سه‌شنبه 2 بهمن 1403

اندیشمندان دینی جهان: آیت‌الله تسخیری، فقیهی وحدت‌جو و اهل گفتگو بود

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
اندیشمندان دینی جهان: آیت‌الله تسخیری، فقیهی وحدت‌جو و اهل گفتگو بود

تهران - ایرنا - رایزنی فرهنگی ج. ا. ایران در لبنان به مناسبت چهلمین روز ارتحال پرچمدار تقریب و گفتگو، حضرت آیت الله تسخیری، همایش حهانی باشکوهی را به صورت وبیناری، با حضور وسخنرانی بیش از سی تن از فرهیختگان و شخصیت های برجسته سیاسی، مذهبی و دینی، احزاب، سازمان ها، مؤسسات و نهادهای فرهنگی از بیست کشور جهان برگزار نمود.

به گزارش روز شنبه ایرنا این مراسم که همزمان و به صورت زنده به دوزبان عربی وفارسی از چندین رسانه مجازی و ارتباط جمعی، پخش می گردید، مورد استقبال گسترده علاقمندان و دوستداران ایشان و فعالان حوزه تقریب و وحدت در سطح جهان قرار گرفت و رسانه ها و شبکه های مختلف تلویزیونی، رادیویی و مجازی این خبر را به صورت گسترده پوشش داده و منعکس کردند.

ابتدا عباس خامه یار، رایزن فرهنگی کشورمان در لبنان طی سخنان مقدماتی ضمن تشکر از همه شرکت کنندگان در این وبینار، گفت: حضور ما اینجا دلیل دیگری بر خلأیی است که در فقدانش ایجاد شده است؛ اما به خود این تسلی را می دهیم که همین نشست بیانگر میراث والای انسانی است که او، به امانت برای ما به یادگار گذاشته است و از آن محافظت کنیم. و هم اکنون همان گونه که او خواسته بود با این کار، ما تقریب را عملی کرده ایم، گر چه مناسبتی غم انگیز در فقدانش است.

خامه یار افزود: همه، بر تلاش ایشان نسبت به نشر رسالت ایجاد الفت میان تمام ادیان گواهی می دهند. ایشان تمام عمرش را بدون آن که کسی را مجبور به همکاری کند، یک تنه خود مسئولیتش را بر دوش کشید. اما امروز، بدون تردید، نتیجه این همه تلاش و زحمتش را می بیند. تردیدی نیست که امروز شما و ما را و هر آن چه را که برای ما و در میان ما به یادگار گذاشته می بیند. تردیدی نیست که او امروز ما را می نگرد که با میل و خواست خود، بر تداوم راه تقریب و گام برداشتن در جهت آبادانی بنیان تقریب میان ادیان و مذاهب تأکید می کنیم. تا این که "گذشت" به عنوان نمادی برای عصر حاضر تبدیل شود. زیرا توطئه ها و تفرقه جویی ها آن را از پا درآورده بود.

رایزن فرهنگی کشورمان گفت: ای تسخیر کننده دلها و منسجم کننده و یکپارچه کننده آنها، از میان ما رفتی و میراث ارزشمندی را در میان ما برجای گذاشتی و تا بنیان آن در دستان توست هرگز دستاویز آن گسسته نخواهد شد. ای پرچمدار ما، به سوی بهشت درآی و درجوار رحمت الهی آرام بگیر.

دکتر ابوذر ابراهیمی ترکمان رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات سخنران نخست این مراسم بود. وی آیت الله تسخیری را شخصیت مهمی در جهان اسلام توصیف کرد و گفت: ایشان یکی از مهمترین و تأثیرگذارترین شخصیت ها در جهان به شمار می رفت که پیشینه علمی او و آشنایی به قرآن کریم و متون اسلامی به وی کمک بسیار نمود تا بتواند در این مسیر باب گفتگو با شخصیت های بارز جهانی را باز کند و در پی ایجاد تفاهم و گفتگو میان تمام طرف ها در جهان اسلام و خارج از آن باشد.

دکتر ابراهیمی در ادامه گفت: آیت الله تسخیری ضمن این که بر اصول عقاید خود ثابت بود اما در عین حال باب گفتگو را با هر شخصیتی با رعایت اصول و احترام متقابل، باز می کرد و همیشه شنونده خوبی برای طرف های مقابل بود و از اعتدال در گفتگو خارج نمی شد.

رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات در پایان گفت: دنیای کنونی گرفتار افراط و تفریط شده است و آیت الله تسخیری تمام تلاش خود را برای ایجاد آرامش و اعتدال برخاسته از فرهنگ اسلامی نمود. لذا وجود چنین شخصیت هایی خود می تواند به عنوان یک رسانه عمل کند و آرامش و عدالت را منتشر کند و ما نیازمند این چنین شخصیتی هستیم که درس هایش به طور مستقیم در دل می نشیند؛ لذا باید بیش از گذشته به اخلاق، معنویت و صلح و عدالت باز گردیم.

در ادامه حجت الاسلام و المسلمین دکتر حمید شهریاری، دبیر مجمع جهانی تقریب بین مذاهب اسلامی، در سخنان خود تلاش مرحوم تسخیری جهت ایجاد تقریب بین مذاهب را ناشی از رسالتی که بر دوش خود احساس می کرد، توصیف کرده و گفت: تمام مناصبی که ایشان عهده دار بودند در جهت ایجاد تقریب و وحدت و از بردن اختلافات و حساسیت های موجود میان جریان های فکری، مذهبی و سیاسی بود که تمام وجودش را فرا گرفته بود؛ لذا هیچ گاه در هیچ مجلسی سخن از وحدت و تقریب را فراموش نمی کرد.

حجت الاسلام و المسلمین شهریاری افزود: فقیدمان در قبال عدم احترام به دیگران به شدت حساس بودندو حضور مستمر و دائمی ایشان در نشست ها و کنفرانس های تقریبی نشانه اهتمام وی به این امر و تأکید بر مسائل مشترک و دوری جستن از مسائل اختلاف برانگیز بود.

دبیر مجمع جهانی تقریب بین مذاهب در پایان گفت: آیت الله تسخیری عالمی مجاهد، و زبان گویای اسلام بود و شخصیتی خستگی ناپذیر بود که خدمات برجسته ای با اراده راسخ خود ارائه نمود.

حجت الاسلام و المسلمین شیخ عبدالامیر قبلان رئیس مجلس اعلای اسلامی شیعی لبنان، سخنران بعدی بود که پیام ایشان توسط فرزندش حجت الاسلام و المسلمین احمد قبلان قرائت شد. وی گفت: علامه تسخیری اسلام را رابط میان هویت و وحدت توصیف نموده و گفت: توحید از نگاه تسخیری تنها وحدانیت خداوند نبوده بلکه وحدت امت، سیاست، اهداف و برنامه های آن نیز می باشد. و از سوی دیگر حقیقت تنوع به مفهوم تفرقه و اختلاف و دشمنی نبوده بلکه تنوع در ایجاد وحدت در هدف می باشد.

وی افزود: وحدت، فلسطین و قدس و دیگر سرزمین های اسلامی را شامل می شود که شیاطین با تمام ابزار فکری، سیاسی، امنیتی و غربزدگی سعی در استعمار سرزمین های اسلام و تسلیم نمودن آنها در برابر خواسته های خود را دارند. تا به ابزاری فاسد در خدمت طرح ها و نقشه های آنان تبدیل شوند.

قبلان در پایان گفت: همان گونه که مقاومت در لبنان مفهوم وحدت و پیروزی و آزادی سرزمین را تجسم بخشید، ان شاء الله همان گونه که خداوند اراده نموده است، این امت به یک امت واحده و جبهه واحد و اردوگاه واحد در برابر دشمنان تبدیل شود.

سپس حجت الاسلام و المسلمین شیخ نعیم قاسم، جانشین دبیرکل حزب الله لبنان، از آیت الله شیخ محمد علی تسخیری قدس سره به عنوان نمادی از شخصیت های اسلام ناب محمدی، نه تنها در سطح ایران بلکه در سطح جهان اسلام و جهان یاد کرده و گفت: شخصیتی که تریبون ها، کنفرانس ها، مجلات، مقالات و موضع گیری های مختلف او را می شناسند، او صدای اسلام وحدت گرا و جمع کننده میان اهل سنت و شیعه، بدون هرگونه ایجاد تفرقه در سطح جهان اسلام بود. او تنها نماینده ایران اسلامی در سازمان کنفرانس اسلامی و اتحادیه جهان اسلام بود. او اندیشه، اصول و جزئیاتی که با این روش منسجم بود را با دقت علمی فراوان و با شیوه ای که منسجم با رفتار و روش او بود، مطرح می کرد.

ایشان در ادامه افزود: هیچ موضع گیری در تقریب بین اهل سنت و شیعه را نمی یابیم مگر آن که آیت الله تسخیری در طراحی و اصول اساسی آن حضور داشت.

حجت الاسلام و المسلمین شیخ نعیم قاسم در پایان گفت: آیت الله تسخیری مرد عرفان، ایمان و مرد فرمانبردار بودن در برابر امام انقلاب و رهبر آن امام خمینی بود. وی مرد ولایت مدار بود که از آن با شیوه ای بسیار فوق العاده یاد می کرد به نحوی که محبت مردم و جوامع اسلامی را به سوی آن برانگیخت و علمای امت را با تکیه بر آن به یکدیگر نزدیک کرد.

اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس سخنران بعدی بود که اسماعیل رضوان پیام او را قرائت نمود. وی ابتدا ضمن ابلاغ درود اسماعیل هنیه به جمع حاضر گفت: یاد عالمی از علمای این امت و اندیشمند، سیاستمدار و پژوهشگری را گرامی می داریم که عمرش را صرف خدمت به مسئله وحدت اسلامی نمود و بر ضرورت وحدت این امت تأکید می کرد.

هنیه در پیام خود اشاره به تلاش تقریبی آیت الله تسخیری نموده و گفت: او را همیشه می دیدم که دغدغه اش وحدت امت و تقریب بین مذاهب اسلامی بود و به این امر نیز اکتفا نمی کرد بلکه تقریب میان شریعت اسلام و مسیحیت نیز در مقابله با نقشه های صهیونیستی آمریکایی در منطقه تلاش می کرد. او فردی متواضع، وحدت گرا، میانه رو و معتدل و به دور از تعصب و افراط بود و برای وحدت امت تلاش می کرد.

وی در پایان گفت: او را از دوستداران فلسطین، مقاومت و این امت یافتیم. برای همین بود که آرزو می کرد تا نمیرد مگر آن که با احرام در مسجد اقصی نماز بگذارد.

این امام و علامه ای که دلش به فلسطین و این امت و آزادی فلسطین گره خورده بود، همیشه می گفت: فلسطین یکپارچه است، فلسطین سربلند خواهد بود. این مرد، مرد وحدت بود. تو امام وحدت بودی، تو امام فلسطین و حامی آزادی فلسطین و تمام فلسطین بودی.

زیاد نخاله دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین، سخنران بعدی بود که نافذ عزام پیام وی را قرائت نمود. در این پیام آمده است: واژه ها از توصیف این شخصیت عاجزند. وی پس از پیروزی انقلاب اسلامی تلاش بسیار نمود تا روابط میان ج. ا. ایران و فلسطین و ملت آن تقویت گردد و مواضع او در جهت تقریب و وحدت میان این امت با محوریت فلسطین شکل گرفت.

ابوخالد نخاله در ادامه افزود: آیت الله تسخیری نمونه و الگویی برای عمل خالصانه و صادقانه در جهت وحدت امت و تقریب میان جریان ها و مذاهب مختلف بود.

دبیرکل جنبش جهاد اسلامی گفت: این فقید وحدت امت را شرط اساسی پیروزی و قیام آن می دانست و از خداوند متعال می خواهم که عمل او را شفیعش در قیامت قرار دهد.

سپس دکتر جان سلمانیان نماینده ارامنه ارتودکس، پاپ آرام اول بود که به جای وی کاردینال ماسیس زبویان از حلب صحبت کرد. وی گفت: ما آیت الله تسخیری را این گونه شناختیم. در مدت عمر خود، گفتگو و همکاری میان ادیان به صورت یک کار فکری و عملی روزانه به حساب می آمد. به ویژه این که وی اقدام هایی جهت برقراری ارتباط با دیگر ادیان انجام داده بود و از طریق گفتگو وهمکاری دست خود را به سوی آنها دراز کرد. او تنها به عنوان جایگاهی که داشت اقدام به گفتگو میان ادیان نکرد بلکه با تمام وجودش به این امر ایمان داشت که ملت ها، فرهنگ ها، ادیان و تمدن ها در این جهان باید در کنار یکدیگر در فضایی تؤام با احترام و اعتماد متقابل همزیستی داشته باشند؛ لذا این شهادت را درباره آیت الله تسخیری می دهم که ایشان به حق شایستگی این را داشت که به عنوان الگوی گفتگو و همکاری میان ادیان به شمار رود.

کاردینال ارامنه سوریه در پایان گفت: از نگاه آیت الله تسخیری، ارزش های اخلاقی مشترک میان ادیان باید اساس مستحکم همکاری میان ادیان باشد. وی با آثار و سخنانش همواره به نقش حیاتی ارزش های اخلاقی در زندگی انسان و در همکاری میان امت ها و ادیان به صورت یکسان توجه داشت.

سپس خانم دکتر رباب صدر، مدیر مؤسسات امام موسی صدر در لبنان در سخنان خود گفت: آیت الله تسخیری از همان آغاز انقلاب همراه آن بود و در توان خود هر آن چه داشت تقدیم انقلاب کرد.

وی در پایان گفت: آیت الله تسخیری در برابر شخصیت های جهان اسلام انعطاف پذیر بوده و با روی باز برخورد می کرد و همزمان جهان اسلام را متوجه شخصیت های انقلاب اسلامی کرد.

رئیس اتحادیه علمای جنوب شرق آسیا دکترعبدالغنی شمس الدین سخنران بعدی بود، وی گفت: این عالم جلیل القدر تمام عمر خود را در راه خدمت به اسلام و مسلمانان گذراند و دغدغه وحدت امت اسلام را داشت و برای تثبیت و تقویت و دعوت به آن تلاش کرد و در برابر تفرقه افکنان و متعصبان مقابله کرد. او به شدت به دلهایمان نزدیک بود، زیرا از شخصیت های فعال و ممتاز به شمار می رود که از چهره درخشان اسلام در مقابل با تمام تلاش هایی که برای مخدوش کردن آن و تکفیر صورت می گرفت، ایستاد.

رئیس اتحادیه علمای جنوب شرق آسیا در ادامه افزود: او تقریب بین مذاهب و ادیان، گسترش برادری میان مردم را بدون در نظر گرفتن گرایش های دینی و یا مذاهب فقهی آنها به عنوان شیوه همیشگی خود انتخاب کرده بود. این فقید در طول زندگی خود مهمترین دغدغه اش تقریب میان تمام مسلمانان بود. او قدرت و سربلندی این امت را در وحدت و تحقق منافع افراد این امت و جوامع بشری می دانست.

عبدالغنی شمس الدین در پایان گفت: این فقید راحل به راستی عالم دین و فرهنگ و علم بود و دوستی بردبار و با لطافت با بنده و برادران مسئول در جمعیت علمای مسلمان مالزی در آن زمان به شمار می رفت و امت اسلامی بی تردید عالمی از علمای فاضل خود را از دست داد.

شیخ ماهر حمود، دبیر اتحادیه جهانی علمای مقاومت، در سخنان خود ضمن اشاره به شخصیت علمی و آثار آیت الله تسخیری گفت: فقید بزرگمان با آثار و قلمش و نیز سخنرانی های خود جان ها را مورد خطاب قرار داد تا تقریب و وحدت را از تحول در درون انسان ها آغاز کند و نه فقط در متون نگارشی و شعار های آنان. او ابتدا از خود شروع کرد و خباثت و نفاق و هر آن چه را که مانعی میان او و دیگران بود را از خود زدود تا این که توانست سخنش را بر دلهای دیگران بنشاند و افراد دیگر را با کلام خود قانع کند.

شیخ ماهر حمود افزود: ایشان بر اساس شعارهایی که در ایران برای وحدت و دیگر اصول سر داده می شد به خوبی توانست آنها را در برابر استکبار به کار ببندد و برای آزادی فلسطین با همان شعار نه شرقی و نه غربی، تلاش کند. و هر طرفی که مدعی اسلامی بودن باشد و این شعار را سر ندهد باید به مسلمان بودنش شک کرد.

دبیر کل اتحادیه علمای مقاومت در پایان گفت: سخن گفتن درباره اش را دوست دارم چرا که ما را به یاد مسلمات بزرگ می اندازد، دوست دارم درباره اش حرف بزنم برای این که به ما یاد آور می شود که همچنان این امت در حال تولید و فعالیت در تمام میادین و عرصه هاست و در آینده با همین فعالیت ها وارد قدس خواهیم شد و البته نه به صورت متفرق بلکه با وحدت به مسجد الاقصی خواهیم رفت.

سپس دکتر خلیل حمدان، عضو شورای مرکزی جنبش امل، با اهمیت توصیف کردن سخن درباره آیت الله تسخیری گفت: ایشان در مسیر وحدت و تقریب که گام گذاشتند، مسیری سخت و پر مشقت بود و سختی های بسیاری را در این راه متحمل شد، اما پافشاری و جدیت او باعث شد تا به چنین نتیجه بزرگی در این زمان دست یابد. او پرچمدار وحدت و تقریب بین مذاهب بود.

وی در پایان گفت: آیت الله محمدعلی تسخیری دعوت کننده به گفتگویی بود که ما به شدت هم اکنون جهت حل مشکلاتمان به آن نیازمندیم و هم اکنون فقدان این شخصیت را حس می کنیم.

حجت الاسلام و المسلمین شیخ محمد سعید نعمانی، مدیر مجمع فکری اسلامی از ایران، در سخنان ضمن اشاره به دوستی پنجاه ساله خود با آیت الله تسخیری از نجف تا قم، گفت: سخن گفتن از شخصیتی برجسته و فراگیر در همه زمینه ها در این فرصت محدود امکان پذیر نیست چرا که فعالیت های ایشان در نهادها و مؤسسات مختلف که از فرصت ها به بهترین نحو و با اخلاص کامل بهره می برد تا بتواند این امت را به وحدت برساند. وی در این راه متعرض اتهام ها و سختی های بسیار شد اما تمام این موارد نتوانست مانعی برای انجام وظیفه شرعی او و ادامه مسیرش در جهت وحدت و تقریب گردد.

وی در پایان گفت: آیت الله تسخیری پرورش یافته مکتب شهید سید محمدباقر صدر، امام خمینی و امام خامنه ای بود. او دردها و رنج های این امت را با خود حمل می کرد و مدت بیست و سه سال درگیر بیماری جسمی بود اما نتوانست این بیماری مانعی برای حرکت و ادامه مسیر او باشد.

دکتر خالد عکاشه، عضو شورای پاپی گفتگوی میان ادیان در واتیکان؛ در سخنان خود به اوصاف مرحوم تسخیری اشاره نموده و گفت: وی انسانی خوش برخورد و خوش اخلاق بود و در کار خود در عرصه تقریب همیشه با صبر، حکمت و محبت برخورد می کرد و قدرت قانع کردن دیگران را در اختیار داشت. و به رغم وجود بیماری در مسیر گفتگوی میان ادیان لحظه ای توقف نکرد.

در ادامه دکتر کمال الهلباوی؛ مؤسس انجمن اسلامی انگلیس، گفت: تسخیری توانست با علم، تجربه و اجتهادی که دارد و نیز با شفاف بودن خود توجه همه را به سمت خود جلب کند، او از جمله افراد نادری است که صاحب دیدگاه در تقریب و وحدت میان افراد این امت بود.

وی افزود: راهبرد مرحوم تسخیری در تقریب و وحدت را می توان تحت عناوین ذیل خلاصه نمود: هدف، از بین بردن سوء تفاهم و شبهات موجود میان مذاهب بود؛ دیگر این که آشنایی علمای مسلمین با یکدیگر؛ یافتن عرصه های کار مشترک و تأکید بر توسعه آنها؛ از بین بردن عوامل اختلاف؛ از بین بردن موانع روانی موجود میان طرفداران مذاهب مختلف و ایجاد تقریب میان عموم مسلمانان است.

سپس دکتر شیخ خالد الملا، رئیس جماعت علمای عراق، در سخنان خود به توصیف آیت الله تسخیری پرداخته و گفت: ایشان در صدر علمای بزرگ این امت به شمارمی رفت و به حق می توان او را یک امت دانست چرا که حامل رسالتی وحدت طلب و برخاسته از آیات قرآن کریم و رسالت نبوی بود. وی عمرش را در طلب علم، جهاد و مبارزه گذراند و زندان ها، شکنجه ها و تبعیدها و نیز بی مهری ها را تحمل کرد.

شیخ خالد الملا افزود: این شخصیت دارای اندیشه ای سلیم و نگاهی عمیق به ضرورت احیای وحدت اسلامی بود و راز قدرت این امت را در وحدت آن می دانست و معتقد بود که تمام مذاهب باید در جهت حل چالش هایی که امت اسلامی با آن روبروست، تلاش کنند. و درگیری مسلمانان با یکدیگر به بهانه اختلاف مذهبی امری حرام و غیرقابل قبول نزد عقلای این امت است.

وی در پایان گفت: علم سرشار و زبان گویا و منطقی و صدای آرام و گرم او اسلام را در همه جا به خوبی معرفی می کرد. او عاشق اسلام و علمای با اخلاص آن و نیز انقلاب، امام خمینی و امام خامنه ای بود و بهترین یاور و مشاور برای ایشان بود.

در ادامه شیخ محمود دیاب مدیر ارشاد و راهنمایی وزارت اوقاف سوریه، به نمایندگی از وزیر اوقاف سوریه دکتر محمد عبدالستار، به معرفی آیت الله تسخیری پرداخته و گفت: ایشان شخصیتی از برجستگان این امت بود که تمام هم و غم خود را در راه ایجاد وحدت میان این امت صرف کرد. پل های وحدت و ارتباط را بین مذاهب برقرار کرد.

وی در پایان گفت: این امت با فقدانش، دریای بی کرانی از علوم و کوهی استوار در دفاع از مسائل این امت و در رأس آنها مسئله فلسطین را از دست داد. و امیدواریم این راه همچنان جهت ایجاد وحدت میان امت مسلمان تا تحقق پیروزی تداوم یابد.

حجت الاسلام و المسلمین سید علی العلاق، دبیرکل مجمع وحدت اسلامی عراق، سخنران بعدی بود. وی، آیت الله تسخیری را پرچمدار وحدت اسلامی معرفی کرده و گفت: ایشان اندیشمند بزرگ اسلامی، عالمی ربانی و مجاهدی صبور بود که دارای نفسی تزکیه شده بود. و به رغم شرایط جسمی و بیماری دست از کار و فعالیت بر نمی داشت.

وی افزود: ایشان شاگرد شهید سید محمدباقر صدر بود و در مسیر جهادی خود، متحمل شکنجه و زندان شد و پس از آن با کوله باری از علم و جهاد به کشورش بازگشت و اندیشه های فرهنگی و سیاسی اش را در تمام کنفرانس ها و نشست های جهانی و اسلامی مطرح نمود که مورد استقبال و احترام رهبران بزرگ در جهان اسلام قرار گرفت.

دبیرکل مجمع علمای عراق در پایان گفت: شیخ محمدعلی تسخیری انسانی مهربان، بشاش، خوش اخلاق و متواضع بود و تمام تلاش هایی که در چارچوب مسئولیت های خود انجام داد، با روح تعبد و پای بندی به وظایف شرعی خود و امتثال امر ولایت به رهبری امام خمینی و امام خامنه ای بود.

سپس دکتر شیخ عبدالرزاق قسوم، رئیس جمعیت علمای مسلمین الجزایر، به ایراد سخن پرداخت. وی شخصیت آیت الله تسخیری را شخصیتی بزرگ و دارای نبوغ فراوان عنوان کرده و گفت: او فردی دارای جاذبه؛ با دریای متراکمی از علوم در زمینه های مختلف، انعطاف پذیر در برابر افکار و مذاهب مختلف، دارای پشتکار و پای‌بند به حرکت در مسیر تقریب بین مذاهب بود.

شیخ عبدالرزاق قسوم در پایان گفت: این شخصیت بزرگ اقدام هایی را انجام داد تا این امت را به وحدت و نزدیکی نسبت به یکدیگر برساند و علمای پس از ایشان نیز باید همین مسیر را در مقاومت بر ضد تسلیم شدن در برابر دشمنان و ایجاد وحدت میان امت دنبال کنند.

در ادامه دکتر عبدالهادی الصالح، وزیر سابق در کابینه کویت، گفت: ما ایشان را از دوران جوانی می شناسیم که جهت تدریس به کویت آمده بود و سپس در سال 2001 و 2005م جهت شرکت در کنفرانس هایی به کویت آمد و پیرامون موضوعات فلسطین، حقوق بشر، مضاربه در مؤسسات مالی مطالبی را ارائه نمود. وی همچنین سال 2015م جهت عرض تسلیت به مناسبت انفجار مسجد امام صادق به کویت آمد. زمانی که از او درباره تقریب بین مذهب اهل تسنن و شیعه پرسیدند، گفت: اصل این مطلب اشتباه است چرا که اهل تسنن و شیعه در اصول دین با یکدیگر هم عقیده هستند همان اصولی که انسان به واسطه اعتقاد به آن، داخل دین می شود و به واسطه عدم اعتقاد به آن از دین خارج می شود. لذا اختلاف در فروع است و نه در اصول.

وزیر سابق کابینه کویت افزود: آیت الله تسخیری فردی مبارز بود که در پی مصلحت اسلام بود، انسانی به رغم جایگاه علمی و فقهی خود، به شدت متواضع بود به نحوی که احساس نمی کردی که در برابر یک عالم قرار گرفته ای.

دکتر عبدالهادی الصالح در پایان گفت: توجه ایشان به تقریب بین مذاهب بود و با مسائل مهم جهان اسلام همراه بود و در این راه از هیچ تلاشی فروگذار نکرد.

سپس شیخ مصطفی ابو رمان، عضو اتحادیه علمای بلاد شام از اردن، در سخنان خود گفت: آیت الله تسخیری در مسیر تقریب حرکت می کرد چرا که خط مقدم دفاع از توطئه های تفرقه برانگیز صهیو آمریکایی است. او همه را به محبت، همکاری و ایجاد ارتباط با یکدیگر دعوت می کرد. انسانی استثنایی بود که تمام این رفتارش ناشی از علم، فرهنگ و اعتقادات او بود. او آثاری از مشترکات فقهی و عقایدی میان مذاهب را منتشر کرد و ازخود به یادگار گذاشت.

شیخ مصطفی ابو رمان در پایان گفت: این شخصیت ارکان تقریب میان مذاهب را که بنیان گذارانی مانند شیخ محمود شلتوت، محمد تقی الدین القنی، عبدالمجید سلیم و محمدالمدنی در دهه چهلم قرن میلادی گذاشته بنیان نهادند را دنبال می کرد و ما از او یاد گرفتیم که از تعصب، جهل و تفرقه دوری کنیم و در مسیر ائتلاف، نزدیکی و همسویی قدم برداریم.

در ادامه سید محمد اظهر زهدی، دبیر کل مرکز فرهنگ و علوم"الابرار"از هندوستان، در سخنان خود گفت: به یاد دارم که به همراه 25 تن از علمای هندوستان میهمان او بودیم و در ضیافتی بی نظیر در خدمت ایشان حضور یافتیم. او چراغی روشن در آسمان اخلاق بود و در میان هم کیشان خود نظیر او با این اوصاف ندیده ام. او مسیری را آغاز کرد که باید ما آن راه را ادامه دهیم.

سپس شیخ محمد الحاج، دبیرکل اتحادیه علمای فلسطین، به بیان ویژگی های ایشان پرداخته و گفت: این شیخ همان گونه که در دوران حیاتش ما را گرد یکدیگر جمع می کرد پس از رحلتش نیز دور هم جمع نمود. او تمام تلاشش وحدت کلمه مسلمانان و اتحاد صفوف آنها بود. و بارها بر این امت غیرت خود را نشان داد و به خاطر تفرقه و از هم پاشیدگی آن به شدت رنج می برد.

وی افزود: دعوت فقید راحل به تقریب و وحدت باید همچنان در جان انسان های صاحب همت بلند، زنده بماند؛ همان گونه که ایشان صاحب همتی بلند بود که حتی بیماری وضعف جسمی وکهنسالی مانند حرکت وی، جهت رسیدن به اهداف بلند او نمی شد.

شیخ محمد الحاج در پایان گفت: تاریخ مردان بزرگ و علمای جلیل القدر، نقطه قوت این امت و صفحات درخشان آن است که باید منتشر شود تا مورد اقتدای امت قرار گیرد. مسئله فلسطین نیز تفاوت میان مردان امت را نشان می دهد. خداوند به ما کرامت بخشید که بتوانیم در جهت یاری مسئله فلسطین و قدس شریف کار کنیم و مهمترین شاخص های آزادی قدس، ایجاد وحدت میان امت است. و تا زمانی که بخواهیم در مسیر آزادی حرکت کنیم باید بر وحدت امت و تجمیع نیروی آن جهت آماده شدن برای ورود به نبرد سرنوشت ساز و موعود، محافظت کنیم.

حجت الاسلام و المسلمین شیخ جلال حمید، مدیر حوزه علمیه امام صادق در تانزانیا، سخنران بعدی بود. او در سخنانش گفت: شخصیت آیت الله تسخیری از خلال نوشته ها و آثار او نمایان می شود. او شخصیتی، سیاسی، دینی، استاد دانشگاه و مرد عقیده بود. وی انسانی بود که همه را به وحدت میان مذاهب دعوت می نمود.

او افزود: آثار ایشان همگی حول محور وحدت و عدم تفرقه نوشته شده و ایشان الگوی بارزی از شخصیت علمی و دینی بود که درباره وحدت بین شیعه و اهل تسنن آثار ارزشمندی را به یادگار گذاشت.

سخنران پایانی حجت الاسلام و المسلمین دکتر شیخ محمد مهدی تسخیری بود که به نمایندگی از خانواده آن مرحوم به ایراد سخن پرداخت. وی گفت: مرحوم شیخ محمدعلی تسخیری بیش از پنج دهه با هدف دعوت به صلح، امنیت و نشر ارزش های انسانی و اندیشه اسلامی وحدت طلب که برگرفته از مکتب خاندان پیامبر اکرم بود به سفر به نقاط مختلف دنیا پرداخت. و به پیامبر اکرم تأسی نمود که طبیبی بود که به دنبال بیمارش می گشت، او هرگز خسته و دلسرد نمی شد و زمان برای تحقق آرزوها و اهداف انسانی او کوتاه بود، و جسم انسان توانایی همراهی با او در این مسیر جاودانه را نداشت.

حجت الاسلام و المسلمین شیخ محمد مهدی تسخیری افزود: وی همه را به پای بندی به حق و عدالت و دفاع از حقوق مظلومان و ستمدیدگان جهان دعوت می کرد. ایشان در محدوده جمهوری اسلامی ایران توقف نکرد بلکه دغدغه تمام مسائل عدالت محور درجهان را داشت و از سویی نسبت به سیاست های ظالمانه جهانی و از سوی دیگر با افکار انحرافی و تکفیری مبارزه می کرد. مسئله فلسطین و مشکلات ملت های ستمدیده تا آخرین لحظات زندگی مورد توجه ایشان بود و بی توجهی به آن را خیانتی نابخشودنی می دانست.

برادر آن مرحوم در پایان گفت: در پایان، از طرف خود، و خانواده آن فقیه فقید، آیت الله تسخیری، از تمام آقایان و خانم ها، علمای فاضل و نخبگان فکری با اخلاص از تمام مذاهب و ادیان و قومیت ها به خاطر ابراز همدردی از طریق بیانیه ها و تماس های تلفنی و سخنرانی هایشان تشکر می کنم. و از رایزنی فرهنگی ج. ا. ایران و به ویژه برادر فاضل دکتر عباس خامه یار به خاطر تلاش مستمر در برپایی این کنفرانس های ویدیوئی و نشست ها و مصاحبه ها و نوشتن مقالات به مناسبت ارتحال فقید انسانیت و امت اسلام آیت الله تسخیری تشکر ویژه دارم.

*س_برچسب‌ها_س*