یک‌شنبه 30 دی 1403

از «آغاز اجلاس مشترک چند کشور تولیدکننده اورانیوم غنی شده» تا «دلار‌های 4200 در خدمت واردات غذای گربه و سگ»

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع

موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی بیست و ششمین روز فروردین ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.

به گزارش تابناک اقتصادی، تاریخ اقتصاد ایران و جهان آینه ای است تمام نما از رویدادهای اقتصادی که در گذشته رخ داده است و بیانگر ریشه های تاریخی بسیاری از واقعیت های امروز ایران و جهان است. موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی بیست و ششمین روز فروردین ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.

26 فروردین 1356، اجلاس مشترک نمایندگان چند کشور تولیدکننده اورانیوم غنی شده از جمله فرانسه، آلمان فدرال، ایتالیا و آفریقای جنوبی و همچنین هیأت مدیره دو کارخانه هسته ای فرانسه (ارودیف و کرودیف) در اصفهان آغاز به کار کرد. ایران 10 درصد از کل سهام ارودیف و 25 درصد از سهام کرودیف را در اختیار دارد.

26 فروردین 1367، ایران رسما علیه حملات امریکا به سکوهای نفتی ایران و ایجاد مزاحمت برای کشتی ها و هواپیماهای ایرانی درخلیج فارس به سازمان ملل شکایت کرد.

26 فروردین 1374، واکسیناسیون 9 میلیون کودک زیر 5 سال با موفقیت انجام شد. با اجرای این طرح، ایران در واکسیناسیون فلج اطفال مقام چهارم جهان را کسب کرد.

26 فروردین 1389، گوردون براون (حزب کارگر)، دیوید کامرون (محافظه کار) و نیک کلگ (لیبرال دموکرات) اولین مناظره انتخاباتی تاریخ بریتانیا را برگزار کردند. محور این مناظره اقتصاد بود.

26 فروردین 1391، بر اساس اعلام مرکز آمار، نرخ بیکاری کل کشور در سال 90، 12.3 درصد به ثبت رسید که نسبت به سال 89 از 2.1 درصد کاهش برخوردار بود.

26 فروردین 1393، علی طیب نیا وزیر اقتصاد با حضور در صحن علنی مجلس، مکانیزم حذف 10 میلیون نفر از یارانه بگیران پردرآمد را تشریح کرد. اقتصاد که همزمان با هفتمین روز ثبت‌نام متقاضیان دریافت یارانه در جمع نمایندگان مجلس حضور یافته بود، با بیان اینکه افراد پردرآمدی که نیاز به یارانه ندارند شناسایی شده اند، گفت که در صورت ثبت نام این خانوارها دولت می‌تواند نام آنان را از لیست دریافت کنندگان یارانه حذف کند زیرا زمینه حذف آنان از این لیست فراهم شده است.

26 فروردین 1394، حسن روحانی، رئیس جمهوری در واکنش به تصویب طرح لزوم بررسی توافق نهایی هسته ای با ایران در کمیته سنا، گفت: اینکه سنای آمریکا و مزدوران این کشور چه می گویند، مجلس نمایندگان آمریکا چه می خواهد، به ملت و دولت ما ارتباطی ندارد؛ ما در برابر تعامل، در برابر حسن نیت و در برابر احترام، احترام می خواهیم. همه بدانند در این توافق، اگر پایان تحریم نباشد؛ توافقی نخواهد بود.

26 فروردین 1395، ولی‌الله سیف، رئیس‌کل بانک مرکزی با «جک لو» وزیر خزانه داری آمریکا دیدار کرد. این اتفاق که در حاشیه نشست صندوق بین المللی پول در واشنگتن رخ داد، اولین دیدار دو مقام اقتصادی ایرانی و آمریکایی در سه دهه گذشته بود.

26 فروردین 1396، مدیر مرکز سیاست منع گسترش جنگ افزارهای هسته ای در واشنگتن، گفت معامله شرکت بوئینگ با شرکت آسمان یکی از دستاوردهای برجام است که پیام خوبی به شرکت های دیگر آمریکایی درباره فرصت های سرمایه گذاری در ایران فرستاد و نشان می دهد شرکت های آمریکایی می توانند حتی در چارچوب تحریم های کنونی با ایران معامله کنند.

26 فروردین 1397، اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور با تاکید بر اینکه ارز حاصل از صادرات کالا باید به چرخه اقتصاد کشور بازگردد، از بانک مرکزی خواست تا با تکمیل و بهره برداری سریع‌تر از سامانه «نیما» نظارت جدی بر منابع ارزی حاصل از صادرات و واردات اعمال شود.

26 فروردین 1398، فرهاد دژپسند وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه بازار سرمایه، سال 98 را با روند مناسبی آغاز کرده است، گفت: مجوز جذب 60 میلیارد دلار سرمایه خارجی صادر شد.

26 فروردین 1399، عادل آذر با قرائت گزارش دیوان محاسبات گفت: مطابق بررسی‌ها در سال 97 بابت واردات کالاها و خدمات اساسی و غیر اساسی معادل 31 میلیارد و 416 میلیون دلار ارز به نرخ دولتی تامین شده که طبق بررسی‌های دیوان تا تاریخ 12/ 9/ 98 تعداد 9658 ردیف تامین اعتبار ثبت سفارش توسط اشخاص حقیقی و حقوقی مجموعا بالغ بر چهار میلیارد و 821 میلیون دلار علی رغم دریافت ارز 4200 تومانی واردات نداشتند. مثلا از تعداد 37 شخص حقیقی و حقوقی با دریافت ارز بیش از 100 میلیون دلار تعداد 32 شخص حقیقی و حقوقی بالغ بر یک میلیارد و 200 میلیون دلار واردات نداشته‌اند. از 48 شخص حقیقی و حقوقی با دریافت ارز بین 50 میلیون تا 100 میلیون دلار، 31 شخص حقیقی و حقوقی بالغ بر 852 میلیون دلار کالایی وارد نکردند. از 385 شخص حقیقی و حقوقی با دریافت ارز بین 10 تا 50 میلیون دلار تعداد 212 شخص بالغ بر یک میلیارد و 237 میلیون دلار واردات نداشتند. از تعداد 99 فقره از تامین ارز ثبت سفارش‌های بالای 50 میلیون دلار جمعا بالغ بر یک میلیارد و 99 میلیون دلار هیچ گونه وارداتی بابت ارزی دریافتی نداشتند. در 70 فقره ثبت سفارش به ارزش دو میلیارد و 94 میلیون دلار 22 شرکت نسبت به تعیین ارزش کالاهای وارداتی پیش اظهاری کرده که این اقدام خلاف قانون باعث دریافت حداقل 172 میلیون دلار بیش از ارزش کالاهای وارداتی توسط اشخاص مذکور شده است. به گفته وی، بررسی اقلام تامین ارز بانک مرکزی نشان می‌دهد در شرایطی که بخش صنعت بیشترین نیاز را برای تامین مواد اولیه و تجهیزات داشته و کشور دست به گریبان تامین ارز کالاهای اساسی به ویژه دارو و غذا بوده در سال 97 معادل دو میلیارد و 706 میلیون دلار ارز به نرخ دولتی 4200 تومان به واردات کالاهای غیراساسی از قبیل نخ دندان، غذای سگ و گربه، عروسک و اسباب بازی، درب قوطی، درپوش، لامپ چوب بستنی و موارد دیگر اختصاص یافته که بعضا دارای تولید مشابه داخلی بودند.

منابع: موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی و روزنامه دنیای اقتصاد