وبینار «جهان پساکرونا و سناریوهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در جهان اسلام» برگزار شد
تهران - ایرنا - وبینار «جهان پساکرونا و سناریوهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در جهان اسلام» برگزار شد و اندیشمندان و شخصیتهای دینی در این وبینار بر حفظ وحدت بیشتر از گذشته تاکیده کرده و یکی از راههای برونرفت جوامع اسلامی از شرایط بحرانی شیوع ویروس کرونا را اتحاد و همدلی ملل اسلامی عنوان کردند.
به گزارش بامداد دوشنبه ایرنا از ستاد خبری سیوچهارمین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی، حاج آخوند ابوبکر خوجملی امام جمعه نگینشهر گلستان در این وبینار با بیان اینکه یکی از صفات خداوند حکیم بودن است، گفت: کرونا در دایره حکمت خداوند است و عبرتهای فراوانی در داخل خود دارد، در این بیماری ترس ار شرایط ابتلا و مرگ وجود دارد و بشر در هیچ برههای از زمان تا این اندازه مرگ را به خود نزدیک ندیده است.
وی ادامه داد: مساله نیایش و حاجتخواهی در شرایط کنونی باید مدنظر قرار داد، یکی از آفتهای جامعه اسلامی دنیاطلبی و فریب لذتهای زودگذر دنیوی و قطع ارتباط با خداوند است، یکی از حکمتهایی این ویروس این بود که انسانها از این دنیا طلبی جدا و اتصال و ارتباط با خداوند را مجددا برقرار کردند.
امام جمعه نگینشهر گلستان تاکید کرد: امروز در جوامع اسلامی معنویت و دین به حاشیه رفته و به عبادات اهتمامی داده نمیشود، انسانها در دنیاطلبی ماندند و از کمک به دیگران و همنوعان غافل شدهاند.
انتقال قدرت از غرب به شرق در ادامه این وبینار فاطمه آلیا عضو اتحادیه جهانی تقریب نهاد احزاب و فعالان سیاسی با بیان اینکه کنفرانس وحدت اسلامی امسال در شرایطی برگزار میشود که ویروس کرونا و پیامدهای آن گریبان جهان را گرفته است، اظهار کرد: اعضای اتحادیه جهانی تقریب نهاد احزاب و فعالان سیاسی چالشهای نظامی، اقتصادی و سیاسی آمریکا و حزبالله را در رابطه با ویروس کرونا مورد بحث و ارزیابی قرار دادند.
وی ادامه داد: کشورهای غربی در آزمون مواجهه با کرونا سقوط کرده و غارت از فروشگاهها و ناتوانی غرب در مدیریت بحران و دموکراسی را همگان مشاهده کردند، از همین طریق است که تمدن غرب توسط خودش از بین میرود.
آلیا بیان کرد: آمریکا با تعداد جمعیتی که دارد در تمام عرصههای سیاسی، اقتصادی و نظامی بحرانزده است، آنها پس از به وجود آمدن این ویروس سالمندان را رها و اقتصاد 30درصدی آمریکا نابود شد، کسی نمیتواند اقدامات خلاف دولت آمریکا را در قبال مردمش نادیده بگیرد. نمونهی آن قتل جورج فلووید بود که دیگر نمیتوانست نفس بکشد، این نفس نکشیدن مختص تمام مردم آمریکا است.
عضو اتحادیه جهانی تقریب نهاد احزاب و فعالان سیاسی تاکید کرد: آنها با تغییر پایتخت رژیم صهیونیستی و فروش اسلحه زنگ افول سیاسی و سقوط خود را زدند، اگرچه میخواهند خاورمیانه جدید راه بیاندازند اما سرنگونی پهپادشان و زدن عین الاسد یکی از مهمترین پایگاههای نظامی آمریکا نمونههای دیگری از افول قدرتشان است، مناظرههای انتخاباتی اخیرشان نیز همین موضوع را نشان میدهد.
وی افزود: در مقابل این قدرت رو به افول، جبهه مقاومت قرار داد که در مقابل ظلم و ستم همچون کوه ایستاده است و روز به روز قویتر میشود، پس از پیروزی نظام جمهوری اسلامی رکن محور مقاومت اسلامی به وجود آمد و سردار شهید سلیمانی خطاب به آمریکائیان میگفت با من طرف خواهید بود و در صنایع دفاعی و نظامی قدرت بازدارندگی را در منطقه بالا بردهایم و حزب الله خشم مقدس خود را بر وجود رژیم صهیونیستی قرار دادهاست.
آلیا بیان کرد: از جمله قدرتهای دیگر حزب الله در منطقه جنگ 33روزه لبنان، جنگ 22روزه غزه، شکست داعش در عراق و... است، نقش محور مقاومت در افول هژمونی آمریکا غیرقابل انکار است، در نظام جهان پساکرونا شاهد تغییر قدرت از غرب به شرق هستیم که برای این امر چهار نشانه از سوی رهبر معظم انقلاب مطرح شد که این نشانهها یا اتفاق افتاده یا در حال شکلگیری است، از جمله آنها بیداری اسلامی، شکست برنامه نظامی آمریکا، آینده مبهم اتحادیه اروپا و افول چهره آمریکا بوده است. وضعیت امروز دنیا وضعیت تحول است و در پساکرونا هژمونی آمریکا نابود خواهد شد.
عدالت، سرلوحه علمای دین آیتالله محمد عندلیب همدانی مدرس سطوح عالی حوزه علمیه قم با بیان اینکه هدف تمام مسلمین و به ویژه هدف علمای اسلام از هر مذهب و گرایشی باید حفظ وحدت باشد، گفت: علما نباید از عدالت خارج شوند و همواره باید از دید عقل و قسط سخن بگویند، اگر عدالت سرلوحه جوامع اسلامی باشد به بیراهه نخواهیم رفت.
وی افزود: خیرخواه یکدیگر بودن نیز از همین عدالت سرچشمه میگیرد، صرف اینکه فردی حرفی بزند، نباید در مقابل او بایستیم. تمام انسانها حق دارند تحقیق و تفحص کنند و طرف مقابل هم حق نقد دارد و این یعنی جدال احسن به جای تکفیر یکدیگر، هر مسلمانانی وظیفهاش نسبت به مسلمان دیگر؛ ایجاد حس آرامش و زیبایی در گفتار و رفتار است.
توجه به معنویت در ادامه این وبینار حجتالاسلام والمسلمین مصطفی رستمی نماینده مقام معظم رهبری در دانشگاهها با بیان اینکه شیوع ویروس کرونا باعث ایجاد سبک زندگی جدید در جوامع شده است، گفت: ما باید تغییر سبک زندگی جوامع را در دستور کار قرار دهیم و سبک زندگی اسلامی را ارائه بدهیم. اسلام در عرصه حفظ بهداشت فردی و اجتماعی و سبک زندگی برنامههایی دارد که از جمله آنها خوراک حلال است که میتوانیم از این طریق فرهنگ ناب اسلامی را ادامه بدهیم.
وی تصریح کرد: این بلایا ناشی از بیتوجهی به معیارهای اصیل دینی است، غذای سالم نباید یک شعار باشد بلکه باید قواعد آن نیز در جامعه پیدا شود. نماینده مقام معظم رهبری در دانشگاهها افزود: یکی دیگر از تغییرات دوران کرونا این بود که موضوع منفعت جمعی و محدود کردن بعضی از اختیارات فردگرایی امروز به عنوان یک استاندارد برای جوامع مطرح شده است، آن چیزی که انسان را به سمت سعادت میبرد، علاوه بر قوانین اجتماعی موارد اسلامی نیز است. یکی از مشکلات جوامع بشری این است که ارزشهای دینی انسان ضعیف و به جای آن فقط قانون آمده است.
حجتالاسلام والمسلمین رستمی تصریح کرد: در زمانی که شاهد هجوم برخی جوامع به فروشگاهها بودیم، جوامع اسلامی با ایثار و از خودگذشتگی به ترویج معنویت پرداختند. توجه به معنویت، آفرینش هستی و معاد انسان را به سمت تعالی میبرد.
خیر و شر از منظر آیات قرآنی
در ادامه این وبینار حجتالاسلام والمسلمین عبدالحسین خسرو پناه معاون علوم انسانی و هنر دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه یکی از مسائل مبتلا به امروز ویروس کرونا است، اظهار داشت: به عبارتی کرونا برخی از شبهات را جدی کرده است که ما درصدد هستیم این شبهات را از منظر قرآن بررسی کنیم. وی ادامه داد: در آیات و روایات اینگونه مسائل به چند صورت مورد بحث و ارزیابی قرار گرفته است، در برخی از آیات وجود شر پذیرفته شده است. اما اینکه چه اموری خیر و کدام شر است، در درک و شناخت ما نیست. خسروپناه خاطرنشان کرد: در برخی دیگر از آیات به این امر اشاره شده است که یک هماهنگی بین خیر و شر وجود دارد و گاهی درد و رنج مقدمهی خیر و آسایش است و دستهی دیگری از آیات بر سنتهای تکوینی دلالت دارند، برخی از آیات نیز استنباط از ناملایمات و ناآرامیها را به اراده انسان اختصاص میدهد به این معنا که برخی از اعمال به خاطر رفتار انسان است.
وی یادآور شد: در برخی دیگر از آیات قرآن عالم محضر خداوند معرفی شده و هستی همواره مورد امتحان الهی قرار دارد و کسانی که در این آزمون موفق میشوند جزء صابرین هستند. ملتهای مسلمان باید دست از اختلاف برداشته و به سمت رشد و تعالی بروند
مجتبی رحماندوست رئیس مجمع تقریب نهاد ایثارگران در ادامه این وبینار با بیان اینکه مصائب بشری چه دستساز و چه بلایای طبیعی باشد، منشا تحرک در جهان میشود، گفت: اگر مسلمانان به کمک یکدیگر بشتابند این امر باعث ارتقا خواهد شد، شیاطین میخواهند ملتهای مظلوم در افول باشند.
وی تاکید کرد: خداوند میفرماید «ما شما را امتحان میکنیم تا ببینیم چگونه به داد یکدیگر میرسید» و این چیزی است که حکومتهای شیطان صفت دوست ندارند، مناسکی چون حج، روزه و... برای رسیدن به داد یکدیگر است، اما دستورات اسلام کجا و امروز ما کجا؛ برای نجات ملتهای مظلوم باید آستین همت بالا بزنیم و جوهره وجودی خود را به نمایش بگذاریم.
رحماندوست تصریح کرد: اگر به داد یکدیگر برسیم تهدیدهای دشمنان را خنثی میکنیم، ما ملتی هستیم که انرژی، ثروتهای ژئوپلتیک، کشاورزی، نسل جوان، منابع انسانی و معدنی را دارا هستیم. اما اینها کافی نیست بلکه باید روح تقریب و وحدت را ایجاد کنیم.
وی اضافه کرد: توانمندی اجتماعی، مال و ثروت و نخبگان و.. همه میتوانند در کنار یکدیگر قرار بگیرند و هیچ چیزی جز تفرقه نمیتواند اینها را از بین ببرد. ملتهای مسلمان باید دست از اختلاف برداشته و به سمت رشد و تعالی بروند.
ضرورت اتحاد مسلمانان
در پایان این وبینار ماموستا مصطفی محمودی امام جمعه پیرانشهر با بیان اینکه امروز وحدت مسلمانان از واجبات است، گفت: با وحدت میتوان بر مشکلات پیروز شد. امروز جهان بر دو مصیبت یعنی ویروس کرونا و سلطه آمریکا دچار است. در خصوص کرونا باید گفت این ویروس تمام دنیا را در بر گرفته است و مسلمانان برای نجات از این مصیبت باید با هم متحد شده و همکاری کنند.
وی ابراز داشت: ویروس کرونا روی همه جهانیان تاثیر منفی داشته و به اقتصاد جهان ضربه زده و آن را تضعیف کرده است و میلیونها نفر را بیمار و جامعه بشری را از نظر روحی دچار تزلزل و نظام آموزشی را بر هم زده است.
محمودی با اشاره به سلطه آمریکا بر جهان خاطرنشان کرد: آمریکا سعی دارد با اجبار و زور به تمام اهداف خود برسد و این مسلمانان هستند که با اتحاد خود میتوانند آمریکا را از خاورمیانه بیرون کنند و متاسفانه بسیاری از حاکمان کشورهای اسلامی به آمریکا رجوع کرده و به اسلام پشت کردهاند و اینها در نهایت در آتشی که خود درست کردهاند خواهند سوخت.
*س_برچسبها_س*