دوشنبه 5 آذر 1403

طرح توافق کوچک میان ایران و آمریکا به تهران آمد؟

وب‌گاه عرشه آنلاین مشاهده در مرجع
طرح توافق کوچک میان ایران و آمریکا به تهران آمد؟

طی هفته‌های اخیر، اخبار مختلفی از تلاش‌های عمان برای نزدیک‌تر کردن دیدگاه‌های ایران و آمریکا درباره برنامه هسته‌ای ایران و همچنین تبادل زندانیان دو طرف منتشر شده است. از سوی دیگر علیرغم این که مقام‌های اسرائیلی طی هفته‌های گذشته با هر نوع توافقی بین ایران و ایالات متحده مخالف بودند و نسبت به این موضوع ابراز نگرانی می‌کردند، اما اخیرا، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل، اظهاراتی متفاوت...

ماجرای توافق کوچک میان ایران و آمریکا چیست؟ طی هفته‌های اخیر، اخبار مختلفی از احیای برجام و تلاش‌های عمان برای نزدیک‌تر کردن دیدگاه‌های ایران و آمریکا درباره توافق هسته‌ایایران و همچنین تبادل زندانیان دو طرف منتشر شده است. چندی پیش یک روزنامه اسرائیلی نوشت ایران و آمریکا اجرای توافق غیر مکتوب خود را آغاز کردند حال اخبار جدیدی منتشر شده است که نشان می دهدپس از چندین ماه بن‌بست، ایران و آمریکا مذاکرات غیرمستقیم بر سر برنامه هسته‌ای ایران و برجام را از سر گرفتند

به گزارش عرشه آنلاین دیپلماسی ایرانی نوشت بنیامین بارته در لوموند دیپلماتیک درخصوص سفر وزیر خارجه عمان به تهران نوشت: این سلطان‌نشین از تلاش های ایران و آمریکا برای توسعه نوعی «توافق کوچک»، حمایت می‌کند.

بنیامین بارته درخصوص سفر وزیر خارجه عمان به تهران در لوموند دیپلماتیک نوشت: موضوع اصلی که این سلطان‌نشین در آن سرمایه‌گذاری کرده، برنامه هسته‌ای ایران است. این سلطان‌نشین از تلاش های تهران و واشنگتن برای توسعه نوعی «توافق کوچک»، حمایت می‌کند. در ادامه این مطلب آمده است: سلطان‌نشینی که مورد اعتماد ایالات متحده آمریکا، عربستان سعودی و همچنین ایران است، دیپلماسی میانجی‌گری فعالی را در منطقه انجام می‌دهد.

سلطان فعلی مسقط مانند قابوس بن سعید آل سعید که در طول 50 سال سلطنت خود به عنوان رابط بین جهان فارس، عرب و غرب خدمت کرد، نقش میانجی‌گر اختلافات خاورمیانه را در منطقه‌ای که در حال بازسازی کامل است، ایفا می‌کند. موضوع اصلی که این سلطان‌نشین در آن سرمایه‌گذاری کرده، برنامه هسته‌ای ایران است. این سلطان‌نشین از تلاش های تهران و واشنگتن برای توسعه نوعی «توافق کوچک» (یک برجام حداقلی پس از مصالحه سال 2015) حمایت می‌کند. مسقط همچنین به ماموریت خود در زمینه مشکلات درگیری یمن ادامه می‌دهد، جنگ داخلی که در حال حاضر متوقف شده است، اما احتمالا در صورت نبود آتش‌بس رسمی، در هر زمانی از سر گرفته خواهد شد.

این کشور در مرزهای شبه‌جزیره عربستان همچنین در خط مقدم کارزار بازگشت سوریه بشار اسد به اتحادیه عرب بوده است، تصمیمی که در ماه مه در نشست جده تصویب شد. و استعداد او به عنوان یک مصالحه‌گر مورد توجه قرار گرفته است که این امر باعث نارضایتی شدید کویت و عربستان سعودی شد که خود را مالکان انحصاری آن معرفی می‌کنند. حسنی عبیدی، کارشناس علوم سیاسی ژنو، گفت: «میانجی‌گری در دی‌ان‌ای دیپلماتیک عمان است. این کشور با مذهب اباضیه، شاخه اقلیت افراطی اسلام، توانسته از نفاق سنی و شیعه که نزدیک به 50 سال است خاورمیانه، به‌ویژه درگیری ایران و عراق را گرفتار کرده، دور بماند.» حسنی عبیدی ادامه می‌دهد: «بی‌طرفی و احتیاط سلطان عمان را به واسطه‌ای مطمئن برای همه طرف‌ها تبدیل می‌کند. این منطقه به مرکزی برای مذاکرات در منطقه تبدیل شده است که همه دیپلمات ها و ماموران اطلاعاتی غربی باید حضور داشته باشند یا حداقل رفت و آمد کنند.»

مطالعه بیشتر: تاثیر یک سفر غیرمنتظره بر بازار دلار / قیمت‌ها کاهشی می‌شود؟

yektanet.com

توافق موقت؛ خیلی دور، خیلی نزدیک

دو هفته پیش منابع ایرانی نزدیک به مذاکرات به میدل‌ایست آی گفتند که تلاش‌ها برای دستیابی به توافق هسته‌ای موقت بین ایران و آمریکا به خاطر مخالفت تهران با آزادی زندانی‌های آمریکایی متوقف شد.

در اوایل این ماه، تهران و واشنگتن پیشرفت خوبی در مذاکرات بر سر یک توافق موقت داشته باشند که قرار بود در ازای محدودشدن غنی‌سازی هسته‌ای ایران، برخی تحریم‌های آمریکا لغو شود.

قبلا دو طرف در مذاکرات برای احیای توافق برجام به بن‌بست رسیده بودند. اما به ادعای میدل‌ایست آی گفتگوهای مستقیم بین رابرت مالی، نماینده آمریکا در امور ایران و امیر سعید ایروانی، سفیر ایران در سازمان ملل بر سر یک توافق موقت غیررسمی، در حال پیشرفت بود.

برای اولین بار، میدل ایست آی ادعا کرد، دو طرف توافق کردند که ایران سطح غنی‌سازی اورانیوم را پایین‌تر از 60 درصد نگه دارد و با آژانس بین المللی انرژی اتمی برای نظارت و راستی‌آزمایی برنامه هسته‌ای خود همکاری کند. در ازای آن، تهران اجازه می‌داشت تا روزانه یک میلیون بشکه نفت صادر کرده و به درآمد فروش آن و سایر منابع مسدودشده در خارج از کشور دسترسی پیدا کند. این منابع باید منحصراً برای خرید اقلام ضروری از جمله غذا و دارو استفاده می‌شد.

هم اکنون دیگران می خوانند -->

بیشتر بخوانید

طرح توافق کوچک میان ایران و آمریکا به تهران آمد؟ 2