یک‌شنبه 30 دی 1403

وزیر میراث رو به روی دوربین های خبری / آلودگی درهای موزه ها را بست

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
وزیر میراث رو به روی دوربین های خبری / آلودگی درهای موزه ها را بست

برگزاری اولین نشست خبری وزیر میراث فرهنگی، تعطیلی موزه ها به خاطر آلودگی هوا، برگزاری گردهمایی فرماندهان یگان وانتقاد از سفرهای بی هدف، خبرهای حوزه میراث فرهنگی و گردشگری در این هفته بود.

برگزاری اولین نشست خبری وزیر میراث فرهنگی، تعطیلی موزه ها به خاطر آلودگی هوا، برگزاری گردهمایی فرماندهان یگان وانتقاد از سفرهای بی هدف، خبرهای حوزه میراث فرهنگی و گردشگری در این هفته بود.

خبرگزاری مهر _ گروه جامعه؛ در این هفته پنجمین گردهمایی سراسری فرماندهان، معاونان، مدیران و مسئولان پایگاه‌های یگان حفاظت وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در سالن آمفی تئاتر وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برگزار شد.

در این برنامه سردار حسن مهری فرمانده کل یگان حفاظت از میراث فرهنگی گفت: در سال 83 حفاظت از میراث فرهنگی تشکیل شد. ما در سطح کشور از میراث‌فرهنگی حفاظت می‌کنیم. براساس شرح وظایف که برای ما مشخص شد در 4 وجه است از جمله انتظامی امنیتی حفاظتی و اطلاعاتی. اکنون با 6 هزار نفر از شورایاری‌ها جلسه داشته و تفاهم‌نامه امضا کردیم که در امر حفاظت به کمک ما بیایند غیر از آنها با ائمه جمعه نیز صحبت شده است‌.

وی گفت: تاکید دارم که یک تلفن سه شماره‌ای برای یگان داشته باشیم که مردم از این طریق با ما ارتباط بگیرند. دستور العمل میراث بان را نیز داریم که در دستور کار ماست‌. در جرایمی که مردم ممکن است مرتکب تخلف شوند 7 هزار و 873 مورد تخلف گزارش شده و از 7 هزار و 401 مورد برای تشکیل پرونده قضائی پیشگیری کرده ایم همچنین در حفاظت از کاخ موزه‌ها و امکان ثبتی و غیر ثبتی نیز به صورت مستمر نظارت می‌کنیم. از ظرفیت‌های قانونی استفاده کرده ایم تا آموزش تخصصی توسط فراجا انجام شود. یک هزار و 100 نفر ضابط قضائی آموزش دیده اند، همچنین 452 دستگاه فلزیاب کشف شده است در سال 1400 حدود 19542 قلم شیء کشف شده که 8774 قلم آن اصل بوده است.

امروز با میراث فرهنگی فقط تفریح می‌کنیم

این هفته مجمع عمومی و عادی مؤسسه فرهنگی ایکوموس در خانه وثوق الدوله با حضور اعضای آن برگزار شد. در این جلسه مهدی حجت رئیس ایکوموس گفت: ما در 20 سال گذشته برآورد کردیم که فعالیت ما در ایکوموس مثبت و مثمر ثمر نبوده و نتوانستیم در ایران با امکانات و ظرفیتی که دارد کاری که شایسته کشورمان باشد انجام دهیم. به همین دلیل به نظرم رسید که در این مجموعه باید جهت گیری و اهداف ایکوموس بازنگری شود و مسیری را در پیش بگیریم که مؤثر باشد. یکی از دلایل عدم موفقیت ما، عدم مشارکت اعضا است. یعنی نتوانستیم کاری کنیم که 500 نفر عضو ایکوموس به عنوان 500 ان جی اوی فعال باشند. این در حالی است که همه آنها علاقه مند هستند.

وی گفت: در حال حاضر ایکوموس جهانی موضوعی را برای هر سال مشخص می‌کند اما ما در کشورمان گرفتاری زیادی داریم که به آن موضوع پرداخته نمی‌شود و یکباره می‌بینیم که ایکوموس جهانی درباره مثلاً باستان شناسی زیر آب برنامه دارد. این در حالی است که ما مسائل مهمتری برای پرداختن آن داریم. بنابراین فکر کردیم که هر کدام از ایکوموس ها در هر کشوری که قرار می‌گیرد بر اساس مسائل آن کشور کار کند و از امکانات بین المللی برای مسائلی که در کشورشان وجود دارد استفاده کنند.

حجت بیان کرد: به این موضوع فکر کردیم که چطور می‌توان اعضا را گردهم آورد و همه آنها اعضای فعال باشند. بزرگترین مشکل ما در این حوزه چیست؟ قرار بر این شد که گروه‌هایی تشکیل شود و هر سرگروه درباره فعالیت‌های آن به اعضا گزارشی ارائه کند. اگر اعضایی غیرفعال باشند ما از آنها عذرخواهی خواهیم کرد و عضویتشان تمدید نمی‌شود.

وی همچنین بیان کرد: برخی از گرفتاری‌ها را در این سال‌ها پشت سر گذاشته ایم و متوجه شدیم اصل قضیه‌ای که مشکل داریم عدم آگاهی مردم نسبت به داشته‌هایشان است. در این باره بیانیه‌ای 4 صفحه‌ای نوشته ایم. بررسی انجام گرفته و دیدیم علت اینکه کسی در خانه اجدادی اش می‌نشیند و روی آن آب می‌بندد تا خراب شود چیست؟ و یا چرا مجلس چنین طرح خطرناکی می‌دهد؟ اینها همگی ناشی از آن است که نمی‌دانیم میراث فرهنگی چیست و چه ارزشی دارد؟

حجت گفت: می دانم که این موضوع بسیار زمانبر است اما به آن اعتقاد دارم و فکر می‌کنم مردم باید بدانند که چه چیزی دارند و آن چیز چه ارزشی دارد؟ متأسفانه ما امروز با میراث فرهنگی تفریح می‌کنیم، سلفی گرفته و گردش می‌کنیم.

رئیس مؤسسه فرهنگی ایکوموس درباره طرح جنجالی بهینه سازی اشیای تاریخی که چندی پیش توسط نمایندگان مجلس مطرح شد گفت: در این طرح درباره اشیای تاریخی و کشف آن صحبت شده بود. من از آنها پرسیدم اشیای تاریخی چیست؟ چون دیگر اشیای تاریخی تنها به یک شیئی گفته نمی‌شود. الان برای ما حتی یک تکه استخوان و یا خاک هم مهم است چون می‌توان از آن اطلاعات زیادی برداشت کرد. علم باستان شناسی دیگر تنها علم اشیا نیست. همه ما باید کمک کنیم تا مردم ارزش میراث فرهنگی خودشان را بدانند تا شاهد چنین اتفاقاتی نباشیم.

دریافت کمک‌های ارزی و ریالی در حوزه میراث فرهنگی

اولین نشست خبری عزت الله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری در سالن اجتماعات موزه ملی ایران برگزار شد. در این نشست ضرغامی گفت: استفاده از نظرات صاحب نظران و کارشناسان به عنوان یک راهبرد اصلی برای مدیریت میراث فرهنگی بسیار مهم است. ما جلسات متعدد با کارشناسان این حوزه داشتیم. دو جلسه 40 نفره با بهترین و نخبه ترین باستان شناسان و کارشناسان میراث فرهنگی برگزار شد و تلاش شده که نظرات آنها مورد استفاده قرار گیرد.

وی گفت: گاهی یک خبر نادرست موجب اتفاقاتی می‌شود که صواب نیست، اجازه بدهید آزاد اندیشی وجود داشته باشد. رسانه‌های رسمی به دلایل مختلف نمی‌توانند شرایطی فراهم کنند که همه حرف بزنند. برخی اوقات دوستان ما می‌خواهند نظر کارشناسی بدهند اما می‌گویند شرایط مناسب نیست خب چرا؟ یا اینکه سانسور می‌شود. من سعی می‌کنم شخصاً گرفتار این فضا نشوم اما چرا همه کمک نکنیم که این فضا برطرف شود؟ توصیه ما به محیط‌های نخبگانی خودمان این است که نشست‌های تحلیلی برگزار کنند. یکی از موارد مورد توجه در کارنامه مدیران ما هم بر همین اساس است.

ضرغامی با اعلام اینکه برای حل مسائل میراث فرهنگی همه باید کمک کنند، گفت: مهمترین وظیفه میراث فرهنگی در این وزارتخانه حفاظت از میراث فرهنگی است که لایه به لایه آن تعریف شده و برای تحقق آن دنبال شرایطی هستیم که این حفاظت به درستی انجام شود.

وی ادامه داد: برخی تصور می‌کنند حفاظت از میراث فرهنگی این است که اگر مشکلی دارد، مردم آن میراث را نبینند. اگر قرار بود که مردم میراث فرهنگی را نبینند باید آن دفن می‌کردیم پس چرا کاوش کرده و بیرون آوردیم؟ میراث فرهنگی باید در دسترس باشد. پدیده‌ای به نام مخزن داریم که به آن کمتر توجه شده است.

وزیر میراث فرهنگی گفت: با سازمان اوقاف تفاهم‌نامه امضا کردیم تا بتوانند با پول اوقاف بناهای تاریخی موقوفه را مرمت کنند. برخی تصور می‌کنند که اوقاف در این حوزه مسئولیتی ندارد در حالی که این طور نیست. میراث فرهنگی مهم است، نباید غفلت کنیم، نگاه‌ها باید یکی شود که به میراث فرهنگی آن طور که لازم است بپردازیم و پس از حفظ بتوانیم آن پیام را عرضه کنیم. یکی از وظایف راهنمایان موزه‌ها است که به درستی تفسیر کنند نه اینکه تنها معرفی کنند، به نحوی که بازدیدکننده چیزی از آن موزه یاد بگیرد.

وی افزود: 760 موزه داریم که حدود 500 موزه آن خصوصی است. برخی از آن موزه‌ها برای مجموعه داران است‌. همچنین 6 موزه در هتل رامسر توسط بنیاد مستضعفان راه اندازی می‌شود.

ضرغامی بیان کرد: ما در بحث‌های سیاسی به نکاتی بر می‌خوریم که می‌گویند اگر میراثی برای دوره پهلوی با قاجار است باید سانسور کرده و نگوییم؛ در حالی که این طور نیست ما به این میراث هم نگاه معماری و طراحی داریم. من پل ورسک را دیدم که دانمارکی‌ها ساخته اند. چه اشکالی دارد بگوییم آنها انجام دادند؟ کار خوبی بوده و کار مهندسی انجام شده است. در زمان حکومت قبل ساخته شده ولی ما آن را ثبت می‌کنیم و اشکالی ندارد، حتی هزینه‌هایی هم دارد و این هزینه‌ها را ما حتماً می‌دهیم. به لحاظ قانونی مشکلاتی بود که مردم نمی‌توانستند کمک‌های مالی خود را به میراث فرهنگی هبه کنند اما بعد از مصوبه دو هفته پیش دولت این مشکل حل شد. در اساسنامه صندوق احیا این امکان وجود دارد، بنابراین انجمن خیرین میراث فرهنگی تشکیل می‌شود. ما باید زمینه جذب کمک‌های مردمی ریالی و ارزی را فراهم کنیم. برخی از مردم در خارج از کشور هستند که می‌خواهند به میراث فرهنگی ایران کمک کنند، چه اشکالی دارد که بتوان این کمک‌ها را جذب کرد.

وی ادامه داد: همایش چهره‌های ماندگار را برگزار می‌کنیم، در صدا و سیما اثر آن را دیده ام، در اولین برنامه 10 چهره ماندگار حوزه میراث فرهنگی معرفی خواهد شد و به عنوان ارزش مهم در کشور به صورت سالیانه برگزار می‌شود.

ضرغامی درباره طرح مجلس برای استفاده بهینه از آثار تاریخی گفت: نامه‌ای تهیه شد و برای نمایندگان مجلس ارسال شده است و اشکالات را اعلام کردیم من هم گفتم در جریان ارائه و محتوای آن قرار نگرفته بودم البته این اتفاق کم می‌افتد و هماهنگی‌ها به حدی است که مشارکت انجام می‌شود نمی‌دانم چه سیری طی شده بود که به اطلاع ما نرسید. گفتند با توجه به قانون جامع میراث فرهنگی که در حال تکمیل است این طرح متوقف می‌ماند.

وی درباره بازنگری حریم آثار تاریخی، اظهار داشت: بافت تاریخی باید حفظ شود. بافت تاریخی با بافت فرسوده فرق دارد. بارها به مردم توضیح دادم که اگر می‌خواهید ساختمانی بسازید که حریم را از بین ببرد مجبوریم مقابله کنیم. مثلاً در سمنان یک بنای تاریخی وجود داشت که معتادان در آن جمع می‌شوند و شهرداری چنان کار کرده که حریم رعایت نشده و تیر آهن‌ها به بنا آسیب می‌زند نمی دانم چرا کسی اعتراضی نکرده است یا اینکه چرا ساختمانی در کنار شمس العماره تهران بنایی ساخته شده که حریم این بنا را از بین می‌برد. در جایی هم می‌بینیم حریم بافت را وسیع در نظر گرفته اند من گفتم این کار با حساب و کتاب باشد چون مردم در حال زندگی و حفاظت در کنار این بناها و محوطه‌ها هستند. می‌توان با بررسی قانونی و علمی این حریم‌ها را بازنگری کرد اما من در سفرها می‌بینم که هیچ همکاری با مردم انجام نمی‌شود

شورای عالی میراث فرهنگی را قبول ندارم

ضرغامی در ادامه این نشست تصریح کرد: ما در این مملکت شوراهای عالی و برجسته داریم اما ناکارآمد هستند برخی از این شوراها مفت نمی‌ارزد بارها خواستم به رئیس جمهور نامه بنویسم که شورای عالی میراث فرهنگی را نمی‌خواهیم ما کار خودمان را انجام می‌دهیم. بسیاری از این شوراها تشکیل نشده ولی مأموریت فرمایشی دارند. شورایی به نام شورای عالی میراث فرهنگی را هم تا این لحظه قبول ندارم، چون کارآیی نداشته است.

وی افزود: وقتی رئیس جمهور به خاطر حقوق مرمت کار از دستگاه‌های متولی که باید کار را انجام دهند، دو بار عصبانی می‌شود نشان می‌دهد که به این موضوع اهمیت می‌دهد. باید تکلیف 850 مرمت کار مشخص شود آنها با دل و جان کار می‌کنند.

7 استادکار برگزیده و 3 فعال حوزه حفاظت بافت تاریخی تجلیل شدند

در این هفته پیرو برنامه‌های هفته میراث فرهنگی مراسم تجلیل از استادکاران برگزیده مرمت و خادمان میراث‌فرهنگی و حفظ و احیای بناها، بافت‌ها و محوطه‌های تاریخی با حضور سید عزت‌الله ضرغامی وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، علی دارابی قائم‌مقام وزیر و معاون میراث‌فرهنگی و هادی احمدی روئینی مدیرکل حفظ و احیای بناها، محوطه‌های و بافت‌های تاریخی و پویا محمودیان معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی در سالن فجر وزارتخانه برگزار شد.

در این مراسم از استاد حسین کمالی اردکانی از استان یزد، استاد صدرالدین شیردل از استان آذربایجان غربی، استاد رحیم زمانی از استان مرکزی، استاد اعظم‌الله کاظمی از استان فارس، استاد رضا اعظمی از استان اصفهان، استاد حجت‌الاسلام محمد فولادی از استان خراسان رضوی، استاد مهدی پاکدل از استان اصفهان به عنوان استادکاران برگزیده‌ای تجلیل شد.

حسین کمالی اردکانی متولد شهر اردکان استان یزد و استاد معماری سنتی است. او در رشته‌های سازه‌های سنتی، کاربندی، یزدی‌بندی، نما کاری، شمشه‌گیری و سفیدکاری مرمت بیش از سی مجموعه تاریخی و سنتی از جمله بیت شهید صدوقی، حمام خان، خانه مرتاض، کارخانه اقبال، خانه لاری‌ها، خانه پوست فروش، خانه سیگاری‌ها، سرای رسولیان، خانه احرامیان و خانه آخوندی را برعهده داشته است.

صدرالدین شیردل متولد شهر ماکو استان آذربایجان غربی نیز استاد معماری سنتی است و در رشته‌های سازه‌های سنتی، طاق‌زنی، کاربندی، رسمی‌بندی، سنگ‌تراش، گنبدهای سنتی مرمت بیش از دویست مجموعه تاریخی و سنتی در سراسر ایران شامل قره کلیسا، کلیسای زر زر، مقبره چالدران، مجموعه شیخ صفی، پل‌های لرستان، موزه مشکین‌شهر، سردار ماکو، مسجد جامع ارومیه و بانک ملی را عهده‌دار بوده است.

استاد معماری سنتی رحیم زمانی متولد شهر اراک استان مرکزی نیز در هنرهای گچ‌بری، ابزار کاری، کشته‌بری، سفیدکاری و آهک‌بری مرمت بیش از سی مجموعه تاریخی و سنتی از جمله عمارت مسعودیه، کاخ گلستان، حرم شاهچراغ، کاخ سردار ماکو، مسجد جامع بازار، خانه ملیجک ناصرالدین شاه، ثبت اسناد، سردار اسعد بختیار، مجلس شورای ملی، خانه اتحاد و بانک ملی را انجام داده است.

اعظم‌الله کاظمی از فیروزآباد استان فارس، استاد معماری سنتی است که در رشته‌های معماری سنگی و ساسانی و سنگ‌تراشی مرمت بیش از هفتاد مجموعه تاریخی و سنتی شامل کاخ و آتشکده بیشابور، کاخ سروستان، قلعه دختر فیروزآباد، مناره شهرگور، پل دختر خرم‌آباد، کاخ خسرو قصر شیرین را عهده‌دار بوده است.

رضا اعظمی استاد معماری سنتی متولد اصفهان نیز در رشته تزئینات وابسته به معماری و تزئینات گچ‌بری، مرمت بیش از سی مجموعه تاریخی و سنتی از جمله تزئینات گچ‌بری شمعدان‌ها و محراب اولجایتو مسجد جامع اصفهان، تزئینات کشته‌بری کاخ عالی قاپو، محراب مسجد جامع نائین و محراب پیربکران، امامزاده هارون ولایت، مسجد اشترخان، گچبری‌های کلیسای وانک را انجام داده است.

اعطای وام ارزان قیمت به متقاضیان احیای بافت‌های تاریخی روستاها

این هفته تفاهم نامه مشترک وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با بنیاد مسکن انقلاب اسلامی برای صیانت از بافت فرهنگی روستاها به امضا رسید. بر اساس مفاد این تفاهم نامه که به امضای سید عزت الله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و همچنین اکبر نیکزاد رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی رسید، دو طرف برای همکاری در زمینه مرمت و احیای بناهای دارای ارزش تاریخی و معماری بومی در روستاها متعهد شدند.

همچنین همکاری دو دستگاه برای توسعه گردشگری و صنایع دستی روستایی از موضوعات این تفاهم نامه است.

در این تفاهم نامه به موضوع صیانت از معماری بومی در ساخت و سازهای روستایی تاکید شده و طرفین تعهد کرده‌اند که در تهیه چارچوب طرح‌های ویژه حفاظت و احیای بافت تاریخی - فرهنگی (ازجمله تعیین حریم‌ها) با یکدیگر همکاری خواهند کرد.

اکبر نیکزاد رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با بیان اینکه روستاها قطب اقتصاد کشورند و باید به آنها توجه ویژه داشت افزود: امروزه بحث گردشگری در بین خانواده‌ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است و جزو برنامه ریزی خانواده‌ها در طول سال است؛ در این میان روستاهای هدف گردشگری از جایگاه ویژه ای برخوردارند. اجرای طرح روستاهای هدف گردشگری در بحث رونق اقتصادی روستاها بسیار مؤثر است و زمینه‌ساز ایجاد اشتغال، درآمدزایی خواهد بود.

سید عزت الله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در حاشیه امضای این تفاهم نامه با اشاره به اینکه روستاها ذخیره ژنتیکی ملموس و ناملموس میراث فرهنگی کشور هستند گفت: بنیاد مسکن بیش از هر نهاد دیگری در روستا حضور دارد و به همین دلیل می‌تواند بهترین حافظ میراث فرهنگی باشد.

ضرغامی گفت: روستاها خاستگاه اصلی میراث فرهنگی، صنایع دستی و خدمات گردشگری هستند و روستاییان می‌توانند بهترین یگان حفاظت آثار فرهنگی باشند.

وی ادامه داد: باید جلوی فرسایش آثار فرهنگی موجود در روستاها را با کمک ساکنین روستا گرفت و با کمک بنیاد مسکن به مرمت، بازسازی و بهینه سازی این آثار همت کرد.

وی گفت: بنیاد مسکن می‌تواند حداقل نیازهای بهداشتی گردشگری را با استانداردهای لازم فراهم کند و در ایجاد راههای دسترسی و محوطه سازی روستاهای هدف گردشگری کمک کند.

سیدهادی احمدی روئینی مدیرکل حفظ و احیای بناها، محوطه‌ها و بافت‌های تاریخی نیز در جلسه، روستاها را ذخیره گاه ژنتیکی ملموس و ناملموس میراث فرهنگی توصیف کرد و گفت: بسیاری از ابنیه با بی توجهی‌ها از بین رفته است و روستاهایی نیز به صورت دست نخورده باقی مانده‌اند.

احمدی روئینی همچنین تاکید کرد: با مرمت آثار فرهنگی در روستاها می‌توان جذب گردشگر کرد و هم افزایی میان بنیاد مسکن و وزارت میراث فرهنگی می‌تواند این کار را تسریع کند.

به گفته مدیرکل حفظ و احیا بناها، محوطه‌ها و بافت‌های تاریخی؛ برای اجرای طرح هادی، 1,100 میلیارد تومان اعتبارات ملی و 160 میلیارد تومان برای احیای بافت‌های تاریخی با ارزش در نظر گرفته شده است.

همچنین اکبر نیکزاد رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی هم در حاشیه امضای این تفاهم نامه گفت: ما اعتبارات ویژه ای از محل اجرای طرح هادی و اعتبارات ملی برای بازسازی روستاها داریم، اما به طور خاص امسال 160 میلیارد تومان به احیای بافت فرهنگی روستاها اختصاص داده‌ایم.

به گفته وی هم افزایی توان مدیریتی بنیاد مسکن و وزارت میراث فرهنگی باعث می‌شود تا هنگام بازسازی و عمران روستاها، از حفظ هویت فرهنگی روستا به ویژه در نماسازی ابنیه غافل نشویم و هرگونه ساخت و ساز در محوطه روستاها مطابق با ضوابط فرهنگی و بافت اصلی روستا صورت گیرد.

نیکزاد گفت: روستاییان علاقمند به اشتغال در برنامه‌های گردشگری و صنایع دستی و همچنین متقاضیان احیای بافت فرهنگی و میراث تاریخی روستاها می‌توانند با معرفی بنیاد مسکن از بانک‌ها تسهیلات ارزان قیمت بگیرند.

عمارت مسعودیه به دانشگاه میراث فرهنگی تبدیل شود

مهدی حجت رئیس هیأت مدیره مؤسسه فرهنگی ایکوموس در ایران درباره طرح بهینه سازی اشیای تاریخی که چند روز پیش توسط نمایندگان مجلس مطرح شده بود به خبرنگاران گفت: من سال‌ها پیش در رساله دکتری خود توضیح دادم چطور شد که دیگر آثار تاریخی تنها به اشیا گفته نمی‌شود یک زمانی آثار تاریخی شیء محور بود اما الان عوض شده است به عنوان مثال یک سکه هخامنشی پیدا می‌شد آن زمان فقط نگاه می‌کردند که این سکه از طلاست یا نقره. اما الان به نوع ضرب، طرح، نقش و متریال به کار رفته در آن سکه نیز توجه می‌شود.

وی درباره مذاکراتش با نمایندگان توضیح داد و گفت: در صحبت با برخی از آنها پرسیدم بر فرض که پس از تصویب این طرح، همه برای حفاری به سایت‌های باستانی بروند اگر کسی یک جام طلا پیدا کرد و آن را برای خودش برداشت چه کار می‌کنید؟ گفتند ناظر می‌گذاریم من هم پاسخ دادم آیا می‌توانید برای همه سایت‌ها و محوطه‌ها ناظر بگذارید آیا به تعداد همه نقاط باستانی ایران نیرو برای نظارت دارید؟ گفتند سعی می‌کنیم داشته باشیم. من هم پاسخ دادم در حال حاضر کسانی هستند که آرد و نان را احتکار می‌کنند بدون اینکه خبر داشته باشید چطور می‌توانید روی چنین اتفاقی نظارت کنید؟ این طرح یک ایراد اجرایی اساسی دارد و اجرای آن غیرممکن است.

حجت گفت: کسانی که این طرح را دادند نسبت به پیامدهای آن آگاه نبودند. دلیل طرح آن عدم آگاهی بود. اکنون نیز قانون شرح وظایف وزارت میراث فرهنگی نوشته شده چه خوب است قبل از اینکه به مجلس برود درباره آن با اهل میراث مشورت شود همه اعضای ایکوموس نیز در این باره آماده مشورت هستند.

مردم را در سفر با ارزش‌ها آشنا کنید

حجت در پاسخ به سوالخبرنگار مهر مبنی بر اینکه براساس متن بیانیه ایکوموس و سخنرانی شما در مجمع عمومی ایکوموس درباره مضرات گردشگری، راهکارتان برای ارائه ارزش‌ها به گردشگران چیست؛ توضیح داد: گردشگری باید به ارائه ارزش‌ها تبدیل شود باید ارزش‌ها به ذهن راهنما خطور کرده تا بتواند آن را بیان کند. در حال حاضر صدها کتاب در جهان وجود دارد که در نفی توریسم نوشته اند. مثلاً گفته جزیره بالی را مدفون کردید حالا جزایری هست که دو ساعت آن طرف‌تر هنوز بکر مانده اند اما توریست گرانقیمت به آنجا می‌رود تا چند سال دیگر از بین برود چون در آن پول است. برخی در گردشگری فقط دنبال پول هستند و اینکه جیب مردم را بتکانند در حالی که باید ارزش‌ها منتقل شود به عنوان مثال می پرسم چرا این خانه (خانه تاریخی وثوق الدوله) به عنوان یک بنای تاریخی نباید خراب شود می‌گویند چون تاریخی است در حالیکه کوه هم قدیمی است اما ارزش آن به چیز دیگری است. وقتی از حیاط به داخل خانه وثوق الدوله نگاه می‌کنید نحوه اتصال فضاها را درک خواهید کرد حیاط‌ها به همدیگر راه دارند زمانی که پرده‌ها بالا می‌رود می‌بینید که نه احساس گم شدگی دارید چون محفوظ است و نه احساس بودن در قفس می‌کنید همچنین خانه، تناسب دارد این تناسب در نوع درختان، ارتفاع و اندازه‌ها به شما اجازه می‌دهد که مستقر شوید و تحت فشار یا رها نباشید. در واقع تعادل در بنا به شما اجازه می‌دهد که شما هم خودتان را مرتب کنید. در تعادل زندگی کردن به انسان تعادل می‌دهد این همان ارزش هاست که باید بیان شود.

حجت در ادامه بیان کرد: این که چه ارزشی را چه کسی با چه وسیله‌ای به مردم ارائه کند بسیار مهم است درباره این موضوع در بیانیه ایکوموس کامل توضیح داده ایم که ارزش‌ها باید برای افزایش آگاهی مردم تبیین شود حتی بعد از آن می‌توان این ارزش‌ها را به کتب درسی هم انتقال داد. برخی می‌گویند که من با گردشگری مخالف هستم درحالی که مگر می‌شود میراث فرهنگی را معرفی نکنیم اما معتقدم نباید این معرفی تنها به خوشگذرانی صرف تبدیل شود بلکه باید منتج به برداشت صحیح شود. کسی که برای سفر هزینه می‌کند باید از آن سفر چیزی بیاموزد. اگر این طور باشد گردشگری خیلی هم خوب است و چه بهتر که گردشگر خارجی هم بیاید و این ارزش‌ها را بفهمد. ولی ما در این باره کوتاهی کرده ایم.

وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: به‌منظور حفظ سلامتی گردشگران، موزه‌های تحت پوشش این وزارتخانه از ساعت 12 امروز تعطیل شد.

در این اطلاعیه آمده است: نظر به افزایش آلودگی هوای شهر تهران و به جهت حفظ سلامت شهروندان و گردشگران عزیز، کلیه موزه‌ها و ابنیه تاریخی تحت پوشش وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی در استان تهران از ساعت 12 امروز سه‌شنبه سوم خرداد تعطیل اعلام می‌شود.

مدت اعتبار پروانه بهره‌برداری دفاتر خدمات مسافرتی سه ساله شد

معاون گردشگری کشور گفت: افزایش مدت زمان اعتبار پروانه بهره‌برداری دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگری یکی از مطالبه‌های فعالان این حوزه بود که با تغییر از یک سال به سه سال جامه عمل پوشانده شد.

علی‌اصغر شالبافیان با بیان این خبر گفت: افزایش مدت زمان اعتبار پروانه بهره‌برداری دفاتر خدمات مسافرتی به سه سال که با هدف کاهش بروکرواسی‌های اداری و تسهیل فعالیت بخش خصوصی انجام شده است؛ یکی از مطالبات فعالان این حوزه بود که به دلیل وجود موانع حقوقی و قانونی به تعویق افتاده بود.

او با بیان اینکه پس از پیگیری‌ها و تلاش برای اصلاح قوانین با همکاری واحد حقوقی وزارت، موانع مذکور مرتفع شده است؛ افزود: بر این اساس موضوع دستورالعمل اجرایی تعرفه صدور و تمدید مجوزهای فعالیت در حوزه گردشگری و جرایم تخلفات قانون در راستای تسهیل و تسریع در فرآیند صدور و تمدید مجوز و پروانه بهره‌برداری دفاتر خدمات سیاحتی و جهانگردی و مستنبط از تبصره 2 ماده 6 آئین نامه ایجاد، اصلاح، تکمیل، درجه‌بندی، نرخ‌گذاری و نظارت بر تأسیسات گردشگری مصوب هیأت وزیران، مدت اعتبار پروانه بهره‌برداری کلیه دفاتر خدمات سیاحتی و جهانگردی از ابتدای سال 1401 به مدت سه سال از سوی وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی به مدیران کل استانی ابلاغ شد.

وزیر میراث رو به روی دوربین های خبری / آلودگی درهای موزه ها را بست 2
وزیر میراث رو به روی دوربین های خبری / آلودگی درهای موزه ها را بست 3
وزیر میراث رو به روی دوربین های خبری / آلودگی درهای موزه ها را بست 4
وزیر میراث رو به روی دوربین های خبری / آلودگی درهای موزه ها را بست 5
وزیر میراث رو به روی دوربین های خبری / آلودگی درهای موزه ها را بست 6
وزیر میراث رو به روی دوربین های خبری / آلودگی درهای موزه ها را بست 7
وزیر میراث رو به روی دوربین های خبری / آلودگی درهای موزه ها را بست 8