بهترین راه شناخت سیره و شخصیت امام خمینی، مطالعه صحیفه و منش ایشان است / مقام معظم رهبری، استاد بی بدیل تبدیل تهدید به فرصت است / تنها مفسر سیره خمینی کبیر، حضرت آیت الله خامنه ای است
میزگردی با موضوع تبیین شخصیت امام خمینی برای نسل چهارم و راهکارهای جلوگیری از تحریف افکار و شخصیت ایشان، در پایگاه خبری تحلیلی شیرازه برگزار شد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به گزارش شیرازه، ابعاد مختلف شخصیتی حضرت امام خمینی (ره) پس از گذشت 30 سال از رحلت ایشان، هنوز هم دارای زوایای گوناگون ناپیداست و برای اینکه بر صراط مستقیم خود حرکت کند، نیاز به شناسایی و بازخوانی برای همه اقشار، بخصوص نسل سوم و چهارم، و نسل های بعدتر دارد.
با گذشت چهار دهه از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، هر گاه با بحران، فتنه و یا پیچ تاریخی مواجه شده ایم، با نگاهی به فرمایشات و کلام امام رحل، با حمایت مردمی و پشتیبانی ولایت فقیه از آن عبور کرده ایم؛ امروز هم با وجود توطئه های مختلف استکبار علیه نظام اسلامی، می توان همین روال را پیش گرفت، و اجازه نداد دشمنان داخلی و خارجی، به تحریف شخصیت و افکار و نظرات این بزرگ مرد بپردازند.
در همین راستا، و در آستانه سالروز رحلت بنیانگذار کبیر جمهوری اسلامی ایران، پایگاه خبری تحلیلی شیرازه، میزگردی با این موضوع برگزار کرد. مهمانان این میزگرد، مهندس مصطفی مشفقیان، فعال سیاسی و رسانه ای و سردبیر سابق هفته نامه شهرسبز، محمد یاسین صمیمی، دانشجوی سال چهارم پزشکی و دبیر کانون جهادی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، و نیز مدیر مجتمع کارآفرینی صراط کانون نخبگان، به همراه ملیکا اسدی دانشجوی سال سوم رشته ی علوم تربیتی دانشگاه شیراز و مدیر بخش خواهران مجتمع کارآفرینی صراط هستند.
در ابتدای این بحث، به ضرورت تبیین شخصیت حضرت امام خمینی (ره) برای نسل جدید سخن به میان آمد.
محمدیاسین صمیمی در این باره گفت: هرکسی یکسری آثار را در زندگی به جا میگذارد، از جمله مکتوبات و گفته هایش. از امام خمینی هم کتب و سخنرانی های زیادی وجود دارد که برای شناسایی شخصیت ایشان، باید به مطالعه نوشته ها و سخنان ایشان بپردازیم؛ اما نسل جدید با وجود فضاهای مختلف مجازی ممکن است به دنبال مطالعه صحیفه امام نروند؛ در این زمان اینکه کسی بیاید و بگوید من می خواهم امام را بشناسم به نظر بعید می آید. پس این وظیفه بر عهده ماست که امام را به جامعه و نسل جدید بشناسانیم و از آنجا که مطالعه کتب مختلف هم در زمان حاضر راه مناسبی نیست، باید از یک سری راههای جایگزین استفاده کنیم.
این جوان نسل چهارمی انقلاب معتقد است که ممزوج کردن کتب درسی از ابتدایی تا دانشگاه، با شخصیت، آرمانها و اهداف، و نظرات و ایده های حضرت امام (ره)، یکی از این راه هاست که متاسفانه تاکنون مغفول مانده است.
دبیر کانون جهادی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، ساخت انیمیشن، عکس نوشت، بازیهای رایانهای، و فیلم های جذاب برای نوجوانان و جوانان را از راههایی می داند که به صورت بلندمدت و کوتاهمدت میتواند مورد توجه قرار گیرد، اگرچه معتقد است که از ابتدا اگر در آموزش و پرورش جوری عمل شود که اصول افکار امام بازخوانی شود، کاربردهای بیشتری دارد؛ چراکه این اصول برای نسلهای آینده، از ابتدا نهادینه میشود، همانطور که مقام معظم رهبری هم در جلوگیری از تحریف شخصیت و افکار امام، همین نظر را دارند و میفرمایند: "اگر بخواهیم از تحریف شخصیت امام جلوگیری کنیم، بازخوانی اصول فکری امام باید انجام شود."
مدیر مجتمع کارآفرینی صراط کانون نخبگان، تکیه به مردم را یکی از اصولی معرفی می کند که امام بر آن تأکید داشتند و با تکیه برهمین اصل، در کشوری که بیش از 2هزار و 500سال سلطنت و پادشاهی داشت، شیوه حکومت را دگرگون و نظام سلطنت را به هم می ریزد.
به گفته وی، اعتقاد به تحقق وعده های الهی و عدم اعتماد به قدرتهای استکباری، از دیگر اصولی است که خمینی کبیر (ره) برآن باور قلبی داشتند و حتی در پیروزی خرمشهر هم میگویند: "خرمشهر را خدا آزاد کرد." و همچنین است که اسلام ناب را مقابل اسلام آمریکایی قرار دادند، چراکه معتقد بودند اسلام، دین بی تفاوت بودن نسبت به ظلم مستکبران نیست و اسلام آمریکایی، اسلام متحجر، و اسلام سکولار را در مقابل اسلام ناب معرفی کردند و اسلام ناب و احکام حکومتی را در مقابل همه اسلام های مختلف قرار دادند.
صمیمی گفت: حمایت از محرومان و مستضعفان و حضور فعال در جبهه مظلومان، اداره کشور و بحث جمهوری و انتخابات با تکیه به حضور و رای مردم، و ریشه همه گرفتاری ها را از آمریکا دانستن و این ابرقدرت را شیطان بزرگ نامیدن، از دیگر افکار امام است که نیاز به تبیین و جلوگیری از انحراف دارد که نیاز به راهکاری برای فرهنگسازی و نهادینه کردن آن برای کودکان و نوجوانان است.
این دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی شیراز معتقد است که این مبانی و اصول را باید به شکلی زیبا برای نسل جوان به نمایش گذاشت تا در ورود به جامعه، برایشان شبهه ایجاد نشود و راه امام را از عمل مدیران، تفکیک کنند. چراکه در میان سیاسیون امروز، کسانی هستند که دم از امام می زنند، اما عملا با اندیشه و اصول امام مخالفند و جوانان وقتی مدل زندگی این افراد را میبینند و ببینند که این مسئول کاخ نشین است یا این روحیه را دارد و این، با اصول امام مخالفت دارد، دچار دوگانگی میشوند و اصول امام را در این شخصیت متبلور می بیند.
وی تصریح کرد: جوان وقتی میبیند کسانی دم از امام می زنند، اما با شیوه تسامح و تساهل با مستکبرین جلو میروند، در ذهن این جوان تشکیک شکل میگیرد که شخصی که دارای جایگاه و منصب سیاسی اجتماعی میگوید با آمریکا مذاکره کنیم و در عمل به وعده های آنان اعتماد میکند، این عمل برای فرد جوانی که آشنایی کامل با اندیشه های امام ندارند، شبهه به وجود میآورد چراکه وقتی امام میگوید آمریکا شیطان بزرگ است، اما عدهای مسئول در نظام ما به این شیطان بزرگ اعتماد میکنند، این ها با هم تناقضاتی دارد.
در تکمیل این صحبت ها، ملیکا اسدی با بیان اینکه من از ابتدا فرد مذهبی نبودم و با خواندن نامه امام خمینی به همسرشان، جذب این شخصیت شده و شیوه زندگی ام تغییر کرد، تصریح کرد: باید جاذبه های شخصیتی امام برای نسل های جدید تبیین شود و این جاذبه، خود به خود افراد را به سمت افکار و مبانی حضرت امام سوق می دهد، مثلا من وقتی برای بار اول نامه امام به همسرش را خواندم، برایم جالب بود و مرا به دنیای دیگری برد که امامی که شنیده هایی از او داریم و یک کشور را در دنیایی که در سیاه تام به سر می برد، با روشن کردن جرقه ای متحول کرد و همه آزادیخواهان جهان با این ندا همراه شدند تا در مقابل ستمگران قیام کنند، امامی که دارای شخصیت سیاسی قدرتمندی است، در تعامل با همسر چگونه صحبت میکند؟ این نوع صحبت ها و الفاظی که به کار برده بود، برایم بسیار جالب بود.
به گفته وی، باید مبانی نظری افکار و اندیشه های امام به صورتی برای جوانان بیان شود تا به این مفهوم برسند که با آزادی فکری کامل این راه را انتخاب کنند، چراکه تغییر در رفتار انسانها، درگرو تغییر در افکار آنهاست.
مدیر بخش خواهران مجتمع کارآفرینی صراط معتقد است که اول باید برای نسل جوان و اقشار دیگر جامعه، نیازسنجی کرد و بعد پاسخ این نیازها را از زبان افراد مثل امام خمینی که یک جامعیتی دارند، در قالب نشریات، کتاب، رمان، فلیم، مستندات و حتی بازی های رایانه ای بیان شوند.
راه های جلوگیری از انحرافات شخصیت و اندیشه های خمینی کبیر (ره)
در ادامه و پس از نیازسنجی به تبیین شخصیت و افکار و اندیشه های امام خمینی، به مسئله انحرافات مطرح شده از شخصیت و اندیشه های امام پرداخته شد.
صمیمی در این باره گفت: با حضور اندیشمندان هنر و رسانه، باید اندیشههای امام بازخوانی شود و این اندیشه ها، برای عامه مردم الگوسازی گردد و گاهی این اصول به شکل زیبا برای هر نسل، با هر سن، جنس، تحصیلات و عقیده نهادینه شود و به تناسب خودش این بازخوانی ارائه گردد، چراکه تنها راه جلوگیری از تحریف شخصیت و اندیشه های امام، بازخوانی اندیشههای اوست.
مهندس مشفقیان هم با تصریح بر اینکه انحراف از مکتب امام، خطری است که از جانب بعضی افراد پیش روی انقلاب احساس می شود، گفت: امروز در چله دوم انقلاب، نیاز است که یک بازنگری اساسی بر روی مبانی فکری و سیره حضرت امام که به عنوان شالوده و بنیان انقلاب در سال 57 است؛ داشته باشیم، یعنی باید ببینیم آن مکتبی که در سال 57 امام بنا کردند و مبانی فکری خود را پایهگذار جمهوری اسلامی ایران قرار دادند، اگر در سال 99 بودند چه مسیری را در پیش می گرفتند؟
این فعال سیاسی و رسانه ای با تصریح بر اینکه ما معتقدیم که تنها مفسر امروز سیره حضرت امام (ره) حضرت آیتالله خامنهای هستند، تأکید کرد: این عنوان مفسر سیره حضرت امام را اگر برای هر فرد دیگری در جمهوری اسلامی به کار ببریم، جفا در حق هر دو بزرگوار است.
وی با بیان اینکه در بحث ولایت فقیه، ما هیچ تفاوتی میان حضرت امام و مقام معظم رهبری قائل نیستیم، افزود: در تفسیر شرایط زمان در سال 99 با شرایطی مواجه هستیم که هم در عرصه بینالمللی و هم در عرصه داخلی نیازمندیم که سیره امام را یک بازنگری داشته باشیم تا بتوانیم خط مشئی که باید داشته باشیم را تعیین کنیم.
به گفته مشفقیان، یکی از انحرافات جدی مکتب امام که طی سالهای گذشته با آن مواجه بودیم، تحریف آرمانها و اندیشه های حضرت امام است که از جمله آن، بحث سازش با امپریالیسم و قدرتهای جهانی در مکتب امام است.
این فعال سیاسی تصریح کرد: در مکتب امام، تلاش برای رهایی مستضعفان جهان و تحقق اصل آزادی و برابری وجود دارد و هر چیزی که این اصل را دچار خدشه کند، از نظر مکتب تفکر و سیره امام، مردود است؛ اما متاسفانه در طی دهه های گذشته شاهد تلاش هایی برای عادی سازی روابط با امپریالیسم از سوی بعضی سساستمداران بودیم و آنچه که باعث می شد بعضی از سیاستمداران ما به این حرکت سازش گونه را مشروعیت ببخشند، استناداتی بود که به برخی از صحبت های حضرت امام می کردند.
وی با تأکید بر اینکه اگر صحیفه نور را به عنوان منبع اصلی سیره امام در نظر بگیریم، در هیچ کجای این صحیفه سازش با امپریالیسم نیامده است و این بحث یک انحراف در سیره حضرت امام است، اشرافیگری و تفکر کاخ نشینی به جای کوخ نشینی را یکی دیگر از انحرافات از اندیشه امام راحل (ره) دانست که از دهه 70 بعضی مسئولین در جمهوری اسلامی تلاش کردند این شیوه را به مکتب امام نسبت دهند؛ در صورتی که در جای جای صحیفه نور مطالبی وجود دارد مبنی بر ارج و قرب کوخ نشینان در منظر امام راحل، از جمله اینکه فرموده اند: "من یک موی این کوخ نشینان را به کاخ نشینان ترجیح میدهم." یا در جایی دیگر در انتخاب مسئولین فرمودند: " باید تلاش کنیم تا مسئولین نظام از میان افرادی انتخاب شوند که طعم فقر را چشیده و خوی اشرافیگری نداشته باشند."
این فعال رسانه ای گفت: اگر امروز یک بازنگری میان مسئولان ارشد تصمیمگیرنده در نظام داشته باشیم، هر کسی که با مکتب امام زاویه داشته باشد، نمیتواند سیاست گذار و مدیر اجرای خوبی برای راهبری قطار انقلاب باشد تا به سرمنزل مقصود برسد.
به گفته این جوان انقلابی، اگر امروز از سیره مقام معظم رهبری یاد میکنیم، در واقع ادامه همان سیره امام راحل است و تفاوتی با آن ندارد؛ شاید شرایط زمان در دهه 90 متفاوت باشد، اما با همان آرمانها و اهداف جلو میرود.
وی تأکید کرد: به عقیده ما، سیره و روش مدیریت مقام معظم رهبری در دهه 90همان است که اگر حضرت امام (ره) هم بودند، آن را جاری می کردند. ما معتقدیم شعارهایی که مقام معظم رهبری در طی سالهای گذشته در خصوص مخاطرات دور شدن جمهوری اسلامی و ساختار اداری از عدالت مطرح کردند، اگر حضرت امام هم زنده بودند، همین هشدارها را میدادند و مسائل مختلف فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و تمام آنچه که مقام معظم رهبری مطرح میکنند، اگر امام هم بودند، همین مطالبات را مطرح می کردند.
مشفقیان با تأکید بر اینکه یک مسئله ای که نباید از آن غافل شد، لزوم مراجعه نسل جوان به آثار فکری حضرت امام و سیره فکری به جای مانده از ایشان است، گفت: وقتی احساس می شود که سیره شخصی مثل حضرت امام را باید جستجو کرد، برای سیره عملی ایشان، گاها به افراد مرتبط و بستگان مراجعه میکنیم که در این راستا به نسل جوان باید توصیه کنیم که به هیچ عنوان به چیزی جز سیره و رویکرد باقیمانده از حضرت امام مراجعه نکنند؛ چراکه گاهی فردی به آرمانی معتقد است، اما در نسلهای بعدی او، اعتقادی به آن اصل باقی نمانده است و افرادی نسبت شناسنامه ای با خمینی کبیر دارند، اما راه و سیره ایشان را نشان نمیدهند.
این فعال سیاسی تأکید کرد: ما معتقدیم فرزندان حقیقی خمینی کبیر، کسانی هستند که در سوریه، یمن، لبنان، عراق، فلسطین، و جاهای مختلف، پرچم امام را به دست گرفتند و آرمانهای انقلاب اسلامی را دنبال میکنند. اینها را نوادگان حقیقی امام روحالله میدانیم و احساس می کنیم جز این، اجحاف در حق حضرت امام است.
آیا بیت امام ملاک تشخیص منش و روش امام است؟
صمیمی در این مورد با تأکید بر اینکه صددرصد بیت امام ملاک تشخیص منش و روش امام نیست، تصریح کرد: از امام، یکسری مسائل مکتوب و سخنرانیهایی باقی مانده که سیره و زندگی و صحیفه امام را برای شناسایی افکار و شخصیت امام در آن باید بررسی کرد، نه اطرافیان و بستگانش را.
اسدی هم در این باره گفت: پسر پیامبر خدا بر خلاف رویکرد حضرت نوح (ع) عمل کرد. س حتی اگر فردی پیامبر خدا هم باشد و خدا او را برای این امر انتخاب کرده باشد، اختیار نسل بعد از خود را ندارد و این یک کار غیر منطقی و غیر معمول است. حتی گاه نوشته های یک نویسنده در سالهای ابتدایی تا انتهای کارش متفاوت است.
وی با تصریح بر اینکه به این مسئله باید دقت شود که پدر و مادری که یک فرد تاثیر گذارند، نمی توانند فرزندان افراد اطرافش را مجبور به یک نوع خاصی از زیستن کنند، گفت: در شناسایی یک فرد نباید یک جمله در بستر یک صحبت طولانی معیار قرار گیرد. این کار غلط است؛ و بحث دیگر این است که انسانها به جهت معصوم نبودن و رشد کردن، ممکن است در دوران مختلف، متفاوت باشد. پس برای شناخت شخصیت و افکار و نظرات یک فرد، باید یک جامعیتی از او را بررسی کنیم تا بتوانیم نظر مناسبی در مورد آن شخص بدهیم.
مقایسه 31سال از رهبری مقام معظم رهبری با دوران امام
صمیمی معتقد است که هر زمانی چالش های مخصوص به خود را دارد. در زمان امام راحل (ره)، با شروع ساخت و ساز انقلاب و تشکیل نظام نوپای اسلامی، جنگ را داشتیم، به همراه فشارهای بین المللی و درگیری های مختلف که کشور را آزار می داد.
وی با بیان اینکه هر انقلابی را که بررسی کنیم، به خصوص انقلاب اسلامی، آن آرمانهای انقلاب در دهه اول خیلی برجستهتر است؛ اما با گذشت زمان، این مسائل کمرنگتر میشود تصریح کرد: در دوران زعامت مقام معظم رهبری، چالشهای سخت تری وجود داشته است. حفظ ارزشها و عمل به آن مثل قبل در زندگی مردم برجسته نیست؛ و در این مسیر، بعضی از سیاسیون هم تغییر مواضعی داشتند. خیلی از این افراد که در دهه اول انقلاب، در برجسته کردن آن آرمانها و به نتیجه رساندن آنها مواضع تندی داشتند، امروز در موارد مختلف، با یک موضوع متفاوت از آن زمان عمل میکنند و مقام معظم رهبری، شخصیتی هستند که زعامت کشوری را دارند که انقلابیون آن هم امروز دچار انحرافات شدهاند و مدیریت و مصلحت اندیشی در این زمان به عنوان امام امت، خیلی پیچیدهتر از مسائلی است که بعد از 8 سال دفاع مقدس اتفاق افتاده، و این مسائل، کمتر از جنگ نبوده است و در حوزههای مختلف دیگر داریم جنگ را تجربه میکنیم. در فرهنگ، رسانه، اقتصاد، همه و همه در جنگ تمام عیار هستیم و مواضع مقام معظم رهبری در این ایام، بسیار با صلابت و قدرتمند بوده است.
اسدی هم با یادآوری اینکه در ابتدای انقلاب در یک فضای اجتماعی سنتی قرار داشتیم که یکپارچگی سنتی را به وجود آورده بود و عموم مردم در شهرها و حتی کشور، یک پایبندی های ثابت و مشترک ارزشی داشتند و یکپارچگی وجود داشت، چون در بین عوام مردم تضادی نبود و عمل کردن در این باره، چالش خاصی نداشت، تصریح کرد: این مسئله در دوران رهبری مقام معظم رهبری کاملا متفاوت است. در این دوران، یک تضاد فرهنگی وجود دارد. از آن جامعه سنتی به جهت ویژگی های سیاسی، اجتماعی، و فرهنگی، گذر کردیم و به یک وضعیت اجتماعی متضاد رسیدیم. به معنی اینکه جامعه هیچ مرز جغرافیایی ندارد و مردم در آن واحد اطلاعاتی از سراسر جهان دارند. نسل حاضر اینگونه نیست که یک نظر از بزرگتر را بشنود و به آن پایبند باشند؛ بلکه افرادی که نسل چهارم و پنجم ما هستند، در یک تضادی خودشان راه زندگیشان را انتخاب میکنند که این یک مسئله مهم است که فردی در این تضاد، راه خودش را انتخاب کند و پایبند به دین و متعهد به انقلاب باشد. همانطور که حضرت مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم هم به آن اشاره دارند.
به گفته این زن فعال اجتماعی، رهبری کردن در طی 40 سال گذشته در میان این تضادها و بوجود آمدن نسلی با این عمق فهم، قابل تأمل است.
مشفقیان با بیان اینکه اگر 10 سال اول انقلاب را سالهای درگیر بودن جمهوری اسلامی با تثبیت خودش در نظر بگیریم، زعامت مقام معظم رهبری، بعد از این 10سال آغاز می شود. دورانی که جنگ به اتمام رسیده و یکسری مسائل معنوی که به برکت انقلاب اسلامی در دهه 60 داشتیم، با گذر زمان کمرنگ و کمرنگ تر می شود؛ با توجه به شرایطی که دهه هفتاد به وجود میآید و با جهانی شدن اقتصاد و فرهنگ و نیز به واسطه اشتباهاتی که در ریل گذاری فرهنگی کشور اتفاق افتاد، با کاهش سرمایه معنوی در اجتماع روبرو میشویم. گسل های اجتماعی از دهه 70 سرباز می کنند و اینها چالش هایی هستند که مقام معظم رهبری در دوران رهبری خودشان با آن مواجه بودند.
وی با اشاره به نقش مقام معظم رهبری در مدیریت این چالش ها افزود: در این سالها شاهد محاصره شدید علمی کشور بودیم. اواخر دهه 70 و اوایل دهه 80 جنبش نرم افزاری را در این راستا داشتیم که باعث بیشترین رشد علمی جهان در آن زمان شد.
این فعال سیاسی با اشاره به دیگر چالش های دوران رهبری حضرت آیت الله خامنه ای، مواجهه با حضور نظامی غرب در منطقه با تبعاتی که داشت و در مواجهه با این حجمه، تشکیل جبهه مقاومت در سراسر منطقه را از ابتکارات ایشان دانست و گفت: وقتی بحرانهای دوران رهبری مقام معظم رهبری نگاه می کنیم، در می یابیم که ایشان به درستی استاد بی بدیل به تبدیل تهدیدها به فرصت ها هستند.
وی در ادامه با اشاره به ابهاماتی که بعضا در ارتباط با نقش و جایگاه رهبری جامعه و در مسائل و مشکلات بوجود آمده در این ایام پیش آمده، تأکید کرد: اگر در نظامی که زندگی میکنیم، همه مسئولیت را متوجه رهبری کنیم و معتقد باشیم که رهبر باید پاسخگوی همه مسائل باشد، عملا دیگر نیازی به نهادهای قانونگذار و تصمیمگیر، مجالس مختلف، قوای اجرایی، و شوراها نداریم؛ چون تصور ما این است که قدرت متمرکز بر رهبر است، در حالی که سیره مقام معظم رهبری در طول این سی و یک سال هیچگاه چنین نبوده است؛ ایشان یک شیوه خاص خودشان را دارند و آن این است که مردم باید بازتاب رای خود را عملا در کف جامعه و در قوانینی که در مجلس به تصویب میرسد و نیز در عملکرد دولتمردانی که انتخاب کردند را ببینند.
به گفته مشفقیان، اگر مقام معظم رهبری بخواهند در همه موارد ورود کنند و حکم حکومتی بدهند، امت اسلامی به بلوغ سیاسی و اجتماعی که باید، نمی رسد.
این فعال سیاسی انتخابات را لازم برای رسیدن مردم به بلوغ سیاسی و اجتماعی در نظام مردمسالاری دینی دانست و گفت: مردم انتخاب میکنند و رهبری در همه این سالها کاملا به رای مردم احترام گذاشتند و ما، در همه این سه دهه شاهد بروز و ظهور افرادی بودیم که در قوای مختلف کشور، حتی اختلافات مبنایی دیدگاه با مقام معظم رهبری داشتند، اما ایشان با همه این افراد با دیدگاه مختلف، علی رغم تفاوت های آشکار و پنهان، کار کردند و دلیل حمایت های ایشان از این افراد هم این بود که ایشان قائل به این هستند که دولت یا مجلس با رای مردم بر سر کار میآیند و شرایط قانونی و منطقی کار را طی کردند، پس باید این اختیار را داشته باشند که آنچه که در توان دارند، در کف جامعه پیاده کنند که مردم بفهمند این انتخابشان صحیح بود یا خیر؟
به عقیده وی، خیلی از مسائلی که در جامعه ما پیش می آید، نتیجه رای مردم است. یعنی اگر امروز ما نتیجه وضعیت اقتصادی را خوب نمیبینیم اگر از وضع قانون گذار در مجلس گلایه داریم، نتیجه آن رایی است که چند سال پیش در صندوق انداختیم.
به عقیده مشفقیان، آسیبشناسی اصلی این مسئله به موج های احساسی و غیرکارشناسی در فصلهای انتخابات برمی گردد. آنچه که امروز در کشور شاهدیم، بیش از هر چیز حاصل رای ملت است؛ در واقع ریشه مشکلات در انتخاب ماست. البته به نظر می رسد بعضی ساختارهای اجرایی هم نیاز به بازنگری دارد. اینکه ما تمام قدرت اجرایی کشور را در شخص رئیسجمهور خلاصه کنیم، نشان داده که به یکی از چالش های خاص نظامی تبدیل می شود این ایرادات ساختاری شاید به فرد یا انتخاب افراد برنگردد، اما به شخص اجازه اعمال نظر شخصی را میدهد.
انتهای پیام /