چهارشنبه 7 آذر 1403

بازتاب سفر رافائل گروسی به تهران در رسانه‌های غربی

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
بازتاب سفر رافائل گروسی به تهران در رسانه‌های غربی

تهران - ایرنا - سفر جاری رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران که بنا به دعوت مقامات جمهوری اسلامی و در راستای همکاری ایران و آژانس انجام شده، بازتابی گسترده در رسانه های جهان از جمله رسانه های اروپایی و آمریکایی داشته است.

اگرچه برخی رسانه های غربی وابسته به واشنگتن و رژیم صهیونیستی تلاش می کنند نخستین سفر گروسی به تهران از زمان آغاز تصدی مدیرکلی آژانس از دسامبر سال گذشته را به تحرکات اخیر دولت دونالد ترامپ برای اجرای مکانیسم ماشه و بازگرداندان تحریم های سازمان ملل علیه ایران گره بزنند، اما با توجه به روند همکاری و تعامل جمهوری اسلامی ایران و آژانس، این گونه رفت و آمدها همواره و بطور منظم در جریان بوده و بخشی از روند همکاری دو طرف محسوب می شود.

آژانس بارها پاینبدی ایران به توافق برجام را تایید کرده است

خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی با اشاربه اینکه آژانس بارها پاینبدی ایران به توافق برجام را تایید کرده است، در مطلبی هدفمند مدعی شد: سفر مدیرکل آژانس به تهران با تلاش آمریکا برای باز گردادندن تحریم ها با استفاده از مکانیسم ماشه همزمان شده است.

این رسانه آمریکایی در عین حال افزود: دیگر امضا کنندگان توافق از جمله روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان اعلام کرده اند که اقدام آمریکا غیرقانونی است و این کشور از توافق خارج شده و نمی تواند از قطعنامه سازمان ملل برای اعمال دوباره تحریم ها استفاده کند.

آسوشیتدپرس نوشت: آژانس بارها پایبندی ایران به توافق را تایید کرده است. تهران در واکنش به تحریم های آمریکا، در چند گام بخشی از تعهدات برجامی را کاهش داده از محدودیت های غنی سازی خارج شده است.

این رسانه همچنین به نقل از مقام های ایران دیدار رافائل گروسی را فرصتی برای همکاری بیشتر بین ایران و اژانس توصیف کرد و نوشت این دیدار هیچ ارتباطی با فشار آمریکا برای اعمال تحریم های بیشتر ندارد.

این خبر آسوشیتدپرس را روزنامه صهیونیستی جروزالم پست نیز با این عنوان بازنشر داد که «مدیرکل آژانس برای درخواست دسترسی بیشتر به تاسیسات هسته ای ایران در این کشور بسر می برد».

رویترز: گروسی به دبنال دسترسی های هسته ای بیشتر در ایران

خبرگزاری رویترز نیز سفر گروسی به ایران را بازتاب داد و مدعی شد: رافائل گروسی به دنبال دسترسی به دو تاسیسات اتمی ایران بعد از اختلافات بین تهران و این آژانس بر سر بازرسی از این تاسیسات است.

رویترز درحالی تلاش کرده تا موضوع دسترسی به دو تاسیسات اتمی ایران را برجسته کند که اشاره ای به قوانین و مقررات مربوط به بازرسی های آژانس نکرده است. نکته قابل تاملی که وجود دارد آن است که رفتار آژانس نیز در قبال کشورها نامحدود نبوده و مبتنی بر وظایف و اختیاراتی است که از سوی دولت ها بدان اعطا شده است. بر اساس بند (ج) ماده 4 پروتکل الحاقی، هرگونه درخواست برای دسترسی از سوی آژانس بایستی همراه با دلایل مربوطه باشد.

این خبرگزاری انگلیسی نوشت: تهران اعلام کرده که دیدار گروسی «روابط دو طرف را تقویت می کند و موجب اعتمادسازی» می شود. گروسی در بیانیه روز یکشنبه خود اعلام کرد موضوع دسترسی را در این سفر بررسی خواهد کرد.

رویترز به نقل از سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نوشت: تا وقتی آژانس بی طرفی، استقلال و فاصله خود را با فشار سیاسی بر دیگر کشورها حفظ کند مشکلی بین آژانس و تهران وجود ندارد.

این خبرگزاری انگلیسی با هدف ربط دادن سفر گروسی به تلاش های اخیر آمریکا برای اجرای مکانیسم ماشه، مدعی شد: دیدار گروسی به دنبال فشار هفته گذشته واشنگتن بر شورای امنیت برای اعمال تحریم های بین المللی بر تهران انجام می شود؛ تحریم هایی که به دنبال توافق هسته ای سال 2015 ایران لغو شدند.

با این حال مقامات ایرانی گفته اند که دیدار گروسی ارتباطی به اقدام آمریکا برای بازگرداندن تحریم ها ندارد. دیگر کشورهای عضو توافق از جمله، روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان از اقدام آمریکا برای فعال سازی مکانیسم ماشه حمایت نکردند.

دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در سال 2018 کشورش را از توافق هسته ای خارج کرد و برخی تحریم های را علیه ایران اعمال کرد. ایران در واکنش به این اقدام خود برخی تعهدات خود در قبال توافق هسته ای را کاهش داده است.

سفری با هدف تقویت همکاری ایران و آژانس

تارنمای انگلیسی رادیو اروپای آزاد هم نوشت: مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در سفری با هدف تقویت همکاری ها در زمینه فعالیت هسته ای ایران وارد این کشور شده و قرار است گروسی با مقامات ارشد ایرانی از جمله حسن روحانی رئیس جمهوری و علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران دیدار کند.

این رسانه با اشاره به اقدام اخیر آمریکا برای فعال سازی مکانیسم ماشه علیه ایران، افزود: مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا هفته پیش رسما روند فشار برای فعال سازی مکانیسم ماشه را آغاز کرد اما اقدام آمریکا با مخالفت در شورای امنیت مواجه شد و دیگر اعضا حق آمریکا در استفاده از این مکانیسم را با توجه به خروج آن از توافق زیر سوال بردند.

اولین سفر گروسی به تهران در پست مدیرکلی آژانس در حالی انجام می شود که ایران پس از امضاء موافقتنامه برجام، همکاری نزدیک و سازنده ای درزمینه اجرای تعهدات خود با آژانس داشته و این نهاد بین المللی نیز با ارائه 17 گزارش رسمی به آن اذعان کرده است.

دیدار گروسی از ایران در بخش انگلیسی خبرگزاری فرانسه نیز بازتاب داشت. این رسانه فرانسوی هم به نحوی تلاش کرده تا این سفر را به مکانیسم ماشه گره بزند. خبرگزاری فرانسه نوشت: دیدار گروسی بعد از آن انجام می شود که واشنگتن از روز پنجشنبه فعال سازی مکانیسم مناقشه آمیزی را با هدف احیای تحریم های ایران آغاز کرد؛ اقدامی که از سوی روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان حمایت نشده است.

این رسانه افزود: خبرگزاری دولتی ایران روز دوشنبه به نقل از محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران نوشت، ایران روابط همکاری جویانه و شفافی با آژانس داشته است و این امر ربطی به تلاش آمریکا برا ی فعال سازی مکانیسم ماشه ندارد.

سفر «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به تهران بنا به دعوت طرف ایرانی و در راستای تداوم همکاری میان ایران و آژانس انجام شده است.

رافائل گروسی قبل از سفر خود به ایران در توئیتی اعلام کرد که برای دیدار با مقامات جمهوری اسلامی برای پرداختن به موضوعات باقی‌مانده در خصوص توافقات پادمانی راهی تهران می‌شود.

کاظم غریب آبادی سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین نیز تصریح کرد که این سفر در راستای تداوم تعاملات و همکاری‌ها میان ایران و سازمان بین المللی انرژی اتمی صورت می‌گیرد.

نکته قابل تاملی که وجود دارد آن است که رفتار آژانس نیز در قبال کشورها نامحدود نبوده و مبتنی بر وظایف و اختیاراتی است که از سوی دولت ها بدان اعطا شده است. بر اساس بند (ج) ماده 4 پروتکل الحاقی، هرگونه درخواست برای دسترسی از سوی آژانس بایستی همراه با دلایل مربوطه باشد.

به گفته غریب آبادی، ایران اجازه نخواهد داد دیگران روابط اژانس و ایران را بویژه در شرایط حساس فعلی مدیریت کنند. مهم است این اطمینان در تهران داده شود که اژانس بر مبنای سه اصل بی طرفی، استقلال و حرفه ای گری حرکت خواهد کرد و در مسائل پادمانی نیز فراتر از اصول استاندارد و ارزیابی ها و داده های مستقل خود عمل نخواهد کرد و تنها در این صورت سوء تفاهم ها می تواند رفع شده و همکاری ها تداوم یابد.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*