یک‌شنبه 7 بهمن 1403

تداوم روند صعودی بورس در کانال یک میلیون و 400 هزار / درخواست کمک عراق از صندوق بین المللی پول / گرانی دلار در صرافی‌های بانکی / با وام مسکن چند متر خانه می‌توان خرید؟

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع

این پیمانه تیتر‌هایی همچون بازگشت سرمایه‌ها به بورس با متعادل شدن معاملات سهام، افت خفیف دلار در بازار جهانی، احتمال ریزش 100 دلار دیگر از قیمت جهانی طلا، پرچمداری دوج کوین در بازار صعودی رمزارزها، روسیه با لایحه مالیات بر کربن اروپا باید 12 میلیارد دلار بپردازد و خرید تضمینی گندم از مرز 4.4 میلیون تن گذشت را در بر دارد.

تابناک هر روز بسته‌ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و... تا خبر‌ها و رویداد‌های جذاب اقتصادی را گردآوری می‌کند.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیتر‌هایی همچون بازگشت سرمایه‌ها به بورس با متعادل شدن معاملات سهام، افت خفیف دلار در بازار جهانی، احتمال ریزش 100 دلار دیگر از قیمت جهانی طلا، پرچمداری دوج کوین در بازار صعودی رمزارزها، روسیه با لایحه مالیات بر کربن اروپا باید 12 میلیارد دلار بپردازد و خرید تضمینی گندم از مرز 4.4 میلیون تن گذشت را در بر دارد.

*س_تداوم روند صعودی بورس در کانال یک میلیون و 400 هزار_س*

در حالی که روز گذشته شاخص کل بورس اوراق بهادار با افزایش 1718 واحدی معادل 0.12 درصد به یک میلیون و 407 هزار و 758 واحد رسید، در دقایق پایانی بازار امروز، نماگر کل بورس با رشد بیش از 10 هزار واحدی همراه شده است.

*س_بازگشت سرمایه‌ها به بورس با متعادل شدن معاملات سهام_س*

یک کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه در شرایط فعلی، شاهد رشد قیمت سهام به دلیل متعادل شدن معاملات بورس هستیم، گفت: بازار سرمایه باید ابزار مختلفی را در اختیار طیف وسیعی از سرمایه‌گذاران قرار دهد تا از این طریق شاهد بازگشت سرمایه‌ها و افزایش سرمایه‌گذاری‌ها در این بازار باشیم. امیرعلی امیرباقری به ایجاد ثبات و تعادل در معاملات بازار سهام اشاره کرد و افزود: از هفته گذشته زمینه ایجاد ثبات در معاملات بازار سهام فراهم شد و شاهد بازگشت روند صعودی در پاره‌ای از صنایع و سهام شرکت های حاضر در بازار بودیم. با توجه به ایجاد ثبات نسبی در شاخص بورس و به تعادل رسیدن تعداد زیادی از سهام حاضر در بازار، پیش بینی می شود که در کوتاه مدت و میان مدت همچنان شاهد وجود روند باثبات در معاملات بازار سهام باشیم. امیرباقری با تاکید بر اینکه ایجاد ثبات در معاملات بازار سهام نیازمند چند نکته است که باید به طور حتم برای بهبود روند معاملات بورس مدنظر فعالان حاضر در بازار قرار بگیرند، گفت: یکی از مهمترین نکات مدنظر برای ایجاد ثبات در بازار این است که سهامداران نباید در انتظار رشد شدید همه بازار باشند. این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه روند صعودی پرشتاب بازار عمدتا بر پایه رشد همه شرکت ها انجام می شود، گفت: این موضوع در تضاد با کارایی تخصیصی بازار است، در حالی که رشد میان مدت و کوتاه مدت شاخص بورس از مجرای تفکیک سهام و صنایع از یکدیگر و رشد سهام برتر در بازار صورت می گیرد.

*س_گرانی دلار در صرافی های بانکی_س*

در معاملات امروز بازار ارز، هر اسکناس دلار آمریکا در صرافی های بانکی و مجاز سطح کشور به نرخ 24724 تومان از مردم خریداری می شود و در مقابل به قیمت 25223 تومان به متقاضی دریافت دلار فروخته می شود که نسبت به روز قبل، حدود 200 تومان گران تر شده است.

*س_افت خفیف دلار در بازار جهانی_س*

ارزش دلار کمی نسب به روز قبل کاهش پیدا کرد. شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه می‌گیرد، در معاملات امروز با 0.07 درصد کاهش نسبت به روز گذشته در سطح 92.78 واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوئیس نیز معادل 1.093 دلار اعلام شد. (نرخ های فوق بر حسب ساعت پایانی معاملات بازارهای ارزی نیویورک محاسبه شده است.)

*س_احتمال ریزش 100 دلار دیگر از قیمت جهانی طلا_س*

تحلیلگران پیش بینی می کنند قیمت اونس طلا پس از ریزش 50 دلاری که روز جمعه پس از انتشار گزارش اشتغال ماهانه آمریکا داشت، ممکن است هفته جاری 100 دلار دیگر سقوط کند. به گزارش ایسنا، گزارش اشتغال ماهانه بخش غیرکشاورزی آمریکا نشان داد 943 هزار شغل جدید در ژوییه ایجاد شده است که بهتر از پیش بینی رشد 870 هزار شغل جدید از سوی اقتصاددانان بود. نرخ بیکاری هم به 5.4 درصد کاهش پیدا کرد.

دانیل پاویلونیس، کارگزار ارشد کالا در شرکت "آر جی او فیوچرز" اظهار کرد: آمار اشتغال برای دلار آمریکا مثبت بود و نرخ آن را بالاتر برد و نتیجه معکوسی روی طلا داشت. در حال حاضر ممکن است بازی برای طلا تمام شده باشد. گزارش اشتغال قوی به معنای آن است که جروم پاول، رییس بانک مرکزی آمریکا ممکن است تا پایان اوت به تعدیل برنامه محرک مالی اشاره کند. وی تاکید کرد: شاخص دلار آمریکا به 95 واحد صعود کرده است. برای طلا به معنای آن است که به سطح 1673 دلار برمی گردد. طلا احتمالا زمان بیشتری را در مسیر نزولی سپری خواهد کرد. در حال حاضر ممکن است فروش بیشتری در بازار مشاهده شد. گزارش اشتغال به ما می گوید که دستمزدها بالا می روند. نرخ بیکاری پایین می رود و مردم در جست و جوی کار هستند. اگر بخشی از بسته محرک مالی در سپتامبر حذف شود، وضعیت حتی بهبود بیشتری پیدا خواهد کرد. کوین گریدی، رییس شرکت فونیکس به کیتکونیوز گفت: سطح مهمی که طلا باید حفظ کند، 1754 دلار است. از این سطح بایستی شاهد بهبود قیمت باشیم. اما تصور می کنم طلا معاملات خوبی ندارد و نمی تواند سطح 2000 دلار را شکسته و حفظ کند. بارت میلک، مدیر استراتژی جهانی تی دی سکیوریتیز اظهار کرد:: این وضعیت احتمالا یک عقبگرد موقتی برای طلاست اما طلا احتمالا در این روند به پایین 1730 دلار سقوط می کند.

*س_درخواست کمک عراق از صندوق بین المللی پول_س*

با توجه به پیامدهای کاهش قیمت نفت و شیوع کرونا بر روی اقتصاد عراق، این کشور و صندوق بین الملل پول در حال گفتگو با یکدیگر هستند تا این نهاد وامی برای کاهش مشکلات اقتصادی در اختیار عراق قرار دهد. علی علاوی - وزیر دارایی عراق - با بیان اینکه مذاکرات از دو طرف از اواخر سال گذشته میلادی آغاز شده است، از برنامه ریزی برای امضای قراردادهای جدید نفت و گاز با شرکت فرانسوی توتال تا پیش از پایان کار دولت فعلی خبر داد. با این حال ممکن است نهایی شدن قرارداد طولانی شود و اجرای آن در دولت بعدی عملی شود. با توجه به کاهش ذخایر ارزی، دولت عراق در نظر دارد تا چهار میلیارد دلار از کسری بودجه خود را از طریق وام گرفتن از صندوق بین المللی پول تامین مالی کند. دولت عراق، متوسط قیمت هر بشکه نفت را در بودجه امسال 50 دلار در نظر گرفته اما کاهش قیمت نفت روی درآمدهای ارزی دولت تاثیر منفی زیادی گذاشته است.

به گفته علاوی، وی گمان نمی کند که تا پیش از پایان امسال، عراق و صندوق بین المللی پول به توافقی بر سر این وام دست پیدا کنند. مشکلات اقتصادی عراق موجب اتخاذ تصمیمات اصلاحی و برخی اعتراضات شده است. پیش از این بانک مرکزی این کشور با صدور بیانیه ای اعلام کرده بود با هدف بهبود وضعیت کسری بودجه این کشور ارزش هر دلار را از 1182 دینار به 1460 دینار افزایش خواهد داد. عراق سومین صادرکننده بزرگ نفتی منطقه محسوب می شود. طبق اعلام بانک مرکزی عراق، تصمیم برای کاهش ارزش دینار به دولت کمک خواهد کرد تا نسبت به پرداخت حقوق کارکنان اطمینان حاصل کند و از خشک شدن منابع ارزی نیز جلوگیری شود. بحران مالی عراق که تحت تاثیر کاهش بهای جهانی نفت و شیوع کرونا تشدید شده وضعیت کسری بودجه دولت را وخیم تر کرده است. / ایسنا

*س_پرچمداری دوج کوین در بازار صعودی رمزارزها_س*

دوج کوین بالاترین صعود روزانه را در بین ارزهای مهم دیجیتالی به ثبت رساند. به نقل از سی‌ان‌بی‌سی، ارزهای دیجیتالی در حال لذت بردن از سرمایه های جدید و رسیدن به قله های قیمتی جدیدی هستند که از ماه می به ثبت نرسیده بود. در مورد بیتکوین، خط روند قیمتی موفق به شکست شاخص های میانگین متحرک 200 روزه و 100 روزه شده که انتظار می رود این مساله باعث ورود معامله گران با انگیزه بلندمدت به بازار شود. دوج کوین - ارز محبوب میم بازها - نیز پس از هفته ها بلاخره مقاومت سنگین 21 سنتی را شکست. مجموع ارزش بازار جهانی ارزهای دیجیتالی در حال حاضر 1790 میلیارد دلار برآورد می‌شود که این رقم نسبت به روز قبل 3.41 درصد بیشتر شده است. در حال حاضر 50 درصد کل بازار ارزهای دیجیتالی در اختیار بیت کوین و 18 درصد در اختیار اتریوم است. بیت کوین 12 سال پیش توسط گروه گمنامی از معامله‌گران بر بستر بلاک‌چین ایجاد شد و از سال 2009 معاملات اولیه آن شکل گرفت.

*س_روسیه با لایحه مالیات بر کربن اروپا باید 12 میلیارد دلار بپردازد_س*

متخصصان می‌گویند در صورت به تصویب رسیدن برنامه کمیسیون اروپا برای اخذ کربن مرزی، روسیه تا سال 2030 باید حدود 11.7 میلیارد دلار پرداخت کند. روزنامه ریا نووستی روسیه گزارش داد: به این ترتیب روسیه در سال 2026 باید بین 1.8 تا 1.4 میلیارد دلار مالیات بپردازد و در سال 2030 این رقم با توجه به پیش‌بینی بالا رفتن مالیات بر دی اکسید کربن و ثابت ماندن صادرات روسیه به اروپا، به 3.5 تا 6.4 میلیارد دلار خواهد رسید. متخصصان می‌گویند اگر این قانون مالیاتی جدید صنایع پالایشگاهی و پتروشیمی را هم شامل شود این رقم از این هم فراتر خواهد رفت و حداکثر مالیاتی که روسیه به این ترتیب تا 2030 پرداخت خواهد کرد به 11.7 میلیارد دلار خواهد رسید. کمیسیون اروپا ماه گذشته طرح پیش‌نویس اولین برنامه مالیات مرزی بر کربن در جهان را معرفی کرد که طی آن از واردات محصولاتی که آلایندگی دی‌اکسید کربن بالایی در تولید و استفاده از خود به جا می‌گذارند مالیات اخذ خواهد شد. طی این طرح وارداتی مانند فولاد،، آهن، آلومینیوم، کود و سیمان مشمول اخذ مالیات خواهند بود. این طرح بخشی از طرح اروپا برای به صفر رساندن آلایندگی کربنی خود تا سال 2050 است که به توافق سبز اتحادیه اروپا معروف شده است.

*س_کسری بودجه کویت رکورد زد_س*

کسری بودجه کویت امسال تحت تأثیر افت قیمت نفت خام و تأثیرات منفی پاندمی کرونا بر اقتصاد این کشور با جهشی بزرگ به بالاترین سطح تاریخ این کشور رسید. طبق اعلام وزارت مالی، کسری بودجه کویت در سال مالی 2020-2021 با جهش آسمان‌خراش‌وار 175 درصدی نسبت به سال گذشته به 10.8 میلیارد دینار (36 میلیارد دلار) رسیده است. این کشور عضو اوپک به شدت به درآمد نفتی وابسته است و با کاهش قیمت نفت خام در سال گذشته و پرداخت مقادیر بالای حقوق و سوبسید به شهروندان خود با مشکل تأمین بودجه روبرو شده است. اختلافات سیاسی در این کشور باعث شده است که تصویب قوانینی برای وام گرفتن و برداشت سالانه 5 میلیارد دلار از صندوق 700 میلیارد دلاری نسل آینده، که برای زندگی پس از نفت طراحی شده، با مشکل روبرو شود. ماه گذشته مؤسسه اعتبارسنجی اس‌اندپی گلوبال برای دومین بار در کمتر از 2 سال گذشته رتبه اعتباری کویت را کاهش داد. دولت کویت اعلام کرده است که در 5 سال منتهی به 31 مارس 2025 کسری بودجه تجمعی این کشور به 55.4 میلیارد دینار خواهد رسید.

*س_مصرف نفت آمریکا به پایین‌ترین سطح 25 ساله رسید_س*

اداره اطلاعات انرژی آمریکا اعلام کرد مصرف نفت این کشور در سال 2020 به 18.1 میلیون بشکه در روز رسیده است که این پایین‌ترین سطح در 25 سال اخیر است. طبق گزارش این اداره مصرف سوخت بخش حمل‌ونقل در سال گذشته 15 درصد سقوط کرده است. اداره اطلاعات انرژی اعلام کرد مهمترین عامل کاهش مصرف نفت، پاندمی کرونا و محدودیت‌های وضع شده برای مقابله با آن بوده است. به ویژه بخش حمل‌ونقل بیش از همه تحت تأثیر قرار گرفته و مصرف بنزین و دیزل و سوخت هواپیما با سقوط سنگینی روبرو شده است. طبق گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا سال گذشته مصرف بنزین که پرمصرف‌ترین سوخت این کشور است 14 درصد سقوط کرده و به 8 میلیون بشکه در روز رسیده است. بنزین 44 درصد از کل سوخت مصرفی آمریکا را تشکیل می‌دهد. این پایین‌ترین سطح مصرف بنزین در آمریکا از 1997 تا کنون است. مصرف دیزل که 21 درصد از کل سوخت مصرفی آمریکا را تشکیل می‌دهد سال گذشته با سقوط 8 درصدی روبرو شد. پاندمی کرونا بیشترین تأثیر را بر مصرف سوخت جت داشته است. مصرف سوخت جهت در سال گذشته 63 درصد نسبت به 2019 سقوط کرده است. سوخت جت 6 درصد از کل سوخت مصرفی آمریکا را تشکیل می‌دهد. این پایین‌ترین سطح مصرف سوخت جت از 1983 تا کنون است.

*س_با وام مسکن چند متر خانه می‌توان خرید؟_س*

در حال حاضر به هر زوج تهرانی حداکثر 240 میلیون تومان تسهیلات خرید مسکن پرداخت می‌شود که برای دریافت آن، نیازمند خرید 470 برگه است؛ با احتساب متوسط هر برگه 60 هزار تومان، 28 میلیون و 800 هزار تومان هزینه خرید این برگه‌ها خواهد بود. همچنین سقف تسهیلات فردی نیز در تهران 140 میلیون تومان است که متقاضی دریافت وام خرید مسکن باید 280 برگه 60 هزار تومان تسهیلات مسکن به ارزش 16 میلیون و 800 هزار تومان از فرابورس خریداری کرده تا بتواند این تسهیلات را دریافت کند. بر اساس اعلام بانک مرکزی متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در تهران در تیرماه امسال 30 میلیون تومان بود که وام 240 میلیون تومانی حداکثر 8 متر و وام 140 میلیون تومانی نیز حداکثر 4.6 متر از یک واحد مسکونی را پوشش می‌دهد. متقاضیان خرید یک واحد مسکونی 50 متری با احتساب متری 30 میلیون تومان، یک و نیم میلیارد تومان باید پرداخت کنند که وام مسکونی زوجین تهرانی (240 میلیون تومان) تنها کفاف 16 درصد و وام مسکونی فردی (140 میلیون تومانی) 9.3 درصد از هزینه یک واحد 50 متری را می‌دهد.

*س_خرید تضمینی گندم از مرز 4.4 میلیون تن گذشت_س*

شرکت بازرگانی دولتی ایران اعلام کرد: با واریز 1.750 میلیارد تومان به حساب گندمکاران کشور، مطالبات کشاورزانی که تا تاریخ 11 مردادماه گندم خود را به مراکز خرید تحویل داده‌اند به طور کامل پرداخت شد. از شروع عملیات خرید تضمینی گندم تاکنون بیش از 4 میلیون و 430 هزار تن گندم به ارزش بیش از 22 هزار میلیارد تومان از کشاورزان کشور خریداری شده است و همه مطالبات کشاورزان گندمکاری که تا 11 مرداد ماه گندم خود را به مراکز خرید تحویل داده‌اند، به حساب آنان واریز شد. همچنین تاکنون نیمی از گندم کشور از کشاورزان استان‌های خوزستان، فارس و گلستان خریداری شده است که استان خوزستان با یک میلیون و 83 هزار تن، استان فارس با 506 هزار تن و گلستان 449 هزار تن گندم بیشترین سهم از خرید را به خود اختصاص داده‌اند.