آخرین سخنان روحانی با مردم؛ از سرنوشت برجام تا پاسخ به ادعاهای منتقدان
روحانی گفت: یکی از بحث هایی که ما در سال 93 با آمریکا داشتیم این بود که می خواستند بحث موشک ها را وارد مذاکرات کنند که ما جواب منفی دادیم. وقتی ما به دنیا گفتیم فقط در زمینه هسته ای مذاکره می کنیم خارج از آن عمل نمی کنیم. بانک ها به تمامی مسایل برای سرمایه گذاری نگاه می کنند. وقتی این موارد را کنار هم قرار می دهیم می بینیم با توقعات ما نمی خواند.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی در ساعات پایانی ریاست جمهوری اش در گفتگویی تلویزیونی مستقیم با مردم سخن گفت. وی در ابتدای این گفتگو خطاب به مجری رسانه ملی گفت: فرض کنید فردا شب است. علاقمندم امشب مصاحبه ما یک مصاحبه غیر رسمی باشد.
روحانی خطاب به حیدری مجری صداوسیما گفت: میخواهم نماینده صدا سیما نباشید و نماینده مردم باشید.
*س_گره تحریم از طریق مذاکره و دیپلماسی قابل حل بود_س*درابتدای این گفتگو مجری رسانه ملی گریزی به رقابت های انتخاباتی سال 92 زد و از روحانی پرسید، «شما سال 92 با شعار رفع تحریم به کارزار انتخابات آمدید اما الان تحریم ها نقطه سر خط است و وعده های دادید که محقق نشد،، روحانی در پاسخ گفت: در سال 92 من به مردم گفتم از طریق مذاکره و دیپلماسی میتوانیم تحریم را برداریم، دلیل نامزدی من هم در انتخابات سال 92 این بود که می گفتم گره از طریق دیپلماسی قابل حل است. شرایط به نحوی بود که یا باید از راه مذاکره مشکلات حل می شد یا جنگ می شد.
*س_اولاند گفت سال 2013 تصمیم قطعی به جنگ با ایران داشتیم_س*وی گفت: آقای اولاند، در سال 2013، به من گفت ما شش کشور تصمیم قطعی به جنگ با ایران داشتیم و وقتی شما آمدید و اعلام آمادگی برای مذاکره کردید از جنگ منصرف شدیم. در ذهن من هم همین بود که ما بین دو راهی هستیم، یا وارد جنگ با دنیا می شویم یا وارد صلح که صلح با دیپلماسی محقق می شود.
رئیس جمهور گفت: اینکه می گویید ما از راه مذاکره به جایی نرسیدیم را قبول ندارم، ما در 90 روز اول به توافق موقت رسیدیم که براساس آن قرار شد اینکه هر چند ماه 20 درصد نفت ما کاهش پیدا کند، متوقف شد و یک میلیون بشکه نفت کاهش نیافت. توافق دوم این بود که اصل فناوری هسته ای را داشته باشیم و سوم اینکه اموال ما به تدریج آزاد شود. یعنی ماهی 700 میلیون دلار پول ما آزاد شود. این اتفاقات فضایی را از لحاظ اقتصادی و روانی ایجاد کرد و پس از ان انتظارات مردم به گونه ای بود که آینده را مناسب می دیدند و تمام نظرسنجی های بانک مرکزی برای آینده در آن زمان با نظر مثبت مردم همراه بود.
در ادامه اهم اظهارات رئیس را بخوانید؛
* در آذر ماه توافق اولیه صورت گرفت. در توافق دوم پذیرفتند اصل فنآوری هستهای را ایران داشته باشد. سوم اینکه اموال ما به تدریج آزاد شود. خود این موضوع فضایی را ایجاد کرد از نظر بازار و روانی که مردم آینده ایران را مثبت میدیدند. بعد به توافق لوزان و بعد توافق هستهای رسیدیم. به اجرایش در دی 94 هم رسیدیم. نمیگویم همه آن توافق اجرا شد اما قولی که به مردم دادم انجام شد و بهجای جنگ، توافق شد. بانکها و سرمایهگذاران خارجی به کشور آمدند. راه ها باز شد و بانک ها قبول کردند اعتبارات لازم را به ایران بدهند.
*س_به درخواست آمریکا درباره ورود بحث موشکی به مذاکرات مخالفت کردیم_س** در دولت یازدهم ما قول دادیم و عمل کردیم و قدم به قدم گشایش ها بیشتر می شد. در دولت دوازدهم کسی در آمریکا سر کار آمد که در تبلیغات انتخاباتی اعلام کرد بدترین توافق برای آمریکا برجام بوده و اگر پیروز شوم برجام را از بین می برم. وقتی آمد و شرایطی که در سال 96 پیش آمد و تعلیق ها را برای تحریم انجام می داد، اواخر سال 96 گفت آخرین بار این کار را انجام می دهم و سپس از توافق خارج شد و شرایط جدید ایجاد شد. ما ابتدا باید با 4+1 به توافق می رسیدیم. مذاکره تنها بحث دولت ها نیست. ما ممکن است با دولت ها توافق کنیم و آن ها 70 درصد عمل کنند، اما در بخش اقتصادی بیشتر از دولت ها بانک ها و شرکت ها نقش دارند و اعتماد بسیار بالاتری می خواهند تا مطمئن شوند سرمایه خود را در ایران از دست نمی دهند و به سود می رسند. شرکت ها گاهی چند ماه یا چند سال از دولت ها عقب تر هستند.
* یکی از بحث هایی که ما در سال 93 با آمریکا داشتیم این بود که می خواستند بحث موشک ها را وارد مذاکرات کنند که ما جواب منفی دادیم. وقتی ما به دنیا گفتیم فقط در زمینه هسته ای مذاکره می کنیم خارج از آن عمل نمی کنیم. بانک ها به تمامی مسایل برای سرمایه گذاری نگاه می کنند. وقتی این موارد را کنار هم قرار می دهیم می بینیم با توقعات ما نمی خواند.
*س_دولت سیزدهم با مصوبه مجلس به توافق نمی رسد_س** این مصوبه مجلس که موانع ما برای مذاکره با 4+1 به علاوه آمریکاست، گفته باید تمامی تحریم ها علیه ایران باید برداشته شود، این اتفاق می تواند بیفتد اما مذاکرات دیگری را می طلبد. توافق ما حتی امروز دور از دسترس نیست، از نظر من ما می توانیم به توافق برسیم چون اگر معیار ما فرمایشات مقام معظم رهبری باشد که فرمودند تحریم باید برداشته شود و ما راستی آزمایی کنیم و سپس به تعهدات عمل کنیم. مصوبه مجلس نه در این دولت بلکه در دولت سیزدهم هم اگر مقید به مصوبه مجلس باشد به توافق نمی رسد. ما اگر معیار را فرمایشات مقام معظم رهبری قرار دهیم به توافق می توانیم برسیم اما اگر مبنا مصوبه مجلس باشد بسیار سخت خواهد بود.
* من اگر الان سال 92 باشد باز هم این مسیر را خواهم رفت، ما یا باید میدان را باز کنیم یا به مذاکرات هسته ای بپردازیم، اگر میدان باز بخواهیم نظام باید به ما مجوز دهد اما اگر به مذاکرات هسته ای بخواهیم بپردازیم تنها متمرکز بر آن عمل خواهیم کرد.
* در مذاکرات برجام یکسری اختیارات برای رییس جمهور آمریکاست و یکسری به کنگره مرتبط است، ما اگر این مبنا را قبول نمی کردیم توافق ما باید به کنگره می رفت و در شرایط ان روز تصویب نمی شد و در شرایط امروز هم به نظرم تصویب نمی شد. آنچه در مذاکرات وین ما به آن رسیدیم، در نامه به مجلس آمده و وزارت خارجه گزارشی را فرستاد که در آن آمده 5+1 چکار خواهد کرد و ما چه خواهیم کرد. اگر آن چارچوب مذاکرات باشد می تواند محوری برای آینده باشد.
*س_با تحریم های آمریکا هیچ شرکتی جرات نداشت با ما کار کند _س** {در پاسخ به پرسشی درباره وضعیت تورم}: ما در سال 92 با چه تورمی دولت را شروع کردیم؟ تورم 12 ماهه حدود 34 درصد و تورم نقطه به نقطه حدود 40 درصد بود. من در همان مصاحبه اول که 100 روز را توضیح می دادم گفتم ما تا پایان سال قادر هستیم تورم را کاهش دهیم و سپس به تورم تک رقمی خواهیم رسید. وقتی مصاحبه ام تمام شد دوستان اقتصادی اعتراض کردند که چرا قول کاهش تورم را به مردم دادید؟ ما در سال 93 تورم را به 15 درصد رساندیم و در اواخر سال 94 تورم به زیر 10 درصد رسید، در سال 95، 96 و اوایل سال 97 تورم تک رقمی بود و ما به این وعده عمل کردیم و پس از 26 سال این اتفاق رخ داد. رشد اقتصادی ما در چهار سال اول حدود چهار و نیم میلیون بود و در سال 95 در دولت یازدهم رشد اقتصادی ما در دنیا اول شد. همچنین اشتغال قابل قبولی داشتیم که بالای 700 هزار اشتغال خالص داشتیم. همه آمارهای ما نشان می دهد که به قول های خود عمل کردیم.
* همه آمارهایی که ذکر می کنید برای پس از سال 97 است که ترامپ از برجام خارج می شود و تحریم آمریکا باز می گردد، نفت دیگر یک میلیون بشکه نیست و در سال 97 به طور کامل مورد تحریم قرار گرفت. پس از تحریم آمریکا همه کشورها فکر کردند سایر شرکت ها با ما کار می کنند اما هیچ کشور و شرکتی جرات نداشت و ما با شیوه های خاصی توانستیم مقدار کمی از نفت خود را بفروشیم. ما در سه سا اخیر 116 میلیارد دلار کمتر از آنچه لازم بود نفت فروختیم و در این شرایط که می بینید برای پس از سال 97 است. اگر 92 تا پایان 96 را جدا کنید و 97 تا 99 را سمت دیگر بگذاریم، کاملا با هم متفاوت هستند.
*س_در 24 ساعت به طور متوسط 13 تا 14 ساعت کار کردم_س**{در پاسخ به سوالی درباره آنکه مردم می گویند شما خیلی شیک هستید و اهل تفریح هستید، می گویند شما مردمی نیستید یا وزرا را نمی پذیرید}: اینها اتهامات بی اساس است. ساعات کار ما کاملا مشخص است. این وظیفه شرعی و قانونی ما بوده است. من در این مدت هشت سال در 24 ساعت به طور متوسط 13 تا 14 ساعت کار کردم و از دفاتر و نامه ها و جلسات من مشخص است.
* شما دیدید که در دوران کرونا من حداقل در هفته دو تا سه جلسه برای این موضوع داشتیم. من از نظر تفریحات در طول مدت خدمتم، در دوران کرونا از تهران خارج نشدم و قبل از ان هم بسیار محدود بوده است و سفرهای من بیشتر کاری بود. من به عسلویه شش سفر برای طرح ها و پروژه ها کردم.
*س_هیچ راهی برای رفع تحریم در کوتاه مدت جز مذاکره نداریم_س**{درباره اینکه چرا برخی مسایل را نمی تواند مطرح کند و این نگاه به وحدت ملی صدمه می زند یا خیر}: حل مسایل کشور گاهی در اختیار قوه مجریه به تنهایی است و می تواند به تنهایی تصمیم بگیرد و اجرا کند، گاهی اما تصمیماتی می گیریم که حتما باید قوه قضاییه با ما همراه باشد تا به نتیجه برسیم. مثلا می گوییم این موارد توقیف نشود و به مردم فرصت داده شود یا من می گویم برای رسیدگی به مسایل اقتصادی مردم وزارت اقتصاد ما باید دو بخش شود و لایحه دو فوریت به مجلس می دهم که یا مجلس قبول نمی کند، یا با تاخیر انجام می شود و یا مجلس قبول می کند اما شورای نگهبان قبول نمی کند. من در این موارد نمی توانم به مردم بگویم فلان قوه این کار را کرد و فلان کار را نکرد.
* این اتفاقات مشکل ایجاد می کند، یکسری مسایل هم کلان تر است و هماهنگی کلی نظام را می طلبد و ایجاد هماهنگی گاهی در زمان کوتاه میسر نیست و اختلاف سلیقه ها شکافش زیاد است. طرح این مسایل برای مردم به نظرم به وحدت ملی ما کمک نمی کند بلکه وحدت را به خطر می اندازد و شکاف ها را بیشتر می کند. مثلا در فضای مجازی آزادی مردم چقدر باید باشد؟ پهنای باند باید چه میزان باشد؟ ما اختلافاتی در این مسایل داشته ایم اما همه را برای مردم شرح ندادیم. اگر در بلند مدت باشد امکان طرح برای مردم و سپس ارائه راه حل توسط ان ها وجود دارد اما در کوتاه مدت نه.
*{در پاسخ به اینکه مهم ترین پرونده ای که به دولت آینده تحویل خواهد داد، چیست؟}: به نظر من مهم ترین پرونده ای که دست دولت سیزدهم قرار می گیرد و باید درباره آن تصمیم بگیرد، مذاکره و تعامل با دنیاست. ما هیچ راهی برای رفع تحریم در کوتاه مدت جز این نداریم، البته در چارچوب فرمایشات مقام معظم رهبری. در بلند مدت شاید با تحمل جامعه بتوانیم به شرایطی برسیم که روی پای خود بایستیم. پرونده دیگر مسایل اقتصادی است تا مردم آینده را روشن تر ببینند، البته پروژه ای نگاه کنیم ده ها و صدها پروژه برای تکمیل است.
*س_دولت موسسات اعتباری غیرمجاز را با هزینه بسیار جمع کرد_س**{درباره اتفاقات و مشکلات بعضا امنیتی که در دوران او پیش آمد}: پیش بینی این مسایل ساده نیست اما ما هیچ تنشی نداشتیم که زمان آن طولانی شود، هر چند گاهی متاسفانه با تلخی همراه شد اما توانستیم مدیریت کنیم. نکته دوم اینکه برخی مسایل ریشه در جای دیگری دارد مثل حوادثی که در سال 96 داشتیم و به موسسات اعتباری مربوط بود که ریشه آن به حکم یک قاضی بازگشت و تمام گرفتاری ما در کاسپین همین بود و دولت به ناچار ورود می کند. یکی از افتخارات دولت این است که موسسات اعتباری غیرمجاز را با هزینه بسیار جمع کرد، ما حدود 30 هزار میلیارد تومان هزینه کردیم. همچنین بانک های نیروهای مسلح مشکلاتی داشتند که حل و فصل شد اما بار سنگینی روی دوش دولت گذاشت. خوزستان را مثال زدید، به دلیل کم آبی و شرایط جوی تنشی ایجاد می شود که باید رفع شود. به نظرم دولت از لحاظ امنیت داخلی و خارجی کارهای بزرگی کرده اما مواردی هست که تنها به دولت مربوط نمی شود.
*س_از بانک مرکزی قرض نگرفتیم_س**{درباره کسری بودجه}: اگر الان رئیس سازمان برنامه و بودجه بود، میگفت کسری بودجه نداریم. هر مشکلی اگر هست دولت و مجلس باهم هستند؛ اما خطرناکترین راه تامین این کسری، آنجایی است که از پایه پولی استفاده کنیم. ما از بانک مرکزی و پایه پولی استفاده نکردیم و از مردم قرض گرفتیم. بهموقع هم با سودش پس میدهیم. دولت در اوراق هیچ تخلفی نداشته است. یکی از کارهایی که میخواستم انجام دهم و نشد، این بود که دست دولت را در اداره بنگاههای اقتصادی کوتاه کنیم. بخشیاش انجام شد و بخشیاش باقی ماند.
*س_ریشه مبارزه با فساد، شفافیت است_س**فساد یک معضل اجتماعی بوده و هست. اعتقاد دولت من از اول این بوده که فساد در سایه شفافیت از بین میرود. مثلا {مبارزه با} قاچاق در منطقه جنوب دست نیروی انتظامی بود، مصوبه در شورای عالی امنیت تصویب کردیم سپاه وارد شود، سپاه آمد و باز جمع نشد. یکی از دلایلی که گفتیم سامانههای فضای مجازی باید ادامه پیدا کند برای همین است. سامانه جامع تجارت یکی از کارهایی بود که راهاندازی کردیم که همه ببینند چه اتفاقی میافتد. ریشه مبارزه با فساد شفافیت است.
*س_از فردا کار فرهنگی و علمی می کنم_س** من از مبارزات سال 41 به عنوان یک سرباز کنار انقلاب بودم و تا به امروز، کار اصلی من فرهنگی بوده در حالیکه از نظر کاری جنبه امنیتی می چربد. خودم دنبال کار علمی بوده و هستم. از فردا کار علمی و فرهنگی خواهم کرد و از فردا سمت خاصی نخواهم داشت.
* من خدمت مردم عزیز و خوب کشورمان عرض کنم که من و تمام وزرا و اعضای دولت تمام تلاش خود را برای خدمت انجام دهیم و در مواردی هم نتوانستیم آنطور که باید این خدمت را به دلایلی از جمله تحریم ها، کرونا و... عمل کنیم. اما این افتخار را هم داریم که طرح های عظیمی مثل دریاچه ارومیه، پالایشگاه های مهم، پتروشیمی که درآمد آن دو برابر شد، در بخش فولاد و داشتیم. همچنین پنجشنبه های افتتاح که در یک سال و نیم اخیر ما مجموع 88 افتتاح بزرگ ملی داشتیم که برای من افتخار بزرگی است. در نهایت از مردم بابت تمامی کاستی ها عذرخواهی می کنم و امیدوارم دولت سیزدهم بتواند با تمام قوت به مردم خدمت کند.
27215
کد خبر 1541274