مقام مسئول: توان تولید خودروی برقی در کشور را داریم / جزئیات طرح مجلس درباره ارزهای دیجیتال / تسلا دیگر بیتکوین قبول نمیکند / ارزش لیر مقابل دلار به کمترین سطح خود رسید.
این پیمانه تیترهایی همچون نمادهای پر تراکنش در بورس، سهام اروپا سقوط کرد، داراییهای بانک مرکزی ایران در لوکزامبورگ به آمریکا منتقل نشد و واردات نفت اروپا در ماه آوریل رشد کرد را در بر دارد.
تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون نمادهای پرتراکنش در بورس، سهام اروپا سقوط کرد، داراییهای بانک مرکزی ایران در لوکزامبورگ به آمریکا منتقل نشد و واردات نفت اروپا در ماه آوریل رشد کرد را در بر دارد.
*س_نمادهای پرتراکنش در بورس_س*در چهار روز معاملاتی هفته گذشته بورس، نمادهای گروه دارویی برکت (برکت)، شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی (شستا)، فولاد مبارکه اصفهان (فولاد)، ایران خودرو (خودرو)، پالایش نفت اصفهان (شپنا)، ملی صنایع مس ایران (فملی) و بانک ملت (وبملت) در گروه نمادهای پرتراکنش قرار داشتند. در هفتهای که گذشت فلزات اساسی، استخراج نفت و گاز جز اکتشافات، فرآوردههای نفتی، واسطه گریهای مالی و پولی، فرآورده های نفتی، عرضه برق، گاز، بخار و آب گرم، استخراج کانههای فلزی، شیمیایی، استخراج ذغال سنگ، چند رشته ای صنعتی، بانکها و موسسات اعتباری و خرده فروشی جزو صنایع مثبت بازار بودند.
همچنین نماد استخراج سایر معادن، فعالیتهای مهندسی، تجزیه و تحلیل، دارویی، کاشی و سرامیک، فنی و مهندسی، مخابرات، حمل و نقل انبارداری و ارتباطات، فعالیت های کمکی به جز نهادهای مالی واسط، پیمانکاری صنعتی، خودرو و قطعات، انبوهسازی املاک و مستغلات، دستگاه های برقی، محصولات کامپیوتری، الکترونیکی و نوری، رایانه، سیمان، آهک و گچ، کانی غیرفلزی، زراعت و خدمات وابسته، دارویی، صنایع غذایی به جز قند و شکر، هتل و رستوران، محصولات چرمی، قند و شکر، فعالیت های هنری، سرگرمی و خلاقانه، ماشین آلات و تجهیزات، محصولات فلزی، وسایل ارتباطی، اطلاعات و ارتباطات، محصولات چوبی، سایر واسطه گری های مالی، بیمه و بازنشستگی، محصولات کاغذی، منسوجات، سایر حمل و نقل، سرمایه گذاریها و لاستیک و پلاستیک از جمله صنایعی بودند که بازدهی منفی را در بازار ثبت کردند.
*س_واریز 4 هزار میلیارد تومان به صندوق تثبیت بورس_س*معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: طبق مصوبه هیات دولت باید 4 هزار میلیارد تومان به صندوق تثبیت بازار سرمایه واریز شود.
*س_سهام اروپا سقوط کرد_س*سهام اروپا در معاملات دیروز، پنجشنبه، تحت تأثیر شوک ناشی از گزارش تورم آمریکا سقوط کردند. گزارش تورم ماهانه آمریکا برای ماه آوریل دیشب منتشر شد و نشان داد رشد قیمتها در این ماه فراتر از انتظار بوده است. شاخص پنیوروپین استاکس 600 اروپا تا ساعت 13:00 به وقت تهران، 1.61 درصد سقوط کرد. داکس آلمان 2.03 درصد سقوط کرد و فوتسی انگلیس 2.22 درصد از ارزش خود را از دست داد. کاک فرانسه با سقوط 1.79 درصدی روبرو شد و فوتسی میلان ایتالیا 1.97 درصد پایین آمد. در بازار ارز، دلار در برابر ارزهای اروپا تقویت شد. نرخ برابری دلار با یورو و پوند به ترتیب به 1.2082 واحد و 1.4048 واحد رسید.
*س_تسلا دیگر بیتکوین قبول نمیکند_س*پس از اینکه ایلان ماسک اعلام کرد به علت نگرانی از تأثیرات مخرب تولید ارزهای مجازی بر شرایط آبوهوایی، تسلا دیگر بیتکوین را قبول نخواهد کرد ارزش ارزهای مجازی سقوط کرد. ارزش بیتکوین و ریپل به شدت سقوط کردند تا 365.85 میلیارد دلار از بازار ارزهای مجازی نابود شود. ایلان ماسک اعلام کرد هیچ بیتکوینی نخواهد فروخت و بیتکوینهای شرکت را تا زمانی که ماینرهای ارزهای دیجیتال از به سوی منابع انرژی تجدیدپذیر کوچ نکنند نگاه خواهد داشت. پیش از اعلام بیانیه ایلان ماسک ارزش بازار ارزهای مجازی به 2.43 تریلیون دلار رسیده بود اما ساعاتی پس از این بیانیه این بازار تا 2.06 تریلیون دلار سقوط کرد. در این میان بیتکوین به عنوان مهمترین ارز مجازی جهان 12 درصد سقوط کرد. این در حالی است که در ماه فوریه تسلا اعلام کرده بود 1.5 میلیارد دلار بیتکوین خریداری کرده و در نظر دارد از این به بعد بیتکوین را برای خرید خودروهای الکتریکی خود بپذیرد. با وجود سقوط امروز ارزش بیتکوین همچنان در 12 ماه گذشته 400 درصد رشد کرده است.
*س_جزئیات طرح مجلس درباره ارزهای دیجیتال_س*پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در خصوص طرح مجلس درباره ارز دیجیتال گفت: در حال بررسی این طرح جامع هستیم که اجرای آن می تواند ضابطه مندی در حوزه ارزهای دیجیتال در کشور ایجاد کند. حذف رمزارزها از فضای تصمیم گیری، به صلاح کشور نیست اما باید آن را مدیریت کنیم. ما در چارچوب ضوابط قانونی باید ظرفیت های استخراج رمز ارز را در کشور ارتقا دهیم. هر گونه کسب و کار در اقتصاد و ارائه مجوزهای لازم برای درگاههای پرداخت برای لزوم شفافیت اطلاعات و سابقه فعالیت آنها باید با چارچوب و آئین نامه ضابطهمند باشد. رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس بیان کرد: تراکنش مالی ارزهای دیجیتال روزانه 5 هزار میلیارد تومان در روز است. سایتهای ارز دیجیتال روزانه بین سه تا پنج هزار میلیارد تومان تبادل دارند و این موضوع نشان میدهد که ضابطهمند کردن آنها ضروری است. بانک مرکزی باید در این باره ورود کند. شورای عالی فضای مجازی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان صدا و سیما باید در این باره اطلاع رسانی کنند. پورابراهیمی در خصوص تامین برق مورد نیاز استخراج رمزارز توضیح داد: یکی از اصلی ترین مسائل این بخش تامین برق مورد نیاز آن است که تا کنون ساماندهی منظمی از سوی وزارت نیرو در خصوص آن انجام نگرفته است. او افزود: تامین برق مورد نیاز استخراج رمزارز در طرح مجلس در دو بخش تعریف شده است، نخست ایجاد نیروگاه های جدید و دوم استفاده از انرژی های پاک. در طرح مجلس درباره رمزارزها مقرر شده تا مزرعه ارز دیجیتال خودش برق مورد نیاز استخراج را تامین کند تا به میزان مصرف برق فعلی کشور لطمهای وارد نشود.
*س_مقام مسئول: توان تولید خودروی برقی در کشور را داریم_س*سهیل معمارباشی مدیرکل صنایع خودرو و نیرومحرکه وزارت صنعت گفت: دانش فنی ساخت خودروهای برقی در کشورمان وجود دارد، این خودروها از قطعات و مجموعههای کمتری نسبت به خودروهای درونسوز تشکیل شدهاند و به راحتی قابل تولیدند. به گفته این مقام مسوول، بحث اساسی در تولید این خودروها موضوع باتری است، این فناوری هر روز در حال پیشرفت است بهطوری که همه روزه اخباری از تولید باتریهای جدید با توان و قابلیت ذخیرهسازی بالا، امکان پیمایش بالای خودروها و وزن کمتر به گوش میرسد. وی با تاکید بر اینکه نباید در حوزه باتری خودرو سرمایهگذاری کنیم، ادامهداد: در سایر بخشهای این دسته از خودروها یعنی موتور الکتریکی، پلتفرم الکتریکال و غیره امکان کار در کشورمان وجود دارد. معمارباشی یادآور شد: امروز 70 درصد باتری خودروهای برقی جهان توسط چینیها تولید میشود و طی پنج سال آینده سهم این کشور از آن به 90 درصد افزایش خواهد یافت، این نشان میدهد که دنیا نیز به دنبال سرمایهگذاری در این بخش نیست، زیرا چینیها با در اختیار داشتن فناوری، آن را ارزان تولید میکنند. استراتژی ما باید انتخاب کشور دارای مزیت نسبی در زمینه تولید باتری باشد و در سایر زمینهها دانش لازم را در اختیار داشته و کارهای خوبی نیز انجام گرفته است. مشکل اصلی ما در این حوزه، نه تولید بلکه تقاضا است، یعنی باید بتوانیم انگیزه لازم را در خودروسازان و مشتریان برای تولید و خرید خودروی برقی ایجاد کنیم. تولید این خودروها در جهان گران تمام میشود، حتی چینیها 50 درصد قیمت این خودرو را به خریداران یارانه میدهند، اما مصوبههای ما تاکنون انگیزههای لازم را در تولیدکنندگان و خریداران ایجاد نکرده است. بهطور مثال مردم چرا باید بهجای خرید دنای 300 میلیون تومانی، مدل برقی آن را 500 میلیون تومان بخرند؟ باید در این زمینه به ایجاد انگیزه بپردازیم. در زمینه خودرو و موتورسیکلتهای برقی، تا زمانی که انگیزه لازم در بازار و مشتری ایجاد نشود، به توفیق نخواهیم رسید.
*س_داراییهای بانک مرکزی ایران در لوکزامبورگ به آمریکا منتقل نشد_س*بانک مرکزی اعلام کرد: با پیگیری های صورت گرفته، قوه قضائیه لوکزامبورگ نیز مانند ایتالیا و فرانسه، مانع انتقال داراییهای بانک مرکزی ایران به آمریکا شد. این نهاد در اطلاعیه ای اعلام کرد: براساس گزارش شعبه لاهه مرکز امور حقوقی بینالمللی ریاست جمهوری، دادگاه لوکزامبورگ بر لازمالاجرا نبودن قوانین داخلی آمریکا برای دادگاههای لوکزامبورگ و ضرورت شناسایی آرای صادره از محاکم آمریکایی توسط دادگاههای لوکزامبورگ در پرونده اموال بانک مرکزی نزد موسسه کلیر استریم، صحه گذاشت. این اطلاعیه می افزاید: بر مبنای تغییرات اخیر قانونگذاری در ایالات متحده دادگاههای آمریکایی می توانند مستقیما دستور انتقال برخی از داراییهایی را که به طور مستقیم یا غیرمستقیم به نهادهای ایرانی از جمله بانک مرکزی تعلق دارند، صرف نظر از محل وقوع آنها به ایالات متحده آمریکا صادر کنند. براساس این قانون، حاکمیت ملی سایر کشورها، به طور صریح و آشکار نادیده انگاشته شده است. در اطلاعیه بانک مرکزی تاکید شده است: در همین راستا بانک مرکزی ایران با اقدامی به موقع، از دادگاه بخش لوکزامبورگ درخواست کرد تا دستور ممنوعیت انتقال داراییها خود صرفا بر اساس تصمیم ایالات متحده و توسط موسسه بانکی کلیر استریم را صادر کند و دادگاه لوکزامبورگ نیز ضمن موافقت با این درخواست و صدور دستور منع انتقال، در تصمیم خود تایید میکند که هرگونه حکم دادگاه خارجی قبل از اجرا در قلمرو ملی این کشور، باید توسط دادگاههای لوکزامبورگ به رسمیت شناخته شده و قابل اجرا اعلام شود.
*س_ارزش لیر مقابل دلار به کمترین سطح خود رسید._س*بلومبرگ: بالا ماندن میزان شیوع ویروس کرونا در ترکیه که موجب اعمال مجدد قرنطینه های سراسری در این کشور شده، فعالان را نسبت به توانایی بانک مرکزی در مدیریت تورم افسارگسیخته ناامید کرده است. اقتصاد ترکیه وابستگی زیادی به بخش گردشگری و سرمایه های ورودی خارجی دارد و بحران کرونا هر دوی این بخش ها را هدف قرار داده است. تورم هم در 12 ماه منتهی به آوریل 17.4 درصد اندازه گیری شده که بالاترین تورم ثبت شده دو سال اخیر این کشور است. نرخ تورم فعلی فاصله معناداری با تورم 8.5 درصدی دارد که بانک مرکزی رسیدن به آن را هدفگذاری کرده است. وادار شدن بازار ساز به تزریق حجم زیادی از منابع ارزی به بازار برای بازگرداندن ثبات و آرامش به آن باعث شده است تا حجم ذخایر ارزی ترکیه در ماه های اخیر با کاهش محسوسی نسبت به ماه های قبل تر مواجه شود. طبق اعلام بانک مرکزی ترکیه، تا پایان ماه مارس حجم ذخایر ارزی این کشور به 50.894 میلیارد دلار رسیده که کمترین سطح ثبت شده از ماه ژانویه تاکنون بوده است.
مسائل اخیر باعث شد تا لیر که هفته گذشته به پایین ترین سطح سه هفته اخیر خود رسیده بود، بار دیگر روندی نزولی را تجربه کند و به کمترین نرخ برابری تاریخ معاصر خود برسد تا جایی که نرخ برابری دلار در کانال 8.5 لیر تثبیت شود. در آخرین دور از معاملات ارزی استانبول، هر دلار با 0.22 درصد افزایش به 8.507 لیر رسید. ارزش پول ملی ترکیه از سال 2018 تاکنون 50 درصد در برابر اسکناس آمریکایی تضعیف شده است. بانک مرکزی نیز ذخایر ارزی کمی در اختیار دارد که این مساله روی توانایی این نهاد در کنترل نوسانات ارزی تاثیر منفی گذاشته است. در برابر دیگر ارزهای مهم، نرخ برابری هر یورو معادل 10.275 لیر و هر پوند معادل 11.945 لیر اعلام شد.
*س_واردات نفت اروپا در ماه آوریل رشد کرد_س*خبرگزاری بلومبرگ: با اشاره به افزایش شدید قیمت نفت برنت در ماه آوریل خبر داد که واردات نفت خام اروپا در این ماه با جهشی بزرگ روبرو شده و نزدیک به 1 میلیون بشکه در روز افزایش یافته است. نیجریه، آمریکا و برزیل تولیدکنندگانی بودند که با وجود کاهش تقاضا در قاره خود از افزایش واردات اروپا سود بردند. این افزایش واردات با کاهش شدید تقاضای نفت هند هم همراه شده بود. کارشناسان معتقدند افزایش تقاضای نفت در اروپا به علت برداشته شدن محدودیتهای قرنطینهای میباشد. کشورهای اروپا از ماه ژوئن به گردشگران خارجی اجازه خواهند داد به این کشورها تردد کنند تا یک تابستان دیگر را با ضرر صنعت توریسم خود سپری نکنند.