ورود تخصصی «طب سنتی» میتواند حال بیمارستانها را بهتر کند / «مطمئنترین مسکن کرونا» در گروی ابلاغیه وزارت بهداشت
با ظهور موج پنجم با سویه جهش یافته کرونا دلتا و افزایش شدید بستری ها، باید طب سنتی و یا ایرانی در کنار طب رایج برای بهبود حال بیماران بستری در بیمارستان ها ارائه شود.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از یزدرسا، کرونا با جسه ناپیدا و پنهانش، دنیایی را تغییر داد، جان انسان های زیادی را گرفت و همچنان بعد از گذشت دو سال افراد زیادی را درگیرخود کرده است به گونه ای که ایران روز گذشته دوم شهریور ماه، مرکبارترین روز خود را تجربه کرد، فوت 709 نفر بر اثر کرونا!
موج ششم اپیدمی این ویروس ناشناخته به گونه ای در حال سپری شدن است که افراد زیادی در بیمارستان ها بستری هستند و آمار مبتلا هر روز بیشتر از دیروز رنگ استان ها را رو به سیاهی می کشاند.
شکی نیست مهم ترین مسئله در مقابل این ویروس واکسن و طریقه درمان است، واکسن کرونا در جهان ساخته شد و دیر یا زود مردم جهان علیه این ویروس واکسیناسیون می شوند اما آنچه مهم است کاهش آمار مرگ و میر است که بخش عمده ان به نحوه درمان نیز برمی گردد.
از ابتدای شیوع کرونا برای مقابله با آن شیوه های درمانی و خوراکی های مختلفی عنوان شد از لیمو ترش و زنجبیل گرفته تا داروهایی تخصصی مانند فاویپیراویر و رمدسیویر که هنوز هم هیچکدام ار این ها درمان قطعی برای کرونا نیست.
ورود تخصصی طب سنتی برای درمان کرونا؛ یک ضرورت
یکی از مسائلی که همیشه مطرح بوده، تجویز طب سنتی در کنار طب مدرن یا رایج بوده است که مباحث و تحلیل های مختلفی درباره ان گفته و نوشته شده است اما با ظهور موج پنجم با سویه جهش یافته کرونا به نام دلتا و افزایش شدید بستری ها این موضوع که طب سنتی و یا ایرانی در کنار طب رایج برای بهبود حال بیماران بستری در بیمارستان ها ارائه شود مطرح است که در این نوشتار مقصود ان است که به این مسئله پرداخته شود.
چندی پیش آیت الله سید محمدکاظم مدرسی امام جمعه بخش مرکزی یزد و نائب رئیس شورای مرکزی حوزههای علمیه استان یزد در خطبه های نماز جمعه عنوان کرد: تلفات کرونایی ما در کل کشور روزانه بیشتر از 500 نفر است و با توجه به اینکه نسخه واحدی برای درمان کرونا فعلا پیدا نشده، لازم است به کسانی که مدعی و تجربه دار در درمان کرونا هستند اجازه ورود بدهیم تا این افراد به درمان بیماران کرونایی بپردازند.
مدرسی یزدی با اشاره به اینکه ما در گذشته در بهره گیری از طب بوعلی موفقیت های زیادی به دست آوردیم گفت: چرا نباید الان از این طب و این ظرفیت برای رفع مشکل کرونا در کشور استفاده شود.
بیش از نیمی از مرگ و میر بیماران کرونایی به علت عوارض داروها
این اظهار و درخواست امام جمعه بخش مرکزی یزد در حالی است که مجید لعل روشن رئیس بیمارستان یاس سپید تهران در اظهاراتی عجیب و قابل تامل گفت: من ادعا می کنم که بیش از نیمی از مرگ و میر بیماران کرونایی ما، به علت عوارض داروهایی تجویزی و نه خود بیماری کرونا است. سازمان جهانی بهداشت، تقریبا تمام اعضای کمیته علمی کرونا، وزارت بهداشت و اعلام کردهاند که داروی رمدسیویر اثری در رابطه با کاهش مرگ و میر بیماران مبتلا ندارد اما مشخص نیست چه دستی پشت این دارو است که اسم آن را وارد پروتکل درمانی میکند!
حول محور کرونا یک کاسبی شکل گرفته است؛ اصلیترین جزء پروتکل درمانی کرونا که برای بیماران سرپایی استفاده میشود رمدسیویر است که متعلق به شرکت گیلئاد اسرائیل و یک داروی آمریکایی - اسرائیلی است که پیش از این برای درمان بیماری ابولا در آفریقا تولید شده بود اما به دلیل پرعارضه بودن نتوانستند آن را به خوبی وارد بازار کنند و به محض اینکه کرونا شیوع پیدا کرد آن را معرفی کردند؛ ما تقاضا کردهایم که از برخی داروهای تولید داخل دارای مجوز حداقل در پروتکل توصیه به مصرف شود اما این اتفاق نمیافتد!
"فاویپیراویر" و "رمدسیویر"؛ هیچ!
این موضوع تا جایی پیش رفت که مصطفی قانعی رئیس شبکه ملی تحقیقات بیماریهای تنفسی در برنامه تلویزیونی طبیب به صراحت اعلام کرد: در یک سال گذشته در شرایط بحرانی پول مملکت را صرف خرید داروهای بیاثری همچون "فاویپیراویر" و "رمدسیویر" کردیم، و یک سال فریادمان به جایی نرسید و پولی که باید صرف اولویتها میشد هدر دادیم.
این دارو در 13 مرکز ایران بررسی شد و 80 نفر هم مشغول این تحقیقات شدند، نتایج آن در مقالات کووید آمده که نشان داده که هیچ اثری ندارد و حتی احتمال اینکه مرگ ناشی از کسانی که این دارو را میگیرند بیشتر شود هم هست و این در کمیته علمی چند ساعت بحث شد و همه به اتفاق نتایج ما را تأیید کردند.
در یک هفته گذشته معاون درمان وزرات بهداشت این دارو را از لیست داروها خارج کرد و پس از آن بیمه سلامت هم از پوشش خارج کرد، در حالیکه شواهد علمی منع استفاده آن از تیرماه سال گذشته موجود بود، از طرف دیگر سازمان بهداشت جهانی هم آن را برای کرونا تأیید نکرده، آمریکا هم آن را رد کرده و در کشور تولیدکننده یعنی ژاپن هم استفاده نمیشود و در چین هم که تولید انبوه دارد مصرف ندارد و ما شدیم شماره یک مصرف این داروی بیخاصیت که این همه هزینه به ما تحمیل کرد.
در این گزارش قصد نداریم از داروها صحبت کنیم اما به سراغ افرادی رفتیم که به هر دو نوع طبابت یعنی طب ایرانی و سنتی و طب رایج اشراف دارند و درخصوص استفاده از طب سنتی در کنار طب رایج نظر کارشناسی می دهند.
بدبینیها به طب سنتی بخاطر ورود افراد غیرمتخصص است
مجید امتیازی رئیس بخش طب ایرانی بیمارستان شهید رهنمون یزد در گفتگو با خبرنگار یزدرسا، با بیان اینکه برای اولین بار در کشور طب سنتی در یزد وارد روند درمان بیمارستانی شد و هم اکنون یزد به صورت تخصصی تنها بخش بیمارستانی طب سنتی را داراست اظهار کرد: یکی از موضوعاتی که در خصوص آن پیگیری هایی صورت گرفت به صورت نیمه کاره هم اجرایی شد بخش مشاوره های بالینی به بیماران بستری بود.
امتیازی با اشاره به اینکه پزشکان طب سنتی هم عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی هستند افزود: به درخواست بیمار و نظر پزشک معالج مشاوره های طب سنتی بالینی به بیمار داده می شود و بیمار می تواند در کنار درمان رایج، از طب سنتی برای تسریع در بهبودی کمک بگیرد.
وی ادامه داد: بخشی از بدبینی ها نسبت به طب سنتی بخاطر ورود افراد غیرمتخصص و غیرکارشناس به این رشته است که صلاحیت علمی دارند و زمینه عدم پذیرش پزشکان طب رایج را به دنبال دارد که به حق هم هست اما بخشی از این بدبینی ها اینطور که گفته می شود نیست.
عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی یزد با تاکید بر اینکه کسی حق ندارد بیمار را از روند درمان رایج منع کند عنوان کرد: اینکه برخی فقط بر روی طب ایرانی و یا سنتی برای درمان تاکید می کنند درست نیست و گاها خلاف اخلاق است و البته این موضوع برای خلاف این ماجرا هم صدق می کند به عبارتی اینکه فقط بر روی طب رایج تاکید شود درست نیست.
طب سنتی شدت علائم کرونا را به مراتب کم می کند
امتیازی تصریح کرد: در روند درمان بیماری کرونا شاید برخی پزشکان به دلایل مختلف نتوانند بر بالین بیمار حاضر شوند و برای انها محدودیت وجود دارد اما اگر بیمار تحت درمان طب رایج باشد یکی از توصیه های خیلی خوب این است که در کنار روند درمان از طب سنتی هم کمک بگیرد، از نوع تغذیه گرفته تا استفاده از گیاهان دارویی که تداخلی با درمان رایج نداشته باشد.
وی با بیان اینکه استفاده از طب سنتی در درمان کرونا شدت علائم را به مراتب کم می کند گفت: حتی طب سنتی می تواند اثر بخشی داروهای تجویزی طب رایج را بیشتر کند و به همین خاطر از چند ماه پیش بخش طب ایرانی بیمارستانی شهید رهنمون یزد با اختصاص شماره تلفنی به بیماران کرونایی اعلام شد که درصورت تمایل می توانند در کنار روند درمان، از متخصصان طب سنتی، مشاوره رایگان برای استفاده از این طب دریافت کنند.
متخصصان طب سنتی با تداخلات دارویی آشنا هستند
رئیس بخش طب ایرانی بیمارستان شهید رهنمون یزد با اشاره به اینکه برخی پزشکان طب رایج معتقد هستند که بخشی از مرگ و میرها ناشی از داروهای تجویزی است اذعان کرد: ما معتقدیم بیماران به ویژه بیماران کرونا در کنار دریافت داروهای طب رایج، درخواست استفاده از طب سنتی را هم داشته باشد تا با بهره گیری از تجریبات و نظرکارشناسی متخصصین این طب، روند درمان خودشان را بهبود ببخشند چراکه با توجه به اینکه متخصصین طب سنتی دارای مدرک پزشکی عمومی آکادمیک هستند به تداخلات دارویی بخوبی آشنا هستند و خیلی می تواند به سیر درمان بیماری ها کمک کند.
آنچه از اظهارات دکتر امتیازی رئیس بخش طب ایرانی بیمارستان شهید رهنمون یزد برداشت می شود اینکه ورود این تخصص به روند درمان بیمارستانی کار سختی نیست و حتی در استان یزد هم تا حدودی تخصص طب ایرانی در کنار طب رایج در حال تجویزو مشا. وره است.
خبرنگار یزدرسا این مهم را از زبان دکتر محمود نوری شادکام معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد پرس و جو کرده است.
اعتقادی به جدایی در علم طبابت نداریم
محمود نوری شادکام معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی یزد در گفتگو با خبرنگار یزدرسا، با بیان اینکه به اعتقاد من چیزی به نام طب سنتی و طب رایج بصورت سوای از هم نداریم اظهار کرد: طب، طب است و علم طبابت هم یکی است و نه تنها در علم طبابت بلکه در سایر علوم مانند علوم مهندسی هم همین است مثلا هیچگاه مهندسی قدیم و جدید نبوده بلکه همان علوم در عین حالی که در همه حال کاربرد خود را دارند بروزرسانی می شوند لذا علم در هر رشته یک مقوله به هم پیوسته است.
نوری شادکام افزود: در علم پزشکی و درمان همه اطبا بر این اعتقاد هستند که در کنار داروهایی که برای بیمار تجویز می شود باید به سبک زندگی، نوع تغذیه و استفاده از مکمل های دارویی طبیعی چه در بیمارستان و چه در منزل توجه شود ولو یک سرماخوردگی ساده هم علیرغم داروهایی که برای ان تجویز می شود به بیمار توصیه می شود از برخی غذاها و میوه ها پرهیز کند و از غذاها و مکمل های طبیعی چون سوپ سبزیجات، عسل، لیموشیرین و دمنوش های طبیعی استفاده کند.
وی ادامه داد: تجربه هم نشان داده است سبک زندگی برای بهبود بیمار در کنار تجویز دارو بسیار مهم است اما گاها نیاز است برای هر بیمار بنا به نیاز و نوع بیماری به نوعی این سبک زندگی تجویز شود برای مثال در درمان یبوست مکمل هایی چون دم کرده گل سرخ بسیار می تواند کمک کننده باشد لذا برای بیمار حتی برای تجربه هم می تواند توصیه شود و اشکالی در آن نیست.
مشاوره از متخصصین طب سنتی در یزد در حوزه درمان یزد ابلاغ شده است
نوری شادکام گفت: وقتی یک بیمار در بیمارستان می شود در سیر درمان او پزشک معالج ممکن از ده ها پزشک متخصص دیگر مشورت بگیرد که یکی از آن ها، متخصصین طب سنتی هستند و این موضوع هم در حوزه درمان به پزشکان ابلاغ شده که در ورند درمان بیمار برای رسیدن به یک سبک زندگی و رژیم غذایی و حتی استفاده از مکمل های مناسب از متخصصین طب ایرانی و سنتی مشاوره بگیرند.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی ابراز کرد: در حال حاضر متخصصین طب ایرانی در بسیاری از کلینیک های درمانی استان یزد مانند کلینیک بیمارستان های مهریز، اردکان، خاتم الانبیا (ص)، شهید رهنمون و شهید صدوقی یزد مستقر هستند و همه پزشکان می توانند از نظرات تخصصی آن ها استفاده کنند.
تعداد متخصصین طب ایرانی برای ارائه خدمات جامع کم است
وی با تاکید مجدد براینکه در علم طبابت جدایی وجود ندارد اذعان کرد: همه اجزای علم پزشکی از رژیم غذایی گرفته تا جراحی های خیلی سخت برای حفظ سلامتی و بهبود حال بیمار تلاش می کنند اما یک نکته وجود دارد که تعداد متخصصین طب ایرانی برای اینکه بتوانند فراگیر و همه جانبه در روند درمانی بیمارستان های استان یزد ارائه خدمت کنند کم است بطوریکه شاید تعداد متخصصین که در استان یزد طب سنتی و ایرانی را ارائه می دهند به پانزده نفر هم نرسد.
نوری شادکام باید با بیان اینکه نیاز استان یزد در طب سنتی بسیار بیشتر از تعداد کنونی است گفت: این پزشکان هم اکنون در برخی بیمارستان ها برسر بالین بیمار در بخش هاحاضر می شوند و در کلینیک ها تجویز هم می کنند لذا استان یزد الگویی برای این موضوع است که جدایی بین طب و درمان وجود ندارد.
حوزه درمان یزد آماده کمک به تسهیل و ارتقای بیشتر طب ایرانی
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی یزد افزود: همه متخصصین طب ایرانی در استان یزد ضمن داشتن مطب، در کلینیک ها دارو تجویز می کنند و در بیمارستان ها هم مشاوره می دهند و بهترین قضاوت کننده در این موضوع خود پزشکان متخصص طب ایرانی و سنتی هستند اما شکی هم نیست که باید در این حوزه متخصصین بیشتری تربیت شوند تا با تشکیل یک صنف و یا انجمن فعالیت های منسجم تری را در حوزه درمان استان شکل دهند هرچند که تاکنون هم حضور آن ها در حوزه درمان یزد بسیار کمک کننده و موثر بوده است.
وی در پایان تاکید کرد: حوزه درمان استان یزد امادگی دارد هر کمکی که موجب تسهیل و ارتقای متخصصین طب ایرانی می شود را انجام دهد.
شاید برخی ظرفیت ها برای ورود جامع و تخصصی طب سنتی به درمان کرونا در استان یزد علیرغم تعداد اندک متخصصین این حوزه به خوبی رقم خورده است اما با طغیانی که این روزها در کشور مشاهده می شود می طلب وزارت بهداشت، درمان و علوم پزشکی دولت سیزدهم به عنوان یک دستورالعمل جامع این موضوع را به حوزه درمان کشور ابلاغ کند و تسهیلات لازم را برای ارتقای طب ایرانی فراهم کند.
انتهای پیام /