از تولید 14 میلیون لیتر بنزین در پالایشگاه شازند تا اورهال تاسیسات پالایشگاهی
با پیروزی انقلاب اسلامی ایران و توجه هر چه بیشتر به پیشرفت درون زا، مسیر توسعه در کشور و استان مرکزی جان دوباره ای به خود گرفت و با ساخت صنایع مختلف که تا پیش از این حتی در تفکر دولتمردان دوران پهلوی هم میسر نبود، ایران اسلامی مسیر توسعه و ترقی را در پیش گرفت.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از دیار آفتاب؛ پیشرفت و توسعه، همواره یکی از مهم ترین دغدغه دولت ها و حکومت ها در دوران معاصر بوده است. در ایران، رژیم پهلوی مسیر منحرفی را برای توسعه ایران برگزید. علت اصلی ناکامی توسعه در عصر پهلوی، توجه و تأکید بر جنبه ها و الگوهای توسعه برون زا بود، الگویی که اگرچه برای مدتی رشد اقتصادی را ایجاد کرد، ولی سرانجام چنان درگیر فساد و بی عدالتی شد که خون مردم را به جوش آورد. درحالی که پیشرفت متکی به الگوی پیشرفت درون زا قادر است ایران را به جایگاه شایسته و بایسته خود رهنمون سازد.
با پیروزی انقلاب اسلامی ایران و توجه هر چه بیشتر به پیشرفت درون زا، مسیر توسعه در کشور جان دوباره ای به خود گرفت و با ساخت صنایع مختلف که تا پیش از این حتی در تفکر دولتمردان دوران پهلوی هم میسر نبود، ایران اسلامی مسیر توسعه و ترقی را در پیش گرفت تا جایی که در طول سال های گذشته در چندین نوبت سازمان های بین المللی به جایگاه برتر علمی ایران در منطقه و جهان اذعان کرده اند و این نتیجهی چیزی نیست جز اتکاء به توان و نیروی داخلی کشور.
در همین راستا استان مرکزی با اتکاء به نیروهای داخلی پروژه های عظیمی را در سطح استان ایجاد کرد تا علاوه بر ایجاد اشتغال برای جوانان، توسعه و پیشرفت را برای کشور به ارمغان بیاورد و محرومیت را از چهره کشور پاک کند.
پالایشگاه نفت شازند
صنعت پالایشی کشور همانند سایر بخش های صنعت نفت پس از پیروزی انقلاب اسلامی روندی رو به رشد داشته به طوری که علاوه بر راه اندازی طرح های پالایشی جدید و افزایش ظرفیت پالایشگاه های قدیم، تولید فرآورده اصلی چندین برابر شده است.
رشد 8 برابری تولید بنزین در انقلاب اسلامی
برای نمونه مقایسه تولیدات پالایشگاهی ایران از زمان آغاز به کار پالایشگاه نفت آبادان نشان می دهد که تولید بنزین پالایشگاهی در طی 41 سال دوران پس از انقلاب اسلامی و تا سال 1398، نسبت به قبل از انقلاب تقریبا 8 برابر شده و از 14.43 میلیون لیتر در روز به 115 میلیون لیتر در روز افزایش یافته است.
تولید 14 میلیون لیتر بنزین یورو 4 در پالایشگاه شازند
پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند (پالایشگاه اراک) یکی از شرکتهای فرعی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران میباشد که به عنوان بزرگترین پالایشگاه تک واحدی ایران در سال 1372 با ظرفیت اسمی 150 هزار بشکه در روز راهاندازی گردید. همچنین نخستین پالایشگاهی است که کار مطالعه و عملیات اجرای آن بعد از انقلاب اسلامی و در نخستین سال بعد از جنگ تحمیلی آغاز شد. پس از مدتی با تلاش و کوشش نیروهای متعهد و متخصص ظرفیت تولید پالایشگاه به 170 هزار بشکه در روز رسید. پس از چند سال و با اجرای طرح های مختلف ظرفیت تولید پالایشگاه از 170 هزار بشکه در روز به 250 هزار بشکه در روز و میزان تولید بنزین به میزان 12میلیون لیتر در ازاء کاهش تولید نفت کوره افزایش یافت. درحالیکه خوراک پالایشگاه از 100 درصد نفت خام شیرین و سبک به مخلوط 55 درصد سبک و 45 درصد نفت خام سنگین تغییر یافته است، محصولات پالایشگاه با مشخصات و کیفیت استانداردهای 2004 و 2005 اروپا به بازار عرضه میشوند.
میزان تولیدات حتی در زمان تحریم ها نیز با افزایش رو به رو بود به طوری که در سال 1397، مجموعا 5 میلیارد لیتر (روزانه حدود 14 میلیون لیتر) بنزین یورو 4 توسط این مجتمع پالایشگاهی تولید شد تا شرکت پالایش نفت امام خمینی شازند یکی از مهمترین پالایشگاه های نفت کشور نام بگیرد. این حجم تولید در این شرکت حدود 20 درصد بنزین مصرفی کشور است که بخش عمده ای از آن در استان های تهران، البرز، اصفهان، مرکزی و خراسان رضوی به مصرف می رسد.
اولین اورهال تاسیسات پالایشگاهی پس از انقلاب توسط متخصصان داخلی
تا سال ها برای اورهال تجهیزات پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند از مهندسان و متخصصان خارجی استفاده می شد. اما به لطف دانش و تخصص جوانان ایرانی و اعتماد مدیران به نیروهای داخلی این عملیات در سال 1397 برای اولین بار توسط نیروهای متخصص ایرانی انجام شد.
در این مرحله از اورهال که 1600 نیروی کار ماهر و متخصص انجام آن را بر عهده داشتند، واحدهای تولیدی شامل تقطیر، سی سی آر، گاز مایع، غلظت شکن و تصفیه نفت سفید تعمیر شدند.
پالایشگاه شازند یکی از پالایشگاه های پیشرو در تولید فرآورده های نفتی بوده و سهم بزرگی در کاهش آلایندگی هوای شهرهای بزرگ مانند تهران، کرج، اراک و شیراز داشته است تا جایی که با شروع به کار فاز 2 پالایشگاه که عمدتا وظیفه با کیفیت کردن فرآورده ها را بر عهده دارد، مقدار گوگرد حاصل شده از نفت خام ورودی پالایشگاه که 60 تن در روز بود پس از شروع به کار فاز2، به 450 تن در روز رسید. به این معنی که 400 تن گوگردی که در خودرو ها سوخته می شد به گوگرد جامد تبدیل شد و علاوه بر کاهش آلودگی محیط زیست باعث سودآوری بیشتری برای پالایشگاه نیز شد. (http://www.diyareaftab.ir/news/56565/)
پتروشیمی شازند
قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، صنعت پتروشیمی در ایران جایگاه قابل قبولی نداشت. در آن مقطع آهنگ آرام توسعه با سرعت رشد و توسعه پس از انقلاب به هیج وجه قابل مقایسه نیست.
با پیروزی انقلاب اسلامی و پس از پشت سر گذاشتن دوران 8 ساله جنگ تحمیلی، با توسعه شبکه گازرسانی و تولید از مخزن پارس جنوبی در دهه 70 و اوایل دهه 80 صنعت پتروشیمی جزو اصلی ترین صنایع موثر کشور محسوب شد و رشد چشمگیری را در این عرصه شاهد بودیم.
پتروشیمی شازند یکی از 50 طرح افتتاح شده پتروشیمی در انقلاب اسلامی
بازسازی مجتمعهای آسیب دیده پتروشیمی در جنگ تحمیلی از سال 1368 تا 1373 با جدیت پیگیری شد و به تدریج مورد بهرهبرداری قرار گرفت. پس از پیروزی انقلاب اسلامی مجموعا 50 طرح پتروشیمی با ظرفیت 65 میلیون تن افتتاح شد که مجتمع پتروشیمی شازند یکی از آن ها است.
این طرح در سال 1363 تصویب شد و پس از طی مراحل طراحی، مهندسی و نصب، فاز اول آن در سال 1372 در مدار تولید قرار گرفت.
از سال 1379 همزمان با تکمیل واحدها، طرح و توسعه مجتمع با هدف افزایش ظرفیت واحدها به تصویب رسید که فاز اول آن در مهرماه سال 1384 و عملیات اجرایی فاز دوم در تابستان سال 1386 به انجام رسید.
این شرکت هم اکنون با تولید محصولات شیمیایی، بسیاری از نیاز داخل را تامین کرده و مازاد آن را به کشورهای مختلف صادر می کند که به عنوان مثال در سال 1397 حدود 400 میلیون دلار انواع محصولات پروپیلن را به خارج از کشور صادر کرده است.
پتروشیمی شازند زمینه ساز اشتغال 200هزار نفر در کشور
در این مجتمع 12 کارخانه و واحد تولیدی وجود دارد که 4هزار نفر نیرو در آن مشغول به کار هستند. با تزریق تولیدات این کارخانه در بازار داخل کشور، بیش از پنج هزار واحد پایین دستی فعال شده و انواع نیازهای مردم و تولیدکنندگان دیگر را تامین میکند. همچنین محصولات پتروشیمی شازند به بیش از 3 هزار واحد تولیدی کشور ارسال میشود و زمینه ساز اشتغال بیش از 200 هزار نفر در کشور را فراهم می کند.
مقام نخست محصولات پتروشیمی در صادرات غیرنفتی کشور
این صنعت اکنون به عنوان یکی از بخشهای اصلی صنعت نفت کشور، طلایه دار ایجاد ارزش افزوده و رشد اقتصادی در کشور است که محصولات آن در سبد تجاری اقتصاد ایران مقام نخست صادرات غیر نفتی را به خود اختصاص داده است. این صنعت همچنین به عنوان عاملی اثرگذار در توسعه پایدار و ایجاد اشتغال در کشور به شمار می رود.
در افق 1404 دستیابی به تولید 130 میلیون تن محصولات پتروشیمی برای این صنعت پیش بینی شده است.(http://www.diyareaftab.ir/news/50367/)
تولید ماده اولیه سرنگ انسولین توسط پتروشیمی شازند
همچنین در سال 98 و پس از یک سال تحقیق و پژوهش و تایید نمونه های آزمایشگاهی تولید شده با آماده سازی های لازم در واحد صنعتی، تولید گرید پلیمری آر 801 به عنوان ماده اولیه سرنگ های انسولین در مجتمع پتروشیمی شازند تولید شد و ضمن انحصارشکنی کشورهای آمریکا، آلمان، انگلیس و کره جنوبی تمام نیاز کشور به این محصول تولید و در اختیار واحدهای پائین دستی قرار گرفته است. پیش از این سرنگ های انسولین از کشور کره جنوبی وارد می شد که با تشدید تحریم ها کشور کره از فروش این محصول خودداری کرد که با پیش بینی صورت گرفته از یک سال گذشته با دستیابی متخصصان کشور به این گرید پلیمری و تولید صنعتی از بروز مشکل برای بیماران دیابتی جلوگیری شد. (http://www.diyareaftab.ir/news/66789/)
شرکت پتروشیمی شازند با تولید سالانه یک میلیون و 800 هزار تن انواع محصولات شیمیایی و پلیمری تامین کننده مواد اولیه و میانی پنج هزار واحد صنعتی کوچک و بزرگ در کشور است.
همچنین برای اولین بار در خاورمیانه کار تعمیر و بازسازی مبدل های خط انتقال پتروشیمی با موفقیت در شرکت ماشین سازی اراک انجام شد. این اقدام با هزینه 15 درصدی قیمت خرید هر دستگاه، در داخل کشور و توسط ماشین سازی اراک و پتروشیمی این شهرستان و برای اولین بار در کشور و خاورمیانه، انجام شده است.
(http://www.diyareaftab.ir/news/41380/)
با اقدامات صورت گرفته در این شرکت، تولید بسیاری از محصولات وارداتی در این شرکت انجام می گیرد که همین امر باعث کاهش خروج ارز از کشور و صادرات محصولات تولیدی به 25 کشور دنیا شده است.
نیروگاه شازند
نیروگاه حرارتی شازند یکی از پروژه های عظیم ملی است که پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران به بهره برداری رسیده است.
این نیروگاه در زمینی به مساحت 240 (دویست و چهل) هکتار در کیلومتر 15جاده اراک - بروجرد، محور فرعی ازنا و در شرق پالایشگاه شازند در مجاورت راه آهن سراسری تهران - جنوب واقع گردیده است.
قرارداد احداث نیروگاه در سال 1373 بین سازمان توسعه برق ایران و شرکت مدیریت پروژهای نیروگاهی ایران (مپنا) منعقد گردید.
برق تولیدی این نیروگاه از طریق پست230 کیلو ولت که توسط شرکت سهامی برق منطقه ای باختر احداث گردیده به شبکه سراسری انتقال داده میشود و بخشی از نیاز برق استان مرکزی و سایر استان های همجوار را برطرف می کند.
اینها تنها بخشی از دستاوردهای انقلاب اسلامی در استان مرکزی است که کشور را در بسیاری از محصولات به خودکفایی رسانده است و دست بیگانگان را در کشور کوتاه کرده، گرچه دشمنان تابوتوان دیدن اینهمه موفقیت و پیشرفت را ندارند اما انقلاب اسلامی به رهبری امام (ره) و در ادامه با رهبری مقام معظم رهبری در مسیر ترسیمشده به راه خود ادامه میدهد و روزبهروز بر سکوهای موفقیت میایستد.
انتهای پیام /