یک‌شنبه 30 دی 1403

گزارش | نگاهی به اولین سفر روحانی و شهید رئیسی به نیویورک

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
گزارش | نگاهی به اولین سفر روحانی و شهید رئیسی به نیویورک

حسن روحانی و شهید رئیسی در اولین سفر خود به نیویورک در مقام رئیس جمهور رخدادهای مهم و قابل توجهی داشتند؛ به بهانه سفر پیش روی پزشکیان، در این گزارش به بررسی دو سفر روسای جمهور پیشین پرداخته‌ایم.

- اخبار سیاسی -

به گزارش خبرنگار حوزه دولت خبرگزاری تسنیم، هفته‌ی آینده قرار است مسعود پزشکیان در قامت نهمین رئیس جمهوری اسلامی ایران عازم مقر سازمان ملل متحد در نیویورک شود.

سفری که رؤسای سابق دولت‌ها نیز اواخر شهریور و یا اوایل مهرماه به نیویورک، رویکرد دولت‌شان نسبت به جهان و کشورها را ترسیم می‌کردند. امسال نیز رسانه‌های داخلی و خارجی منتظر خبر عزیمت رئیس‌جمهور به نیویورک بودند که خبرگزاری تسنیم، روز عزیمت و برنامه‌های اولیه‌ی سفر را منتشر کرد.

پزشکیان یک‌شنبه عازم نیویورک می‌شود

در این گزارش نگاهی به اولین حضور دو رئیس‌جمهور سابق و برنامه‌های آنان خواهیم داشت:

** گفت‌وگوی رئیس‌جمهور ایران و ایالات متحده آمریکا

حجت‌الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور وقت، 1 مهر 1392 برای سفری پنج‌روزه به نیویورک رفت؛ او در این سفر مجموعاً 27 برنامه‌ی فشرده داشت. این سفر در ابتدای راه دولت روحانی بود که بحث توافق هسته‌ای و برداشته شدن تحریم‌ها به اولویت دولت بدل شده بود. سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد از مهم‌ترینِ این برنامه‌ها بود. روحانی در این نشست درخصوص برنامه‌ی هسته‌ای کشورمان که بیان کرد "سلاح هسته‌ای و کشتار جمعی هیچ جایگاهی در دکترین دفاعی ایران نداشته و با باورهای بنیادین مذهبی و اخلاقی ما در تعارض است. منافع ملی ما ایجاب می‌کند که هر گونه نگرانی منطقی پیرامون برنامه هسته‌ای ایران را مرتفع نماییم."

دیدار با روسای جمهور اتریش، فرانسه، تونس، لبنان، ترکیه؛ ملاقات با نخست‌وزیران پاکستان، فیجی، ژاپن، اسپانیا، ایتالیا؛ دیدار با معاون رئیس‌جمهور عراق و وزیر خارجه آلمان؛ ملاقات با مقامات بین‌المللی که عبارت است از رئیس صندوق بین‌المللی پول، دبیرکل سازمان همکاری‌های اسلامی، شخصیت‌های اندیشکده‌های آمریکایی، رئیس شورای اتحادیه اروپا، نماینده سازمان ملل در امور سوریه، سخنرانی اولین اجلاسه مجمع عمومی سازمان ملل درخصوص خلع سلاح هسته‌ای، در مجمع انجمن آسیایی شورای روابط بین‌الملل آمریکا، سخنرانی در نشست وزرای خارجه جنبش عدم تعهد، ملاقات با رهبران اسلامی در آمریکا، دیدار با دبیرکل سازمان ملل، سخنرانی در جمع نمایندگان رسانه‌های خبری جهان بخش دیگری از برنامه‌ها بود.

رئیس دولت یازدهم هم‌چنین با شبکه CNN، روزنامه واشنگتن پست و شبکه PBS آمریکا گفت‌وگو کرد.

بر اساس این گزارش، دیگر واقعه‌ی مهم در این سفر که با بازتاب‌های فراوانی داخل و خارج از کشور مواجه شد؛ گفت‌وگوی تلفنی باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا با حسن روحانی رئیس‌جمهور ایران پیش از ترک نیویورک و عزیمت به تهران بود. طرفین در این تماس بر اراده سیاسی برای حل سریع مسئله هسته‌ای تاکید کرده و زمینه را برای حل موضوعات دیگر و همکاری در مسائل منطقه‌ای مورد توجه قرار دادند.

در این گفت‌وگوی تلفنی رؤسای جمهوری ایران و آمریکا، همچنین وزرای امور خارجه خود را مامور کردند تا زمینه همکاری‌های لازم را هرچه زودتر فراهم آورند.

این گفت‌وگو که برای اولین‌بار صورت پذیرفت، در تاریخ ایران و ایالات متحده ماندگار شد و در رسانه‌ها مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

** بالا بردن عکس شهید قاسم سلیمانی در سازمان ملل

اولین حضور شهید آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی رئیس دولت سیزدهم در سازمان ملل به سال 1401 مربوط می‌شود. البته سال 1400 نشست مجمع عمومی به‌علت همه‌گیری ویروس کرونا در دنیا، به‌صورت ارتباط تصویری (ویدیوکنفرانسی) برگزار شد و رئیس‌جمهور ایران از این طریق سخنرانی کرد.

رئیس‌جمهورِ شهید 28 شهریور 1401 عازم نیویورک شد. سخنرانی آیت‌الله رئیسی در مجمع عمومی سازمان ملل را می‌توان از مهم‌ترین بخش‌های این سفر اعلام کرد؛ وی در نشست با اشاره به ترور سردار شهید قاسم سلیمانی به‌دستور رئیس‌جمهور آمریکا و توسط نیروهای این کشور، عکس این شهید را به‌روی دست گرفت. قابی که در تاریخ سازمان ملل و تاریخ کشورمان ماندگار شد و با واکنش‌های مختلفی در رسانه‌های داخل و خارج کشور مواجه شد.

شهید رئیسی در میانه‌ی سخنرانی خود گفت "فرماندهی و قهرمان جنگ علیه تروریسم و نابودکننده‌ی داعش کسی نبود جز سردار سپهبد حاج قاسم سلیمانی. کسی که در راه آزادی ملت‌های منطقه به شهادت رسید و رئیس جمهور سابق آمریکا سند این جنایت را به اسم خود زد.

رسیدگی عادلانه قضایی به جنایتی که رئیس جمهور سابق آمریکا به آن اعتراف کرده، خدمت به انسانیت است؛ تا از این ظلم که به ملت‌های منطقه شده است به نحوی دل‌های جراحت‌دیده از این ظلم تشفی پیدا کند. رسیدگی عادلانه به جنایتی که رئیس جمهور سابق آمریکا به آن اعتراف کرده خدمت به انسانی است تا از این پس ظلم زبون گردد و عدالت، سربلند باشد. ما اجرای عدالت و محاکمه آمر و مباشر شهادت سپهبد قاسم سلیمانی را از طریق یک دادگاه عادلانه تا حصول نتیجه قطعی دنبال خواهیم کرد."

بر اساس این گزارش، این سفر رئیس‌جمهور ایران با اغتشاشات و آشوب‌های سال 1401 به بهانه‌ی درگذشت مهسا امینی هم‌زمان بود. رئیسی بعد از انجام این سخنرانی، از ساختمان مجمع عمومی تا محل اقامت خود به‌صورت پیاده و از خیابان گذر کرد. این در حالی بود که پیش از سفر شهید رئیسی به نیویورک، گروه‌های ضدانقلاب در کمپین‌های مختلفی از مخالفین جمهوری اسلامی دعوت کرده بودند تا با تجمع در محل حضور رئیس جمهور ایران، علیه وی شعار دهند. رئیسی در مسیر از محل خبرنگاران حاضر در محل نیز عبور کرد و در راه به خوش و بش با آنها پرداخت.

.

دیدار با روسای جمهور فرانسه، بولیوی، سوئیس، فنلاند، صربستان و زیمباوه؛ ملاقات با نخست‌وزیران پاکستان، عراق، لبنان، ژاپن و ارمنستان؛ دیدار با مقامات بین‌المللی که عبارت بود از دبیرکل سازمان ملل، رئیس شورای اتحادیه اروپا، رهبران ادیان الهی، مدیران ارشد رسانه‌های آمریکایی، سخنرانی در اجلاس تحول آموزش در یونسکو، دیدار با ایرانیان مقیم، متخصصان و کارشناسان سیاست خارجی آمریکا و نشست خبری با رسانه‌های جهان از دیگر برنامه‌های این سفر بود.

حالا نهمین مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور ایران، در دومین سفر خارجی خود روز یک‌شنبه 1 مهرماه عازم نیویورک می‌شود؛ برنامه‌های متعدد و متنوعی برای این سفر در نظر گرفته شده تا صورت بپذیرد. خودِ پزشکیان در این‌باره اعلام کرده می‌کوشیم در نیویورک صدای واحدی از کشور به بیرون برود و برای بازگشت و جذب سرمایه ایرانیان تلاش خواهیم کرد.

گزارش | نگاهی به اولین سفر روحانی و شهید رئیسی به نیویورک 2
گزارش | نگاهی به اولین سفر روحانی و شهید رئیسی به نیویورک 3
گزارش | نگاهی به اولین سفر روحانی و شهید رئیسی به نیویورک 4