یک‌شنبه 30 دی 1403

برج میلاد؛ ایستگاه پایانی جشنواره فیلم فجر

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
برج میلاد؛ ایستگاه پایانی جشنواره فیلم فجر

تهران - ایرنا - جشنواره سی‌وهشتم فیلم فجر با فراز و فرودها و حاشیه‌های بسیاری، دیشب با اعلام برگزیدگان و برندگان سیمرغ‌ها در سالن همایش‌های برج میلاد به کار خود پایان داد. در حالی این دوره جشنواره مانند تمام دوره‌های گذشته چالش‌های بسیاری را تجربه کرد که فیلم سینمایی «خورشید» به کارگردانی مجید مجیدی عنوان بهترین فیلم این رویداد را به خود اختصاص داد.

آیین اختتامیه سی‌وهشتمین جشنواره فیلم فجر در مرکز همایش‌های برج میلاد برگزار شد. محمدرضا شهیدی‌فر در ابتدای این مراسم ضمن تبریک به مناسبت ایام دهه فجر و سالروز پیروزی انقلاب اسلامی به آنچه در ماه‌های گذشته رخ داده، اشاره کرد و پس از آن نوبت به اهدای جوایز به بهترین های این جشنواره رسید. بررسی روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی به این اتفاق مهم سینمایی کشور پرداخته‌اند.

رسانه‌های اصلاح طلب

اختتامیه فیلم فجر

خبرگزاری ایسنا در گزارشی آورد: اختتامیه جشنواره فیلم فجر در حالی برگزار شد که هیچ کدام از عوامل فیلم "روز صفر" به مراسم نیامدند و هجوم مهمانان غیرسینمایی با رفتارهایی عجیب به سالن همایش‌های برج میلاد بار دیگر نشان داد که مدیران برگزارکننده جشنواره فیلم فجر برای دوره‌های آینده باید فکری جدی برای محل مراسم اختتامیه بکنند. از حاشیه‌های ورود مهمانها و شروع مراسم که اتفاقا با حضور پیروز حناچی شهردار تهران و اسپانسر اصلی جشنواره هم همراه بود بگذریم، به اختتامیه می‌پردازیم که امسال دکوری ساده و مزین به سه تندیس بزرگ سیمرغ برایش طراحی شده بود. از اتفاق‌های جالب این مراسم تقدیر از چهار کودک کار فیلم «خورشید» مجید مجیدی بود که با توجه به حرف‌های آن‌ها در نشست خبری فیلم، تعداد زیادی از حاضران مشتاق شنیدن صحبت‌های دوباره آن‌ها بودند. این بچه‌ها با تقدیر از مجیدی و عوامل فیلم به هم سن و سال‌های مشابه خود گفتند که از زندگی ناامید نشوند.

روزنامه اعتماد در گزارشی می نویسد: آیین اختتامیه سی‌وهشتمین جشنواره فیلم فجر شب گذشته در مرکز همایش‌های برج میلاد برگزار شد. سیمرغ بلورین بهترین فیلم کوتاه به «دابر» ساخته سعید نجاتی اهدا شد. سیمرغ بلورین بهترین فیلم مستند بلند به «جایی برای فرشته‌ها نیست» ساخته سام کلانتری به تهیه‌کنندگی محمد شکیبانیا و محسن شاه‌محمدمیراب رسید. همچنین در بخش فیلم اولی‌ها یا نگاه نو «روز صفر» بهترین فیلم شد این درحالی بود که کارگردان و دیگر عوامل فیلم در جشنواره حضور نداشتند. همچنین تندیس ویژه حاج‌قاسم سلیمانی با حضور سیدعباس صالحی، وزیر ارشاد به حسن کلامی، تهیه‌کننده فیلم آبادان یازده60 اهدا شد. سیمرغ بهترین جلوه‌های ویژه بصری به محمد برادران برای فیلم خروج اهدا شد. در بخش بهترین جلوه‌های ویژه میدانی سیمرغ بلورین به محسن روزبهانی برای فیلم روز صفر اهدا شد. سیمرغ بلورین بهترین چهره‌پردازی به مهرداد میرکیانی رسید برای طراحی گریم شخصیت‌های فیلم خروج. سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اصلی مرد هم طبق پیش‌بینی‌ها به پیمان معادی برای درخت گردو اهدا شد. همچنین محمدحسین مهدویان سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی را برای درخت گردو دریافت کرد. سیمرغ بلورین بهترین فیلم هم اهدا شد به مجید مجیدی و امیر بنان برای فیلم «خورشید».

این روزنامه در گزارشی دیگر نوشت: در روزهایی که جشنواره امسال در جریان بود، خبرهای متعددی از نشست‌های خبری آن منتشر می‌شد حاکی از آنکه فلان یا بهمان فیلمساز نام‌آشنا هنگام اکران فیلمش مورد استهزای تماشاگران قرار گرفت و به اصطلاح عامیانه که در عنوان خبرها هم به کار رفته، «هو شد.» طبعا یکی از مهم‌ترین نام‌هایی که امسال هم مانند یکی دو دوره دیگر از جشنواره در سنوات گذشته در کانون رفتارهای استهزاآمیز قرار گرفت، مسعود کیمیایی بود. او امسال فیلم «خون شد» را در جشنواره داشت. فیلمی که علاوه بر لوکیشن‌هایی در سوادکوه و قائمشهر مازندران در مناطق مختلفی از تهران از جمله کوچه‌پس‌کوچه‌های خیابان ری که محله زادگاه کیمیایی است، می‌گذرد. بخش دیگری از حواشی فیلم کیمیایی در جشنواره امسال به مخالفت شهاب حسینی با او برمی‌گردد. حسینی که خود در مقام تهیه‌کننده یکی از فیلم‌ها در نشست خبری حضور یافته بود، در بخشی از حرف‌هایش که با مسائل اجتماعی پیوند خورده بود، تلویحا تعریضی هم به اقدام مسعود کیمیایی که امسال تصمیم گرفته بود به جشنواره نیاید، داشت. حسینی حرفش این بود که کیمیایی چون می‌داند فیلمش مورد توجه قرار نمی‌گیرد و مخالفت‌ها با آن در جشنواره بالا خواهد گرفت، تصمیم گرفته به جشنواره نیاید اما تظاهر به این کرده است که نیامدنش را به مسائل اجتماعی و سیاسی کشور ربط بدهد. فیلمساز دیگری که نشست خبری فیلمش در جشنواره امسال با حواشی مشابه فیلم کیمیایی روبه‌رو شد، ابراهیم حاتمی‌کیا بود. او که امسال بیستمین فیلم بلند سینمایی خود را با نام «خروج» به جشنواره آورده بود، بابت این فیلم مورد انتقاد قرار گرفت. نوع و جنس رفتارها در قبال فیلم حاتمی‌کیا یا به گونه‌ای بود که او را نیز عصبانی کرد و برخلاف کیمیایی که اصلا در جشنواره حضور نداشت تا واکنشی به موضوع نشان بدهد، حاتمی‌کیا دقایقی طولانی را به پاسخ به خبرنگارانی اختصاص داد که از فیلمش انتقاد کرده بودند.

خبرگزاری ایلنا در همین خصوص آورد: داوران امسال برگزیدگان نهایی خود را از میان فیلم‌های مختلف انتخاب کردند این درحالی بود که شنای پروانه در 12 رشته، درخت گردو در 11 رشته، خروج در 5 رشته و روز صفر در 4 رشته بیشترین نامزدها را در خود جای داده بودند. مراسم اختتامیه سی‌وهشتمین جشنواره فیلم فجر در سالن همایش‌های برج میلاد با حضور هنرمندان و مسئولان برگزار شد. سیدعباس صالحی، حسین انتظامی، عبدالناصر همتی، پیروز حناچی، منوچهر شاهسواری، همایون اسعدیان، محمدمهدی طباطبایی‌نژاد، علیرضا تابش، فریدون جیرانی، جواد عزتی، مجید مجیدی، هومن بهمنش، رسول صدرعاملی، امیرآقایی، نرگس آبیار و محمدمهدی عسگرپور از جمله مهمانان حاضر در مراسم هستند. این مراسم با تشکیل صفی طولانی از مهمانان غیرسینمایی عصر سه‌شنبه (22 بهمن) آغاز شد. در این مراسم همانند سال‌های گذشته علاقه‌مندان زیادی پشت در ورودی مرکز همایش‌ها جمع شده بودند که بعضی با گرفتن یک بلیت خود را به داخل رسانده بودند درحالی‌که پشت درهای سالن همکف صف طویلی تشکیل شده بود که حراست مانع ورود آنها شد.

سایت خبری - تحلیلی انتخاب در گزارشی نوشت: آیین اختتامیه سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر در حالی برگزار شد که فیلم سینمایی «خورشید» به کارگردانی مجید مجیدی عنوان بهترین فیلم این رویداد را از آن خود کرد. آیین اختتامیه سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر شامگاه سه‌شنبه 22 بهمن‌ماه با حضور سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حسین انتظامی رئیس سازمان سینمایی، سینماگران و سینمادوستان در برج میلاد تهران برگزار شد. ابراهیم داروغه‌زاده دبیر سی‌وهشتمین جشنوار هفیلم فجر، علیرضا تابش مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی، سیدصادق موسوی مدیرعامل انجمن سینمای جوانان و محمدمهدی طباطبایی‌نژاد معاون ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی از مدیران سینمایی حاضر در این مراسم بودند. پیروز حناچی شهردار تهران و از حامیان برگزاری سی‌وهشتمین جشنواره فیلم فجر هم در ردیف مدیران حاضر در آیین اختتامیه حضور داشت.

شبی که خورشیدی درخشید

روزنامه ایران در گزارشی آورد: محمد برادران بهترین جلوه‌های ویژه بصری را برای فیلم «خروج»، محسن روزبهانی برای جلوه‌های ویژه میدانی برای فیلم «روز صفر»، بهترین چهره‌پردازی مهرداد میرکیانی برای فیلم «خروج»، امیر ملک‌پور سیمرغ بلورین بهترین طراحی لباس برای «روز صفر»، بهترین طراحی صحنه به کیوان مقدم برای «خورشید»، بهترین صدا مهدی صالح‌کرمانی صدابردار و آرش قاسمی صداگذار برای «شنای پروانه»، سیمرغ بلورین بهترین موسیقی متن به بامداد افشار برای فیلم «پوست»، بهترین تدوین به اسماعیل علیزاده برای فیلم «شنای پروانه»، بهترین فیلمبرداری به مرتضی نجفی برای فیلم «تومان». سیمرغ بلورین بهترین نقش مکمل زن هم از بین لیلا زارع برای فیلم خون شد، مینو شریفی‌پور برای فیلم درخت گردو، سمیرا حسن‌پور برای فیلم سه‌کام حبس، طناز طباطبایی برای فیلم شنای پروانه، باران کوثری برای فیلم عامه‌پسند، ستاره پسیانی برای فیلم من می‌ترسم، در نهایت به طناز طباطبایی برای بازی در فیلم شنای پروانه تعلق گرفت. سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد هم از بین جواد عزتی برای فیلم آتابای، ارشیا نیک‌بین برای فیلم ابر بارانش گرفته، امیر آقایی برای فیلم شنای پروانه، مجتبی پیرزاده برای فیلم تومان، بابک کریمی برای فیلم سینماشهرقصه، نوید پورفرج برای فیلم مغز استخوان اهدا شد به امیر آقایی برای فیلم «شنای پروانه».

روزنامه آرمان ملی در همین خصوص نوشت: سی و هشتمین دوره جشنواره فیلم فجر با اهدای جایزه بهترین فیلم به «خورشید» به کارگردانی مجید مجیدی به پایان راه رسید. در این جشنواره محمدحسین مهدویان، پیمان معادی و طناز طباطبایی سیمرغ گرفتند. به گزارش خبرآنلاین، محمدرضا شهیدی‌فرد مجری اختتامیه سی و هشتمین دوره جشنواره فیلم فجر بود. این دوره از جشنواره با حضور نام‌های بزرگ سینمای ایران از مجید مجیدی و مسعود کیمیایی تا ابراهیم حاتمی‌کیا برگزار شد. محمد کارت کارگردان «شنای پروانه» که فیلمش جایزه بهترین فیلم از نگاه تماشاگران جشنواره فیلم فجر را گرفت، روی سن اختتامیه جشنواره گفت: «من می‌خواهم بگویم ده سال است پله پله می‌آیم چون بچه کف شهر عادت نکرده همه چیز را یک‌هو به دست بیاورد. با احترام به هیات داوران و بزرگان سینما باید بگویم کسی که پله به پله آمده قدر لوح تقدیر این سینما را هم می‌داند. من به عنوان یک مستند ساز قول می‌دهم برای حرف دل مردمم مستند بسازم و فقط برایشان بسته اینترنتی خرج نکنم.

خبرگزاری ایسنا هم در همین ارتباط گزارش داد: مراسم پایانی جشنواره فیلم فجر در سالن همایش های برج میلاد با حضور هنرمندان و مسئولان و جمع زیادی از مردم علاقه مند در حالی برگزار شد که فیلم "خورشید" مجید مجیدی بهترین فیلم و "شنای پروانه" به کارگردانی محمد کارت بهترین فیلم از نگاه تماشاگران شد. برای این مراسم به سیاق سال‌های گذشته علاقه‌مندان زیادی پشت در ورودی مرکز همایش‌ها جمع شده بودند که بعضی با گرفتن یک بلیت خود را به داخل رساندند اما خان اصلی ورود، درهای سالن همکف بود که پشت آن‌ها صف طویلی تشکیل شده در حالی که بخش زیادی از صندلی‌های همکف با عوامل فیلم‌ها پر شده‌اند. افراد حراست و تشریفات اگرچه مانع ورود همه مهمانان به طبقه همکف شدند اما عده‌ای با جیغ و فریاد و هول سعی در ورود به سالن داشتند.

رسانه‌های اصولگرایان

اختتامیه جشنواره فیلم فجر

خبرگزاری فارس در گزارشی آورد: محمد برادران که سیمرغ بلورین بهترین جلوه‌های ویژه را برای «خروج» دریافت کرد، گفت که ای کاش آقای حاتمی‌کیا و استاد قریبیان در سالن حضور داشتند. او تاکید کرد میانگین سن بچه‌های استودیو ما به 25 سال نمی‌رسد. ما سربازان حاج قاسم سلیمانی هستیم و بعد از اتفاقی که برای هواپیمای اوکراینی افتاد، به شدت متأثر شدیم. بامداد افشار که جایزه بهترین موسیقی را برای «پوست» دریافت کرد، گفت با وجود استاد حسین علیزاده فکر می‌کنم اهدای این جایزه به من، حکم تشویق جوانان را دارد. امیر آقایی هم پس از دریافت سیمرغ بهترین بازیگر نقش مکمل مرد، مقام معنوی جایزه‌اش را به خانواده خود تقدیم کرد. او سپس از برخی صحبت‌های تفرقه‌افکن در رسانه ملی گلایه کرد. مهدویان (کارگردان درخت گردو) سیمرغ را بجای پیمان معادی دریافت کرد و گفت: او به دلایلی در جشنواره نبود اما از طریق صفحه‌اش فیلم را حمایت کرد. ویدویی هم به فرستاده که الان پخش می‌شود. رسول صدرعاملی پس از دریافت سیمرغ بهترین فیلم از نظر مردم گفت: امسال متفاوت‌ترین جشنواره را داشتیم، همراه با رنج به دلیل مصیبت‌های چندماه اخیر و شادمانی بابت ورود جوانان به سینمای ایران.

خبرگزاری تسنیم در همین ارتباط گزارش داد: امروز انقلاب اسلامی چهل‌ویک‌ساله شد و قطار سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر هم به سرانجام راه رسید. ساعت 18:30 محمدرضا شهیدی‌فرد برای چندمین بار متوالی پشت تریبون اجرای این مراسم رفت. مجری کم‌کار و بدون حاشیه‌ای که نه در تلویزیون برنامه‌ای دارد و نه در دیگر محافل عمومی ظاهر می‌شود. سال‌هایی که شهیدی‌فر مجری بوده، مراسم اختتامیه بدون جنجال و حاشیه در حوزه اجرا به پایان رسیده است. جشنواره سی و هشتم با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حسین انتظامی رئیس سازمان سینمایی و جمعی از اهالی سینما در سالن همایش‌های برج میلاد برگزار شد.

 داوری روی خط حاشیه

روزنامه جوان در گزارشی نوشت: فیلم سینمایی «خروج» ساخته ابراهیم حاتمی‌کیا به تنهایی بهتر از بخش اعظمی از فیلم‌های این دوره از جشنواره فجر بود، اما داوران جشنواره فیلم فجر ترجیح دادند با نادیده گرفتن «خروج»، سهم بیشتری به فیلم‌های متوسطی بدهند که حضورشان در بین نامزدهای سیمرغ‌های فجر تعجب‌انگیز است، گویا «خروج» باید قربانی اعتراضش به دولت می‌شد تا کسی جرئت نقد دولت در سینما را نداشته باشد! در فهرست اعلامی از سوی دبیر سی‌وهشتمین جشنواره فیلم فجر، «خروج» به کارگردانی حاتمی‌کیا تنها در پنج بخش نامزد دریافت سیمرغ شده است. کارگردان فیلم سینمایی «خروج» در نشست رسانه‌ای بعد از اکران این فیلم در پردیس ملت، به حذف زودهنگام این فیلم از بخش آرای مردمی انتقاد کرده بود. «خروج» را می‌توان نادیده‌گرفته‌شده‌ترین فیلم سینمایی در سی‌وهشتمین جشنواره فیلم فجر دانست؛ فیلمی که دغدغه اجتماعی دارد و و رویکردی تازه و رو به رشد را در سینمای ایران ارائه می‌دهد.

سیمرغ کباب شد

روزنامه وطن امروز در گزارشی می نویسد: سی‌وهشتمین جشنواره فیلم فجر برگزیدگان خود را شناخت و به پایان خط رسید. فارغ از نقاط مثبت و منفی این انتخاب‌ها و طبیعی بودن اختلاف نظر در برخی موارد، بخشی از ابهام در انتخاب‌ها به مرحله معرفی کاندیداها بازمی‌گردد؛ نامزدهایی که انتخاب برخی از آنها نه از منظر اختلاف سلیقه که از نظر منطقی جای سوال داشت. یکی از غیرمنطقی‌ترین رفتارها، عدم انتخاب جواد عزتی در میان نامزدهای بهترین بازیگر نقش اصلی مرد بود. جواد عزتی که امسال در 2 فیلم «شنای پروانه» و «دوزیست» حضور موفق و تحسین‌برانگیزی داشت، مانند سال‌های گذشته نادیده گرفته شد و کاندیدای سیمرغ نقش اصلی نشد و برای حضور در آتابای کاندیدای نقش مکمل شد. در نقطه مقابل، علی شادمان که هیچ ظهور و بروزی به عنوان «نقش اول» در «مردن در آب مطهر» ندارد، به عنوان کاندیدای نقش اصلی معرفی شد. انتخاب مجتبی پیرزاده و ارشیا نیک‌بین برای 2 فیلم «تومان» و «ابر بارانش گرفته»، به عنوان کاندیدای نقش مکمل مرد از این جهت سوال‌برانگیز و غیرمنطقی است که بازی خوب مهدی حسینی‌نیا در «شنای پروانه» و بازی هادی حجازی‌فر در «دوزیست» نادیده گرفته شده است. «ندا جبرئیلی» در حالی به عنوان کاندیدای نقش اصلی زن کاندیدای سیمرغ شده است که با حتی با قبول منطق هیأت داوران در انتخاب نقش‌های مکمل به عنوان نقش اصلی، این سوال پابرجاست که چرا پانته‌آ پناهی‌ها و سحر دولتشاهی در این بخش کاندیدا نشده‌اند.

روزنامه صبح نو در همین خصوص در گزارشی آورد: پرونده سی و هشتمین دوره جشنواره فیلم فجر با معرفی برگزیدگان در بخش های مختلف به پایان رسید. مقداد همتی، رییس بانک مرکزی و شهردار تهران شخصیت مهمان و سیاسی این دوره در کنار سیدعباس صالحی، وزیر ارشاد در مراسم اختتامیه حضور داشتند. طبق مشاهدات خبرنگار حاضر در مراسم عوامل روز صفر به صورت کلی در مراسم اختتامیه حضور پیدا نکردند اما مجید مجیدی، محمد کارت و محمدحسین مهدویان که شانس اصلی بهترین کارگردانی بودند در سالن حضور داشتند. نکته جالب اهدای بهترین فیلم به «خورشید» بود که شهرداری تهران حامی مشترک این فیلم و جشنواره فیلم فجر بود. در حالی فیلم مهدویان از آثار قبلی اش ضعیف تر بود که سیمرغ بهترین کارگردانی را گرفت و در نهایت بازیگری که جشنواره را تحریم کرده بود، سیمرغ بهترین بازیگر مرد را گرفت.

رجانیوز در گزارشی نوشت: شب گذشته لیست نامزدهای دریافت سیمرغ بلورین سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر اعلام شد. لیستی که انتقادات بسیاری را به همراه داشت و موجب بهت و حیرت منتقدان سینما، از تمام طیف‌ها و سلایق سینمایی و سیاسی شد. در این بین بیش از همه بایکوت عجیب فیلم «خروج»، آخرین اثر سینمایی ابراهیم حاتمی‌کیا، به چشم می‌آید. توقع می‌رفت این فیلم جنجالی که منتقدان و طرفداران بسیاری داشت و از فیلم‌های پر سر و صدای جشنواره بود، بیش از این به چشم داوران بیاید؛ اما بایکوت سفت و سخت این فیلم، این شائبه را به وجود آورد که دست‌های پنهانی در ارائه‌ی لیست نامزدهای جشنواره و احتمالا در انتخاب برنده‌های سیمرغ در کار است. فیلم حاتمی‌کیا غیر از رشته‌ی بهترین بازیگر نقش اول مرد (فرامرز قریبیان)، در بخش‌های جنبی بهترین جلوه‌های ویژه‌ی بصری، بهترین طراحی لباس، بهترین صداگذاری و بهترین چهره‌پردازی نامزد دریافت سیمرغ بلورین است و از بخش‌های اصلی بهترین فیلم، بهترین فیلمنامه و بهترین کارگردانی کنار گذاشته شده است.

رقابت «روز صفر» و «شنای پروانه» در شکار سیمرغ‌ها

سایت خبری - تحلیلی مشرق نیوز در گزارشی می نویسد: آیین اختتامیه سی‌وهشتمین جشنواره فیلم فجر ساعت 18:45 عصر امروز سه‌شنبه بیست‌ودوم بهمن ماه با اجرای محمدرضا شهیدی‌فر در مرکز همایش‌های برج میلاد آغاز شد. مهمترین حاشیه این جشنواره را عوامل روز صفر رقم زدند و صندلی‌های خالی آنان حاکی از عدم حضورشان بود و گویا میزان و تعداد کاندیدادهای فجر مطلوب گروه سازنده نبوده است. در ادامه مراسم کلیپی شامل تصاویری از اعضا هیات انتخاب، مراسم قرعه‌کشی فیلم‌ها، رونمایی از پوستر، نشست‌های خبری جشنواره، سینماهای مردمی، هیات داوران، حضور وزیر در پردیس ملت پخش شد که با تصویر و صدای محمد علی کشاورز پایان یافت. سیمرغ بلورین بهترین طراحی صدا به مهدی صالح‌کرمانی صدابردار و آرش قاسمی صداگذار و صدابردار فیلم شنای پروانه اهدا شد. سیمرغ بلورین بهترین تدوین به اسماعیل علیزاده برای شنای پروانه اهدا شد. سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن به طناز طباطبایی برای فیلم شنای پروانه اهدا شد.

*س_برچسب‌ها_س*