یک‌شنبه 4 آذر 1403

روایت افروغ از نبود عدالت آموزشی / اظهارات عجیب روحانی / دیدگاه خرازی درباره احتمال احیای برجام

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
روایت افروغ از نبود عدالت آموزشی / اظهارات عجیب روحانی / دیدگاه خرازی درباره احتمال احیای برجام

هر روز اخبار فراوانی در رسانه ها منتشر می شود که دنبال کردن آنها حتی برای آنان که اهل مطالعه اخبار هستند کار را دشوار می‌کند. بسته خبری - تحلیلی الف با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل های صورت گرفته در این زمینه مخاطبان خود را از مهمترین وقایع روز آگاه می‌کند.

آمار کرونا در ایران

بنابر اعلام وزارت بهداشت، از دیروز تا امروز 28 تیرماه 1401 و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، 5377 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی و 774 نفر از آنها بستری شدند.

متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته، 19 بیمار مبتلا به کووید19 در کشور جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری، به 141 هزار و 532 نفر رسید.

در حال حاضر 15 شهرستان در وضعیت قرمز، 35 شهرستان در وضعیت نارنجی، 208 شهرستان در وضعیت زرد و 190 شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.

آمار واکسیناسیون در ایران

بنابر اعلام وزارت بهداشت، تاکنون 64 میلیون و 717 هزار و 489 نفر دُز اول، 58 میلیون و 79 هزار و 954 نفر دُز دوم و 28 میلیون و 602 هزار و 524 نفر نیز دُز سوم واکسن کرونا را در کشور تزریق کرده‌اند.

مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به 151 میلیون و 399 هزار و 967 دُز رسید.

در شبانه روز گذشته نیز 80 هزار و 175 دُز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است.

***

روایت افروغ از نبود عدالت آموزشی

عماد افروغ، جامعه شناس به ایران گفت: «آمار حکایت از این دارد که تبعیض‌های ناروا در بحث آموزشی و دغدغه ما برای اجرای «عدالت آموزشی» کماکان به قوت خود باقی است و ما نتوانستیم عدالت‌آموزشی و عدالت فرهنگی را محقق‌کرده و با تبعیض‌های ناروا مقابله کنیم.

نظام سرمایه‌داری، شبه سرمایه‌داری و تئوری نوسازی که قبل از انقلاب به کار گرفته شد و بعد از جنگ مورد استفاده قرار‌گرفت، کماکان در کشور فعال است و شاهد این مدعا هم «حاکمیت اشرافیت آموزشی» است که از اساس مغایر با سیاست‌های آموزشی اول انقلاب است. نمی‌خواهم وضعیت عدالت‌آموزشی را با دوران قبل از انقلاب مقایسه کنم اما واقعیت این است که قبل از انقلاب، تمهیداتی در زمینه عدالت‌آموزشی اندیشیده شده بود تا افراد بی‌بضاعت هم بتوانند به دانشگاه‌ها راه یابند اما در سال‌های بعد از جنگ تحمیلی، با وجود شعارهایی که در جریان پیروزی انقلاب دادیم، بیش از پیش بر تنور بی‌عدالتی دمیدیم.

البته شیوه برگزاری کنکور سراسری و نفس تست‌محور بودن آن، خود یکی از زمینه‌ها و بسترهای شکل‌گیری این «اشرافیت آموزشی» است، چرا که عملاً موفقیت در این آزمون را به بهره‌مندی و استفاده از کلاس‌ها و برنامه‌های آموزشی گره می‌زند که از قضا استفاده از این امکانات اول اینکه به شکل برابری در دسترس همگان نیست. دوم اینکه همه اقشار جامعه امکان مالی لازم برای برخورداری از این امکانات را ندارند. همین امر امکان «عدالت آموزشی» را به محاق می‌برد...

واقعیت این است که در خصوص عدالت اجتماعی قطع نظر از ملاحظات مصلحت‌اندیشانه متأسفانه کارنامه خوبی نداریم و همان‌طور که اشاره کردید، بعد از گذشت 43 سال با وجود اینکه یکی از محوری‌ترین شعارهای ما در جریان پیروزی انقلاب‌اسلامی، بحث «عدالت اجتماعی» و رفع تبعیض بود اما توفیق چندانی در این زمینه نداشته‌ایم. شاهد این مدعا، واقعیت اجتماعی جامعه امروز ما است آن هم نه فقط در مقوله آموزش که در دیگر ابعاد عدالت اعم از عدالت اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی که ناظر به جمهوریت است نیز این عدم توفیق به چشم می‌خورد و باعث شده تا دغدغه عدالت اجتماعی که خود یکی از آرمان‌های ما در مبارزه با رژیم پهلوی بود، تنها در حد یک شعار باقی بماند.»

***

واکنش سخنگوی قوه قضائیه به اظهارات معاون دادستان مشهد

به گزارش ایسنا، مسعود ستایشی، سخنگوی قوه قضائیه در نشست خبری درباره اظهارات معاون دادستان مشهد مبنی بر برخورد با بدحجابی گفت: مواضع کلی در قوه قضائیه از ناحیه ریاست قوه قضائیه بیان می‌شود و بر اساس اجازه رئیس قوه قضائیه، سخنگوی این دستگاه هم در بیان مواضع کلی می‌تواند ورود داشته باشد. ما اعتقاد داریم اگر نقصی در حجاب است باید با فرهنگ سازی و آموزش برطرف شود و در مورد حجاب باید اندیشمندانه و بدون عجله و شتاب عمل کرد.

وی در پاسخ به سوالی درباره علت بازداشت مصطفی تاج زاده گفت: رسیدگی به پرونده آقای تاج زاده در دستگاه قضایی مطابق موازین قانونی بوده و اتهام او اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور و فعالیت تبلیغی علیه نظام بوده است و براساس رسیدگی‌ها، برای او در 17 تیرماه سال جاری قرار تامین از نوع بازداشت موقت صادر شده و الان در بازداشتگاه اوین است.

ستایشی افزود: اتهام و محل حبس آقای تاج زاده مشخص است و جای ابهامی نیست.

سخنگوی قوه قضائیه در پاسخ در خصوص آخرین وضعیت پرونده جعفر پناهی و اینکه اتهام او چیست؟ گفت: برای این فرد در سال 89 دادنامه‌ای از سوی شعبه 26 دادگاه انقلاب صادر شده بود که اتهام این فرد در پرونده مورد بحث اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی بوده و به 5 سال حبس محکوم شده بود و از باب فعالیت تبلیغی علیه نظام هم یکسال حبس گرفته بود که در مجموع 6 سال حبس داشت. این دادنامه قطعی و لازم الاجرا است و بر این اساس، در 20 تیر ماه سال جاری برای تحمل کیفر حبس به بازداشتگاه اوین معرفی شده است.

***

جزئیات بازداشت پسر مصطفی میرسلیم به‌جرم مسائل امنیتی

مصطفی میرسلیم نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با تسنیم، درخصوص ماجرای بازداشت پسرش به‌اتهام همکاری با منافقین اظهار داشت: مهدی را ظاهراً پس از دو سال مراقبت، در تیرماه 1398 بازداشت و در بهمن 1398 به‌اتهام اقدام علیه امنیت ملی به پنج سال حبس محکوم کردند که پس از درخواست تجدیدنظر و قطعی شدن حکم، در بهمن 1399 به زندان اوین برده شد.

وی افزود: به‌هنگام دستگیری او، با اطلاعاتی که مأموران امنیتی به من دادند متوجه مسائلی که او را گرفتار کرده بود شدم و فکر می‌کنم که اگر زودتر متوجه این مسائل شده بودم، با تنبیه مختصری می‌توانستم او را از از این وضعیت نجات دهم.

میرسلیم تأکید کرد: بنده برای جلوگیری از هرگونه شائبه و شبهه، در هیچ یک از مراحل بازداشت و بازجویی و محاکمه و تجدیدنظر دخالتی نکردم.

این نماینده مجلس درخصوص اقدامات فرزندش در این پرونده گفت: منافقین با شناسایی و سوءاستفاده از نقطه‌ضعف مهدی او را شکار کرده به دام انداختند و سعی کردند از او اطلاعاتی به دست بیاورند که البته چون او فاقد هرگونه اطلاعات طبقه‌بندی‌شده بود، موفقیتی جز به دام انداختن او به دست نیاوردند.

میرسلیم ادامه داد: فرزندم بسیار عاطفی و ساده‌لوح و سست اراده است؛ این ضعف موجب ناتوانی در تأمین وضعیت معیشتی او شده است و منافقین نیز با استفاده از همین موارد توانستند او را جذب کنند و به انحراف بکشانند و مأموران امنیتی نیز گمان کرده بودند که او عنصر اثرگذاری است.

میرسلیم در پاسخ به سؤال دیگری درخصوص نحوه مرخصی گرفتن فرزندش از زندان، خاطرنشان کرد: مرخصی از زندان تابع ضوابطی است که مهمترین آنها مربوط به رفتار خود زندانی است. با توجه به گزارش دادیاران مقیم و وضع جسمی و روحی فرزندم، او را مستحق مرخصی تشخیص دادند.

وی افزود: در این فاصله، مهدی درخواست عفو کرده بود که با ملاحظه رفتار و شرائط او نیمی از مدت حبس او مشمول عفو شد.

***

دیدگاه خرازی درباره احتمال احیای برجام

سیدکمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی در گفت‌وگو با تلویزیون قطری الجزیره درباره مذاکرات هسته ای گفت: «این فکر در ایران در حال تقویت شدن است که ما از برجام چه چیزی به دست خواهیم آورد؟ بر فرض اگر برجام هم امضا شود آیا منجر به تحول بزرگی در روابط اقتصادی ایران با کشورهای غربی خواهد شد؟ به نظر نمی‌رسد اینگونه باشد، چرا که کمپانی‌های بزرگ غربی ملاحظات دیگری با خود آمریکایی‌ها دارند و آمریکایی‌ها هم با تحریم‌های مختلفی که وضع کرده‌اند به آن‌ها هشدار می‌دهند که اگر بخواهید به ایران نزدیک شوید روابط‌تان با ما به هم خواهد خورد.

بنابراین به نظر نمی‌رسد با امضای برجام تحول بزرگ اقتصادی ایجاد شود. بنابراین این فکر در حال مطرح شدن است که هر چه بود، در همین مرحله بماند. در هر حال ما روندی را با عنوان روند اقتصاد مقاومتی در ایران آغاز کردیم؛ اگر هم برجام امضا شود گشایش‌های مختصری به وجود می‌آید، اما اثری که دارد این است که این روند را کند می‌کند.

از عمر مدیریت آقای بایدن هم که چندان باقی نمانده است، دو سال آن رو به اتمام است و بعد هم به سرازیری پایان مدیریت ایشان می‌رسد. وضعیت آقای بایدن هم که در آمریکا خوب نیست و احتمالا جمهوری‌خواهان روی کار خواهند آمد.

با حضور آن‌ها، احتمال اینکه آمریکا مجدداً از برجام خارج شود وجود دارد. بنابراین در این دو سالی که باقی مانده است اگر ما اقدامی انجام دهیم که این روند اقتصادی فعلی کشور کند شود و به هم بخورد و دوباره تلاطمی ایجاد گردد، این سوال جدی مطرح خواهد شد که حقیقتا مصلحت ایران در چیست!...

خطوط قرمز ما این است که تحریم‌هایی که آمریکا بعد از توافق برجام علیه ایران وضع کرده، برگردانده شود، صادقانه بخواهد براساس برجام عمل کند و از هر حرکتی که بر روابط اقتصادی ایران با دیگران تاثیر بگذارد، اجتناب نماید. ایران امروز واقعیتی است و توانایی‌هایی دارد. درباره اینکه صحبت از آستانه هسته‌ای درخصوص ایران می‌کنند، باید یادآور شد که ایران در آستانه قرار دارد و چیز پنهانی نیست. ایران دانش و توان ساختن بمب هسته ای را دارد، اما تصمیمی برای این کار ندارد.

سلاح هسته‌ای برخلاف باورهای ایران و همین طور خلاف ضرورت‌های امنیتی ایران است. نفس داشتن فناوری هسته‌ای، خود بازدارنده است. بنابراین ما تاکید داریم که با سلاح‌های کشتارجمعی مخالف هستیم....

ما اکنون غنی سازی 60درجه را انجام داده‌ایم که از غنی سازی پایین تر از 20 درجه مشکل‌تر نبود، از 20 تا 60درجه را در ظرف دو تا سه روز انجام دادیم. سوئیچی است که اگر آن را بزنیم به عنی سازی بیش از 90 درجه می رسیم. این کار مشکلی نیست. بنابراین دانش آن در ایران شکل گرفته و با ترورها نیز از بین نخواهد رفت. ما مصلحت خاورمیانه را در عاری بودن آن از سلاح‌های امحای جمعی از جمله هسته‌ای می‌دانیم و سال‌هاست که این سیاست ایران بوده و مصر هم از آن حمایت کرده است که هر گونه سلاح های هسته‌ای از این منطقه برچیده شود، از جمله سلاح‌های اسرائیل. نابودی سلاح‌های هسته‌ای را در این منطقه لازم می‌دانیم، اما از نظر توانایی‌ها، ما همه تواناییها را اکنون داریم.»

حسین جابری انصاری معاون پیشین وزیر خارجه و کارشناس مسائل خاورمیانه در حساب توییتر خود نوشت: «دکتر سید کمال خرازی، برخلاف برخی مسئولان ما مشتاق سخن گویی و جلوه نمایی نیست و از فضیلت کم گویی و گزیده گویی برخوردار است.

اظهار نظر تازه ایشان درباره توانایی ساخت بمب اتمی، علی الاصول بازتاب دهنده سیاست ایران و در کلیت آن برآمده از بن بست موجود در روند مذاکرات هسته ای و تهدید های آمریکا به ویژه در سفر اخیر بایدن به منطقه مبنی بر رجوع به گزینه های جایگزین و جنگ، و پاسخی به این وضعیت است که با هدف بازدارندگی طرح شده است.

ادامه بن بست فعلی، از دید برخی از کانون های قدرت در ایران در میان مدت می تواند به دگرگونی در راهبرد هسته ای ایران بینجامد یا این تغییر را به گزینه ای اجتناب ناپذیر برای ایران تبدیل کند.

اگر چه برداشت اولیه از اظهارات دکتر خرازی تاکتیکی، و با هدف موازنه سازی در سطح گفتمان سیاسی است، اما نشانه های اولیه از یک راهبرد احتمالی جدید را نیز در خود دارد.

ابهام در تاکتیکی یا راهبردی بودن این اظهارات، یا هم تاکتیکی و هم راهبردی بودن آن هوشمندانه و در صورت مدیریت درست، در خدمت قدرت بازیگری بهینه ایران خواهد بود.

طرف های مقابل باید بدانند گزینه های متنوع تنها فراروی آنها نیست. بازی ایران نیز ایستا نیست و بر اساس شرایط دگرگون می شود.»

***

پیشنهاد ربیعی به مجمع تشخیص مصلحت

علی ربیعی، وزیر کار در دولت روحانی در روزنامه اطلاعات نوشت: «امروز نیازمندیم که عرصه سیاستگذاری و اداری از گزند بازی‌های سیاسی دور نگاه داشته شود زیرا همه عوامل گواه آن است که کشور تحمل و ظرفیت پذیرش سیاستگذاری‌های نادرست را ندارد و به تعبیری به آستانه ناتاب‌آوری ظرفیت‌ها رسیده‌ایم.

به نظر می‌رسد اگر مجمع تشخیص مصلحت نظام به جای سیاستگذاری‌هایی که سرنوشت و اثرشان نامعلوم است همین مساله را با برخی محورهای ذیل در دستور کار قرار دهد و به سامان برساند به منفعت و مصلحت جامعه عمل کرده است‌:

1_ شیوه تغییر انتخاب در سطوح سیاستگذاری‌های تخصصی از تغییرات سیاسی مصون بماند.

2_ استفاده از تجارب کشورها به خصوص کشورهای تازه توسعه‌یافته را پیش رو گرفته و قواعد محکمی برای جذب و استخدام‌های دولتی به کار بندیم تا نظام نخبگی در تصمیم سازی و تصمیم گیری شکل گیرد.

3_ شواهد ایرانی نشان می‌دهد یکی از آسیب‌های بزرگ ما و ضرباتی که نظام تدبیر متحمل شده، مساله تعارض منافع در سیاستگذاری‌ها و دخالت ذینفعان نابحق است. متاسفانه بخش مهمی از سیاستگذاری‌هایی که در مجلس شورا صورت می‌گیرد دچار چنین آسیبی بوده است که از جمله به فشارهای منطقه‌گرایی ایشان در تدوین برنامه‌های توسعه پنجساله و بودجه‌های سالانه می‌توان اشاره داشت.»

***

اظهارات عجیب روحانی درباره عملکرد دولت خود

به گزارش خبرآنلاین، جمعی از وزرا، معاونان، مسئولان، استانداران دولت‌های یازدهم و دوازدهم به مناسبت عید غدیر با حسن روحانی دیدار کردند. روحانی در این دیدار اظهارات عجیبی درباره عملکرد دولت خود مطرح کرده است.

روحانی درباره تحریم ها گفته است: پس از انقلاب کشور با مشکلات زیادی روبرو شده و از همه این مشکلات توانسته به نحوی عبور کند. پس از جنگ تحمیلی و ترور، معضل بزرگی به نام تحریم برای مردم ایجاد شده و تاکنون با همه آسیب‌ها و مشکلات توانسته‌ایم از این مراحل گذر کنیم. خروج ترامپ از برجام و بازگشت تحریم‌ها نیز از این دست مسائل بوده که قطعا این مساله و رفع مجدد تحریم‌ها قابل حل بود و ای کاش دچار 9/11 (11 آذر 99) و مصوبه هسته‌ای مجلس نمی‌شدیم تا می‌توانستیم در اسفند 1399 تحریم‌ها را پایان دهیم.

دکتر روحانی در پاسخ به سؤال یکی از حاضران درباره کسری بودجه سال 1400 و بازپرداخت بدهی دولت قبل توسط این دولت گفت: دولت دوازدهم لایحه بودجه سال 1400 را با سقف 800 هزار میلیارد تومانی ارائه داد اما مجلس یازدهم سقف این بودجه را به حدود 1200 هزار میلیارد تومان رساند. بنابراین 400 هزار میلیارد تومان کسری بودجه، همان رقم افزایش یافته توسط مجلس است.

اولا درباره تاثیر قانون مجلس بر مذاکرات بد نیست یک بار برای همیشه روحانی یا ظریف برای مردم توضیح دهند که چگونه این قانون باعث شد تحریمها لغو نشوند. چرا که قانون مورد اشاره اتفاقا بر رفع کامل تحریم ها تاکید دارد و مجلس هم با نیت کمک به تیم مذاکره آن را در آن زمان تصویب کرد.

ثانیا درباره بودجه سال 1400 همه فعالان رسانه ای به یاد دارند که بودجه با برآوردهای عجیب درآمدی به مجلس ارائه شد و همگان معترف بودند بخش مهمی از آن درآمدها - به خصوص درآمدهای نفتی - قابل تحقق نیست. البته متاسفانه مجلس هم بر بار کسری بودجه افزود اما این مسئله رافع تقصیر دولت در تنظیم لایحه بودجه با کسری زیاد نیست.