چهارشنبه 7 آذر 1403

مانع جدید حذف دلار 4200 از نگاه وزیر اقتصاد / نیکزاد: میلگرد و سیمان دپو کرده ایم / فروش اینترنتی مرغ گرم از این هفته‌/ با طرح مجلس، ماهانه 500 دستگاه خودرو وارد خواهد شد؟

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع
مانع جدید حذف دلار 4200 از نگاه وزیر اقتصاد / نیکزاد: میلگرد و سیمان دپو کرده ایم / فروش اینترنتی مرغ گرم از این هفته‌/ با طرح مجلس، ماهانه 500 دستگاه خودرو وارد خواهد شد؟

این پیمانه تیتر‌هایی همچون تصویب ضوابط ورود استارتاپ‌ها به فرابورس توسط سازمان بورس، رشد 300 درصدی تعرفه گاز برای مشترکان بدمصرف، امیدواری وزیران نفت و نیرو برای نداشتن کمبود سوخت در زمستان، نخل‌های صادراتی به قطر برگشت خورد و رقیب جدید پسته ایرانی را در بر دارد.

تابناک هر روز بسته‌ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و... تا خبر‌ها و رویداد‌های جذاب اقتصادی را گردآوری می‌کند.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیتر‌هایی همچون تصویب ضوابط ورود استارتاپ‌ها به فرابورس توسط سازمان بورس، رشد 300 درصدی تعرفه گاز برای مشترکان بدمصرف، امیدواری وزیران نفت و نیرو برای نداشتن کمبود سوخت در زمستان، نخل‌های صادراتی به قطر برگشت خورد و رقیب جدید پسته ایرانی را در بر دارد.

*س_تصویب ضوابط ورود استارتاپ‌ها به فرابورس توسط سازمان بورس_س*

امیر هامونی مدیرعامل فرابورس ایران از ورود نخستین استارتاپ در فرابورس خبر داد و گفت: سایر استارتاپ‌ها هم درخواست پذیرش در فرابورس را داده‌اند که در حال بررسی است. وی با تاکید بر اینکه شرکت‌های استارتاپی به دلیل دارایی‌های نامشهود زیادی که دارند نسبت به سایر شرکت‌های بازار سرمایه با ریسک بالاتری مواجهند، افزود: به همین دلیل در قدم نخست برای عرضه اولیه این شرکت‌ها، سهام آنها به مردم عرضه نمی‌شود بلکه به طور غیر مستقیم و از طریق مشارکت صندوق‌های سرمایه‌گذاری و سایر نهادهای مالی عرضه اولیه انجام خواهد شد. هامونی در پاسخ به این پرسش که استارتاپ‌ها برای ورود به بازار سرمایه باید چه شرایطی را احراز کنند، اظهار داشت: این شرکت‌ها مثل همه بنگاه‌هایی که قصد ورود به بازار سرمایه را دارند باید شرایط پذیرش را که توسط فرابورس مشخص شده، احراز کنند. همچنین علاوه بر شرایط فوق، شروط 17 گانه‌ای نیز توسط کارگروه استارتاپ‌ها تعیین شده که باید آنها را پیش از ورود به بازار سرمایه فراهم کنند. وی درخصوص این شروط 17 گانه به چند مورد مهم آن اشاره کرد و گفت: مثلا باید درصدی از سهام خود را نزد هیأت پذیرش فرابورس به وثیقه بگذارند تا زمانی که ریسک‌های شرکت به حداقل رسید این سهام به مرور در بازار سرمایه عرضه خواهد شد. همچنین از دیگر شرط‌های مهم صیانت از داده‌های محرمانه کاربران مردمی هست که باید تاییدیه‌هایی پیرامون این موضوع به فرابورس ارائه کنند.

*س_رشد 300 درصدی تعرفه گاز برای مشترکان بدمصرف_س*

مقایسه تعرفه گذاری جدید با تعرفه ای که پیش از این برای ماههای سرد سال 1400 تصویب شده بود، نشان می دهد که تعرفه گاز مصرفی برای 3 پله نخست در 5 اقلیم، تغییری نکرده اما از پله چهارم تا پله دوازدهم، تعرفه گاز با رشد 8 تا 300 درصدی مواجه شده است.

*س_امیدواری وزیران نفت و نیرو برای نداشتن کمبود سوخت در زمستان_س*

مالک شریعتی نیاسر عضو کمیسیون انرژی مجلس، درباره اقدامات انجام شده به منظور جلوگیری از خاموشی ها در فصل زمستان، بیان کرد: کمیسیون انرژی اخیرا جلسه ای را با حضور وزیر نفت و معاونان وی تشکیل داد و یکی از مواردی که به صورت جدی مورد مطالبه اعضای کمیسیون قرار گرفت بحث تامین سوخت زمستانی نیروگاه ها و منازل هم برای سال جاری و هم حل آن به صورت کلی در سال آینده، بود. وزیران نفت و نیرو به ما امیدواری دادند که تمام تلاش خود را به کار بسته اند تا شاهد کمبود سوختی چه برای مصارف خانگی و چه تامین سوخت نیروگاه ها نباشیم. اما ما باید طرح های توسعه و نگهداشت حوزه گاز و تامین تجهیزات نیروگاهی را به صورت صحیح دنبال کنیم و از سوی دیگر کاهش مصرف و کاهش شدت انرژی کشور از دیگر مواردی است که باید به صورت جدی دنبال شود. ما هم در عرضه و هم در تقاضا باید مسیری را طی کنیم تا کشوری که دارای بیشترین ذخایر نفت و گاز در دنیا است در زمستان یا تابستان با مشکل تامین سوخت مواجه نباشد. / ایسنا

*س_مانع جدید حذف دلار 4200 از نگاه وزیر اقتصاد_س*

احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد دولت سیزدهم در جلسه شورای گفت‌وگوی دولت و بخش‌خصوصی استان گلستان که روز گذشته و در گرگان برگزار شد درباره ارز ترجیحی بیان کرد که بود و نبود ارز 4200 تومانی در نوع واردات و نوع محصولات تولیدی داخل تعیین‌کننده است. او در این‌خصوص افزود که دولت در این‌خصوص به این نتیجه رسید که با توجه به پیامدهای منفی در بخش تولید، به سمت حذف ارز 4200 تومانی حرکت کند و با توجه به اینکه این لایحه در مجلس به تصویب نرسید، حذف آن به تعویق خواهد افتاد.

*س_نیکزاد: میلگرد و سیمان دپو کرده ایم_س* رئیس بنیاد مسکن با بیان اینکه تسهیلات 200 میلیون تومانی مسکن روستایی هنوز ابلاغ نشده است، گفت: روستاییان اقدامات دریافت تسهیلات را انجام داده‌اند و پیگیر هستیم تا چند روز آینده ابلاغ شود. اکبر نیکزاد درباره نقش بنیاد مسکن در نهضت ملی مسکن اظهار داشت: قرار است بنیاد مسکن در این طرح 400 هزار واحد مسکونی احداث کند که 200 هزار واحد آن در روستاها و 200 هزار واحد در شهرهای زیر 100 هزار نفر جمعیت است. وی درباره تسهیلات ساخت مسکن در روستاها و شهرهای کوچک گفت: تسهیلات این طرح 200 میلیون تومان است که البته دولت هنوز آن را ابلاغ نکرده؛ روستاییان کارها و اقدامات دریافت این تسهیلات را انجام داده‌اند و پرونده‌ها در بنیاد مسکن برای ارائه به بانک، آماده شده است. رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی افزود: این تسهیلات با نرخ سود 5 درصد و بازپرداخت 20 ساله و ضمانت سفته زنجیره‌ای سه نفره به روستاییان پرداخت می‌شود که اقساط آن ماهانه یک میلیون و 400 هزار تومان خواهد بود.

نیکزاد با تأکید بر اینکه مردم به این طرح دل بسته‌اند، خاطرنشان کرد: شرکت‌های زیرمجموعه بنیاد مسکن در خصوص خرید مصالح ساختمانی شامل سیمان و میلگرد اقدام و آن را دپو کرده‌اند. تا زمانی که طرح شروع شود هر چه سریع‌تر از آن استفاده کنند. وی درباره قیمت محاسبه میلگرد و سیمان برای بنیاد مسکن بر اساس بورس کالا یا بازار اظهار داشت: بنیاد مسکن مانند سایر خریداران اقدام به خرید مصالح بازار می‌کند و تخفیف خاصی به بنیاد داده نمی‌شود. ما برای آنکه زمان آغاز طرح و مراجعه به خرید مصالح، شوکی به بازار وارد و قیمت‌ها متلاطم نشود، ترجیح دادیم اول مصالح را خریداری کنیم و سپس پس از ابلاغ تسهیلات و انتقال اراضی، ساخت و سازها آغاز شود.

*س_نخل‌های صادراتی به قطر برگشت خورد!_س*

مسئولان گمرک می‌گویند همه نخل‌هایی که به قطر صادر شده بود، برگشت خورده است. گرچه آنها دلایل برگشت را شفاف نکرده‌اند اما به گفته مسئولان وزارت جهاد کشاورزی شیوع بیماری همواره بیشترین نگرانی را در صادرات گیاهان و نباتات برای کشور مقصد دارد. مهرداد جمال ارونقی معاون فنی گمرک می‌گوید: «نخل‌های صادراتی از سوی قطر پذیرفته نشده و کل نخل‌های صادر شده، یعنی مجموع 588 اصله نخل صادراتی به قطر، به ایران برگشت خورده است.» وی افزود: بعد از برگشت خوردن نخل‌ها، صاحب کالا بار دیگر نسبت به اظهار این محموله‌ها از محل اظهار نامه صادرات برگشتی تحت عنوان کالای صادرات برگشتی اقدام و مجددا مجوزهای لازم از جمله قرنطینه سازمان جهاد کشاورزی استان را اخذ کرده و در حال انجام تشریفات برای ورود به کشور است.

*س_فروش اینترنتی مرغ گرم از این هفته‌_س* وزیر جهادکشاورزی از توزیع شکر، روغن، برنج و مرغ گرم با نرخ تعزیراتی به صورت هوشمند اینترنتی درب منزل در کنار مرغ منجمد و تخم مرغ گرم، از هفته جاری خبر داد. وزیر جهاد کشاورزی در پاسخ به این سوال که قیمت مرغ در بازار بیش از 31 هزار تومان است، گفت: در حال حاضر در میادین میوه و تره بار مرغ با قیمت 31 هزار تومان به مصرف کنندگان عرضه می‌شود که در برخی استان‌ها نیز حتی کمتر از این مقدار است. البته در برخی مغازه‌ها هم قیمت مرغ به 35 هزارتومان هم می‌رسد، ولی تلاش کردیم که همواره قیمت‌ها کاهشی باشد. ساداتی نژاد افزود: همچنین توانستیم میزان کسری موجود در بازار را احصا کنیم. ما در تأمین گوشت مرغ و تخم مرغ در مهر و آبان به دلیل کاهش جوجه ریزی کمبود داشتیم. بخشی از نیاز بازار به مرغ را با مرغ منجمد تأمین کردیم. همچنین مهرماه کمترین میزان جوجه‌ریزی انجام شده بود به همین دلیل تخم مرغ نطفه دار وارد کردیم و با بازار رسانی بازار آن‌ها را کنترل کردیم. از طرفی توزیع هوشمند را نیز آغاز کردیم. سازمان تعاون روستایی متولی بازاررسانی هوشمند شده است که مرغ منجمد و تخم مرغ را با قیمت تنظیم بازار تحت پلتفرم مشخصی به صورت اینترنتی به دست مردم درب منازل می‌رساند. براین اساس روزانه 300 تن اقلام مذکور در شهر تهران به این شیوه توزیع می‌شود. این طرح از روزهای گذشته در کرج و اصفهان آغاز شده و در شیراز و مشهد هم به زودی آغاز به کار خواهد کرد. *س_با طرح مجلس، ماهانه 500 دستگاه خودرو وارد خواهد شد؟_س*

دنیای اقتصاد نوشت: نمایندگان مجلس به دنبال این هستند تا واردات خودرو را از مسیر ارز حاصل از صادرات امکان‌پذیر سازند. اما طی حدود 4 سالی که گذشته چه میزان صادرات خودرو و قطعه محقق شده است؟ در بازه زمانی یاد شده در مجموع بیش از 580 میلیون دلار خودر‌و و قطعه از کشور به سمت بازارهای هدف بارگیری شده است. بررسی آمارها از سال 96 تا 99 نشان می‌دهد بیشترین میزان صادرات خودرو و قطعه مربوط به سال 98 بوده که زنجیره خودروسازی کشور توانسته حدود 141 میلیون دلار از محصولات تولیدی خود را صادر کند. اما سال 99 نیز به نوعی کف میزان صادرات را به خود اختصاص داده است. در سال گذشته در مجموع حدود 118 میلیون و 500 هزار دلار خودرو و قطعه از گمرکات سراسر کشور صادرات شده است. اما گمرک اخیرا آمار 7ماهه صادرات خودرو و قطعه را نیز اعلام کرد. بر اساس آمارهای منتشر شده طی 7 ماهی که از سال جاری گذشت در مجموع حدود 58 میلیون دلار خودرو و قطعه از کشور صادر شده است. این میزان صادرات به آن معناست که به‌طور میانگین ماهانه حدود 8 میلیون دلار صادرات محصولات تولیدی زنجیره خودروسازی عملیاتی شده است. با توجه به این میانگین صادراتی به نظر می‌رسد در مجموع در سال 1400 بتوانیم میزان صادرات انجام شده در سال 99 را محقق کنیم.

حال با فرض این میزان صادرات چه تعداد خودرو می‌توانیم وارد کنیم؟ با توجه به استانداردهای موجود برای ورود خودرو به کشور به‌طور متوسط قیمت محصولاتی که امکان ورود به کشور را دارند حول و حوش 20 هزار دلار پیش‌بینی می‌شود. بررسی بازار امارات (به عنوان یکی از مبادی اصلی ورود خودرو به کشور) نشان می‌دهد با حدود 20 هزار دلار می‌توانیم محصولاتی از دو برند کره‌ای هیوندایی و کیا مانند هیوندایی اکسنت، هیوندایی سوناتا، هیوندایی کونا و همچنین کیا اسپورتیج، کیا سئول و کیا سلتوس را وارد کنیم. چنانچه فرض کنیم تمام ارز حاصل از صادرات خودرو قطعه (حدود 120 میلیون دلار) به واردات خودرو اختصاص پیدا کند و قیمت خودروهای وارداتی را نیز حدود 20 هزار دلار به ازای هر دستگاه در نظر بگیریم در مجموع حدود 6 هزار دستگاه خودرو از مسیر طرح نمایندگان امکان ورود به بازار کشور پیدا می‌کنند. ورود این تعداد خودرو به کشور به آن معناست که ماهانه به‌طور میانگین حول و حوش 500 دستگاه خودرو از گمرکات کشور ترخیص و به بازار تزریق می‌شود.

*س_رقیب جدید پسته ایرانی؟_س*

بر اساس اطلاعات جدیدی که اتاق بازرگانی تهران منتشر کرده، خطر جدیدی که تجارت محصولات خوراکی ایران را تهدید می‌کند در دو کالای خرما و پسته خود را نشان داده است.

به گفته امیرحسین زرگرزاده، از صادرکنندگان خرما ایران، فعالیت تجار پاکستانی برای خرید خرما استعمران ایران طی سال‌های اخیر تشدید شده و تجار این کشور با رفت‌وآمد به خوزستان، خرمای استعمران این منطقه از ایران را خریداری و صادرات مجدد می‌کنند. به گفته وی، تجار پاکستانی حتی به کرمان نیز رفت‌وآمد کرده و خرمای شاهانی این منطقه را از کف بازار جمع می‌کنند. زرگرزاده یادآور شد که در حال حاضر پاکستان، بازارهای بیش از 30 ساله خرمای ایران در جهان را تصاحب کرده و آنطور که در رفت‌وآمدهای مقامات دولتی این کشور به ایران دیده می‌شود، به دنبال تهاتر خرما با ایران هستند. این صادرکننده خرما تاکید کرد که امسال به طور قطع، پاکستان بازار صادراتی خرمای ایران را بیش از سال‌های گذشته در اختیار خواهد گرفت. پاکستان در سال‌های اخیر با بسیاری از کشورهای واردکننده خرما، توافقات اقتصادی با محوریت تجارت ترجیحی برقرار کرده و همین موضوع باعث شده بخش مهمی از بازار تجارت خرما به این کشور برسد.

در کنار خرما، پسته ایرانی نیز رقیب جدیدی پیدا کرده و ایالات متحده آمریکا در این زمینه به شدت فعال شده است. به گفته مجید بازیان نایب‌رئیس اتحادیه صادرکنندگان خشکبار، حجم تولید پسته ایران طی سال 1397 بشدت کاهش یافت و میزان برداشت و آنچه که به بازار داخل عرضه شد، بیش از 50 هزار تن نبود و با پیاده‌سازی مقررات رفع تعهد ارزی، صادرکنندگان از عرضه بین‌المللی این میزان تولیدات باز ماندند. وی با بیان اینکه در این سال و با غیبت ایران، پسته آمریکا بخش عمده‌ای از بازار صادراتی کشور را از آن خود کرد، افزود: تولید سالانه پسته در ایالات متحده به 550 هزار تن رسیده است و بازارهای خواهان پسته هیچ‌گاه منتظر نمی‌ماند تا پسته ایران را دریافت کند و با کوچک‌ترین وقفه در تجارت این محصول، دیگر کشورها محصولاتشان را جایگزین پسته و سایر فرآورده‌های خشکبار ایران می‌کنند.

*س_خودروسازان بجای کاهش بهای تمام شده روی گرانی تمرکز دارند_س*

رحیم زارع عضو کمیسیون ویژه جهش و رورنق تولید مجلس می‌گوید در حالی که خودروسازان باید از تقاضای مردم برای خرید خودرو، استقبال کنند و برای افزایش تیراژ تولید برنامه ریزی کنند، همواره و در تمامی جلسات از زیان ده بودن قیمت کنونی خودروها دم می زننند و تمرکز خود را بدون توجه به ضرورت کاهش قیمت تمام شده و حذف هزینه های اضافی، به گران کردن خودرو معطوف کرده اند. / خانه ملت