تامین دارو و درمان کرونا در مراکز دولتی رایگان است / امتیاز وزارت بهداشت برای کادر درگیر کرونا
معاون توسعه مدیریت، منابع و برنامه ریزی وزارت بهداشت اظهار کرد: تامین دارو و درمان بیماران در مراکز دولتی و تشخیص اولیه در غربالگری رایگان است و کسی الزام به پرداخت هزینه ندارد.
خبرگزاری میزان - سید کامل تقوی نژاد روز شنبه در نشست خبری ویدیو کنفرانس که از وزارت بهداشت برگزار شد، افزود: بعد از هفته دولت تا 12 فروردین 1400 نیز به عنوان سالگرد تثبیت نظام جمهوری اسلامی ایران، 1400 پروژه در کشور به بهره برداری میرسد. بعد از 12 فروردین نیز حدود 357 پروژه دیگر بهره برداری میشود.
وی ادامه داد: با تلاشهایی که برای ارتقای نظام سلامت انجام شده، موفق شدیم در طول دولت یازدهم و دوازدهم، حدود 36 هزار تخت را در قالب طرح احداث و توسعه تختهای بیمارستانی و طرح تحول سلامت به بهره برداری برسانیم که از این میزان 585 بیمارستان فعال، ارتقای هتلینگ داشتند. بهره برداری از 7480 پروژه بهداشتی با زیربنای یک میلیون و 170 هزار مترمربع و بازسازی 17 هزار واحد بهداشتی فرسوده انجام شد.
- بیشتر بخوانید:
- آخرین آمار مبتلایان به کرونا تا یکم شهریور ماه
معاون وزیر بهداشت گفت: در طرح استفاده مطلوب مردم از خدمات بهداشتی و درمانی، این هزار و 921 پروژه با اعتباری نزدیک به 16 میلیارد تومان، 8 هزار میلیارد تومان برای تکمیل و تجهیز این پروژهها در دستور کار است. بخش عمده این اعتبارات تامین شده است تا این پروژهها در وقت مقرر و طبق برنامه بهره برداری کنیم. در این مدت تلاش شد علاوه بر کارهای عمرانی و تقویت زیرساختهای نظام سلامت، به همکاران نیز توجه کرده و نیروی انسانی را تقویت کنیم. نتیجه آزمونی که در آبان 98 برگزار شد، در اسفند اعلام شد و حدود 10 هزار نفر از نیروهای تازه نفس در رشتههای مختلف که 4 هزار و 500 پرستار بودند و تا پایان خرداد این افراد در مراکز مختلف به کار گرفته شدند.
وی بیان کرد: 2284 نفر را طی دو هفته گذشته به دانشگاهها ابلاغ کردیم و داوطلبان ثبت نام خود را انجام دادند و در روزهای آتی در آزمون شرکت میکنند. سه هزار نفر باقی مانده افرادی که در آبان سال گذشته آزمون دادند نیز با سازمان برنامه و بودجه هماهنگ کردیم و در آینده نزدیک در خدمت مردم خواهند بود.
تقوی نژاد افزود: همچنین مجوز به کارگیری و استخدام هفت هزار نفر نیرو را از سازمان برنامه و بودجه دریافت کردیم که این افراد طی آزمونی که اعلام میشود هم در خدمت نظام سلامت خواهند بود. قولی که وزیر بهداشت در دیدار با مقام معظم رهبری مبنی بر جداسازی کارانه از اضافه کار دادهاند نیز محقق شد.
وضعیت کارانه پزشکان و پرستاران
وی درباره کارانه پزشکان و پرستاران هم اظهار کرد: میزان مطالبات کارانه پزشکان و پرستاران از 24 ماه به کمتر از 10 ماه رسیده است. از نظر تامین اعتبار و هماهنگی با سازمانهای بیمهای و تقویت درآمد بیمارستانها این اتفاقات افتاده و در این زمینه تلاشهای دیگری هم در دست اقدام است.
افزایش تختهای ویژه بیمارستانی
معاون توسعه وزارت بهداشت اظهار کرد: 370 بخش ویژه نیز ایجاد شده است. با توسعه این بخشهای ویژه، تعداد تختهای ویژه در کشور دو برابر شده است. اگر اتفاق مهمی در زمینه کنترل بیماری کووید 19 شاهد هستیم به خاطر همین فراهم شدن زیرساختهاست. همچنین 262 بلوک زایمانی ایجاد شده است. 183 کلینیک ویژه هم بهره برداری شده است. حدود 100 طرح اورژانس، 97 مرکز بیماریهای خاص و سرطان در کشور اضافه شده است. آنچه امروز از نظر مراکز بیمارستانی در اختیار داریم، یک سوم آن در همین دولت ایجاد شده است.
وی افزود: همچنین نرخ فرسودگی تختهای بیمارستانی از 57 درصد به 43 درصد کاهش یافته است. پویش راه سلامت نیز تا پایان دولت همراه مردم خواهد بود. 96 بیمارستان در این زمان به بهره برداری میرسد که 11 هزار و 355 تخت دارند.
بیمارستان سازی در دستور کار است
معاون توسعه مدیریت، منابع و برنامه ریزی گفت: دولت در نقاط مختلف کشور، بیمارستان سازی را در دستور کار قرار داده است. گسترش این خدمات و رسیدگی به نیازهای جامعه در دستور کار قرار دارد.
وی بیان کرد: در مواجهه با کرونا با توجه به راهبردهای مختلفی که وجود داشت، رعایت فاصله گذاری و استفاده از ماسک و پروتکلهای بهداشتی را در دستور کار داشتیم، اما باید بحث آماده سازی و تجهیز بیمارستانها برای پذیرش بیماران کرونایی و تقویت زیرساختها را هم مد نظر داشته باشیم.
نیروی انسانی تامین شده از ابتدای کرونا
تقوی نژاد اظهار کرد: از ابتدای شیوع کرونا موفق شدیم 10 هزار نفر نیروی انسانی را اضافه کنیم. از نیمه دوم سال گذشته تاکنون مجوز به کارگیری 22 هزار و 284 نیرو را به دانشگاههای علوم پزشکی اعلام کردیم. مجوز برای تمدید نیروهای طرحی هم به دانشگاهها ابلاغ شده است.
کاهش 70 درصدی درآمد اختصاصی بیمارستانها
وی بیان کرد: بعد از شیوع کرونا درآمد اختصاصی بیمارستانها تا 70 درصد کاهش یافت. به دلیل کاهش درآمد اختصاصی بیمارستانها، باید بدانیم که اعتبار بیمارستانها صرف تقویت زیرساختها و حقوق پرسنل قراردادی و شرکتی میشود و وقتی درآمد کاهش مییابد، در این زمینه مشکلاتی ایجاد میشود.
30 درصد از یک میلیارد یورو دریافت شده است
تقوی نژاد گفت: تاکنون حدود 30 درصد از یک میلیارد یورو از صندوق توسعه ملی در اختیار وزارت بهداشت قرار گرفته است. امیدواریم بقیه این اعتبار را دریافت کنیم. حدود هزار میلیارد تومان از اعتبارات مورد نیاز طرحهای بیمارستانی که تا پایان دولت باید به بهره برداری برسد هم از محل این اعتبار در نظر گرفته شده است. برای تامین اکسیژن ساز و لباسهای محافظت فردی و مشکلات سرمایشی بیمارستانها نیاز به این اعتبارات داریم.
پروژههای افتتاح شده از هفته دولت سال گذشته تاکنون
معاون توسعه مدیریت، منابع و برنامه ریزی وزارت بهداشت گفت: تعداد پروژههایی که در یک سال گذشته به بهره برداری رسیده، 45 بیمارستان با حدود 6 هزار و 389 تخت از هفته دولت سال گذشته تاکنون داشتیم. 15 پروژه بلوک زایمانی، 32 طرح اورژانس، 12 طرح کلینیک ویژه و 550 پروژه به عنوان پروژههای بهداشتی در سراسر کشور به بهره برداری رسیده است.
چقدر از یک میلیارد یورو دریافت شده است؟
تقوی نژاد گفت: حدود 4 هزار و 100 میلیارد تومان اعتبار از محل یک میلیارد یورو دریافت کردیم. 200 میلیون یورو دیگر نیز اجازه داده شده که ریال آن از طرف بانک مرکزی تامین شود. البته درخواست شده که بقیه اعتبار یک جا در اختیار قرار بگیرد که رییس جمهوری نیز دستور دادهاند.
وی افزود: یازده برنامه اساسی با سازمان برنامه و بودجه تفاهم شد که در زمینه حفاظت فردی در بخش درمان، بهداشت، توسعه بیمارستانها، تجهیزات مورد نیاز در بخش درمان از این جمله است.
با بی عدالتی در پرداخت کارانه پرستاران برخورد میکنیم
معاون وزیر بهداشت اظهار کرد: در سه مرحله اعتباراتی برای پرستاران دریافت شده است. این اعتبارات در اختیار دانشگاههای علوم پزشکی قرار گرفت. پرداخت 38 هزار تومان برای کارانه پرستاران که اتفاق افتاده را تقبیح کردیم. این کم لطفی بود. در این زمینه کارگروهی تشکیل شده تا تبعیض و بی عدالتی اتفاق نیفتد. با این تبعیض و بی عدالتی برخورد خواهیم کرد. البته اضافه کار از کارانه جدا شده و وضعیت حقوق پرسنل 50 درصد ترمیم شده است.
وی ادامه داد: سال گذشته همین موقع به استان کهگیلویه و بویراحمد سفر کردم که گفتند 24 ماه کارانه طلب دارند. این میزان در حال حاضر به کمتر از 10 ماه کاهش یافته است.
وضعیت پرستاران با قرارداد 89 روزه
تقوی نژاد در پاسخ به سوال خبرنگار سلامت ایرنا درباره پرستاران با قرارداد 89 روزه اظهار کرد: این موضوع یک مجوز ویژه بود که در برخی دانشگاههای علوم پزشکی با توجه به تعداد بیماران انجام شد. این مجوز مقطعی و قرار بود افرادی که داوطلب هستند و حتی بازنشستهها مراجعه کنند. مشکلی که وجود داشت این بود که برخورد یکسان با این موضوع انجام نشد. در دانشگاهی با این موضوع مواجه شدیم که تعداد این افراد حتی از تعداد بیماران کرونایی استان بیشتر شد. با رایزنیهای انجام شده، تعداد بسیار کمی از دانشگاهها تا دو هفته قبل هم مشکل داشتند که یکی از این استانها گیلان بود.
وی ادامه داد: تعداد زیادی از مردم گیلان به ویروس کرونا مبتلا شده بودند. از محل اعتبارات در اختیار برای بیماری کرونا، بالاترین اعتبار به استان گیلان پرداخت شد. در شرایطی که هزار و 300 میلیارد تومان اعتبار به دانشگاهها داده شد، 200 میلیارد تومان به گیلان داده شد.
معاون وزیر بهداشت گفت: جلسهای با مسئولان دانشگاه علوم پزشکی گیلان داشتیم و تصمیمهایی اتخاذ شد. تعداد اندکی از این پرستاران تعیین تکلیف نشده بودند که باز هم پیگیری میکنیم.
نظام پرداخت پرستاران در حال اصلاح است
معاون توسعه مدیریت، منابع و برنامه ریزی وزارت بهداشت در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار سلامت ایرنا در زمینه عدم اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری اظهار کرد: درآمدهای بیمارستانی جزء فنی و حرفهای است. جزء حرفهای باید به پزشک و پرستار برسد. پزشک به عنوان نقطه اصلی ایجاد درآمد و پرستار به عنوان شخصی که بیشترین خدمات را ارائه میکند دارای منافع مشترک هستند. هر میزان که به درآمد پرستار اضافه شود، باید از درآمد سایر بخشها کم شود. علاقهای نداریم که بین این دو قشر مشکلی پیش بیاید. درخواست اصلی پرستاران، تغییر نظام پرداخت قاصدک بود که اصلاح شده است.
وی افزود: بقیه بخشهای نظام پرداخت پرستاران هم در حال اصلاح است. در سه استان به صورت آزمایشی اجرایی میشود و حتی نظام نرم افزاری پرداخت هم تغییر خواهد کرد و جایگزین قاصدک میشود.
معاون وزیر بهداشت گفت: این طرحها بار مالی خاص خودشان را دارند که در این زمینه با سازمان برنامه و بودجه هم صحبت شده است. امسال حدود 8500 میلیارد تومان بار مالی افزایش حقوق بوده است. با توجه به اینکه اعتبارات در سال گذشته تصویب شده و دولت نمیتواند بیش از 110 درصد تخصیص به دستگاهها بدهد، باید پیشنهاداتی در این زمینه برای سال آینده تنظیم شود.
پروژههای بهداشت و درمان تهران در اولویت قرار دارد
وی درباره وضعیت مراکز درمانی حاشیه شهر تهران نیز بیان کرد: برخی فکر میکنند از نظر خدمات درمانی در تهران برخوردارتر از نقاط دیگر کشور است. این تصور اولیه است و نیاز به تحقیق دارد. پروژههای تهران مثل مهدی کلینیک با هزار تخت در اولویت قرار گرفته و امیدواریم امسال و سال آینده به بهره برداری برسد. وزیر بهداشت نیز دستور داد که به صورت هفتگی از این پروژهها بازدید شود. وضعیت بیمارستانهای شهرهای اطراف تهران تا یک سال آینده وضعیت خوبی خواهند داشت.
مراکز درمانی غیر ایمن تهران
تقوی نژاد درباره مراکز درمانی غیر ایمن در تهران اظهار کرد: یک بخش از این مراکز مربوط به بخش دولتی میشود. هر سال یک گردهمایی با نخبگان بخش عمرانی داشتیم. استانداردهای کافی برای ایمن کردن پروژههای بخش دولتی تعریف شده است. عمده پروژهها مقاوم سازی شده است. در حال حاضر بیمارستانی در تهران داریم که حدود 60 تا 70 سال سابقه دارد. یک ماه پیش با رییس بیمارستان مربوطه ملاقات کردم و تیم فنی اعزام شد و به این نتیجه رسیدیم که ایمنی ندارد. زمین این بیمارستان کافی نیست و با شهرداری صحبت کردیم تا زمین کافی در نظر گرفته شود. حتی بحث جابهجایی بیمارستان هم مطرح شده است.
وی ادامه داد: در بخش خصوصی نیز استانداردها تامین شده و در این زمینه معاونت درمان بحث ایمنی را در دستور کار دارد.
شخص با PCR مثبت حق حضور در محل کار را ندارد
معاون وزیر بهداشت گفت: هیچ شخصی با PCR مثبت حق ندارد در محل کار حاضر شود. این افراد باید در منزل یا قرنطینه استراحت کرده یا دوره درمانی را طی کنند. اگر به کسی اجبار شده که با PCR مثبت در محل کار حاضر شود، غیرقانونی است و حتما با آن برخورد میشود. وزیر بهداشت هم بارها دستور داده است که نه کارمند و نه مراجعه کننده مشکوک به بیماری حق ورود به وزارت بهداشت را هم ندارد.
تامین دارو و درمان در مراکز دولتی رایگان است
معاون توسعه مدیریت، منابع و برنامه ریزی وزارت بهداشت اظهار کرد: تامین دارو و درمان بیماران در مراکز دولتی و تشخیص اولیه در غربالگری رایگان است و کسی الزام به پرداخت هزینه ندارد.
استفاده از ظرفیت خیرین برای توسعه زیرساختها
وی بیان کرد: بر خلاف ظاهر، شهرهای بزرگ در زمینه مراکز درمانی نیاز به توجه بیشتر دارند. به طور متوسط قرار بر این است که 1.7 تخت به ازای هر هزار نفر را برای کل کشور در نظر بگیریم. تختهای هر استانی که از این ضریب کمتر باشد در اولویت قرار دارد.
تقوی نژاد افزود: خیرین در ایام کرونا برای تامین وسایل حفاظت فردی و مواد بهداشتی مثل ضد عفونی کنندهها کمکهای فراوانی کردند. همچنین در بخشهای مختلف از جمله تهیه تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی در نقاط مختلف کشور فعالیت بسیار خوبی داشتند. ساخت 7 هزار و 900 پروژه بهداشتی با کمک خیرین و مسئولان استانی انجام شده که 50 درصد اعتبارات توسط وزارت بهداشت و بقیه توسط خیرین تامین شده است.
معاون توسعه مدیریت، منابع و برنامه ریزی وزارت بهداشت گفت: به طور مثال بیمارستانی در تبریز در حال ساخت است که توسط خیرین ساخته شده و حتی بیمارستان مهدی کلینیک تهران را هم خیرین آغاز کردند.
جبران کسری درآمد اختصاصی بیمارستانها
تقوی نژاد گفت: بخشی از منابع تخصیص داده شده از محل یک میلیارد یورو برای جبران کسری درآمد اختصاصی بیمارستانها است. حدود 4 هزار میلیارد تومان از اعتبارات 13 هزار و 400 میلیارد تومانی را برای این کار در نظر گرفتیم. در دو هفته گذشته علاوه بر این اعتبارات، با هماهنگی انجام شده بین وزیر بهداشت و رییس سازمان برنامه و بودجه، دو هزار میلیارد تومان برای جبران کارانه همکاران ما در نظر گرفته شد. این عدد نیز در اختیار قرار گرفت که به محض در اختیار قرار گرفتن مبالغ، در اختیار دانشگاههای علوم پزشکی قرار میگیرد.
وضعیت تفاهم نامه وزارت بهداشت و اوقاف
معاون وزیر بهداشت درباره تفاهم نامه وزارت بهداشت با سازمان اوقاف بیان کرد: یک تفاهم نامه با سازمان اوقاف و امور خیریه داشتیم که تغییراتی هم در آن داده شده است. وزیر بهداشت با رییس سازمان اوقاف جلسههایی داشتند. در این زمینه هم بیمارستانهایی داریم و هم کسانی که در بخش خیریهها فعالیت میکنند باید به صورت مشترک برنامه ریزی شود. به طور مثال بخش عمده ساختمانها و اماکن تجاری شمال و شمال غربی شیراز در وقف بیمارستان نمازی است، اما تعداد کمی از آنها در اختیار این بیمارستان قرار دارد. کارگروهی تشکیل شده و قرار است با مصوبه هیات دولت، این بخشها به وزارت بهداشت برگردد.
آخرین وضعیت شرکتهای آوا سلامت
وی اظهار کرد: شرکتهای آوا سلامت و آوا پزشک و هلدینگهای مربوطه مورد تجدید نظر قرار گرفته و شرکتهایی که مورد نیاز نبوده منحل شدهاند. برخی شرکتها مشکلاتی داشتند و به این نتیجه رسیدیم که باید مدیریت آن اصلاح شود و به طور مثال شرکت هلیکوپتر سازی به اورژانس واگذار شود. بحث مدیریت پالایشگاه اصفهان هم وجود دارد که باید سهام آن کنترل و دقیق شود.
تقوی نژاد افزود: در این زمینه باید حسابها اصلاح شده و اگر تخلفاتی وجود داشته، برطرف شود. دستگاههای امنیتی و سازمان بازرسی در این زمینه همکاری داشته و تلاش کردیم با انحلال و تفکیک فعالیتها و اعمال مدیریت صحیح و حسابرسی دقیق، شفافیت انجام شود.
نشان دار شدن اعتبارات تخصیص یافته به دانشگاهها
معاون وزیر بهداشت در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار سلامت ایرنا درباره نشان دار شدن اعتبارات تخصیص یافته به دانشگاههای علوم پزشکی گفت: در این زمینه به دو گونه عمل شده است. اعتبارات مربوط به یک میلیارد یورو به دلیل مجوز مقام معظم رهبری، کدینگ اعتباری آن با کدینگ مالی به صورت جداگانه تعریف شده است. یعنی حسابداری این اعتبارات جداگانه است و تا ریال آخر پایش میشود. برای خرید تجهیزات و امکانات و رفع موانع مالی در این گونه اعتبارات، هیات سه جانبه وجود دارد. معاون دادستان کل کشور، معاون سازمان برنامه و بودجه و من حضور داریم. نحوه خریدها و ضرورت آنها کنترل میشود. در زمینه مناقصهها و خریدها کنترلهای کافی انجام میشود. این اعتبارات با وجود مصوبه شورای عالی امنیت ملی، در این جلسههای سه جانبه هم معاون بازرسی کل کشور و معاون دیوان محاسبات هم حضور دارند و از شفافیت استقبال میکنیم.
تقوی نژاد افزود: این اعتبارات حتما به دانشگاههای علوم پزشکی اعلام میشود که برای پاداش یا خرید تجهیزات است. من خواهش کردم که معاونان بهداشت و درمان دستورالعملهایی تنظیم کنند. دستورالعمل نحوه پرداخت کادر بهداشتی توسط معاونت بهداشت و دستورالعمل پاداش کادر درمان هم توسط معاونت درمان تدوین شده است. در نتیجه این اعتبارات نشان دار است.
وی اظهار کرد: با وجود این نشان دار بودن، ممکن است کسی رعایت نکرده باشد و این نکته دیگری است. اگر جایی درک صحیحی وجود نداشته باید اصلاح شود و اگر رعایت نشده، باید با آن برخورد کرد.
پرداخت فوق العاده ویژه
معاون توسعه مدیریت، منابع و برنامه ریزی وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره فوق العاده ویژه پرداختی به کارکنان ستاد وزارت بهداشت گفت: یکی از کارهایی که در سال 1398 انجام شد و یکی از موفقیتهای نظام سلامت است، ترمیم حقوق همکاران بود. فوق العادههایی که برای سایر دستگاهها در فصل دهم و برای نظام پزشکی در فصل هشتم وجود دارد تا 50 درصد افزایش یافت. بار مالی برای تغییر فوق العاده ویژه حدود ماهانه هزار میلیارد تومان است که با توجه به شرایط فعلی کشور نیاز به بررسی دقیقتر دارد.