یک‌شنبه 30 دی 1403

پس‌لرزه‌های یک تصمیم برای پادشاهی‌های خلیج فارس / پیام موشک‌های کرملین برای کی یف

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
پس‌لرزه‌های یک تصمیم برای پادشاهی‌های خلیج فارس / پیام موشک‌های کرملین برای کی یف

یکی از مقام های امنیتی کرد سوری گفت که در جریان حمله هواپیماهای بدون سرنشین ائتلاف علیه داعش به رهبری ایالات متحده به شمال شرق روسیه، یک شبه نظامی وابسته به گروه داعش کشته شد.

"رد سازش با چین از سوی تایپه"، "کشته شدن عضو داعش در حمله پهپادی ائتلاف"، "تشدید تنش‌ها میان روسیه و همسایگان اوکراین"، "رقابت در اروپا بر سر نفت خام روسیه" و "پس‌لرزه‌های یک تصمیم برای پادشاهی‌های خلیج فارس" سرخط رسانه‌های بین‌المللی را در نیم روز گذشته شکل داده‌اند‌.

وزیر خارجه فرانسه مدعی شد: پنج فرانسوی در ایران بازداشت هستند

سازش نمی کنیم!

تسای این ون، رهبر تایوان اعلام کرد که هیج جایی برای سازش بر سر حاکمیت این جزیره خودگردان وجود ندارد با این همه او مایل است با چین برای یافتن راه های قابل قبول متقابل جهت حراست از حفظ صلح در سراسر تنگه تایوان همکاری کند. بنا بر گزارش سی‌ان‌ان، این ون، این باره گفت: مردم تایوان در باب دفاع از حاکمیت این جزیره و شیوه زندگی آزاد و دموکراتیک اجماع دارند و در این باره جایی برای مصالحه وجود ندارد.

تایوان با 23 میلیون جعیت در کم تر از 110 مایلی سواحل چین قرار دارد. بیش از 70 سال است که دو طرف به شکلی جداگانه اداره می شوند اما این امر مانع از آن نشد که حزب حاکم کمونیست چین ادعای مالکیت این جزیره را نداشته باشد؛ علیرغم آن که کنترل آن در اختیارش نیست. شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین گفته اتحاد دوباره میان چین و تایوان اجتناب ناپذیر است. با این همه «شی» در باب الحاق دو طرف در باب توسل این کشور به زور چیزی نگفت، اما تسای در اظهاراتش از رهبران پکن خواست تا این مسیر را دنبال نکنند. او گفت: من از رهبران چبن می خواهم که گزینه توسل به جنگ را کنار بگذارند که گزینه خوبی نیست. او در ادامه خاظر نشان کرد که تنها با لحاظ کردن اصولی چون حاکمیت، ازادی و دموکراسی می توانیم تعاملات مثبت در سراسر تایوان را از سربگیریم. پس از سفر نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان در اوایل ماه اوت، چین فشارهای نظامی اش را بر این جزیره را افزایش داد و جت های جنگده اش را بر فراز خط میانی تنگه تایوان که محدوده آبی تعریف شده میان دو طرف است، به پرواز در آورد.

کشته شدن عضو داعش در حمله پهپادی ائتلاف

یکی از مقام های امنیتی کرد سوری گفت که در جریان حمله هواپیماهای بدون سرنشین ائتلاف علیه داعش به رهبری ایالات متحده به شمال شرق روسیه، یک شبه نظامی وابسته به گروه داعش کشته شد. به نوشته خبرگزاری آسوشیتدپرس، این مقام کرد که نخواست نامش فاش شود، گفت: در جریان این حمله یکی از اعضای داعش که سوار بر موتور سیکلت در روستایی موسوم به حمام الترکمان در حرکت بود، هدف حمله قرار گرفت. این روستا توسط شبه نظامیان مخالف تحت حمایت ترکیه در نزدیکی تل ابیض کنترل می شود.

گفته می شود این حمله تلفات دیگری نداشته است. عکس های منتشر شده در شبکه های اجتماعی بقایای جسد این چهره رادیکال را در کنار موتور سیکلت منهدم شده اش را نشان می دهد. فرماندهی مرکزی ایالات متحده بلافاصله به این واقعه واکنش نشان نداد. ایالات متحده هفته گذشته اعلام کرده بود که سه رهبر گروه تروریستی داعش را در جریان دو عملیات جداگانه از جمله یک حمله زمینی بی سابقه در بخشی از شمال شرق سوریه کشته است.

پیام موشک‌های کرملین برای کی یف

موشک باران اوکراین توسط مسکو زمینه ساز تشدید تنش ها میان روسیه و کشورهای واقع در همسایه اوکراین شد. به باور تحلیلگران نظامی مشخص نیست که حملات سراسری روز دوشنبه را می توان نقطه عطفی در جنگ اوکراین و روسیه قلمداد کرد یا نه. با این همه آنگونه که برخی از ناظران می گویند این حملات فارغ از ان که تلاش مسکو برای انتقام از انفجار پل کرچ بود، بلکه نشان از پیامی برای کی یف دارد.

سایمون اسمیت درباره این پیام به خبرگزاری آسوشیدتدپرس گفت: کرملین با حمله به مواضع غیر نظامیان به دنبال ارعاب روانی و فیزیکی بود. علاوه بر این حملات روز دوشنبه به سراسر اوکراین را می توان تلاش های ناامید کننده رهبر روسیه قلمداد کرد؛ چهره ای که سربازانش در حال از دست دادن سرزمین هایی در بخش هایی از شرق اوکراین هستند؛ مناطقی که مسکو آنها را به خود ضمیمه کرده بود. اسمیت که در مرکز مطالعاتی چتم هاوس فعالیت دارد در نهایت اضافه کرد: این بسیار با اهمیت است؛ پوتین در شرایط کنونی در موضع دفاعی قرار دارد.

وزارت دفاع روسیه پس از پایان حملات موشکی این کشور به اوکراین اعلام کرد که در جریان این حملات تاسیسات نظامی و ارتباطی و زیرساخت های انرژی هدف قرار گرفته شد. اما کی یف این بیانیه را رد کرده و می گوید، موشک های روس به شکلی بی رویه اهداف غیر نظامی را هدف قرار دادند. انها در ادامه خاطر نشان کردند که روسیه 84 موشک به 10 شهر این کشور پرتاب کرده که 56 مورد از آنها توسط پدافند هوایی اوکراین خنثی شده اند. در جریان این حملات دست کم 12 نفر کشته و 60 نفر دیگر زخمی شدند.

انرژی؛ میدان هم‌گرایی و واگرایی‌های نوین

دولت مجارستان اعلام کرد که این کشور و صربستان در باب ساخت لوله‌ای برای تامین نفت خام روسیه به صربستان توافق کرده‌اند چرا که تحریم های اتحادیه اروپا عرضه نفت روسیه از طریق کرواسی را محدود می کند. به نوشته خبرگزاری الجزیره، در حال حاضر صربستان نفت خود را از روسیه و از طریق خط لوله JANAF از طریق کرواسی دریافت می کند. اما هفته گذشته، اتحادیه اروپا سقف بهای نفت را برای تحویل نفت خام روسیه از طریق دریا به کشورهای ثالث به عنوان بخشی از تحریم های اعمال شده علیه روسیه تعیین کرد.

پس از آن سخنگوی دولت مجارستان روز دوشنبه با انتشار پیامی در توئیترش نوشت: خط لوله نفت جدید، صربستان را قادر می سازد تا نفت خام ارزان تر اورال را به خط لوله نفت دوست خود متصل کند. او گفت که تامین نفت صربستان تا حد زیادی از طریق خط لوله کرواسی انجام می شد به واسطه تحریم های اعمال شده بعید است در آینده امکان پذیر باشد.

پس‌لرزه‌های یک تصمیم برای پادشاهی‌های خلیج فارس!

شیخ محمد بن زاید آل نهیان، رهبر امارات متحده عربی راهی روسیه شد و با پوتین دیدار کرد. ناظران می گویند مقوله انرژی و جنگ در اوکراین در محور رایزنی های دو بازیگر قرار دارد. به نوشته الجزیره، این سفر کم تر از یک هفته بعد از آن انجام شد که اوپک پلاس، گروهی از تولیدکنندگان نفت از جمله امارات و روسیه با کاهش تولید نفت آن هم علیرغم فشارهای آمریکا موافقت کردند. منابع ناشناس به الجزیره گفته اند که یکی از مهم ترین دلایل انجام این سفر آن است که تصمیم اوپک پلاس مبنی بر کاهش تولید نفت، روابط واشنگتن و متحدان سنتی اش در خلیج فارس، یعنی ریاض و ابوظبی را پر تنش کرده است.

کاخ سفید هفته گذشته گفت که روابطش با عربستان را ارزیابی می کند چرا که واشنگتن به دنبال راه هایی برای کاهش کنترل اوپک بر بهای انرژی است. همزمان وزیر انرژی امارات گفته است که کاهش تولید تصمیمی فنی بود نه سیاسی.

دولت جو بایدن برای جلوگیری از اتخاذ این تصمیم بسیار تلاش کرده بود به این امید که بهای بنزین را پیش از انتخابات میان دوره ای نوامبر که در آن حزب دموکرات ممکن است اختیار کنگره را از دست بدهد، مهار کند. بایدن ماه ژوئیه برای حضور در اجلاس سران خلیج فارس به جده، عربستان سعودی رفت تا بدین طریق روابطش با ریاض را بهبود ببخشد با این همه همان زمان اعلام شد که رهبران دو کشور در باب افزایش تولید نفت نتوانستند به اجماع دست یابند.

امارات در باب جنگ اوکراین موضعی بی طرفانه اتخاذ کرد. از همین رو تحلیلگران با اشاره به این حقیقت که امارت از متحدان دیرینه آمریکا است می گویند که موضع این کشور در ارتباط با درگیری اوکراین نشان دهنده تلاش برای متعادل کردن روابط ابوظبی در نظم جهانی جدید است که در چارچوب آن مسکو و پکن به یک اندازه برای خلیج فارس اهمیت دارند. در چنین شرایطی کاهش تولید نفت توسط اوپک پلاس می تواند به بهبود قیمت بنزین دامن بزند. عربستان و سایر اعضای اوپک پلاس گفته اند که به دنبال جلوگیری از نوسان ها هستند تا هدف قرار دادن قیت خاص نفت. مقام های آمریکایی در حال بررسی آزاد سازی ده میلیون بشکه نفت از ذخایر استراتژیک این کشور در ماه اینده برای حمایت از مصرف کنندگان آمریکایی و ارتقای امنیت انرژی است

--> اخبار مرتبط

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.