نقش انفعالی صدا و سیما در مشارکت انتخاباتی مردم
تهران - ایرنا - تقویت امید و احیای سرمایه اجتماعی اعتماد میتواند در افزایش مشارکت مردم در انتخابات مجلس بسیار مهم باشد و صدا وسیما میتواند در این میان نقش موثری را ایفا کند اما متاسفانه برنامههای مشاهده شده از این رسانه ملی تنها رگه ضعیفی از برنامههای کلیشهای و تکراری است که کیفیت تأثیرگذاری آن بهشدت جای ابهام و تردید است.
رسانههای بیگانه از اعتراضات خیابانی در آبان ماه در پی افزایش قیمت بنزین سوءاستفاده و این اعتراض ها را به سمت اغتشاشات اجتماعی هدایت کردند، اما آنچه جامعه کنونی ما در مدت باقی مانده به انتخابات مجلس نیازمند است مشارکت قابل قبول مردم در انتخابات پیش رو است و این امر میسور نمی شود مگر با تقویت امید و بازسازی اعتماد عمومی مردم، در این مسیر رسانه های جمعی به ویژه صدا و سیما نیز می توانند برای احیای این سرمایه اجتماعی فعالیت های موثری را به مرحله اجرا درآورند اما متاسفانه رسانه ملی در راستای تقویت روحیه مردم برای حضوری موثر در انتخابات پیش رو، نه تنها برنامه ریزی موثری تاکنون انجام ندادهاست بلکه با برگزاری برنامه های کلیشه ای و تکراری موجبات بروز ابهامات از عملکرد خود در نزد افکار عمومی را تقویت میکند.
اردوگاه اصلاحطلبان
آسیب شناسی، توصیه ها و راهبردهای انتخاباتی
محمداسماعیل سعیدی عضو اصولگرای کمیسیون فرهنگی مجلس در باره تعطیل بودن صداوسیما در امر تشویق مردم به انتخابات در روزنامه ایران نوشت: واقعیت واضح این است که در شرایط فعلی به دلایل مختلفی افکارعمومی جامعه آنچنان که باید آماده و مهیای شرکت در انتخابات مجلس یازدهم نیست. آنچه که جامعه ما در مدت پیش رو برای یک مشارکت قابل قبول نیاز دارد اول ایجاد امید است و دوم بازسازی و احیای اعتماد عمومی. صداوسیما بیشک مهمترین ارگانی است که میتواند از هر دوی این جهات به افکارعمومی جامعه در راستای افزایش مشارکت انتخاباتی کمک کند. اما مع الاسف چیزی که امروز در برنامههای این سازمان مشاهده میکنیم تنها یک رگه ضعیف از برنامههای کلیشهای و تکراری است که کیفیت تأثیرگذاری آن بهشدت محل ابهام است.
اگر قرار بر بازگویی کارنامه صداوسیما تا اینجای کار در خصوص انتخابات پیش رو باشد باید در درجه اول گفت که هنوز سطح کمی برنامههای آن چندان چشمگیر و قابل قبول نیست و دوم نیز همین برنامههای پراکنده و کم نیز خالی از کیفیت لازم هستند و حتی اگر در همین سطح کیفی، چند برابر این میزان برنامه ساخته شود بعید است که باعث تشویق جامعه به افزایش حضور در انتخابات شود. از جمله نقاط ضعفی که در برنامه سازیهای صداوسیما برجسته است به مواردی مربوط میشود که با هدف بازگویی برخی مشکلات، بهطور ناخواسته و بهدلیل ضعف برنامهسازی کل سیستم و نظام ناکارآمد جلوه میکند و این بزرگترین زمینه سلب اعتماد امید و کاهش امید اجتماعی است. در شرایطی که دشمنان ما با تمام تلاش بهدنبال پمپاژ ناامیدی به جامعه نسبت به ارکان مختلف نظام هستند، اوج کج سلیقگی است اگر بزرگنمایی برخی مشکلات و تأکید بر تک گویی در برخی حوزهها تصور ناکارآمدی کل سیستم را به جامعه القا کند. چنین کاری که متأسفانه در صداوسیما به کرات دیده شده نه انتقاد و بازگویی مشکلات بلکه نوعی خودویرانگری است که تبعات آن دامن همه را خواهد گرفت. با این تفاسیر صداوسیما در ایام باقی مانده تا انتخابات مجلس یازدهم باید ملیترین نوع رویکرد و رفتار در سالهای اخیر را از خود بروز دهد که با روش فعلی سازمان کاملا فرق دارد.
سیدمحمد حسینی وزیر ارشاد احمدی نژاد در گزیده ای از یادداشت خود در روزنامه ایران نوشته است: در شرایطی که کشور به استقبال انتخابات مجلس یازدهم میرود تا اینجای کار تحرک قابل ملاحظهای از صدا و سیما در این عرصه دیده نشده و به نظر میرسد این رسانه هنوز برنامههای جدی خود در این عرصه را آغاز نکرده است. این مسأله از آن رو اهمیت دارد که ما به سرعت مشغول از دست دادن زمان تا رسیدن به موعد انتخابات هستیم و این در شرایطی است که حداقل در شهرهای بزرگ این گونه به نظر میرسد که باید برای مشارکت عمومی در انتخابات کارهای به مراتب جدیتری انجام داد. به شکل دقیقتر نمیتوان کتمان کرد که انتخابات این دوره در حوزههای انتخابیه بزرگ با خطر مشارکت پایینتر از دورههای قبل مواجه است. نرخ مشارکت انتخابات همواره برای نظام جمهوری اسلامی ایران دارای اهمیت بسزایی بوده و نشان دهنده وجه مردمی این نظام است؛ خصوصا این مشارکت یکی از مهمترین مستندات نظام مقدس ما در جهت انکار ادعاها و تبلیغات بیاساس دشمنان خارجی درباره از دست رفتن پشتوانه مردمی جمهوری اسلامی است. با این درجه از اهمیت به نظر میرسد در این دوره باید به مراتب جدیتر از قبل متوجه و دلواپس این موضوع باشیم. چه اینکه موقعیتهای خاص فعلی از جمله پمپاژ بی امان رسانههای غربی، وضعیت کنونی کشور و اتفاقات تلخ اخیر میتوانند در نرخ مشارکت انتخابات تأثیر منفی بگذارند.
در سالهای اخیر شاهد هستیم تلویزیونهای فارسی زبان خارج از کشور با بودجههایی که منبع آن شفاف نیست اما بزرگی آن قابل انکار نمیباشد به شکل شبانهروزی درصدد تخریب نظام و کاهش امید مردم هستند. معنای این وضعیت آن است که صدا و سیما باید به مراتب دقیقتر و مؤثرتر از قبل به فکر افزایش مشارکت در انتخابات باشد. هم اکنون جای میزگردها، مناظرهها، گفتوگوها و گزارشهای مردمی در فضای پیشاانتخاباتی بشدت در صدا و سیما خالی است که میطلبد این مجموعه با تدبیری هوشمندانه در فرصت باقی مانده اجازه میدانداری به رسانههای خارج از کشور در زمین افکارعمومی مردم ایران ندهد.
پرستو سرمدی عضو شورای عالی سیاست گذاری اصلاحطلبان در بخشی از گفتوگو با خبرگزاری ایلنا با بیان اینکه شورای عالی سیاستگذاری مصمم است، طرح سرا را در انتخابات پیش روی مجلس اجرا کند، گفت: البته این امر زمانی اتفاق میافتد که معنای انتخابات شکل گرفته باشد و نامزدهای اصلی جریان در انتخابات حضور داشته باشند.
وی ادامه داد: در اینصورت شورا اجرای طرح سرا را به منظور تعیین دموکراتیک لیستهای انتخاباتی اصلاحطلبان ضروری میداند؛ چرا که زمان آن رسیده جریان اصلاحات که خود را ادامه جنبش دموکراسیخواهی یکصد ساله مردم ایران میداند، نسبت به دموکراتیک کردن سازوکارهای درونی خود اقدام کند.
سعید حجاریان درباره عوامل شکلگیری بیاعتمادی مردم به مسئولان به همشهری آنلاین گفت: «طبیعتا میتوان شمار زیادی از مؤلفهها را فهرست کرد اما من معتقدم ریشه این مسئله را باید در «دروغ» بجوییم. زمانی که دروغ فراگیر میشود، گفتمان توجیهی حکومت از میان میرود. علاوه بر دروغ نباید از «فساد» غافل شد. واقعیت این است که ما با اشکال متنوعی از فساد، در حجمهای بزرگ مواجه هستیم که هنوز ابعاد آن کشف نشده است. این فسادها لزوما مربوط به یک دوره و دو دوره نیستند.
متأسفانه رویه رایج در ایران پساانقلاب اینگونه بوده که سرمایه اجتماعی به وسیله «سرمایه فسیلی» خریداری شده است؛ یعنی اگر دومی نبود، اولی هم بلاموضوع میشود! مثلا دولت احمدینژاد درآمد نفتی داشت، پولپاشی کرد و تا حدی جلب اعتماد کرد. دولت فعلی چنین درآمدی ندارد و طبعا اعتمادی هم وجود ندارد. درحالیکه نباید اینطور باشد؛ ژاپن در جنگ دوم جهانی آه در بساط نداشت اما سرمایه اجتماعی داشت. پس بهنظرم این جمله منسوب به داریوش که میگوید «خداوند این سرزمین را از دروغ و خشکسالی دور نگه دارد» همچنان راهگشاست. بدون نفت و فساد میشود کشور را اداره کرد اما با دروغ نمیشود...
اعتماد مردم طی سالیان متوالی از دست رفته است؛ شاید نزدیک به 2 دهه باشد. برای بازگرداندن اعتماد از دست رفته به همین مدت نیاز داریم آن هم از زبان کسانی که تا به حال به مردم دروغ نگفتهاند.»
سیدحمید کلانتری، رئیس انجمن بهرهوری ایران در قسمتی از گفت و گو خود با روزنامه آفتاب یزد می گوید: اگر تعامل خود را با مردم خوب کنیم و مردم احساس کنند که یکپارچگی، موفقیت، همدلی و همراهی وجود دارد، با فساد مقابله میشود، با سوء استفاده برخورد میشود و احساس اینکه کسی دارد از رانت و تبعیضی استفاده میکند از بین برود و صدا و سیما واقعیات را به مردم بگوید و نقدها را بیطرفانه و بدون غرض سیاسی مطرح میکند، در جای خود از مردم و دولت حمایت کند و از جناحهای مختلف سیاسی استفاده کند و رسانه ملی محل تضارب آراء کارشناسان خبره واقعی شود و نیاز نباشد که مردم خط و خبر خود را از رسانههای بیگانه بگیرند یعنی همه حرفها را رسانه ملی بزند اینها باعث تقویت اقتصاد ملی و تفاهم در سطح جامعه میشود و بهرهوری را در کشور افزایش میدهد.
روزنامه آفتاب یزد در بخشی از گزارشی با عنوان «سانسور عجیب نماینده مجلس در تلویزیون» آورده است: صدا و سیما شاهکارهای عجیب و غریب کم ندارد اما در سانسور کردن ید طولایی دارد. از سانسور کردن انواع و اقسام سازها و نام افرادی که مورد غضبشان قرار گرفتهاند گرفته تا لوگوی باشگاههای فوتبال و حتی چهره نمایندهای که میخواهد در انتخابات پیش رو شرکت کند! ماجرا از این قرار است که پخش مصاحبه یک نماینده مجلس در برنامه «هرچی شما بگین» شبکه اول سیما که اجرای آن را مهران رجبی بر عهده دارد، خبرساز شده است. چرا که چهره نماینده حاضر در این برنامه به مدل معروف استفاده از آباژور در صدا و سیما محو شده است و حتی صدای او را هم تغییر دادند! آنطور که در این برنامه زیرنویس شده چهره و صدای نماینده دعوت شده به دلیل احتمال تبلیغات برای نماینده مورد نظر در انتخابات مجلس، محو شده است. اکنون سوال اینجاست که اگر صدا و سیما قصد تبلیغ نماینده مورد نظر را ندارد چرا طی سالهای گذشته ترتیب چنین مصاحبهای را نداده است و از طرفی هم چنین رفتاری صرفا به خاطر اینکه تبلیغ نشود هم توهین به مخاطبان برنامه است و هم به خود مهمان حاضر در این برنامه. درحالی که در همان شب از بخشهای خبری صدا و سیما تصویر آیتالله مصباح یزدی که کاندیدای خبرگان میباشد پخش شد. آیا تفاوتی بین انتخابات خبرگان و مجلس شورای اسلامی است؟ حال این اتفاق در شبکههای اجتماعی با بازتابهایی از سوی کاربران روبه رو شده است. یکی از کاربران در این مورد نوشته است: «به نظرم باید در عوامل این برنامه و مسئولین پخش تجدید نظری صورت بگیره. مردم رو به سخره گرفتن با این کارشون»
رصد جریان متقابل
پیام جبهه پایداری به اصولگرایان
به گزارش تارنمای فرارو؛ هنوز حدود دوماه به برگزاری انتخابات مجلس باقی مانده است. اما روزگذشته پایداریها نخستین همایش انتخاباتی خود را کلید زدند. همایشی که هر چند به مناسبت روز 9 دی، در مسجد امام جعفر صادق (ع) تهران برگزار شد، امابه نظر میرسد که بیشتر برای تبیین شعارهای انتخاباتی و نمایش آرایش اصلی خود در انتخابات مجلس شکل گرفته است.
این همایش در حالی برگزار شده که شورای ائتلاف اصولگرایان بارها گفته که به دنبال وحدت در میان احزاب اصولگرا هستیم تا لیست مشترکی ارائه کنیم. این درحالی ست که دبیرکل جبهه پایداری اواسط آبان ماه گفته بود که «به ائتلافی که در آن پدرسالاری و هدفش باخت باشد ورود نخواهند کرد.» اظهار نظرهایی که فعالان سیاسی اصولگرا آن را به تلاش این جبهه تندرو برای سهم خواهی بیشتر تعبیر کردند. در این میان برخی از فعالان سیاسی اصولگرا هم گفته اند که اگر دو لیست مجزا هم ارائه شود، اشتراکات لیست پایداریها با ائتلاف اصولگرایان زیاد خواهد بود.
ناصر ایمانی کارشناس مسائل سیاسی در بخشی از گفت و گوی خود با تارنمای خبری فرارو گفته است: «اختلاف جبهه پایداری با اصولگرایان نه در مبانی فکری، بلکه عمدتا در مبانی سیاسی بین این دو است که از قبل هم مسبوق به سابقه بوده است. جریان اصولگرایی در انتخاباتهای پیشین سعی کرد که مواضع خود را تنزل دهد تا بتواند همهی طیفها را تحت پوشش قرار دهد؛ که در انتخاباتهای پیشین این امر آنچنان که باید، میسر نشد.» «نگاه جبهه پایداری به صحنه کشور وسیاست متفاوت است. جبهه پایداری فکر میکند که یک پایگاه رای قابل توجهی به نسبت اصولگرایان دارد. برای همین است که از گذشته تاکنون با اصولگرایان به ائتلاف نرسیده است.»
ایمانی یادآور شد: «اگر با فرض اینکه، جبهه پایداری یک لیست جداگانهای هم ارائه کند، قاعدتا حدود 60 تا 70 درصد با لیست ائتلاف اصولگرایان مشترک خواهد بود. اختلاف نظرها بر سر 30 تا 40 درصد باقیمانده در شهرهای بزرگ است.»
محسن پیرهادی، سخنگوی شورای ائتلاف اصولگرایان، در پاسخ به این سوال که آیا قالیباف سر لیست جریان شورای ائتلاف خواهد بود؟، به خبرگزاری ایلنا گفت: در شرایط فعلی، هنوز نمیتوان در مورد ترکیب لیست نهایی اظهارنظر کرد. طبیعتا نظر شورا را در رسانهها منعکس میکنم و باید بگویم هنوز بحث سرلیستی در شورای ائتلاف نهایی نشده است والبته فکر نمیکنم ائتلاف سرمایههای خود را زودتر از زمان لازم اعلام کند.
وی درباره واکنش قالیباف در صورتیکه در لیست قرار نگیرد و اینکه آیا لیست جداگانهای خواهد داد، تاکیدکرد: حضور آقای قالیباف با اصرار افراد مختلفی از جریان انقلابی صورت گرفت و با فضای ائتلافی و مثبتی که در حال پیگیری است، ان شاءالله کار به جایی نمیرسد که بحث لیست جداگانه مطرح باشد، ضمن آن که با سابقهای که از آقای قالیباف در ادوار پیشین انتخابات سراغ داریم، ایشان عامل وحدتشکنی نخواهند بود. باید گفت که از همه نیروهایی که در دایره انقلاب اسلامی تعریف میشوند، همین انتظار را داریم.
عضو شورای شهر چهارم تهران موج تخریبی علیه قالیباف توسط بخشی از جریان اصولگرایی را ناشی از نداشتن شناخت درست از قالیباف دانست و گفت: آن بخشی از تخریبها هم که آگاهانه اتفاق میافتد چیز جدیدی نیست؛ قالیباف یک چهره ملی با کارنامهای حاکی از کارآمدی است و طبیعی است که توسط برخی گروهها تخریب شود.
حسن غفوری فرد، فعال سیاسی اصولگرا در گفت و گو با ایسنا؛ در پاسخ به این پرسش که علت سیاسی نبودن فضای کشور در آستانه انتخابات چیست؟ اظهار کرد: یکی از مشکلات قانون است. قانون یک هفته وقت داده است که کاندیداها تبلیغ کنند. اگر آنان قبل از موعد شروع به تبلیغات کنند تخلف محسوب میشود. مثلا اگر حتی کاندیدایی باشد که از لحاظ علمی بخواهد در تلویزیون صحبتی بکند نیز ممکن است از سوی قانون به عنوان تبلیغ محسوب شود و امکان این کار فراهم نشود. این درحالی است که در کشورهایی مثل آمریکا از فردای یک دوره انتخابات، تبلیغات و تلاش برای انتخابات بعدی در گروه ها و احزاب آغاز میشود.
غفوری فرد با تاکید بر اینکه «تنها کسی که در نظام به مردم روحیه میدهد رهبری است»، اظهار کرد: ایشان همیشه می گویند که آینده بهتر است وگرنه رسانهها از چپ و راست پمپاژ ناراحتی میکنند و مردم به جایی میرسند که فکر میکنند حتما این تحلیلها درست است. مردم بدبین شدهاند و سرمایه اجتماعی ما که اعتماد مردم است کم شده؛ البته آنان نه از کل نظام بلکه از برخی مسئولان دلسرد شدهاند. تصمیمی هم که برای افزایش ناگهانی قیمت بنزین گرفتند و یکشبه قیمت را سهبرابر کردند، در دنیا بینظیر بود. مردم شب خوابیدند و صبح بیدار شدند و شاهد افزایش قیمت بنزین بودند در حالی که چیزی به حقوق آنان اضافه نشده بود.
غفوری فرد ادامه داد: توطئههای دشمنان نیز در این زمینه تأثیرگذار است که سعی میکنند القاء کنند مردم از نظام برگشتند. البته مردم در 22 بهمن و نظایر آن چنین حرکاتی را پاسخ خواهند داد اما در مجموع سرمایه اصلی ما که مردم هستند انگیزه ندارند و دانشجویان ما نیز بیروحیه هستند که اگر چنین بماند آینده مملکت دچار مشکل خواهد شد.
عباس سلیمی نمین، تحلیلگر اصولگرا درباره سرلیست شدن علی مطهری در جناح اصلاحات در قسمتی از گفت و گو با تارنمای نامهنیوز گفت: هرچند برخی مواضع آقای مطهری برای جامعه جاذبه دارد اما اصلاحطلبان نمی توانند با سرلیستی مطهری فهرست قوی ببندند چون علی مطهری یک شخصیت ثابت قدم نیست؛ گاهی یک قدم به این طرف و گاهی یک قدم به آن طرف بر می دارد بنابراین یک شخصیت وزین سیاسی با انسجام ذهنی و رفتاری نیست. امکان دارد یک شخصیت وزین سیاسی کم تحرک باشد ولی می توان جهت و مسیر قدم های سیاسی او را حدس زد.
وی درباره سرلیست احتمالی اصلاح طلبان در انتخابات مجلس شورای اسلامی گفت: اخباری که من می شنوم بیشتر اصلاح طلبان روی نام آقای مجید انصاری کار می کنند. او به لحاظ سوابق و تجربیات تاحدی ظرفیت جذب رأی از پایگاه اصلاح طلبی دارد و گزینه مناسبی برای جریان اصلاحات به حساب می آید اما به پای آقای عارف نمی رسد.
سلیمی نمین درباره علت عدم نامزدی محمدرضا عارف در انتخابات مجلس گفت: آقای عارف به علت بی مهری و بی احترامی اصلاح طلبان قهر کرد و نامزد انتخابات مجلس نشد. امروز آقای عارف خیلی خسته و دلگیر است. معتقدم اصلاح طلبان تندرو عارف را از سر راه خود برداشتند و به شدت با او برخوردهای ناروا داشتند.
اردوگاه اصولگرایان
توصیه ها، برنامه ها و وعدهای انتخاباتی
محمود صادقی عضو فراکسیون امید و نماینده تهران، در مورد انتخابات مجلس و راهبردهای جریان اصلاحات و لیست امید با مهر گفتوگویی داشته است که در گزیده ای از این مصاحبه گفته است: انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی دوم اسفندماه سال جاری برگزار میشود. مسئله انتخابات مسئلهای برای همه جناح های سیاسی است. کشور دچار تنگناها و چالش هایی در زمینه شرایط اقتصادی، معیشتی، سیاسی، سیاست خارجی و داخلی در کشور است. تقریبا مردم نسبت به آینده حس ناامیدی، ابهام و عدم اطمینان دارند. حس عمومی در مردم وجود دارد که هرگاه دست به انتخاب می زنند، منتخبانشان یا نمیتوانند یا اینکه برای اجرای آن وعدههایی که دادهاند، مانع دارند.
در اصل حضور اصلاحطلبان در انتخابات بحثی وجود ندارد. همواره سایهای از تعلیق قبل از انتخابات روی سر اصلاحطلبان وجود دارد اما اصولگرایان چنین مشکلی ندارند، این سایه تعلیق به دلیل شیوه عمل شورای نگهبان است. من خیلی صریح میگویم، مهمترین عاملی که اصلاحطلبان را [برای مشارکت در انتخابات] دچار ابهام و تردید میکند، عدم اطمینان از تأیید صلاحیت کاندیداها، به ویژه کاندیداهای شاخص و آنهایی که جزو تبار اصلاحطلبی هستند و میتوانند تفکر اصلاحطلبی را در مجلس نمایندگی کنند، است. این واهمه همواره مانع مشارکت حداکثری اصلاحطلبان در انتخابات میشود و همواره [بدنه اصلاحطلبان] را دچار تردید میکند.
در جلسه اخیر شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان درباره سازوکار تعیین لیست و تعیین فهرستها بحث هایی مطرح و سامانه رأی سنجی موسوم به «سرا» پیشنهاد شد که در بسیاری از کشورهای دنیا این روش مرسوم است. بر این اساس پیش از برگزاری انتخابات اصلی یک انتخابات مقدماتی در احزاب انجام میشود تا کاندیداها به صورت دموکراتیک برگزیده شوند. البته بسیاری از اصلاحطلبان به طور جدی میگویند اگر رأی سنجی یا انتخابات مقدماتی انجام بدهیم و تمام کاندیداها و برگزیدگان را شناسایی و به شورای نگهبان معرفی کنیم در واقع خودمان باعث رد صلاحیتشان میشویم. بنابراین بیشترین نگرانی که در اردوگاه اصلاحطلبان در مورد انتخابات وجود دارد، عدم اطمینان از میزان تأیید صلاحیتها است.
حجتالاسلام ناصرشکریان امیری، مدیرکل تبلیغات اسلامی مازندران، در بخشی از گفتوگو با خبرگزاری فارس، در خصوص اهمیت موضوع انتخابات و حضور حداکثری در انتخابات آتی، اظهار کرد: باید از همه ظرفیتهای مردمی برای تحقق مشارکت حداکثری در انتخابات بهره گرفت و همه موظف هستیم برای این امر مهم که مورد تاکید حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری است تلاش کنیم. همه باید برای انتخاب یک مجلس مکتبی و انقلابی در تراز بیانیه گام دوم انقلاب تلاش کنند.
ملت بزرگ ایران به خوبی دریافتند که دشمن همه توطئهها و تشدید فشارهای اقتصادی، روانی، سیاسی را با هدف ایجاد فاصله میان آنها و نظام اسلامی دنبال میکند و به همین دلیل با حضور حداکثری خود در انتخابات اسفند ماه این توطئهها را خنثی خواهند کرد و همه باید برای حاکمیت یک مجلس دغدغهمند، مکتبی و انقلابی در تراز بیانیه گام دوم انقلاب تلاش کنیم.
مهدی چمران، عضو شورای ائتلاف نیروهای انقلاب در گزیده ای از گفت و گو با خبرگزاری تسنیم با اشاره به آخرین وضعیت شورای ائتلاف برای رسیدن به لیست انتخاباتی، می گوید: ما برای رسیدن به لیست تهران، سه مرحله را در نظر گرفتهایم که طبق زمانبندی از پیش طراحیشده در حال اجرای آن هستیم.
مرحله اول، بررسی معیارها، شاخصها و توانمندیهای کاندیداست تا از بین کاندیدا تعداد واجد شرایط را انتخاب میکنیم، تعداد گزینههای مرحله اول مشخص نیست ممکن 150 نفر باشد و یا ممکن است به 300 نفر هم برسد. در این مرحله شاخصهای لازم را درباره کاندیدا مورد بررسی قرار خواهیم داد تا گزینههایی که شاخصهای اولیه شورای ائتلاف را برای نمایندگی مجلس دارند، مشخص شوند.
مرحله دوم، کاندیدای مشخص شده در مرحله اول را در مجمع عمومی 1800 نفره که حدود 10 بهمن برگزار خواهیم کرد به رأی اعضای مجمع خواهیم گذاشت تا در نهایت این تعداد به 60 نفر برسند. در این مرحله، شصت نفری که آرای بیشتری در مجمع 1800 نفره داشته باشند در مرحله بعد مورد توجه خواهند بود و کسانی که نتوانند در جمع 60 نفر قرار بگیرند، حذف خواهند شد.
مرحله سوم، درباره این 60 نفر که خروجی 2 مرحله گذشته بودهاند در کل شهر تهران نظرسنجی خواهیم کرد تا سی نفری که بیشترین رأی مردمی را داشته باشند در لیست نهایی شورای ائتلاف قرار بگیرند. این نظرسنجی توسط مراکز معتبر انجام خواهد شد و قطعا در سراسر شهر تهران نظر مردم را لحاظ خواهد کرد.
تارنمای جوان آنلاین در بخشی از یادداشتی به قلم حسن رشوند با عنوان «شفافیت هزینههای انتخاباتی گامی به سوی مجلسی سالم» آورده است: در حالیکه مسئله شفافیت و دموکراسی، دو موضوع مهم و پیوندخورده با هم در نظامهای سیاسی محسوب میشود، اما خوشایند نیست که بگوییم تاکنون یکی از جاهایی که شفافیت در آن وجود نداشته، هزینهکردها در انتخابات مجلس بوده است.
واقعیت آن است که چگونگی تأمین هزینههای انتخاباتی و منابع مالی داوطلبان و نحوه هزینهکرد آن همواره جزو ابهامآلودترین مسئلهای بوده که نه تنها هیچگاه پاسخ شفافی به آن داده نشده، بلکه با وجود ابلاغ سیاستهای کلی انتخابات از سوی رهبر معظم انقلاب در مهر ماه 1395 که مشخصا بند چهارم این سیاستها به مقوله تعیین حدود و نوع هزینهها و منابع مجاز و غیرمجاز تبلیغات داوطلبان و تشکلهای سیاسی و چگونگی برخورد با تخلفات مالی آنها بوده، در طول این سه سال، مجلس و دستگاههای مسئول در این زمینه که میبایست قوانین اجرایی این سیاست راهگشا برای انتخاب نماینده پاکدست و سالم را تصویب میکردند، سرگرم بازیهای سیاسی و دعواهای دیگر بودند. هرچند کمتر از دو ماه به انتخابات مجلس باقی مانده و عملا یک ماه دیگر کاندیداهای مجلس - اگر تاکنون تبلیغات غیرقانونی خود را شروع نکرده باشند - تبلیغات انتخاباتی خود را آغاز میکنند در عین حال، باز بسی جای خرسندی است که همین مجلس تصمیم گرفت کلیات طرح دوفوریتی شفافسازی منابع تأمین مالی تبلیغات و فعالیتهای انتخاباتی را با اصلاح برخی مواد قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی - آنهم نه با رأی بالا، بلکه در مجلس 290 نفری، تنها 216 نفر برای این طرح مهم در مجلس حاضر شدند و در نهایت لب مرزی، با 149 رأی این طرح را تصویب کردند - تصویب کند. یقینا میتوان گفت به جز کسانی که بنا به دلایل موجه در مجلس حاضر نشدند، کسانی که در مجلس بودند ولی به این طرح رأی مخالف یا ممتنع دادند، اعتقادی به شفافسازی هزینههای تبلیغاتی ندارند.
تارنمای خبرآنلاین در قسمتی از گزارشی با عناوین «اصلاحطلبان بازنده زودهنگام انتخابات 98؟/ دو راهی لیست دادن یا ندادن» آورده است: مبهم بودن فضای انتخابات چه در بعد نظارتی چه از حیث مشارکت مردمی، سبب شده که اصلاح طلبان همچنان به تصمیم قطعی درخصوص نحوه حضور در انتخابات مجلس یازدهم نرسند یا حداقل ترجیح می دهند هیچ نظر قطعی در این رابطه اعلام نکنند. پالس هایی که از سوی آنها دریافت می شود نشان از آن دارد که در تلاش هستند با مذاکره و مفاهمه با هیئتهای نظارتی بهبودی در وضعیت حضورشان در انتخابات بدهند. در همین راستا نیز این روزها اخباری از دیدار و رایزنی چهره های مختلف جریان اصلاحات با اعضای شورای نگهبان منتشر شده است.
اصلاح طلبان اما در کنار تلاش ها برای بازکردن فضا، زمزمه «لیست ندادن» را هم تکرار می کند تا این پالس را هم به دستگاه های نظارتی بدهند که اگر به دنبال مشارکت حداکثری مردم در انتخابات هستند باید فضای نظارتی بازتر شده و نگاه شورای نگهبان در بررسی صلاحیت کاندیداهای این جریان تعدیل شود تا شاید از این طریق انگیزه مردم برای رای دادن بالاتر رود.
اما پیام دیگر ایده «لیست ندادن» می تواند پذیرش زودهنگام شکست در انتخابات آینده از سوی این جریان باشد. گویی اصلاح طلبان از هم اکنون شکست نسبی خود را پذیرفته و صندلی های سبز بهارستان را در چهار سال آتی از آن خود نمی بینند، لذا ترجیح می دهند تعداد اندکی اصلاح طلب واقعی در قوه مقننه داشته باشند تا اینکه بخواهند پاسخگوی بی عملی حدود 100 عضو لیست امید باشند.
رصد جریان رقیب
اکبر ترکان، عضو موسس حزب اعتدال و توسعه و مشاور ارشد سابق رئیس جمهور، در گزیده هایی از گفت و گو با تارنمای تابناک اظهار کرد: در حال حاضر به مانند همیشه رقابت بین گروههای سیاسی وجود دارد و به طور شاخص دو جبهه اصلی اصولگرایان و اصلاحطلبان با هم کماکان رقابت خواهند کرد و تلاش می کنند کرسی بیشتری از مجلس کسب کنند. شرایط فعلی به گونهای است که اصلاحطلبان نمیتوانند به دوره مدیریت آقای روحانی افتخار کنند که این رویه بدون شک روند حضور در انتخابات را برای آنها دشوار خواهد کرد. اصلاحطلبان اگرچه روحانی را اصلاحطلب نمیدانند، ولی چون مدافع وی بودند در نتیجه باید عملکرد دولتی را که روحانی آن را اداره میکند جز کارنامه خودشان محسوب کنند.
این فعال سیاسی اعتدالگرا که در دوره اول ریاست جمهوری روحانی جزو حلقه اولیه ستاد انتخاباتی او بود، گفت: اگرچه ارتباط میان حضور اصلاحطلبان و حمایت از روحانی روندی مستقیم نیست، اما این موضوع منجر به این میشود که اصلاحطلبان در رقابت جدید نتوانند حرفی برای گفتن داشته باشند. رقیب انتخاباتی «حسن روحانی» یعنی «سید ابراهیم رئیسی» از وقتی که رئیس قوه قضائیه شده، عملکرد خوبی از نظر مردم داشته است و این می تواند یک تاثیر مطلوب برای جناح سیاسی حامی وی در رقابت های انتخابات مجلس داشته باشد. به طور حتم، اصلاحطلبان نمیتوانند به کارنامه دوره دوم «حسن روحانی» افتخار کنند و این روند شرایط را به نفع اصولگرایان تغییر داده است و فضای انتخابات را برای پیروزی آنها در انتخابات اسفند ماه مجللس مهیا کرده است.
در بخشی از گزارش تارنمای مشرق نیوز آمده است: مشخص نیست چرا در شورایی که متشکل از دهها رجل سیاسی و چهرههای میدان دیده و سیاستشناس است اما کسی بر لزوم رفتار قانونی تأکیدی ندارد!؟ و چرا این افراد جملگی مشغول تکرار مواضع بازداشتیهای فتنه 88 و کسانی هستند که این روزها در ستاد کنترل از راه دور اغتشاشات نشستهاند؟ البته از آنرو که در اردوگاه چپ «دیکتاتوری حزبی» وجود دارد و هیچ صدا و حنجرهای در این اردوگاه جرأت بیان حرفی مخالف با دیدگاه لیدر اصلاحطلبان و ستادیهای این جریان را ندارد؛ بدیهی بود که امثال عارف و موسوی لاری و... نیز که از اعاظم شعسا هستند مجبور به گردن نهادن به رفتار غیر قانونی "تحریم خاموش انتخابات" و شمشیر از رو بستن علیه نظام اسلامی شوند. پیش از این لیدر اصلاحطلبان نیز در سخنانی بر تحریم خاموش انتخابات مهر تأیید زده بود.
تحریم خاموش انتخابات به این معنیست که یک جریان سیاسی، مخالفت خود با حاکمیت و نهادهای قانونی کشور را بوسیله رفتار "عدم ارائه لیست انتخاباتی" ابراز میکند و اگرچه از ترس برخورد سیاسی یا قانونی اقدام به انتشار بیانیه رسمی برای تحریم انتخابات نمیکند اما این پیام را به مردم میدهد که ما قانون کشور را قبول نداریم و برای همین نتوانستیم با قانون فعلی فهرست انتخاباتی بدهیم! جالب است که چپها در قبال رفتار منافقانه تحریم خاموش انتخابات به مردم توضیح نمیدهند که چرا بر معرفی چهرههای سابقهدار و ضد امنیتی بعنوان کاندیدا اصرار دارند و یا چرا مثل انتخابات سال 94 رفتار نمیکنند و حاضر به معرفی افراد بیحاشیه نیستند؟ اصلاحطلبان پیش از این انتخاباتهای مجلسین هفتم و نهم را نیز تحریم کرده بودند و البته بعدها مجددا در انتخابات شرکت کنند و در قبال آن تحریمهای انتخاباتی نیز به ملامت یکدیگر پرداختند.
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*