سه‌شنبه 2 بهمن 1403

واکنش آیت‌الله جنتی به مذاکرات ایران و عربستان / اعتراض مصدق به مجلس بابت حذف رانت قضات برای وکالت

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
واکنش آیت‌الله جنتی به مذاکرات ایران و عربستان / اعتراض مصدق به مجلس بابت حذف رانت قضات برای وکالت

هر روز اخبار فراوانی در رسانه ها منتشر می شود که دنبال کردن آنها حتی برای آنان که اهل مطالعه اخبار هستند کار را دشوار می‌کند. بسته خبری - تحلیلی الف با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل های صورت گرفته در این زمینه مخاطبان خود را از مهمترین وقایع روز آگاه می‌کند.

آمار کرونا در ایران

بنا بر اعلام وزارت بهداشت، از دیروز تا امروز 28 مهرماه 1400 و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، 11 هزار و 770 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی شد که یک هزار و 798 نفر از آنها بستری شدند.

مجموع بیماران کووید19 در کشور به 5 میلیون و 821 هزار و 737 نفر رسید.

متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته، 162 بیمار کووید19 جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به 124 هزار و 585 نفر رسید.

آمار واکسیناسیون در ایران

بنابر اعلام وزارت بهداشت، تا کنون 49 میلیون و 711 هزار و 407 نفر دز اول واکسن کرونا و 26 میلیون و 806 هزار و 374 نفر نیز دز دوم را تزریق کرده‌اند.

مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به 76 میلیون و 517 هزار و 781 دز رسید.

در شبانه روز گذشته، یک میلیون و 137 هزار و 464 دز واکسن کرونا در کشور تزریق شد.

بیشتر بخوانید:

تبلیغ علیه واکسن، به خطر انداختن جان مردم است

تزریق ترکیبی واکسن‌های مطابقت‌دار کرونا اثربخشی بیشتری دارد

***

واکنش آیت‌الله جنتی به مذاکرات ایران و عربستان

آیت الله احمد جنتی دبیر شورای نگهبان در جلسه این شورا با تاکید بر اینکه "وحدت" میان مسلمین عبادت است و باید هرچه می‌توان آن را توسعه داد، به انتشار برخی اخبار درخصوص مذاکرات بین ایران و عربستان اشاره کرد و با استقبال از نزدیکی و مذاکره این دو کشور مسلمان منطقه تصریح کرد: اگر مشکلات بین این دو کشور مسلمان حل شود، اقدامی مهمی صورت گرفته است.

آیت الله جنتی در پایان افزود: مشکلات دنیای اسلام تحمیلی و خواست قدرت‌های ضد اسلام است و اگر دولت‌ها و کشورهای اسلامی این حقیقت را متوجه باشند به جای اینکه به فکر نقشه‌ها و طرح‌های شیطانی مستکبران باشند، حول محور واحد و اشتراکات، تأمین منافع امت اسلامی را دنبال می‌کنند.

***

اعتراض مصدق به مجلس بابت حذف رانت قضات برای وکالت

حجت‌الاسلام محمد مصدق معاون اول قوه قضاییه در مراسم معارفه معاون امور بین‌الملل و حقوق بشر قوه قضاییه با اشاره به مصوبه مجلس ناظر بر طرح تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار و عنوان اینکه قضات برای اینکه وکیل شوند باید در آزمون شرکت کنند گفت: ما می‌دانیم مجلس سوءنیتی نداشت و نماینده‌ای که این پیشنهاد را برای تصویب مطرح کرد نیز سوءنیتی برای جامعه قضایی نداشت؛ اما از مجلس انقلابی انتظار است مصوباتش پخته و قابل دفاع باشد این درحالی است که خروجی این مصوبه آن است که قضات باید بعد از بازنشستگی و برای کار وکالت بعد از این دوران، آزمون دهند.

معاون اول قوه قضاییه گفت: موضوع وکالت هم امر قضا است و باید در کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس بحث شود.

وی ادامه داد: موضوع کسب و کار در کمیسیون جهش تولید مطرح شد و به دنبال آن موضوع وکالت نیز مطرح شد.

وی با اشاره اثرات مصوبه مذکور مجلس ادامه داد: با این مصوبه، قاضی در دیوان عالی کشور بعد از 40 سال خدمت باید آزمون دهد، بعد که اگر در آزمون قبول شود باید دوره‌ای را به عنوان کارآموزی بگذراند، حال آیا این موضوع منطقی است؟!

معاون اول قوه قضاییه در عین حال بر یک نکته مهم تاکید کرد: البته من راجع به اصل موضوع حرف نمی‌زنم اینکه قاضی می‌تواند بعد از کارش وکیل شود یا خیر؟ بحثی جدا است؛ اما از نظر شکلی چه پشتوانه‌ای وجود دارد؟ این مجلس انقلابی است و بدون شک مجلس نیز آن را اصلاح می‌کند، اما انتظار آن است که مجلس مصوبه محکمی داشته باشد تا همه آحاد مردم پشتیبان آن باشند.

مصدق بیان داشت: قضات ناراحت هستند که چرا به آن‌ها توهین شده است.

سید جواد معتمدی، حقوقدان و عضو هیئت علمی دانشگاه در گفتگو با مهر درباره احتمال تأیید یا رد «مصوبه تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار» که اخیرا از سوی مجلس به شورای نگهبان فرستاده شده است گفت: به نظر بنده مانع خاصی برای تأیید این مصوبه در شورای نگهبان وجود ندارد. چرا که این مصوبه نه خلاف شرع است و نه خلاف قانون اساسی. البته مخالفت و رایزنی‌ای از سوی اقشار مختلف در حال انجام باشد، بیشتر منوط به ماده 5 و 6 این مصوبه است و فکر نمی‌کنم در سایر مواد آن مخالفتی وجود داشته باشد.

وی به طیف مخالفت‌ها با مصوبه مجلس اشاره و اظهار کرد: مسئله‌ای که از سوی قضات مورد مطالبه قرار گرفته این است که چرا در این مصوبه، قضات ملزم به آزمون دادن می‌شوند. به گفته آن‌ها، این موضوع خلاف شأن قضات دادگستری است. در پاسخ به این ادعا باید بگویم اولا آزمون دادن خلاف شأن نیست بلکه بار علمی را اثبات خواهد کرد. دوما باز هم این موضوع مغایرتی با قانون اساسی و شرع ندارد. سوما به عقیده ما، این قسمت از مصوبه اتفاق مثبتی است. البته خود وکلا نیز با این موضوع موافق هستند؛ چرا که مطابق با قانون اساسی است و عدالت را گسترش می‌دهد.

وی ادامه داد: یکی از معضلات جدی در کشور ما بحث تعارض منافع در این حوزه است. در مواردی قضات بازنشسته در همان مجتمعی که سال‌ها حکم داده‌اند، اقدام به وکالت می‌کردند. این در حالی است که با سایر همکاران آشنایی داشته و قضات همراه او هستند. لذا این اتفاق، موقعیت نابرابر ایجاد کرده و خلاف عدالت است. بنابراین باید این سوءتفاهم برطرف شود و قضات بدانند این قسمت از مصوبه هیچ کسر شانی برای آنها ایجاد نخواهد کرد.

***

دولت رئیسی به محیط‌زیست توجه نخواهد کرد؟

فرهیختگان نوشت: «معاون اول محترم رئیس‌جمهور 20مهرماه 1400 در نامه‌ای به جناب آقای رزم‌حسینی، وزیر صمت دولت دوازدهم ایشان را به‌سمت مشاور خود در امور پروژه‌های انتقال آب از دریا به مناطق نیازمند منصوب کرد...

تحلیل محتوای همین نامه از ایشان کافی است که کنشگران محیط‌زیست و فعالان حوزه توسعه پایدار بدانند که رویکرد دولت سیزدهم هم به مسائل آبی کشور همانند دولت‌های قبلی رویکردی ذیل ادبیات پروژه‌های بزرگ و تجربه‌های موفق جهانی و ستایش سازه‌های عظیم خواهد بود. در همچنان بر همان پاشنه خواهد چرخید و روزهای سختی پیش‌روی محیط‌زیست کشور خواهد بود.

اگر دولت دوازدهم، دولت پیرمردهای خسته و کم‌رمق بود، سال‌های پیش‌رو سال‌های مواجهه با دولتی پرانرژی است که قرار است ماهی چند سفر استانی انجام داده و در هر سفر وعده‌های رنگارنگی از احداث سد و خطوط انتقال آب را بین مردم هر استان تقسیم کند. رویکرد سازه‌محوری که این دولت برای حل مشکلات و مسائل تاکنون از خود نشان داده، از وعده سالی یک‌میلیون مسکن تا لزوم توسعه خطوط انتقال آب دریا، فعال‌شدن هرچه بیشتر جامعه محیط‌زیست کشور را طلب می‌کند.

اگر در برابر عطش توسعه‌طلبی بتونی و آبادانی‌خواهی سازه‌محور ایشان مقاومت لازم صورت نگیرد، بیش از پیش شاهد نابودی محیط‌زیست کشور خواهیم بود. در این میان لازم است سازمان محیط‌زیست به‌عنوان نهاد رابط میان فعالان محیط‌زیست و دولت، بیش از پیش به فکر شأن و جایگاه خود بوده و ضمن حفظ استقلال نهادی خود محکم و استوار دربرابر ابلاغیه‌های همکاری بایستد.»

***

دستور چندباره رئیسی برای تنظیم بازار و نظارت بر قیمت‌ها

سید ابراهیم رئیسی صبح چهارشنبه در جلسه هیات دولت با تاکید بر اینکه وزارتخانه‌های جهاد کشاورزی، صنعت، معدن و تجارت، و دادگستری بیش از گذشته به قیمت کالاها حساسیت داشته باشند، گفت: مردم باید درباره تامین معیشت و سفره خود احساس امنیت کنند و بی‌ثباتی در بازار چه ریشه در کم‌کاری بدنه دولت داشته باشد و چه ناشی از سوءاستفاده فرصت طلبان، باید پیگیری جدی و فوری شود.

آیت‌الله رئیسی همچنین از وزیر امور اقتصادی و دارایی و رئیس سازمان برنامه و بودجه به دلیل اینکه برای دومین ماه متوالی زمینه پرداخت حقوق و تامین هزینه‌های جاری دولت را بدون استقراض از بانک مرکزی فراهم کردند، قدردانی کرد و گفت: امیدوارم این رویه ادامه یابد تا گرفتار آنچه پیشینیان به آن مبتلا شدند نشویم و با استقراض از بانک مرکزی، باعث افزایش پایه پولی و نرخ تورم نشویم.

***

ضعف کارشناسی نمایندگان مجلس

ناصر ایمانی، تحلیلگر اصولگرا درباره عملکرد مجلس یازدهم به خبرآنلاین گفت: «آن چیزی که در ابتدای تشکیل این مجلس پیش بینی می کردیم و تقریبا پیش بینی‌ها به تحقق رسید این است که مجلس، مجلسی است که انگیزه‌های قوی دارد و نمایندگان آن بیشتر، عرق انقلابی، ملی و حل مشکلات کشور را به دور از سیاسی بازی‌های رایج که بعضا در مجالس بوده را دارند، اما مجلس از نظر کارشناسی نمایندگان محترم ضعف دارد و نمایندگان مربوطه در حوزه‌های مختلف به لحاظ کارشناسی، در آن سطحی که کشور نیاز دارد، نیستند.

یعنی نمایندگان اولا به لحاظ تخصصی و تجربی در حوزه‌های مختلف مثل حوزه انرژی، حوزه اقتصاد کلان، حوزه حمل و نقل، حوزه بازرگانی، حوزه آموزش عالی، حوزه فرهنگ و حوزه‌های مختلف، ضعف دارند و این از ابتدای کار مجلس نیز مشخص بود، نمایندگان در آن حد علمی و تجربه کافی برای آنکه در قامت نماینده مجلس باشند نیستند. نکته دیگر اینکه، نمایندگان مجلس، تا حدودی هم تخصص را کمتر از چیزی که باید داشته باشند، دارند و هم این که این نمایندگان با این ساز و کاری که انتخاب شدند قادر به انجام وظایف نمایندگی خودشان به لحاظ تخصصی و علمی نیستند. بنابراین این نکته‌ای بود که از ابتدا هم در ارتباط با نمایندگان مجلس پیش بینی می‌شد...

در مورد طرح صیانت و طرح‌هایی مانند این، یکی از ایراداتی که این مجلس دارد این است که فکر می کنم فضای ذهنی حاکم بر عموم مردم جامعه از نمایندگان، تا حدودی فاصله دارد و دلیل دیگر این است که به نظر می رسد نمایندگان، آن طور که می خواهند جامعه را می بینند نه آن طور که هست، یعنی به عنوان مثال تمایل دارند جامعه این گونه باشد بنابراین همه چیز را آن گونه می بینند و طرح‌هایی که می دهند در همین راستا است و این هم یکی از نقاط ضعف مجلس است که واقع بینی نسبت به جامعه ندارند. ممکن است واقعیت‌ها در یک مواقعی به گونه‌ای باشد که نمایندگان، چندان که باید، آن را نپسندند و این بحث دیگری است ولی بالاخره یک واقعیت است، به نظر من این نقطه ضعف اصلی طرح‌هایی مانند طرح صیانت است.»

***

افزایش قیمت حامل‌های انرژی عاقلانه نیست

رئیس کمیسیون برنامه و‌بودجه مجلس شورای اسلامی در مورد احتمال افزایش قیمت حامل های انرژی در لایحه بودجه 1401گفت: لایحه بودجه یک بسته است، باید ببینیم بسته را چگونه می بندند و برای ما می آورند. اگر بسته ای که بستند و برای مجلس آوردند، همه بندها هم افزایی و همراهی داشتند، مصوب می کنیم؛ اگر نداشتند تغییر می دهیم.

حمیدرضا حاجی بابایی در گفت وگو با عصر ایران اظهار کرد: قطعا جامعه چنین کششی ندارد و افزایش قیمت حامل های انرژی کار عاقلانه ای نیست، با وضعیت معیشت فعلی و زندگی امروز چنین چیزی امکان پذیر نیست ولی اگر وضعیت اقتصادی بهتر شود، زندگی ها متحول شود، جامعه شرایطش را ایجاد کند و دولت بتواند با مردم تعامل کند که درآمدها به مردم منتقل شود افزایش قیمت حامل ها امکان پذیر است؛ که البته در این شرایط هم باید دولت بسته کاملی را به مجلس ارائه دهد که کسی آسیبی نبیند، اما با شرایط فعلی افزایش قیمت عاقلانه نیست.

وی ادامه داد: ما از لایحه دولت خبر نداریم و احتمال اینکه دولت تصمیمی برای افزایش قیمت حامل های انرژی داشته باشد کم است.

حاجی بابایی در مورد افزایش قیمت یارانه نقدی نیز گفت: اگر شرایط تغییر کند متناسب با آن یارانه پرداخت می شود اگر شرایط تغییر پیدا نکند همین یارانه فعلی به مردم پرداخت می شود.

وی در پاسخ به این سوال که آیا منظورتان از تغییر شرایط برداشتن تحریم هاست گفت: نه بحث تحریم ها مد نظر نیست، بر فرض مثال، در بحث ارز ترجیحی دولت تغییر ایجاد می کند که حتما باید یارانه اش را به مردم پرداخت کند؛ اما اگر نخواهد تغییر دهد که هیچگونه تغییری در بحث یارانه نقدی هم ایجاد نمی شود.

***

روحانی هیچ آینده‌ای در سیاست ندارد

علی صوفی، فعال سیاسی اصلاح طلب در گفتگو با نامه نیوز درباره بازگشت حسن روحانی به عرصه سیاست ورزی گفت: اگر آقای روحانی بخواهد عملکرد دولت سیزدهم را نقد کند، اولا خیلی زود است، ضمن آنکه عملکردش اجازه نمی دهد از دولت جدید انتقاد کند چون برای حرف های آقای روحانی گوش شنوایی در جامعه وجود ندارد. معتقدم مردم نه تنها پذیرای نظرات او نیستند بلکه به شدت از او ناراضی هستند. با این اوصاف اگر آقای روحانی حرفی هم بزند فایده ای ندارد.

وی افزود: آقای روحانی اصلا قابل قیاس با هیچ کدام از روسای جمهور گذشته قابل مقایسه نیست. او تمام آینده خودش را با افتضاحی که در دوره دوم ریاست جمهوری اش به بار آورد، از دست داد و چیزی برای خودش باقی نگذاشت. اساسا آقای روحانی در موقعیتی نیست که بتواند به عنوان رئیس جمهور سابق حرفی بزند.

صوفی گفت: روحانی حتی نمی تواند مثل بنی صدر به خارج کشور برود و پناهنده سیاسی شود چون اصل اول آن است که مردم حرف او را بشنوند یعنی او حرف هایش مخاطب داشته باشد. امروز جز آقای واعظی رئیس دفترش هیچ کس مخاطب صحبت های آقای روحانی نیست بنابراین از نظر من آقای روحانی تمام شده است.