سه‌شنبه 2 بهمن 1403

واکنش دلار به سخنان رئیس بانک مرکزی آمریکا / ماجرای شایعه فروش سهام عدالت از امروز / نظرسنجی درباره پیش بینی قیمت طلا / 80 درصد بودجه همسایه ایران ناپدید شد / جزئیات چراغ سبز کوبا به بیت کوین

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع

این پیمانه تیتر‌هایی همچون افزایش ذخایر ارزی روسیه در یک هفته، ترکیه چه قدر ذخایر ارزی دارد؟، ارزش بازار جهانی ارز‌های دیجیتالی چقدر شد؟، تولید لوازم خانگی 17 درصد افزایش یافت، گرانی در بازار طلای سیاه و هماهنگی وزرای اقتصاد و بهداشت برای ترخیص سریع دارو را در بر دارد.

تابناک هر روز بسته‌ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و... تا خبر‌ها و رویداد‌های جذاب اقتصادی را گردآوری می‌کند.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیتر‌هایی همچون افزایش ذخایر ارزی روسیه در یک هفته، ترکیه چه قدر ذخایر ارزی دارد؟، ارزش بازار جهانی ارز‌های دیجیتالی چقدر شد؟، تولید لوازم خانگی 17 درصد افزایش یافت، گرانی در بازار طلای سیاه و هماهنگی وزرای اقتصاد و بهداشت برای ترخیص سریع دارو را در بر دارد.

*س_تداوم روند صعودی بورس پس از تشکیل کابینه_س*

در حالی که هفته گذشته شاهد صعودی بیش از 50 هزار واحدی شاخص کل بورس بودیم، امروز در ادامه روند مثبت هفته های اخیر، نماگر کل بورس در لجظه انتشار این پیمانه، بیش از 22 هزار واحد رشد کرده است و به رقم یک میلیون و 572 هزار واحد رسیده است. /جزئیات بیشتر از معاملات امروز

*س_ماجرای شایعه فروش سهام عدالت از امروز_س*

مدیر نظارت بر بورس‌های سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: در مدت اخیر با ارائه گزارش‌های جذاب توسط شرکت‌های حاضر در سبد سهام عدالت، شاهد افزایش تقاضای خرید در این دسته از شرکت‌ها بودیم، از طرفی برخی از دارندگان سهام عدالت اقدام به ثبت تقاضای فروش در سامانه مربوطه کرده بودند. لذا با توجه به شفاف شدن وضعیت حاکم بر اقتصاد و فضای سیاسی کشور مقرر شد، تا در صورتی که سهامداران قصد بهره مندی بیشتر از منافع آتی دارایی‌های خود دارند جهت حفظ منافع این دسته از سهامداران فرصتی به منظور بازنگری درخواست‌های فوق داده شود. پس از اتمام فرصت اعلامی، در آینده و بسته به شرایط حاکم بر بازار اقدام به واگذاری سهام‌های فوق بصورت بلوکی خواهد شد. مدیر نظارت بر بورس‌های سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: ضمن رد خبر منتشر شده مبنی بر آغاز فروش سهام عدالت از روز شنبه اعلام می‌شود که این موضوع با توجه به شرایط حاکم بر بازار و به صورت بلوکی انجام خواهد شد. در پایان از فعالان بورسی تقاضا می‌شود اخبار مربوط به بازار سرمایه را فقط از مراجع رسمی و متولی امر پیگیری کنند و توجهی به اخبار غیر موثق نداشته باشند.

*س_افزایش ذخایر ارزی روسیه در یک هفته_س*

طبق آخرین گزارش بانک مرکزی روسیه، ذخایر ارزی خارجی و طلای این کشور در هفته منتهی به 20 آگوست 1.8 میلیارد دلار رشد کرده است. طبق این گزارش میزان ذخایر روسیه در این هفته از 593.8 میلیارد دلار به 595.6 میلیارد دلار رسیده است. گفته می‌شود رشد اخیر این ذخایر مربوط به خرید از قبل برنامه‌ریزی شده ارزهای خارجی توسط بانک مرکزی و همچنین رشد نرخ ارزهای موجود در ذخایر روسیه در برابر دلار می‌باشد. گزارش بانک مرکزی روسیه همچنین نشان می‌دهد که در سال 2020 میزان ذخایر ارزی و طلای این کشور 7.5 درصد جهش کرده و تا 1 ژانویه 2021 به 595.8 میلیارد دلار رسیده بود. میزان ذخایر ارزی خارجی و طلای روسیه در پایان ماه می به بالاترین رکورد تاریخ خود رسید و 605.9 میلیارد دلار شد. مقادیر بزرگی از این ذخایر صرف هزینه‌های مربوط به پاندمی کرونا شده است.

*س_ترکیه چه قدر ذخایر ارزی دارد؟_س*

بانک مرکزی ترکیه در بیانیه ای اعلام کرد حجم ذخایر طلا و ارز این کشور تا پایان ماه جولای به 105.8 میلیارد دلار رسیده که در مقایسه با میزان ذخایر ارزی این کشور در ماه قبل 8.1 میلیارد دلار افزایش یافته است. طبق اعلام بانک مرکزی ترکیه، 62.6 میلیارد دلار از ذخایر ارزی این کشور به شکل اسکناس بوده که نسبت به ماه قبل 12.6 میلیارد دلار بیشتر شده است. ذخیره طلا نیز با 2.4 میلیارد دلار افزایش به 62.6 میلیارد دلار رسیده است.

رکورد ذخایر طلا و ارز ترکیه در سال های اخیر مربوط به دسامبر سال 2013 بوده است که طی آن این کشور 136 میلیارد دلار ذخایر طلا و ارز شامل 21 میلیارد دلار طلا در اختیار داشت. ماه گذشته و به دنبال بحران ارزی که منجر به سقوط 14 درصدی ارزش پول ملی این کشور شد، بانک مرکزی مجبور شد بخش بزرگی از ذخایر ارزی خود را به بازار تزریق کند اما با بهبود تدریجی وضعیت، روند تقویت ذخایر ارزی مجددا آغاز شده است. از سوی دیگر بانک مرکزی ترکیه در نشست اخیر خود بر خلاف انتظار اولیه بسیاری از کارشناسان اعلام کرد نرخ بهره را بدون تغییر در سطح 19 درصدی باقی نگه خواهد داشت. اغلب کارشناسان انتظار داشتند این نرخ بین 0.5 درصد تا یک درصد کاهش پیدا کند. هنوز نسبت به سال قبل ذخایر طلا و ارز ترکیه حدود پنج درصد کمتر است. با توجه به احیای نسبی از کرونا، انتظار می رود رسیدن به سطح ذخایر 100 میلیارد دلاری در سال جاری محقق شود. از سوی دیگر خالص ذخایر طلا و ارز که از کسر کردن تعهدات کوتاه مدت، وام های ارزی، اوراق قرضه و سپرده های ارزی از کل ذخایر به دست می آید تا پایان این ماه به 22.713.6 میلیارد دلار رسیده است. طبق اعلام بانک مرکزی ترکیه، این کشور حدود 17.1 میلیارد دلار تعهد ارزی کوتاه مدت دارد که نسبت به ماه قبل 3.2 درصد افزایش نشان می دهد.

*س_نظرسنجی درباره پیش بینی قیمت طلا_س*

در نظرسنجی هفتگی کیتکونیوز اکثر سرمایه گذاران خرد و تحلیلگران وال استریت نسبت به روند قیمت طلا در هفته جاری ابراز خوش بینی کردند.

احساسات خوش بینانه نسبت به طلا اوج گرفته اما همچنان ابهامات فراوانی پیرامون این فلز ارزشمند وجود دارد. در این بین، بعضی از تحلیلگران می گویند قیمت‌ها نسبت به اخبار اقتصادی که هفته جاری اعلام می شوند، حساس خواهند بود. جروم پاول، رییس بانک مرکزی آمریکا در سخنرانی روز جمعه خود برای سمپوزیوم جکسون هال هیچ برنامه روشنی برای تعدیل برنامه خرید اوراق قرضه ارائه نکرد. پاول گفت پتانسیل این که بانک مرکزی آمریکا امسال برنامه خرید خود را تعدیل کند را می بیند با این حال خاطرنشان کرد که همچنان ابهامات زیادی پیرامون پاندمی کووید 19 و کرونای دلتا وجود دارد. به گفته تحلیلگران، اظهارات پاول بیشتر جنبه موافق سیاست پولی فعلی را داشت و اندکی فشار فروش روی دلار ایجاد کرد که برای طلا مثبت بود.

طبق جدیدترین نظرسنجی کیتکونیوز، اکثر تحلیلگران انتظار دارند روند صعودی روز جمعه طلا در معاملات هفته جاری ادامه پیدا کند. در نظرسنجی هفته جاری کیتکونیوز از تحلیلگران وال استریت، 16 نفر شرکت کردند که از میان آنها 9 نفر معادل 56 درصد به افزایش قیمت طلا و چهار نفر معادل 25 درصد به کاهش قیمت طلا رای دادند و سه نفر معادل 19 درصد نظری نداشتند. در این بین، 801 نفر در نظرسنجی آنلاین کیتکونیوز از سرمایه گذاران خرد شرکت کردند که از میان آنها 398 نفر معادل 50 درصد به افزایش قیمت طلا و 243 نفر معادل 30 درصد به کاهش قیمت طلا رای دادند در حالی که 180 نفر معادل 20 درصد نظری نداشتند.

*س_واکنش دلار به سخنان رییس بانک مرکزی آمریکا_س*

شاخص دلار با وجود سخنان مثبت رییس بانک مرکزی آمریکا ریزش کرد. به نقل از رویترز، سرانجام پس از مدت ها گمانه زنی، جروم پاول - رییس بانک مرکزی آمریکا - تایید کرد که سیاست های حمایتی این نهاد در حال نزدیک شدن به پایان خود است. پاول با بیان اینکه قرار نیست نرخ بهره خیلی سریع افزایش پیدا کند، از برنامه ریزی برای مدیریت تورم خبر داد و افزود: آن طور که ارزیابی های ما نشان می دهد، نرخ تورم در ماه های پیش رو از مقدار فعلی کمتر خواهد بود و یا دستکم ثابت می شود.

ارزش دلار در ماه آگوست به بالاترین سطح خود از نوامبر سال گذشته رسید. به گفته تحلیلگران، دلار در کوتاه مدت موقعیت خوبی برابر رقبایش خواهد داشت. با این حال هم به دلیل فعالیت نوسان گیران و هم به دلیل احتمال کاهش رشد اقتصادی آمریکا، ارزش دلار تاکنون موفق نشده در یک مسیر صعودی پیوسته قرار گیرد و ریزش های روزانه بالایی را به ثبت رسانده است. انتظار می رود در مواجهه با سویه جدید کرونا، آمریکا به زودی تزریق دوز سوم واکسن را آغاز کند. آن طور که از اخبار موثق نتیجه گیری می شود، دولت بایدن از عملکرد جروم پاول - رییس کنونی بانک مرکزی آمریکا - رضایت دارد تا جایی که طبق گفته منابع آگاه در وزارت خزانه داری، ژانت یلن - وزیر خزانه داری - که خود نیز سابقه ریاست بر فدرال رزرو را در دوره زمامداری باراک اوباما در کارنامه دارد، از تمدید ریاست پاول بر بانک مرکزی حمایت کرده است. هنوز جو بایدن - رییس جمهور - گزینه خود را برای این سمت مهم اعلام نکرده اما انتظار می رود که وی در روز جهانی کار گزینه خود را معرفی کند.

بر این اساس، شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه می‌گیرد، در معاملات امروز با 0.31 درصد کاهش نسبت به روز گذشته در سطح 92.69 واحد بسته شد.

*س_80 درصد بودجه همسایه ایران ناپدید شد_س*

راشاتودی: طالبان پس از به دست گرفتن قدرت برای اداره کشور افغانستان تنها 1.6 میلیارد دلار بودجه دارند چراکه بانک‌ها و مؤسسات بین‌المللی کمک‌های خود را قطع کرده‌اند. در دو دهه اخیر حدود 80 درصد بودجه افغانستان توسط آمریکا و سازمان‌های بین‌المللی فراهم می‌شد و حالا این پول‌ها بلوکه شده‌اند. هفته گذشته صندوق بین‌المللی پول اعلام کرد دسترسی افغانستان به منابع مالی آن را مسدود کرده است که این شامل 370 میلیون دلاری می‌شود که قرار بود در اواخر این ماه به دست دولت افغانستان برسد. دولت بایدن هم اعلام کرد که دارایی‌های بانک مرکزی افغانستان در آمریکا برای طالبان در دسترس نخواهد بود. طبق آن‌چه رسانه‌ها و مقامات دولت سابق افغانستان اعلام کرده‌اند حدود 9.5 میلیارد دلار از دارایی‌های بانک مرکزی افغانستان در بانک‌های آمریکا بلوکه شده است. آلمان هم که یکی از بزرگترین حامیان مالی افغانستان بود کمک 500 میلیون دلاری امسال خود را لغو کرده است. اتحادیه اروپا که اعلام کرده بود در 4 سال آینده 1.4 میلیارد دلار به افغانستان کمک می‌کند فعلا این برنامه را تعلیق کرده است. لغو این کمک‌های مالی، کار طالبان را سخت خواهد کرد و تأثیری مستقیم بر زندگی شهروندان افغانی خواهد گذاشت. طبق اعلام کمیته امداد بین‌الملل حدود 18.4 میلیون افغانی نیازمند کمک‌های انسان‌دوستانه هستند.

*س_ارزش بازار جهانی ارزهای دیجیتالی چقدر شد؟_س*

تحلیل های درون شبکه توسط موسسه گلس ند نشان می دهد میزان فعالیت شبکه بیتکوین از زمان ریزش بازار در ماه می تاکنون نتوانسته است به قله جدیدی برسد حتی با وجود آنکه بیتکوین در 30 روز اخیر بیش از 45 درصد رشد قیمت را تجربه کرد. این مساله نشان می دهد تمایل معامله گران به ویژه معامله گران با دید کوتاه مدت نسبت به بیتکوین بدبینانه تر و تمایل آن ها به سایر رمزارزها بیشتر شده است. شرکت ارایه خدمات پی پال به عنوان یکی از بزرگ ترین شرکت های پرداخت جهان اعلام کرد از این پس امکان نگهداری و خرید و فروش ارزهای دیجیتالی برای مشتریان این شرکت که ساکن انگلیس هستند فراهم شده است. شهروندان انگلیسی برای انجام مبادلات ارزهای دیجیتالی خود می توانند هم از وبسایت و هم از اپلیکیشن پی پال استفاده کنند. البته پی پال تاکید کرده در این زمینه تابع قوانین و مقررات نهادهای ناظر انگلیسی خواهد بود.

مجموع ارزش بازار جهانی ارزهای دیجیتالی در حال حاضر 2080 میلیارد دلار برآورد می‌شود که این رقم نسبت به روز قبل 3.85 درصد کمتر شده است. در حال حاضر 47 درصد کل بازار ارزهای دیجیتالی در اختیار بیت کوین و 17 درصد در اختیار اتریوم است. بیت کوین 12 سال پیش توسط گروه گمنامی از معامله‌گران بر بستر بلاک‌چین ایجاد شد و از سال 2009 معاملات اولیه آن شکل گرفت.

*س_جزئیات چراغ سبز کوبا به بیت کوین_س*

طبق قطعنامه‌ای که در روزنامه رسمی کوبا منتشر شده است، دولت این کشور رسما ارزهای مجازی را برای پرداخت می پذیرد. در این قطعنامه آمده است بانک مرکزی کوبا می‌تواند استفاده از ارزهای مجازی را به خاطر منافع اجتماعی و اقتصادی مجاز اعلام کند. البته بانک مرکزی کوبا یک سری قوانین برای استفاده از این ارزهای مجازی در داخل کشور وضع می‌کند و اعطای مجوز به تامین‌کنندگان خدمات مربوط به این ارزها را کنترل خواهد کرد. این قطعنامه همچنین هشدار می‌دهد که عملیات های مربوط به ارزهای مجازی نباید شامل فعالیت‌های غیرقانونی شوند. به نقل از تسنیم؛ با توجه به سخت‌تر شدن استفاده از دلار آمریکا در کوبا به خاطر تشدید تحریم ها علیه این کشور در زمان ریاست جمهوری ترامپ، ارزهای مجازی طی ماه‌های اخیر در میان مردم این کشور محبوب شده‌اند. مردم کوبا به خاطر تحریم های آمریکا به امکانات ویزا و مسترکارت دسترسی ندارند. وسترن یونیون، بزرگترین مرکز خدمات انتقال پول در دنیا هم انتقال دلار به کوبا را در نوامبر سال گذشته میلادی متوقف کرد. السالوادور اولین کشور دنیا بود که در سال جاری میلادی ارزهای مجازی را قانونی اعلام کرد. مجلس این کشور بیت کوین را به عنوان یک ارز قانونی پذیرفته است و این قانون از ماه آینده میلادی اجرای خواهد شد.

*س_تولید لوازم خانگی 17 درصد افزایش یافت_س*

معاونت طرح و برنامه وزارت صمت اعلام کرد تولیدات صنعتی طی 4 ماه نخست امسال رشد چشمگیری داشته و در گروه لوازم خانگی شاهد رشد 17 درصدی بوده‌ایم.

*س_گرانی در بازار طلای سیاه_س*

قیمت نفت روز جمعه در پی تعطیلی تولید در خلیج مکزیکو در آستانه وقوع یک توفند قدرتمند، دو درصد صعود کرد و بزرگترین رشد هفتگی در بیش از یک سال اخیر را رقم زد. بهای معاملات نفت برنت با یک دلار و 63 سنت معادل 2.3 درصد افزایش، در 72 دلار و 70 سنت در هر بشکه بسته شد. بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با یک دلار و 32 سنت معادل دو درصد افزایش، در 68 دلار و 74 سنت در هر بشکه بسته شد. این بالاترین قیمت نهایی نفت برنت از دوم اوت و بالاترین قیمت نهایی وست تگزاس اینترمدیت از 12 اوت بوده است. نفت برنت برای کل هفته 11 درصد و وست تگزاس اینترمدیت بیش از 10 درصد رشد کرد که بزرگترین رشد هفتگی هر دو شاخص از ژوئن سال 2020 به این طرف بود. ادوارد مویا، تحلیلگر ارشد شرکت OANDA گفت: معامله گران انرژی با انتظار برای اختلال تولید در خلیج مکزیکو و پیش بینی مقاومت اوپک پلاس برای افزایش بیشتر تولید با توجه به متاثر شدن تقاضا از موج جدید شیوع کرونای دلتا، قیمتهای نفت را بالاتر می برند.

*س_هماهنگی وزرای اقتصاد و بهداشت برای ترخیص سریع دارو_س* وزیر اقتصاد در تماس تلفنی با وزیر بهداشت، هماهنگی بیشتر برای تسریع در ترخیص دارو از گمرک را خواستار شد. سید احسان خاندوزی امروز در حاشیه بازدید از انبار‌های گمرک فرودگاه امام (ره) در تماس تلفنی با دکتر بهرام عین اللهی از او خواست هماهنگی‌های لازم را با سازمان غذا و دارو برای صدور مجوز ترخیص دارو‌ها انجام دهد. خاندوزی گفت: خوشبختانه از نظر موجودی کالا مشکلی نداریم.