یک‌شنبه 30 دی 1403

فضایِ سرد در انتخابات خبرگان ششم / در کدام استان ها انتخابات رقابتی و غیررقابتی است؟ + جدول

وب‌گاه خبر آنلاین مشاهده در مرجع
فضایِ سرد در انتخابات خبرگان ششم / در کدام استان ها انتخابات رقابتی و غیررقابتی است؟ + جدول

اگر معیار تنوع در گرایش های سیاسی که یکی از مهمترین مولفه ها در رقابتی شدن انتخابات است را در نظر نگیریم، بررسی تعداد کاندیداهای مجلس خبرگان در حوزه های انتخابیه 31 گانه حکایت از آن دارد که در بیشتر استان ها فضای رقابتی وجود ندارد.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، بعد از اعلام نتایج نهایی تاییدصلاحیت شدگان ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری، ستاد انتخابات کشور 24 بهمن ماه اسامی 144 کاندیدای تایید صلاحیت شده از میان 510 کاندیدای ثبت نام کرده در این دوره از انتخابات را به تفکیک 31 استان کشور اعلام کرد.

در دور اول اعلام نتایج صلاحیت شدگان انتخابات خبرگان توسط شورای نگهبان، جنجال های زیادی برپا شد؛ چه آنکه در برخی استان ها با وجود تک کرسی بودن در مجلس خبرگان، تنها یک نفر تایید صلاحیت شده بوده یا در استان زنجان هیچ کاندیدایی تایید صلاحیت نشده بود.

برخی استان ها هم بودند که تعداد کاندیداهای تایید شده فضای رقابتی را در این استان ها ایجاد نمی کرد. مثلا استانی با 4 کرسی در مجلس خبرگان تنها 5 کاندیدای تایید صلاحیت شده داشت.

اعتراضات باعث شد در مرحله دوم اعلام نتایج توسط شورای نگهبان در 19 بهمن ماه، مشکل رقابتی نبودن برخی از استان ها تا حدودی حل شود، اما با این وجود در برخی دیگر از استان ها همچنان این مشکل باقی است.

رئیسی بالاخره رقیب پیدا کرد

همانگونه که اشاره شد، نکته جالب توجه در بررسی آمار صلاحیت های شورای نگهبان در دور اول، تک کاندیدا بودن برخی حوزه های دارای یک صندلی در مجلس خبرگان بود مانند استان های خراسان جنوبی و کهکیلویه و بویراحمد.

آنچنان که در استان خراسان جنوبی که ابراهیم رئیسی از آن حوزه کاندیدا شده بود از میان 5 داوطلب تنها رئیسی تاییدصلاحیت شده بود و در استان کهگیلویه و بویر احمد تنها صلاحیت احمد آیت الله سید شرف‌الدین ملک حسینی تایید شده بوده است. اما در دور دوم بررسی صلاحیت ها، در استان خراسان جنوبی علاوه بر ابراهیم رئیسی، سیدحسن روحبخش به عنوان کاندیدای این حوزه معرفی شد که بنا برای روایت خودش می داند رأی ندارد ولی ایثارکرده و از خراسان رضوی خود را به این حوزه منتقل کرده تا انتخابات برگزار شود.

همچنین در استان کهکیلویه و بویر احمد در کنار نام احمد آیت الله سید شرف‌الدین ملک حسینی، نام محمدهادی رحیمی صادق به عنوان کاندیدای دوم این حوزه هم دیده می شود تا دو رقیب برای تصاحب یک کرسی این استان در مجلس خبرگان رهبری رقابت کنند.

این استان هم صاحب کاندیدا شد

عجیب ترین مورد دیگر در بررسی صلاحیت کاندیداهای مجلس ششم خبرگان توسط شورای نگهبان در دور اول، این بود که هیچ کدام از کاندیداها در استان زنجان تایید صلاحیت نشده بودند. این عملکرد شورای نگهبان نیز واکنش ها و انتقادات زیادی را در پی داشت. اما در اسامی نهایی اعلام شده در 19 بهمن ماه، نام دو تن در لیست تایید صلاحیت شده های این استان به نام های «جواد جعفری» و «اسماعیل نوری» به چشم می خورد تا بر سر یک کرسی زنجان در مجلس خبرگان رقابت کنند.

کدام استان ها غیررقابتی شدند؟

از سوی دیگر باید به استان هایی اشاره کرد که تعداد کاندیداهای تایید صلاحیت شده با توجه به تعداد کرسی های آن حوزه در مجلس خبرگان رهبری دو یا چند برابر نبوده و فضای چندان رقابتی را در آنها شاهد نیستیم.

در تهران که 16 کرسی در مجلس خبرگان دارد، تنها 26 کاندیدا تایید صلاحیت شده اند و حتی کاندیداها 2 برابر صندلی ها نیست و می توان گفت برای هر کرسی 1/5 نفر باهم رقابت خواهند کرد.

همچنین در استان های آذربایجان شرقی و فارس که صاحب 5 کرسی در مجلس خبرگان هستند، صلاحیت 6 کاندیدا تایید شده است؛ یعنی یک داوطلب بیشتر از تعداد کرسی ها.

در آذربایجان غربی نیز که دارای 3 صندلی در مجلس خبرگان است،4 کاندیدای تایید صلاحیت شده به مردم معرفی شده است.

همچنین استان های اردبیل، سیستان و بلوچستان، قزوین، کرمانشاه، گلستان، لرستان، مرکزی، همدان و البرز با وجود داشتن دو کرسی در مجلس خبرگان، در لیست تایید صلاحیت شده ها نام 3 داوطلب آمده است.

خوزستان استان دیگری است که 6 کرسی در مجلس خبرگان دارد اما 8 داوطلب توسط شورای نگهبان تایید صلاحیت شده اند.

در استان های گیلان و مازندران نیز با وجود 4 کرسی در مجلس خبرگان، به ترتیب 6 و 5 نفر تایید صلاحیت شده اند.

استان هایی که رقابتی شدند

اگر عنصر تنوع در گرایش سیاسی که یکی از معیارهای رقابتی شدن هر انتخاباتی است را کنار بگذاریم، چرا که در انتخابات خبرگان ششم تنوع در اقل خود قرار دارد. باید برخی از استان ها را نام برد که با مقایسه میان تعداد کاندیداهای تایید صلاحیت شده و تعداد کرسی ها در مجلس خبرگان می توان گفت که تا حدودی فضای رقابتی در آنجا وجود خواهد داشت.

از جمله استان اصفهان که صاحب 5 کرسی است و 11 کاندیدا تایید صلاحیت شده اند. استان های ایلام، قم، هرمزگان، یزد و چهار محال بختیاری که 3 نفر تایید صلاحیت شده اند، که برای یک صندلی در مجلس خبرگان رقابت خواهند کرد. استان بوشهر نیز با یک کرسی در مجلس خبرگان، 2 کاندیدا دارد.

خراسان رضوی استان دیگری که با 4 کرسی در مجلس خبرگان، 8 نفر تایید صلاحیت شده اند. در استان خراسان شمالی نیز 2 نفر توسط شورای نگهبان تایید شده اند و این استان 1 کرسی در مجلس خبرگان دارد.

کردستان 2 کرسی در خبرگان دارد و 4 داوطلب تایید صلاحیت شده دارد و در کرمان نیز6 نامزد تایید صلاحیت شده برای 3 کرسی رقابت می کنند.

وضعیت نمایندگان فعلی مجلس خبرگان بعد از اعلام صلاحیت ها

همانگونه که ستاد رسمی انتخابات کشور اعلام کرده بود، 65 نماینده فعلی مجلس خبرگان، کاندیدای دوره ششم انتخابات نیز شده اند.

آنگونه که در استان آذربایجان شرقی نام های محمدتقی پورمحمدی و علی ملکوتی در میان تایید صلاحیت شدگان دیده می شود ولی هاشم هاشم زاده هریسی از کاندیداتوری انصراف داده بود. در آذربایجان غربی نیز 3 نماینده فعلی بار دیگر به نام های عسکر دیرباز، سید علی اکبر قریشی و جواد مجتهد شبستری دیده می شود.

همچنین در استان اردبیل تنها نام سیدحسن عاملی وجود دارد. در استان اصفهان 4 نماینده فعلی صلاحیتشان تایید شده است.

اما در البرز فقط محسن کازرون تایید صلاحیت شده و در ایلام سیدمحسن سعیدی گلپایگانی، در بوشهر سید هاشم حسینی بوشهری، در چهار محال بختیاری علیرضا اسلامیان، خراسان جنوبی، ابراهیم رئیسی، در خراسان شمالی غلامرضا فیاضی، در سیستان و بلوچستان علی احمد سلامی، در قم سید محمد سعیدی گلپایگانی، در کهکیلویه و بویراحمد سید شرف الدین ملک حسینی و در استان یزد ابوالقاسم وافی یزدی تایید صلاحیت شده اند.

بررسی اسامی تایید صلاحیت شده، نشان می دهد که از بین 16 نماینده فعلی تهران در مجلس خبرگان، اسامی 9 نماینده تهران در مجلس فعلی وجود دارد که عبارت است از؛ آقایان محسن اسماعیلی، علیرضا اعرافی، احمد دانش زاده مؤمن، قربانعلی دری نجف آبادی، حسینعلی سعدی، محسن قمی، غلامرضا مصباحی مقدم، محمد علی موحدی و علی مومن پور.

همچنین محمدحسن فاضل گلپایگانی، عباسعلی اختری و محمدمحمدی ری شهری 3 نماینده فوت شده تهران در مجلس خبرگان رهبری بوده اند که جایگزینی برایشان تعیین نشده است.

از سوی دیگر، حسن روحانی و سیدمحمود علوی 2 نماینده فعلی تهران هستند که توسط شورای نگهبان ردصلاحیت شدند و نیز احمد جنتی و آیت الله امامی کاشانی در این دوره از انتخابات ثبت نام نکرده اند.

اما در میان نمایندگان فعلی استان خراسان رضوی محمدهادی عبد خدایی از کاندیداتوری کناره گیری کرده بود، ولی نام 3 نماینده دیگر باقی مانده به نام های سیداحمد علم الهدی، سید احمد حسینی خراسانی و حسن عالمی در لیست شورای نگهبان وجود دارد.

همچنین در استان خوزستان فقط صلاحیت آقایان عباس کعبی نسب، محسن حیدری آل کثیری و سید علی شفیعی تایید شده و سید محمد علی موسوی جزائری نیز امسال از حوزه تهران کاندیدا و تایید صلاحیت شده است. همچنین محمد حسین احمدی شاهرودی نماینده دیگر این استان است که در انتخابات این دوره از مجلس خبرگان رهبری ثبت نام نکرده است.

در استان فارس نیز احمد بهشتی، لطف الله دژکام، علی اکبر کلانتری تایید صلاحیت شده اند. اما از کاندیداتوری و عدم کاندیداتوری سید علی اصغر دستغیب اطلاعی در دست نیست.

از سوی دیگر، 2 نماینده استان قزوین به نام های مجید تلخابی و علی اسلامی از فیلتر شورای نگهبان عبور کرده اند و در کردستان فقط صلاحیت فائق رستمی تایید شده است.

اما 3 نماینده کرمان یعنی محمد بهرامی خوشکار، سید احمد خاتمی و امان الله علیمرادی نامشان در میان تایید صلاحیت شدگان به چشم می خورد.

کرمانشاه استان دیگری است که یک نماینده اش به نام امان نریمانی تایید شده و نماینده دیگرش به نام محمود محمدی عراقی از تهران داوطلب و تایید صلاحیت شده است.

همچنین در استان گلستان صلاحیت سید عبدالهادی حسینی شاهرودی تایید شده، ولی سید کاظم نورمفیدی در انتخابات دوره ششم خبرگان کاندیدا نشده بوده است.

سید علی حسینی اشکوری و رضا رمضانی دو نماینده گیلان بوده اند که از میان 4 نماینده فعلی تایید صلاحیت شده اند، اما زین العابدین قربانی نماینده دیگر استان، کاندیدای این دوره از انتخابات نشده بوده است و نیز لرستان دو نماینده اش به نام های احمد مبلغی و هاشم نیازی هر دو تایید شده اند.

در این میان، 4 نماینده فعلی مازندران به نام های سید صادق پیش نمازی، صادق آملی لاریجانی، علی معلمی و سید رحیم توکل، نامشان در میان تایید صلاحیت شدگان این استان به چشم می خورد. همچنین در استان مرکزی صلاحیت محسن محمدی اراکی تایید شده است.

در انتها باید از استان همدان نام برد که صلاحیت 2 نماینده این استان به نام های سید مصطفی موسوی فراز و غیاث الدین طه حسین از شورای نگهبان تایید شده است.

سید روح الله صدر الساداتی، نماینده فعلی استان هرمزگان است که درباره کاندیداتوری اش اطلاعاتی یافت نشد، اما با این وجود نامش در میان تایید صلاحیت شدگان نیز دیده نمی شود. سید محمد شاهچراغ نماینده استان سمنان نیز به مانند نماینده هرمزگان درباره کاندیداتوری اش اطلاعاتی یافت نشد و نامش نیز در میان تایید صلاحیت شدگان به چشم نمی خورد.

از سوی دیگر، زنجان که استان پرحاشیه و جنجالی این دوره از انتخابات مجلس خبرگان لقب گرفته است، در دور اول تایید صلاحیت ها هیچ کاندیدایی از آن تایید نشد و در دور دوم نیز که نام 2نفر در میان تایید صلاحیت شدگان دیده می شود، ولی با این حال نماینده فعلی آن به نام محمد حاجی ابوالقاسم دولابی رد صلاحیت شده است.

* در جدول زیر اسامی نمایندگان فعلی مجلس خبرگان و کاندیداهای تایید صلاحیت دوره ششم را مشاهده می کنید؛

ردیف

استان

نمایندگان مجلس خبرگان پنجم

کاندیدا های انتخابات مجلس خبرگان

ششم

1

آذربایجان شرقی

1. محمد تقی پورمحمدی

2. هاشم هاشم زاده هریسی

3. علی ملکوتی

4. محسن مجتهد شبستری

5. محمد فیضی

1. محمد تقی پورمحمدی

2. سید محمد علی آل هاشم

3. جواد حاجی زاده کلجاهی

4. سیدباقر سیدی بنابی

5. علی ملکوتی

6. سید محمد واعظ موسوی

2

آذربایجان غربی

1. عسکر دیرباز

2. سید علی اکبر قریشی

3. جواد مجتهد شبستری

1. عسکر دیرباز

2. محمد حسین بیاتی

3. میرعلی اکبر قریشی

4. جواد مجتهد شبستری

3

اردبیل

1. سیدحسن عاملی

2. میرفخرالدین موسوی ننه کران

1. یدالله صفری

2. سید حسن عابدیان

3. سید حسن عاملی

4

اصفهان

1. سید یوسف طباطبایی نژاد

2. عبدالمحمود عبداللهی

3. مرتضی مقتدایی

4. سید ابولحسین مهدوی

5. عبدالنبی نمازی

1. سید یوسف طباطبایی نژاد

2. عبدالمحمود عبدالهی

3. مرتضی مقتدایی

4. سید ابولحسن مهدوی

5. حمید الهی دوست

6. مصطفی حسناتی نجف آبادی

7. سید سعید حسینی

8. عبدالامیر خطاط

9. مرتضی خوشنویس زاده اصفهانی

10. محمد عمومی

11. سید محمد علی فقیهی

5

البرز

1. سید محمد مهدی میرباقری

2. محسن کازرون

1. حسین ردائی

2. محسن کازرون

3. محمد رضا فلاخ تفتی

6

ایلام

1. سید محسن سعیدی گلپایگانی

1. سید محسن سعیدی گلپایگانی

2. عباس شاه رفعتی

3. وعد مرادبکی

7

بوشهر

1. سید هاشم حسینی بوشهری

1. سید هاشم حسینی بوشهری

2. عبدالرسول قاسم کجانی

8

تهران

1. علیرضا اعرافی

2. محمد امامی کاشانی

3. احمد جنتی

4. احمد دانش زاده مومن

5. قربانعلی دری نجف آبادی

6. حسینعلی سعدی

7. حسن روحانی

8. سید محمود علوی

9. محمد حسن فاضل گلپایگانی

10. محسن قمی

11. علی مومن پور

12. محمد مهدی ری شهری

13. غلامرضا مصباحی مقدم

14. محمد علی موحدی کرمانی

15. محسن اسماعیلی

16. عباسعلی اختری

1. علیرضا اعرافی

2. عبدالجواد ابراهیمی فر

3. مهدی برزگر

4. احمد دانش زاده مومن

5. قربانعلی دری نجف آبادی

6. حسینعلی سعدی

7. مصطفی پورمحمدی

8. حمید حوالی شهریاری

9. احمد خوانساری

10. محسن قمی

11. علی مومن پور

12. علی رازینی

13. غلامرضا مصباحی مقدم

14. محمد علی موحدی کرمانی

15. محسن اسماعیلی

16. محمود رجبی

17. علی رحمانی فرد

18. هادی صادقی

19. غلامعلی صفائی

20. سعید صلح میرزایی

21. علی قریب دوست

22. سیدصادق محمدی

23. محمود محمدی عراقی

24. سید محمد علی موسوی جزائری

25. محمد رضا ناصری کوچه بیوک

26. غلامعلی نعیم آبادی

9

چهارمحال بختیاری

1. علیرضا اسلامیان

1. علیرضا اسلامیان

2. عبدالله کیوانی هفشجانی

3. منصور مظاهری کرونی

10

خراسان جنوبی

1. سید ابراهیم رئیسی

1. سید حسن روحبخش

2. سید ابراهیم رئیس الساداتی

11

خراسان رضوی

1. سید احمد حسینی خراسانی

2. حسن عالمی

3. محمد هادی عبد خدایی

4. سید احمد علم الهدی

1. سید احمد حسینی خراسانی

2. سید مجتبی حسینی

3. سیدعلیرضا صدر حسینی

4. سید احمد علم الهدی

5. حسن عالمی

6. علی محمدی

7. سید محمدرضا مدرسی مصلی

8. غلامرضا مغیسه

12

خراسان شمالی

1. غلامرضا فیاضی

1. غلامرضا فیاضی

2. علی اسلامی فر

13

خوزستان

1. محمد حسین احمدی شاهرودی

2. محسن حیدری آل کثیری

3. سید علی شفیعی

4. عباس کعبی نسب

5. عبدالکریم فرحانی

6. سید محمد علی موسوی جزائری

1. سید محمد علی بلادیان بهبهان پور

2. محسن حیدری آل کثیری

3. سید علی شفیعی

4. عباس کعبی نسب

5. سید ابوالحسن حسن زاده

6. حسین رفیعی

7. عبدالمجید مقامی

8. امیررضا هدائی

14

زنجان

1. محمد حاجی ابوالقاسم دولابی

1. جواد جعفری

2. اسماعیل نوری

15

سمنان

1. سید محمد شاهچراغ

1. محسن فقیهی سرشکی

2. سید محمد مهدی میرباقری

16

سیستان و بلوچستان

1. علی احمد سلامی

2. عباسعلی سلیمانی

1. علی احمد سلامی

2. احمد احمدی تبار

3. عبدالرحمن عارفی

17

فارس

1. احمد بهشتی

2. لطف الله دژکام

3. سید علی اصغر دستغیب

4. سید محمد فقیه

5. علی اکبر کلانتری

1. احمد بهشتی 2. لطف الله دژکام

3. علی اکبر کلانتری

4. علیرضا پیروزمند

5. سیدعلیرضا دانا

6. سید محمد علی مدرسی طباطبائی

18

قزوین

1. مجید تلخابی

2. علی اسلامی

1. مجید تلخابی

2. علی اسلامی

3. حسین مظفری

19

قم

1. سید محمد سعیدی گلپایگانی

1. سید محمد سعیدی گلپایگانی

2. محمد احمدوند

3. سید محمد نجفی یزدی

20

کردستان

1. سید محمد حسینی شاهرودی

2. فائق رستمی

1. محمود ابن الخیاط

2. فائق رستمی

3. اقبال بهمنی

4. سید محمد کاظم موسوی نسب

21

کرمان

1. محمد بهرامی خوشکار

2. سید احمد خاتمی

3. امان الله علیمرادی

1. محمد بهرامی خوشکار

2. سید احمد خاتمی

3. امان الله علیمرادی

4. سید محمد باقر خرازی

5. احمد شیخ بهائی

6. احمد کوثری

22

کرمانشاه

1. امان نریمانی

2. محمود محمدی عراقی

1. امان نریمانی

2. مهدی خطیبی

3. مصطفی علما

23

کهگیلویه و بویراحمد

1. سید شرف الدین ملک حسینی

1. سید شرف الدین ملک حسینی

2. محمد هادی رحیمی صادق

24

گلستان

1. سید عبدالهادی حسینی شاهرودی

2. سید کاظم نورمفیدی

1. سید عبدالهادی حسینی (مرتضوی) شاهرودی

2. سید محسن طاهری

3. کمال غراوی

25

گیلان

1. احمد پروائی ریک

2. سید علی حسینی اشکوری

3. رضا رمضانی

4. زین العابدین قربانی

1. رسول فلاحتی

2. سید علی حسینی اشکوری

3. رضا رمضانی

4. علی کاظمی

5. محمد حسن کلی شیردار

6. احمدعلی یوسفی

26

لرستان

1. احمد مبلغی

2. هاشم نیازی

1. احمد مبلغی

2. هاشم نیازی

3. مهدی سلیمانی تبار

27

مازندران

1. سید صادق پیش نمازی

2. صادق آملی لاریجانی

3. علی معلمی

4. سید رحیم توکل

1. سید صادق پیش نمازی

2. سید رحیم توکل

3. علی معلمی

4. صادق آملی لاریجانی

5. محمد باقر محمدی

28

مرکزی

1. محسن محمدی اراکی

2. احمد محسنی گرگانی

1. کاظم سپاسی آشتیانی

2. علی عباسی

3. محسن محمدی اراکی

29

هرمزگان

1. سید روح الله صدر الساداتی

1. محسن ابراهیمی

2. محمد ابراهیمی

3. سیدناصر محمدی هنزائی

30

همدان

1. سید مصطفی موسوی فراز

2. غیاث الدین طه حسین

1. سید مصطفی موسوی فراز

2. غیاث الدین طه حسین

3. حبیب الله شعبانی موثقی

31

یزد

1. ابوالقاسم وافی یزدی

1. ابوالقاسم وافی یزدی

2. سید محمود رضا محصل همدانی

3. سید محمد حسینی نسب

27218

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1873658