چهارشنبه 7 آذر 1403

توافقات ایران وعربستان فرصت‌های تازه‌ای را رقم زده است

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
توافقات ایران وعربستان فرصت‌های تازه‌ای را رقم زده است

ملکی گفت: پس از توافقاتی که بین ایران وعربستان شکل گرفته است، زمینه برای این که ما به این سمت برویم که سازوکار فرهنگی مشترکی را برای حوزه خلیج فارس ایجاد کنیم، وجود دارد.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی رضا ملکی رایزن فرهنگی منتخب ایران در عربستان در پاسخ به این پرسش که دیپلماسی فرهنگی در تبدیل کشور‌های منطقه به یک قدرت واحد چه نقشی را ایفا می‌کند، بیان کرد: برای پاسخ به این پرسش ابتدا باید این موضوع را بررسی کرد که اساسا اتحاد‌ها حول چه محوری شکل می‌گیرد؟

وی ادامه داد: اتحادیه اروپا اتحادی اقتصادی - سیاسی است؛ بریکس اتحادی اقتصادی، سیاسی و در لایه سوم اجتماعی است؛ اتحاد شانگ‌های یک اتحاد اقتصادی است؛ اتحاد اوراسیا یک اتحاد اقتصادی است و پیمان‌ها در دوره جدید و برخلاف دوره‌های قبل عموما اقتصادی هستند؛ مثلا وقتی اتحاد کشور‌های غیرمتهد را نگاه می‌کنید پیمانشان کاملا سیاسی است و اقتصادی نیست

رایزن فرهنگی منتخب ایران در عربستان تصریح کرد: درحالی که در دوران قبل اتحادیه‌ها بر مبنایی کاملا سیاسی شکل می‌گرفتند امروزمبنای شکل گیریشان عمدتا اقتصادی است.

ملکی اضافه کرد: این که ما امروز در منطقه غرب آسیا که بیشترین همسایه‌ها را داریم بتوانیم یک سازوکار ائتلافی به خصوص در حوزه‌های اقتصادی وسیاسی ایجاد کنیم، محتمل است؛ در حوزه فرهنگی هم می‌شود این مهم را انجام داد، اما کار زیادی می‌طلبد مگر این که ما متمرکز بر حوزه‌های مشترک شویم.

وی افزود: یعنی بر حوزه‌هایی تمرکز کنیم که مسئله مشترک ما و کشور‌های دیگر است یا منافع و اهداف مشترک ما را جواب می‌دهد؛ مثلا اگر بتوانیم ائتلاف‌هایی را در حوزه خانواده ایجاد کنیم اثرگذار است چراکه خانواده مسئله مهمی است و جریان ضدخانواده که امروز راه افتاده بومی و برای ما نیست و از غرب و آمریکا وارد شده و بسیاری از کشور‌ها را نگران کرده است.

رایزن فرهنگی منتخب ایران در عربستان با اشاره به تجربه کشور ترکیه در مقابله با جریان ضدخانواده اظهار داشت: ترکیه دراین زمینه نگرانی‌هایی را داشته و آقای اردوغان اقدامات موثری برای خروج از آن ارائه داده است؛ در نتیجه اگر بر این موضوعات مشترک دست بگذاریم می‌توانیم حرکات خوبی را برای این که ائتلافات بعدی را تشکیل بدهیم داشته باشیم.

ملکی خاطرنشان کرد: البته ائتلاف در حد منطقه‌های کوچکتر عملی‌تر و ممکن است؛ مثلا در بحث‌های چند جانبه فرهنگی در حوزه دریای خزر می‌توانیم بنیاد فرهنگی خزر را که از سال‌های قبل دنبال شده و به اتحاد کشور‌های پیرامون دریای خزر می‌پردازد را به نتیجه برسانیم و با این کشور‌ها یک بنیاد فرهنگی مشترک را تشکیل دهیم.

وی یادآور شد: امروز و پس از توافقاتی که بین ایران وعربستان شکل گرفته است، زمینه برای این که ما به این سمت برویم که سازوکار فرهنگی مشترکی را برای حوزه خلیج فارس ایجاد کنیم وجود دارد؛ یعنی حوزه‌ای که همیشه محل مناقشه بوده بتواند به نتیجه برسد.

اهداف دیپلماسی فرهنگی را با ظرفیت‌های اقتصادی پیش می‌بریم

حجت الاسلام والمسلمین محمد مهدی ایمانی پور رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در نشست مشترک رایزنان فرهنگی ایران در کشور‌های همسایه با حجت عبدالملکی دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی، بر اهمیت اقتصاد و اقتصاد فرهنگی در پیشبرد اهداف فرهنگی تاکید کرد.

رییس دستگاه دیپلماسی کشور در این نشست که در حاشیه چهارمین روز برگزاری نخستین اجلاس منطقه‌ای رایزنان فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در کشور‌های همسایه برگزار می‌شد، اظهار کرد: آغاز تحول سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با دوره دهم فعالیت این سازمان و دولت سیزدهم همزمان شد. در طرح تحولی که آماده شد به دنبال ارتقای دیپلماسی فرهنگی بودیم.

وی ادامه داد: برخی می‌پرسند رایزنان فرهنگی چه می‌کنند؟ جدا از این که باید گفت، با نفس گرم امام راحل (ره) و مقام معظم رهبری، صدور انقلاب اسلامی ایران صادر شد، اما رایزنان فرهنگی در این عرصه، تلاش کردند با حمایت از جریانات همسو، ظرفیت جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی را افزایش دهند.

ایمانی پور با تاکید بر اینکه، ترویج فرهنگ انقلاب اسلامی، رکن رکین فعالیت‌های سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی است، ابراز کرد: گر چه مجموعه فعالیت‌های زیادی در این سازمان از قبل وجود داشته است و دارد، اما در حوزه اقتصاد فعالیتی نداشتیم. به تازگی فعالیت در عرصه اقتصاد فرهنگ را آغاز کرده ایم تا بتوانیم از ظرفیت‌های اقتصاد فرهنگ برای ترویج فرهنگ و پیشبرد اهداف دیپلماسی فرهنگی بهره ببریم.

رییس دستگاه دیپلماسی فرهنگی کشور، ادامه داد: واقعیت این است که هر مقوله ای، هر چه اقتصادی‌تر بشود ترویج آن آسان‌تر می‌شود و سرعت توسعه آن بیشتر می‌شود. در واقع، قاعده توسعه یک حوزه این است که برای کنشگر‌های فعال در آن، ظرفیت سودآوری ایجاد می‌کند.

رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، مشکل نهاد‌های فرهنگی را بضاعت اقتصادی پایین آن‌ها دانست، و افزود: به عنوان مثال، بودجه یک شبکه تلویزیونی معاند، پنجاه برابر بودجه سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی است. گرچه نیرو‌هایی در این سازمان حضور دارند که دارای انگیزه و توانمندی زیاد هستند، اما برای ادامه کار، نیازمند ابزار‌های درخور هستیم. مشکل امروز کاربلد‌ها در حوزه فرهنگ و دیپلماسی فرهنگی، همین موضوع مشکلات اقتصادی که نیاز است حمایت بشوند. این گونه است که می‌توانیم تصویر جمهوری اسلامی ایران را بیش از پیش، در خارج کشور پرفروغ‌تر کنیم بتوانیم ماموریتی که نهاد رهبری و دولت بر دوشمان گذاشته اند به مقصد برسانیم.

اعلام آمادگی شهرداری تهران برای همکاری با رایزنان فرهنگی ایران در کشور‌های همسایه

محمد امین توکلی زاده معاون اجتماعی فرهنگی شهرداری تهران در ادامه پنجمین روز نخستین اجلاس منطقه‌ای رایزنان جمهوری اسلامی ایران در کشور‌های همسایه اظهار داشت: دیپلماسی شهری منظم به حوزه فرهنگ جذابیت‌های خاص خود را دارد و می‌تواند همه این ظرفیت‌ها را در قالب الگو ارائه داد.

وی افزود: ما در تهران ظرفیت‌های زیادی در حوزه دانشگاهی داریم. بیشترین مجموعه‌های دانشگاهی و سینمایی و تئاتر ما اینجاست. بیش از 24 هزار شهید در تهران داریم که به تنهایی یک الگو هستند. ما در محله نازی آباد دبیرستانی داریم که شاید 100 دانش آموز شهید داشته است.

معاون شهرداری تهران اظهار داشت: شهر تهران 10 هزار هیأت و دو هزار مسجد دارد که پیوستگی فرهنگی دارند و توانستند جریان ساز باشند. چند قرارگاه تاسیس کردیم. قرارگاه تعلیم و تربیت 352 مسجد در محلات تهران را نشان گذاری کردیم. ما به حوزه رخداد‌ها و جشنواره‌ها نیز توجه ویژه‌ای داشتیم. رخداد‌های میدانی و خیابانی نیز از دیگر مواردی بود که به آن توجه داشتیم.

وی گفت: تمامی تجربیات ما می‌تواند الگوی خوبی برای کشور‌های همسایه باشد. در باره هفته‌های فرهنگی و خواهر خواندگی هم اتفاقات خوبی افتاده است، ولی هنوز استفاده حداکثری از آن نشده و به حوزه اجرا راه نداشته است. اما سعی ما بر این بوده که این رخداد‌ها را اجرا کنیم و آمادگی انجام این مهم را داریم. تفاهمات و خواهر خواندگی بین تهران و شهر‌های سایر کشور‌ها از جمله کشور‌های همسایه را عملیاتی کنیم.

توکلی زاده معاون همچنین گفت: دو سال توانستیم عید غدیر را پس از کرونا برگزار کنیم و امروز صاحب یک الگو برای برگزاری رویداد خیابانی هستیم که صفرتاصد موضوعات سلامت مردم، امنیت و... تجربه مان را به دانش تبدیل کرده‌ایم.

وی افزود: در برگزاری جشن ضعف داشتیم که امروز به مهارت رسیدیم و برای امام رضا و حضرت رسول و... جشن خیابانی برگزار می‌کنیم و با همکاری صدا و سیما و خود گروه‌های مردمی چنین جشن‌هایی را پیش می‌بریم.

توکلی زاده اظهار داشت: در مورد بحث خواهرخواندگی، تفاهم‌نامه‌ها در حد سند مانده و اجرایی نشده و ما می‌خواهیم کشور‌های دیگر را هم در رویدادهایمان ببینیم و آمادگی اجرایی کردن این موضوع را داریم.

نوک تیز رسانه‌های ضدانقلاب عنصر زنانه است

مریم اردبیلی مشاور امور بانوان شهرداری تهران هم گفت: حوزه زنان در دیپلماسی فرهنگی حوزه‌ای عمیق است؛ بسیاری از اقدامات ما به شکل مقطعی هم‌افزایی ایجاد می‌کنند، ولی اگر زنان جامعه را درگیر نکنند سطحی هستند.

وی افزود: حضرت امام که می‌گفت صلاح و سلاح جامعه زنان هستند شعاری نمی‌گفتند و این بحث حقیقت جامعه ماست. امروز نوک تیز رسانه‌های ضدانقلاب عنصر زنانه است.

اردبیلی ادامه داد: جذابیت گفتمان انقلاب اسلامی برای زنان در منطقه موضوع بسیار مهم امروز است. مدل غربی گفتمان زنانه امروز برجسته است که با تعارض نسبت به خانواده و وضعیت اجتماعی ماست و گفتمان انقلاب اسلامی یک آلترناتیو جذاب در مقابل آن است که باید بر آن تمرکز کنیم چرا که گفتمان بومی و راهگشای خود ماست.

وی افزود: آنچه در شهرداری می‌توانیم ملموس کنیم این است که تجارب خودمان را برای بحث منطقه‌ای برجسته کنیم. 9 بوستان ویژه بانوان، 22 شهربانو برای زنان، 7 شهردخت برای دختران داریم که هرکدام به لحاظ اجرایی و زیرساخت در دنیا بی‌نظیر است.

اردبیلی اظهار داشت: ساختار‌های خاصی داریم که براساس عاملیت زنانه طراحی شده و رویکرد شهرخانواده بدیل گفتگو‌های دوستدار زنان کودکان و سالمندان است. مجموعه معاونت‌های ما در رویکرد‌های جدید موظف به اجرای برنامه‌های خانواده محور هستند.

وی ادامه داد: مسائل امروز ما مساله منطقه است. نوجوانان و جنسیت و مسائلی از این دست مسائل همه کشور‌های منطقه است. کارگاه‌های کارآفرینی که برگزار کرده‌ایم در راستای توانمندسازی زنان بوده است. شبکه‌های زنانه در منطقه می‌تواند شکل بگیرد و شبکه‌های زنان کارافرین، جهادگران، خانواده محور و... می‌تواند ایجاد شوند و نتایج مؤثری داشته باشند.

نخستین اجلاس منطقه‌ای رایزنان فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در کشور‌های همسایه، از 15 تا 20 مهرماه 1402، به همت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به عنوان قرارگاه اقتدار فرهنگی جمهوری اسلامی ایران برگزار می‌شود.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری سایر حوزه ها