جمعه 5 بهمن 1403

انتخابات پرشور با بسترسازی برای حضور همه سلایق سیاسی

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
انتخابات پرشور با بسترسازی برای حضور همه سلایق سیاسی

تهران - ایرنا - توجه به معیشت مردم و اقتصاد کشور از جمله عواملی هستند که اهمیت بسزایی برای حضور حداکثری مردم در انتخابات دارند اما در کنار این عوامل توجه به برنامه‌های کاندیداهای ریاست جمهوری و دعوت از همه سلایق سیاسی انتخابات پیش رو را پرشورتر خواهد کرد.

دشمن همیشه از ابزارهای مختلفی برای دلسرد کردن مردم از حضور در پای صندوق استفاده کرده است. در شرایطی که آنان قصد دارند با اجرای توطئه‌های مختلف، علاوه بر زیرسؤال بردن اصل حاکمیت نظام، مردم را از شرکت در انتخابات دلسرد کنند، نامزدهای انتخاباتی باید با ارایه راهکار بهبود اوضاع اقتصادی و ایجاد رفاه نسبی در جامعه، زمینه مشارکت بیش از پیش مردم را فراهم کنند. بررسی روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی به بررسی جنبه های مختلف انتخابات ریاست جمهوری پرداخته‌اند.

مهمترین محورهای انتخاباتی از نگاه رسانه‌های اعتدالی، اصلاح‌طلب و اصولگرا

رسانه اعتدالی خبر آنلاین در شبانه روز گذشته به گفت وگو با ابراهیم اصغرزاده فعال سیاسی اصلاح‌طلب در خصوص برنامه‌ها اصلاح‌طلبان برای انتخابات 1400 پرداخت. همچنین در این بازه زمانی روزنامه ایران سخنان محمد علی محسنی بندپی در خصوص همزمانی پیک چهارم کرونا با نزدیک شدن به انتخابات 1400 را پوشش داد و بر لزوم برنامه ریزی دقیق برای جلوگیری از فاجعه انسانی و آغاز پیک پنجم این بیماری تاکید کرد. رسانه‌های اصلاح طلب نیز در مطالب و گفت وگوهایی مختلف بر ضرورت اعتمادسازی برای مشارکت حداکثری در انتخابات تاکید کردند و مشکلات پیش‌رو در این امر خطیر را مورد بررسی قرار دادند و در مطالبی به حضور احتمالی برخی چهره های سیاسی در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری پرداختند، برای نمونه خبرگزاری ایلنا، روزنامه آرمان ملی و روزنامه شرق به ترتیب با احتمال کاندیاتوری محمد جواد ظریف، علی لاریجانی و ابراهیم رییسی پرداختند. رسانه‌های اصولگرا نیز در این بازه زمانی در مطالب خود ضمن تاکید بر مشارکت حداکثری مردم در گفت وگو با نادر نوروزی استاد حقوق شهروندی به تحلیل انتخاباتی پرداختند.

رسانه‌های اعتدالی

تمهیدات بهداشتی برای انتخابات

روزنامه ایران به بازتاب سخنان محمدعلی محسنی بندپی عضو کمیسیون بهداشت مجلس پرداخت و نوشت: * شیوع ویروس کرونا که نه فقط ایران بلکه کل جهان را درگیر خود کرده، موضوعی است که برخی رسانه‌ها با آب و تاب به آن پرداخته و مردم را از حضور در انتخابات می‌ترسانند.

*بر شخصی پوشیده نیست که انتخابات خردادماه 1400 یکی از مهمترین و حساس‌ترین انتخابات طی 42 سال گذشته از پیروزی انقلاب اسلامی است.

*قطعا شرایط موجود اعم از وضعیت اجتماعی و اقتصادی و همچنین تحریم‌های ناجوانمردانه‌ای که امریکا علیه ایران داشته است، بر حضور مردم در پای صندوق‌های رأی تأثیرگذار خواهد بود اما آنگونه که ملت تاکنون نشان داده است، پای این نظام ایستاده‌اند و با وجود همه این مشکلات از حق انتخاب خود استفاده کرده‌اند. * با وجود این و با همه ترس‌هایی که از جولان این ویروس منحوس در جامعه وجود دارد، راهکارهایی برای مسئولان برای برگزاری انتخابات وجود دارد.

*انتخابات در موعد از پیش تعیین شده، یعنی روز 28 خرداد ماه با رعایت پروتکل‌های بهداشتی برگزار خواهد شد.

*شورای نگهبان با همکاری وزارتخانه‌های کشور و بهداشت و درمان برای چاره‌جویی در این مورد، حفظ پروتکل‌های بهداشتی و درمانی را در دستور کار دارد که نیازمند اقدامات و همکاری فراگیر نهادهای مختلف خواهد بود. * وزارت بهداشت هم همه تدابیر لازم را برای ایمنی بیشتر مردم تعبیه خواهد کرد.

*انتخابات براساس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تنها در یک روز قابل برگزاری است. بنابراین تعیین زمان 6 صبح تا 12 شب برای اخذ آرای مردمی بهترین شیوه برای رعایت پروتکل‌های بهداشتی است.

*در کنار تمهیدات بهداشتی و اولویت قراردادن سلامت شهروندان برای چنین رویداد سیاسی مهمی در جهت ممانعت از فضاسازی رسانه‌های بیگانه، نباید از اصل انتخابات هم غافل شد.

*دعوت از همه سلایق سیاسی برای حضور در انتخابات و همچنین توجه به برنامه‌های کاندیداهای ریاست جمهوری که معیشت مردم و اقتصاد کشور اهمیت بسزایی برای آنان دارد، از نکات قابل توجه در انتخابات پیش رو است.

خبرگزاری خبرآنلاین به گفت وگو با ابراهیم اصغرزاده فعال سیاسی اصلاح‌طلب پرداخت و آورد:

* اصلاح طلبی و اصلاح طلبان بار اصلی حرکتشان روی بحث مشارکت بوده است.

*جامعه، جامعه سردی است، امکان حضورش در انتخابات به حداقل رسیده است و هیچ اتفاق خاصی هم نیفتاده که جامعه دوباره گرم شود و چشم اندازی که ما می بینیم چشم انداز چندان روشنی نیست اما امکان دارد، اتفاقی بیفتد که مردم پای صندوق های رای بیایند.

*در همه جای دنیا سیاستمداران، احزاب بر اساس قطعیت‌ها، سیاست ها، چیزی که می‌خواهند، اجرا کنند، می‌آیند با مردم حرف می زنند اما الان اصلا نمی‌دانیم که قرار است چه اتفاقی بیفتد.

* دولت حسن روحانی که دولتی مستقر است، بیشترین توهین ها به آن می‌شود اما آب از آب تکان نمی‌خورد حتی تا اینجا پیش می روند که او و کابینه اش و وزرا را هتک حرمت و توهین می کنند که در همین مجلس هم توهین می‌کنند.

* بعضی از اصلاح طلبان می گویند باید دنبال سر جامعه برویم و بعضی از اصلاح طلبان می‌گویند نمی‌توانیم پوپولیستی حرکت کنیم و ببینیم جامعه چه خواسته‌ها و مطالباتی دارد.

* اصلاح‌طلبان باید رابطه خودشان را با پایین دست خودشان حفظ می‌کردند تا بتوانند در بالا چانه‌زنی کنند.

* باید حس اعتماد جامعه به اصلاح‌طلبان را به جامعه بازگردانیم.

رسانه‌های اصلاح‌طلب

آرامش قبل از طوفان انتخابات را تجربه می‌کنیم

خبرگزاری ایسنا به گفت وگو با حجت الاسلام محمدتقی نقدعلی نماینده مردم خمینی شهر در مجلس پرداخت و آورد:

* میزان مشارکت مردمی در انتخابات کاهش نخواهد یافت و برای تغییر جریان سیاسی به میدان خواهند آمد تا سرنوشت کشور را تغییر دهند.

* آنچه که این روزها به سکوت سیاسی تعبیر می‌شود، آرامش قبل از طوفان است.

* اعلام حضور بعضی چهره‌ها مهم در جریان‌های سیاسی مختلف، باعث می‌شود که از یک طرف، مردم حضور بهتری در انتخابات داشته باشند و از طرف دیگر نامزدها مواضع مشخص‌تر و صریح‌تری بگیرند.

تاکنون هیچ کاندیدایی در جبهه اصلاحات مشخص نشده است

 خبرگزاری ایلنا به گفت وگو با قاسم میرزایی نیکو فعال سیاسی اصلاح طلب پرداخت و آورد:

* تاکنون کاندیدایی از سوی جبهه اصلاحات انتخاب نشده است.

* هنوز هیچ‌چیز در جبهه اصلاحات قطعی نشده و همان فرآیندی که گفته شده است، انجام می‌شود؛ یعنی 10 نفر معرفی می شوند، هنگامی که یک سوم آرا را به دست آوردند به عنوان گزینه نهایی انتخاب می‌شوند.

* جبهه اصلاحات ایران برای خودش ساز و کاری تنظیم کرده است، مبنی بر این که کسانی که مایل به کاندیداتوری هستند، حتما باید اصلاح طلب باشند و از فرآیندی که جبهه تعیین کرده باید پیروی کنند.

* آقای ظریف هم در مکاتباتش با رهبری و هم در اظهاراتش چندین بار قسم و آیه آورده است که نخواهد آمد؛ البته ممکن است بعدها جاهایی سفارش کنند یا فشار بیاورند که ایشان بیاید و ممکن است اتفاق بیفتد اما تا امروز حداقل خودشان این کار را نکرده است.

* امروز در شرایطی قرار داریم که کشور فردی را می‌خواهد توانمند باشد چرا که با حداقل اختیاراتی رییس جمهوری دارد، بتواند کار کند؛ مگر این که قانون اساسی تغییر کند.

* جبهه اصلاحات فردی را باید معرفی کند که اجماع حداکثری داشته و بتواند برای این جامعه با شکلی که پیدا کرده است و حالت سردی که نسبت به صندوق رأی دارد، راه گریزی پیدا کند و از سوی دیگر هم بتواند مشکلات عمده و خواست‌هایی که مردم مانند بیکاری، فقر، فساد، نهادهای موازی دارند را حل کند.

لاریجانی تنها در میان دو جریان

روزنامه آرمان ملی در گزارشی به بازتاب گفت وگو ها چهره های سیاسی در کلاب‌هاوس درباره احتمال نامزدی رییس سابق مجلس پرداخت و نوشت: *تعدد نامزدهای انتخاباتی عللی دارد و پیامدهایی. یکی از علل نامزدی چهره‌های فراوان در جریان اصلاحات ردصلاحیت است. * اصولگرایان احتمال پیروزی خود در انتخابات آتی را بسیار بالا می‌بینند و همگی به دنبال کسب جایگاه ریاست‌جمهوری هستند. همین دیدگاه سبب اختلاف میان شورای وحدت و ائتلاف اصولگرایان شده است، تا جایی که روز گذشته اسدالله بادامچیان، دبیرکل حزب موتلفه اسلامی نامزدی خود را در انتخابات اعلام کرد.

* احتمال کشیده شدن انتخابات به دور دوم نیز در این مسیر به وجود خواهد آمد.

*در میان تراکم نامزدها، احتمال حضور علی لاریجانی رییس سابق مجلس به عنوان نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری بیش از پیش خبرساز شده است.

*احتمال نامزدی لاریجانی از پاییز 99 مطرح شده است و بسیاری از چهره‌های نزدیک به او از احتمال نامزدی او خبر داده‌اند.

*گفته می‌شد، لاریجانی در انتظار اجماع و ائتلاف جریانات سیاسی است تا او را به عنوان رییس جمهور آینده ایران در معرض رای مردم قرار دهند. با این حال اصلاح‌طلبان اصرار دارند تا فردی تماما اصلاح‌طلب را به عنوان نامزد انتخاباتی خود مطرح کنند.

*اصولگرایان نیز تاکنون حمایت خود را از لاریجانی اعلام نکرده و حتی نام او را به عنوان نامزد احتمالی این جریان به میان نیاورده‌اند.

*لاریجانی در تمام این دوران از سال 99 تاکنون اظهارنظری درخصوص نامزدی در انتخابات انجام نداده و در سکوت خبری فعالیت‌های خود را ادامه می‌دهد.

‌مجلس قانون‌گذاری یا ستاد انتخاباتی؟

روزنامه شرق در گزارشی به بررسی جوانب مختلف انتخابات ریاست جمهوری پرداخت و نوشت:

*مجلس این روزها به ستاد انتخاباتی اصولگرایان تبدیل شده است. شاید تعطیلی دوهفته‌ای هم در راستای این بوده که نمایندگان به وظایف انتخاباتی 1400خود برسند! به‌جز دو نماینده عضو هیات‌رییسه که رسما اعلام نامزدی کرده‌اند و رییس مجلس که در مظان نامزدی است، از آن‌سو 220 نماینده هم در حمایت از رییسی نامه امضا کرده‌اند. *انتخابات کنش میان اصولگرایان را هم تحت تأثیر خود قرار داده است.

*هم‌زمان در کش‌وقوس آمدن یا نیامدن ابراهیم رییسی، جواد کریمی‌قدوسی در حساب کاربری‌اش در توییتر نوشت: «قاطبه نمایندگان مجلس شورای اسلامی با 220 امضا ذیل نامه‌ای به محضر آیت‌الله رییسی در این نقطه عطف تاریخ انقلاب اسلامی از ایشان برای نامزدشدن در انتخابات 1400 ریاست جمهوری دعوت به عمل آوردند».

* شورای وحدت اصولگرایان هم اعلام کرده گزینه نخست آنها رییسی است اما صادق کوشکی، فعال سیاسی اصولگرا، با اشاره به اینکه «ممکن است جناح اصولگرا روی قالیباف اجماع کند»، گفته است: من درباره کاندیداتوری آقای رییسی فکر می‌کنم که ایشان شخصا تصمیم درستی گرفته و قصد کاندیداتوری ندارد.

رسانه‌های اصولگرا

شرکت در انتخابات، نمونه استفاده از حق شهروندی است

خبرگزاری فارس به گفت وگو با نادر نوروزی استاد حقوق شهروندی پرداخت و نوشت:

* یکی از حقوق اولیه شهروندی، استفاده از حق رای دادن و شرکت در انتخابات است و هر شخص از این حق استفاده نکند در واقع حق خود را به دیگری سپرده تا از آن به صلاح خود استفاده کند که ممکن است، نتیجه دلخواه را در پی نداشته باشد.

* جامعه همانطور که محدودیت هایی را بر فرد اعمال می کند در برابر آن برای او حقوقی را قائل می شود و حمایت هایی را از این فرد انجام می دهد و این رابطه متقابل بین فرد و جامعه است که منشاء حق و تکلیف می‌شود.

* یکی از مهمترین حقوقی که جامعه باید برای شهروندان خود فراهم کند، موضوع حق انتخاب سرنوشت است.

* یکی دیگر از حقوق مسلم مردم، تصمیم گیری در فضایی کارشناسی، آزاد، علمی و شفاف است.

* اکنون که فضای انتخابات ریاست جمهوری با انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا همزمان شده است، بیشتر باید مراقب بود که فضای انتخابات از حالت کارشناسی و تخصصی خارج نشود و به خصوص مردم وارد فضای سیاست زدگی نشوند.

* اگر قرار است که ما شهر و کشور خوبی داشته باشیم، باید انتخاب درستی داشته باشیم و انتخابات خوبی برگزار کنیم.

مشارکت پایین در انتخابات تحریم و فشارهای خارجی را بیشتر می‌کند

خبرگزاری مهر به بازتاب سخنان حجت‌الاسلام نعمت‌الله آزموده مدیر مدرسه علمیه تخصصی امام خامنه‌ای بجنورد پرداخت و آورد:

*مشارکت در انتخابات، عامل تقویت قدرت ملی است.

* مشارکت اندک در انتخابات دشمن را برای تشدید فشارها و تحریم‌ها امیدوار می‌کند.

* انتخابات فرصتی برای پیگیری مطالبات سیاسی از طریق انتخاب نامزدها و برنامه‌های آن‌هاست.

* جامعه‌ای که مطالبات سیاسی در آن انباشته شود و به‌درستی مدیریت و هدایت نشود می‌تواند زمینه‌های بروز ناهنجاری‌های امنیتی و تعارضات خشونت‌آمیز فراهم کند.

* یکی از تأثیرات مشارکت حداکثری در انتخابات، مدیریت مطالبات و کاهش تعارضات و ناهنجاری‌های امنیتی است.

* استکبار جهانی در سال‌های اخیر یک جنگ امنیت پایه را محور نبردهای سخت و نرم خود قرار داده است؛ به‌گونه‌ای که در تمام این سال‌ها هدف یک‌چیز و آن از بین بردن امنیت ایران انقلابی بوده است.

* مشارکت اندک در انتخابات اردوگاه دشمن را برای تشدید فشارها، تحریم‌ها و نتیجه‌بخش کردن تهدیدات امیدوار می‌کند و آن‌هایی که در این روزها بر طبل کاهش مشارکت می‌کوبند، دقیقا در جبهه دشمنان ایران قرار دارند.

* مشارکت در انتخابات با تقویت قدرت ملی ایران و تبلیغ برای عدم مشارکت با زمینه‌سازی برای افزایش تحریم و تهدید ایران ارتباط مستقیم دارد.

وزیر کشور منشور اخلاقی انتخابات را اجرایی کند

خبرگزاری تسنیم به گفت وگو با علیرضا افشار رییس اندیشکده جنگ نرم دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی پرداخت و آورد:

* منشور اخلاقی انتخابات در سال 86 به سفارش ستاد انتخابات وزارت کشور توسط مرکز پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، تهیه و در کمیته تدوین و ترویج منشور اخلاقی انتخابات با عضویت 22 سازمان و نهاد حاکمیتی نهایی شده است.

* 14 اصل این منشور و توصیه هایی برای 6 گروه دست اندرکار انتخابات شامل مجریان، ناظران، رسانه ها، احزاب و شخصیت‌ها انتخاب شوندگان و انتخاب کنندگان مبنایی است، برای گفتمان سازی و ترویج فرهنگ و اخلاق انتخاباتی که باید توسط عناصر تبلیغی دنبال شود.

* از وزیر کشور درخواست شده که در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری 1400، معاون سیاسی و رییس ستاد انتخابات کشور در جلسه‌ای با حضور سازمان‌ها و نهادهای تبلیغی و دست‌اندرکاران انتخاباتی برگزار و هماهنگی‌های لازم را برای رعایت و ترویج ارزش‌های مورد اشاره در این منشور به عمل آورند.

*س_برچسب‌ها_س*