چهارشنبه 7 آذر 1403

انتقاد شدید فعالان فرهنگی اصولگرا از دبیر ستاد امربه معروف / اعلام آمادگی اژه‌ای برای شنیدن انتقادات و اعتراضات / چهار گزینه احتمالی وزارت کار و رفاه

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
انتقاد شدید فعالان فرهنگی اصولگرا از دبیر ستاد امربه معروف / اعلام آمادگی اژه‌ای برای شنیدن انتقادات و اعتراضات / چهار گزینه احتمالی وزارت کار و رفاه

هر روز اخبار فراوانی در رسانه ها منتشر می شود که دنبال کردن آنها حتی برای آنان که اهل مطالعه اخبار هستند کار را دشوار می‌کند. بسته خبری - تحلیلی الف با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل های صورت گرفته در این زمینه مخاطبان خود را از مهمترین وقایع روز آگاه می‌کند.

آمار کرونا در ایران

بنابر اعلام وزارت بهداشت، از دیروز تا امروز 18 مهرماه 1401 و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، 724 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی و 123 نفر از آنها بستری شدند.

متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته، 4 بیمار مبتلا به کووید19 در کشور جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری، به 144 هزار و 490 نفر رسید.

در حال حاضر 0 شهرستان در وضعیت قرمز، 18 شهرستان در وضعیت نارنجی، 192 شهرستان در وضعیت زرد و 238 شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.

آمار واکسیناسیون در ایران

بنابر اعلام وزارت بهداشت، تا کنون 65 میلیون و 98 هزار و 692 نفر دُز اول، 58 میلیون و 500 هزار و 908 نفر دُز دوم و 31 میلیون و 265 هزار و 363 نفر، دُز سوم و بالاتر واکسن کرونا را تزریق کرده اند و مجموع واکسن های تزریق شده در کشور به 154 میلیون و 864 هزار و 963 دُز رسید.

در شبانه روز گذشته نیز 9 هزار و 446 دُز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است.

***

انتقاد شدید فعالان فرهنگی اصولگرا از دبیر ستاد امربه معروف

محمدصالح هاشمی گلپایگانی دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر در اظهاراتی عنوان کرده است که تاکسی‌های اینترنتی اگر بدانند با سوار کردن فرد بی حجاب جریمه می‌شوند 50 درصد مشکل کشف حجاب خودروها حل می شود.

پیش از این و در چند ماه اخیر نیز هاشمی گلپایگانی به دفعات سخنان و نامه‌هایی مشابه آنچه اخیرا گفته است بیان کرده بود. اما در پی اظهارات اخیر او، تعدادی از فعالان فرهنگی و رسانه ای اصولگرا در توییتر و اینستاگرام از هاشمی گلپایگانی شدیدا انتقاد کردند.

احسان صالحی از فعالان رسانه ای و عضو شورای اطلاع‌رسانی دولت نوشت: «چند روز پس از تأکید رهبرانقلاب بر اینکه بحث بر سر حجاب نیست، امروز هاشمی گلپایگانی باز همان فایل را با راهکاری از جنس قرار دادن مردم مقابل هم باز کرد. این موتور تولید نفرت که در ماههای اخیر به سود پروژه قطبی‌ساز دشمن پمپاژ کرد، طبیعی و صرفا از سر نادانی است؟ قرار نیست خاموش شود؟»

مجتبی امینی، تهیه کندده سریال گاندو نوشت: «به عنوان یک دلسوز نظام و شهروند از دستگاه های اطلاعاتی کشور خواهشمندم پرونده و عقبه ی جناب آقای هاشمی گلپایگانی دبیر ستاد امر به معروف را بررسی کنند، پروژه تولید نفرت و دو قطبی سازی مشهود است. رد پای خراب کاری و نفوذ دیده می‌شود.»

مهدی عرفاتی دبیر شورای اطلاع رسانی دولت نوشت: «بصیرت فقط در اعلام موضع نیست، گاهی در سکوت است! مواضع شما و امثال شما که عامل شکاف و دو دستگی مردم است، خود بزرگترین منکر است. لطفا خاموش!»

سیدمحمود رضوی مشاور فرهنگی رئیس مجلس نوشت: «عدالت آن است که در کنار تذکر به هنرمندان و ورزشکاران بابت اتفاقات اخیر، دستگاه‌های امنیتی و قضائی با افرادی همچون آقای هاشمی گلپایگانی که اظهارات تحریک آمیز و بی‌مورد میکنند به سرعت و شدت برخورد نمایند. لعنت بر دهانی که بی موقع باز شود.»

جلال رشیدی کوچی، نماینده مجلس در گفت و گو با ایسنا، بیان کرد: متاسفانه نان عده ای در بلوا و آشوب است، فرقی نمی‌کند که در کدام طرف باشند. در خوش بینانه‌ترین حالت باید بگوییم که دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر از روی نادانی این حرف را در چنین شرایطی مطرح کرده است. اما سوال این است که نظام تا کِی قرار است به خاطر برخی افراد هزینه پرداخت کند؟

نماینده مردم مرودشت در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: متاسفانه عده ای هم که نان آنها در اختلاف و دوقطبی سازی جامعه است برای این مواضع "به‌به" می‌کنند. به نظر بنده در این شرایط سکوت خیلی ها بهترین کمک هم برای آرام شدن فضا و هم برای کمک به مردم و هم برای کمک به نظام است. ای کاش به برخی از افراد مرخصی اجباری می دادند تا به خانه های خود رفته و پس از آرام شدن فضا مجددا اظهار نظر می کردند.

***

اعلام آمادگی اژه‌ای برای شنیدن انتقادات و اعتراضات

غلامحسین محسنی اژه‌ای، رئیس قوه قضائیه در شورای‌عالی قوه قضائیه ضمن اشاره به اتفاقات و وقایع روزها و هفته‌های گذشته، به تبیین و تشریح جهات مختلف یک کنش اعتراضی و مسائل جامعه‌شناختی مرتبط با آن پرداخت و در همین راستا بیان داشت: خطاب به همه جریان‌ها، گروه‌ها، جناح‌های سیاسی، دسته‌جات و افرادی از عموم مردم که دارای ابهام، سؤال، انتقاد و اعتراض هستند، اعلام می‌کنم که آمادگی استماع نقطه‌نظرات و پیشنهادات و انتقادات آنها از طریق گفت‌وگو را دارم و قطعاً چنانچه اشتباه و ضعفی از ناحیه ما وجود داشته باشد از نقطه‌نظرات ارائه شده در راستای رفع آنها استفاده می‌کنیم و هیج ابایی از اصلاح و رفع ضعف نداریم.

رئیس قوه قضاییه بار دیگر با تمیز و تفکیک قائل شدن میان دو مقوله اعتراض و اغتشاش، بیان داشت: قطعاً یک کنش اعتراضی شامل آتش زدن قرآن و پرچم و سوزاندن اموال مردم و کشته‌سازی نمی‌شود بلکه کنش اعتراضی تعریف و چارچوب خاص و مشخص خود را دارد.

وی در ادامه به این نکته نیز اشاره کرد که امروز دیگر پشت‌پرده اغتشاشات اخیر و عاملین و محرکین اصلی آن، کاملاً برای همگان روشن گردیده و مبرهن گشته که صهیونیست‌ها، آمریکایی‌ها و برخی کشورهای اروپایی در این وقایع دست داشتند و سردمداران خود آنها نیز این موضوع را بر زبان می‌رانند.

***

تحویل پاسپورت علی دایی، شجریان و دولتشاهی

تقریبا یک هفته قبل اخباری مبنی بر ضبط پاسپورت علی دایی اسطوره فوتبال ایران همزمان با بازگشت وی به کشور منتشر شد که طی این مدت نه خود دایی و نه هیچ‌کدام از نهادهای ذی‌ربط نسبت به این مساله واکنش نشان ندادند.

همچنین روز گذشته اخباری مبنی بر توقیف پاسپورت‌های همایون شجریان و سحر دولتشاهی به نقل از شاهدانِ عینی در برخی رسانه‌ها منتشر شد که ساعاتی بعد از سوی آوا مشکاتیان خواهرزاده همایون شجریان تایید شد.

خبرگزاری ایسنا صبح امروز در خبری اعلام کرد مشکل خروج از کشور چهره‌های فرهنگی و ورزشی نظیر علی دایی و همایون شجریان برطرف شده و پاسپورت آنها تحویل شده است.

اما خبرگزاری ایرنا رفع این مشکل را حاصل پیگیری برخی مقامات دولتی دانست و به نقل از یک منبع آگاه نوشت که موضوع جلب پاسپورت این چهره‌ها و برخی چهره‌های دیگر که در روزهای اخیر پاسپورت آنها جلب شده، با پیگیری و رایزنی برخی مقامات در حال حل و فصل شدن است.

بر اساس همین پیگیری‌ها، پاسپورت علی دایی طی دو روز گذشته به وی تحویل شده است.

همچنین پاسپورت همایون شجریان و سحر دولتشاهی نیز به زودی به آنها تحویل داده خواهد شد.

این مقام آگاه افزود: بزودی مشکل پاسپورت دیگر افرادی که پاسپورت آنها در چند روز اخیر ضبط شده نیز حل می شود.

انتقاد خبرگزاری اصولگرا از توقیف پاسپورت همایون شجریان

روز گذشته و قبل از انتشار خبر فوق الذکر، خبرگزاری تسنیم در یادداشتی از موضوع ضبط پاسپورت همایون شجریان انتقاد کرد و نوشت: «همایون شجریان هر چند فشار زیادی برای وادار کردن او به اتخاذ مواضع سیاسی غلط یک سویه وجود داشت اما او به تسلیت به مناسبت درگذشت مهسا امینی و تنی چند از جوانان ایرانی در جریان رویدادهای پس از آن و ابراز ناراحتی درباره آنچه اتفاق می‌افتاد، بسنده کرد و در برابر فشارهای سنگین برای موضع‌گیری سیاسی درباره کلیت نظام، ایستادگی کرد و سخنی شوریده بر زبان نیاورد. و البته به هر حال ابراز سطحی از ناراحتی و مطالبه برای پیگیری پاسخ و ارائه توضیحات درباره آنچه اتفاق افتاده چیز غیرطبیعی نبود...

انتشار خبر ضبط پاسپورت او نشان می‌دهد که تمیزگذاری مناسبی میان افرادی که درباره رویدادهای اخیر موضع سخت و یکجانبه گرفتند با افرادی که تا حد زیادی با این فضا همراهی نکردند، صورت نگرفته و براساس یک وزن‌کشی مناسب با ایشان مواجهه نمی شود. تنها یک رویکرد غلط دوقطبی‌ساز یا کلی نگر که محل انتقاد این نوشتار هم هست، می‌تواند توجیه‌گر واکنشی در این سطح باشد.

بدیهی است چنین رویکردهایی بر ابهامات درباره میزان دقت پیرامون تحفظ از سرمایه اجتماعی نظام خواهد افزود و چنین تصمیماتی با استقبال بیش از پیش رسانه‌ها و جریانات معاند که به دنبال یارگیری از میان فرهیختگان، نخبگان، هنرمندان و چهره‌های شناخته شده ملی با هدف تقویت دوقطبی‌ها، دیگری‌سازی‌ها و جبهه‌بندی‌های «ما و آن‌ها» در ایران هستند، روبرو خواهد شد.»

***

چهار گزینه احتمالی وزارت کار و رفاه

هاجر چنارانی نماینده نیشابور در مجلس در گفت‌وگو با تسنیم، با اشاره به گزینه های وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، اظهار داشت: تاکنون دولت 4 نفر را برای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در نظر گرفته است و پس از بررسی های لازم قرار است طی هفته آینده یک نفر از این افراد را به عنوان وزیر پیشنهادی به مجلس معرفی کند.

وی افزود: احمد امیرآبادی فراهانی نماینده قم و عضو هیئت رئیسه مجلس، مهرداد بذرپاش رئیس دیوان محاسبات، اسدالله عباسی استاندار گیلان و محمد عباسی معاون امور اجتماعی وزارت کشور گزینه های تصدی وزارت کار هستند و قرار است از بین این 4 گزینه یک نفر به مجلس معرفی شود تا نمابندگان مجلس برنامه و سوابق وزیر پیشنهادی را بررسی کنند.

***

انتقاد روزنامه اصولگرا از نقش‌آفرینی کم‌رنگ مجلس در اتفاقات اخیر

فرهیختگان نوشت: «اینکه رئیس مجلس در روزهای ابتدایی بعد از فوت مهسا امینی سخن از لزوم اعمال برخی اصلاحات در ساختارها به میان می‌آورد، امیدوارکننده است اما آیا این سخنان قالیباف کافی بود؟ تحولات روزهای بعد از آن سخنرانی و کیفیت نقش‌آفرینی نمایندگان ملت در مجلس نشان داد موضع‌گیری سران سه‌قوه هم بدون نقش‌آفرینی همزمان نمایندگان مردم در مجلس برای پیگیری مطالبات شکل‌گرفته از سوی جامعه و تسهیل روند پیگیری این مطالبات ممکن است تاحدودی بر اعتماد عمومی و سرمایه اجتماعی نظام اثرگذار باشد اما قطعا برای پاسخ دادن به پرسش‌های موجود کافی نیست...

شاید بتوان گفت مجموعه اقدامات و اظهارنظرهای نمایندگان مجلس یازدهم طی سه‌هفته گذشته که فضای کشور میزبان التهابی حداکثری بود، نشان داد نهاد مجلس در مقطع کنونی، کارکرد خود در فضای اجتماعی را از دست داده است، یعنی این‌طور به‌نظر می‌رسد که تمام نقش‌آفرینی مجلس در راه از بین بردن شکاف‌های اجتماعی در وعده‌های تحقیق و پیگیری چند کمیسیون محدود متوقف مانده است.

مساله‌ای که به خودی لازم بوده اما قطعا کافی نیست. رویکرد مجلس در مواجهه با اتفاقات اخیر این تلقی را به‌وجود می‌آورد که گویی بهارستان تا معلوم شدن نتیجه بررسی‌های تخصصی درباره علت اصلی درگذشت مهسا امینی برنامه دیگری برای آرام کردن فضای جامعه ندارد.»

***

فیلترینگ واتس‌اپ و اینستاگرام فعلاً ادامه دارد

مهدی باقری عضو ناظر مجلس کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه رایانه‌ای در گفتگو با مهر در خصوص ادامه وضعیت عدم دسترسی کاربران به پیام‌رسان‌های واتس‌اپ و اینستاگرام اظهار کرد: در حال حاضر ایران هیچ تفاهم‌نامه و قرارداد همکاری با هیچکدام از نرم‌افزارهای واتس‌اپ و اینستاگرام ندارد و این اپلیکیشن‌ها هم هیچ کدام از قوانین جمهوری اسلامی ایران را نمی‌پذیرند. دلیل ورد مجلس به قانون‌گذاری در فضای مجازی در خطر بودن جان و مال مردم در این فضا است. وضعیت فعالیت پلتفرم‌های غیرایرانی باید تعیین تکلیف شود.

باقری عنوان کرد: امروز دلیل فیلترینگ واتس‌اپ و اینستاگرام سیاسی و امنیتی است ولی مجلس از رویکرد سیاسی به این موضوع نمی‌نگرد و کار نمایندگان بررسی ابعاد حقوقی فعالیت این خبرگزاری‌ها است. در واقع موضوع نظارت بر این نرم‌افزارها به مسائل حقوقی مربوط است. مجلس باید با قانونگذاری در حوزه فضای مجازی از مال، فرهنگ و هر آنچه برای مردم اهمیت دارد در این فضا محافظت و حریم امن قانونی تعیین کند.

وی تصریح کرد: چون در واتس‌اپ و اینستاگرام هیچ ابزار کنترلی در دست دستگاه‌های حاکمیتی ایران نیست هر نوع فعالیتی علیه جان و مال مردم اتفاق بیوفتد قابل کنترل نیست. این اپلیکیشن‌ها در پاسخ به هشدارهای امنیتی مقامات جمهوری اسلامی مدعی آزادی بیان هستند و حاضر به پذیرش سازوکارهای پیشنهادی ایران نیستند.

این عضو ناظر مجلس شورای اسلامی در کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه رایانه‌ای بیان کرد: در مجلس به هیچ عنوان نسبت به اعمال محدودیت برای واتس‌اپ و اینستاگرام و همچنین بررسی وضعیت آن‌ها کارگروهی تشکیل نشده است. تصمیم فیلترینگ این دو پلتفرم از سوی دستگاه‌های امنیتی اتخاذ و ابلاغ شده است. هیچ قانونی برای اعمال محدودیت اینستاگرام و واتس‌اپ وضع نشده است و پشتوانه وضعیت کنونی برای این پلتفرم‌ها دستور دستگاه امنیتی است و فیلترینگ این دو برنامه مادامی که شرایط کشور امنیتی باشد ادامه پیدا می‌کند.

***

تصویب کلیات لایحه افزایش حقوق کارکنان در کمیسیون

به گزارش مهر، محمدمهدی مفتح سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس از تصویب کلیات لایحه متناسب سازی حقوق کارکنان و بازنشستگان کشوری و لشکری در جلسه امروز کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی خبر داد.

گفتنی است روز گذشته دو فوریت لایحه متناسب سازی حقوق کارکنان و بازنشستگان کشوری و لشکری مجلس شورای اسلامی در صحن مجلس به تصویب رسید.

***

کلیات طرح تأسیس سازمان حفاظت و اطلاعات قوه قضائیه تصویب شد

ابوالفضل عمویی در گفتگو با مهر، در تشریح جلسه یکشنبه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، گفت: طرح تأسیس سازمان حفاظت و اطلاعات قوه قضائیه با حضور رئیس مرکز حفاظت و اطلاعات قوه قضائیه بررسی شد.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی بیان کرد: کلیات طرح تأسیس سازمان حفاظت و اطلاعات قوه قضائیه مورد بررسی قرار گرفت و تصویب شد. همچنین ماده 1 و بند الف آن نیز تصویب شد.

وی ادامه داد: بر اساس این طرح، زیرساخت قانونی برای سازمان حفاظت و اطلاعات قوه قضائیه ایجاد می‌شود. این مجموعه تحت عنوان مرکز و طبق قواعد و مقررات داخلی قوه قضائیه سال‌هاست که فعالیت می‌کند اما با طرح نمایندگان مجلس، این مرکز به سازمان تبدیل می‌شود.

گفتنی است در حال حاضر علاوه بر وزارت اطلاعات، سازمان اطلاعات سپاه، سازمان اطلاعات فراجا هم به فعالیت امنیتی در کشور مشغول اند و در صورت تصویب این طرح در مجلس سازمان اطلاعات قوه قضائیه هم به سه سازمان ذکرشده اضافه خواهد شد!

***

تکذیب ادعای رائفی پور درباره شلیک به سه هواپیمای مسافربری

به گزارش تسنیم، «محمد محمدی‌بخش» رئیس سازمان هواپیمایی کشوری درباره ادعای مطرح شده در خصوص تیراندازی به هواپیماهای مسافری تأکید کرد: ادعاهای مطرح شده در خصوص حمل و نقل هوایی نباید محلی از اعراب داشته باشد و مسئول اصلی پاسخگویی، سازمان هواپیمایی کشوری است.

محمدی‌بخش بیان کرد: درباره ادعای تیراندازی به هواپیما هم گزارش تأیید شده نداریم. به عنوان رئیس کمیته امنیت هوایی کشوری اعلام می‌کنیم اگر ادعایی هم در این رابطه هست آن را بررسی خواهیم کرد.

گفتنی است شب گذشته علی اکبر رائفی پور، در برنامه تلویزیونی ثریا مدعی شده بود: طبق مستندات موجود، امروز به سه هواپیمای مسافربری ایرانی شلیک صورت گرفته ولی الحمدلله منجر به مشکل خاصی نشده است.

***

کنعانی: به مسیر مذاکرات پایبندیم

به گزارش ایسنا، ناصر کنعانی سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری در پاسخ به سوالی در خصوص مذاکرات رفع تحریم‌ها و آخرین روند این مذاکرات اظهار کرد: همانطور که پیش از این نیز گفتم و آقای وزیر خارجه نیز بر آن تاکید کردند رویکرد جمهوری اسلامی ایران همچنان پایبندی به مسیر مذاکرات است. به منظور دستیابی به توافقی پایدار و ماندگار که منافع ملت ایران را تامین کند.

این دیپلمات عالی رتبه کشورمان با بیان اینکه در گفت‌وگوی چند روز پیش آقایان امیرعبداللهیان و آقای بورل این موضوع مجددا مورد تاکید قرار گرفت که ایران همچنان پایبند به مسیر مذاکره است، افزود: مواضع ایران در این ارتباط کاملا روشن و مشخص است و در این روزها دیدگاه‌هایی از سوی طرف مقابل مطرح شده و صداهایی از غرب و آمریکا شنیدیم که روند گفت‌وگوها را با مسائل داخلی ایران مرتبط کرده‌اند و با انتشار اخبار نادرست به مسائل دامن می‌زنند. در حالیکه موضوعات داخلی ایران مربوط به دولت و ملت ایران است و ما اجازه نمی‌دهیم که کشوری در امور داخلی ایران دخالت کند.

کنعانی تاکید کرد: موضوع مذاکرات چارچوب روشن و مشخصی دارد. جزئیات برای طرف‌ها روشن است. مواضع ایران بارها بیان شده است و ما آماده هستیم که در همان مسیر کار را به پیش ببریم و به توافق جامعی برسیم که تامین کننده منافع همه طرف‌ها باشد.

کنعانی با تاکید دوباره مبنی بر اینکه بر اساس احترام و منافع متقابل آماده تعامل دو سویه با طرف‌هایی که در مسیر مذاکره قرار دارند هستیم تا مذاکرات به نتیجه برسد در عین حال گفت: در برابر هر گونه تلاش‌های طرف‌های غربی و آمریکا برای اعمال تحریم‌های جدید و فشار به ایران به منظور امتیازخواهی، باج‌خواهی و در برابر هر اقدام محدود کننده علیه دولت و ملت ایران با جدیت و قاطعیت ایستادگی می‌کنیم و به موقع پاسخ‌های لازم را خواهیم داد.