دلار در بازار جهانی و داخلی عقب نشست / قیمت جهانی طلا افت کرد / پرفروشترین برندهای تلفن هوشمند در بازار جهانی / بازار بزرگ تهران برای چهارمین هفته متوالی تعطیل است
این پیمانه تیترهایی همچون حمایت پولی از بورس اشتباه است، کاهش وابستگی به دلار اجتناب ناپذیر است، گزارش شورای جهانی طلا از سه ماه گذشته، صادرات محصولات شوینده و بهداشتی ایران به آمریکا و اروپا، افزایش تولید روغن در اسفندماه 99 و جدیدترین خبر از بازار جهانی ارزهای دیجیتالی را در بر دارد.
تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون حمایت پولی از بورس اشتباه است، کاهش وابستگی به دلار اجتناب ناپذیر است، گزارش شورای جهانی طلا از سه ماه گذشته، صادرات محصولات شوینده و بهداشتی ایران به آمریکا و اروپا، افزایش تولید روغن در اسفندماه 99 و جدیدترین خبر از بازار جهانی ارزهای دیجیتالی را در بر دارد.
*س_حمایت پولی از بورس اشتباه است_س*حسین درودیان کارشناس اقتصادی با بیان اینکه هر نوع حمایت پولی از بازار سرمایه غلط است، گفت: در این باره این حمایتها از هر طریقی مانند پایه پولی، نقدینگی، وامدهی بانکها و نیز با حمایت بانک مرکزی باشد، نادرست است، چون در اقتصاد، کمیتهای پولی باید در خدمت تولید و بخش واقعی اقتصاد باشد و نباید از هرگونه بورس بازی، سفته بازی و خرید دارایی حمایت شود، مگر آنکه، آن دارایی فیزیکی باشد و در نهایت از آن در تولید استفاده شود.
این اقتصاددان، نظام بانکی و سیاستهای پولی را در وضعیت فعلی بازار بورس موثر ندانست و بیان کرد: در خصوص بازار سهام، یک امر مشهود است و آن اینکه در یک بازه زمانی و با تکانهای، توجه و اقبال مردم به بازار سهام جلب شد، این درحالی بود که پیش از آن توجه کمتری از سوی مردم به این بازار شده بود. همچنین با توجه به اصلاح قیمت سهام بازار سرمایه، دارایی بود که نسبت به مابقی داراییها کم ارزشتر و در عین حال کمتر مورد توجه بود، یکباره با اقبال عموم مردم مواجه شد. به نقل از ایسنا؛ وی افزود: لذا این اصلاح با یک «بیش پرش» (overshoot) همراه شد، به این معنی که میزان ورود مردم و خوشبینی که به افزایش قیمت سهام وجود داشت، بیش از اندازه بود و به همین دلیل نیز حبابی را شکل داد که بعدا این حباب تخلیه شد.
*س_کاهش 100 تومانی دلار در هفته ای که گذشت_س*بررسی روند شش روز فعالیت بازار ارز در هفته قبل، نشان از افت شاخص ارزی دارد، به گونهای که نرخ فروش هر اسکناس دلار آمریکا در صرافیهای مجاز سطح کشور با افت 100 تومانی نسبت به پایان هفته قبل تر، به رقم 23237 تومان در پایان معاملات روز گذشته رسید. یورو دیگر ارز پرطرفدار بازار نیز در این مدت بدون تغییر نرخ، در جایگاه 23237 تومانی جای گرفت.
*س_دلار در بازار جهانی عقب نشست_س*ارزش دلار مقابل ارزهای مهم کاهش پیدا کرد. شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه میگیرد، در معاملات امروز با 0.15 درصد کاهش نسبت به روز گذشته در سطح 90.645 واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوئیس نیز معادل 1.099 دلار اعلام شد. (نرخ های فوق بر حسب ساعت پایانی معاملات بازارهای ارزی نیویورک محاسبه شده است.)
*س_کاهش وابستگی به دلار اجتناب ناپذیر است_س*دیمیتری پسکوف - سخنگوی کاخ کرملین - با اشاره به ادامه کاهش دلار از ذخایر ارزی روسیه گفت: کشورها زمانی به این نتیجه می رسند که دلار آن قدر ثبات ندارد که بتوانند روی آن حساب کنند و پس از آن وابستگی خود را به دلار کاهش می دهند. این یک مساله اجتناب ناپذیر است. پسکوف با انتقاد از تهدید آمریکا به قطع دسترسی روسیه به سوییفت نیز افزود: سامانه سوییفت غیر قابل اعتماد بودن خود را ثابت کرده است؛ با این حال در جهان فعلی امکان یافتن سریع راه های جایگزین وجود دارد. این مقام روس، روسیه را یک کشور خودکفا دانست که تحریم های آمریکا نمی تواند آن را وادار به تسلیم کند و افزود که روسیه به متنوع سازی ظرفیت های اقتصادی خود با هدف دستیابی به سطوح بالاتر رشد ادامه خواهد داد.
*س_گزارش شورای جهانی طلا از سه ماه گذشته_س*جدیدترین گزارش شورای جهانی طلا نشان داد تقاضای جهانی برای طلا در سه ماهه نخست سال 2021 به 815.7 تن بالغ شد که تغییری در مقایسه با سه ماهه چهارم سال 2020 نداشت اما در مقایسه با سه ماهه نخست سال گذشته 23 درصد کاهش داشت. در گزارش ترندهای تقاضای جهانی سه ماهه شورای جهانی طلا آمده است: بهبود تقاضا برای جواهرات و شمش و سکه طلا، افت شدید تقاضای سرمایه گذاری در این فلز ارزشمند را جبران کرد. میانگین قیمت طلا در سه ماهه نخست امسال 13 درصد بالاتر از سه ماهه نخست سال گذشته بود اما چهار درصد در مقایسه با سه ماهه چهارم سال 2020 کاهش داشت. مصرف کنندگان در سه ماهه نخست امسال 339.5 تن طلای فیزیکی خریدند که 36 درصد در مقایسه با سه ماهه نخست سال 2020 افزایش داشت و بالاترین سطح تقاضا برای سکه و شمش طلا از سه ماهه چهارم سال 2016 تاکنون بود. تقاضا برای شمش و سکه طلای فیزیکی، افت قابل توجه تقاضای سرمایه گذاری را جبران کرد. صندوق های ETF طلا شاهد خروج 177.9 تن طلا بودند، در حالی که در سه ماهه نخست سال 2020 حدود 229.1 تن طلا وارد این صندوق ها شده بود.
*س_قیمت جهانی طلا افت کرد_س*سیانبیسی: قیمت جهانی طلا در معاملات امروز، جمعه، در حالی افت کرد که رشد سود اوراق قرضه آمریکا باعث شد تا دلار تقویت شود. قیمت خرید نقدی هر اونس طلا در بورس لندن، اسپاتگلد، تا ساعت 10:13 به وقت تهران، 0.15 درصد افت کرد و به 1.768.52 دلار رسید. قیمت پیشخرید هر اونس طلای آمریکا تا این لحظه با 0.1 درصد افت به 1.767.50 دلار رسید. افت قیمت طلا در معاملات صبح امروز تداوم افت قیمت طلا در معاملات دیشب بود. در پایان معاملات دیشب قیمت شاخص اسپاتگلد 0.9 درصد سقوط کرد و قیمت شاخص طلای آمریکا هم 0.6 درصد پایین آمد. رشد سود اوراق قرضه آمریکا و دادههای اقتصادی امیدبخش از آمریکا که نشان میداد در سه ماهه اول روند ریکاوری تداوم داشته است، سرمایهگذاران را به سوی خرید سرمایههای ریسکدارتری مانند سهام تشویق کرد (رشد بازارهای والاستریت در معاملات دیشب). شاخص دلار در مقابل ارزهای مهم جهان 0.2 درصد تقویت شد تا قیمت طلا برای دارندگان ارزهای غیر دلاری گرانتر تمام شده و تقاضا برای خرید آن کاهش یابد.
*س_طلای سیاه ارزان شد_س*قیمت نفت خام در معاملات امروز، جمعه، تحت تأثیر نگرانی از تشدید پاندمی کرونا در هند و نگرانی از کاهش تقاضای نفت افت کرد و نتوانست روند رشد دیشب خود را ادامه دهد. تا ساعت 10:06 به وقت تهران، قیمت پیشخرید هر بشکه نفت خام برنت، بنچمارک بینالمللی قیمت نفت، 0.70 درصد افت کرد و به 68.08 دلار رسید. قیمت پیشخرید هر بشکه نفت خام نیمهسنگین تگزاس غرب آمریکا هم تا این لحظه با 0.86 درصد افت به 64.45 دلار بازگشت. اما هر دو شاخص نفت دیشب توانستند برای سومین جلسه معاملاتی متوالی رشد کنند. عامل رشد قیمت نفت در سه روز اخیر را میتوان امید سرمایهگذاران به زودگذر بودن بحران کرونا در هند، برزیل و ژاپن دانست. هم شاخص برنت و هم شاخص نفت آمریکا در معاملات دیشب 1.3 درصد جهش کرده بودند.
*س_صادرات محصولات شوینده و بهداشتی ایران به آمریکا و اروپا_س* رییس هیات مدیره انجمن صنایع شوینده، بهداشتی و آرایشی ایران گفت: تولید این محصولات با وجود همه مشکلات ناشی از کرونا و تحریمها به اندازه کافی در کشور انجام میشود و برخی شرکتها حتی به بازارهای آمریکا، کانادا و اروپا صادرات داشتهاند. *س_بازار بزرگ تهران برای چهارمین هفته متوالی تعطیل است_س*نوده فراهانی رئیس اتاق اصناف تهران پیرامون تمدید مجدد محدودیتهای ضد کرونایی در تهران اظهار داشت: طبق مصوبه ستاد ملی کرونا و ابلاغ استاندار تهران، مبنی بر تمدید مجدد یک هفتهای محدودیتهای ضد کرونایی در شهرهای قرمز و نارنجی، در شهر تهران گروه شغلی 1 همچنان میتوانند هفته آینده با رعایت دستورالعمل های بهداشتی فعالیت کنند و گروههای شغلی 2، 3 و 4 همچون هفتههای گذشته تعطیل هستند و به هیچ وجه امکان فعالیت را ندارند.
رئیس اتاق اصناف تهران با اشاره تمدید تعطیلی بازار بزرگ تهران، افزود: تمدید تعطیلی صنوف گروههای شغلی 2، 3 و 4 از شنبه 11 اردیبهشت ماه آغاز و تا جمعه 17 اردیبهشت ماه ادامه خواهد داشت. فراهانی با بیان اینکه صرفا با تعطیلی اصناف شیوع ویروس کرونا کنترل نخواهد شد، تاکید کرد: اصناف برای جلوگیری از ورشکستی باید فعالیت داشته باشند و آمادگی کامل برای اجرای هرنوع دستورالعمل بهداشتی را دارند، اما بسته بودن واحدهای صنفی و فعالیت بانکها و سازمان امور مالیاتی و... با توجه به شرایط اقتصادی سخت اصناف آن هم بدون هیچ حمایتی اصلا کارشناسی و گره گشا نیست و بارها مراتب اعتراض خود را اعلام کرده ایم. وی در پایان گفت: حتی در سختترین شرایط نیز سلامتی مردم و هموطنان اولویت اول اصناف است و از تمامی صنوف شهر تهران درخواست دارم تمامی شیوه نامه های بهداشتی را کاملا رعایت فرمایند.
*س_افزایش تولید روغن در اسفندماه 99_س*مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران با بیان اینکه آمارها نشان میدهد تولید روغن بیش از نیاز مصرف داخلی است، گفت: در اسفندماه سال 99 تولید این محصول به 215 هزار تن رسید که نسبت به سال 98 رشد 24 درصدی را نشان میدهد. سیف با بیان اینکه میانگین مصرف روغن در کشور 150 هزار تن به طور ماهانه است، تصریح کرد: در ماه های پایانی سال در هر ماه بیش از این میزان تولید داشته ایم.
*س_پرفروشترین برندهای تلفن هوشمند در بازار جهانی_س*شرکت تحقیقات بازار Canalys اعلام کرد شرکت شیائومی پس از سامسونگ و اپل در رتبه سوم قرار گرفت و با رشد 62 درصدی فروش به 49 میلیون دستگاه و رشد سهم بازارش به 14 درصد، بهترین عملکرد سه ماهه را داشت. در سه ماهه نخست سال میلادی جاری که گشایش اقتصاد چین پس از پاندمی و پیشرفت سریع واکسیناسیون در آمریکا امیدها به احیای اقتصادی را برانگیخت، مجموع فروش جهانی تلفن هوشمند 27 درصد رشد کردند. طبق گزارش شرکت Canalys، شرکت کره ای سامسونگ در سه ماهه نخست 76.5 میلیون تلفن هوشمند فروخت و 22 درصد سهم از بازار تلفن هوشمند داشت. این شرکت رشد 66 درصدی سود سه ماهه در کسب و کار تلفن همراه را اعلام کرد که تحت تاثیر فروش خوب سری تلفن هوشمند گلکسی اس 21 بود. اپل در همین مدت 52.4 میلیون آیفون فروخت و با سهم 15 درصدی از بازار، به رتبه دوم سقوط کرد. با این حال وارون میشرا، تحلیلگر شرکت کانترپوینت اظهار کرد: اپل همچنان سهم بالایی از بازار آمریکا، چین، هند و ژاپن دارد و آیفون پرو مکس پرفروشترین مدل در آمریکا بود.
*س_همتی: ارز واردات فوری یک میلیون دوز واکسن کرونا پرداخت شد_س*همتی، رئیس کل این بانک در یاداشتی در اینستاگرام نوشت: هفته گذشته اعلام کردم که بانک مرکزی حداقل 100 میلیون دلار ارز، برای واردات واکسن کرونا تخصیص داده است. امروز بنا به درخواست وزارت بهداشت، اولین پرداخت ارزی برای واردات فوری یک میلیون دوز از یک مجموعه چند میلیون دوزی واکسن کرونا انجام شد. طبق اطلاع، این محموله شنبه در دسترس قرار خواهد بود، مجموعه واکسن مورد اشاره علاوه بر سفارش های قبلی و در جریان واردات است.
*س_نرخ حمل بار جادهای افزایش یافت_س* مدیرکل دفتر حمل و نقل کالای سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای از بروزرسانی نرخ تن کیلومتر از پنجشنبه نهم اردیبهشت ماه 1400 در سراسر کشور خبر داد. وی با اشاره به اینکه نرخ تن کیلومتر از پنجشنبه در سراسر کشور بروزرسانی شد، افزود: پیش از این لاستیک بر اساس پیمایش و با ارز 4200 تومانی در اختیار رانندگان قرار میگرفت که با توجه به پایان عرضه لاستیک با این نرخ و عرضه آن به صورت نیمایی، این موضوع در بروزرسانی تن کیلومتر لحاظ شد. *س_جدیدترین خبر از بازار جهانی ارزهای دیجیتالی_س*مجموع ارزش بازار جهانی ارزهای دیجیتالی در حال حاضر 2060 میلیارد دلار برآورد میشود که این رقم نسبت به روز قبل 1.16 درصد کمتر شده است. در حال حاضر 50 درصد کل بازار ارزهای دیجیتالی در اختیار بیت کوین و 18 درصد در اختیار اتریوم است. بیتکوین دوازده سال پیش توسط گروه گمنامی از معاملهگران بر بستر بلاکچین ایجاد شد و از سال 2009 معاملات اولیه آن شکل گرفت.
بهروزرسانی قیمت ارزهای دیجیتال (تا ساعت 13 ظهر به وقت شرقی)؛ این رده حاوی تغییرات قیمتی 10 ارز دیجیتالی بزرگ از نظر ارزش بازار است.
1- بیت کوین
قیمت: 52 هزار و 667.77 دلار
تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 4.19 درصد کاهش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 3.07 درصد کاهش
2- اتریوم
قیمت: 2715.13 دلار
تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 0.41 درصد کاهش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 5.06 درصد افزایش
3- بایننس کوین
قیمت: 572.76 دلار
تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 1.94 درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 0.95 درصد افزایش
4- ریپل
قیمت: 1.35 دلار
تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 0.22 درصد کاهش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 0.76 درصد کاهش
5- تتر
قیمت: 1.00 دلار
تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 0.01 درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 0.01 درصد افزایش
6- کاردانو
قیمت: 1.29 دلار
تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 2.8 درصد کاهش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 5.87 درصد افزایش
7- دوج کوین
قیمت: 0.298 دلار
تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 2.46 درصد کاهش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 6.22 درصد افزایش
8- پولکا دوت
قیمت: 33.07 دلار
تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 2.49 درصد کاهش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 7.31 درصد کاهش
9- یونی سواپ
قیمت: 40.12 دلار
تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 5.44 درصد کاهش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 11.37 درصد افزایش
10- لایت کوین
قیمت: 250.87 دلار
تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 11.86 درصد کاهش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 11.61 درصد کاهش