وقتی جهانگیری به کارآمدی دولت افتخار میکند / پیشنهاد قاضیزاده هاشمی به رئیسی درباره خوزستان / انتقادات تند حجاریان از برخی گروههای اصلاحطلب / حاکمیت برای بیان قانونی اعتراضات فکری کند
هر روز اخبار فراوانی در رسانه ها منتشر می شود که دنبال کردن آنها حتی برای آنان که اهل مطالعه اخبار هستند کار را دشوار میکند. بسته خبری - تحلیلی الف با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل های صورت گرفته در این زمینه مخاطبان خود را از مهمترین وقایع روز آگاه میکند.
آخرین آمار کرونا در ایران
بنابر اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، تا کنون 7 میلیون و 654 هزار و 612 نفر دز اول واکسن کرونا و دو میلیون و 372 هزار و 16 نفر نیز دز دوم را تزریق کرده اند و مجموع واکسن های تزریق شده در کشور به 10 میلیون و 26 هزار و 628 دز رسید.
همچنین از دیروز تا امروز 2 مردادماه 1400 و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، 18 هزار و 632 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی شد که دو هزار و 509 نفر از آنها بستری شدند.
بر این اساس مجموع بیماران کووید19 در کشور به سه میلیون و 664 هزار و 286 نفر رسید.
در عین حال متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته، 259 بیمار کووید19 جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به 88 هزار و 532 نفر رسید.
بیشتر بخوانید:
وزیر بهداشت: لزوم اعلام لیست گروه های جدید برای واکسیناسیون
فناور پروژه واکسن کوو ایران برکت: ثبت واکسن "کوو ایران برکت" در سازمان جهانی بهداشت در حال انجام است
***
حاکمیت برای بیان قانونی اعتراضات فکری کند
فرهیختگان نوشت: «با وجود اینکه در اصل 27 قانون اساسی آمده است: «تشکیل اجتماعات و راهپیماییها، بدون حمل سلاح، به شرط آن که مخل به مبانی اسلام نباشد، آزاد است»، اما متاسفانه در این سالها هیچ طرح و لایحهای توسط قوای سهگانه برای اجرایی شدن اصل 27 وضع نشده است. همین خلأ باعث شده است که اعتراضات مردمی دیماه 96، آبان 98 و نمونه آخر آن اعتراضات هفته گذشته خوزستانیها که همگی جنبه معیشتی و نه سیاسی داشته، با فضاسازی رسانههای غربی و سوءاستفاده عده معدودی، تبدیل به یک بحران امنیتی شود.
اگر حاکمیت فکری برای نحوه بیان قانونی اعتراضات مردمی و از همه مهمتر رسیدگی به آن نکند، با بروز اعتراضات، فرصت برای بهرهبرداری معاندان و رسانههای غربی فارسیزبان پدید میآید تا یک اعتراض مسالمتآمیز معیشتی، بهسمت بحرانی امنیتی حرکت کند. همزمان با بروز اعتراضات، رسانههای فارسیزبان وارد میدان میشوند و تلاش میکنند در گام نخست با حمایت از مطالبات بهحق معترضان و جلب توجه آنها، فضا را بهسمتی که تمایل دارند، هدایت کنند...
از سوی دیگر، در شرایطی که هیچ سازوکاری برای اعتراض قانونی در کشور طراحی نشده است و از سویی رسانههای غربی بر بستر اعتراضات سوار میشوند، هر اتفاقی ممکن است، رخ دهد. به طور حتم با تهییج اعتراضات و اقدامات هیجانی از سوی عده معدودی، شرایط برای عناصر وابسته به ضدانقلاب و گروههای تجزیهطلب فراهم میشود و آنها برای سوءاستفاده از این فضا، به میدان میآیند..
یکی دیگر از تبعات نادیده گرفتن اصل 27 قانون اساسی در بعد اطلاعرسانی هم اخلال ایجاد میکند و این اخلال منجر به بیاعتمادی مردم به رسانه ملی و واگذاری عرصه به رسانههای بیگانه میشود. در چندسال گذشته متاسفانه به دلیل اینکه صداوسیما نمیداند باید چه موضعی نسبت به بروز اعتراضات داشته باشد، تلاش کرده پیش از کسب مجوز از نهادهای امنیتی و بالادستیاش، هیچواکنش سلبی یا ایجابی به اعتراضات نداشته باشد. بهطور متوسط رسانه ملی چند ساعت یا روزی از هر اعتراضی عقبتر است. صداوسیما بهعنوان تریبون اصلی بیان دغدغهها و مشکلات مردم به دلیل نگاههای بسته و امنیتی کمترین پوشش خبری از اعتراضات مسالمتآمیز مردم خوزستان را داشته است...
تجربه اعتراضات معیشتی مردم از دیماه 96 تا به امروز برای ما ضرورت اجرایی شدن اصل 27 قانون اساسی را بیش از پیش اثبات میکند. در شرایطی که قوای سهگانه برای حل مشکلات مهم کشور و مردم با یکدیگر همراه و همنظر هستند، توقع میرود تصمیمات بزرگی نیز برای حل مشکلات توسط سران قوا گرفته شود.»
***
وقتی جهانگیری به کارآمدی دولت افتخار میکند
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت، اسحاق جهانگیری صبح امروز شنبه در نشست مشترک ستاد بحران، شورای آب و کشاورزی و قرارگاه آبرسانی استان خوزستان با تاکید بر اینکه تخصیص اعتبار و اجرای برنامه توسعه ای باید منجر به افزایش رضایت مردم شود، تصریح کرد: اگر توسعه رضایت مردم را تامین نکرده و مشکلات بیشتر شده باید آسیب شناسی های لازم در این زمینه انجام شود.
دکتر جهانگیری با بیان اینکه در هنگام تحویل دولت در همه زیربناها، کشاورزی و مسئله آب در مناطق مختلف اقدامات زیادی انجام شده است، افزود: با این وجود ما شاهد رضایتمندی شهروندان نیستیم در حالیکه دستاوردها بسیار است.
وی به محدودیت های فروش و صادرات نفت پس از جنگ اقتصادی آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد و گفت: با چنین محدودیت هایی کشور را اداره می کنیم. ما از زخم زبان زدن ها و اتهام ناکارآمدی به دولت ناراحت نمی شویم و سابقه مدیریتی هر فردی معلوم است و برخی حتی بلد نیستند واژه ای به کار ببرند تا آنها را دست نیندازند.
جهانگیری تاکید کرد: درباره کارآمدی دولت همین کافی است که در دوره ای با چنین محدودیت های تحریمی به گونه ای عمل کردیم که با کمترین خسارت بیشترین بازدهی را داشتیم و انشاءالله دولتی یک دست و با سه قوه هماهنگ تشکیل خواهد شد و ما هم نظاره گر اقدامات آن دولت خواهیم بود و سخنان خود را در آن زمان خواهیم گفت تا معلوم شود اداره کشور چگونه است ولی الان تنها می شنویم.
جهانگیری تصریح کرد: اقدامات دولت تدبیر و امید برای آبادانی و توسعه کشور بی سابقه است.
***
یک پیشبینی جالب درباره فیلترینگ توییتر و تلگرام در دوره رئیسی
ناصر ایمانی، فعال سیاسی اصولگرا دربارهی آیندهی توییتر و تلگرام در دوران ریاستجمهوری ابراهیم رئیسی به انصاف نیوز گفت: فعلا مسئولان ذیربطی که برای توییتر و تلگرام بخواهند تصمیمگیری کنند، هنوز مشخص نشدهاند و معلوم نیست چه تمایلاتی خواهند داشت. اجمالا با توجه به روحیاتی که از شخص آقای رئیسی میشناسم این احتمال را میدهم که این شبکههای اجتماعی رفع فیلتر شود اما ممکن است برای آنها قید و بندهایی را بگذارند.
این فعال سیاسی با اشاره به اینکه هدف دولتها تا به امروز حذف شبکههای اجتماعی بوده است، افزود: تا به امروز یعنی همهی دولتها و همچنین برخی از مسئولان قوهقضاییه هدف آنها بیشتر روی حذف فضای مجازی بود نه هدفمند کردن آن. یعنی تا میدیدند شبکههای اجتماعی مطالبی را کار میکردند که قابل قبول نیست، سعی میکردند آن را فیلتر کنند. اما با توجه به حرفهای آقای رئیسی گویا ایشان بیشتر به هدفمند کردن فضای مجازی تمایل دارند، به نوعی که تمام این فضاها قابل استفاده باشد و مضرات آن را به نوعی مدیریت کنند. یعنی مطالبی که برای برخی از سنین، اخلاق عمومی جامعه و یا دروغ پراکنی است را کنترل کنیم، تا از آسیبهای آن تا حدودی جلوگیری شود... مثلا بعضی از مطالب از اساس دروغ است و راجعبه برخی از نهادهای حاکمیتی یا کل کشور است و یا اینکه اخلاق عمومی را زیر سوال میبرد، اگر بتوانیم آنها را به صورت فنی کنترل کنیم، خوب میشود. اما اصل آن باید باز باشد و همه استفاده کنند.
او دربارهی تفاوت رویکرد ابراهیم رئیسی با مجلس فعلی گفت: ممکن است رویکرد آقای رئیسی با مجلس متفاوت باشد؛ در این زمینه تصمیمگیرنده دولت است، الان هم با توجه به هماهنگیهای دولت و مجلس، تصور نمیشود در اینباره دچار مشکلاتی شوند. البته ممکن است در مسائل کلان کشور اختلاف نظرهایی به وجود بیاید که طبیعی است. دربارهی فضای مجازی هم اگر دولت تصمیمی بگیرد، تصور نمیکنم مجلس خیلی در مقابل آن بایستد.
***
پیشبینی ابطحی درباره مهمترین معضل دولت رئیسی
محمدعلی ابطحی، فعال سیاسی اصلاح طلب در گفت و گو با ایسنا، در پاسخ به این پرسش که مهم ترین چالش دولت سیزدهم در صد روز اول چه خواهد بود، اظهار کرد: من فکر می کنم سیاست خارجی و مشکلاتی که در این حوزه داریم، مثل تحریم ها؛ اولین و مهم ترین معضل دولت آقای رئیسی است. طبیعتا ادامه مذاکرات خیلی سخت تر و دشوارتر از دوران دو دولت تدبیر و امید خواهد بود.
وی ادامه داد: از طرفی هواداران آقای رئیسی به مذاکرات نقد دارند و از طرفی سخت گیری های بیشتری برای دولت او از طرف خارجی ها می شود. همچنین باید گفت دولت برای پیشبرد اهدافش به مذاکرات حوزه بین المللی نیاز دارد. این موضوع پاشنه آشیل دولت بعدی خواهد بود.
ابطحی همچنین گفت: چالش دوم دولت آتی بحث کرونا است. به دلیل موج های متعددی که این بیماری در کشور ما به راه انداخته حل این معضل خواست همه مردم است. همین امروز همه می دانند که بلبشویی که در واکسن زدن افتاده منجر به ناراحتی مردم شده است.
رحمان قهرمانپور کارشناس مسائل بین الملل در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، با بیان اینکه پرونده هستهای چند بعدی و پیچیده و حل کردن آن سخت شده است، تصریح کرد: تیم آقای رئیسی هم به این مسئله واقف است، به نفع رئیسی بود که دولت روحانی توافق بازگشت به برجام را انجام میداد، چون در عمل به توافقی که برای دو طرف مطلوبیت حداکثری داشته باشد، نمیرسند. نقطه تعادلی که میشود توافق کرد آن جایی نیست که حداکثر مطلوبیت را برای ایران و آمریکا داشته باشد.
کارشناس مسائل بین الملل درباره تاخیر در مذاکرات و موکول کردن آن به دولت آقای رئیسی، اظهار کرد: اگر توافق در دولت روحانی انجام میشد، آقای رئیسی میتوانست بگوید که من توافق نکردم و تبعات روانی و سیاسی آن را به دوش نمیکشید. اکنون با انتظاری که جامعه از دولت سیزدهم برای بهبود شرایط اقتصادی آن هم در این شرایط دشوار دارد کار برای دولت رئیسی بسیار سخت است. به علاوه دولت آقای رئیسی و همفکرانشان همواره در هشت سال گذشته منتقد برجام بودند و الان با انتقال مذاکرات به دولت وی همه منتظر یک توافق با امتیازات بسیار بیشتر از آنچه تاکنون دریافت شده هستند و تیم وی باید نشان دهد آن توافق مطلوب که اصولگرایان دنبالش بودند کدام است؟
قهرمانپور تاکید کرد: اگر هم روند مذاکرات و توافقاتی که در دولت روحانی به دست آمده است، استمرار یابد و تفاهم شود برای تیم آقای رئیسی شکست محسوب میشود و حتما گفته میشود، اگر قرار بود همان روند محقق شود چرا در فرصتی که در دولت روحانی بود این کار انجام نشد. در عین حال معتقدم حالا که مذاکرات متوقف و به دولت بعدی موکول شده، حتما مصلحتی بالاتر از مصلحت دولت آقای رئیسی و تیمش در میان است و مصلحت این است که حاکمیت میخواهد امتیازات بیشتری در همین مدت زمان از طرفهای مقابل بگیرد.
***
انتقادات تند حجاریان از برخی گروههای اصلاحطلب
به نظر می رسد اختلاف میان اصلاحطلبان قدرتگرا مانند کارگزاران و اصلاحطلبان آرمانگرا مثل حزب اتحاد ملت بیش از گذشته پررنگ شده و ماجرای انشقاق میان اصلاح طلبان هر روز بیشتر از گذشته رنگ واقعیت به خود می گیرد. سعید حجاریان که به دسته دوم تعلق دارد در گفتگو با امتداد به تندی از برخی اصلاحطلبان که آنها را صندلیطلب و کمپینباز نامیده است انتقاد کرده است.
حجاریان گفته است: «برخی اصلاح طلبان صندلیطلب معتقدند سیاست مقدمه کسبوکار است؛ باید به آن میزان دز سیاسی فعالیت را بالا ببریم تا حساسیت هیچ فرد و نهادی بالا نرود. از منظر اینان سیاستورزی اصلاحطلبانه یعنی اعلام نظر درباره مسائل روبنایی و دعواهای اداری - استخدامی تا حد فرماندار و استاندار! خوب، شما میتوانید نماد این تفکر را، چه حزب باشد و چه فرد، در معرض آرای عمومی قرار دهید و ببینید چه قدر مقبولیت دارد...
آقایان زمانی تحلیل کردند که اصلاحطلبی دو جناح دارد. ابتدا گفتند بخشی لیبرال و بخشی سوسیال هستند. اما، به همین هم وفادار نماندند و دائما خطکشی جدید کردند در حالیکه دلیلی ندارد همه داخل یک ظرف گنجانده شوند. اما، معتقدم اگر بنا به تقسیمبندی باشد، اینکار باید از سوی مردم انجام بگیرد...
واقعیت این است بعضی دوستان در توهم سالیان گذشته به سر میبرند و گمان دارم اکنون به خود آمده و فهمیدهاند این امامزاده معجزه نمیکند! اما، بعضی اساسا چه در استراتژی و چه در تاکتیک صندوقمحور هستند و اگر روزی برسد که ناگزیر از انتخاب بین جبهه پایداری و حزب مؤتلفه شوند، حتما وارد فاز تبلیغات خواهند شد و کمپین میسازند؛ مسئله اینها سیاست نیست اینها کمپینباز هستند...
درباره انتخابات 1400؛ من معتقدم از نظرسنجی اساسا تحلیل سیاسی بیرون نمیآید منتهی برخی با خود گفتند در استخر انتخابات شیرجه میزنیم تا ببینیم چه میشود و بعد نظرسازی کردند و نتیجه گرفتند شیب موفقیت بهصورت نمایی در حال افزایش است. ببینید! دوم خرداد رأی آقای خاتمی با این سیاق بالا رفت اما 1400 اینطور نبود. البته، به شما بگویم یک عده هم خبر داشتند که 1400 شکست مطلق است و به نظرسنجی هم کاری نداشتند فقط میخواستند باشند برای بقاء و ادامه حضور سیاسیشان...
در رابطه با احزاب اصلاحطلب ما اکنون با چند واقعیت مواجه هستیم که اصلیترینشان این است که تعدادی از آنها اساسا حزب نیستند و صرفا لوگو و سربرگ هستند. بعضی دیگر، اینگونه نیستند اما ناتوانند. نتیجه آنکه تعداد احزاب موثر اصلاحطلب از چهار - پنجتا تجاوز نمیکند.»
***
پیشنهاد قاضیزاده هاشمی به رئیسی درباره خوزستان
سیدامیرحسین قاضیزاده هاشمی، نماینده مجلس و نامزد انتخابات ریاست جمهوری در توییتر نوشت: «به دولت فعلی که امیدی نیست؛ از رئیس جمهور منتخب درخواست میکنم با اعزام هیئتی منتخب به استان خوزستان و با کمک نهادهای غیردولتی موقتا مشکل را حل نمایند تا پس از استقرار دولت، مشکلات این استان بصورت ریشه ایی حل و فصل گردد.»