یک‌شنبه 30 دی 1403

گران ترین داروهای تجویزی در سال گذشته را بشناسید / این بیماران رکود پرمصرف ترین‌ها را زدند

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
گران ترین داروهای تجویزی در سال گذشته را بشناسید / این بیماران رکود پرمصرف ترین‌ها را زدند

با توجه به اعلام مهندس امیرحسین حبیبیان، معاون مرکز آمار و فناوری اطلاعات سازمان بیمه سلامت ایران، در سال 1402، مانند سال 1401، داروهای بیماران دیابتی و بیماران قلبی و عروقی به عنوان پرمصرف‌ترین داروها در کشور شناخته شده‌اند. این اطلاعات بر اساس سامانه نسخه الکترونیک جمع‌آوری شده‌اند.

حبیبیان معاون مرکز آمار و فناوری اطلاعات سازمان بیمه سلامت ایران گفت: اطلاعات سامانه نسخه الکترونیک در سال 1402 نشان می‌دهد، 116 قلم داروی تجویز شده در فهرست گران‌ترین داروهای تجویزی در کشور است که این داروها بیشتر برای بیماران خاص و صعب‌العلاج، مصرف شده است.

وی گفت: برخی از این داروها، بیش از 70 میلیون تومان قیمت دارد. برای بیماران مبتلا به موکوپلی ساکاریدوز نیز داروی تجویزی با قیمتی بیش از یک میلیارد تومان نیز در این سامانه ثبت شده است که به صورت رایگان در اختیار این بیماران قرار گرفته است.

معاون مرکز آمار و فناوری اطلاعات سازمان بیمه سلامت ایران، با اشاره به اینکه پُر مصرف‌ترین داروهای کشور، مربوط به بیماران دیابتی است، افزود: تعداد 240 میلیون داروی متفورمین در سال 1402 تجویز شده که در مقایسه با سال قبل از آن 30 درصد افزایش داشته است و پس از آن داروهای آ اس آ و لوزارتان که در پُرفشاری خون استفاده می‌شوند، قرار دارند.

وی همچنین گفت: در 15 استان کشور پر مصرف‌ترین داروها ابتدا داروهای بیماران دیابتی و در رتبه بعدی داروهای بیماران قلبی و عروقی است که عبارتند از استان‌های آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی، اردبیل، همدان، قزوین، قم، اصفهان، یزد، کردستان، ایلام، لرستان، چهارمحال و بختیاری، البرز، زنجان و گیلان. در 16 استان کشور نیز پر مصرف‌ترین ابتدا داروهای بیماران قلبی و عروقی و در رتبه بعدی داروهای بیماران دیابتی است که عبارتند از استان‌های تهران، سمنان، مازندران، گلستان، خراسان شمالی، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، کرمانشاه، لرستان، کهگیلویه و بویر احمد، فارس، خوزستان، سیستان و بلوچستان، هرمزگان، کرمان و بوشهر.

حبیبیان ادامه داد: در سال 1402 همچنان داروی انسولین قلمی، پُر هزینه‌ترین داروی تجویزی بوده که مبلغی بالغ بر 440 میلیارد تومان برای این دارو از سوی سازمان بیمه سلامت هزینه شده است.

معاون مرکز آمار و فناوری اطلاعات سازمان بیمه سلامت ایران، با اشاره به افزایش 20 تا 30 درصدی صدور نسخه‌های الکترونیک در ماه‌های مختلف سال 1402 نسبت به سال قبل از آن، گفت: از ابتدای اجرای طرح نسخه الکترونیک تا کنون بیش از 290 میلیون نسخه الکترونیک ثبت شده که در ماه‌های انتهایی سال 1402 حدود 12 میلیون نسخه در ماه در سطح کشور توسط پزشکان تجویز شده است.

شاید بتوان گفت تقریبا از سال 1370 شمسی در ایران شیرینی های رژیمی برای افراد دیابتی توسط شرکتهای کوچکی تولید شد. ابتدا این محصولات محدود به آبنبات و شکلاتهای کنار چای بودند اما با پیشرفت علم و تکنولوژی و شناسایی گیاهان موثر تعداد این محصولات افزایش یافت به نحوی که حتی شیرین ترین محصول غیر رژیمی که عسل، سوهان و گز هستند را نیز تولیدکردند. و افراد دیابتی بدون اینکه نگران افزایش قند خون باشند میتوانند این محصولات را با رعایت رژیم درست مصرف کنند. شیرین‌کننده‌های مصنوعی، مواد شیمیایی یا طبیعی هستند که جایگزین شکر معمولی در غذاها و نوشیدنی‌ها می‌شوند. این شیرین‌کننده‌ها به دلیل خاصیت شیرین‌کنندگی بالا و کمترین تأثیر بر میزان قند خون، در رژیم‌های کاهش وزن، رژیم‌های دیابت و کنترل مصرف قند مورد استفاده قرار می‌گیرند.

با این حال، لازم به ذکر است که مصرف هر نوع شیرینی، شکلات یا آدامس با هر نوع شیرین‌کننده، می‌بایست با اندازه‌گیری و مدیریت مصرف در چارچوب رژیم غذایی و نیازهای شخصی انجام شود. همچنین، بهتر است در مورد مصرف شیرین‌کننده‌های مصنوعی و تأثیر آن‌ها بر سلامتی خود، از منابع معتبر و مشاوران متخصص در این زمینه استفاده کنید.

نام محصول رژیمی

قیمت

نام محصول غیر رژیمی

قیمت

نان کنجدی بدون شکر شیرینی

97.500تومان

نان کنجدی شکری

52.000 تومان

پرو بستنی چوبی قهوه

18.000تومان

بستنی قهوه

20.000 تومان

آبنبات وردرز اوریجینال خامه ای بدون قند

60.000تومان

آبنبات وردرز اوریجینال خامه

180.000 تومان

نودل برنجی بدون گلوتن

175.000تومان

نودل برنجی

60.000تومان

گز پسته آردی بدون شکر

411.500 تومان

گز پسته ای

454.000 تومان

پاستیل بدون شکر نوشابه ای

25.000 تومان

پاستیل شکری

35.000تومان

حلوا ارده وگان با شیره انگور

140.000 تومان

حلوا ارده

60.000تومان

آدامس زایلیتول با طعم نعنا

175.000 تومان

ادامس نعنایی

35.000 تومان

سوهان تخته ای (گل مجلسی) بدون قند و رژیمی

217.000 تومان

سوهان عسلی

275.000 تومان

بیسکویت بدون شکر و رژیمی حاوی آرد جو دوسر

94.600تومان

بیسکوییت سبوس دار یک کیلویی

130.000 تومان

مربا انجیر

99.500تومان

مربای انجیر

79.000 تومان

عسل طبیعی

575.000تومان

عسل گون

796.000 تومان

کرم کاکائو فندق بدون شکر 200 گرمی

165.000تومان

کرم کاکائو فندق

100.000تومان

استفاده گسترده از شیرین‌کننده‌های مصنوعی، که به آنها جایگزین شکر نیز گفته می‌شود، برای کاهش وزن و کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت رایج شده است. این محصولات به دلیل قابلیت شیرین‌کنندگی بالا، با مقدار بسیار کمتری نسبت به شکر معمولی، توانایی ایجاد شیرینی مطلوب را دارا هستند.

استفاده از شیرین‌کننده‌های مصنوعی در شیرینی‌پزی و مصارف روزمره، به ویژه برای افرادی که به دنبال کاهش وزن هستند یا قصد کنترل مصرف قند را دارند، به طور گسترده‌ای رایج شده است. این محصولات به دلیل شیرینی بیشتر نسبت به شکر معمولی، به صورت فشرده‌تری استفاده می‌شوند و می‌توان به میزان کمتری از آنها در مقایسه با شکر معمولی استفاده کرد.

با این حال، در هر صورت، توجه به مقدار کلی کربوهیدرات و مواد مصرفی در رژیم غذایی اهمیت دارد. همچنین، مصرف هر نوع شیرینی، حتی با استفاده از شیرین‌کننده‌های مصنوعی، باید با توجه به نیازهای شخصی و در چارچوب رژیم غذایی مناسب انجام شود.

قندهای اضافه شده چگونه روی بدن تاثیر می گذارند؟

دریافت مقدار زیادی قند اضافه شده و کربوهیدرات تصفیه شده، باعث تغییرات زیادی در بدن می شود و به همین خاطر است که یک برنامه غذایی سرشار از قند می تواند منجر به التهاب مزمن درجه پایین شود.

افزایش تولید محصولات نهایی گلیساسیون پیشرفته: محصولات نهایی گلیساسیون پیشرفته یا (AGEs) ترکیبات مضری هستند که هنگام ترکیب پروتئین یا چربی با قند در جریان خون تشکیل می شوند. مقدار زیاد این ترکیبات، موجب استرس اکسیداتیو و التهاب می شوند.

افزایش نفوذ پذیری روده: باکتری ها، سموم و قطعات غیر قابل هضم غذا ساده تر از روده خارج و به جریان خون می پیوندند که به صورت بالقوه باعث بروز التهاب می شود.

افزایش سطح LDL یا کلسترول بد: افزایش سطح کلسترول بد با بالا رفتن مقدار نشانگرهای التهاب ارتباط مستقیم دارد.

افزایش وزن: یک برنامه غذایی سرشار از قند اضافه شده و کربوهیدرات های تصفیه شده می تواند منجر به افزایش وزن شود. وزن اضافی بدن با افزایش التهاب در ارتباط است که دلیل قسمتی از آن مقاومت به انسولین است.

بسیار مهم است این را بدانید که التهاب تنها به خاطر قند اتفاق نمی افتد. دیگر شاخص ها مانند استرس، دارو، سیگار کشیدن و دریافت بیش از حد چربی می توانند منجر به التهاب شود.

مطالعاتی که روی انسان انجام شده نشان داده مصرف بالای قندهای اضافه شده و کربوهیدرات های تصفیه شده با بسیاری از بیماری های مزمن از جمله بیماری های قلبی، سرطان، دیابت، چاقی و بیماری های دیگر در ارتباط است.

گران ترین داروهای تجویزی در سال گذشته را بشناسید / این بیماران رکود پرمصرف ترین‌ها را زدند 2
گران ترین داروهای تجویزی در سال گذشته را بشناسید / این بیماران رکود پرمصرف ترین‌ها را زدند 3
گران ترین داروهای تجویزی در سال گذشته را بشناسید / این بیماران رکود پرمصرف ترین‌ها را زدند 4