چهارشنبه 3 بهمن 1403

آمار شوکه‌کننده به مجلس؛ از دریافت حقوق 50 میلیونی تا ناپدید شدن حدود 4.8 میلیارد دلار ارز 4200 تومانی / شایعه روی زمین ماندن اجساد بیماران در تهران / پیک دوم کرونا در راه است؟

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
آمار شوکه‌کننده به مجلس؛ از دریافت حقوق 50 میلیونی تا ناپدید شدن حدود 4.8 میلیارد دلار ارز 4200 تومانی / شایعه روی زمین ماندن اجساد بیماران در تهران / پیک دوم کرونا در راه است؟

هر روز اخبار مهمی در رسانه ها در حوزه های مختلف منتشر می شود. بعضا این اخبار توسط خبرگزاری ها و رسانه ها مورد توجه قرار می گیرد و تحلیل می شود اما ممکن است برخی از اخبار چندان دیده نشود. الف در نظر دارد بسته خبری ویژه ای را منتشر نماید که اخبار مهم آن روز به صورت خلاصه جمع آوری شده و مخاطبان می توانند برای اطلاع کامل تر درباره آن موضوع به اصل خبر مراجعه کنند.

آخرین آمار کرونا در ایران

کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت درباره آخرین وضعیت ویروس کرونا در ایران اظهار کرد: از دیروز تا امروز 26 فروردین 1399 و بر اساس معیار‌های قطعی تشخیصی 1574 بیمار جدید مبتلا به کووید در کشور شناسایی شد.

او افزود: مجموع بیماران کووید19 در کشور به 74877 نفر رسید. متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته، 98 بیمار کووید19 جان خود را از دست دادند.

سخنگوی وزارت بهداشت بیان کرد: تا امروز 4683 نفر از بیماران، جان باخته و دیگر در بین ما نیستند. تا کنون 48129 نفر از بیماران، بهبود یافته و ترخیص شده اند.

جهانپور تصریح کرد: 3691 نفر از بیماران مبتلا به کووید19 در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند. تا کنون 287 هزار و 359 آزمایش تشخیص کووید19 در کشور انجام شده است.

بیشتر بخوانید:

کاهش ابتلا و فوت ناشی از ویروس کرونا در کشور / 48129 نفر از بیماران بهبود یافته‌اند

***

وام یک میلیون تومانی تا قبل از ماه رمضان پرداخت می‌شود 

جت‌الاسلام‌والمسلمین حسن روحانی امروز در جلسه ستاد اقتصادی دولت، گفت: تصمیم گرفتیم بخش سود 12درصدی وام یک میلیون تومانی را دولت برعهده بگیرد. تلاش بر این است که قبل از ماه رمضان واریز شود.

وی تصریح کرد: در اسفندماه و فروردین ماه یارانه ویژه‌ای بین 200هزار تومان تا 600هزار تومان برای 3میلیون نفر که شرایط زندگی سختی دارند پرداخت کردیم؛ در اردیبهشت هم پرداخت خواهیم کرد. رئیس جمهور گفت: به چهار میلیون خانواری که اعلام کرده بودیم وام یک میلیون تا دو میلیون تومانی به صورت قرض الحسنه و 4 درصد به آن‌ها پرداخت می‌شود، مجددا در حال برنامه ریزی هستیم یک میلیون تومان وام دیگر هم به آن‌ها داده شود، مبلغ دقیق و زمان آن به خانواده‌ها اعلام خواهد شد.

بیشتر بخوانید:

روحانی: وام یک میلیون تومانی به یارانه‌بگیران قرض الحسنه شد

***

سپاه با تمام توانایی در میدان و در کنار مردم است 

آیت الله رییسی، رییس قوه قضاییه امروز گفت: این توانایی که نیرو‌های مسلح ما می‌توانند تهدید‌ها را به فرصت تبدیل کنند، به برکت انقلاب اسلامی وجود دارد.

آیت الله رییسی با بیان اینکه امروز هرجا سخن از خدمت است، نام سپاه می‌درخشد، بیان داشت: در کمک و مساعدت به مردم در حوزه آفات و بلایای طبیعی و همچنین خدمتگزاری به مردم در مقابل ویروس منحوسی که سلامت جامعه را تهدید می‌کند، نام سپاه می‌درخشد.

رییس قوه قضاییه اظهار کرد: امروز اگر این جمله را به کار ببرم، حتما مبالغه نیست که سپاه پناه مردم در همه حوزه‌ها ازجمله در حوزه خدمت رسانی و سازندگی است. هرجا سخن از یک پروژه عظیم ملی است، نام سپاه می‌درخشد و این مجموعه با استفاده از با تجربه‌ترین و متخصص‌ترین نیرو‌ها کار‌ها و پروژه‌های عظیم کشور را انجام می‌دهد.

بیشتر بخوانید:

رئیسی: هرجا سخن از خدمت است، نام سپاه می‌درخشد

***

در فاز مدیریت بیماری کرونا قرار گرفته‌ایم

کیانوش جهانپور سخنگوی وزارت بهداشت در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان اظهار داشت: از هموطنان تقاضا داریم از هرگونه ترددهای غیرضروری در سطح شهر بپرهیزند با رعایت نکات بهداشتی و فاصله گذاری فیزیکی از انتشار ویروس کرونا جلوگیری کنند.

جهانپور ادامه داد: در حال حاضر در فاز مدیریت بیماری کرونا قرار گرفته‌ایم اما هر لحظه ممکن است این ویروس تغییر شکل دهد. به همین دلیل ممکن است در خصوص مقابله با بیماری کرونا وارد فاز جدیدی شویم که این مسئله در کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی به وضوح دیده شده است.

بیشتر بخوانید:

جهانپور: ممکن است ویروس کرونا تغییر شکل دهد

زالی: ویروس کرونا چهره چند وجهی دارد / دنیا معتقد است باید با کرونا هم‌زیستی کنیم

***

دولت گزارش مکتوب بدهد

عباس عبدی، تحلیلگر مسائل سیاسی، باور دارد که در مقطع فعلی دولت باید یک گزارش کامل از روند اقداماتش در مواجهه با ویروس کرونا به مردم ارائه دهد تا همه از آنچه رخ داده یا می‌دهد، آگاه شوند. او در تحلیل عملکرد دولت در رویارویی با این بحران به شرق گفت: «تصور می‌کنم که قضاوت عملکرد دولت در مقطع فعلی در صلاحیت یک فرد نیست، زیرا مقابله با ویروس کرونا یک امر تخصصی است و اظهارنظر سلبی یا ایجابی ساده نیست؛ اما می‌توان گفت تمام تصمیم‌های دولت در این امر باید مکتوب باشد؛ برای مثال باید گزارش چندین صفحه‌ای بدهند که تا اینجای کار وضعیت در حوزه‌های بهداشت و درمان و اقتصاد و ابتلای مردم به ویروس چگونه است و بگویند روند متغیرها چگونه پیش رفته است. لازم است دولت به‌صورت مکتوب بگوید چه ایده‌هایی برای جلوگیری از اوج‌گیری احتمالی چنین بحرانی دارد و دلایل برگزیدن یک گزینه از میان تمام راهکارهای پیشنهادی را توضیح دهد. متأسفانه چنین امری در دولت وجود ندارد و تا زمانی که چنین گزارشی در میان نباشد، تمام نقدها جزئی‌نگر و نادقیق است. تمایل من هم این است که چرخ اقتصاد دوباره بچرخد؛ اما درعین‌حال دوست ندارم که مردم بیش از این و به‌طور نامتعارف به ویروس کرونا مبتلا شوند. دولت می‌گوید روند ابتلا کم شده است و ما نمی‌توانیم بگوییم ادعای دولت نادرست است، زیرا آمار نقیض این ادعا در اختیار نداریم؛ اما تعداد قابل توجهی هم معتقدند حضور دوباره مردم در جامعه خطرناک است و این امکان وجود دارد که با پیک دوم ابتلا مواجه شویم که اگر چنین شود می‌توان انتظار عوارض زیادی را داشت».

این فعال سیاسی ادامه داد: زمان است که می‌تواند باعث قضاوت درباره عملکرد دولت شود. به‌هرحال در ماه‌های آینده مشخص می‌شود که سیاست‌های دولت درباره مقابله با کرونا درست بوده است یا خیر. اگر روند شیوع این ویروس مانند دو هفته گذشته پیش برود و آرام‌آرام در تابستان شاهد سیر نزولی ابتلا باشیم، یعنی سیاست‌های دولت کارآمد بوده؛ اما اگر عکس این حالت رخ دهد و دوباره ابتلا به کرونا اوج بگیرد و کنترل وضعیت از دست دولت نیز خارج شود، یعنی تصمیم‌های درستی نگرفته است.

عبدی گفت: حقیقتا کرونا یک ابربحران است و همه‌چیز را به چالش می‌کشد و فقط می‌توان امید داشت که مجموعه حکومت بتوانند از پس این چالش برآیند و درس‌های مفیدی از آن بگیرند.

***

آیا روی زمین ماندن اجساد بیماران کرونا در تهران صحت دارد؟

مرکز مقابله با شایعات سایبری در گزارشی نتایج بررسی درباره صحت و سقم برخی اخبار منتشره در شبکه‌های اجتماعی فضای مجازی را ارائه کرد. در بخشی از آن آمده است: طی روزهای گذشته برخی کانال‌های تلگرامی وابسته به سلطنت طلبان با انتشار ویدئویی، مدعی جان باختن تعداد زیادی از مردم تهران بر اثر ابتلا به کرونا و روی زمین باقی ماندن اجساد این جانباختگان در بیمارستان امام خمینی تهران شدند که با بررسی‌های مرکز مقابله با شایعات سایبری مشخص شد که ویدئوی مذکور، مربوط به ایران نبوده و با توجه به منبع اولیه انتشار این ویدئو در فضای مجازی و همچنین قرائن و شواهد موجود از جمله وجود تابوت چوبی در تصاویر و نگارش اطلاعات جانباختگان به زبان اسپانیولی بر روی کاور اجساد، این ویدئو مربوط به بیمارستانی در کشور اسپانیاست.

بیشتر بخوانید:

گزارش مرکز مقابله با شایعات سایبری

***

توضیحات درباره ناآرامی‌های صورت گرفته در برخی از زندان‌ها

غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ به سئوالی در رابطه با ناآرامی در برخی از زندان‌های کشور از جمله سقز و شیراز، افزود: موضوع زندان سقز یک حادثه و استثنا بود. اقدامی درآمیخته از توطئه تعدادی از زندانیان و دو سه نفر از پرسنل حوزه زندانبانی که برخلاف جمع کثیری از زندانبانان و پرسنلی که وظیفه شناس و هوشمند هستند، به نوعی قصور و تقصیر کردند و این حادثه در آن زندان اتفاق افتاد و منجر به فرار تعدادی از زندانیان شد.

وی بیان داشت: در وهله اول پرسنل مقصر حادثه شناسایی و بازداشت شدند و با هماهنگی و انسجامی که نیرو‌های امنیتی و انتظامی داشتند و با پیگیری‌های مجدانه همکاران قضایی، اکثر قریب به اتفاق زندانیان فراری از جمله تمامی زندانیانی که جرایم سنگین داشتند، با کمک ماموران و بخشی هم با کمک مردم و اطلاعاتی که خود مردم منطقه به مامورین دادند، دستگیر شدند.

سخنگوی قوه قضاییه خاطرنشان کرد: در حال حاضر حدود 8 نفر از جمعیت 74 نفره بیرون هستند که جز مجرمین خطرناک نیستند. در جمع زندانیان فراری چند نفری بودند که خود یا خانواده، آن‌ها را به زندان معرفی کردند و امیدواریم مابقی نیز به لحاظ اینکه محکومیت سنگین ندارند، خودشان را معرفی کنند.

بیشتر بخوانید:

دلیل ناآرامی در برخی از زندان‌های کشور از جمله سقز و شیراز

***

مدیریت در ایران به نوعی پوپولیسم مبتلاست

مصطفی هاشمی طبا، فعال اصلاح طلب در گفت وگو با روزنامه ایران می گوید: مدیریت در کشور ما قادر به مقابله نیست. مثلا مجلس می گوید یارانه افراد ثروتمند قطع شود. اما الان 75 میلیون نفر یارانه می گیرند. یعنی حتی حاضر نیستیم تبعات ناشی از چنین کار کوچکی که نباید قاعدتا تبعات چندانی باشد را بپذیریم؛ تا چه رسد به مسائل بزرگی که پیش رو است. مدیریت در کشور ما به نوعی پوپولیسم مبتلا است، یعنی می گوید دست به کاری نزن مبادا بدتر شود یا مخالفتی ایجاد کند.

یکی از مسائلی که سبب تعلل در مواجهه با کرونا شد هم ظاهرا همین نگرانی ها بود. نگرانی از واکنش به قرنطینه کامل یک شهر یا مثلا نگرانی از واکنش جریان های تندرو به تعطیلی حرم ها و مراسمات مذهبی. البته در نهایت این کار اعتراضات محدودی را هم در پی داشت اما انجام شد.

هاشمی طبا در ادامه گفت: واقعیت این است که مسأله فقط مذهبی های تندرو نیستند. روشنفکران تندرو هم در جای خودشان مسأله سازند. هر کدام به نوعی می خواهند نظرات خودشان را اعمال کنند. خوشبختانه رهبری در کشور ما خیلی تسلط به مسائل دارند و بسیاری از این مسائل را حل می کنند. اما این جریانات سرجای خودشان می مانند.

***

پیشنهادهای نمایشی و تنزل جایگاه مجلس

روزنامه اعتماد نوشت: اینکه تقریبا هرروز نمایندگان با طرح‌های حداقل از دید ناظران، نه چندان کارشناسی شده از حذف زبان انگلیسی در مدارس و تدریس زبان روسی و چینی گرفته تا قرنطینه نمایندگان در بهارستان و تعطیلی سه‌ماهه کشور، در حالی که مسیر قانونی برای تعطیلی یک‌ماهه به بن‌بست خورده، وارد میدان شوند، به خودی خود جایگاه و شأن پارلمان را در میان افکارعمومی تنزل می‌دهد...

تاثیر دیدگاه‌های سیاسی نمایندگان بر اظهارات تخصصی آنها امری است غیرقابل انکار ولی در این میان آنچه به‌خوبی خودنمایی می‌کند، عدم توجه تمام و کمال به وضعیت کشور و درک واقعیت‌ها از سوی برخی وکلای ملت در پارلمان است. امروز ایران در شرایطی قرار دارد که دست‌کم به‌زعم مسوولان دولتی، با سختی‌های بسیار مواجه است. شدیدترین تحریم‌های اقتصادی از یک‌سو و شیوع گسترده کرونا و آسیب جدی به کسب و کارها و البته اقتصاد بیمار ایران، ازسوی دیگر سبب شده جمهوری اسلامی با مشکلات ریز و درشت بسیاری مواجه باشد و در این مسیر طبیعتا انتظار از پارلمان، ارایه طرح‌های کارشناسی برای حل مسائل و مشکلات است نه طرح مباحثی چون تعطیلی سه‌ماهه که با درنظرگیری شرایط امروز دولت و مرور اقدامات صورت گرفته از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا عملا پیشنهادی است در حد غیرممکن.

***

اصلاح‌طلبان در خواب پسا انتخاباتی

صبح نو نوشت: عرصه سیاست، عرصه کنش در چارچوب ابزارهای دردسترس است و اساسا عیار هر جبهه و جریان سیاسی بر اساس توانایی حرکت در دایره امکانات سنجیده می‌شود. به نظر می‌رسد این قاعده رفتار سیاسی برای اصلاح‌طلبان ایران تعریف‌ناشده باقی مانده است؛ به گونه ای که پس از چند سال بار دیگر شاهد بی‌عملی این جبهه در میدان سیاست‌ورزی کشورمان هستیم. این بی‌عملی اما دلایل متعددی دارد.

صبح نو در ادامه می نویسد: هرگاه شرایط و موقعیت برای تصاحب قدرت مهیا بوده، اصلاح طلبان با تمام وجود توپ سرگردان قدرت را قاپیده‌اند اما هرگاه تحولات و مناسبات جاری کشور به ضرر آنها پیش رفته، به بهانه های مختلف تحریم پیشه کرده و قید حضور را زده‌اند.

عامل دیگری که به نظر می‌رسد به استمرار بی‌عملی اصلاح طلبان در سال 99 و یحتمل سال 1400 خواهد انجامید، افول جهانی گفتمان لیبرال‌دموکراسی طی سال‌های اخیر به ویژه در شرایط کرونازده امروز است. خشک شدن تدریجی چشمه لیبرالیسم و نیز پسوند نامتجانس آن یعنی دموکراسی، پیروان ایرانی آن را در مسلخ خلأ تئوریک و نیز عملیاتی قرار داده و چه‌بسا ادامه این روند، اصلاح طلبان را دچار شرایط بغرنج و حساسی کند...

***

فرآیند انتخاب هیات‌رئیسه نباید به وحدت نمایندگان صدمه بزند

سیدمصطفی میرسلیم، منتخب مردم تهران در مجلس یازدهم و رئیس شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی گفت‌وگویی با فرهیختگان داشته که در ادامه بخش هایی از آن آمده است:

* اگر عملکرد مجلس درست باشد، کشور پیشرفت می‌کند و اگر در روند فعالیت‌های مجلس تباهی رخ دهد، به بروز فساد در کشور می‌انجامد. البته در شرایط کنونی فرآیند انتخاب هیاترئیسه نباید به وحدت نمایندگان صدمه بزند و این راهی جز تن دادن به معیار‌های شایسته‌سالاری ندارد و الحمدلله افراد شایسته به اندازه لازم میان منتخبان یافت می‌شوند.

* متاسفانه به کارآمدی مجلس در سال‌های اخیر لطمه وارد آمده و انحرافاتی به‌تدریج رخ داده و در اثر عدم نظارت کافی بر رفتار نمایندگان آن انحرافات تشدید شده است. ابزار‌های قانونی مجلس بسیار قوی و مناسبند ولی از آنها نباید برای منافع شخصی یا گروهی استفاده شود. اگر در مجلس روش زدوبند با مجریان دولتی رواج پیدا کند، نمی‌توان توقع داشت که نظارت بر دولت به‌خوبی انجام گیرد و این مصیبتی است که رخ داده و باید ان‌شاءالله مجلس یازدهم چاره‌جویی کند والا گام دوم انقلاب ابتر می‌ماند. اینجانب تصمیم دارم در این‌باره ساکت ننشینم.

* قانون نظارت مجلس بر رفتار نمایندگان مصوب 1391 است ولی عملکرد آن بسیار ضعیف بوده و نتیجه همان شد که شورای محترم نگهبان در سال98 صلاحیت ده‌ها نماینده را رد کرد و یکی از نمایندگان بر اثر جرم ارتکابی به زندان افتاد.

***

سودای پارلمانی سنتی‌ها

اعتماد نوشت: محمدباقر قالیباف، سیدمصطفی میرسلیم، مرتضی آقاتهرانی، عبدالرضا مصری، علیرضا زاکانی، حمیدرضا حاجی‌بابایی، شمس‌الدین حسینی، علی نیکزاد و حتی چهره‌هایی همچون الیاس نادران، محمدمهدی زاهدی، سیدمحمود نبویان و... تنها برخی از مهم‌ترین گزینه‌هایی هستند که این روزها - اگر کرونا امان دهد - از آنها به عنوان مهم‌ترین گزینه‌های تکیه زدن بر مهم‌ترین کرسی مجلس یازدهم در رسانه‌ها و گوشه و کنار گعده‌های سیاسی نام برده می‌شود. هرچند بسیاری از ناظران و تحلیلگران، نه امروز و دیروز، بلکه حتی پیش از برگزاری انتخابات مجلس، از آنجا که بعضا نتیجه این رقابت اصولگرایان با یکدیگر را تا حدودی روشن دانسته و معتقد بودند در چنین رقابتی، پیروز هم خود اصولگرایان خواهند بود، معتقد بودند که احتمالا رییس مجلس آینده و جانشین علی لاریجانی، کسی نیست جز محمدباقر قالیباف و این یعنی، دیگر گزینه‌ها در بهترین حالت می‌توانند رقبای او برای نشستن بر این کرسی کلیدی باشند... وقتی کمی از نزدیک‌تر بر ترکیب مجلس یازدهم دقیق شویم و ببینیم تصویری که در نگاه نخست، یکدست و تماما اصولگراست، وقتی جلوتر بیاییم، چندپاره است و متشکل از چندین و چند طیف رنگارنگ. ترکیبی که اگرچه قالیبافی‌ها یک‌سوی آن ایستاده‌اند، اما پایداری‌ها هم بیکار نمانده و گوشه‌ای دیگر را تصاحب کرده‌اند. همان‌طور که احمدی‌نژادی‌ها چراغ خاموش جلو آمده و برای خود جا باز می‌کنند و اصولگرایان سنتی هم سعی دارند برش دیگری از کیک قدرت پارلمان را نوش جان کنند.

***

آمار شوکه‌کننده عادل‌آذر؛ از دریافت حقوق 50 میلیونی تا ناپدید شدن حدود 4.8 میلیارد دلار ارز 4200 تومانی

عادل آذر در حاشیه نشست علنی امروز (سه شنبه، 26 فروردین ماه) مجلس شورای اسلامی گفت: 32 درصد احکام بودجه‌ای به طور کامل اجرا شده و حدود 68 درصد انحراف از بودجه وجود داشته است. به ویژه حدود 18 درصد احکام بودجه عملکردی نداشته است...

وی با اشاره به مصادیق واگذاری‌های ناموفق هم اظهار داشت: براساس تفریغ بودجه سال 96 واگذاری‌های کشت و صنعت مغان، پالایشگاه نفت کرمانشاه، نیشکر هفت تپه، شرکت توسعه گردشگری و... از مصادیق این واگذاری‌های ناموفق است که خوشبختانه پالایشگاه کرمانشاه و توسعه گردشگری و ماشین سازی و ریخته گری تبریز با ورود دیوان محاسبات برگشت خورد و واگذاری آنها متوقف شد اما وضعیت کشت و صنعت مغان در دست رسیدگی است که نتیجه آن را به زودی اعلام خواهیم کرد.

عادل آذر رسیدگی درباره موضوع ارز 4200 تومانی، یکی دیگر از موارد مهم در گزارش تفریغ بودجه سال 97، تصریح کرد: مجموع ارزی که در سال 97 به صرافی‌ها و واردکنندگان کالاهای اساسی و غیراساسی داده شده، 31 میلیارد دلار بوده است که از این رقم حدود 4.8 میلیارد دلار، مابه‌ازای واردات کالا نداشته است و همچنین قرار بوده حدود 12 هزار میلیارد تومان بابت مابه التفاوت قیمت ارز به حساب بانک‌های عامل واریز شود که با پیگیری‌های دیوان تا سال 98 تنها 2 هزار میلیارد تومان آن بازگشته و 10 هزار و 500 میلیارد تومان آن تاکنون بازنگشته است.