15 دانشگاه جمهوری اسلامی در جدول دانشگاه های عصر طلایی جهان قرار گرفتند
جعفر مهراد مؤسس مرکز منطقهای اطلاعرسانی علوم و فناوری در گفتوگو با خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس با بیان اینکه 15 دانشگاه جمهوری اسلامی در جدول دانشگاه های عصر طلایی جهان قرار گرفتند، گفت: نظام رتبه بندی تایمز ویرایش 2020 دانشگاه های عصر طلایی را منتشر کرد. در این سیستم، دانشگاه هایی که در فاصله سال های بعد از جنگ جهانی دوم یعنی بین 1945 و1967 تاسیس شده اند رتبه بندی می شوند. صفت بارز دانشگاههای عصر طلایی گسترش سریع و افزایش سرمایه گذاری در پژوهشهای علمی است.
وی ادامه داد: این سیستم رتبه بندی دانشگاههای عصر طلایی از شاخص های کلی رتبه بندی تایمز استفاده میکند. این شاخص ها تحت عناوین اموزش (محیط یادگیری)، پژوهش (حجم، درامد، و شهرت و اعتبار)، استناد (تاثیر پژوهش)، چشم انداز بین المللی (اعضای هیات علمی، دانشجویان و پژوهش) و درآمد صنعتی (انتقال دانش) گروه بندی شده است.
مهراد افزود: جدول رتبه بندی دانشگاههای عصر طلایی شامل 308 دانشگاه برتر جهان است که از آن، تعداد 159 دانشگاه در آسیا و 15 دانشگاه در جمهوری اسلامی ایران قرار دارد که رتبه های اول تا دهم این ویرایش به ترتیب به دانشگاه سان دیه گو در کالیفرنیا، دانشگاه ملی استرالیا، دانشگاه چینی هنگ کنگ، دانشگاه ملی سئول، دانشگاه تیپ ساوت ولز استرالیا، دانشگاه موناش در استرالیا، دانشگاه وارویک در بریتانیا، دانشگاه علوم و فناوری چین، دانشگاه ایرواین در کالیفرنیا و دانشگاه برلین تعلق دارد. وی تصریح کرد: در بین 100 دانشگاه برتر نخست، از مجموع کشورهای اسلامی، عربستان سعودی با 3 دانشگاه ملک عبدالعزیز تاسیس در سال 1967 با رتبه 28، دانشگاه ملک فهد تاسیس در سال 1957 با رتبه 77 و دانشگاه نفت و معدن ملک فهد تاسیس در سال 1963 با رتبه 92، نیجریه با یک دانشگاه شامل دانشگاه ایبادان تاسیس در سال 1948 با رتبه 81، ترکیه با یک دانشگاه شامل دانشگاه حاجت تپه تاسیس در سال 1967 با رتبه 84 و جمهوری اسلامی ایران با 3 دانشگاه شامل دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاسیس در سال 1949 با رتبه 85، دانشگاه صنعتی امیرکبیر تاسیس در سال 1958 با رتبه 86 و دانشگاه صنعتی شریف تاسیس در سال 1966 با رتبه 89 رتبه بندی شده اند، این در حالی است که رتبه این سه دانشگاه برتر جمهوری اسلامی ایران نسبت به سال 2019 میلادی بسیار بهتر شده و ارتقا پیدا کرده اند. دانشگاه های یاد شده در ویرایش 2019 در فاصله ای بین 101 تا 159 قرار داشتند.
مهراد اضافه کرد: در رتبههای 101 تا 159 که اسامی دانشگاه ها در قالب دامنه تعریف شده است نام سه کشور اسلامی دیده می شود. از نیجریه دانشگاه لاگوس، از ترکیه دانشگاه فنی خاورمیانه و از جمهوری اسلامی ایران به ترتیب تنها دانشگاه های شهید بهشتی، علوم پزشکی شهید بهشتی، تبریز و علوم پزشکی تبریز در این رده قرار دارد.
مؤسس مرکز منطقهای اطلاعرسانی علوم و فناوری ادامه داد: دامنه بعد، رده های 151 تا 200 است که در آن به ترتیب از جمهوری اسلامی ایران دانشگاه شهید چمران اهواز، از مصر دانشگاه عین شمس، از عراق دانشگاه بغداد، سپس دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه غنا، دانشگاه اصفهان، دانشگاه علومپژشکی اصفهان، دانشگاه اردن، دانشگاه کویت و دانشگاه شیراز موفق به کسب رتبه در جمع دانشگاه های عصر طلایی شده اند.
وی گفت: در مجموعه دیگر که شامل رتبه های 201 تا 250 است، در بین کشورهای اسلامی دانشگاه اناندولو از ترکیه، دانشگاه اسیوت از مصر، دانشگاه Gadjah Mada از اندونزی، دانشگاه محمد پنجم از مراکش، دانشگاه Nsukka از نیجریه، دانشگاه پیشاور، انستیتو فناوری Sepuluh Nooember از اندونزی و دانشگاه ارومیه به کسب رتبه های برتر نایل آمده اند. همچنین در مرحله آخر که رتبه دانشگاه ها در دامنه ای بین 251 تا 300 درج شده است به ترتیب اسامی دانشگاه الزهرا، دانشگاه انکارا، دانشگاه کشاورزی اندونزی، دانشگاه اژه ترکیه، دانشگاه علوم پزشکی شیراز و دانشگاه Brawijaya از اندونزی مشاهده می شود.
مهرداد خاطر نشان کرد: نتایج رتبه بندی دانشگاه های عصر طلایی نشان می دهد هر چند که دانشگاه های جمهوری اسلامی ایران عمری نسبتا جوان دارند اما در طی بیش از 70 سال گذشته به طور موفقیت امیزی بر روی پایه های محکم و استواری بنا شده اند. ویرایش 2020 رتبه بندی دانشگاه های عصر طلایی حاکی از آن است که این دانشگاه ها با حفظ وجهه و اعتبار و با هدف هم افزایی میان بازیکنان پیشرو در آموزش عالی کشور و جهان به صورت جدی وارد عرصه های آموزش و پژوهش های نوآورانه شده اند.
وی افزود: موفقیت این دانشگاه ها در راستای اهداف اسناد بالا دستی، که بهگواه شاخص های این سیستم رتبه بندی عملکرد مناسبی را از خود نشان داده اند ایجاب می کند که بودجه این موسسات با موفقیت های که کسب کرده اند متناسب باشد. مساعدت از محل اعتبارات ورود 5 دانشگاه جمهوری اسلامی ایران به جرگه 200 دانشگاه برتر جهان موردی است که لازم است حداقل در مورد این دانشگاه ها که برای کشور افتخاری بزرگ آفریده اند مورد توجه جدی قرار گیرد.
انتهای پیام /
دانشگاه جمهوری اسلامی مؤسس مرکز منطقهای اطلاعرسانی علوم و فناوری جعفرمهرداد