399 متوقف شد.

سازمان پزشکی قانونی ایران خودروهای خانواده پراید را رکورددار آمار تلفات حوادث رانندگی دانسته استپراید در ایران برای بیش از 20 سال آن هم در مدل‌های مختلف تولید شده‌است. مدل‌های مختلف پراید در ایران شامل دو مدل سدان 132 و 131، یک مدل هاچ‌بک 111، یک مدل لیفت‌بک با نام 141، و یک مدل وانت با نام 151 می‌شوند. علاوه بر این مدل 131 پیش از تغییر طراحی داخلی و بروزرسانی‌های جزئی در نمای بیرونی، با نام سایپا صبا شناخته می‌شد و مدل هاچ‌بک آن که سپس با مدل 111 جایگزین شد نیز سایپا نسیم نام داشت.

سازمان پزشکی قانونی ایران خودروهای خانواده پراید را رکورددار آمار تلفات حوادث رانندگی دانسته است. بنابر اعلام شرکت سایپا تولید مدل‌های 132، 111 و 131 به‌ترتیب در دی 1398، اردیبهشت 1399 و تیر 1399 متوقف شد و خودروهای تیبا، ساینا و کوییک جایگزین مدل‌های پراید می‌شوند. پیش از این، خودروی سایپا 111 در اواسط سال 1396 یک وقفه یک ماهه در تولید را تجربه کرده بود.

انتقادات به ایمنی پراید

رئیس سازمان پزشکی قانونی وقت در سال 92، پراید را رکورددار وسایل نقلیه در کشته شدن ایرانیان در سال 92 عنوان کرد؛ بر این اساس وزارت صنعت در سال 1396 اعلام کرد که تولید پراید در سال 1397 متوقف می‌شود و در راستای آغاز فرایند توقف تولید پراید، تولید سایپا 111 در شهریور سال 1396 متوقف شد. البته این توقف تولید تنها یک ماه دوام آورد و شرکت سایپا با انتقال خطوط تولید از کاشان به تهران تولید این خودرو را از سر گرفت.

در آبان ماه 1398، رئیس سایپا اعلام کرد که روند توقف تولید پراید از بهمن 97 آغاز شده‌است و در تیرماه 99 این خودرو به‌طور کامل از رده خارج می‌شود. براین اساس تولید سایپا 132 در دی‌ماه 98، سایپا 111 در اردیبهشت 99 و سایپا 131 در مرداد 99 به پایان رسید و خودروهای تیبا، کوییک و ساینا جایگزین پراید شدند.

ایمن نبودن خودروهایی چون پراید علت اصلی خروج آنها از چرخه تولید بوده است؛ سردارسیدکمال هادیانفر رئیس پلیس راهور نیروی انتظامی در سال 99 به ایرنا درباره اقدام پلیس برای کاهش تصادفات رانندگی از رده خارج کردن پراید و پژو 405 از مسیر تولید را یکی از این اقدامات برشمرد که هرچند خودروسازان توجیحاتی داشتند اما راهور نیز با دلایل فنی آمار و تحلیل هایی را گزارش کرد که در نهایت تصمیم به توقف این خودروها گرفته شود.

سن فرسودگی خودروها چقدر است؟

در حالی همچنان پراید در بین خانواده های ایرانی دست به دست می چرخد که براساس قانون هوای پاک عمر مفید هر خودرویی تعیین شده است در حالی که خودروهای ایرانی از جمله پراید بیش از مدت زمان استاندارد اعلام شده از سوی سازمان محیط زیست مورد استفاده هموطنان قرار می گیرد و توسط دلالان خرید و فروش می شود.

آیین نامه اجرایی ماده (8) قانون هوای پاک، موضوع تعیین سن فرسودگی انواع خودروها با رویکرد حفظ حق مالکیت افراد درخصوص وسیله نقلیه و افزایش نظارت بر انجام معاینه فنی به جای تعیین مطلق سن به عنوان معیار فرسودگی خودرو، در جلسه هیات وزیران به تصویب رسید و دولت آن را برای اجرا در آذرماه سال 1400 ابلاغ کرد.

در جلسه هیات وزیران مورخ 9 خرداد 1400، پیشنهاد سازمان حفاظت محیط زیست مبنی بر آیین نامه اجرایی ماده (8) قانون هوای پاک درخصوص" تعیین سن فرسودگی انواع خودروها" با رویکرد حفظ حق مالکیت افراد درخصوص وسیله نقلیه و افزایش نظارت بر انجام معاینه فنی به جای تعیین مطلق سن به عنوان معیار فرسودگی خودرو، به تصویب رسید.

براساس آیین نامه فوق، با توجه به کاهش ایمنی و آلایندگی انواع وسایل نقلیه با گذشت زمان در اثر استهلاک و پوسیدگی اجزا و بدنه، شاخص سن مرز فرسودگی به جای سن فرسودگی تعیین شده و خودروهای مشمول ملزم به افزایش دفعات سالانه معاینه فنی و افزایش هزینه های تردد هستند.

این امر به نحوی است که مالک وسیله نقلیه جهت اطمینان از صحت عملکرد آن، باید در بازه های زمانی کوتاه تری اقدام به معاینه فنی و بازرسی خودرو کند، این خودروها به علت کارکرد بیشتر و طول عمرشان، عمدتا دچار پوسیدگی بدنه و ساختار می شوند و ریسک بروز تصادفات در سطح جاده ها و شهرها را به شدت افزایش می دهند.

 سن مرز فرسودگی برای خودروهای شخصی شامل سواری، استیشن (ون) و سواری کار 15 سال، خودروهای عمومی شامل تاکسی سواری، استیشن (ون) و سواری کار بنزینی و دوگانه سوز، پایه گازسوز و برقی به ترتیب 8، 10 و 14 سال استبه موجب آیین نامه اجرایی یاد شده، سن مرز فرسودگی برای خودروهای شخصی شامل سواری، استیشن (ون) و سواری کار 15 سال و تعداد دفعات معاینه فنی پس از رسیدن به سن مرز فرسودگی، 2 مرتبه (6 ماه یکبار) در سال تعیین شد.

برای خودروهای عمومی شامل تاکسی سواری، استیشن (ون) و سواری کار بنزینی و دوگانه سوز، پایه گازسوز و برقی، سن مرز فرسودگی به ترتیب 8، 10 و 14 سال و تعداد دفعات معاینه فنی پس از رسیدن به سن مرز فرسودگی برای هریک از آنها به ترتیب، 4 مرتبه (سه ماه یکبار) در سال و 3 مرتبه (4 ماه یکبار) در سال تعیین شد.

سن مرز فرسودگی برای وانت پایه گازسوز و بنزینی، دوگانه سوز و دیزلی به ترتیب 14 و 13 سال و تعداد دفعات معاینه فنی پس از رسیدن به سن مرز فرسودگی 3 مرتبه (4 ماه یکبار) در سال، برای اتوبوس درون شهری دیزلی، پایه گازسوز و برقی (منوط به بازسازی با رعایت قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی) سن مرز فرسودگی به ترتیب 10 و 20 سال و تعداد دفعات معاینه فنی پس از رسیدن به این سن، برای اتوبوس های دیزلی و پایه گازسوز 4 مرتبه (3 ماه یکبار) در سال و برای اتوبوس های برقی 3 مرتبه (4 ماه یکبار) در سال تعیین شد.

سن مرز فرسودگی برای مینی بوس و میدل باس درون و برون شهری دیزلی، پایه گازسوز و برقی (منوط به بازسازی با رعایت قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی) به ترتیب 8، 10 و 20 سال و تعداد دفعات معاینه فنی پس از رسیدن به سن فرسودگی برای هریک از آنها 3 مرتبه (4 ماه یکبار) در سال، برای اتوبوس برون شهری و کشنده، کامیون و کامیونت، سن مرز فرسودگی به ترتیب 10 و 16 سال و تعداد معاینه فنی پس از رسیدن به این سن، به ترتیب برای هریک از آنها 3 مرتبه (4 ماه یکبار) در سال خواهد بود.

همچنین برای موتورسیکلت های بنزینی کاربراتوری، بنزینی انژکتوری و برقی، سن مرز فرسودگی به ترتیب 5، 6 و 12 سال و تعداد معاینه فنی پس از رسیدن به سن مرز فرسودگی برای هریک از آنها 2 مرتبه (6 ماه یکبار) در سال تعیین شد.

با توجه به پیش بینی های انجام شده در آیین نامه مذکور، انتظار می رود با افزایش تعداد دفعات معاینه فنی خودروهایی که به سن مرز فرسودگی می رسند، به مرور خودروهای دارای فناوری های قدیمی مانند وسایل نقلیه کاربراتوری، از چرخه مصرف خارج و اسقاط شوند؛ هر چند نتایج مورد انتظار، به صورت تدریجی محقق خواهند شد. از طرفی با افزایش نظارت بر سلامت فنی، ایمنی و آلایندگی خودرو، انتظار می رود تلفات انسانی و خسارات مالی ناشی از حوادث رانندگی نیز کاهش یابد.

همان طور که گفته شد، با وجود اینکه پراید از رده خارج شده است اما همچنان در تصادفات جاده ای شاهد تصادفاتی هستیم که پراید در یک طرف تصادف بوده و سرنشینان آن دچار آسیب های جدی و گاه منجر به مرگ آن ها شده است. در این گزارش به نمونه هایی از تصادفات این خودرو که نوروز امسال در جاده های کشور رقم خورد اشاره می شود: 

تصادف پراید و زانتیا یک فوتی و 5 مصدوم 

تصادف دو خودرو پراید و زانتیا در محور کازرون - دشت ارژن؛ یک فوتی و 5 مصدوم بر جای گذاشت. مصدومان این حادثه به مراکز درمانی منتقل شدند. بر اثر این تصادف در منطقه پل ابگینه سه دستگاه آمبولانس اورژانس و یک دستگاه آمبولانس هلال احمر به محل حادثه اعزام شدند.

در این حادثه؛ یک نفردر دم فوت کرد و 5 نفر نیز مصدوم شدند که مصدومان حادثه پس از انجام اقدامات درمانی توسط سه دستگاه آمبولانس فوریت های پزشکی به بیمارستان ولیعصر (عج) کازرون منتقل شدند.

2 کشته و سه مصدوم حاصل برخورد 2 پراید در محور زرند به کوهبنان

برخورد 2 خودرو سواری پراید در محور زرند به کوهبنان 2 کشته و سه مصدوم بر جای گذاشت. در اثر این حادثه یک مَرد با حدود سن 30 سال به علت شدت جراحات وارده در دم جان باخت و یک مَرد 41 ساله دیگر نیز بعد از انتقال به بیمارستان و با توجه به شدت آسیب های وارده، علی رغم تلاش کادر درمان، جان خود را از دست داد. سه مصدوم این حادثه شامل یک زن و 2 مَرد و با رده سنی 10 تا 43 هستند.

واژگونی پراید در قم، موجب پرواز بالگرد امداد شد

جلیل گودرزی فر معاون فنی و عملیات مرکز فوریت‌های پزشکی قم از اعزام نخستین بالگرد اورژانس در قرن جدید در حادثه واژگونی پراید در محور ورجان به لنگرود خبر داد و گفت: با اعلام حادثه واژگونی یک دستگاه خودروی سواری پراید با یک مصدوم بد حال در محور لنگرود به ورجان برای واکنش سریع بلافاصله دو دستگاه آمبولانس اورژانس از نزدیک‌ترین پایگاه به محل سانحه اعزام شد. مصدوم سانحه یک مَرد 31 ساله با وضعیت وخیم پس از دریافت اقدام‌های درمانی لازم توسط کارشناسان فوریت‌های پزشکی برای حفظ زمان طلایی با اعزام بالگرد اورژانس در کمترین زمان ممکن به بیمارستان منتقل شد.

برخورد پراید و سمند 2کشته و پنج مصدوم

در اثر برخورد یک دستگاه خودرو پراید با سمند در جاده پارس‌آباد نرسیده به پلیس راه سربند - فتحعلی قشلاقی 2 نفر کشته و پنج نفر مصدوم شدند. پنج مصدوم از سرنشینان 2 خودرو نیز توسط 2 دستگاه آمبولانس فوریت‌های پزشکی و یک دستگاه اتوبوس آمبولانس به بیمارستان پارس‌آباد منتقل شدند.

برخورد 2 پراید در جاده دزفول - گتوند پنج مجروح بر جای گذاشت

برخورد خودروی پراید و پژو با یکدیگر در جاده دزفول - گتوند (حوالی صالح شهر)، منجر به مجروح شدن پنج نفر شد. در این حادثه سه زن 40، 36، 30 ساله و 2 مرد 60 و 50 ساله مجروح شدند. سه مجروح در محل حادثه درمان و 2 مجروح 50 و 60 ساله به بیمارستان 32 تختخوابی کارون گتوند اعزام شدند.

تصادف سه خودرو در محور هفتکل با یک کشته و هشت مصدوم

برخورد سه دستگاه خودروی پژو 405، پراید و سمند در ابتدای جاده هفتکل در روز چهارشنبه یک کشته و هشت مصدوم بر جا گذاشت. مصدومان شامل یک دختربچه چهارساله، دختر نوجوان 16 ساله، و 2 زن 35 و 41 ساله به بیمارستان امیرالمومنین اهواز و سه مصدوم مرد در رده های سنی 25 تا 36 ساله و یک زن 32 ساله به بیمارستان گلستان اهواز انتقال یافتند.

واژگونی پراید با 2 کشته و سه مصدوم

واژگونی خودرو در جاده ساحلی بندر دیر - بوشهر 2کشته و سه مصدوم برجای داشت. در پی واژگونی یک خودرو پراید متعلق به مهمانان نوروزی در جاده ساحلی بندر دیر به سمت بوشهر 2 نفر کشته و سه نفر مصدوم شدند. افراد فوت شده دو نفر خانم با سن 37 و 27 ساله بوده که از ناحیه سر، صورت و گردن دچار آسیب شدید شده بودند. راننده 40 ساله وانت پراید نیز توسط آمبولانس به بیمارستان امام هادی (ع) دیر منتقل و تحت درمان قرار گرفت. 2 مصدوم دیگر که کودک 2 و چهار ساله بودند قبل از رسیدن آمبولانس توسط خودروهای شخصی به بیمارستان منتقل شد.

برخورد پراید با تریلر و مصدومیت پنج نفر

برخورد تریلر و پراید در آزاد راه خلیج فارس در محور ماهشهر به اهواز پنج نفر مصدوم بر جای گذاشت. مصدومان توسط یک دستگاه آمبولانس به بیمارستان انتقال یافتند تا تحت مداوا قرار گیرند. در تصادف دیگری پراید با وانت نیسان در مسیر گتوند سه مصدوم بر جای گذاشت که یک مصدوم به بیمارستان انتقال یافت و 2 مصدوم دیگر در محل درمان شدند.

واژگونی خودروی پرایدو پنج مصدوم 

واژگونی خودروی پراید در جاده خمین - اراک پنج مصدوم برجای گذاشت. در این سانحه رانندگی خودرو پراید واژگون شد و پنج سرنشین آن به شدت دچار مصدومیت شدند. در این حادثه پنج نفر مصدوم، پس از دریافت اقدامات درمانی اولیه برای ادامه درمان به بیمارستان حضرت ولیعصر (عج) اراک منتقل شدند.

برخورد پراید و تیبا

تصادف در محور گچساران - نورآباد یک کشته و سه مصدوم برجای گذاشت. این سانحه در روستای تلخاب شیرین بین یک دستگاه سواری تیبا با یک دستگاه سواری پراید رخ داد. بر اثر این حادثه دلخراش سه نفر از اعضای یک خانواده مصدوم و فرزند 6 ماهه آنها نیز بر اثر شدت جراحات وارده فوت شد. این حادثه به دلیل عدم رعایت حق تقدم از سوی راننده سواری تیبا در هنگام گردش به چپ رخ داد. سواری پراید هنگام برخورد با سوراری تیبا با گاردریل وسط جاده برخورد کرده و موجب فوت یک نفر و زخمی شدن سه نفر از سرنشینان این خودرو شده است. مصدمان این حادثه بلافاصله به بیمارستان شهید رجایی این شهرستان اعزام شدند.

سانحه رانندگی در بردسیر یک کشته و 11 مصدوم داشت

در اثر برخورد یک دستگاه سواری پراید و یک تیبا در محور نگار - بهرامجرد با یک کشته و 11 مصدوم برجای گذاشت. در پی این حادثه یک مَرد 30 ساله بر اثر شدت جراحات وارده در دم جان باخت و 11 نفر مصدوم شدند که مصدومان بعد از رهاسازی و اقدامات درمانی مناسب، توسط تیم های فوریت های پزشکی به بیمارستان شهید باهنر کرمان منتقل شدند. 11 مصدوم این حادثه شامل 6 کودک با رده سنی یک تا 13 ساله و 2 مرد و سه زن با رده سنی 17 تا 49 ساله بودند. حال عمومی 2 نفر از مصدومان این حادثه وخیم گزارش شده است.

درخواست مردم از دولت

رضا درویش یک شهروند تهرانی است که از طریق خودروی پراید خود مسافرکشی می کند، در مورد ناایمن بودن این خبر می گوید: در سال 89 خودرو پرایدم را خریداری کردم، بماند که با چه بد بختی این خودرو را خریدم تا نان زندگی ام را درآورم، یکبار تصادف کردم آن هم تصادفی که هیچ نقشی در آن نداشتم، یعنی از دست رفتن کنترل خودرو و بی احتیاطی عامل تصادف نبوده است بلکه ترکیدن چرخ عامل تصادف بود. بارها خواستم خودروام را عوض کنم اما شرایطش را نداشتم. این روزها صحبت از بالا بردن ایمنی خودرو است، کاش دولت یک فکری هم در مورد خودروهای بی کیفیتی که از قبل وارد چرخه شده اند، بیندیشید تا ما نیز از شر این خودروهای ناایمن نجات پیدا کنیم.

دولت برای تعویض خودروهای فرسوده و کمک به قشر ضعیف جامعه به یاری مردم بشتابد

احمد یک کارگر ساده است، از سال 99 دارای یک خودرو پراید بوده و تاکنون نتوانسته خودروی خود را عوض کند؛ می گوید در سفرهای جاده ای خیلی با احتیاط رانندگی می کنم تا اتفاقی برای خانواده ام رخ ندهد. در یکی از سفرهایی که در نوروز سال 99 داشتم، شاهد تصادفی بودم که خودروی پراید به دو نیم شد، خیلی صحنه دردناک و عجیبی بود. باور نمی شد یک خودرو تا این حد نا ایمن و ضعیف باشد. تمام سرنشینان آن خودرو در دم جان باختند. ای کاش به فکر قشر کارگر باشند، ما که توان تعویض خودرو را نداریم، نیازمند کمک دولت هستیم تا به ما کمک کند تا حداقل بتوانیم از خودروهای دست دوم و ایمن استفاده کنیم.

زهرا یک شهروند تهرانی است که خانواده برادرش را در یک تصادف از دست داده است، می گوید: برادرم همراه همسر و 2 فرزندش سوار خودروی پراید بودند که در اثر تصادف با خودروی سمند واژگون می شود و خودرو به دلیل سبک بودن به داخل دره سقوط می کند و همه سرنشینان خودرو کشته می شوند. از آن سال هر وقت خودروی پراید را می بینم، ناراحت می شوم از اینکه چرا نباید جان مردم برای خودروسازان مهم نباشد، آیا آن ها حاضر هستند عزیزان خود را در چنین خودرویی سوار کنند؟ آیا نزد وجدان خود راحت هستند؟ چه بسیاری از هموطنانمان که در اثر برخورد این خودروی بی کیفیت جان خود را از دست داده یا معلول شده اند. از دولت درخواست دارم فکری به حال آن دسته از اقشاری کنند که توان تعویض خودروی بی کیفیت خود را ندارند، کمک کنند تا مردم بتوانند با خودرویی ایمن خانواده خود را به مسافرت برده و با خیالی آسوده رانندگی کنند.

اقدامات دولت سیزدهم برای افزایش کیفیت خودروها

اخیرا بسیاری از کارشناسان در راستای دستورات رئیس جمهوری به خودروسازان برای افزایش کیفیت خودروها، نسبت به کیفیت پایین خودروهای ایرانی انتقاد کرده اند و امید می رود تا با دستورات رئیس جمهوری در این زمینه شاهد حذف کامل خودروهای بی کیفیت در سطح جاده های کشور باشیم. صنعت خودروی ایران با سوءمدیریت‌هایی که در سه دهه اخیر به خود دیده، به‌واقع از چشم مردم افتاده است. عرضه خودروهای قدیمی، فاقد کیفیت به‌روز و گران در کنار نبود خدمات پس از فروش راضی‌کننده، سبب نارضایتی گسترده مردم از این صنعت شده است. این شرایط در حالی رخ داده که در سه دهه اخیر با هدف حمایت از صنعت خودرو، درهای واردات به روی خودروهای خارجی یا کاملاً بسته شده یا با تعرفه سنگین انجام شده تا خودروهای خارجی با قیمت‌های گزاف در داخل عرضه شوند و بازار خودروسازان داخلی لطمه نبیند. اما نتیجه سه دهه حمایت از خودروسازان داخلی و ایجاد بازار انحصاری برای آنها، چیزی جز عرضه خودروهای کم‌کیفیت و ناایمن و به خطر افتادن جان مردم نبوده است. تصمیم دولت قبل در ممنوعیت واردات خودرو از ابتدای سال 1397 به دلیل صیانت از منابع ارزی در شرایط تحریم، دلیل اصلی این روند فزاینده نارضایتی بوده است. خودروسازان داخلی با فرصت‌طلبی از این موضوع، قیمت محصولاتشان را به شدت بالا بردند تا جایی که هم‌اکنون قیمت ارزان‌ترین خودروی داخلی به سطح خودروهای خارجی باکیفیت در چهار سال گذشته رسیده است.

دستورات رئیس‌جمهور به صنعت خودرو طرح و برنامه های وزارت صمت برای اصلاح صنعت خودرو و افزایش کیفیت خودروها و بهبود خدمات به مردم با حمایت رئیس‌جمهور مواجه شد به گونه ای که 11 اسفند 1400 رئیس‌جمهور به صورت از پیش اعلام نشده از پارکینگ‌ها و خط تولید شرکت ایران‌خودرو بازدید کرد و از نزدیک در جریان مشکلات و مسائل این شرکت تولیدی قرار گرفت. آیت‌الله رئیسی پس از حضور در بزرگترین خودروساز کشور دستوراتی برای ارتقاء صنعت خودرو و بهبود خدمات‌رسانی به مشتریان آن صادر کرد.

مهم‌ترین دستورات رئیسی به شرح زیر بود:

1- در حوزه تولید؛

الف) تولید خودرو در سال 1401 نسبت به سال 1400 حداقل 50 درصد افزایش یابد.

ب) سازوکارهای لازم به منظور تولید و عرضه حداقل یک «خودروی اقتصادی» با ساختار به روز، فراهم گردد.

پ) در سال 1401 حداقل تولید 3 خودروی قدیمی بی‌کیفیت متوقف و 3 خودرو جدید با کیفیت مطلوب، تولید و عرضه شوند.

2- تولید خودروهای جدید و پیشرفته، خودروهای برقی، متصل و خودران گسترش یابد و سرمایه‌گذاری و بسترسازی برای ورود دانش و فناوری موجود در صنایع دفاعی و فضایی و ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان برای ایجاد تحول در صنعت خودروسازی «در مقیاس اقتصادی»، فراهم گردد.

3- نسبت به تأمین قطعات موردنیاز و ترخیص و عرضه فوری خودروهای دپوشده در انبارهای شرکت‌های خودروساز به بازار، تا نصاب استاندارد، حداکثر ظرف 2 ماه آینده، اقدام شود.

4- در صورت عدم اقدام برای انجام تعهدات و رفع نیاز بازار به منظور افزایش رقابت‌پذیری و رفع شائبه انحصار، متناسب‌سازی قیمت خودرو و جبران کمبود تولید به میزان موردنیاز بازار، موانع قانونی و اجرایی واردات خودرو، حداکثر ظرف 3 ماه آینده رفع شود و با افزایش صادرات خودرو و قطعات، نسبت صادرات به واردات در صنعت خودرو افزایش یابد.

5- در خصوص نحوه عرضه خودرو به مردم به منظور ایجاد شفافیت و افزایش رضایت‌مندی مردم؛

الف) ضمن حذف تدریجی روند قرعه‌کشی با افزایش عرضه، فرآیند فعلی عرضه خودرو (از طریق قرعه‌کشی) فوراً اصلاح و شفاف‌سازی لازم در آن صورت گیرد.

ب) از ابتدای سال 1401 پس از تکمیل وجه، خودروهای پیش‌فروش شده باید بدون تأخیر، قابل تحویل به مشتری گردد.

پ) هرگونه واگذاری خودرو به شرکت‌ها و دستگاه‌های دولتی و غیردولتی به صورت رانتی و غیر شفاف و متفاوت با رویه معمول فروش خودرو به مردم ممنوع است.

برای نوسازی ناوگان حمل‌ونقل عمومی اعم از باری و مسافری، هرساله حداقل 20 هزار خودرو فرسوده، از رده خارج شده و جایگزین کردن آنها با خودروهای با کیفیت برای صاحبان مشاغل مربوطه، تسهیل شود6- به منظور نوسازی ناوگان حمل‌ونقل عمومی اعم از باری و مسافری، هرساله حداقل 20 هزار خودرو (کشنده، کامیون، کامیونت، اتوبوس و مینی‌بوس) فرسوده، از رده خارج شده و جایگزین کردن آنها با خودروهای با کیفیت برای صاحبان مشاغل مربوطه، تسهیل شود.

7- به منظور افزایش کیفیت و ایمنی خودروهای تولید داخل؛

الف) هرگونه استفاده از قطعات با کیفیت پایین در مونتاژ خودرو از ابتدای سال 1401 مطلقاً ممنوع است و دستگاه‌های مسئول موظفند با عرضه قطعات یدکی تقلبی و قاچاق به‌ویژه قطعات پر مصرف و مؤثر بر ایمنی خودرو نیز مقابله نمایند.

ب) خودروهای عرضه شده به بازار از ابتدای سال 1401، می‌بایست حداقل با 3 سال یا پیمایش 60 هزار کیلومتر، ضمانت شوند.

8- واگذاری مدیریت دولتی شرکت‌های خودروسازی ایران‌خودرو و سایپا سریعاً به بخش غیردولتی تعیین تکلیف شود.

پیگیری دستورات رئیس‌جمهور توسط وزیر صمت

پس از دستورات رئیس‌جمهور به خودروسازان، وزیر صمت به طور میدانی پیگیر اجرای این دستورات شده است. فاطمی امین طی یک ماه اخیر دو بار از پارکینگ خودروسازان بازدید کرده تا میزان افزایش عرضه خودرو به مردم طبق دستور رئیس‌جمهور را رصد کند.

25 اسفند 1400 سیدرضا فاطمی امین در جریان بازدید از شرکت ایران‌خودرو اعلام کرد: رئیس‌جمهوری در بازدید اخیر خود از شرکت ایران‌خودرو، دستورهایی را در 8 محور صادر و اهدافی را برای این صنعت تعیین کرد که از جمله آن‌ها می‌توان به لزوم افزایش 1.5 برابری میزان تولیدات خودرویی کشور در سال آینده، افزایش کیفیت تولیدات با چند اولویت ویژه، خروج خودروهای دارای پلتفرم قدیمی از خطوط تولید و جایگزینی محصولات جدید و بروز و افزایش گارانتی خودروهای عرضه شده از 2 سال و 40 هزار کیلومتر به 3 سال و 60 هزار کیلومتر؛ اشاره کرد.

وی تصریح کرد: تمامی این موارد در وزارت صنعت، معدن و تجارت احصاء شده و در تعامل با خودروسازان و متناسب با اهداف تعیین‌شده از دو خودروساز بزرگ کشور، برنامه اجرایی و عملیاتی لازم دریافت شده است که خوشبختانه بر اساس تحلیل‌های از پیش انجام شده و اعلام آمادگی دو شرکت، امید فراوانی داریم در سال آینده همه اهداف محقق شده و شاهد جهش صنعت خودروسازی کشور باشیم.

آمادگی برای تولید خودروهای جدید

محمدرضا نجفی‌منش رییس انجمن صنایع همگن نیرو محرکه و قطعه سازی خودرو در خصوص خروج خودروهای تیبا، پژو 405 و سمند از خط تولید سایپا و ایران‌خودرو در سال جاری، از آمادگی کامل قطعه‌سازان برای تامین قطعات خودروهای جدید خبر داد.

با وجود سیاست درستی که دولت در پیش گرفته است، امید می رود تا در مورد خودروهای بی کیفیتی که در دست مردم مانده و از سوی دیگر توان خرید خودروی جدید با قیمت های بالا را ندارند، فکری اندیشیده شود تا با کمک دولت شاهد کاهش آمار تلفات ناشی از تصادفات باشیم.

از: معصومه نیکنام

برچسب‌ها

همچنان پای «پراید» در میان است / درخواست مردم از دولت 2
همچنان پای «پراید» در میان است / درخواست مردم از دولت 3