یک‌شنبه 4 آذر 1403

تاثیر گشت ارشاد بر عملکرد دولت رئیسی / واکنش اژه‌ای به ماجرای درگذشت مهسا امینی / احتمال ادامه مذاکرات هسته‌ای در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
تاثیر گشت ارشاد بر عملکرد دولت رئیسی / واکنش اژه‌ای به ماجرای درگذشت مهسا امینی / احتمال ادامه مذاکرات هسته‌ای در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل

هر روز اخبار فراوانی در رسانه ها منتشر می شود که دنبال کردن آنها حتی برای آنان که اهل مطالعه اخبار هستند کار را دشوار می‌کند. بسته خبری - تحلیلی الف با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل های صورت گرفته در این زمینه مخاطبان خود را از مهمترین وقایع روز آگاه می‌کند.

آمار کرونا در ایران

بر اساس اعلام وزارت بهداشت، از دیروز تا امروز 28 شهریورماه 1401 و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، 726 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی و 131 نفر از آنها بستری شدند.

متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته، 18 بیمار مبتلا به کووید19 در کشور جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری، به 144 هزار و 319 نفر رسید.

همچنین در حال حاضر هیچ شهرستانی در وضعیت قرمز قرار ندارد. 20 شهرستان نیز در وضعیت نارنجی، 257 شهرستان در وضعیت زرد و 171 شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.

آمار واکسیناسیون در ایران

بر اساس اعلام وزارت بهداشت، تاکنون 65 میلیون و 65 هزار و 138 نفر دُز اول، 58 میلیون و 460 هزار و 617 نفر دُز دوم و 31 میلیون و 142 هزار و 263 نفر، دُز سوم و بالاتر واکسن کرونا را در کشور تزریق کرده‌اند.

مجموع واکسن های تزریق شده در کشور به 154 میلیون و 668 هزار و 18 دُز رسید.

در شبانه روز گذشته نیز 25 هزار و 258 دُز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است.

تاثیر گشت ارشاد بر عملکرد دولت رئیسی

فرهیختگان نوشت: «در شرایطی که دولت با چالش‌های شدیدی در عرصه سیاست خارجی و مدیریت اجرایی مواجه است طی تنها دو ماه کشور یک بحران اجتماعی مشابه را دو بار تجربه کرده است. شاید اگر ماجرای نقش بر زمین شدن مادری که هراسان نسبت به بازداشت دختر مریضش توسط گشت ارشاد معترض بود دقیق‌تر پیگیری می‌شد و چالش‌های ساختاری آن عمیق‌تر نگریسته و بازنگری می‌شد شاهد مرگ یک دختر مریض در مرکز پلیس امنیت اخلاقی نمی‌بودیم.

آن‌وقت رئیس‌جمهور نیز می‌توانست به‌جای معطوف کردن تمرکز خودش بر چالش اجتماعی به‌وجود‌آمده بر محتوای متنی که قرار است در سازمان ملل توسط وی قرائت شود بیشتر تمرکز کند. این چالش نه‌تنها خود از تمرکز رئیسی کاسته بلکه مسائل جدیدی را نیز به‌وجود آورده است.

حال رئیس‌جمهور علاوه بر محتوای متن باید پاسخ‌هایی را نیز برای سوالات احتمالی خبرنگاران غربی درمورد مسائل حقوق‌بشری آماده کند. موضوع مرگ مهسا امینی مساله محتملی است که حتما بخشی از کنفرانس خبری رئیس‌جمهور در نیویورک را به خود اختصاص خواهد داد، همانطور که در بحبوحه رخداد عظیم اربعین فضای رسانه‌ای کشور را به خود اختصاص داد.

در شرایطی که توقع می‌رفت در سالروز اربعین حسینی فضای رسانه‌ای متاثر از حماسه میلیونی پیاده‌روی مسیر نجف تا کربلا قرار گیرد به یکباره مرگ مهسا امینی در شب اربعین فضا را کاملا ملتهب کرده و رنگ‌و‌بوی اربعین را تا حد زیادی در فضای مجازی کمتر کرد، آن هم در شرایطی که جمعیت میلیونی حاضر در مراسم اربعین امسال در عراق به گفته رسانه‌های مختلف بیشتر از هر سال بوده و حتی خبرنگاران رسانه‌های فارسی‌زبان خارج‌نشین نیز نتوانستند آن را نادیده بگیرند و زبان به شرح واقعه گشودند.

اتفاق دیگری که در فضای رسانه‌ای ایجاد شده، به حاشیه رانده شدن عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای بود. اتفاقی که شاید یکی از بزرگ‌ترین رخدادها در عرصه سیاست خارجی کشور در یک دهه اخیر محسوب می‌شود. فضای ملتهب چند روز اخیر این گزاره را اثبات می‌کند که امنیت روانی جامعه در گرو اصلاح کژکارکردی‌های ساختار پلیس امنیت اخلاقی است. امنیت روانی که عنصری ضروری برای بهبود عملکرد دولت محسوب می‌شود.»

***

سرپرست معاونت علمی ریاست جمهوری منصوب شد

چند روز پیش خبر استعفای سورنا ستاری از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در رسانه ها منتشر شد. ظاهرا پس از چند روز با این استعفا موافقت شده و حکم سرپرست این معاونت از سوی رئیسی صادر شده است.

روح الله دهقانی فیروز آبادی رئیس جهاد دانشگاهی با حکم رئیس جمهوری، با حفظ سمت فعلی به عنوان سرپرست معاون علمی و فناوری رئیس جمهور منصوب شد.

روح الله دهقانی فیروزآبادی، دانش آموخته رشته مهندسی هوافضا در دانشگاه صنعتی شریف و درحال حاضر، دانشیار دانشکده مهندسی هوافضا و عضو هیات علمی این دانشگاه است.

***

توضیحات رئیس پلیس تهران درباره دستگیری و درگذشت مهسا امینی

به گزارش ایسنا، حسین رحیمی رییس پلیس پایتخت در نشست خبری در تشریح جزییات حادثه منجر به فوت مهسا امینی اظهار کرد: در هنگامی که خانم امینی برای انتقال به ون هدایت شدند در درون ون تنها یک همکار خانم ما حضور داشته و براساس اظهارات دو نفر از خانم‌های دیگری که در ون با خانم مهسا امینی بودند همگی در ون ساکت بودند و خانم امینی چند شوخی و مزاح نیز تا قبل از رسیدن به مقر پلیس و حضور در کلاس‌های آموزشی انجام دادند.

سردار رحیمی با اشاره به فیلم منتشر شده از لحظه ورود خانم امینی به مقر پلیس امنیت اخلاقی اظهار کرد: در این فیلم نشان داده می‌شود این خانم با همکار ما صحبت می‌کند و در مورد ایراد ظاهری خودشان سوال می‌کنند که همکار ما اعلام می‌کنند ساپورتی که ایشان پوشیده‌اند ایراد دارند که پس از این مکالمه حال ایشان بهم می‌خورد و ظرف مدت یک دقیقه بهیار و پرستار مستقر در مقر پلیس، بالای سر ایشان حاضر می‌شوند و بعد اورژانس می‌آید و کار احیا انجام می‌شود. در حقیقت هفت یا هشت دقیقه بعد همکاران ما تقاضای آمبولانس اورژانس می‌کنند و به همراه بهیار پرستار مقیم در پلیس چهار نفر از همکاران اورژانس نیز بحث رسیدگی و احیاء ایشان را دنبال می‌کنند.

فرماندهی انتظامی تهران بزرگ در خصوص گمانه‌زنی‌ها در مورد موجه بودن ظاهر ایشان گفت شما به عنوان یک خانم باید بدانید که ملاک حجاب چیست نمی‌شود با ساپورتی که وقتی مانتو می‌رود بالا تمام بدن شما مشخص می‌شود در اماکن عمومی ظاهر شوید همانطور که در کشور فرانسه اگر روسری روی سر داشته باشید هیچ خدماتی به شما داده نمی‌شود.

سردار رحیمی در خصوص استفاده از دوربین البسه توسط گشت‌های امنیت اخلاقی گفت: قبل از این حادثه نیز گشت‌های امنیت اخلاقی مجهز به دوربین البسه بودند اما بعضا نقصی در استفاده از این دوربین‌ها وجود دارد.

وی ادامه داد: در هنگام هدایت خانم امینی به ون امنیت اخلاقی چهار خانم و دو آقا یعنی مجموعا شش نفر همراه هم بودند که سه خانم با تذکر مشکل‌شان قابل رفع بود و در صحنه پس از تذکر و اصلاح رفتند در صورتی که در وهله اول این خانم‌ها نیز مشمول قانون رعایت شئونات اسلامی بودند اما مشکل‌شان قابل رفع بود و رفتند. نه چهار خانم و نه دو آقا در این موضوع هیچ مقاومتی نکردند و خود خانم مهسا امینی در این موضوع مقاومتی نداشت.

رحیمی ادامه داد: بررسی‌های من و تیم‌های ویژه نشان می‌دهد کوچکترین قصور و تقصیری از سوی مامورین ما وجود نداشته است.

***

 بررسی موضوع گشت ارشاد در مجلس

معین‌الدین سعیدی، نماینده مجلس درباره ماجرای درگذشت مهسا امینی به ایلنا گفت: فارغ از این که در آن بازداشتگاه چه اتفاقی افتاده است، شاهد بودیم که نیروی انتظامی ویدئوهایی منتشر کرد مبنی بر این که برخورد فیزیکی صورت نگرفته است اما همان استرس روانی که به یک دختر بیست و دوساله وارد می‌شود آن هم برای کسی که هیچگاه پایش به کلانتری باز نشده است، برای کسی که پاسگاه و دادگاه شاید برایش یک تابو باشد، فشار روانی ایجاد می‌کند که به اندازه خودش می‌تواند متاسفانه منجر به چنین فجایعی شود.

وی با بیان اینکه معتقدم باتوجه به عدم کارکرد گشت ارشاد در تبیین کردن فرهنگ حجاب باید چنین موضوعی برداشته شود تا بیشتر از این فرزندان این سرزمین احساس ناامنی با چنین برخوردهایی نداشته باشند، عنوان کرد: این موضوع را در مجلس پیگیری خواهیم کرد و بسیاری از نمایندگان هم به شدت پیگیر شدند، آقای قالیباف هم ماموریتی به کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور دادند تا همه زوایای این اتفاق بررسی شود.

وی درباره این‌که از مجلس گلایه می‌شود چرا از وزیر کشور سوالی درباره عملکرد گشت ارشاد نمی‌کند، گفت: به این شکل نیست، همین الان هم تعدادی از نمایندگان از وزیر کشور طرح سوال دارند ولی چنین تصمیماتی باید در نگاه کلان‌تر پیگیری شود. درست است نیروی انتظامی به وزیر کشور به نوعی تفویض شده است اما طبیعتا ریشه‌یابی این موضوع نیازمند یک کار کارشناسی است و معتقدم صرف فشار به وزیر کشور و بعضا تقاضای سوال از ایشان بازدارندگی لازم را ایجاد نمی‌کند.

جلال رشیدی کوچی، نماینده مرودشت درباره گشت ارشاد به شرق گفت: «متأسفانه مجموعه برخوردهای سلیقه‌ای برخی مأموران گشت ارشاد باعث ایجاد هزینه برای نظام و بازی با آرامش روانی جامعه شده است. به دلیل همین برخوردهای سلیقه‌ای برخی مأموران گشت ارشاد و عملکرد تک‌بعدی در حوزه حجاب، در‌حال رقم‌زدن فاجعه‌ای در جامعه هستند.

همچنین معتقدم با این دوقطبی که ایجاد شده و ناشی از فعالیت خارج‌نشین و داخل‌نشین است، بهانه دست آنها داده‌ایم که نظام را تخریب کنند.

البته نکته کلیدی اینجاست، گشت ارشاد به نحوی عمل کرده که اگر سرویس‌های جاسوسی آمریکا و اسرائیل می‌خواستند چنین هزینه‌ای برای نظام ایجاد کنند، باید میلیون‌ها دلار هزینه می‌کردند؛ اما با رفتار سلیقه‌ای برخی مأموران گشت ارشاد این هزینه به نظام و کشور وارد شده و آسیب جدی زده است؛ بنابراین از این بُعد هم ماجرا باید در این کمیته پیگیری شود تا تأثیرات اجتماعی و روانی که این اتفاقات بر جامعه داشته، ارزیابی شود.

البته من منکر زحماتی که نیروی انتظامی در جای‌جای کشور عزیزمان می‌کشند و امنیتی که ایجاد می‌کنند، نیستم؛ اما جایی که ایراد وجود دارد، باید آن ایراد برطرف شود. جایی که اشکالی وجود دارد و به سلامت روانی و اجتماعی مردم و آبروی نظام و کشور آسیب می‌زند، باید آنجا محکم و قاطعانه بایستیم و آن ایراد را برطرف کنیم. گشت ارشاد آسیب و معایبش خیلی خیلی بیشتر از مزایا و محاسنش است (شاید محاسنش انگشت‌شمار هم نباشد).»

***

احتمال ادامه مذاکرات هسته‌ای در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل

به گزارش ایسنا، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری در پاسخ به این سوال که آیا در جریان سفر رییس جمهور به نیویورک ممکن است که در سطح پایین تر از رئیس‌جمهور دیداری بین مقامات ایرانی و آمریکایی صورت بگیرد با توجه به اینکه آقای باقری در این سفر آقای رئیس جمهور را همراهی می‌کنند؟ تصریح کرد: هیچ گفت‌وگویی با مقامات آمریکا در این سفر نخواهیم داشت و رئیس‌جمهور محترم در این ارتباط با صراحت دیدگاه‌های ایران را مطرح کردند.

کنعانی درباره حضور باقری در هیئت همراه رئیس جمهور گفت: حضور آقای باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه و مذاکره کننده ارشد ایران در این سفر، برای همراهی با هیأت عالیرتبه جمهوی اسلامی ایران است و برنامه تعریف شده‌ای برای گفت‌وگو در خصوص مذاکرات رفع تحریم‌ها در چارچوب این نشست و اجلاس وجود ندارد.

وی افزود: اما به صورت طبیعی نشست‌های بین‌المللی فرصت خوبی برای برگزاری نشست های سیاسی، انجام مذاکرات بین کشورها و فرصتی برای تبادل نظر در خصوص موضوعات مورد علاقه کشورها است .

کنعانی ادامه داد: این که در حاشیه این نشست گفت‌وگوهایی در خصوص موضوع هسته‌ای و مذاکرات رفع تحریم‌ها صورت بگیرد این احتمال را رد نمی‌کنیم و ایران از هر فرصتی برای بیان دیدگاه‌های خود استفاده می‌کند.

سخنگوی وزارت خارجه گفت: ایران هیچ موقع میز مذاکره را ترک نکرده است و مذاکرات سازنده را به عنوان روشی سازنده و معقول برای حل و فصل اختلافات می داند و اینکه در حاشیه این نشست گفت‌وگوهایی با طرف‌های مذاکره کننده رفع تحریم‌ها صورت بگیرد یک احتمال است و ما از هر فرصتی برای بیان دیدگاه‌ها و پیشبرد منافع ایران در عرصه بین‌المللی استفاده می‌کنیم.

وی با بیان این که روش سیاسی و استفاده از چارچوب‌های چندجانبه بین‌المللی روش مناسب برای حل پرونده‌ها است، تاکید کرد: همان طور که اشاره شد ایران از هر فرصتی برای بیان دیدگاه‌های سازنده و منطقی خودش استفاده خواهد کرد و مجمع عمومی سازمان ملل هم یکی از فرصت‌های مناسب پیش روی ایران است.

***

واکنش اژه‌ای به ماجرای درگذشت مهسا امینی

غلامحسین محسنی اژه‌ای، رئیس قوه قضائیه در جلسه شورای عالی قوه قضاییه، با اشاره به موضوع جان‌باختن مرحومه (مهسا) امینی، دختر 22 ساله، به در دست بررسی بودن چگونگی رخ دادن این اتفاق اشاره کرد و گفت: یک همدردی بسیار فراگیر و دلسوزانه با خانواده این مرحومه در کشور ما از سوی مردم و مسئولان صورت گرفت که این امر بسیار پسندیده بود و این مقوله از روحیه نوع دوستی و از آموزه‌های دینی نشأت می‌گیرد.

رئیس قوه قضاییه در ادامه با تاکید بر پیگیری جدی موضوع فوق‌الذکر از ناحیه قوه قضاییه، اظهار کرد: قوه قضاییه موضوع جان‌باختن مرحومه امینی را با دقت و موشکافانه پیگیری خواهد کرد و این موضوع در دستور کار قرار دارد.

رئیس دستگاه قضا با اشاره به دستور خود به رئیس سازمان پزشکی قانونی در راستای بررسی موضوع جان‌باختن مرحومه (مهسا) امینی، اظهار کرد: در تماسی که با رئیس سازمان پزشکی قانونی داشتم تاکید کردم که موضوع جان‌باختن مرحومه امینی را با دقت و وسواس بررسی کنند؛ در این راستا اقدامات اولیه در پزشکی قانونی صورت گرفته است؛ نمونه‌برداری‌های لازم انجام شده و به آزمایشگاه ارسال شده است؛ باید منتظر ماند تا از طریق بررسی‌های دقیق و تخصصی، نتیجه حاصل شود.

رئیس عدلیه به بررسی جنبه‌های فنی دیگر قضیه فوق‌الذکر نیز اشاره کرد و گفت: به مراجع قضایی دستور داده‌ام که بررسی‌های همه‌جانبه پیرامون موضوع جان‌باختن مرحومه امینی از مقطع و محلی که وی را هدایت کردند، انجام گیرد و دوربین‌های عمومی و خصوصی نیز به طور دقیق بررسی شوند.

وی با اشاره به دستور رئیس‌جمهور به وزیر کشور برای پیگیری موضوع جان‌باختن مرحومه امینی، گفت: به دادستان تهران دستور داده‌ام که تحقیقات و بررسی‌های وزارت کشور درخصوص موضوع فوق‌الذکر را نیز مورد ملاحظه قرار دهد.

قاضی‌القضات تصریح کرد: این جزو افتخارات نظام جمهوری اسلامی است که چنانچه حادثه و اتفاقی رخ دهد از کنار آن رد نمی‌شود و با دقت موضوع را رسیدگی می‌کند و تفاوتی نمی‌کند که موضوع این اتفاق مرتبط با کدام دستگاه باشد؛ کمااینکه طی هفته های گذشته در یکی از استان‌های کشور حکم قانونی فردی وابسته به نیروی انتظامی که محکوم به قصاص شده بود با توجه به عدم گذشت اولیای‌دم پرونده - علی‌رغم همه تلاش‌های صورت گرفته خیرین - اجرایی شد.

***

ستاد امر به معروف و نهی از منکر با گشت ارشاد مخالف است؟

ستاد امربه معروف و نهی از منکر در بیانیه ای با انتقاد از کم‌کاری نهادهای فرهنگی در مقوله حجاب اعلام کرد: «ستاد امر به معروف و نهی از منکر درعین اعتقاد به لزوم حل معضل موجود در حوزه عفاف و حجاب معتقد است در مواجهه با این مساله نه پلیس باید به صورت مستقیم وارد صحنه شود و نه باید حل این مساله را با محاکم قضایی گره زد و نه اینکه متولی و مسوول این مساله دولت باشد بلکه حل مساله عفاف و حجاب فقط به دست خود مردم با مدیریت صحیح قابل حل است و این مساله در طرح جامع عفاف و حجاب کاملا تبیبن شده است...

ستاد امربه معروف و نهی از منکر همچنان تاکید دارد برای رفع معضل بدحجابی باید مساله جرم بودن بدحجابی که نیاز به دستگیری و پرونده سازی و دادگاهی شدن دارد، برداشته شود و بر اساس طرح جامع عفاف و حجاب با نگاه تخلف با بدحجابی برخورد گردد که حل مساله بدون هرگونه تنش اجتماعی کمک می‌کند، البته دشمنان مایل اند همیشه تنش‌های اجتماعی وجود داشته باشند.»