لندن کانون رایزنیهای دیپلماتیک
![لندن کانون رایزنیهای دیپلماتیک](https://img9.irna.ir/d/r2/2021/05/04/4/166876912.jpg)
لندن - ایرنا - دیپلماتهای ارشد کشورهای عضو گروه هفت موسوم به جی7 امروز (سهشنبه) پس از تشکیل اولین جلسه کاری خود در لندن، سرگرم رایزنیهای دیپلماتیک در چارچوب نشستهای دوجانبه و چندجانبه برای بررسی آخرین تحولات بینالمللی هستند.
به گزارش ایرنا، وزیران امور خارجه انگلیس، آمریکا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن، کانادا به همراه مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا صبح امروز (سه شنبه) در چارچوب نشست گروه هفت در ساختمان وزارت امور خارجه انگلیس تشکیل جلسه دادند. در نشست امسال همچنین وزرای امور خارجه هند، استرالیا، کره جنوبی، آفریقای جنوبی و دبیر کل اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا به عنوان مهمان افتخاری حضور دارند.
دومینیک راب وزیر امور خارجه انگلیس در ابتدا دستور کار جلسه را مرور و عنوان کرد که در نشست امروز، تحولات روسیه، چین، سوریه، اتیوپی و میانمار بررسی خواهد شد. گفتنی است که این اولین جلسه حضوری نمایندگان گروه هفت طی دو سال گذشته به شمار میرود.
پس از این جلسه که حدود یک ساعت به طول انجامید رایزنیهای دوجانبه آغاز شد و در اولین دیدار «راب» با ژان ایو لودریان همتای فرانسوی خود دیدار کرد. همزمان وزرای امور خارجه کانادا با ایتالیا، آمریکا با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و ژاپن با آلمان دیدار کردند.
دور بعدی جلسات دو جانبه هم حوالی ساعت 14 به وقت محلی (17 و 30 دقیقه به وقت تهران) برگزار میشود که قرار است مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با وزیر امور خارجه ژاپن، انگلیس با کانادا، آمریکا با المان، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با کانادا، انگلیس با ایتالیا، آمریکا با فرانسه، ژاپن با فرانسه و انگلیس با المان دیدار کند.
بر اساس برنامه اعلام شده، روابط با ایران و توافق هستهای (برجام) یکی از محورهای اصلی نشست دیپلماتهای عالیرتبه گروه هفت به شمار میرود. جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیروز در توئیتی بر لزوم استفاده از فرصت پیش رو برای احیای برجام تاکید کرد و گفت که رایزنی گروه هفت با بحثهای مهمی درباره ایران و کره شمالی آغاز شد. وی افزود: به عنوان هماهنگکننده برجام، بر لزوم استفاده از پنجره فرصت کنونی برای حرکت به سمت بازگشت آمریکا به توافق و اجرای کامل آن تاکید کردم.
بورل مذاکرات برجام را که طی یک ماه گذشته در وین جریان داشته مثبت ارزیابی کرد و بر لزوم اجرای کامل این توافق از سوی تمام طرفها تاکید داشت. او معتقد است که این سند باید به گونهای احیا شود که ایران بتواند از مزایای اقتصادی وعده داده شده در آن بهرهمند شود.
آمریکا هم به عنوان طرف ناقض قرارداد، سیگنالهایی را برای بازگشت به این توافق که دو سال پیش در دوره زمامداری دونالد ترامپ به طور یکجانبه از آن خارج شد نشان داده اما درباره چگونگی و ترتیبات رفع تحریمها اختلاف نظرهایی وجود دارد. در همین پیوند کارشناسان اعضای برجام در پایتخت بلژیک در چارچوب سه کارگروه رفع تحریمها، مسائل هستهای و توالی بازگشت آمریکا به برجام سرگرم رایزنی هستند و قرار است نتیجه مذاکرات در نشست روز جمعه کمیسیون مشترک برجام بررسی شود.
جمهوری اسلامی ایران که پس از خروج آمریکا از برجام گامهایی را تحت نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی در راستای کاهش تعهداتش تحت بند 36 این توافق برداشت تاکید دارد «هنگامی به تعهدات برجامی خود بازخواهد گشت که آمریکا همه تحریمها را در عمل و نه در حرف یا بر روی کاغذ، لغو کند و این مساله مورد راستی آزمایی ایران قرار گیرد.»
این درحالیست که مهلت توافق موقت ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای اعطای دسترسیهای محدود به بازرسان آژانس در ایران نیز کمتر از 20 روز دیگر به پایان میرسد و اعضای برجام در تلاش هستند تا پیش از پایان این موعد، درباره اجرای کامل برجام به توافق برسند.
رافائل گروسی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی، پیشتر مذاکرات وین و احیای برجام را حائز اهمیت توصیف کرده و گفته که ماحصل این گفتوگوها تأثیر زیادی بر توافق میان آژانس و ایران در خصوص بازرسیها از تأسیسات هستهای خواهد داشت. وی در گفتوگو با رسانه ژاپنی "ان. اچ. کی" با بیان اینکه آژانس از نزدیک مذاکرات وین را دنبال میکند خاطر نشان کرد که در صورت عدم توافق اعضای برجام تا آخر ماه می، آژانس مجبور میشود گفتوگوهای دوجانبهای را با مقامهای ایران برای یافتن یک راهحل انجام دهد.
ماجرا از آنجا آغاز شد که ایران پنجم اسفند ماه سال گذشته در راستای اجرای ماده ششم قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران» نظارتهای فراپادمانی و اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کرد. این تحول مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی را برای رابزنی به ایران کشاند و درنتیجه مذاکرات دو طرف، توافق شد که فعالیتهای نظارتی «ضروری» آژانس به مدت سه ماه در ایران ادامه داشته باشد.
از این منظر گردهمایی دیپلماتهای اروپایی و آمریکا در سایه گروه 7 در لندن فرصت مناسبی است تا طرفها درخصوص گامهای بعدی برای سرعت بخشیدن به روند مذاکرات وین و احیای برجام رایزنی کنند. دومینیک راب وزیر امور خارجه انگلیس هفته گذشته با ایراد سخنانی در پارلمان نسبت به موفقیت مذاکرات ابراز خوش بینی و تصریح کرد که دورنمای رسیدن به توافق در این زمینه وجود دارد و سود طرفها در این است که هرچه سریعتر راه حلی را برای اجرای کامل برجام بیابند.
وی گفت، انگلیس به عنوان یکی از طرفهای برجام با دولت آمریکا در زمینه احیای این توافق رایزنی میکند و شخصا هم با سایر اعضای اروپایی برجام ارتباط نزدیکی دارد. وزیر امورخارجه انگلیس ادعا کرد؛ این شانس وجود دارد که مذاکرات وین در عرض یک ماه اینده به نتیجه برسد.
*س_برچسبها_س*