انتخابات و اولویتهای مجلس یازدهم در آینه رسانههای داخلی
تهران - ایرنا - واکاوی مهمترین اولویتهای مجلس یازدهم و چالش تعامل دولت حسن روحانی و مجلس اصولگرا در کنار مجادلات بر تصاحب ریاست مجلس در میان اصولگرایان، از برجستهترین موضوعاتی است که رسانهها به آن پرداخته اند.
با برگزاری انتخابات دوم اسفند 1398 نام چند نفر از اصولگرایان به عنوان کاندیداهای بالقوه ریاست پارلمان آینده به گوش میرسد. پیش از انتخابات شورای ائتلاف اصولگرایان با ریاست حداد عادل تلاش زیادی کرد تا جناح راست را به سرلیستی محمدباقر قالیباف به وحدت برساند اما این موضوع با مخالفت جبهه پایداری به دبیر کلی مرتضی آقاتهرانی روبرو شد و تا یکی دو روز مانده به انتخابات هم قرار بود لیستهای شورای ائتلاف و جبهه پایداری متفاوت از هم باشند اما ترس از افتراق و احتمال شکست در انتخابات باعث شد تا دو طرف کمی از مواضع خود کوتاه بیایند و لیست شورای ائتلاف اصولگرایان با حضور کاندیداهای جبهه پایداری ارائه شود.
در این میان قالیباف که با یک میلیون و 265 هزار و 287 رای به عنوان نفر اول انتخابات به نمایندگی رسیده مدعی ریاست مجلس است. هر چند الگوهای ریاست در ادوار قبل نشان داد که تنها رأی اول تهران بودن دلیلی بر لزوم ریاست نماینده منتخب نخواهد بود. قالیباف یکی از مدعیان سرسخت جانشینی لاریجانی است اما از طرفی مرتضی آقاتهرانی و نمایندگان نزدیک به جبهه پایداری که تعدادشان در مجلس یازدهم کم هم نیست، با این ادعا که ائتلاف لحظه آخری آنان با سایر اصولگرایان این پیروزی را برای جناح راست به ارمغان آورده مدعی دیگری است که حالا ترسی از شکست در انتخابات ندارد و میخواهد برای ریاست مجلس حرف جبهه پایداری را به کرسی بنشاند.
لیستی که توانست هر 30 کرسی تهران را به خود اختصاص دهد ولی به نظر میرسد اختلافات پیش از انتخابات این بار در هفتم خرداد 1399 به داخل پارلمان کشیده شود و ریاست مجلس به محلی برای کشمکش میان اصولگرایان بدل شود.
بررسی روزنامهها، تارنماها و خبرگزاریهای داخلی نشان میدهد که رسانههای داخلی علاوه برکاوی ابعاد مختلف انتخابات در تهران و سایر استان های کشور، اولویت های مجلس آینده را نیز مورد واکاوی قرار داده اند.
اردوگاه اصلاحطلبان
آسیب شناسی، موانع، توصیه ها و راهبردهای انتخاباتی
مجلس یازدهم نارضایتیها را به حداقل برساند
حجت الاسلام و المسلمین رسول منتجبنیا در گفتوگو با ایسنا با اشاره به درگیری کشور با مشکلات مختلف، اظهار کرد: ایسنا: مجلس یازدهم و دولت باید با همکاری یکدیگر تلاش کنند تا نارضایتیها را به حداقل برسانند و مشکلات اقتصادی و اجتماعی را برطرف کنند. مجلس یازدهم بار سنگینی بر دوش دارد و جناح پیروز انتخابات که اکثریت مجلس را تشکیل داده است باید به اولویت های کشور توجه کند، مردم به لحاظ اقتصادی دچار مشکلات جدی هستند. من نمیگویم مشکلات باید با معجزه و یک شبه حل شود، اما اگر مجلس و دولت فعلی دست به دست هم میدادند، از نظرات کارشناسی استفاده کرده و اقدام شجاعانه داشتند، کار به اینجا نمی رسید. حالا مجلس یازدهم و دولت باید با همکاری یکدیگر تلاش کنند تا نارضایتی ها را به حداقل برسانند و مشکلات اقتصادی و اجتماعی را برطرف کنند.
این فعال سیاسی در ادامه خاطرنشان کرد: شاید رقابتی بین دولت و جناح پیروز مجلس یازدهم وجود داشته است اما دیگر نباید این مسائل مطرح شود؛ زیرا اکنون زمان همکاری برای کاهش مشکلات معیشتی مردم است. اکثریت و اقلیت مجلس باید دست به دست هم داده و با همکاری دولت، قدم های خوبی در جهت حل مشکلات اقتصادی، اجتماعی و سیاست خارجی برداشته شود. مشاهده میکنیم یک بیماری چگونه به کشور خسارت وارد کرده و تلفات داشته است؛ بنابراین الان زمان همکاری است.
منتجب نیا در ادامه تصریح کرد: مجلس یازدهم همچنین باید به کارهای بر زمین مانده بپردازد. اگر مجلس مدبر و کارآمد باشد می تواند خیلی کارها را انجام دهد مثل مجالس اول تا سوم که در شرایط انقلابی کشور، گام های مهمی در بعد قانونگذاری و نظارت برداشتند.
رصد جریان مقابل
دعوای بالانشینی در اردوگاه اصولگرایی
روزنامه اعتماد نوشت؛ اختلافاتی که در 3 طیف «قالیبافیها»، «اصولگرایان سنتی» و «پایداریها و احمدینژادیها» در گرفته و آتش آن ظاهرا هر روز بیش از روز قبل شعلهور میشود.
مرتضی آقاتهرانی، دبیرکل جبهه پایداری که در آخرین ساعات انتخابات توانست حرفش را به کرسی اصولگرایان بنشاند و سهمی بیشتر برای جبهه پایداری وارد «بهارستان» کند یکی از همان مدعیان کرسی ریاست مجلس است.
او هر چند در مصاحبهای با خبرگزاری برنا میگوید الان وقت صحبت از ریاست نیست اما چندان هم بدش نمیآید وارد این میدان شود و با رقابتی که از قبل با قالیباف و حامیانش داشت، اینجا نیز حرف خود را به پیش ببرد یا دستکم در مقابل نشان دادن روی خوش به رییس شدن سرهنگ اصولگرا، لااقل سهمی قابل توجه برای پایداریها طلب کند.
آقاتهرانی درباره ریاست مجلس میگوید: «در واقع بعد از ورود به مجلس، هر نماینده برنامههای خود را اعلام میکند و براساس آن تصمیم گرفته میشود که چه کسی صلاحیت ریاست، نیابت، معاونت، کمیسیونها و انتخاب کمیسیونهای مجلس را دارد. لذا نمایندگان منتخب باید به سمت ارایه برنامه در راستای خدمت به مردم گام بردارند.»
دبیرکل جبهه پایداری که بهترین راه را تصمیمگیری به موقع در مورد ریاست مجلس میداند، گفته است: «نمایندگان بعد از 4 سال در عمل باید نشان بدهند مجلس انقلابی با مجلس غیرانقلابی چه فرقی دارد. برخی خیلی خوب حرف میزنند و شعار میدهند اما شعار مردم را قانع و راضی نمیکند و میگویند، نتیجه شعاری که دادید چه شد!؟ که در جواب هر چه بگوییم این شعاری که دادیم در سفره شماست، اما مردم میگویند سفره خالی جلوی من است و مشکلات اقتصادی همچنان وجود دارد و تولید، خوابیده است بنابراین بیخود شعار ندهیم.»
صحبتهای آقاتهرانی اما وقتی رنگ و بوی تبلغیاتی برای کرسی ریاست میگیرد که از سابقه حضورش در مجلس سخن میگوید؛ موضوعی که حداقل در مقایسه با قالیباف و میرسلیم به عنوان نقطه قوت او تلقی میشود؛ چراکه آنها هیچ یک سابقه حضور در مجلس را ندارند.
اردوگاه اصولگرایان
توصیه ها، برنامه ها، وعدها و برنامههای انتخاباتی
اولویت مجلس یازدهم افزایش کارآمدی و شفافیت عملکرد نمایندگان باشد
سهراب گیلانی منتخب مردم شوشتر در مجلس یازدهم در گفتوگو با خبرگزاری فارس درباره اولویتهای خود در مجلس آتی اظهار داشت: باید اصلاحات ساختاری و اجرای برخی کارها به منظور شفافیت حداکثری در مجلس آتی در دستور کار نمایندگان قرار گیرد.
وی درباره جزئیات این موضوع گفت: شفافسازی اموال نمایندگان و حضور و غیاب آنها و شفافیت آرا از موضوعاتی است که مردم درباره آن سؤال و ابهام دارند؛ در صورتی که اگر همه اقدامات نمایندگان شفاف و آنلاین باشد شائبهها از بین خواهد رفت. عدم شفافیت در مجلس دهم منجر به بروز صدمات زیادی به کشور و افکار عمومی شده است؛ وقتی در برخی طرحها و لوایح 60 نماینده حاضر در صحن علنی مجلس در رأیگیری شرکت نمیکنند نشاندهنده بیتفاوتی است؛ با آنکه تذکرات متعددی از سوی مسئولان مجلس به آنها میشد اما نمایندگان مجلس همچنان در رأیگیری شرکت نمیکردند. در رای گیری علنی طرح شفافسازی آرای نمایندگان که 196 نفر آن را امضا کرده بوده 50-60 نفر به آن رأی دادند در حالی که به نظرم شفافیت آرا برای مجلس بسیار واجب و لازم است.
منتخب مردم شوشتر در مجلس یازدهم گفت: فارس: مجلس آتی باید قوانین انتخاباتی را اصلاح کند؛ اینکه 16 هزار نفر برای انتخابات مجلس ثبتنام کنند و تعداد زیادی از آنها به دلیل سوابق سوء سیاسی، امنیتی، قضایی و اقتصادی ردصلاحیت شدهاند بسیار بد است لذا باید ضعف قانون را اصلاح کرده و اجازه ثبتنام به پروندهداران را ندهند. مجلس و شورای نگهبان باید مانع از اتلاف وقت، انرژی و منابع و اعتبارات شوند. چرا که ثبتنام این حجم از افراد در انتخابات به هیچ وجه شایسته کشور نیست لذا نباید اجازه دهیم هر کسی مدرک دانشگاهی داشت و خود را منطبق با شرایط انتخابات دانست بتواند در فرآیند انتخابات ثبتنام کند.
اقدام قابل تحسین نماینده منتخب مجلس یازدهم پس از رای آوری
به گزارش خبرگزاری شبستان؛ اقشار و گروه های مختلف مردم اردکان از اقدام تحسین برانگیز نماینده منتخب مردم این شهرستان در انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی مبنی بر عدم برگزاری جشن پیروزی برخلاف دوره های پیشین استقبال، تشکر و تقدیر کردند.
«دکتر محمد رضا دشتی اردکانی» برای جلوگیری از ریخت و پاش های بی مورد به جای برپایی جشن پیروزی بر سر قبور مطهر شهدای معظم اردکان از جمله قبور شهدای گمنام میدان مرحوم حضرت امام خمینی (رحمه الله علیه) حضور یافت که مورد توجه و تجلیل آحاد مردم این شهرستان قرار گرفت.
در این برنامه که جمعی از مسئولان نیز حضور داشتند؛ نماینده منتخب مردم اردکان در انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی از شهدای والامقام برای ارائه خدمت خالصانه به مردم استمداد طلبید.
لازم به ذکر است که محمد رضا دشتی با 15 هزار و 848 رأی مردم معادل پنج و هفت درصد آراء شهرستان اردکان بهعنوان نماینده منتخب مردم در مجلس یازدهم راهی بهارستان شد.
مجلس باید دولتیها را وادار به حرکت کند
حجتالاسلام علیرضا سلیمی در گفتگو با خبرگزاری مهر، درباره اولویتهایی که مجلس یازدهم باید پیگیری کند، اظهار داشت: منتخبان مجلس یازدهم باید از همین امروز برنامههای خود را برای تحقق مطالبات اصلی مردم تهیه کنند. یکی از مهمترین درخواستهای مردم در شرایط فعلی، رونق کسب و کار و ساماندهی وضعیت اشتغال و مسکن است و این موارد از جمله مهمترین دغدغههای مردم است که باید نمایندگان مجلس آینده برنامههایی برای تحقق خواستههای مردم داشته باشند.
عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: در صورتی که نمایندگان مجلس بعدی از همان ابتدای کار، تحقق خواستههای مردم را در دستور کار خود قرار دهند و درگیر حاشیهها نشوند، قطعا عملکرد قابل قبولی خواهند داشت و میتوانند بسیاری از مشکلات کشور را حل کنند. در جاهایی که دولت کمکاری میکند، مجلس باید دولت را وادار به حرکت کند و به نوعی موتور دولت را برای تحرک بیشتر روشن کند. این دولت نشان داده که کمکار و کمتحرک است، باید مجلس عملکرد دولتمردان را مورد نظارت دقیق قرار دهد، از آنان بخواهد که مصوبات مجلس را اجرایی کنند و به دنبال تحقق مطالبات مردم باشند.
عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس شورای اسلامی متذکر شد: متأسفانه مجلس دهم نتوانست آنطور که باید و شاید دولت را وادار به حل مشکلات مردم کند که امیدواریم مجلس یازدهم در این راستا، حرکت و دولت را از این حالت کمتحرکی و کمکاری خارج کند. نمایندگان مجلس یازدهم باید دقت کنند تا مبادا درگیر حواشی شوند چرا که اگر اولویتهای اصلی کشور را فراموش کنند و درگیر حاشیهها شوند، قطعا مجلس یازدهم هم دچار ضعفهایی میشود که مجلس دهم به آن گرفتار شد.
کاهش مشارکت مردم در انتخابات میراث تاریخی سیاستهای لیبرالی
روزنامه جوان نوشت: انتخابات مجلس یازدهم در حالی برگزار شد که؛ کاخ سفید به شدت بر فشارهای تحریمی خود تا حد تحریم اعضای شورای نگهبان افزوده بود، دشمنان و مخالفان نظام از خط مصادره انتخابات مأیوس و تحریم انتخابات را به شدت تبلیغ و پیگیری میکردند، تلاش برای کاهش حضور مردم پای صندوقهای رای تا حد استفاده ابزاری و ایجاد هراس از ویروس کرونا نیز کشیده شد، برخی از بیتدبیریها و کژسلیقگیهای بازیگران سیاسی در داخل بر فضای رقابتی انتخابات سایه انداخته بود، موج گرانی با جهش در قیمت خودرو آغاز و سپس با طرح مسئله قرار گرفتن ایران در لیست سیاه گروه افایتیاف ابعاد روانی جدیدی در بازار ارز و طلا پیدا کرده و با هراس کرونا همافزا شد.
گرچه مشارکت 42/5 درصدی برای انتخابات مجلس در دنیای دموکراسی به امری معمول و نرخی قابل قبول به حساب آمده و حتی در بسیاری از کشورها با سابقه طولانی نظامهای دموکراسی با نرخی کمتر از آن هم مواجه هستیم، اما برای جمهوری اسلامی ایران که همواره مشارکت را شاخص عمده همراهی و حمایت مردمی معرفی و بر حضور حماسی و پرشور رایدهندگان تاکید داشته یک پدیده قابل تامل و بررسی محسوب میشود. احتمالا عوامل پنچگانه که به آن اشاره شد، میتواند در کاهش مشارکت در بخشهایی از جمله رایدهنده موثر بوده باشد، اما مروری بر فراز و فرودهای مشارکت سیاسی در تاریخ پس از انقلاب اسلامی عوامل داخلی دیگری را در میزان مشارکت یا بیتفاوتی سیاسی محتمل میسازد، از جمله عملکرد نهادهای برآمده از انتخابات یعنی دولت، مجلس و شوراهای شهر و روستا؛ و سیاستهای حاکمیتی بهویژه در عرصه اقتصادی و اجتماعی.
گرایش نهادهای انتخاباتی به سیاستهای لیبرالی در عرصه اقتصادی و اجتماعی و بهکارگیری رویکردهای سرمایهسالارانه و غفلت از عدالت مورد انتظار جامعه متاثر از ارزشهای دینی و انقلابی اگر صورت نخبهگرا داشته و اقناع تودهها را به فراموشی بسپارد، پیامدی چون بیتفاوتی یا اعتراض دارد؛ پیامدهایی که در حاشیه کانونهای توسعه و رفاه با احساس محرومیت نسبی همراه و در دولتهای دارای سیاستهای یکسان و همسو بهصورت مشابه تکرار شده است.
رصد جریان رقیب
تنگ کردن عرصه معیشت بر مردم علت زیگزاگ انتخاباتی اصلاحطلبان
به گزارش روزنامه فرهیختگان، اصلاحطلبان در اولین مقطع قبل از شروع رسمیفرآیند انتخابات، یعنی پیش از شروع بازه زمانی ثبتنام، معترف به ریزش بدنه اجتماعی خود بودند و نگران از سرنوشت انتخابات. در مقطع دوم یعنی روزهایی که نامنویسی از داوطلبان در وزارت کشور و فرمانداریها در جریان بود، سیدمحمد خاتمی جمع قابلتوجهی از چهرههای شاخص اصلاحطلب را برای ثبتنام در انتخابات دعوت کرد. با وجود این اما ثبتنام چهرههای اصلی بهصورت کامل و قابل قبولی انجام نشد و انتقادهای زیادی میان فعالان این جریان نسبت به شورایعالی که متولی این دست امور است، انجام شد.
چندی بعد و پس از اعلام نتایج بررسیها توسط شورای نگهبان، ناگهان فاز را عوض کردند و گفتند رد صلاحیتها بیسابقه بوده و با این شرایط انتخابات را تحریم خواهیم کرد. شورای عالی سیاستگذاری نیز اعلام کرد در تهران لیست انتخاباتی نخواهد داد. در مقطع بعدی اما برخلاف نظر اولیه، اصلاحطلبان اقدام به ارائه لیست انتخاباتی در تهران و بسیاری از شهرهای کشور کردند و عدد لیستهای آنها در تهران از دو و سه لیست هم گذشت.
همین که پرونده انتخابات ریاستجمهوری 96 بسته شد و به فاصله چندماه بعد از تمدید حضور روحانی در پاستور، کمپینی با هشتگ پشیمانی در فضای اجتماعی شکل گرفت که نشان میداد بدنه اجتماعی حامی دولت، از بر زمین ماندن وعدهها حسابی به ستوه آمده و شعاردرمانی مسئولان دولتی نیز افاقهای به حال آن نمیکند. افزایش ناباورانه قیمت دلار و سکه و مسکن و طلا و... در حدفاصل چند هفته نارضایتیها را به اوج رساند و در چنین فضایی توجیه ناکارآمدیها و ادامه حمایتها از عملکرد دولت نیز بیش از هرچیز میان اصلاحطلبان و بدنهای که چندماه قبل، آنها را به رای دادن به روحانی فراخوانده بودند، فاصله میانداخت. ادامه این وضعیت در ماههای بعد رفتهرفته زمینه فاصلهگذاری نیروهای سیاسی اصلاحطلب با روحانی را هم فراهم آورد و در نهایت شکست حداکثری برجام و بازگشت همه تحریمها به شرایط قبل از توافق هستهای نیز این جریان را بیش از هر زمان دیگری در آچمز قرار داد.
مجلس جدید به شدت به صدای علی مطهری، کواکبیان و محمود صادقی احتیاج داشت!
جهان نیوز در گزارشی نوشته است: «رضا جلالی»، عضو شورای مرکزی حزب مردمسالاری، بار دیگر تئوری سوخته ارتباط مشارکت بالا و انتخاب اصلاح طلبان را تکرار کرده است. این در حالی است که که حتی برخی اصلاح طلبان برجسته طی روزهای اخیر این فرضیه را به طور علنی رد کردند و دلیل اصلی کاهش مشارکت و عدم اقبال به نیروهای جریان اصلاحات را ضعف عملکرد نمایندگان این جریان فکری در دولت، مجلس و شورای شهر دانستند.
بخش های مهم اظهارات جلالی را در ادامه خواهید خواند:
*ناامیدی مردم از آینده اجرای کشور باعث شد که در تهران یک پنجم واجدین شرایط شرکت کنند. تجربه نشان داده اگر مشارکت مردم بالا باشد، طیف اصلاحطلبان پیروز انتخابات هستند و اگر مشارکت پائین باشد طیف اصولگرایان. نمیتوان این نتیجه را به معنای پیروزی اصولگرایان قلمداد کرد.
* اعتراضات بنزینی، وقایع آبانماه و سقوط هواپیمای اوکراینی از عواملی بود که باعث شد، مردم نسبت به صندوق رای سرد شوند. در این شرایط حتی اگر همه احزاب اصلاحطلب هم لیست میدادند، تغییری در نتیجه حاصل نمیشد.
*مجلس یازدهم به شدت به صدای علی مطهری، مصطفی کواکبیان و محمود صادقی احتیاج داشت. باید حداقل صدای علی مطهری تحمل میشد. لازم بود برای تشکیل مجلس چندصدایی، صدای علی مطهری در مجلس یازدهم نیز شنیده شود.
*یکی از نقاط ضعفی که در تاریخ ثبت خواهد شد این است که در حال تبدیل کردن نظام از چند صدایی به تک صدایی هستیم. متاسفم که مجلس یازدهم تکصدا میشود.
*س_برچسبها_س*