پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

تعداد کشته‌های آمریکایی‌ها در عین الاسد به زودی درز می‌کند

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
تعداد کشته‌های آمریکایی‌ها در عین الاسد به زودی درز می‌کند

تهران - ایرنا - دستیار ویژه رئیس مجلس در امور بین الملل، اقدام ایران در حمله به عین الاسد را نمادین ندانست و گفت: به زودی، میزان کشته‌های آمریکایی‌ها در این پایگاه درز خواهد کرد اما این اقدام مابه ازای شهادت سردار سلیمانی نبود و تنها یک سیلی بود.

«حسین امیرعبداللهیان» یکشنبه در سلسله نشست‌های راهبردی با عنوان «امپریالیسم نوین و ترور؛ نقش شهید سلیمانی در معادلات تغییر نظم جهانی» در موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران گفت: کنش‌گران غیردولتی امروز در کنار کنش‌گران دولتی نقش مهمی در تحولات جهان و منطقه پیدا کرده‌اند.

وی با اشاره به چالش‌های داعش برای دولت‌های منطقه و تهدیدات این گروه تروریستی علیه اروپا خاطرنشان کرد: در کنار داعش به عنوان یک کنشگر منفی در منطقه، کنشگران مثبتی مثل جریان مقاومت در لبنان، سوریه و عراق نیز شکل گرفتند که توانستند به ثبات منطقه و امنیت جهان کمک کنند.

دستیار رییس مجلس تاکید کرد: حضور کنش‌گران غیردولتی، شرایط جهان را بسیار پیچیده کرده و به خاطر افزایش وسایل ارتباطی، سرعت بحران‌ها از راه حل‌های سیاسی بیشتر است و راه حل‌ها از بحران‌هاعقب مانده‌اند.

امیرعبداللهیان، جنگ آمریکا علیه عراق در سال 2003 را یادآور شد و گفت: وضعیت عراق خود یکی از نمونه‌های بارز عقب ماندن راه‌حل‌های سیاسی از بحران‌هاست به طوری که از سال 2003، کماکان عراق به قدری ناامن است که یک فرمانده نظامی ایران در پایتخت این کشور ترور می‌شود.

وی، شرایط سیاسی سوریه را نیز نتیجه بالا بودن سرعت تحولات و پیچیدگی شرایط و تعدد بازیگران عنوان کرد و افزود: با وجود از بین رفتن داعش، هنوز امکان عملیاتی سازی راه‌حل سیاسی در سوریه بوجود نیامده است.

دستیار ویژه رئیس مجلس در امور بین الملل، تغییر نوع کنش‌ها نسبت به دوره جنگ سرد را نیز یادآور شد و تصریح کرد: اکنون کنش‌های سیاسی ضعیف شده و به شدت کنش‌ها امنیتی و نظامی شده است.

امیرعبداللهیان، محیط کنش بین‌المللی را در دوره کنونی ناپایدار و ژله‌ای ارزیابی کرد و اضافه کرد: هنوز منطقه ما به یک محیط پایدار دسته جمعی نائل نشده است.

وی به تغییر ترتیبات منطقه‌ای بعد از سقوط رژیم شاه اشاره کرد و گفت: آمریکایی‌ها بعد از سقوط شاه، نتوانستند جایگزینی برای وی پیدا کنند و از ایجاد ترتیبات منطقه‌ای جدید عاجز بودند.

این کارشناس ارشد مسائل منطقه‌ای با اشاره به نقشه رژیم صهیونیستی برای تصاحب منطقه جغرافیایی «از نیل تا فرات»، گفت: ایران با کمک سردارانی مثل سردار سلیمانی فرمانده شهید سپاه قدس، رژیم صهیونیستی را در دیواری بتنی محصور کرد.

امیرعبداللهیان، نقش شهید سلیمانی در جلوگیری از تحقق طرح آمریکایی‌ها برای تجزیه منطقه را یادآور شد و افزود: پایگاه عین‌الاسد آمریکا مرکز فرماندهی طرح‌های تجزیه طلبانه در منطقه بود اما این راهبرد آمریکایی‌ها که ابتدا در جنگ 33 روزه لبنان و بعدها توسط داعش در عراق و سوریه دنبال شد، شکست خورد.

وی با بیان این موضوع که در دوران حکومت داعش بر عراق، جغرافیای جمعیتی عراق کاملا آماده تجزیه شده بود و کشور کاملا به سه منطقه شیعه، سنی و کرد تقسیم شده بود، خاطرنشان کرد: سردار سلیمانی در آخرین مرحله از مراحل تجزیه عراق، تمامیت ارضی این کشور را نجات داد.

دستیار ویژه رئیس مجلس در امور بین الملل، عربستان، ترکیه، مصر و بعد ایران را از جمله کشورهای بزرگ منطقه دانست که بر اساس طرح آمریکا باید تجزیه شوند تا قدرتی بالاتر از قدرت رژیم صهیونیستی در منطقه نباشد.

امیرعبداللهیان با بیان اینکه سردار سلیمانی ترتیبات سیاسی - امنیتی جدیدی به نام محور مقاومت را در منطقه شکل داد که تاکنون مانع تجزیه منطقه شده است، افزود: با وجود سردار سلیمانی و دیگر فرماندهان ایرانی، ترتیبات امنیتی مورد نظر آمریکا ناقص الخلقه متولد شد و از بین رفت.

وی گفت: یکی از کلیدواژه‌هایی که آمریکایی‌ها ساختند این بود که «بشار باید برود» اما اکنون با شکست داعش، این شعار را رها کرده‌اند و دنبال مذاکره با وی هستند که اینها قدرت ترتیبات امنیتی خلق شده توسط سردار سلیمانی و یارانش را نشان می‌دهد.

معاون سابق وزارت خارجه، «بی‌دولت‌سازی» را کلیدواژه دیگر آمریکایی‌ها برای از بین بردن ترتیبات امنیتی محور مقاومت عنوان و تصریح کرد: بی‌دولت سازی، کلیدواژه توطئه‌های کنونی آمریکا در منطقه است و مجبور کردن نخست وزیران یمن، عراق و لبنان به استعفا در همین چارچوب قابل تفسیر است.

حمله موشکی به عین‌الاسد بازدارنده بود

امیرعبداللهیان، ترور سردار سلیمانی را ناشی از شخصیت خاص ترامپ و در عین حال تحت تاثیر مسائل انتخاباتی داخلی این کشور ارزیابی کرد و گفت: حتی در دوران جنگ، هم ایران و آمریکا خطوط قرمز را رعایت می‌کردند و به طور مثال، ایران هواپیمای حامل نیروهای آمریکایی را هدف قرار نداد و به ساقط کردن پهپاد بدون سرنشین این کشور بسنده کرد.

این کارشناس ارشد مسائل بین الملل با اشاره به اینکه هیچ مقام نظامی آمریکا در زمان سخنرانی چند دقیقه‌ای ترامپ بعد از شهادت سردار سلیمانی در کنار وی قرار نگرفت، گفت: بعد از حمله موشکی ایران و زمانی که آمریکایی‌ها می‌خواستند از صلح صحبت کنند، همه مقامات نظامی حضور داشتند که این موضوع نشان می‌دهد اقدام ترامپ در ترور سردار سلیمانی تحت تاثیر حلقه محدود اطرافیانش بوده و تصمیم هیات حاکمه این کشور و کنگره نبوده است.

امیرعبداللهیان در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه چرا ایران به جای عین‌الاسد، مقر تروریست‌ها در ادلب را هدف حملات موشکی قرار نداد، گفت: در ادلب، شرایط بسیار پیچیده است و تروریست‌ها خود را میان مردم پنهان کرده و سپر انسانی برای خود درست کرده‌اند.

وی، حمله موشکی به پایگاه آمریکایی‌ها در عین الاسد را اقدامی بازدارنده و برای صلح عنوان کرد و افزود: سردار سلیمانی هم در طول تمام سال های مجاهدت برای صلح تلاش کرد و حتی در اوج پیروزی، از پیام‌های صلح استقبال می‌کرد.

دستیار ویژه رئیس مجلس در امور بین الملل، رویکرد ایران را حفظ صلح در کنار حفظ اقتدار و امنیت ملی کشور دانست و گفت: کسی تصور نمی‌کرد ایران، مواضع آمریکا را مورد حمله قرار دهد و زدن سردار سلیمانی، تست نقطه قوت و ضعف ایرانی‌ها بود.

امیرعبداللهیان به رایزنی‌های آمریکا از طریق سفارت سوئیس و در عین حال، تهدید به هدف قرار دادن بیش از 50 نقطه ایران برای جلوگیری از عکس‌العمل جمهوری اسلامی را یادآور شد و تاکید کرد: ترامپ حاضر بود هر کاری انجام دهد که مانع حمله ایران شود و حتی مقامات آنها درخواست داشتند که حمله ایران به صورت نمادین انجام شود.

وی، اقدام ایران در حمله به عین الاسد را نمادین ندانست و گفت: به زودی، میزان کشته‌های آمریکایی‌ها درز خواهد کرد اما به هر حال این اقدام مابه ازای شهادت سردار سلیمانی نبود و تنها یک سیلی بود.

معاون سابق وزارت خارجه در خصوص تهدیدات آمریکا علیه ایران نیز گفت: اگر آمریکایی‌ها مطمئن شوند نظام جمهوری اسلامی پشتوانه مردمی ندارد و می توانند در آن نفوذ کنند، حتما اقدام خواهند کرد اما هرگز چنین شرایطی برای آنها محقق نخواهد شد.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*