دوشنبه 1 بهمن 1403

خیز بلند جناح‌ها برای پاستور در 1400

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
خیز بلند جناح‌ها برای پاستور در 1400

تهران - ایرنا - هر چند نامزدهای نهایی هنوز اعلام حضور نکرده‌اند اما با این وجود شمارنامزدها نسبت به انتخابات های گذشته بسیار رشد یافته است. دو اردوگاه اصلی و حتی برخی گروه‌های سیاسی فرعی نیز در حال سامان دادن به وضعیت خود برای ورود به این میدان هستند.

حدود 49 روز مانده به برگزاری سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، نام‌های مختلفی به عنوان نامزدهای احتمالی در فضای سیاسی کشور مطرح است. برخی چهره‌های سیاسی به صراحت از قصد خود برای حضور در انتخابات سخن گفته‌اند. افزون بر این، نام‌های بسیاری در جریانات گوناگون به عنوان نامزد احتمالی مطرح شده که البته خود هنوز از قصدشان برای ورود به میدان رقابت‌ها سخنی نگفته‌اند، با این حال تحلیل و تفسیرهای زیادی حول محور نامزدی آنان در فضای رسانه ای کشور مطرح می‌شود.

با توجه به تاثیر ترکیب، تعدد و چینش نامزدهای انتخاباتی در مسایلی چون راهبردها و تاکتیک‌های انتخاباتی جریان‌های سیاسی، کیفیت برگزاری انتخابات، میزان مشارکت و.... رصد موضع‌گیری‌ها و اظهارنظرهای نامزدهای احتمالی انتخابات، مورد توجه ناظران است. برخی از مهمترین رویدادها در این زمینه در شبانه روز گذشته، را در ادامه متن می خوانیم:

از نامزدهای احتمالی اصولگرا چه خبر؟

دولت مبارزه با فساد و نفوذ تشکیل می‌دهم

محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام که به طور رسمی نامزدی خود را برای انتخابات 1400 اعلام کرده است در گفت وگویی اظهار داشت:‌ امروز با گذشت 4 دهه از مقاومت، مبارزه و تلاش بی‌وقفه، دهه آینده را گام آخر پیروزی و تثبیت موفقیت‌ها و استقلال و آزادی کشور یا خدای نکرده شکست ملت ایران می‌دانم. وی با تاکید بر اینکه سناریوی نظام سلطه در برابر انقلاب و نظام اسلامی پیچیده و چند لایه شده است، افزود: دهه آینده در صورت توجه به فرهنگ مقاومت در برابر زیاده‌طلبی‌های دشمن و جریان‌های نفوذی دهه تثبیت موفقیت‌های نظام است، زیرا نظام سلطه می‌کوشد با راهبردهایی مانند شرارت‌طلبی، آشوب‌افکنی و گسترش دامنه جنگ روانی و جنگ ادراکی در عرصه‌های مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی مانع پیشروی‌های جبهه و جریان مقاومت منطقه شود.

وی گفت: من نه برای کسب رای، بلکه بر اساس وظیفه و انتظاری که مردم از سرباز خود دارند، به صحنه انتخابات ورود می‌کنم. رضایی تصریح کرد: من به صحنه آمده‌ام تا گفتمان شبکه نفوذ را خنثی کنم. با آنانی که رویه دروغ‌پردازی و اغواگری را به اشکال مختلف تکرار می‌کنند و با دوگانه‌سازی کنسرت و آزادی‌های اجتماعی در مقابل دیوار و سلب آزادی‌های مردم و سراب آرامش و آسایش دیپلماسی ذلت و تسلیم در مقابل مقاومت و میدان به تحریف افکارعمومی می‌پردازند، مبارزه کنم. کشور امروز درگیر یک جنگ تمام‌عیار اقتصادی است و زمانی که شبکه نفوذ، ساختار دولت را به فساد و جاسوسی و مزدوری و اشرافیگری آلوده کرده است، وظیفه من به عنوان یک سرباز حضور در میدان و بسیج نیروهای وطن‌دوست و جوان‌های انقلابی است.

با احمدی نژاد ارتباطی ندارم

رستم قاسمی وزیر اسبق نفت و کاندیدای احتمالی سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری در نشستی خبری گفت:‌ به نفع هیچ یک از کاندیداها انصراف نخواهم داد و یک پلن بیشتر برای ادامه کار وجود ندارد آن هم حضور تا پایان مسیر است. بنده به تازگی هیچ ارتباطی با احمدی نژاد ندارم، اما دولت احمدی نژاد از دولت‌های بسیار کارآمد بعد از انقلاب بود. وی بیان داشت: برجام دردی از ملت ما دوا نمی‌کند، زیرا مبتکر همین تحریم‌ها دموکرات‌ها بودند و الان در راس آنها جو بایدن است. امروز اولین مشکل کشور ما اقتصاد است که بیش از 50 درصد مردم ایران زیر خط فقر زندگی می‌کنند.

نمی‌شود دولت را به شکل سهامی اداره کرد

حسین دهقان داوطلب نامزدی انتخابات ریاست‌جمهوری، اداره دولت به شکل ائتلافی و سهامی را غیرممکن دانست و گفت: باید از فضای دوقطبی عبور کرد و بجای پذیرش موفقیت، مسوولیت کاستی‌ها را قبول کنیم و همه به رییس‌جمهوری منتخب کمک کنیم تا مشکلات را حل کند نه اینکه نتواند کار کند. مردم باید قضاوت کنند نامزدها باید خود را معرفی و برنامه خود را در معرض قضاوت مردم قرار دهند، خود آنها تشخیص می‌دهند که چه کسی با مطالبات و خواسته‌های آنها تطبیق دارد. انطباق با خواست مردم ایجاد تمایز می‌کند. همچنین زمانی که فضای انتخابات، رقبا، برنامه‌ها و شعارها اعلام شوند، آن هنگام سمت و سوی گرایش مردم روشن‌تر خواهد شد. حتی باید دید چه کسانی مورد تایید شورای نگهبان قرار می‌گیرند.

سرتیپ دهقان درباره حضور داوطلبان نظامی برای نام‌نویسی انتخابات ریاست جمهوری، خاطرنشان کرد: حضور نظامی‌ها در انتخابات منع قانونی ندارد و می‌توانند داوطلب شده و خود را در معرض احرازصلاحیت نهادهای نظارتی و نهایتا رای مردم قرار دهند. همچنین قانون در رابطه با استعفای داوطلب نظامی قبل از ثبت نام چیزی نگفته است. اساسا صلح در سایه قدرت خلق می‌شود. اگر قدرت و عناصر آن و انسجام داخلی وجود داشته باشد، خود به خود مانع جنگ می‌شود. گرچه ممکن است جنگ بر کشوری تحمیل شود، چون ما صاحب همه اراده‌ها نیستیم، طرف دومی هم وجود دارد.

تبلیغات تا کنون برای ما هزینه ای نداشته است

محمد ناظمی اردکانی وزیر تعاون دولت نهم از دیگر اشخاصی است که این روزها نامش به عنوان یکی از گزینه‌های رسمی برای انتخابات ریاست‌جمهوری سیزدهم در محافل سیاسی مطرح می‌شود. او در گفت وگویی گفت:‌ فکر می‌کنم با توجه به فضای سرد سیاسی که در کشور حاکم است آغاز این فعالیت‌ها برای افزایش مشارکت ضرورت داشت و امیدوارم اثربخش باشد. تبلیغات تا به امروز هزینه‌ای برای ما نداشته است؛ با 20 استان در فضای مجازی نشست برگزار کردیم و سفرهایی به استان‌های قم و خراسان داشتم، هزینه‌های اندکی از طرف جامعه اسلامی مدیران تامین می‌شود؛ حتی رسانه‌هایی که دعوت می‌شوند هم هزینه‌ای در بر نداشتند. افرادی هم بودند که برای اسپانسرینگ تماس گرفتند، ولی ما از آن‌ها تشکر کردیم و فقط التماس دعا داشتیم.

وی گفت: مشکلات اقتصادی خصوصا تورم مهم‌ترین مشکلی است که کشور با آن مواجه است؛ این مشکل باعث شده است که نتوانیم از ظرفیت‌های کشور به درستی استفاده کنیم؛ تا زمانی که ثبات اقتصادی نباشد و اقتصاد ملی ناپایدار باشد، تولید به درستی پا نخواهد گرفت. وقتی حجم پول در کشور بالا برود و تولید ثابت مانده باشد یا کاهش پیدا کرده باشد، گرانی پدید خواهد آمد. برای کاهش تورم از طرفی باید تولید را افزایش دهیم و از طرف دیگر کسری بودجه دولت را به صفر برسانیم که راهکارهای زیادی برای رساندن کسری بودجه به صفر با استفاده از کوچک سازی دولت و کم هزینه کردن آن و اداره کشور با استفاده از درآمدهای مالیاتی در نظر گرفته ایم. هم علم و هم منطق می‌گوید که درآمد نفتی پایدار نخواهد بود و باید به سمت اداره کشور با مالیات برویم و درآمدهای نفتی را به صندوق توسعه ملی واریز کنیم.

غنی‌سازی اورانیوم را 93 درصد می‌کنیم

سعید محمد فرمانده سابق قرارگاه خاتم‌الانبیا و کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری 1400 در جدیدترین اظهارات خود از غنی‌سازی 93 درصد بعد از انتخاب شدنش سخن گفت. او اظهار داشت: نیازمندی‌های هسته‌ای ما خیلی بیشتر از این حرف‌ها است چرا نباید ما از ظرفیت‌های غنی سازی برای راکتورهای تحقیقاتی‌مان استفاده کنیم چرا نباید اورانیوم غنی شده برای زیردریایی‌ها و کشتی‌های اقیانوس پیما استفاده کنیم چرا باید این کشتی‌ها برای تامین سوخت خود باید به سراغ کشورهای دیگر بروند و مدت‌ها در بنادر آنها منتظر بمانند و خسارت ببینند؟ ما نیاز به اورانیوم 93 درصد داریم وقتی آمریکا و دنیا با تعهدات خود به این شکل برخورد می‌کند ما نیز باید به سمت غنی سازی 93 درصد برای مصارف صلح آمیز برویم. اگر به این صورت عمل کنیم و به لحاظ هسته‌ای و از داخل خود را قوی کنیم نه آنکه در راکتوهای هسته‌ای بتون بریزیم آن زمان است که می‌بینید طرف مقابل چطور سینه‌خیز به سمت ما می‌آیند تا با ما توافق کنند.

اوضاع به کام جلیلی

سعید جلیلی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، از جمله کاندیداهای احتمالی است که انگار در روزهای اخیر خیلی جدی‌تر از قبل مهیای ورود به رقابت‌ها شده است. او در نشستی خبری گفت: در طول دوران مسوولیت بنده در صدر تیم مذاکره کننده، 3 قطعنامه صادر شد و 3 قطعنامه دیگر نیز مربوط به دوران مدیریت آقای لاریجانی بود. از سه قطعنامه دوران بنده، یکی از آنها جنبه بیانیه داشت و بر قطعنامه های قبلی تاکید می کرد و دوتای دیگر زمانی صادر شد که به لحاظ حقوقی، با آژانس به عنوان مرجع رسمی و بین المللی به توافق رسیدیم و این قطعنامه ها در واکنش به این توافق صادر شد. وقتی طرف مقابل دید که ما به موضع خود، پایبند هستیم و حاضر نیستیم بیش از آنچه آژانس تعیین کرده، بپذیریم، به تهران آمدند و بسته پیشنهادی ارائه دادند.

نکته مهم در مذاکرات هسته ای آن است که طرف مقابل موضوع مذاکره را بر روی «حقوق ملی» ما تعیین کرده بود؛ از سوی دیگر او از اهرم فشار استفاده می کرد تا ما در مقابل خواسته هایش کوتاه بیاییم. ما گفتیم حقوق ملی، قابل مذاکره نیست.

از نامزدهای احتمالی اصلاح‌طلب چه خبر؟

وعده‌های انتخاباتی خرازی؛ از واکسیناسیون عمومی تا کاهش تورم

صادق خرازی نامزد احتمالی انتخابات سیزدهم در گفت وگویی اظهار داشت: اگر من رئیس دولت تضمین می‌کنم تا اواسط یا اواخر مهرماه هیچ کسی در ایران بدون واکسن نمانده باشد. من در برابر مردم مسوؤل هستم و نمی‌توانم مسوؤلیتی را قبول کنم، ولی بعد از قبول مسوؤلیت شروع به تعارف کردن کنم. مدیریت تنها بخشی است که قابل تعارف نیست و کالایی تقسیم نشدنی است، مدیریت اقتدار و قدرت و تشخیص می‌خواهد و باید بر اساس آخرین تشخیص‌های جهانی و مؤلفه‌های جهان بینی خاص جلو رفت و کار انجام داد. اگر من این تشخیص را نداشتم که خودم را در معرض قرار نمی‌دادم و نه خودم و نه مردم را معطل نمی‌کردم.

وی با اشاره به شرایط اقتصادی و مشکل معیشت مردم، اظهار کرد: اکنون تورم ما 40 درصد است و تورم 40 درصدی کشورمان را می‌توانیم با یک بازده زمانی 18 ماهه به 11 تا 13 درصد برسانیم، البته برخی معتقد هستند که می‌توانیم به 8 یا 9 درصد هم برسانیم که من این را قبول ندارم، چون شوکی که به اقتصاد وارد می‌کند شاید آثار داشته باشد و بتواند باعث این شود که یک اتفاق ناگواری بیفتد. هر شوکی باید با خود آن بدن آمیخته و آموخته باشد یعنی تنظیم شود. در بحث اشتغال برداشت من این است که اگر ما صنایع پایین دستی را سامان دهیم و فعال کنیم، حتی دولت محصول را از آن‌ها بخرد و محصول را سوبسیت و برای خارج از کشور صادر کند، اگر ما سوبسیت را این کار کنیم و اشتغال و تولیدمان بالا برود و بر کیفیت تولید نظارت کنیم، کارخانه‌های متوسط و کوچکمان را به تولید برسانیم می‌توانیم یک معجزه بزرگ صنعتی را ایجاد کنیم.

برای انتخابات ریاست جمهوری 1400 ثبت نام می کنم

رامین مهمانپرست سخنگوی پیشین و دیپلمات ارشد وزارت امور خارجه کشورمان، یکی از نامزدهای احتمالی انتخابات 1400 است، او اشاره به انتخابات به عنوان که نمود دموکراسی کشور است و نقش آن در موفقیت دولتی مقتدر در عرصه سیاست خارجی دارد، گفت: مشکل ما دولتی بزرگ با اقتصاد دولتی و هزینه های بالا است و این هزینه های بالا دولت را مجبور به فروش نفت می کند تا بتواند بودجه را تامین کند. اگر کشور نتواند تحت فشار نفت بفروشد باید روی مالیات حساب کند. از طرفی این هزینه ها نمی تواند با مالیات بخش خصوصی محقق شود. به این ترتیب دولت مجبور به چاپ اسکناس می شود و در پی آن نقدینگی و تورم افزایش می یابد که نتیجه اقتصاد مریض است. ما باید از تجربه دیگر کشورها استفاده کنیم و با همین رویکرد من فکر می کنم افرادی که حرف های جدید دارند و برای رفع مشکلات اقتصادی کشور راهکار دارند باید به میدان انتخابات ریاست جمهوری 1400 بیایند. من هم قصد جدی برای ثبت نام دارم تا از تجربه 35 ساله دیپلماتیک و اهمیت سیاست خارجی در کشور به لحاظ ارتباط با دیگر کشورها و بحث دیپلماسی سیاسی و تجربیات دیگر کشورها استفاده کنیم.

وی گفت: دیدگاه دولت انتخابی سال 1400 در سیاست خارجه برای ایجاد تحول در کشور و مردم بسیار مهم است. شعار نه شرقی و نه غربی به معنای این نیست که نمی خواهیم با دیگر کشورها کارکنیم بلکه ما به دنبال بهترین رابطه با همه کشورهای غرب و شرق دنیا هستیم.

مرا به‌عنوان یکی از داوطلبان جبهه اصلاحات معرفی نکنید

محسن رهامی داوطلب نامزدی انتخابات ریاست‌جمهوری گفت: اینجانب راه‌حل مشکلات کشور را برخورداری داوطلبان ریاست‌جمهوری از رویکرد ملی و فراجناحی برای حل مسایل و مشکلات کشور می‌دانم و با همین رویکرد ملی و فراجناحی برای ورود به انتخابات ریاست جمهوری اعلام آمادگی کرده‌ام. ضمن تشکر از احزاب و شخصیت های اصلاح‌طلب که از اینجانب برای نامزدی انتخابات دعوت کرده و اکنون نام مرا به عنوان داوطلب انتخابات ریاست جمهوری به نهاد اجماع ساز اصلاح‌طلبان پیشنهاد کرده یا قصد دارند مطرح کنند، تقاضا دارم که از معرفی اینجانب به نهاد مذکور خودداری کنند.

وی گفت: به عنوان فرزند جامعه بزرگ ایران، برنامه‌های خود را جهت اداره کشور و حل مشکلات و معضلات آن به اطلاع مردم می‌رسانم و داوری را بر عهده آنها خواهم گذاشت و چون گذشته دست تمامی نخبگان، احزاب و شخصیت های کشور از هر حزب، جریان و جناح را برای مشاوره و همکاری می‌فشارم.

نگفتم برای انتخابات نمی‌آیم

اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهوری نامزد احتمالی که هنوز حضور خود را برای انتخابات 1400 به طور رسمی اعلام نکرده است، در گفت وگویی اظهار داشت: درباره کاندیدا شدن، تصمیم شخصی من کاندیدا نشدن بوده است، اما من هیچوقت نگفتم که کاندیدا نمی‌شوم. این کشور در شرایط ویژه‌ای قرار گرفته است و به شدت نیاز دارد که برنامه‌ریزی‌های دقیق انجام شود. اما نسبت به انتخابات هنوز تصمیم به حضور ندارم اما اگر تصمیم بگیرم حتما در اولین زمان به مردم خواهم گفت که به چنین تصمیمی رسیده‌ام.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که چگونه باید در انتخابات شرکت کنیم آن هم در شرایطی که موانع زیادی وجود دارد؛ گفت: شهروندان همدیگر را در کنار صندوق رای می شناسند و اگر جمع نشوند، ممکن است شهر سقوط کند. هیچ راهی برای اصلاح غیر از انتخابات نداریم. نباید اجازه دهیم کسانی که به انتخابات اعتقاد ندارند با اسم انتخابات پیروز شوند. دود تحریم اقتصادی که برای مردم ما رقم خورده است، از دل تحریم انتخابات برآمده است. اگر در سال 84درست عمل می‌کردیم، شورای امنیت ما را تحریم نمی کرد و دشمنان ما طمع نمی‌کردند. البته درک می کنم شاید مردم نسبت به اثربخشی رای و قدرت واقعی دولت دچار تردید شده باشند اما به عنوان یک خادم ملت عرض می کنم، رئیس دولت می تواند موثر باشد، یک وقت می گوید که تحریم کاغذ پاره است، یک وقت هم رئیس دولت می گوید باید تحریم را حل کنیم، پذیرفته می شود و از آن برجام می آید.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*